» »

Napa skozi dimnik

Napa skozi dimnik

Kapitan Jack ::

V novo zgrajeni zgradbi imam kupljeno stanovanje v zadnjem nadstroplju. Zgrajen je dimnik, a ga stanovalci ne uporabljajo in se grejejo na drugacen nacin.

Zdaj, 100% garancije nimam, da bo kdo vgradil kamin ali kaj podobnega, ampak do sedaj se vsi grejejo na drugacen nacin. To je postavljeno kao za neko rezervo...

Pocasi zacenjam z opremljanjem stanovanja in tudi sam ne bom uporabljal dimnika, zato sem razmisljal, da bi skozi to odprtino dal napo. Sodec po branju po internetu je to ok, ce se dimnik ne uporablja, ampak bolj me "skrbi", kaj pa ce se le kdo spomni in ga zacne uporabljati.

Kaksni so lahko potem stranski ucinki za me in za ostale?

FoxKnox ::

Jaz imam na isti dimnik v kuhinji vezano napo in zraven šporget na drva.Če laufa napa, šporget na drva ne odvaja dima.Kakšen učinek pa je na večji razdalji pa ne vem.

Kaj pa nevarnost, da se zgodi obraten proces, da mi pride recimo dim od spodaj v moje stanovanje? Najbrz ne, saj napa odvaja zrak. Kaj pa ostale "nevarnosti", nekaj sem bral, da se lahko dimnik zamasti. Pojma nimam. Rad bi izkoristil to luknjo za oring napo in ne poceni napo s filtri.

kixs ::

Navadno imajo bloki narejene tudi zracnike za nape. Preveri.

FoxKnox ::

Vsaka napa ima neko vrsto filtriranja, mehanski, ogljeni filter, kajti maščenje prezračevalne cevi pač ni v redu.

mirator ::

Ne vem, no. Ampak kar tako samovoljno posegati v skupne naprave pač ne gre. Dimnik je namenjen odvodu toplote in dimnih plinov iz kurišč in je tudi podvržen periodičnim pregledom s strani pooblaščenih dimnikarskih podjetij. Kaj če na isto idejo pride še nekaj sosedov in boste potem vonjali, kaj kdo kuha? Ali pa si kdo, kot si že sam ugotovil omisli ogrevanje na plin ali celo drva.

Šimpanz ::

Najprej preveri če to ni dimnik ampak zračnik. V novejših hišah/blokih ponavadi nimajo dimnikov.

ginekk ::

Dokler se dimnik ne uporablja, bo ok. Če pa ima dimnik funkcijo - torej vezan na aktivno izgorevanje nekje - potem pa poklič strokovnjake, da zmerijo tlake in pretoke. S tem se ni za igrat, hitro lahko kdo umre zaradi CO od nepravilnega izgorevanja.

PrimoZ_ ::

Meni je že ideja, da je dimnik zgrajen tako malo za rezervo smešna. Sploh od predpostavki da bi si ga delila različna stnovanja.

To pač ne gre, ne moreš imeti istega dimnika pa da bo eno stanovanje imelo plinsko peč, drugo kamin, tretje spet nekaj drugega, eden pa še napo :D

floyd1 ::

Najprej je treba preveriti možnost priklopa na zračnik, če seveda imaš kuhinjo tam, kjer je bila ob gradnji predvidena. Tudi prastari bloki imajo za vsako stanovanje svoj zračnik (vertikalno cev). Vsaj pri nas je bilo tako.

Tudi dimniško vertikalo imajo v manjših blokih velikokrat vsako stanovanje zase - cevi so druga ob drugi. To preveriš na strehi, ali pa pri katerem od (zgornjih/spodnjih) sosedov, koliko ima zamaknjen dimniški priklop v sobi, glede na tvojega. Pri nas je bilo razlike levo-desno kakih 20cm med stanovanji po vertikali.

Na dimnik skupne kotlovnice pa se itak ne moreš priklopit - poseganje v skupne dele stavbe brez dovoljenja?

Še to - če imate res vsi v vertikali isto dimniško cev je to kar nevarno. Če nekdo npr. priklopi gor peč s prisilnim, drugi sosed pa z klasičnim vlekom bo dim šel tja, kjer je manj upora. Npr. skozi klasični gašperček v stanovanje. Sicer dimnikar tega ne bi pustil, a če dela vsak malo po svoje ...:|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

PacificBlue ::

Če se dimnik nikol ne bo uporabljaj, bi pogojno lahko. Drugače pa no go.

nejcek74 ::

najprej:
a) gre za t.i. rezervni dimnik, za primere izpada ogrevanja ob vojnah in elementarnih nesrecah
b) gre za opcijski dimnik za tiste, ki zelijo imeti v stanovanju kamin
potem pa:
1. naceloma so dimniki speljani tako da ima vsako stanovanje svojo cev
2 naceloma ima vsako stanovanje zracnik v kuhinji in tudi v kopalnici, ce le ta nima okna
Ti je floyd1 lepo napisal, in očitno je, da se nisi kaj dosti pozanimal za kaj sploh gre, definitivno pa ne priklapljaj prezračevanja na dimniško cev!!!!, ce ne nadzoruješ njene uporabe sam 100%. "saj tudi ne jes cez isto luknjo kot kakas, pa ceprav gre za isto cev". Za nov objekt morajo obstajati načrti, poglej jih.

googleg1 ::

Sam tudi zivim v takem stanovanju ki ima rezervni dimnik. Ubistvu je bil blok zgrajen ko je bilo centralno ogrevanje ze razsirjeno (ga imamo ze od zacetka), vendar so se vseeno po vertikali potegnili "dimnik" tako, da so nanj prikljucena 4 stanovanja. Kakorkoli, slucajno se je zgodilo, da imam klet ravno v isti vertikali in imam notri inspekcijsko odprtino zanj. Sam sem to izkoristil za to, da sem si v klet napeljal elektriko.

Na tvojem mestu, bi preveril ce dimnik sploh vlece in ni na strehi zaprt.

Zagotovo se gre za dimnik, saj se cuti, da vlece zrak navzgor. Zdej je samo vprasanje ali ima vsako stanovanje svojo cev ali se gre za eno cev. Torej ce prav razumem, bi v mojem primeru se najbolje bilo, da to sranje popolnoma zaprem, ker se lahko zgodi, da bo nekdo prisel na idejo, da si vgradi neko plinsko pec in me posledicno ubije?

krneki ::

Samo preveri da je cev dimnika samo tvoja. Če je, potem moraš samo spodaj v kleti zabasat nekaj v dimnik (tam kjer ga čistijo) da ti napa ne nafila klet s tvojim golažem :))
Tako imam jaz narejeno.

Tidule ::

To bo super delovalo do takrat ko si bo zadevo ogledal diminikar, ali celo inšpektor. Potem bo pa spet jok, ko bo treba kazni plačat. Kaj šele če dejansko gre kaj narobe...

Dimniki so zapečateni, ker ima zgradba centralno že nekaj desetletij. Dimnikarji pregledajo samo zračnike in to je to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krneki ()

Gregor P ::

Sam se tudi ne bi hecal iz tega. Za dimnik veljajo posebni varnostni predpisi in to večkrat z razlogom. Bodisi se v stavbi dimniku povsem odrečete in ga potem preoblikujete v celoti za druge namene - torej da dimnika de facto ni več (sedaj ne vem, ali je treba to tudi kje posebej označiti/zarisati oz. prijaviti/odjaviti), ali pa ga pustite pri miru.

Sicer pa je v moji stavbi poleg dimnika še dodatno prezračevalna cev, ki pa seveda ni dimnik, čeprav je praktično enakih dimenzij.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

krneki je izjavil:

Dimniki so zapečateni, ker ima zgradba centralno že nekaj desetletij. Dimnikarji pregledajo samo zračnike in to je to.

O kaksnem zapecatenem dimniku sanjas, ce je OP napisal da dimnik "vlece"?

Cr00k ::

V dimniku lahko še saje zagorijo, če ni vzdrževano dobro... kaj šele mastna površina od vseh dunajcev in pomfrija :). Dobr, enkrat na leto mal z Megliom našpricaš pa je... zavarovalnice bodo ziher razumele.

Tidule je izjavil:

krneki je izjavil:

Jaz govorim o svojem primeru, ker si odgovarjal na moj post. Te malo mede kako potekajo debate na forumu?

krneki je izjavil:

Tidule je izjavil:

krneki je izjavil:

Jaz govorim o svojem primeru, ker si odgovarjal na moj post. Te malo mede kako potekajo debate na forumu?

Ne, samo razumet ne morem zakaj nekateri prodajate slaboumne nasvete, ki nimajo nic s temo. Clovek jasno napise da dimnik vlece, ti pa sanjas o tem kako naj zabase nekaj v dimnik.

Predvsem pa nisem odgovarjal tebi, ker zato obstaja funkcija citiraj. Ampak ocitno te mede kako potekajo debate na forumu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Jaz samo sprasujem. Ne zelim niti sebe, niti sosedov spraviti v nevarnost. Po tem kar ste povedali, bom lepo zapecatil odprtino in to je to, ker dimnika ne bom osebno nikoli uporabljal. Napo bom pa pac kupil navadno neko.

PrimoZ_ ::

Pa nimaš odprtine namensko za napo ? Kar sem jaz gledal je imelo vse kar je pozidanega v zadnjih 40ih letih tud namenski zračnik za napo.

Tisti filtri ko se zrak direktno vrača v prostor so blažev žagen.

tony1 ::

Kapitan Jack je izjavil:

Jaz samo sprasujem. Ne zelim niti sebe, niti sosedov spraviti v nevarnost. Po tem kar ste povedali, bom lepo zapecatil odprtino in to je to, ker dimnika ne bom osebno nikoli uporabljal. Napo bom pa pac kupil navadno neko.

Zelo razumna odločitev za katero ti lahko samo čestitam. Predpisi o tem za večstanovanjske stavbe niso napisani za brezveze. Tak poseg bi ti lahko tudi naredil, čez 30 let bi se to že zdavnaj pozabilo, nek tretji sosed bi na dimnik priklopil kakšno peč, v tvojem stanovanju pa bi koga ubil monoksid.

Ker sem že imel opravka z monoksidom v kopalnici (na dimnik je modri investitor priklopil prezračevanje), lepo povem, da s tem ni šale.

PrimoZ_ je izjavil:

Pa nimaš odprtine namensko za napo ? Kar sem jaz gledal je imelo vse kar je pozidanega v zadnjih 40ih letih tud namenski zračnik za napo.

Tisti filtri ko se zrak direktno vrača v prostor so blažev žagen.

S tem se pa strinjam, napa z zaresnim odvajanjem zraka iz prostora je boljša rešitev in še manj glasna. (OP: Če boš prisiljen vzeti takšno z ogljenim filtrom in vračanjem zraka v isti prostor vzemi najdražjo in bodi pozoren na nivo specificiranega hrupa.)

Sem pa že videl nova stanovanja, ki tuljave za napo zares nimajo, ker so investitorji neverjetno neumni, predvsem pa v življenju niso še ničesar skuhali.

Doživel sem tudi že blok, kjer je investitor prešerno povedal, da "stanovanja nimajo nape, ker imajo itak rekuperacijo", kar je popolna neumnost. Ko v kuhinji nekaj zažgeš, to še ves dan vonjaš v spalnici...

z3ro ::

Kakšen dimnik je to, zidan ali je tuljava? Jaz sem lansko leto imel podoben podvig, sicer za dodatno ogrevanje z kaminom ampak je šlo enako za dimnik, ki ga noben drugi ni uporabljal (sem pa v tretjem nadstropju od štirih). Meni je dimnikar prišel s kamero, preveril da res ni noben priklopljen, potem sem lahko celo brez soglasja ostalih vgradil tuljavo od mojega nadstropja gor - še vedno se pa lahko kdo spodaj ali zgoraj (seveda na svoje stroške dodajanja/preurejanja tuljave) priklopi. Tako, da majhno možnost ima da da v ta dimnik eno "slim" tuljavo za napo, mogoče bi bili tudi ostali stanovalci za to in se da skozi celo vertikalo. Tako bi se morda lahko kasneje ta dimnik še vedno uporabljal za to čemu je namenjen. Bo pa zelo verjetno kar nekaj težav to izpeljat pa tudi poceni ne bi bilo.

googleg1 ::

tony1 je izjavil:

Doživel sem tudi že blok, kjer je investitor prešerno povedal, da "stanovanja nimajo nape, ker imajo itak rekuperacijo", kar je popolna neumnost. Ko v kuhinji nekaj zažgeš, to še ves dan vonjaš v spalnici...
Glede na to kako moder si, tudi ti ne razumes pojma rekuperacije. Ce ima stanovanje/hisa prezracevanje z rekuperacijo so v vecini sob dovodne in odvodne cevi za zrak. Ne razumem, kako bi vonjave iz kuhinje lahko prisle do spalnice, ker je dovodni zrak speljan od zunaj in segret z zrakom, ki prihaja iz sob. Z vklopom nape bi naknadno podrl rezim pretoka zraka in hkrati zmanjsal izkoristek dragega sistema.

floyd1 ::

Tako, da majhno možnost ima da da v ta dimnik eno "slim" tuljavo za napo, mogoče bi bili tudi ostali stanovalci za to in se da skozi celo vertikalo.

To bo bolj težko. Boljše nape zahtevajo danes že fi-150 cev, drugače ne dela optimalno.

googleg1 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Glede na to kako moder si, tudi ti ne razumes pojma rekuperacije. Ce ima stanovanje/hisa prezracevanje z rekuperacijo so v vecini sob dovodne in odvodne cevi za zrak. Ne razumem, kako bi vonjave iz kuhinje lahko prisle do spalnice, ker je dovodni zrak speljan od zunaj in segret z zrakom, ki prihaja iz sob. Z vklopom nape bi naknadno podrl rezim pretoka zraka in hkrati zmanjsal izkoristek dragega sistema.

Verjetno težava izvira iz boldanega stavka.

Očitno je bil "drag" sistem dovolj poceni, da te naloge ni opravljal kot bi bilo v teoriji treba. Investitor pa je mirno prodal stanovanje z opisom "ima rekuperacijo".

Napa je kljub rekuperaciji v vsaki kuhinji nujna za normalno življenje - čeprav milenijske generacije kuhajo mnogo manj kot prejšnje. In temu primerno je treba rekuperacijo sprojektirati. Če se to kakor ne da, je mnogo bolje v kuhinji imeti samo napo, rekuperacije pa ne.

z3ro ::

floyd1 je izjavil:

Tako, da majhno možnost ima da da v ta dimnik eno "slim" tuljavo za napo, mogoče bi bili tudi ostali stanovalci za to in se da skozi celo vertikalo.

To bo bolj težko. Boljše nape zahtevajo danes že fi-150 cev, drugače ne dela optimalno.

Aja, potem pa res ne bo šlo.

ginekk ::

tony1 je izjavil:

googleg1 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Verjetno težava izvira iz boldanega stavka.

Očitno je bil "drag" sistem dovolj poceni, da te naloge ni opravljal kot bi bilo v teoriji treba. Investitor pa je mirno prodal stanovanje z opisom "ima rekuperacijo".

Napa je kljub rekuperaciji v vsaki kuhinji nujna za normalno življenje - čeprav milenijske generacije kuhajo mnogo manj kot prejšnje. In temu primerno je treba rekuperacijo sprojektirati. Če se to kakor ne da, je mnogo bolje v kuhinji imeti samo napo, rekuperacije pa ne.

Ne, težava izvira iz napačne predpostavke, da se vstopni (zunanji) in izhodni (notranji) zrak pri rekuperaciji toplote mešata. Dejansko se ne. Isti princip kot intercooler pri avtu, tud tam se prav nič ne meša.

Glej, mene mehanika tekočin sploh ne zanima.

Jaz sem odprl tošl in šel v stanovanje s tem... sranjem, obljubljeno je bilo pa da bo vse OK. Ni.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28682156 (10007) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34871249 (11446) edi123
»

Večkrat prekoračena maksimalna količina CO v stanovanju (strani: 1 2 )

8515153 (6155) sandmat
»

Nizka stopnja kisika v prostoru

404474 (2719) poweroff
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3211677 (10397) fosil

Več podobnih tem