Forum » Loža » Noz, ki si ga kupis enkrat
Noz, ki si ga kupis enkrat
m0LN4r ::
Ja tocno tak zgleda kot na prvi sliki. Wtf trije bi mogl bit? Whatever...
Ja kot vidis so iz trgovine coravo nabrusen.
Danes pride kamen, javim. Zaenkrat ze reze super. Skozi vlozeno kumaro pade cez od lastne teze.
Ja kot vidis so iz trgovine coravo nabrusen.
Danes pride kamen, javim. Zaenkrat ze reze super. Skozi vlozeno kumaro pade cez od lastne teze.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
uomostolto ::
Če se ne motim je to (X45 CrMoV 15) primerjalno kar slabo jeklo. Kar pa ne pomeni, da nož ne bo oster. Samo verjetno ne bo držal ostrine ne vem kako dolgo. Ampak zopet, če primerjaš z nekim zlatim standardom, ki je recimo 440c.
Meni je nekje sweetspot za kuhinjske kaj takega:
https://www.amazon.de/gp/product/B0000A...
Predvsem, ker ima klasično obliko. Te japonske oblike, kjer ne gre "pinch grip" meni ne sedejo.
Meni je nekje sweetspot za kuhinjske kaj takega:
https://www.amazon.de/gp/product/B0000A...
Predvsem, ker ima klasično obliko. Te japonske oblike, kjer ne gre "pinch grip" meni ne sedejo.
Okapi ::
X45CrMoV15 je enako kot X50CrMoV15
Za poceni nože iz Hoferja čisto solidno.
a German High/mid-range martensitic stainless steel mainly used in high-quality kitchen knives, it's high in Chromium, which makes it great for corrosion resistance.
Za poceni nože iz Hoferja čisto solidno.
m0LN4r ::
Jaz uporabljam tega vsak dan, pa niti ne zaradi gripa, nekako mi sede vodoravna drza pri rezanju. Noja odvisno spet kaj rezem.
Drugac pa za masaker job mam enga "domacega" mi je kolega zrezal na CNC masini za gajbo piva iz nekega neunicljivega odpada, to moram z fleksom nabrusit, ker tu z kamnom nikamor ne pridem. Ne vem ce ne brusis kamen boljkone namesto noza.
To je pa pol za meso, kosti peruti razrezat itn. ne zgleda lepo, je pa res kul. Zrezem kilo dve peruti, pol pa se vedno dost oster, da se lepo cebuljo naseklja.
Scim pa naj spoliram stranice noza? Obstaja kak nastavek za bormasino? Nocem glih en mesec na roke polirat.
Drugac pa za masaker job mam enga "domacega" mi je kolega zrezal na CNC masini za gajbo piva iz nekega neunicljivega odpada, to moram z fleksom nabrusit, ker tu z kamnom nikamor ne pridem. Ne vem ce ne brusis kamen boljkone namesto noza.
To je pa pol za meso, kosti peruti razrezat itn. ne zgleda lepo, je pa res kul. Zrezem kilo dve peruti, pol pa se vedno dost oster, da se lepo cebuljo naseklja.
Scim pa naj spoliram stranice noza? Obstaja kak nastavek za bormasino? Nocem glih en mesec na roke polirat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
uomostolto ::
X45CrMoV15 je enako kot X50CrMoV15a German High/mid-range martensitic stainless steel mainly used in high-quality kitchen knives, it's high in Chromium, which makes it great for corrosion resistance.
Za poceni nože iz Hoferja čisto solidno.
Si prepričan, da je enako? Jaz najdem razlike, tudi opise.
X45CrMoV15 stainless steel
The steel type X45CrMoV15 is a German steel, which is common in lower-grade knives. In addition to its own components, the X45CrMoV15 steel consists of 0.45% carbon and the remaining 15% is a composition of Chromium, Molybdenum and Vanadium. This steel is relatively cheap and is thus common among Western manufacturers. At Cookinglife, the Diamant Sabatier brand offers a wide range of X45CrMoV15 knives.
X50CrMoV15 stainless steel
The steel grade X50CrMoV15 is also a German steel, which has a lot of similarities with the above X45CrMoV15 steel. The main difference is in the carbon content, which for the X50CrMoV15 is 0.5%. This German steel is very stain resistant and is used for knives from Wusthof and BK, among others. The steel is very tough and has a low sharpness retention how long the blade remains sharp). After repeated use, knives will generally wear out, for which you can use a knife sharpener or sharpening steel.
Je pa bolj vprašanje katero jeklo ni OK. Če vzameš mehkega, kar je mesarska klasika in imaš dober "obrajhar"(ne vem kako se prav reče), imaš v rokah točno to, kar velika večina smatra za ultimativno ostrino.
Argumnet pač ni neka maksimalna končna ostrina, ki je tako ali tako večinoma neuporabna, zelo kratkotrajna, večina pa sploh ne ve kaj pomeni. Ostrina, ko govoriš o trdih jeklih pa je za kuhanje neopazna, če primerjaš z obrajhanim mehkim.
Okapi ::
https://steelshop.net/steel-materials/r...
V bistvu gre za enako jeklo, ker po standardu ima od 0,45 do 0,55% ogljika.
V bistvu gre za enako jeklo, ker po standardu ima od 0,45 do 0,55% ogljika.
The material X 45 CrMoV 15 with the standard DIN/EN is also available with at least 2 alternative names, such as eg: DIN/EN: "X50CrMoV15", "X 45 CrMoV 15"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Okapi ::
Evo, svoje potrebe po nožih sem do daljnega zadovoljil. Poštar ravnokar prinesel paket s tremi Fallkniveni.
Zase sem vzel "taborniški" S1X in "pipec za gospode", GPdi, še en tak pipec bo pa nekomu dedek Mraz prinesel
Moram pohvalit trgovino Ulov iz Portoroža (slovenski zastopnik za Fallkniven). Že v osnovi imajo konkurenčne cene, ker sem kupil tri nože, so pa dali še dodaten popust in ceneje teh nožev nisem našel nikjer na spletu. Pa še dve kapi Fallkniven so dali kot darilo.
Malce sem bil sicer razočaran, ker sta pipca prišla v navadni kartonasti škatlici, ne v "lepi leseni škatlici z prozornim pokrovom", kot jim piše na spletni strani. Ampak to sem v resnici pričakoval, ker sem videl, da jih povsod sedaj prodajajo tako pakirane. Vseeno sem malce upal, da mogoče bo pa le prišel v leseni škatlici.
Zase sem vzel "taborniški" S1X in "pipec za gospode", GPdi, še en tak pipec bo pa nekomu dedek Mraz prinesel
Moram pohvalit trgovino Ulov iz Portoroža (slovenski zastopnik za Fallkniven). Že v osnovi imajo konkurenčne cene, ker sem kupil tri nože, so pa dali še dodaten popust in ceneje teh nožev nisem našel nikjer na spletu. Pa še dve kapi Fallkniven so dali kot darilo.
Malce sem bil sicer razočaran, ker sta pipca prišla v navadni kartonasti škatlici, ne v "lepi leseni škatlici z prozornim pokrovom", kot jim piše na spletni strani. Ampak to sem v resnici pričakoval, ker sem videl, da jih povsod sedaj prodajajo tako pakirane. Vseeno sem malce upal, da mogoče bo pa le prišel v leseni škatlici.
FireSnake ::
Ki ga kupim samo enkrat?
Ročno skovan nož, ki mi ga skuje kovač. Kuhinjske nože imamo še tiste, ki smo jih imeli ko sem bil še mali. Vsi ročno kovani.
Pa nisem ravno 22 :)
Ročno skovan nož, ki mi ga skuje kovač. Kuhinjske nože imamo še tiste, ki smo jih imeli ko sem bil še mali. Vsi ročno kovani.
Pa nisem ravno 22 :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
matobeli ::
Dej mal poglej temo, vsi za daily uporabljamo nek vsaj pol spodoben rostfrej nož, recimo fibrox.
In ugani kaj, tudi 30let nazaj si ga lahko kupil in je imel povsem enake prednosti in slabosti kot danes.
Ročno kovan nož, mmmm, poslastica za vzdrževanje.
In ugani kaj, tudi 30let nazaj si ga lahko kupil in je imel povsem enake prednosti in slabosti kot danes.
Ročno kovan nož, mmmm, poslastica za vzdrževanje.
Okapi ::
Naredi-si-sam (dober) nož iz stare pile. En dan dela, če imaš spodobno orodje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
NOBEL!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zimonem ::
Naredi-si-sam (dober) nož iz stare pile. En dan dela, če imaš spodobno orodje.
Imaš tečaje?
Od orodja imam nekaj kladiv. Šamota in oglja. Prav nakovala nimam. Pa nekaj znucanih pil imam tudi za material. Pomagaj nam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Samael ::
Ko sem mnogo let nazaj prišel do dvojega prvega SOG Seal Pup Elite noža (na prvi fotki skrajno desno - poezija od geometrije rezila), model, ki ima danes častno mesto tudi v nacionalnem muzeju Ameriške mornarice, sem bi kar malo razočaran. Namreč ročaj je bil narejen direktno za damske ročice.
Hkrati pa sem takrat dobil tudi prvega in neprimerljivo udobnejšega Cold Steel SRK... (legendarna Carbon V verzija - the real deal, ravno tako popularen med pripadniki SEAL enot, na fotki drugi z desne - ali pa je to njegov naslednik, nisem več ziher, SRK-ja sem imel/imam v petih ali šestih različicah), zato sem se omenjenega SOG-a rešil (prodal, oddal - ne spomnim se več točno) po hitrem postopku.
Pozneje sem nekje zasledil, da je SOG izboljšal ročaj, je nekoliko daljši z globljim oprijemom, pa hkrati tudi prekinil proizvodnjo noža v satin (svetleče, klasično rezilo brez prevleke) verziji, trg so pa preplavili relativno poceni (zakaj neki le) pol žagasti (half serrated - bljak, fej, fuj) s črno prevleko. Grozno - kaj so naredili iz geometrijsko tako lepega rezila.
K sreči se da dobiti tudi še črna plain edge (gladko rezilo) verzija, pa me je po dolgem času premamilo da sem kljub črni prevleki požrl slino, da le ni žage in evo ... je že doma.
Glede ročaja bom rekel pa takole, ja oprijem je definitivno boljši, kot pri stari verziji, ampak še vedno daleč od optimalnega. Made in Taiwan AUS-8 nož vreden cene, za katero se ga dobi preko luže ($80), definitivno pa predrag za ceno, za katero se ga dobi znotraj Evrope (120EUR) in kot sem dal jaz.
Mogoče si bom čez čas umislil še aftermarket Kydex tok. Najlonski (čeprav ta ima vsaj notrajost iz neke plastične zmesi, mogoče kydexa?) mi ne delujejo ravno človeku prijazni.
Hkrati pa sem takrat dobil tudi prvega in neprimerljivo udobnejšega Cold Steel SRK... (legendarna Carbon V verzija - the real deal, ravno tako popularen med pripadniki SEAL enot, na fotki drugi z desne - ali pa je to njegov naslednik, nisem več ziher, SRK-ja sem imel/imam v petih ali šestih različicah), zato sem se omenjenega SOG-a rešil (prodal, oddal - ne spomnim se več točno) po hitrem postopku.
Pozneje sem nekje zasledil, da je SOG izboljšal ročaj, je nekoliko daljši z globljim oprijemom, pa hkrati tudi prekinil proizvodnjo noža v satin (svetleče, klasično rezilo brez prevleke) verziji, trg so pa preplavili relativno poceni (zakaj neki le) pol žagasti (half serrated - bljak, fej, fuj) s črno prevleko. Grozno - kaj so naredili iz geometrijsko tako lepega rezila.
K sreči se da dobiti tudi še črna plain edge (gladko rezilo) verzija, pa me je po dolgem času premamilo da sem kljub črni prevleki požrl slino, da le ni žage in evo ... je že doma.
Glede ročaja bom rekel pa takole, ja oprijem je definitivno boljši, kot pri stari verziji, ampak še vedno daleč od optimalnega. Made in Taiwan AUS-8 nož vreden cene, za katero se ga dobi preko luže ($80), definitivno pa predrag za ceno, za katero se ga dobi znotraj Evrope (120EUR) in kot sem dal jaz.
Mogoče si bom čez čas umislil še aftermarket Kydex tok. Najlonski (čeprav ta ima vsaj notrajost iz neke plastične zmesi, mogoče kydexa?) mi ne delujejo ravno človeku prijazni.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Samael ::
@Moe_Lester, odvisno od uporabe, ampak pri neki zmerni uporabi, mislim da te lahko tale Benchmade tudi nadživi oz. ga boš prepustil zanamcem. Mene sicer Benchmadov Axis Lock mehanizem nikakor ne privlači, nekateri ga imajo pa radi.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Nejcos ::
Moe_Lester je izjavil:
Moj nov EDC nož. Dvomim, da bo za celo življenje, so pa zaenkrat občutki dobri.
Benchmade bugout? Iz kje si ga narocil?
Moe_Lester ::
Jap, benchmade bugout. Kupil v trgovini v ZDA, v živo.
Kolikor sem gledal so mnenja kar deljena, tale plastičen ročaj je po eni strani lahek, udoben (vsaj za mojo roko), ne drsi itd. Je pa še vseeno plastika, kakorkoli obrneš.
Kolikor sem gledal so mnenja kar deljena, tale plastičen ročaj je po eni strani lahek, udoben (vsaj za mojo roko), ne drsi itd. Je pa še vseeno plastika, kakorkoli obrneš.
Vanich ::
Ko sem mnogo let nazaj prišel do dvojega prvega SOG Seal Pup Elite noža (na prvi fotki skrajno desno - poezija od geometrije rezila), model, ki ima danes častno mesto tudi v nacionalnem muzeju Ameriške mornarice, sem bi kar malo razočaran. Namreč ročaj je bil narejen direktno za damske ročice.
Hkrati pa sem takrat dobil tudi prvega in neprimerljivo udobnejšega Cold Steel SRK... (legendarna Carbon V verzija - the real deal, ravno tako popularen med pripadniki SEAL enot, na fotki drugi z desne - ali pa je to njegov naslednik, nisem več ziher, SRK-ja sem imel/imam v petih ali šestih različicah), zato sem se omenjenega SOG-a rešil (prodal, oddal - ne spomnim se več točno) po hitrem postopku.
Pozneje sem nekje zasledil, da je SOG izboljšal ročaj, je nekoliko daljši z globljim oprijemom, pa hkrati tudi prekinil proizvodnjo noža v satin (svetleče, klasično rezilo brez prevleke) verziji, trg so pa preplavili relativno poceni (zakaj neki le) pol žagasti (half serrated - bljak, fej, fuj) s črno prevleko. Grozno - kaj so naredili iz geometrijsko tako lepega rezila.
K sreči se da dobiti tudi še črna plain edge (gladko rezilo) verzija, pa me je po dolgem času premamilo da sem kljub črni prevleki požrl slino, da le ni žage in evo ... je že doma.
Glede ročaja bom rekel pa takole, ja oprijem je definitivno boljši, kot pri stari verziji, ampak še vedno daleč od optimalnega. Made in Taiwan AUS-8 nož vreden cene, za katero se ga dobi preko luže ($80), definitivno pa predrag za ceno, za katero se ga dobi znotraj Evrope (120EUR) in kot sem dal jaz.
Mogoče si bom čez čas umislil še aftermarket Kydex tok. Najlonski (čeprav ta ima vsaj notrajost iz neke plastične zmesi, mogoče kydexa?) mi ne delujejo ravno človeku prijazni.
Ah, ah - a Златоуст pa ni vreden omembe? Drugače bodo pa teli ruski noži v EU slej ko prej ratali dokaj redki. In dragi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanich ()
Samael ::
Zlatoust Scorpion zgoraj med SRK-jema ... lep, ane? :)
Pa saj sem jih najbrž kdaj omenil. Ja, tudi Rusi znajo :)
Fini so tile noži iz pokrajine Zlatoust, ki v Rusiji velja za nekaj takšnega kot Seki na Japonskem ali Solingen v Nemčiji, torej stoletja jeklarske, nožarske industrije. Ročaji iz naravnih, toplih materialov (breza, usnje, itd...), nerjaveče jeklo ... vsak detajl prilagojen težkim, mrzlim ruskim zimam.
Na prvi fotki spodaj dva "zlatousta" proizvajalca AiR (zgornji je Scorpion Elm, spodnji pa mislim, da je imel preprosto oznako AiR B) in eden (na sredini) proizvajalca RosArms (RosArms FOX-2), spodaj pa še en AiR "zlatoust", zraven pa nekoliko sodobnejši Kizlyar Supreme Echo z ročajem iz micarte.
Pa saj sem jih najbrž kdaj omenil. Ja, tudi Rusi znajo :)
Fini so tile noži iz pokrajine Zlatoust, ki v Rusiji velja za nekaj takšnega kot Seki na Japonskem ali Solingen v Nemčiji, torej stoletja jeklarske, nožarske industrije. Ročaji iz naravnih, toplih materialov (breza, usnje, itd...), nerjaveče jeklo ... vsak detajl prilagojen težkim, mrzlim ruskim zimam.
Na prvi fotki spodaj dva "zlatousta" proizvajalca AiR (zgornji je Scorpion Elm, spodnji pa mislim, da je imel preprosto oznako AiR B) in eden (na sredini) proizvajalca RosArms (RosArms FOX-2), spodaj pa še en AiR "zlatoust", zraven pa nekoliko sodobnejši Kizlyar Supreme Echo z ročajem iz micarte.
Samael != Samuel
acookook ::
Sicer ne vem zakaj se tipo ne promovira tle, je pa en na SloTech discordu, ki se ljubiteljsko ukvarja z izdelavo nožev. https://instagram.com/stories/gekko_kni...
.
gruntfürmich ::
Sicer ne vem zakaj se tipo ne promovira tle, je pa en na SloTech discordu, ki se ljubiteljsko ukvarja z izdelavo nožev. https://instagram.com/stories/gekko_kni...
ker je takih kar nekaj ljudi v sloveniji, in ni nujno da ima kaj pojma in da je kvaliteten.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
twom ::
A tile noži so za kaj buckknives? Gledam en model, tri različni ročaji, tri različne kovine rezil. Tisti ki se spoznate, a so za kej te kovine?
Okapi ::
Jaz ne bi nobenega od teh. Pišem sicer na pamet, ampak meni se oba zdita kot poceni kitajska noža, namenjena kupcem, ki padajo na marketinške trike. Na aliexpressu verjetno dobiš enake za pol cene.
Vzemi raje Victorinox ali Opinel, cene so podobne, kakovost pa preverjena.
https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...
https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...
Vzemi raje Victorinox ali Opinel, cene so podobne, kakovost pa preverjena.
https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...
https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...
WizzardOfOZ ::
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Ales ::
Hm, z enim učem spremljam to temo in sem tole spregledal, zato z malo zamude:
Še vedno se množično uporabljajo v profesionalnih okoljih, ne le v gostinstvu, še bolj v mesno predelovalni in drugi prehrambeni industriji. Povsod so...
Dobiš dober nož! To so orodja, jeklo je točno to, kot pravijo da je, kvaliteta je na nivoju in dejansko se proizvajajo v Nemčiji. Uporabljaš, koliko toliko skrbiš zanj (ali pa tudi ne) in ko se izrabi, če se izrabi, zamenjaš za naslednjega.
Veleprodajna cena za ta model na tvoj sliki (8 5447 21) je manj kot 20 EUR (brez DDV), nabavna seveda še ustrezno manj... Pa ta linija, Pro-Dynamic, niti ni najcenejša.
Za primerjavo kako poceni so lahko taki noži, v domačih in pol profi okoljih je popularen tale set, 8 2559 00 (v njem so 8 2368 13, 8 2259 15, 8 2348 21):
Cel set v veleprodaji stane manj kot 24 EUR (brez DDV), pa še par let nazaj je bilo to še občutno ceneje...
To so pač orodja, cenovna politika in marketing so temu ustrezni.
Podobno je tudi z Victorinox/Swibo modeli tega ranga. In pri vsakodnevni uporabi je to več ali manj vse, kar človek rabi. Cenovno, kvalitativno, kakorkoli, so taki noži enostavno OK.
Za malo razvedrila v družbi ali pač za lastno dušo, pa prav pride kaj s hamonom... Ampak to je nekaj drugega.
Ne vem kolikokrat sem že slišal to ime, pa mi je še vedno vsakič smešno.
Pri tvojem originalnem postu pa se je morda Philipu K. Dicku malo kolcnilo v grobu...
Ko smo ravno pri kuhinjskih, a je kdo zadnja leta kupoval kaj od K.Dicka? Desetletja nazaj so bili kar "a thing" med profesionalnimi kuharji, ne cenovno ne kakovostno nič kaj zaostajali za recimo za Wusthofom, zadnja leta se pa ne sliši kaj dosti o njih. Tisto masivno trdo jeklo je bilo "neuničljivo".
Še vedno se množično uporabljajo v profesionalnih okoljih, ne le v gostinstvu, še bolj v mesno predelovalni in drugi prehrambeni industriji. Povsod so...
Gledam pa na amazon.de, da se je cena precej približala splošni populaciji in marsikateri model dobiš že za neverjetnih 30 eur. Ja, vem da tu ne gre ravno za njihove flagshipe, pa da imajo tudi modele za 500€ in več, pa vseeno ... če je verjeti odtisu na rezilu so še vedno narejeni v Nemčiji (in ne na Kitajskem, kot bi pričakoval na prvo žogo).
Ne da ga ravno potrebujem, se pa vseno poigravam z mislijo oz. me mika iz firbca, kakšno zadevo dobiš pri njih dandanes za 30 eur. V mislih imam tole:
Dobiš dober nož! To so orodja, jeklo je točno to, kot pravijo da je, kvaliteta je na nivoju in dejansko se proizvajajo v Nemčiji. Uporabljaš, koliko toliko skrbiš zanj (ali pa tudi ne) in ko se izrabi, če se izrabi, zamenjaš za naslednjega.
Veleprodajna cena za ta model na tvoj sliki (8 5447 21) je manj kot 20 EUR (brez DDV), nabavna seveda še ustrezno manj... Pa ta linija, Pro-Dynamic, niti ni najcenejša.
Za primerjavo kako poceni so lahko taki noži, v domačih in pol profi okoljih je popularen tale set, 8 2559 00 (v njem so 8 2368 13, 8 2259 15, 8 2348 21):
Cel set v veleprodaji stane manj kot 24 EUR (brez DDV), pa še par let nazaj je bilo to še občutno ceneje...
To so pač orodja, cenovna politika in marketing so temu ustrezni.
Podobno je tudi z Victorinox/Swibo modeli tega ranga. In pri vsakodnevni uporabi je to več ali manj vse, kar človek rabi. Cenovno, kvalitativno, kakorkoli, so taki noži enostavno OK.
Za malo razvedrila v družbi ali pač za lastno dušo, pa prav pride kaj s hamonom... Ampak to je nekaj drugega.
Zgoraj sem se zatipkal. F.Dicka (what a name!) sem mislil.
Ne vem kolikokrat sem že slišal to ime, pa mi je še vedno vsakič smešno.
Pri tvojem originalnem postu pa se je morda Philipu K. Dicku malo kolcnilo v grobu...
FireSnake ::
Še en glas za Victorinox.
Imam za kuhinjo in koline.
Zakaj: ker v tem primeru je to zgolj delovno orodje
Ročaj je oblikovan tako, da ti težko zdrsne in to je pomembno.
Pri nas se jih tudi dobi. Jaz sem jih sicer kupoval v trgovini mesarček.
Sem pa že omenil, da imam doma tudi unikatne, ki mi jih ročno naredi kovač (druga generacija v družini).
Doma take uporabljamo odkar se spominjam. Sodeč po izgledu bodo še za dve generaciji za nami.
Imam za kuhinjo in koline.
Zakaj: ker v tem primeru je to zgolj delovno orodje
Ročaj je oblikovan tako, da ti težko zdrsne in to je pomembno.
Pri nas se jih tudi dobi. Jaz sem jih sicer kupoval v trgovini mesarček.
Sem pa že omenil, da imam doma tudi unikatne, ki mi jih ročno naredi kovač (druga generacija v družini).
Doma take uporabljamo odkar se spominjam. Sodeč po izgledu bodo še za dve generaciji za nami.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
gruntfürmich ::
mene pa zanima, kako se obnesejo oblike USUBA in NAKIRI za zelenjavo (ali še morda kaj drugega):
https://knajfi.com/collections/nozi-za-...
https://knajfi.com/collections/nozi-za-...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
alekskac ::
gruntfürmich je izjavil:
mene pa zanima, kako se obnesejo oblike USUBA in NAKIRI za zelenjavo (ali še morda kaj drugega):
https://knajfi.com/collections/nozi-za-...
Ko se enkrat navadiš, nočeš več z drugim korenčkov rezat, pa zelja, zelene, itd. Za sekljanje čebule, ki je arguably najbolj pogosto "zelenjavno rezanje" v domači kuhni, pa imam vseeno raje enga bolj lahkega (usuba/nakiri ni lahka klina), recimo neki kot opinel 118: cheap nož za dobrih 30 eur, tenka in lahka klina. V Aziji nakiri/usube dost uporabljajo za korenovke, se pravi korenje, daikin, repo in podobno. Pri nas, z izjemo korenja in zelene, te zelenjave pripravljamo vedno manj, in zato svetujem da premisli kaj kuhate doma, in se odločiš temu primerno. Moraš pa pazit pri brušenju, men so ročno kovan nakiri nabrusili tako, da je na sredi rezila zelo slabo rezal (klina ima zelo specifično krivino, da to v resnici deluje). Sem moral dat popravit profil in raje zdaj brusim sam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
MisterR ::
Iščem dva noža, enega za ribe in enega večnamenskega (bolj za meso kot kaj druga).
Tam do 100€ na nož, Slovenija,amazon...
Tam do 100€ na nož, Slovenija,amazon...
alekskac ::
Iščem dva noža, enega za ribe in enega večnamenskega (bolj za meso kot kaj druga).
Tam do 100EUR na nož, Slovenija,amazon...
Nož za ribe je mišljeno kot filetirni nož? Izberi tenko in ozko klino za to, niti ne rabi bit prav dolg. Za meso je tu že veliko primernih omenjenih, nevem, recimo v naši okolici se dosti uporablja swibo (pri kolinah). Swibote dobiš v trgovinah z mesarsko robo in tudi v kaki zadrugi. Če želiš kaj bolj osebnega, cenejši so pri opinel, recimo od 30 eur naprej (za filetiranje imajo poseben filetirc, fillet no. 121 in še en par dražjih, no.121 je za 30 eur).
Tud kaki chef ali santoku so od 33 eur naprej pri opinel, pa vse do 130 in več eur.
Če jih primerno mirkaš, so tud opineli lahko za dolg cajta, vendar to so kuhinjski noži. Za koline so po mojem premal robustni, tam rabiš kaj močnejšega, omenjeni swibo, in še druge firme so. Pa tud niso neka ročno kovana eksotika, utility zadeve so, ki ni posebne škode če pade na tla. Trdota inoxa nekje 56-57 HRC, dovolj spodobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
mihi666 ::
Jaz imam nekaj nožev in lučk ampak jih ne nosim drugje kot po svoji parceli. Imam v avtu eno lučko.
Moe_Lester ::
Jaz imam na ključih Leatherman Style cs, večkrat pride prav. V predalu v avtomobilu je Leatheman Wave. V žepu pa vedno kak Victorinox ali zadnje čase Benchmade.
Benchmade za skoraj 200€ je precej uporaben za samoobrambo. Danes se roparji spoznajo na EDC. Če ti kdo kaj teži mu vržeš nož v roke, da ga zamotiš vmes ko bežiš.
Benchmade za skoraj 200€ je precej uporaben za samoobrambo. Danes se roparji spoznajo na EDC. Če ti kdo kaj teži mu vržeš nož v roke, da ga zamotiš vmes ko bežiš.
Okapi ::
twom ::
Okapi ::
Jaz imam že nekaj časa vedno s sabo, v denarnici, Victorinox Swiss Card...A ni mali Victorinox nožek (obesek za ključe) manjši in bolj praktičen?
Zame ne. Tudi zaradi tega, kar na ključih že imam lučko (Astrolux K2) in en precej velik staromoden odpirač za steklenice (ta mora biti vedno pri roki ) in še za nožek zmanjka prostora. Nožek na ključih se mi tudi ne zdi dovolj priročen, ker ga je nerodno uporabljati, če ga ne snameš, snemanje in potem natikanje je pa nerodno, vsaj če ga nimaš na karabinu. Pipec, normalno velik, imam v žepu, ko grem kam, ko se mi zdi, da bi ga lahko potreboval. Če ga nimam, je pa tisti mali nožek v kartici zasilna rešitev, ko je treba kaj odrezati.
Poleg tega je na tej "švicarski kartici" še nekaj dodatnih koristnih zadev (pisalo, pinceta, škarjice, igla...). V praksi se izkaže, vsaj zame, da male škarjice bolj pogosto potrebujem kot mali nožek. Se pravi, da bi v bistvu moral imeti na ključih en mini "multitool", ampak, kot rečeno, zanj tam ni prostora.
Švicarska kartica v denarnici njene debeline praktično ne poveča (ne poveča je toliko, da bi to sploh opazil ali da bi bilo kakorkoli moteče), tako da je to zame najbolj priročna rešitev, da imam nekaj teh osnovnih pripomočkov vedno s seboj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
pa kje jih najdeš okapi
ti bi moral biti trgovec. ob tvojih objavah bi človek kar zapravljal...
za koliko kartic je tole debelo?
ti bi moral biti trgovec. ob tvojih objavah bi človek kar zapravljal...
za koliko kartic je tole debelo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Steinkauz ::
Jst mam pa tole na ključih, prišlo prav že neštetokrat.
https://hudaura.com/noz-victorinox-0-62...
Najboljših 15 eur kar sm jih zapravil
https://hudaura.com/noz-victorinox-0-62...
Najboljših 15 eur kar sm jih zapravil
Okapi ::
gruntfürmich je izjavil:
pa kje jih najdeš okapi
ti bi moral biti trgovec. ob tvojih objavah bi človek kar zapravljal...
za koliko kartic je tole debelo?
Za 4 kartice, nekaj manj kot 5 mm.
Okapi ::
Jst mam pa tole na ključih, prišlo prav že neštetokrat.
https://hudaura.com/noz-victorinox-0-62...
Najboljših 15 eur kar sm jih zapravil
Zato pa obstajajo različne stvari, da lahko vsak najde tako, ki mu najbolj ustreza.
Meni osebno kartica bolj ustreza, ker mi je v denarnici manj moteča od še ene stvari na že itak velikem šopu ključev. Poleg tega mi tudi njena orodja ustrezajo bolj od teh na tem nožku.
Ampak kdor nima denarnice, v kateri bi bilo dovolj prostora za "švicarsko kartico", potem to verjetno zanj ni najbolj primerna stvar (čeprav jo seveda lahko imaš tudi v žepu, nikjer ne piše, da mora biti v denarnici ).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kuhinjski noz iz Kitajske Ali...Oddelek: Loža | 5563 (2734) | AgiZ |
» | Kvalitetni noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25964 (19165) | krneki0001 |
⊘ | Vsakodnevno nošenje noža (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 54766 (49926) | dzinks63 |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31181 (17732) | Okapi |