» »

Nizka stopnja kisika v prostoru

Nizka stopnja kisika v prostoru

techuser ::

Imam težavo. V hiši v kateri živim spodnji uporabnik redno kuri na drva, vendar je težava ker gre nekaj plinov v zgornjo etažo kjer sem jaz. Otežkočeno dihanje imam že nekaj dni vedno ko kuri. Kamin je vrednosti nekje 200 EUR, je uporabnik izbral najcenejšega, ne vem ali je možno da plini kakorkoli uhajajo. Naročil sem merilec monoksida, ki ga še nimam, sem pa uporabil merilec koncentracije kisika.

Mi je piskal in pokazal 19.5 namesto 20.9. Ali je možno, da je kisik toliko nižji, če je v zraku več monoksida ali je kaj drugega. hvala za nasvete.
  • spremenil: techuser ()

K0l1br1 ::

Če bi imel v zraku monoksid, bi imel resne probleme. Stvar se veže in odveže šele, ko eritrocit propade (90 dni) + ostali problemi.
Bolj je zanimivo tole, da ti gredo plini v zgornjo etažo (najbrž ko odpre vratca in naloži?), sicer kliči dimnikarja, da preveri odvod dimov. Ker vlek dimnika bi moral poskrbeti, da bi plini šli skozi dimnik (po možnosti pa nato skozi kakšno odprto okno pri nizkem tlaku nazaj k tebi).

McHusch ::

Pomanjkanje kisika ni problem in ga ponavadi tudi ne čutiš, če ni situacija res kritična. Slabo počutje in postan zrak so ponavadi posledica povišanih koncetracij ogljikovega dioksida, kjer že malenkostni porast močno vpliva na počutje, sposobnost koncentracije. Podobno velja tudi za ostalo svinjarije. Ogljikov monoksid je v zelo nizkih koncentracijah moteč, v malo višjih te pa ubije, ne da bi ugotovil, da je kaj narobe.

techuser ::

Monoksid tudi jaz sumim. Bo pa detektor povedal svoje, ga dobim v dveh dneh. Naslednjič pa raje na petrol takoj kupit.

techuser ::

Google vse pove: Excess carbon dioxide uses up space in the air instead of oxygen creating an environment for asphyxiation. Symptoms of mild CO2 poisoning include headaches and dizziness at concentrations less than 30,000 ppm. High blood level concentrations of CO will prevent sufficient amounts of oxygen from reaching vital organs.

mancini ::

Njega zgoraj boli glava, sosed je potem mrtev ali kako

kje bi sploh prišel do tebe, po stopnišču ali čez strop (kar je seveda nemogoče)

Pika na i ::

Ti imaš pa kar naprej neke probleme s kisikom, pa zrakom, pa monoksidi pa dioksidi pa .... A kdaj zračiš svoje prostore?
Če se slabo počutiš, pojdi k zdravniku.

c3p0 ::

Kot je rekel mancini, če tebe zgoraj boli glava, sosed spodaj verjetno niti ne miga več.

energetik ::

mancini je izjavil:

Njega zgoraj boli glava, sosed je potem mrtev ali kako

kje bi sploh prišel do tebe, po stopnišču ali čez strop (kar je seveda nemogoče)

Čez strop je seveda še kako mogoče, v starejših objektih je strop iz tramov, zgoraj spodaj dile, vmes nekaj peska. Živel v takem stanovanju in se prav grdo vohalo cigarete od spodaj (špranje ob zidovih).

techuser ::

80 letnik kuri v spodnji etaži, ista hiša isti vhod v hišo. Zgoraj so samo navadna vrata, čez špranje gre vse. Spodaj sem bil ima vse v redu, toplo, res malo smrdi po zažganem, ampak očitno plini grejo gor. Jutri nabavim navaden merilec monoksida, da končno vem, kolk svinjarije sem se nadihal. Sej če bi bil samo jaz zgoraj, ki bi to opazil, bi nekdo verjel, da sem samo jaz ampak so vsi v zgornji etaži imeli enake probleme. Se pa itak selim to leto ven iz kle.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

borisk ::

ti rabiš pomoč, glede na teme imaš težave z hipohondrijo... pojdi k zdravniku...

techuser ::

Smo že ugotovili za dosedanje probleme razlog, da je bil 2iz podstrešja je bilo spelan odvod od kopalnice, našli noter ostanke fekalij, ki so se več let mirno valili v mojo sobo preko zračnikov. Sem opazarjal za neprijetne vonjave kljub vsem možnim napravam od rekuperatorja do koncentratorja kisika, klima naprave in svašta.

Za dimnik je danes končno ugotovil dimnikar da so bile pravtako odprtine in nezatesnjena vrata na podstrešju, meritve pokazale zdravju škodljive stopnje uhajanja monoksida in to kar celo leto. Hipondrija kot si omenil je pa samo plod bistroumnežev, ki nimajo grama izkušenj v svojem življenju. Te pa te vabim k nam domov da greš spat samo za en kurlev dan pa boš požrl vse svoje besede nazaj. Matral sem se toliko časa z vsemi možnimi sredstvi, da smo končno ugotovili za kaj gre, poleg tega da je še pri dimniku vse uhajalo. Podstrešje pa je imelo vse odvode od nape, skreta in ostalo spelano kar v prostor in potem najdeš odprtine nazaj v prostore.

Vsaka stvar ima vzrok, zato mi je bilo pa jasno in mojemu zdravniku, ki je predlagal selitev že zdavnaj, da je vzrok v tej kurčevi bajti. Plinska celica. Katastrofa.

krneki0001 ::

A tip celo leto kuri? Pa celo leto nisi imel problemov, sedaj pa?

Lažeš. Zakaj? Poleti bi, zaradi dimnika, ki ne vleče dobro, moral dobiti ves dim ti, pozimi pa dimnik, zaradi mraza zunaj, vleče zelo dobro in gredo dimi ven.

Po moje je to kaj drugega kot hipohondrija. Prej za kake duševne motnje (anksioznost, bipolarna motnja,...) pa ga stiska v pljučih in ne more normalno dihat, potem pa krivdo na soseda vali.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

techuser ::

Celo leto sem dobival v sobo vse smradove, zadnji mesec pa še od uhajanja plinov iz kamina. Uporabnik ni hotel plačati čiščenja že od 2016 ne. Pa če ti pred tabo izmerijo monoksid pri preizkusu potem še lažem jao. Sej pravim vljudno vabljen sem pa se ti nadihaj teh svinarij boš mel vse od hipondrije do anksioznosti in še kakšnih iluzij potem a ne? Drugače pa so včeraj zvečer klicali policijo in gasilce ostali najemniki, da je potem urgentno prišel še dimnikar. Nisem edini, ki bi si po mnenju nekaterih kar izmišljeval, sem bil pa edini ki je sprobal vse možne stvari, namesto da bi že prej vedel v čem je bil vse problem in lepo šel drugam živet pa bi blo mir. Da ne govorim o tem, da si filtre pri čistilniku zraka lahko menjal vsak teden pa sem imel zaprta vsa okna in vrata. Ne pomnim kej podobnega nikoli v lajfu ko sem bil v stanovanju na dveh lokacijah v LJ, nikoli ni bilo enega problema, pa nisem rabil ene kurčeve naprave. Ampak okej, važno da je problem rešen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

krneki0001 ::

Če od 2016 ni plačal dimnikarja, kdo pa ga je? Ostali?
Dimnikar lahko napiše negativno mnenje o peči in čistoči in prepustnosti dimnika in po zakonu moraš potem zadeve porihtat, drugače so sankcije.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

veduvedu ::

Problem verjetno ni v peči, ker vse ki niso pirolizne s lambdo, smrdijo do kraja in tako tudi dražja niti nebi bila boljša.

Kar imaš je počen dimnik ali dimniško tuljavo in ti iz notranjosti dimnika čez špranje uhaja dim v prostor.
To boš videl če boš spremljal dimniško cev po stanovanju in tam kjer so razpoke se včasih pojavijo sajaste lise. Pogostoma pa dimnik poči na zidu kjer so spojena tla in to ne boš mogel najti, Mogoče boš samo videl malo sajavosti ob parketu.

Čiščenje dimnika ne bo pomagalo. Sicer pa je potrebno čistiti dimnik na trda goriva 2x letno. Lahko pa tudi 1x mesečno, če se kuri s slabimi poleni in so že problemi.

CO meter, ne O2 meter ti ne bosta pokazala nič, ker drva lahko gorijo tako da se proizvaja minimalno CO, dokler pride do tebe pa se pravtako razreči. Če vohaš, je v prostoru dim in nekje prihaja noter. Lahko se kotali tudi čez streho nazaj noter.

Edina rešitev ki jo imaš je ta da se prepove uporabo kurilne naprave, zaenkrat. Dolgoročno pa se samo odseli ker ta podrtija ima nešteto drugih problemov in ti samo krajša življenje. Dobro da si še med živimi.

Izpust iz fekalij imajo še H2S ki ti omrtviči nos, tako da se niti zavedaš ne več kaj je narobe.

CO meter ima tudi zamik, lahko do 15 minut. To so kemične naprave, ki rabijo čas za rekacijo.

Če ti v prostor uhaja čisti CO2 pa te bo okoli 1000ppm že začela boleti glava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veduvedu ()

veduvedu ::

Vredno omembe je to, če je dimnikar na podstrešju ugotovil, da stvor pušča, drugod po stavbi ni nič bolje. Zalit z betonom in peč in dimnik in basta.

poweroff ::

Takole je. Detektor monoksida se dobi v katerikoli tehnični trgovini, npr. v Bauhausu in stane med 20-30 EUR. Za merjenje CO2 si lahko sam narediš merilec (lahko ti pošljem software; senzor in Arduino staneta okrog 10 EUR, senzor, ki ga uporabljam, pa meri tudi VOC. Lahko pa uporabiš malo boljši senzor - MH-Z19B s Tasmota firmwareom - https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo...

Problem so pa še trdni delci. Jaz slednje rešujem s Xiaomijevim čistilcem zraka. Zadeva je sicer stala okrog 165 EUR, ampak zrak v prostoru kjer imamo ta čistilec, je sedaj definitivno precej boljši. Slednje priporočam zlasti v primeru če imaš kakšne alergije.
sudo poweroff

techuser ::

Hiša je montažna, lesena, vse odprto. Ni da ni luknje povsod na vsakem vogalu. Hvala vsem za nasvete. Sej problem vem kje je končno, kolk je blo tega. Pred tednom nisem niti razlagal po forumu, da sem zamenjal kanalski ventilator na podstrešju, ker je tako smrdelo kot da bi bil poleg greznice. Toliko nabrane svinjarije samo v odvodnih ceveh od kopalnice, da te kar peče. To je bilo noter materiala nabranega že več let, vse se je lepo vrtelo po zgornji etaži vsem stanovalcem. Vem, da je starejša gospa imela že nekaj mesecev zdravstvene težave, pa hodila na preglede za vodo, potem so ji našli neke bakterije, dobivala antibiotike pa nič pomagalo. Jaz sem imel nos bil popolnoma adijo, poleg tega pa konstantno krvave oči in hudo vnetje sinusov. Ko sem šel za teden dni v LJ k žlahti je bilo vse v redu, pridem nazaj ista pesem. Zato pravim, škoda da nisem vedel kam sem šel že pred osmimi leti, ko so se mi počasi začele kopičiti zdravstvene težave. Soba je bila spucana u nulo, globinsko, prebeljena, novi vinil, skratka kar je možno. Pa vedno ne glede na to kdaj si spucal, opral vso posteljnino, je po slabi uri soba začela smrdeti. Zračenje je pomagalo ampak če imaš ti konstantno dovod strupov v sobo preko zračnikov, potem ni čudno da v nekaj letih ornk zboliš. Se je pa poslabševala situacija iz leta v leto. Doktor je seveda ugotovil, da sem močno zbolel, dajal antibiotike, kortikosteroide, razne protibolečinske tablete, vse možno, pa ni nič pomagalo. Dobro, da je posumil v alergene v hiši, ampak komu se je pa sanjalo, da je to sploh možno. Kamin pa dimnik lastnik ni pustil, da bi kaj pri temu naredil, zato so bile same težave. Končno je ugotovil, da je ta bajta potrebna kar precejšnje sanacije. Zato je dobro, da vedno človek preveri preden se kam preseli. Gasilci imajo drugače vse merilne instrumente, tako da če bo kdo imel kdaj kaj podobnega, jih pokličeš in prijazno izmerijo potem pa na podlagi dokazov lahko dimnikar izda prepoved kurjenja dokler niso stvari sanirane. To je bilo vsega od H2S, CO, CO2, steklene volne, prahu, drugih ostankov na podstrešju pa vse do trdih delcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

Tomas 33 ::

veduvedu je izjavil:

Če ti v prostor uhaja čisti CO2 pa te bo okoli 1000ppm že začela boleti glava.


CO2 ni tako nevaren. V par desetletij starem stanovanju z PVC okni in novo fasado, lahko hitro naraste preko 2000 PPM samo z dihanjem oseb (brez zračenja).
In tu še ne boli glava.

https://www.kane.co.uk/knowledge-centre...

250-350ppm Normal background concentration in outdoor ambient air
350-1,000ppm Concentrations typical of occupied indoor spaces with good air exchange
1,000-2,000ppm Complaints of drowsiness and poor air.
2,000-5,000 ppm Headaches, sleepiness and stagnant, stale, stuffy air. Poor concentration, loss of attention, increased heart rate and slight nausea may also be present.
5,000 Workplace exposure limit (as 8-hour TWA) in most jurisdictions.
>40,000 ppm Exposure may lead to serious oxygen deprivation resulting in permanent brain damage, coma, even death.

veduvedu ::


In tu še ne boli glava.

Boli boli. Zato ker se v prostorih (sploh pozimi) zadržuješ dlje časa.

poweroff ::

Jaz sem meril pri nas v pisarni in ko en dan nismo nič zračili, je bilo med 4000 in 5000 ppm. Ko smo odprli okno, je kmalu padlo na okrog 400 ppm.

Kolega je delal raziskavo in ugotovil, da če se koncentracija CO2 poveča, storilnost zaposlenih pade. Merljivo.
sudo poweroff

Invictus ::

Pokliči dimnikarja oz. ustrezno inštitucijo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

veduvedu ::

poweroff je izjavil:

Jaz sem meril pri nas v pisarni in ko en dan nismo nič zračili, je bilo med 4000 in 5000 ppm. Ko smo odprli okno, je kmalu padlo na okrog 400 ppm.

Kolega je delal raziskavo in ugotovil, da če se koncentracija CO2 poveča, storilnost zaposlenih pade. Merljivo.


4000 je vsekakor enormno. Mene začne pri 1500 že matrati počutje, z višjimi pa je samo še hujši glavobol. S stalnim prezračevanjem je v stanovanju 800ppm. Pri telovadbi gre na 1000-1100 če ne odprem okna.

gaspert ::

Ja, ob slabem zraku ti pade storilnost. Samo je pa res, da se ga včasih sploh ne zavedaš, če si dolgo v njem - ker ga ne vonjaš.:)

Pika na i ::

Čak, a ni bila pred časom smradni in zdravstveni problem tudi gnojnica?

Pobes ::

A nisi pisal pol leta nazaj v eni temi da imas rekuperator?

zee ::

OP ima v najemu gnilo bajturino, iz katere se noče ali ne more izseliti navkljub "zdravstvenim" in zdravstvenim težavam, o katerih redno piše na forumu.

Krajše: OP naklada.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

techuser ::

Letos se selim. Če bo možnost že v prvih dveh mesecih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

veduvedu ::

Stvar od OP-a kaj bo in kaj ne in ne nekih forumskih zategnjencev.

mancini ::

In kaj je zaključek, spodnji sosed ni kriv, da je objekt totalna razvalina.
Začni vlagat v hišo ali pa odhod drugam. Zdaj da si človek ne bo kuril in grel prostorov pa je smešno

veduvedu ::

Če s tem kvari zdravje je zelo kriv.
Ne sme uporabljati ogrevalnih naprav in priključkov ki niso tehnično izpravni.

Aquafriend ::

Nabavi si rastline, ki cistijo zrak in proizvajajo kisik tudi ponoci. Jih je kar nekaj pa niso drage. Bo vsaj malo pomagalo.

Zgodovina sprememb…

McHusch ::

Aquafriend je izjavil:

Nabavi si rastline, ki cistijo zrak in proizvajajo kisik tudi ponoci. Jih je kar nekaj pa niso drage. Bo vsaj malo pomagalo.


To je šele neumnost. Rastline v prostoru, kjer spimo, se odsvetujejo, ker ponoči porabljajo kisik, fotosintetizirajo pa seveda ne.

jb_j ::

ali pa to (imam pod favourites) samo nimam viška denarja za rastline (kaktus pa izgleda malo izsušen):
https://www.deloindom.si/bivanje/svetuj...

Unknown_001 ::

McHusch je izjavil:

Aquafriend je izjavil:

Nabavi si rastline, ki cistijo zrak in proizvajajo kisik tudi ponoci. Jih je kar nekaj pa niso drage. Bo vsaj malo pomagalo.


To je šele neumnost. Rastline v prostoru, kjer spimo, se odsvetujejo, ker ponoči porabljajo kisik, fotosintetizirajo pa seveda ne.


Fenomenalna ideja. Izdelal bom Growbox za Fikuse :3
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

mancini ::

veduvedu je izjavil:

Če s tem kvari zdravje je zelo kriv.
Ne sme uporabljati ogrevalnih naprav in priključkov ki niso tehnično izpravni.


V tej bajti potem noben ne sme kuriti, tudi OP ne

Aquafriend ::

McHusch je izjavil:

Aquafriend je izjavil:

Nabavi si rastline, ki cistijo zrak in proizvajajo kisik tudi ponoci. Jih je kar nekaj pa niso drage. Bo vsaj malo pomagalo.


To je šele neumnost. Rastline v prostoru, kjer spimo, se odsvetujejo, ker ponoči porabljajo kisik, fotosintetizirajo pa seveda ne.

Sej pravim, da je celo nekaj taksnih, morda 1%, ki se svetujejo tudi med spanjem. Se pac ne spoznas na sobne rastline. Recimo rastlina, ki se imenuje tascin jezik pa se nekaj drugih vrst.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

sandmat ::

poweroff je izjavil:


Problem so pa še trdni delci. Jaz slednje rešujem s Xiaomijevim čistilcem zraka. Zadeva je sicer stala okrog 165 EUR, ampak zrak v prostoru kjer imamo ta čistilec, je sedaj definitivno precej boljši. Slednje priporočam zlasti v primeru če imaš kakšne alergije.


offtopic:
Imaš mogoče link do čistilca zraka (je mogoče tole: ? Kako je s prahom v sobi? na koliko časa čistiš filtre?

hvala za info!

poweroff ::

Xiaomi air purifier imam. Zaenkrat sele cca. 1 mesec, tako da filtrov se nisem cistil. Po opazanjih je prahu manj.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pravilno kuriti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16725670 (1841) d4vid
»

Večkrat prekoračena maksimalna količina CO v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514189 (5191) sandmat
»

do 1. januarja 2017 vgraditi javljalnik ogljikovega monoksida

Oddelek: Loža
4321103 (13105) kixs
»

Razlika med petrolej in plinsko pečjo (prenosna za v hišo)

Oddelek: Loža
2217406 (11223) boss-tech
»

Je bolj vroča žerjavica ali ogenj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7818553 (16182) urosh

Več podobnih tem