» »

Nakup stanovanja in potencialne prevare/nadloge

Nakup stanovanja in potencialne prevare/nadloge

pietro ::

Sem pred nakupom stanovanja v vecstanovanjski hisi na Gorenjskem. Lastnik in "agent" (najverjetneje lastnikov prijatelj/sorodnik) sta oba iz tujine. Na kaj bi moral biti pozoren, da se izognem potencialnim tegobam? Kaksen "due diligence" bi priporocali?

profii ::

Etažno lastnino.
Vzami kredit, banka vse preveri, 10x bolje kot ti. Ali pa dobi kakšnega dobrega cenilca, predno se opečeš.

pietro ::

profii je izjavil:

Etažno lastnino.
Vzami kredit, banka vse preveri, 10x bolje kot ti. Ali pa dobi kakšnega dobrega cenilca, predno se opečeš.


Kje se najde dobre cenilce? Pri katerih stvareh poleg cene, bi se se lahko opekel?

profii ::

-A je vzpostavljena etažna lasntnina?
-Kako so določena razmerja med solastniki?
-Kako je z parcelo, služnosti?
-....

floyd1 ::

Starost hiše, kdaj je bila obnovljena streha, v kakšnem stanju je fasada, je kurjava skupna in kakšni bodo stroški ogrevanja? Ostala stanovanja so prazna? Ker pozimi to ni fajn... Je nepremičnina pred kako večjo (skupno in nujno) investicijo?
Največji problem takih stanovanj pa je v tem, da ni upravnika, rezervnega sklada. Povsem pa se strinjam tudi z zgoraj napisanim (profii)...

MoRp ::

profii je izjavil:

Etažno lastnino.
Vzami kredit, banka vse preveri, 10x bolje kot ti. Ali pa dobi kakšnega dobrega cenilca, predno se opečeš.


Tole z banko ne vzdrži popolnoma. V našem bloku je prodajalec stanovanja pred leti dozidal (betonska plošča stene iz oken višine 2,3m, plehnata streha, vse povezano v konstrukcijo bloka) 50m2 "letnega vrta", povečal kvadraturo stanovanja iz 60m2 na 110m2. Kljub evidentno črni gradnji je banka kupcu/sedanjemu lastniku, leta 2020 odobrila, za moje pojme groteskno vsoto denarja za 60m2 po ZK (na stanovanju je hipoteka v višini 280.000€ --> predvidevam, da je to 80% vrednosti nakupa).

c3p0 ::

V ZK lahko marsikaj sam preveriš. Če ne znaš, nekomu plačaj, bo ceneje zdaj dat 100€, kot potem.

Invictus ::

Ne kupuj stanvoanja v hišah. Ker skoraj 100% zadeva ni legalno urejena.

Kot rečeno, mora biti najprej urejena etažna lastnina, kar pa dostikrat po lokalnem OPPN ni mogoče. Hiše so ponavadi v področjih eno ali dvostanovanjskih stavb.

Poleg tega se ne kupuje stanovanj v hišah, ker lastnik ostane notri in teži dalje. Čeprav ni več lastnik, se večina non stop vtikuje v to. Poleg tega se je blazno težko znebiti pol hiše, ali dela hiše, ko rabiš.

Če hiša v osnovi ni bila narejena kot večstanovanjska, ampak predelana, beži od tega...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Fury ::

Poslusaj cloveka, ki se je ze (delno) nategnil z stanovanjem v vecstanovanjski hisi in je moral post-festum urejati legalizacijo (trajalo in stalo cist prevec) :)

Najprej preveri ce je urejena etazna lastnina. V zemljiski knjigi mora biti vpisano po enotah, torej X lasntik stanovanja Y, ne v ulomkih kjer je X lastnik 1/12 hise in je v pogodbi definirano kaj to pomeni. To lahko zastonj preveris na https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/i... samo registrirati se moras.

Potem od lastnika zahtevaj gradbeno dovoljenje in nujno tudi uporabno dovoljenja, ki je izdano na koncu gradnje. Ce je gradnja legalna, ga ima. Vcasih se niso izdajala, so bila samo gradbena in fertik, ampak ce je stara in legalna, ga lahko pridobi na podlagi gradbenega dovoljenja, ki mora biti ze objekt v takem stanju kot je, ne nek stari pred dogradnjo / spremembo. Pazi, tudi delitev znotraj hise na vec enot zahteva novo gradbeno, sploh ker lahko hisa ne ustreza vec prostorskemu nacrtu, pade v druge razrede pri odmeri komunalnega prispevka itd.

Ce nima, ali roke stran, ali pa preveri ce ga lahko pridobis po zakonih za legalizacijo (imamo par razlicnih kriterijev, ki se cel cas spreminjajo) in zbij ceno ce si res zelis stanovanja, pa se sam s tem ukvarjaj.

Pri nas je bilo vse OK, dokler ni par let nazaj sosed hotel prodati stanovanja, pa banka kupcu ni dala kredita, ker ni bilo uporabnega dovoljenja.

Zakaj ni bilo dovoljenja? Ker se je izkazalo, da je bila hisa dograjena ilegalno. Ne samo to, hisa kjer je zdaj 7 stanovanj stoji na parceli, ki je namenjena gradnji eno- in dvostanovanjskih his - kar je ta hisa 40 let nazaj tudi bila :)

Kako se to resi? 10k EUR storskov (projektant, notarji, kazni obcini, odmerjen nov komunalni), cel kup casa in klicanja uradnikov in notarsko overjenih soglasij sosedov in 3 leta kasneje je legalizirano.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zavarovanje nepremičnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6313005 (601) VelkBla
»

Mansarda - deljeno lastništvo hiše ali etažna lastnina?

Oddelek: Loža
333573 (2621) Invictus
»

Predelana hiša v dvojčka

Oddelek: Loža
232464 (1218) Tody
»

Življenje v večstanovanjski hiši

Oddelek: Loža
485646 (2919) buttcrack
»

Upravljanje večstanovanjske stavbe

Oddelek: Loža
181707 (1091) Glodko

Več podobnih tem