Forum » Loža » Remote delo za tuje podjetje
Remote delo za tuje podjetje
dunno ::
Lep pozdrav,
zanima me, če ima kdorkoli izkušnje z remote delom za tuje podjetje oz. če bi me znali poslati v pravo smer po nasvete.
Moja situacija je sledeča, sem redno zaposlen v Sloveniji (programiranje) in sem dobil priložnost za delo preko pogodbe (contract work) za ameriško podjetje. Zanima me kaj to 'delo preko pogodbe' pomeni zame, kaj vse moram uredit v zvezi s davkarijo ter kaj so kakšne pogoste pasti pri takšnih delih? Pravtako me zanima kako se uredijo vsi ti prispevki in dajatve, ki sedaj gredo iz bruto plače? Prav tako me zanima približno kolikšen del neto plače lahko pričakujem, da bo šel za davkarijo?
Hvala za nasvete vnaprej
zanima me, če ima kdorkoli izkušnje z remote delom za tuje podjetje oz. če bi me znali poslati v pravo smer po nasvete.
Moja situacija je sledeča, sem redno zaposlen v Sloveniji (programiranje) in sem dobil priložnost za delo preko pogodbe (contract work) za ameriško podjetje. Zanima me kaj to 'delo preko pogodbe' pomeni zame, kaj vse moram uredit v zvezi s davkarijo ter kaj so kakšne pogoste pasti pri takšnih delih? Pravtako me zanima kako se uredijo vsi ti prispevki in dajatve, ki sedaj gredo iz bruto plače? Prav tako me zanima približno kolikšen del neto plače lahko pričakujem, da bo šel za davkarijo?
Hvala za nasvete vnaprej
- premaknil iz Pomoč in nasveti: bluefish ()
c00L3r ::
Najlažje bo, če odpreš s.p. Tujci te ne bodo zaposlili, niti te zaradi zakonskih in davčnih omejitev ne bodo mogli, če tudi bi želeli.
S.p. je najboljše za take zadeve imet normiran. Efektivno to pomeni 4% davka do 100k€ letnih prihodkov in bolj enostavno knjigovodstvo.
S.p. je najboljše za take zadeve imet normiran. Efektivno to pomeni 4% davka do 100k€ letnih prihodkov in bolj enostavno knjigovodstvo.
Malcolm_Y ::
A to pomeni, da boš redno službo pustil, ali lahko opravljaš oboje?
Je velika razlika v tem, kak s.p. moraš odpreti.
Je velika razlika v tem, kak s.p. moraš odpreti.
Shinobi ::
Najboljše je, da poleg redne službe odpreš popoldanski sp. Lahko obdržiš redno službo IN hkrati, če bo dovolj bizinisa preideš v pravi sp.
Seveda, ker je popoldanski sp so dajatve nižje in bonusi višji zato je precej low risk.
Če si dobil ponudbo preko kakšnega "upworka" ali "fiverrja" pa je bolje, da pozabiš vse skupaj.
Jaz bi šel s popoldanskim s.p.jem not in če nebo nič, zapreš dol sp, če pa je super pustiš redno službo.
Nikar ne pusti službe, dokler ti niso vsaj dveh računov plačali.
Seveda, ker je popoldanski sp so dajatve nižje in bonusi višji zato je precej low risk.
Če si dobil ponudbo preko kakšnega "upworka" ali "fiverrja" pa je bolje, da pozabiš vse skupaj.
Jaz bi šel s popoldanskim s.p.jem not in če nebo nič, zapreš dol sp, če pa je super pustiš redno službo.
Nikar ne pusti službe, dokler ti niso vsaj dveh računov plačali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Shinobi ()
TheBlueOne ::
Drugo vprasanje je za kaksen posel se gre. Ne pozabit, da razmerja podjet-podjetje dalec niso enaka kot podtje-zaposlen, kar se tice odgovornosti. Kot s.p. jamcis s svojim premozenjem.
Ta razlika dejansko nikogar ne moti?
Ta razlika dejansko nikogar ne moti?
Mogoče ve kdo, če se je za poslovanje s tretjimi državami potrebno registrirati kot zavezanec za DDV? Vem, da je za poslovanje z EU to potrebno.
Potem je pa tako, če si se obvezan registrirati, je eno, če se pa "prostovoljno", če nimaš 50k+ na leto, si torej atipični zavezanec, potem pa moraš ostati zavezanec 5 let.
Potem je pa tako, če si se obvezan registrirati, je eno, če se pa "prostovoljno", če nimaš 50k+ na leto, si torej atipični zavezanec, potem pa moraš ostati zavezanec 5 let.
Zako ::
Registrirat se moras kot aticni davcni zabezanec, in na vsak racun, ki ga izstavis v EU in v 3. Drzavo napises neko klavzulo VAT reverse charge according to clen iz EU uredbe.
In vsak mesec prijavis izdane racune na edavkih.
Jaz tko delam za vec podjetij po EU, USA, in je zaenkrat vse super.
In vsak mesec prijavis izdane racune na edavkih.
Jaz tko delam za vec podjetij po EU, USA, in je zaenkrat vse super.
Zako je zakon!!!
Ja, res je, hvala amacar. Za EU je potrebno, sicer pa ne.
Pa tudi za tretje države ni treba vsak mesec javljati izdanih računov na FURS (RP-O) ampak samo v letnem obračunu - DDV-O je treba vseeno oddajati, čeprav z ničlami.
Pa tudi za tretje države ni treba vsak mesec javljati izdanih računov na FURS (RP-O) ampak samo v letnem obračunu - DDV-O je treba vseeno oddajati, čeprav z ničlami.
tojetest ::
Uni ko delate za US, oz katerekoli tujce. Kakšna je razlika med plačo ker živite v Sloveniji kot če bi živeli v Ameriki?
Tudi sam razmišljam o delu za tujce, ampak sem trenutno še bolj med junior/mid pozicijo, in imam pomojm precej majhne možnosti.
Tudi sam razmišljam o delu za tujce, ampak sem trenutno še bolj med junior/mid pozicijo, in imam pomojm precej majhne možnosti.
matic492 ::
Če imaš nekaj let izkušenj in govoriš tekoče angleško, ter pišeš tekoče, se mi zdi da je Angležem in Američanom to pomembno.
Meni je povedal po tem ko sem se prdiružil (Anglež), da me je izbral na koncu, tudi čeprav sem 2x dražji od nekega Indijca, zato ker mu je na dolgi rok bolj pomembno da znam komunicirat efektivno (+ timezone razlike).
Jaz bi na tvojem mestu iskal znotraj EU oz. Evrope kot kontinent.. Nemčija, UK, Švica nordske države. Ker si isti timezone, pa še če te hočejo videt na 3 mesce imaš Ryanair karto lepo pa letiš tja. Američani niti nimajo višjih plač, kot nek programer v Londonu, edino mogoče Sillicon Valley/San Francisco, kjer je standard res tak da rabiš 100k da živiš normalno. Samo kot Remote ti ne bojo dali toliko (vsaj ne kot junior, mogoče čez par let če se izkažeš), ker je njim isti kurac če vzamejo tebe ali Indijca, si za njih isto.
Meni je povedal po tem ko sem se prdiružil (Anglež), da me je izbral na koncu, tudi čeprav sem 2x dražji od nekega Indijca, zato ker mu je na dolgi rok bolj pomembno da znam komunicirat efektivno (+ timezone razlike).
Jaz bi na tvojem mestu iskal znotraj EU oz. Evrope kot kontinent.. Nemčija, UK, Švica nordske države. Ker si isti timezone, pa še če te hočejo videt na 3 mesce imaš Ryanair karto lepo pa letiš tja. Američani niti nimajo višjih plač, kot nek programer v Londonu, edino mogoče Sillicon Valley/San Francisco, kjer je standard res tak da rabiš 100k da živiš normalno. Samo kot Remote ti ne bojo dali toliko (vsaj ne kot junior, mogoče čez par let če se izkažeš), ker je njim isti kurac če vzamejo tebe ali Indijca, si za njih isto.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Steinkauz ::
Kak vam pa kej odpisujejo ti UK? Oziroma se mi zdi da je konkurenca kr brutalna očitno.
Jst mam 9+ lez izkušenj, precej tehnologij poznam pa praktično nobenga odgovora ne dobim na poslane prošnje.
Edin en razgovor sm dubu (kjer bi blo 90k funtov letno) sam me pol niso izbral.
Nemci bi pa vsi hotel da živim v DE.
Jst mam 9+ lez izkušenj, precej tehnologij poznam pa praktično nobenga odgovora ne dobim na poslane prošnje.
Edin en razgovor sm dubu (kjer bi blo 90k funtov letno) sam me pol niso izbral.
Nemci bi pa vsi hotel da živim v DE.
tojetest ::
Mislm, mam 3 leta izkušenj + fax. Mal me skrbi tut to, da je GitHub prazen, heh.
Drugače pa, to da se plača prilagaja glede na to iz katere države si je praksa po celem svetu, al bolj pri ameriških podjetjih?
Drugače pa, to da se plača prilagaja glede na to iz katere države si je praksa po celem svetu, al bolj pri ameriških podjetjih?
bedarija ::
odvisno kaj se išče, če hočejo zmanjšat stroške iščejo v cenejših državah in ti dajo tudi tako plačo. če pa iščejo najboljši kader ne glede na to kje živi, dobiš ameriško plačilo.
Tako, odvisno kaj oni iščejo, in kaj ti iščeš, če hočeš biti samo programer, ki dela po JIRA ticketih, je konkurence ogromno za dobre plače. Moraš znat nekaj več, ali pa malo sreče.
Jaz sem imel srečo z intervjujem, ker so nujno rabili, tako da je bil pravi timing in so pač mene izbrali. Začel sem z nizko tarifo, part-time 20€/h, zdaj 3 leta kasneje smo že konkretno višje.
Priporočam popoldanca, pa delaj nekaj časa zraven svojega joba (splača se itak ful, davek je 4% + 80€ na mesec prispevki.. zaslužek imaš praktično 90% od bruto če prideš do jurja na mesec), tako da dobiš veze/samozavest in seveda znanje, potem mogoče kak part-time maintenance in lahko iz tega preideš na full-time job.
Jaz sem imel srečo z intervjujem, ker so nujno rabili, tako da je bil pravi timing in so pač mene izbrali. Začel sem z nizko tarifo, part-time 20€/h, zdaj 3 leta kasneje smo že konkretno višje.
Priporočam popoldanca, pa delaj nekaj časa zraven svojega joba (splača se itak ful, davek je 4% + 80€ na mesec prispevki.. zaslužek imaš praktično 90% od bruto če prideš do jurja na mesec), tako da dobiš veze/samozavest in seveda znanje, potem mogoče kak part-time maintenance in lahko iz tega preideš na full-time job.
mr_chai ::
Mislm, mam 3 leta izkušenj + fax. Mal me skrbi tut to, da je GitHub prazen, heh.
Ne bi vedu, verjetno je to bl praksa pri podjetjih, katerih se moraš ogniti v velikem loku. Vreden si tolk kokr imaš znanja oziroma tolk kokr se dobr prodaš.
njyngs ::
Tako, odvisno kaj oni iščejo, in kaj ti iščeš, če hočeš biti samo programer, ki dela po JIRA ticketih, je konkurence ogromno za dobre plače. Moraš znat nekaj več, ali pa malo sreče.
Jaz sem imel srečo z intervjujem, ker so nujno rabili, tako da je bil pravi timing in so pač mene izbrali. Začel sem z nizko tarifo, part-time 20EUR/h, zdaj 3 leta kasneje smo že konkretno višje.
Priporočam popoldanca, pa delaj nekaj časa zraven svojega joba (splača se itak ful, davek je 4% + 80EUR na mesec prispevki.. zaslužek imaš praktično 90% od bruto če prideš do jurja na mesec), tako da dobiš veze/samozavest in seveda znanje, potem mogoče kak part-time maintenance in lahko iz tega preideš na full-time job.
Kje si pa drugače zagrabil tole delo? Preko LinkedIn je dost enega pisarjenja, ampak še nisem srečal nobene pozicije, kjer bi ponujali part-time contract work
Sam sicer nikdar ne iščem/pišem/apply-jam za jobe, tole pišem samo na podlagi teženja HR-jev in na podlagi njihovih odgovoror, ko se mi da kako vprašanje zastavit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
Kje si pa drugače zagrabil tole delo? Preko LinkedIn je dost enega pisarjenja, ampak še nisem srečal nobene pozicije, kjer bi ponujali part-time contract work
Sam sicer nikdar ne iščem/pišem/apply-jam za jobe, tole pišem samo na podlagi teženja HR-jev in na podlagi njihovih odgovoror, ko se mi da kako vprašanje zastavit.
Jaz sem iskal in najdel na freelance straneh, freelancer.com, peopleperhour, upwork. Najbolj priporočam Upwork, ker naredijo malo vettinga da nimaš spam projectov in same Indijce, ki undercuttajo.
Drugače pa sem imel malo srečo da so iskali part-time ja, je dokaj redko da iščejo long-term part-time.
jnov1919 ::
Eno vprašanje, če bo kdo mogoče sploh videl to, glede na to, da je tema že nekaj časa neaktivna... :)
Večina ljudi za katere vem, da delajo remote za tujino, delajo za US. Kako pa je recimo za remote delo znotraj EU, al pa recimo UK? Kakšen je najbolj smiseln "način" pogodbe? Se lahko pride do tako nizkih davkov kot za remote izven EU (normiran sp)?
Načeloma pa remote znotraj EU s takimi davki kot v Sloveniji tudi verjetno ni tako slabo, glede na to, da v kakšni nemčiji/skandinaviji lahko dobiš veliko prej recimo 4k mesečno kot v slo?
Večina ljudi za katere vem, da delajo remote za tujino, delajo za US. Kako pa je recimo za remote delo znotraj EU, al pa recimo UK? Kakšen je najbolj smiseln "način" pogodbe? Se lahko pride do tako nizkih davkov kot za remote izven EU (normiran sp)?
Načeloma pa remote znotraj EU s takimi davki kot v Sloveniji tudi verjetno ni tako slabo, glede na to, da v kakšni nemčiji/skandinaviji lahko dobiš veliko prej recimo 4k mesečno kot v slo?
Invictus ::
V Nemčiji remote BP dobiš 8k mesečno. Če znaš nemško. Lahko tudi več.
Sam imam trenutno 60 EUR/uro za delo, ki ga nikoli prej nisem opravljal (Java Developer). Max sem imel 100 EUR/uro, sam je bilo 50% remote/50% onsite.
Sam imam trenutno 60 EUR/uro za delo, ki ga nikoli prej nisem opravljal (Java Developer). Max sem imel 100 EUR/uro, sam je bilo 50% remote/50% onsite.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
V Nemčiji remote BP dobiš 8k mesečno. Če znaš nemško. Lahko tudi več.
Ja sam a to remote iz Slovenije al iz Nemčije?
Sam sicer nisem spet nek hud senior developer, saj imam le cca 3 leta izkušenj + fax, delam pa že zdaj full time remote za slovensko firmo, tako da predvsem zaradi tega razmišljam o remote delu za tujce, ker bi lahko verjetno lažje več iztržil kot tukaj.
Zdaj delaš remote za tujino (iz Slovenije)?
Ja, remote iz Slovenije... Kako pa ? Če moram biti v Nemčiji, to zame pač ni remote...
Jah lahko remote iz Munchena za firmo v Berlinu, recimo :)
Verjetno imaš normiran sp? Delaš samo za eno firmo?
Verjetno imaš normiran sp? Delaš samo za eno firmo?
Kateri slovenski idiot bi sprejel remote delo iz Munchna v Berlin?
A firma zahteva onsite prisotnost v Munchnu? Pol to ni remote delo v Berlinu, pač je stranka tam.
Sam smatram remote delo, da sediš doma. Če sediš na sedežu firme, in potem delaš za njihove stranke po svetu, to ni remote delo.
Ja, imam normiranca.
A firma zahteva onsite prisotnost v Munchnu? Pol to ni remote delo v Berlinu, pač je stranka tam.
Sam smatram remote delo, da sediš doma. Če sediš na sedežu firme, in potem delaš za njihove stranke po svetu, to ni remote delo.
Ja, imam normiranca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Mike_Rotch ::
Eno vprašanje, če bo kdo mogoče sploh videl to, glede na to, da je tema že nekaj časa neaktivna... :)
Remote delo znotraj EU ni problem, veliko EU firm je remote only ali remote first.
Plače so v povprečju nižje kot v USA, nihajo od države do države, ampak vseeno običajno precej nad slovenskimi. Npr. za moj profil (product management, nisem programer) so mi v danski firmi ponudili 75k letno, v španski firmi cca. 50k. V USA je takšna pozicija plačana 100k+. Seveda obstajajo izjeme, ampak razmerje je po mojih izkušnjah nekje v teh okvirih.
Če imaš s.p., ki ni DDV zavezanec moraš pri izdajanju računov v EU postati atipični davčni zavezanec. Nič kompliciranega, 5 minut dodatnega dela na mesec.
Kot developer s 3 leti izkušenj lahko praktično takoj dobiš službo v rangu 50-60k na leto, si lahko izbirčen.
Moj nasvet: Začni iskati, najdi firmo, kjer boš lahko dodal veliko vrednosti v čim krajšem času, v slovenski službi pa optimiziraj delo kolikor se da in jo obdrži.
Mike_Rotch je izjavil:
Remote delo znotraj EU ni problem, veliko EU firm je remote only ali remote first.
Iz lastnih izkušenj, razen če ste pravi maherji - jaz sem plačal eni davčni svetovalki, mislim da ene 200 evrov, za 1 uro svetovanja, ampak mi je kot malemu otroku povedala, kaj moram naredit, kam dat vlogo, kaj izpolnit (za registracijo za DDV sem moral recimo pridobiti izjave poslovnih partnerjev, iz katerih je FURS dobil dokaz, da bom imel v naslednjem letu toliko in toliko prihodkov). Drugič, povedala mi je kot malemu otroku "vsak mesec do tega in tega moraš oddati to, vsak mesec od tega do tega moraš oddati tisto, enkrat na leto to, enkrat na tri mesece ono,...) Skratka, top.
Najboljši nasvet, ki mi ga je dala - pred izdajo računa naj ti poslovni partner predloži izpisek iz (svojega) davčnega registra, zato da si 100% za koga delaš, kdo je naročnik in kdo plačnik.
Sicer znajo določena podjetja imeti cele hobotnice, in če se oni gredo kake davčne "optimizacije", si lahko nehote še ti vpleten.
srus ::
Mike_Rotch je izjavil:
Najboljši nasvet, ki mi ga je dala - pred izdajo računa naj ti poslovni partner predloži izpisek iz (svojega) davčnega registra, zato da si 100% za koga delaš, kdo je naročnik in kdo plačnik.
Za davčni register lahko preveriš tudi sam na https://ec.europa.eu/taxation_customs/v...
hbgqzR ::
samo programer, ki dela po JIRA ticketih, je konkurence ogromno za dobre plače
Razclemba sledljivih (osnovnih in sestavljenih) ter strokovno in resursno ovrednotenih taskov je dejansko dojeto kot nekaj slabega ali kaj? Meni osebno se zdi zelo profesionalno.
Kako pa naj danes še delaš drugače kot prek "JIRA" ticketov?
To je splošno sprejeto novodobno delo, že zadnjih 10 let za slovenske neznalce, ki ne diši slovenskim šefom, ker jim to prinese bistveno več dela.
Narediti morajo nek smiselen EPIC; ki ga na koncu razbijejo v smiselne taske. Poudarek je na smiselnem.
Narediti EPIC je že problem, narediti še smiselne taske pa še večji. Zato se noter kar nekaj butne, potem pa je task za 2 meseca, EPIC pa za 3 leta... Ni ravno agile .
Ne vem kaj je bil kontekst debate takrat, ampak moj point je bil da če samo slediš navodilom ("JIRA ticketom") kot navaden programer je veliko konkurence za neko "100 jurjev" plačo, da to ni ravno kar privzeta vrednost. Se moraš malo bolj potrudit (bolj dev lead/senior oz bolj samostojno in senior vloga) in delat kaj bolj samostojno. Ker eni pišejo/pišete, kot da si kar nek basic junior z 1 leto izkušnjami in greš tickete reševat za 100 jurjev na leto in da te bojo na kolenih prosili da prideš k njim.
Zgodovina sprememb…
Zato, ker imaš izkrivljeno dojemanje garažnih šefov, kako procesi potekajo v velikih firmah in pri velikih produktih.
Bistveno drugače, počasneje, bolj predvidljivo, ni horuk projektov zaradi kapric, pa še kaj bi se našlo.
Delovni proces in sam produkt sta pod bistveno večjo kontrolo, kot pri večini firm pri nas...
Ja, včasih je to breme, ampak to breme teži ponavadi samo kako nepomembno, sitno slovensko stranko. Če je velika, se dodelijo resourci in se zadeva naredi. Predvidljivo seveda, ne čez noč, ampak v nekem časovnem okviru.
Delavske pravice v zahodni Evropi so precej večje kot v Sloveniji, šefi so pa pod bistveno večjim stresom kaj lahko rečejo svojim podrejenim.
Bistveno drugače, počasneje, bolj predvidljivo, ni horuk projektov zaradi kapric, pa še kaj bi se našlo.
Delovni proces in sam produkt sta pod bistveno večjo kontrolo, kot pri večini firm pri nas...
Ja, včasih je to breme, ampak to breme teži ponavadi samo kako nepomembno, sitno slovensko stranko. Če je velika, se dodelijo resourci in se zadeva naredi. Predvidljivo seveda, ne čez noč, ampak v nekem časovnem okviru.
Delavske pravice v zahodni Evropi so precej večje kot v Sloveniji, šefi so pa pod bistveno večjim stresom kaj lahko rečejo svojim podrejenim.
TheBlueOne ::
Zato, ker imaš izkrivljeno dojemanje garažnih šefov, kako procesi potekajo v velikih firmah in pri velikih produktih.
Mislim da še nisva skupaj prišla :)
Bom probal z enim stavkom: tudi v tujini ne bo junior z 1 leto dobil 100k na leto kar tako na hojladrija, še posebej ne remote (je veliko konkurence..). Moraš biti malo bolj senior z več leti izkušenj, da lahko "izbiraš" službe.
Recimo enkrat sem oddal CV za bolj mid/senior pozicijo (3-5 let zikušenj) pa so imeli 600 applicationv za fully remote... to hočem napisat, ker eni tu pišejo kot da kar tako 1-2-3 dobiš šiht če nekaj malega znaš en javascript framework...
Zgodovina sprememb…
Ne vem kaj je bil kontekst debate takrat, ampak moj point je bil da če samo slediš navodilom ("JIRA ticketom") kot navaden programer je veliko konkurence za neko "100 jurjev" plačo
Sem pravilno domneval. Ne razumem sicer, zakaj mislis, da samo navadni programerji dobivajo taske preko JIRA v smislu 'priprava metode M s parametri Pn', ne pa tudi arhitekti 'priprava modela aplikacije A in interakcij I'. Kolikor razumem, imas veliko neplaniranega casa, kar je celo interpretirano kot dobro? Ok potem :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
Ne ne, slaba izbira besed oz. prispodobe, "samo slediš JIRA ticketom" je bilo napisano v smislu da si bolj junior, nimaš sestankov (sploh ne z strankami, do tebe pride filtriran ticket od nekoga nad tabo) in samo to delaš... pa to ni nič slabega, samo kot rečeno še 5x... to zna veliko ljudi in je konkurenca, kakor prideš v bolj dev lead/senior pozicije je pa lažje izbirati.
Zgodovina sprememb…
Cemu se fokusirati na junior pozicije? Zaradi slo-tech precej sirokega forumskega obcinstva? Potem se se pac doda nekaj besed, da se ne diskriminira ne-junior pozicij in porablja casa z naknadnimi razciscevanji :-)
Izbiranje dela za senior in lead pozicije naceloma ni problem, ko so poslovni vidiki sodelovanja usklajeni, kar pa se ne pomeni, da se planov in realizacije ne spremlja v JIRA ali podobnih pregledih.
Izbiranje dela za senior in lead pozicije naceloma ni problem, ko so poslovni vidiki sodelovanja usklajeni, kar pa se ne pomeni, da se planov in realizacije ne spremlja v JIRA ali podobnih pregledih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
Mislim da še nisva skupaj prišla :)
Bom probal z enim stavkom: tudi v tujini ne bo junior z 1 leto dobil 100k na leto kar tako na hojladrija, še posebej ne remote (je veliko konkurence..). Moraš biti malo bolj senior z več leti izkušenj, da lahko "izbiraš" službe.
Recimo enkrat sem oddal CV za bolj mid/senior pozicijo (3-5 let zikušenj) pa so imeli 600 applicationv za fully remote... to hočem napisat, ker eni tu pišejo kot da kar tako 1-2-3 dobiš šiht če nekaj malega znaš en javascript framework...
Tega niti nisem pisal.
Sam sem aktivno iskal job 2 meseca. In ga dobil. Pa imam zelo pestro kariero. Lahko traja tudi dlje... Kolega iskal 1 mesec, potem pa 3 mesece usklajevanj.
Skratka, pol leta do novega joba ne bi bilo nič nenormalnega, odvisno od učinkovitosti agencije. Brez njih se pa lahko pozabi na nov job, oz. zelo zelo redko. Četudi te priporoči kak kolega, je velika verjetnost, da bodo pogodbo speljali preko agencije.
Pa še kar se remote tiče:
Moraš imeti kar malo krompir, da najdeš 100% remote team. Če delaš v EU. Nemci so sicer malo popustili pri onsite prisotnosti, ampak večina služb je onsite vsaj 25%. Za USA, UK pa se mi zdi, da je lažje dobiti nekaj remote... Sam še nisem poiskusil.
Zako ::
Se jst potrdim, da za DE firmo delam 100% remote iz SI in je placilo odlicno. Ter delam na svojm SPu...
Zako je zakon!!!
bit_sensei ::
Kje pa je najbolje iskat delo za US podjetje? LinkedIn, poznam tudi remoteok.com, predlagate še kaj?
Zanima me pa tudi to - trenutno sem redno zaposlen torej bi za dodatno delo odprl popoldanski s.p., ker pa s tem še nimam izkušenj me zanima kako je potem z davki?
Zanima me pa tudi to - trenutno sem redno zaposlen torej bi za dodatno delo odprl popoldanski s.p., ker pa s tem še nimam izkušenj me zanima kako je potem z davki?
Raindancer ::
Pozdravljeni,
Da ne odpiram nove teme - interes imam, da bi delal prek Upork platforme. Ker sem pri tem novinec, me zanima, kako urediti, da FURS ne bo delal problemov.
Nimasm s.p. ali kaj podobnega, prvi koraki so bolj zato, da vidim, če bi bil to dober side hustle in predvsem da dobim občutek za delo po svetu iz domačega stola.
1. Kako urediti plačevanje?
2. Katere podatke za FURS ne teži, kam in kako?
3. Pridobivanje strank - red-flagi oz. kako veš, da je stranka zanesljiva?
4. Kako zaračunati pravo ceno za projekt, ko si na osnovnem (basic) programu brez naročnine?
Toliko za enkrat, in če boste pridali še kakšno koristno informacijo, najlepša hvala.
Lp,
Raindancer
Da ne odpiram nove teme - interes imam, da bi delal prek Upork platforme. Ker sem pri tem novinec, me zanima, kako urediti, da FURS ne bo delal problemov.
Nimasm s.p. ali kaj podobnega, prvi koraki so bolj zato, da vidim, če bi bil to dober side hustle in predvsem da dobim občutek za delo po svetu iz domačega stola.
1. Kako urediti plačevanje?
2. Katere podatke za FURS ne teži, kam in kako?
3. Pridobivanje strank - red-flagi oz. kako veš, da je stranka zanesljiva?
4. Kako zaračunati pravo ceno za projekt, ko si na osnovnem (basic) programu brez naročnine?
Toliko za enkrat, in če boste pridali še kakšno koristno informacijo, najlepša hvala.
Lp,
Raindancer
5ygmq ::
Hudo!
At this point you're 60 times more likely to get into Harvard than to land a job that lets you work from home.
At this point you're 60 times more likely to get into Harvard than to land a job that lets you work from home.
biserx ::
Tudi jaz imam podobno možnost kot OP, vendar za Avstrijsko podjetje. Je kdo tak, ki to v praksi že prakticira? Bi imel kakšno vprašanje.
Delam že 10 let remote, z občasnimi obiski... ZAdnja leta celo 100% remote, kar mi ni najbolj všeč. Preveč doma...
Kaj bi rad vedel, da si ne upaš tukaj vprašati?
Kaj bi rad vedel, da si ne upaš tukaj vprašati?
biserx ::
Tudi jaz delam zadnjih 5 let remote s tedenskimi obiski podjetja. Sedaj je opcija, da bi sodelovali preko normiranega s.p. Delal bi za 3 podjetja iz Avstrije tako, da to ni sporno, da bi bil samo 1 delodajalec. Kako je iz vidika davkov itd. ter na kaj paziti pri tem. Normiran sp. v Sloveniji, vsa podjetja v Avstriji.
Konec leta z DDD-DDD obrazcem prijaviš prihopdke in država ti osdmeri davke.
Za normiran s.p. imaš pa dovolj debate in člankov, da si boš znal izračunat...
Za normiran s.p. imaš pa dovolj debate in člankov, da si boš znal izračunat...
Ne vem kaj ti naj rečemo, davke plačaj, račune izdaj, prispevke plačaj lol.
Avstrija je v EU tako da moraš postat atipični ddv zavezanec in poročat račune. Preberi debato v temi normiran SP tu na slo-techu imaš čisto vse informacije tam not (začni od zadnje strani, ne prve, pa seveda ignoriraj naš off topic in jamranje glede davkov)
Avstrija je v EU tako da moraš postat atipični ddv zavezanec in poročat račune. Preberi debato v temi normiran SP tu na slo-techu imaš čisto vse informacije tam not (začni od zadnje strani, ne prve, pa seveda ignoriraj naš off topic in jamranje glede davkov)
Zgodovina sprememb…
SmeskoSnezak ::
Zivi kdo v tujini , z odjavo iz slo, dela pa za kako firmo v drugi državi? LP,Smeska
@ Pusti soncu v srce... @
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Programerska plača (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Programiranje | 136606 (20374) | Old Spice |
» | Menjava karierne usmeritveOddelek: Loža | 1447 (893) | Mato989 |
» | Remote delo v tujini - .net /angular (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 8243 (6483) | TheBlueOne |
» | Kako do dela na daljavo v ITju? (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 15278 (7719) | showsover |