» »

Čemu želje po zmogljivem računalniku?

Čemu želje po zmogljivem računalniku?

Packač ::

Že nekej časa se sprašujem čemu take želje po zelo zmogljivem računalniku. No oky igralcem in tistim, ki se ukvarjajo z strojno bolj zahtevnimi aplikacijami še nekako ane. Ampak nekateri uporabljajo računalike le za ircanje, delo v wordu, surfanje ipd. in si želijo zmogljivejše računalnike, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujejo. Jaz osebno še vedno ostajam pri 450megaherčnemu celeronu v pomoč pa mu je 2*128sdrama. Pa mi je pravzaprav čisto dovolj, ker bolj ali manj delam s textovnimi datotekami, edino včasih zaidem v photoshop in podobne zadeve.

Torej čemu ljudem tako zmogljivi računaliki?
Meni se zdi samo brezvezna trošerija denarja. Ubistu si raje kupim kako dodatno opremo ipd...
  • spremenil: sketch ()

undefined ::

Zakaj pa vsakemu želja po dobrem avtu, če pa vsak dan prevoziš le tistih nekaj 10km? Zakaj paboljša hrana, od navadne klošarske? Takšna vprašanja so povsem brezpredmetna. Vsak bi rad imel boljše, finančne zmožnosti pa nas omejujejo, nekatere bolj, druge manj in le v tem je problem in jedro tvojega spraševanja. :)

Thrivial ::

Vecinoma zaradi iger, ce mene vprasas. Ostalo so pa script kiddy-i, ki itak palijo na vse kar se sveti in je zavito v celofan.

Nadgrajevanje mojega racunalnika vec ali manj stagnira odkar ne igram vec igric... :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

frenk ::

tudi za word je lepo d maš hiter comp...razlika je le ta da na boš šel navijat grafične ampak procesor, ram in NB...razlika se bo pa sigurno poznala:)...sploh če boš vzporedno laufal več programov:)

IceIceBaby ::

Jaz ne potrebujem enega hudega procesorja in ultra hitre grafične. Bolj se mi zdi pomembna zanesljivost pa dober občutek ko delam z računalnikom. Zato ubistbu uporabljam Maca. 700mhz mi zadostuje za vse stvari ki jih počnem (webdesign, malo photoshopa, word, mail/irc/browser, filmi, mp3...)

Za word in excel res ne potrebuješ hude mašine. Tudi 500mhz je dovolj, tudi če ti v ozadju še par browserjev in mp3 player laufa.

Thrivial ::

Heh. Povej mi kako je Word sposoben porabiti 400 megabajtov rama in 95% 1000 Mhz procesorja, recimo... :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

frenk ::

odpreš recimo dovolj velik file, potem pa uporabiš funkijo replace in z njo replejsaš vse samoglasnike z x-i:D

veliko je hitrost word-a odvisna tudi od diska

iz lastnih izkušenj pa lahko povem da mi je comp zelo štekal ko sem vzporedno laufal folding, norton antivirus, word, zone alarm, in še razne druge proggy-e, ki so laufali v traybaru:)

frenk ::

zdele sm odpru word in se ni odpru v trenutku...pa mam 2.1G AMD-ja:D

Microsoft ::

frenk, kak to misliš, da se ti ni odpru v trenutku?

Men se word, powerpoint, excel,.. odprejo v >1s. Kar pa je tak hiter, da ne morš rečt "da čakaš, da se ti bo word odpru".;)

Hitri računalniki zato, da bodo hitri še tudi jutri. Recimo čez 2 leti. Ker če bom danes kupu Durona 800, pol bo juter ležal že v prahu, če pa kak 2600XP pa bo še sej kake 2, 3 mogoče več let deloval.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

[SkA] ::

Začni z "resnejšimi" dokumenti v Wordu (več deset/sto stranski, polno oblikovnih detjlov, po možnosti še kakšne sheme itd) pa ti bo hitro jasno zakaj "veliko" RAMa in "hitri procesor".

Po možnosti pa še kakšen makro zaženi čez.. pa si tam :D

madmitch ::

SKA ima prav, dokler v Officevih programih delaš z malimi fileji, je vse vredu. Ko so te zadeve enkrat malo večje, z nekaj dodatki, je zadeva lahko mučna. Verjetno bo res, da je hitrost diska tukaj tudi zelo pomembna.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

SasoS ::

Ni samo office kriticen (ceprav, roko na srce, word nima *kaj* poceti z 1GHz masino in 256 rama recimo...vse je narejeno zato da bi folk kupoval boljse masine ;(() pac pa je uzitek delat s hitro masino...lahko si privoscis imet 10 explorer oken odprtih, gledat zraven film, poslusat mp3, mail, ssh pa se vmware zraven:D. Al pa mpeg2 kompresija iz tunerja, da uporabljas namesto video rekorderja...vse to je uporabno!

Tody ::

just one word FOLDING >:D :D

ganzi ::

npr igre..
Ko dobiš novo igro se ti med inštalacijo ni potrebno spraševat a bo delala al ne?

Pa res je bolj užitek delat z hitrim kompjutrom kokr z enim počasnim.

Iztok Smolic ::

Emm Packač kako pa da se potem pritožuješ nad svojo mašinco pa skoz govoriš da si moraš novo kupit:D

Drgač pa najbrž za neko pisalniško delo najbrž res ne potrebjemo sočne strojne opreme.

Jaz vseeno spilam igre z geforce2, amd 1,4ghz, 512ram

Zakaj se kopuje drago opremo po mojem menju:
- nekdo jo res rabi
- nekdo misli da jo rabi

Tudi jaz imam eno vprašanje:
z učitaljem informatike ne prideva skupaj s tem da on misli da se nam bol splača met playstation za igre ter običajen (slab) računalnik samo za "šolo". Kaj bi vi kupili svojemu sinu?:D

Packač ::

Ja tko nekak sm jst razmišlu. Zakaj imamo konzole??? Konzole so bolj ali manj ustvarjene da se na nih igrajo špili. Ubistvu je konzole polovico cenejša (ali še več no) od osebnega računalnika, ki bil zmožen pognati isto igro.

Bistvo te tema pa je blo, ko berem bo raznih "pubertetniških" forumih kako si nekatere deklice želijo boljši računalnik, ki ga bi uporabljale predvsem za IRCanje, že zdaj pa imajo enkrat močnejšega od mojega. Nism ciljal na rač. navdušence za katere vem, da tud če ne rab ima use najhuj. Tud jst se najačih komponent nebi branu.

Aja pa glede tistih Wordovih for: A zdej se pa pač povprečnemu šolarju, ki bo pisal referat gre al se mu Word odpre v 10s al v 4ih sekundah. Mogoče ampak to ni katastrofa.

jjohny ::

izisilver,
A ti mogoče hodiš v Novo mesto na Center. Ker tam jaz tudi še iz svojih dijaških let poznam enega prof., ki je zvesto zagovarjal konzole za igrice.
Po moje tudi za word in podobno šaro kar rabiš en primerno zmogljiv komjuter. (cca 1000 Mhz in vsaj 256 Rama)
S takim komjutrom pa tudi lahko igraš večino iger.
Sicer pa je ta prfoks bil kar v redu - sem se kar dosti uporabnega naučil.

lp, jani

Packač ::

Ja oba hodva na šolsk center v nm. Nevem zaenkrat so mi usi profesorji uredu. Kater te je pa učil informatko?

undefined ::

Zakaj potem jamrate in ne kupite konzole? Vsak naj pač kupi, kar mu paše, brez joka in stoka. :)

Packač ::

Jah jst je nam kupu k ne igram igrc :)) . Očitno ne razumeš bistva. :D

IceIceBaby ::

Men se tudi konzole zdijo dobra pogruntavščina. Če bi bil gamer bi si sigurno konzolo nabavu ne pa PCja. Lahko si brez skrbi da igre delajo, nobenga sranja s konfiguracijo pa še dost cenejša je zadeva.

Drugač pa sam tole. Pred leti ko so bli še win95 popularni sem si kupil svoj prvi računalnik (mel sem jih že dost prej, ampak ta je bil čist moj z mojim denarjem kupljen) p200mmx z 32mb rama. Takrat sem v winsih z wordom pisal enake zadeve kot jih pišem danes in grafi za fiziko so bili enako dobri kot par let kasneje na 1ghz duronu s 512 rama. Ne govorim zdej za profi rabo, če si prevajalec al pa kej podobnega. Ampak za takšno domačo rabo 2ghz procesorji, ultrahiter ram in raid polje sigurno niso nujni niti izkoriščeni.

undefined ::

> Jah jst je nam kupu k ne igram igrc . Očitno ne razumeš bistva.

Kaj pa je potem namen te teme? Zakaj ljudje rabijo hitre računalnike? Ker pač jih. Kaj je tu še drugega pomembno? :\

jjohny ::

Packač,
Da ne bom zdaj tu delal neke reklame ali pa anti reklame ti povem samo to, da je takrat imel Audija in tudi danes ga ima, samo novejšega. Sem pa 99 %prepričan, da je isti kot tebe uči, učil tudi mene. Kajti že takrat je ful razlagal kako nerabiš nekega dobrega compa za doma in da za igrice je primerna konzola.

jani

Darko ::

Torej, res je, da Pisarna ne potrebuje tako hitrih procesorjev. Vendar je razvoj programov žal usmerjen v povečano požrešnost. Ko smo uporabljali Word 2 in kasneje Word 6, so zadoščale 486-ke in prvi Pentiumi. Danes za Office Xp in same Windows XP potrebuješ več. Pri vsem tem pa niti najnovejši Word nima vseh funlcij, ki bi jih potreboval (čeprav jih ima miljon preveč). Prej sem imel Acrobata 4, ki se je odprl v trenutku, Acrobat 6 pa že kar traja. Podobno je z Outlookom Express. In ko uporabljaš datoteke napisane v najnovejših programih, potrebuješ tudi sam najnovejše programe, kar zahteva močnejši računalnik.
Pri nas v službi občasno obnavljamo računalnike, tako, da imamo od Athlona Xp 2400+ do 300MHz Celerona. Ko kupujemo novega, kupujemo največ za majhno ceno. Trenutno je to Athlon XP 2400 do 2600+ na matični z integrirano grafiko in 60GB diska. Spomina pa je od 256 do 512MB (odvisno od ponudbe, ker v glavnem kupujemo sestavljene kompe). Cena za tak sestav je okoli 120KSIT brez monitorja. Res je, da ne potrebujemo tako hitrih mašin, vendar je nesmotrno kupovati slabše, ker niso skoraj nič cenejši (npr. 1800+), pa še prej zastarijo. Sicer pa menjujemo v glavnem po okvarah ali pri nabavi zahtevnejših programov.

Se pa strinjam s tistim informatikom, ki pravi, da so kompi najdražje igrače, vendar tudi razvoj iger prinaša prednosti. Si predstavljate virtualni nakup pohištva ali ogled hiše, pomerjanje oblačil in podobno, kar bo kmalu možno, bo pa zahtevalo zelo močne procesorje.

LP Darko

Iztok Smolic ::

Kaj potem pravite da na to vprašanje ni pravega odgovora...?

Jaz se strinjam s da bi morali imeti mlajši igralci ali tisti ki igrajo le igre konzole - saj z pcjem nimajo tako kaj veliko početi. Toda jaz ne bi mogel kaj početi z kozolo - enostavno bi se je naveličal - mogoče sem le zato proti konzolam....

ps Jaz ne mislim da prf. nima prov ampak enostavnavno ne razumem tega :D

Zgodovina sprememb…

ganzi ::

Js iger ne igram skor nč ampak hočem da tista k jo dela normalno.
Brat pa igra dost več od mene, pa mu je ful kul k igre delajo normalno pa se ne zatikajo.

Valda, pa da računalnika nimava sam za igre..
Tle je še internet, word, excel, pa velik mp3-jev, pa divx-ov.

Tko da če bi mev sam konzolo, bi te stvari lahk kr odpisu.

undefined ::

Fantje, če nimate denarja za boljši hardware, to ni problem v tem, da so želje po teh napačne. Ja? :)

neki123 ::

Jest bi tud meu novga Porša. Ampak nimam dnara zanjga pa za vzdrževanje itd. Mam pa dovolj da si lahko kupm mal bolš komp in ga tud mam.

xxx-man ::

Hej packač!

Veš ljudje imamo pripojeno "napako" da stremimo pa nečim boljšim.
Ljudje kupujejo pogrešno drage stvari, da bojo lahko povedali prijateljem, kaj imajo.
Pol prijatelji tega ne prenesejo z lahkim srcem, pa tudi oni kupijo nekaj takega, ampak za odtenek boljše.
In tako se ta začaran krog vrti.
Če ljudje nebi imeli prirojene te "napake", se nebi svet razvijal v takem tempu in nebi bilo takšnih multinacionalk, ki bi služile na račun naivnih ljudi.
Navsezadnje, pa si rajš kupi boljšo mašinco, se pohvali kaj imaš.Boljš to kot pa da ti denar stoji na banki in ti ga inflacija žere, spravi ga v promet, uživaj dokler lahko, saj dolgo tko al tko ne boš.

LP

undefined ::

Stremenje po boljšem ni nobena človeška napaka. To je osnovni nagon, ki stremi po ugodju in užitku človeka. Tega ima vsak in kdor to zanika, laže ali pa ne ve o čem klobasa. :)

frenk ::

če bi bili zadovoljni s tem kar imamo razvoja ne bi bilo

...am i wrong??:D

Jebiveter ::

@frenk: a smo slucajno zadovoljni z windowsi in M$jem? NE! In kje je tle razvoj? Se zdej nam PRODAJAJO kodo staro 20 let!

Drgac pa... ce bi imel jest dnar bi si nabavu recimo 2 XBOXa/PS2, ju paralelno zvezal (mini clustercek) in gor poganjal linux. Ko bi pa zmanjkalo moci, placa, ipd. bi pac nabavu se enega in ga dodal zraven! :) fora je v tem, da bi lahko delal razlicne stvari hkrati na razlicnih lokacijah v bajti (z recimo 3mi boxi bi lahko hkrati sestra igral igre v svoji sobi, jest bi se mucu z html/php v svoji sobi, starsi bi pa lahko v dnevni sobi gledali DVD.) . En zanimv service (no, proggy) pa ti omogoca poganjanje vecnitnih aplikacij oz. vec razlicnih aplikacij razporejeno po teh mashinah.

Primer: pa recimo, da ima sestrin racunalnik (xbox)porabljene resource. Pa recimo, da starsi gledajo DVD (kar ni procesorsko zahtevno). In jest se spravim compilat en proggy (recimo kr cel KDE:). In normalno se compajlanje zacne na mojem boxu. ampak jest bi si rad vmes ogledal en film pa recimo zripal en CD. Ta hud proggy poskrbi, da se proces compilanja preseli na najmanj obremenjeno mashino (v dnevni sobi) z dovolj nizkim priorityjem, da ne omejuje trenutnega dela, dela pa hitreje kot na izvorni mashini. Tako jest lahko brez skrbi poganjam na svoji mashini grip in xine. In vsi smo veseli. :)

Vse skupaj je samo vprasanje, koliko se ti sve te stvari izplacajo. Sicer ne vem, koliko kosta en XBOX/PS2 tako, da ne bom o stroskih govoru. Poleg tega nisem seznanjen z moznostmi priklopa monitorjev na XBOX/PS2 tako da...
Je pa izvedljivo in mozno! Le probat bi bilo potrebno kako se stvar obnese.


AJA, pa kljucna beseda: openMosix! :)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jebiveter ()

Imagination ::

Lahko se pa tudi premaknemo 20 let nazaj in spet delamo v konzolnem načinu! Super! Me zanima, če bi ob konzolnem načinu toliko ljudi uporabljalo računalnike?
--- Če nekaj stvari, ki bi lahko šle narobe, ni šlo narobe, potem bi bilo zanje veliko bolje, če bi šle narobe!

undefined ::

> @frenk: a smo slucajno zadovoljni z windowsi in M$jem? NE! In kje je tle razvoj? Se zdej nam PRODAJAJO kodo staro 20 let!

In v čem so v tem razredu drugi OSi boljši? BTW, Windows je kvečjem star 10 let, ne pa 20. :)

Jebiveter ::

:\ ni fora, da so drugi boljsi. Sej mas v unixu in linuxu tudi kodo staro 20 let. Razlika je v tem, da ti tega ne bo sel noben prodajat! (no vecina). M$ pa sluzi na racun 20 let stare kode, ki jo je odkupil od enega bogega programercka, da jo lahko licencira IBMju. Kaj se je od takrat spremenilo? Kje je razvoj? A lahko ti pripomores k samemu razvoju? Ne, kvecjemu jim mors placat (MSCE), da ti dovolijo da sploh vidis podrobneje kaj se dogaja (in to binarno kodo, ne source).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

undefined ::

> ni fora, da so drugi boljsi.

Govora je bilo o starosti kode.

> Sej mas v unixu in linuxu tudi kodo staro 20 let.

Unix koda je (po zadnjih podatkih) stara že več kot 40 let.

> Razlika je v tem, da ti tega ne bo sel noben prodajat! (no vecina).

OS-X temelji na BSD kodi, katera je pobrana iz osnove Unix sistema. Po tej tvoji postavki je tudi najnovejši OS-X koda stara že 40 let.

> M$ pa sluzi na racun 20 let stare kode

NT koda ni starejša od 10 let.

> ki jo je odkupil od enega bogega programercka, da jo lahko licencira IBMju.

Irelevantnega pomena.

> Kaj se je od takrat spremenilo? Kje je razvoj?

Hmm. Kje je razvoj v hardwareu? Še vedno mamo sliko na monitorju, tipkamo po tipkovnici... ta "koda" je stara tud že preko 20 let. :))

> A lahko ti pripomores k samemu razvoju? Ne, kvecjemu jim mors placat (MSCE), da ti dovolijo da sploh vidis podrobneje kaj se dogaja (in to binarno kodo, ne source).

Seveda lahko pripomoreš. Greš delat za njih, pa še mastno te plačajo za to. :)

Jebiveter ::

>Seveda lahko pripomoreš. Greš delat za njih, pa še mastno te plačajo za to.

Dream on!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

undefined ::

Dream on? Kdo pa misliš da zdaj dela za njih? Mali zeleni? :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Resnična Resničnost: Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / RTV Slo
11913649 (8419) smihael
»

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
567973 (5262) darkolord
»

OpenOffice.org proti Microsoft Office (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
13511671 (9293) Daedalus
»

Skupni stroški lastništva: Linux v. Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1097884 (7884) mrpiagg
»

Linux vs. Windows; v prihodnosti... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1199376 (7542) poweroff

Več podobnih tem