» »

SAZOR prispevek / če imate fotokopirni stroj v podjetju, morate plačati nov prispevek

SAZOR prispevek / če imate fotokopirni stroj v podjetju, morate plačati nov prispevek

1
2
3 4

bezerk ::

Ja, res je.

2. člen
(predmet sporazuma)
(1) Ta sporazum določa pogoje uporabe v primeru fotokopiranja avtorskih del s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov (v nadaljevanju: avtorska dela) pri opravljanju gospodarske dejavnosti, tarifo za tovrstno uporabo avtorskih del in druga vprašanja v zvezi z reproduciranjem avtorskih del v primeru njihovega fotokopiranja pri opravljanju gospodarske dejavnosti.
(2) Ta sporazum se nanaša na mehanično fotokopiranje (t.i. reprografijo) avtorskih del, ki se izvaja s tiskanega primerka avtorskega dela na papir ali sintetični material, v eni ali več barvah, s pomočjo fotokopirnih strojev in drugih podobnih naprav z istim učinkom, kot so večfunkcionalne naprave in druge naprave, ki omogočajo mehanično fotokopiranje avtorskega dela (v nadaljevanju: fotokopiranje).

Zakomplicira se v 1. odstavku 3. člena.

(1) Zavezanci po tem sporazumu so vse pravne in fizične osebe z najmanj eno zaposleno osebo, ki so organizirane kot gospodarska družba ali samostojni podjetnik posameznik, opravljajo pridobitno dejavnost na območju Republike Slovenije in ki bodisi posedujejo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma imajo tovrstno napravo v svojih osnovnih sredstvih, jo najemajo ali z njo razpolagajo na katerikoli drugi podlagi, ali naročijo fotokopiranje pri izvajalcu fotokopiranja izven podjetja (v nadaljevanju: podjetje).

Torej vsi s.p. in d.o.o. seveda opravljajo pridobitno dejavnost, pa tudi če odvažajo crkovino... Zakon je nejasno napisan in se ga lahko interpretira poljubno, kot vse v tej posrani državi.


V SLO že imamo Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah:
http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa...

Last but not the least.

Tidule je izjavil:

Ker ni argumentov, se nekateri pac zatekate k primitivnim napadom in zaljenju. Zalostno in predvsem skoda casa. Tako da si bos moral koga drugega najt, da s bo spustil na tvoj nivo.


https://dictionary.cambridge.org/dictio...
Preberi Bernski sporazum, ki ga sam, ki živim od avtorskega intelektualnega dela spoštujem.
Legere, et non intelligere, neglegere est

D3m ::

??

Torej moram jaz, kot fizična oseba plačati prispev,ker imam doma en bogi tiskalnik za 40 eur.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

joze67 ::

Avtorskih pravic je malo morje. Poleg moralnih (da si pripoznan kot avtor, tu gre za neodtuljivo pravico) je cel kup materialnih. Na primer, da se avtorsko delo znajde na mediju, ki je sploh lahko predmet fotokopiranja, v večini primerov (če ne gre ravno za izvirnik) predstavlja tako kopijo, ki je pod nekimi pogoji že bila predmet teh pravic in torej kahko domnevamo, da je bilo ustrezno in dogovorjeno nadomestilo za to kopiranje že plačano.
Ne vpliva to prav nič na kopiranje, ki se ima sedaj zgoditi na fotokopirnem stroju. Vsaka kopija je primer zase, in vsaka pade pod pravico avtorja, da odloča o kopijah svojega dela. Seveda se lahko materialne pravice prenese na drugo osebo (kot je to te dni naredil Springsteen, na primer), samo to ponavadi vemo - smo se morali za to posebej potruditi (ni avtomatizma, ni zakonov, ki bi to naredili za nas.

Druga stvar je, kako se to udejani v praksi. Ne samo koncept avtorskih pravic, tudi marikatera implementacija tega koncepta izvira iz drugih časov, ko na noben način ni bilo mogoče zajeti realnega stanja kopiranja avtorskih del. Od tod pavšalna nadomestila, pobiranje po napravah in medijih za kopiranje in ne po dejanskih kopijah itd. Država (družba?) tu posega v pravce avtorjev - ker podjetniku, s.p. ipd ni potrebno stopiti do avtorja in pridobiti soglasje za kopiranje in se dogovoriti za odškodnino. Avtorji se poleg tega zatekajo k vedno novim rešitvam (npr DRM, pay per view sistemi ipd), nove tehnologije pa prav tako rušijo stara razmerja in stare predpostavke.

O konkretnih izvedbah se torej lahko pogovarjamo precej avtonomno. Društva, kot so SAZAS, SAZOR ipd v teh pogovorih predstavljajo - so od države priznani zastopniki avtorjev. Vsak dogovor naj bi približno uravnotežil interese avtorjev in uporabnikov. Je pač tako, da je najlažje doseči dogovor, ki je podoben prejšnjemu - ker je tisti pač že predtstavil neko ravnovesje. Lahko pa seveda kdorkoli predlaga novo shemo, ki bo zadevo uredila bolj pravično. Če kdo uspe prerazporediti breme na strani uporabnikov, tako da se "izplen" avtorjev ne spremeni, uporabniki pa plačajo bolj po dejanski uporabi, bi tak dogovor težko bil sporen. Če pa rečemo, v šankovski maniri zgornjih enovrstičnih prispevkov, "Svinjarija, jaz ne priznavam tega, ker me bk za avtorska dela," pa to poudarja pravice uporabnikov, čisto nič pa avtorjev.

Lahko bi npr. naredili (in patentirali) fotokopirni stroj, ki bi za vsako stran skočil na internet in preveril, da stran ne spada med zaščitena dela, in bi bil dokazano nesposoben zaobiti to zaščito. Avtorji )preko svojih organizacij) bi potem težko zahtevali nadomestilo za tak stroj (bi pa lahko tisti, ki bi vzdrževal bazo avtorskih del, s katero bi se strinjalo dovolj avtorskih društev po svetu).

joze67 ::

D3m je izjavil:

Torej moram jaz, kot fizična oseba plačati prispev,ker imam doma en bogi tiskalnik za 40 eur.

Vrednost tiskalnika na to ne vpliva ravno veliko oziroma sploh ne. Dve vprašanji sta:
  1. Ali opravljaš pridobitno dejavnost? Presenetljivo mnogo ljudi jo, ker se tu štejejo tudi najemnine in pa obresti, dividende... razen osnovnega na bankah. Torej če imaš denar v vzajemnih skladih ali delniicah, kaj šele borzi, kriptu, potem si notri.
  2. Kako se boš znašel na seznamu. Ne pozabimo, da gre tu za pavšalno ureditev in torej ni pomembno, kaj tiskaš, ampak, ali si realno lahko zavezanec. Registra tiskalnih naprav ni, prav tako ne registra fizičnih oseb, ki opravljajo pridobitno dejavnost. In če ne obstaja obveza samoprijave, naj te kar iščejo.

driver_x ::

joze67 je izjavil:

Če kdo uspe prerazporediti breme na strani uporabnikov, tako da se "izplen" avtorjev ne spremeni, uporabniki pa plačajo bolj po dejanski uporabi, bi tak dogovor težko bil sporen.


Koliko od tega bomo dobili avtorji? Sem kot avtor številnih znanstvenih del upravičen do deleža iz tega nadomestila? Se moram za prejemanje tega nadomestila kam prijaviti? Ker če večina avtorev od tega nadomestila ne bo dobila nič, potem se "izplen" avtorjev prav nič ne spremeni, če se tak prispevek ukine.

D3m ::

Torej če imaš denar v vzajemnih skladih ali delniicah, kaj šele borzi, kriptu, potem si notri.


;(


To pa ni lepo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

D3m ::

Sem šel, kar na SAZOR speltno stran.

Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji

Združenje SAZOR GIZ k. o. in Gospodarska zbornica Slovenije sta 6. decembra 2021 podpisala Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki stopi v veljavo 25. decembra 2021.

Sporazum Slovenijo uvršča ob bok razvitim državam, kot so Francija, Nemčija in Švica, kjer gospodarski in avtorski sektor dobro sodelujeta in skupaj ustvarjata ugodno klimo za uravnotežen gospodarski razvoj. S sporazumom se naša država pridružuje večini držav EU, ki imajo na področju nadomestil iz naslova fotokopiranja avtorskih del v gospodarstvu že urejena razmerja. Pri oblikovanju sporazuma so se snovalci opirali tudi na tuje dobre prakse, predvsem na predpise, ki tovrstno rabo urejajo v Franciji, Španiji, Nemčiji in Italiji ter Švici.

S podpisom licenčne pogodbe s SAZOR GIZ k. o. bodo podjetja, ki opravljajo pridobitno dejavnost, zakonito fotokopirala dela s področja literature, znanosti in publicistike. Avtorski honorar, obračunan na podlagi sprejetih tarif, bodo podjetja plačevala letno, njegova višina pa bo odvisna od števila zaposlenih in njihove izobrazbene strukture. Najnižji letni prispevek bo znašal 4 do 12 EUR za mikropodjetja, najvišji pa 273 do 1.365 EUR za velika podjetja. Zbrana sredstva bo SAZOR GIZ k. o. delil upravičenim imetnikom avtorske pravice.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Mato989 ::

To je pač prizadeto... samo čakam da bo nekdo nekoga KONČNO fental... ker to socialistično prelaganje krivde vsem in plačevanja vseh ki nekaj imamo, je že itak 10x preveč...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

joze67 ::

driver_x je izjavil:

Koliko od tega bomo dobili avtorji? Sem kot avtor številnih znanstvenih del upravičen do deleža iz tega nadomestila? Se moram za prejemanje tega nadomestila kam prijaviti? Ker če večina avtorev od tega nadomestila ne bo dobila nič, potem se "izplen" avtorjev prav nič ne spremeni, če se tak prispevek ukine.
Nisem pravnik, laično pa mislim, da se je država, ko je SAZORju podelila status zastopnika avtorjev, prepričala, da ta na nek način pravično zastopa interese vseh zainteresiranih avtorjev. To pa ponavadi pomeni, da je društvo sprejelo pravilnik, ki določa, kdo so člani ("avtorji"), kdo so organi društva, kdo določa, po katerih kriterijih se deli nadomestilo, in morda še kaj.

Pri glasbenih delih je v SOKOJu bilo tako, da je bila minuta klasične glasbe, predvajanje na radiu, 40x več vredna kot minuta popularne glasbe. Ker so v upravnem odboru sedeli priznani avtorji, torej klasiki, popularni pa so tako ali tako služili na koncertih. Tudi SAZAS je do smrti Škerlja deloval tako, potem pa so se v odbor zavihteli mladi (DJH) in nenadoma so se razmerja spremenila. Vse po pravilnikih, in brez vpliva na splošno javnost - ta je morala priskrbeti dogovorjeno nadomestilo, razdelijo si ga pa sami. V pravilniku piše, da glasujejo tisti, ki se prijavijo za skupščino in so lani ali v zadnjih treh letih prejeli toliko in toliko nadomestil iz tega naslova. Če si majhen pisec besedil, pač realno vpliva nimaš.

Sanja se mi ne, po katerih kriterijih nadomestila deli SAZOR, je pa najbolje, da se obrneš neposredno na njih. Sem pa prepričan, da kar tako, ker si avtor znanstvenih del, ne boš s tega naslova dobil nič. Lahko pa, da bi SAZOR določen del namenil takim avtorjem (spet, po kakšnih kriterijih) in med njimi delil npr po indeksu citiranja (bolj citiran članek bo bolj kopiran) - posebej če v upravnem odboru sedi kak visoko citiran avtor znanstvenih člankov. Potem bi morda lahko kar po funkciji dobil neko nadomestilo (ampak kam?).

Seveda pričakujemo, da ugotovitve deliš z nami 8-).

Mato989 je izjavil:

To je pač prizadeto... samo čakam da bo nekdo nekoga KONČNO fental... ker to socialistično prelaganje krivde vsem in plačevanja vseh ki nekaj imamo, je že itak 10x preveč...

Pozabil si še na pridevnike, kot so totalitaren pa nedemokratičen. Krivdo morda čutiš sam (slaba vest morda?), drugi govorijo o nadomestilu. In, seveda, predlagaj drugačen sistem - ki bo zadostil mednarodnim obvezam RS, ne bo zaviral znanstvenega, kulturnega in gospodarskega življenja in predvsem ne bo socialističen.

Ali pa čakaj na svojega mesijo, ki bo zate fental stvari.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

Mato989 ::

joze67 je lepo opisal glavni problem teh društev in pobiranja denarja za neko splošno zadevo... torej SAZAS in SAZAR pobirata denar v imenu nekih AVTORSKIH PRAVIC ampak potem pa si izmislijo na neki zaprti skupščini neke kriterije kdo ta denar lahko sploh dobi... ampak navzen pa se laiku prikazuje kot da če bo to plačal bodo delež dobili vsi ki imajo neko avtorsko delo... ker nenazadnje tako kot lahko na tiskalniku prekopiram test od učiteljice v osnovni šoli ki je njeno "delo" tako lahko prekopiram Prešerna ali Mačka Murija... Ali pa nekega angleškega avtorja... me zanima koliko ta angleški avtor dobi potem letno od SAZARja.

In zato so te organizacije samo pobiranje denarja in prisilna dajatev. Omasti se par prisklednikov ostali pa samo plačujemo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Miki N ::

Ogabni inkasanti. Kaj je naslednje? Društvo picopekov, ki bo gospodinjstvom zaračunavalo davek na pečice in zmrznjene pice?

Miki N ::

Pa mimogrede ... koliko se sploh še kopira avtorska dela na mrtvih drevesih dandanes? Kaj ni to bolj fora 20. stoletja? Danes po podjetjih večinoma fotokopirajo razne birokratske "formularje", interne dokumente in podobno birokracijo.

Mato989 ::

SAZAR meni da vsak ki ima printer to počne oz. ker lahko počne... tako kot sem jaz posiljevalec ker imam med nogami orodje za posilstvo... bi moral 1 dan na leto sedet preventivno!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Avenger ::

Samo nekaj še, od kdaj pa je to pereč problem sodobnih avtorjev (danes!), da v raznih podjetjih masovno fotokopirajo njihove publikacije, zaradi česar imajo tako zmanjšano prodajo, da je dolžnost kompenzacije pavšalno razdeljena na celotno populacijo, ki ima možnost razmnoževat njihova dela??? V papirnici Količevo majo enih 500 zaposlenih in seveda imajo fotokopirc, kaj točno fotokopirajo za njihove zaposlene? Romane? Sodobno poezijo? Ali pa v nekem gradbenem podjetju z bagri in tovornjaki. Ali pa servis elektronike. Popoldanski s.p., ki okvirja slike. Nekdo mi mora razložit to logiko.

Seveda se je njega dni na veliko fotokopiralo učbenike za SŠ/faks, da bi kdo fotokopiral knjigo, prozo ali poezijo, pa prvič slišim. Resno, je kdo že na lastne oči videl fotokopiran roman?

edit: večina subjektov bi bila itak dolžna plačat le pod 10EUR letno, ampak če ni pošteno, je tudi 1 cent preveč.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

blink ::

Mato989 je izjavil:

joze67 je lepo opisal glavni problem teh društev in pobiranja denarja za neko splošno zadevo... torej SAZAS in SAZAR pobirata denar v imenu nekih AVTORSKIH PRAVIC ampak potem pa si izmislijo na neki zaprti skupščini neke kriterije kdo ta denar lahko sploh dobi... ampak navzen pa se laiku prikazuje kot da če bo to plačal bodo delež dobili vsi ki imajo neko avtorsko delo... ker nenazadnje tako kot lahko na tiskalniku prekopiram test od učiteljice v osnovni šoli ki je njeno "delo" tako lahko prekopiram Prešerna ali Mačka Murija... Ali pa nekega angleškega avtorja... me zanima koliko ta angleški avtor dobi potem letno od SAZARja.

In zato so te organizacije samo pobiranje denarja in prisilna dajatev. Omasti se par prisklednikov ostali pa samo plačujemo.


Isto kot SAZAS, potem si pa na "skupscini" delijo komu kaj pripada in se kregajo med sabo. Pa tole pooblastilo je treba izpolniti, da te oni zastopajo ali ne zastopajo.
https://www.sazor.si/doc/pooblastilo-sa...

Meni je zanimivo kako potihem se je to zgodilo, nekdo napisal zakon in nekdo ga je tudi sprejel.

Avenger ::

.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

Miki N ::

Po mojem ima Mato določen point. Po vseh teh letih se vedno bolj kaže, da je edina rešitev grabeža teh "cehov", da se koga fenta... in pošlje fotokopirano sliko kolegom. Pa upam, da jim kapne.

Avtorji pa naj si naredijo NFTje ali nekaj, ne rabijo "društev".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

RedDrake ::

Včlani se lahko vsak z diplomo ali seminarsko nalogo.


Vir.
Nekaj "izbranih" del, katerih avtorje zastopa SAZOR:
"Samski način življenja med stigmatizacijo in estetizacijo reprezentacije samskosti v reviji Cosmopolitan : diplomsko delo"
"Primerjava Kosovirjev Svetlane Makarovič in Žlopov Ferija Lainščka diplomska naloga"
"Gejevski aktivizem v Pekingu od 1997 do 2013 diplomsko delo"
"Jakob Zein Alhady, 8. razred OŠ Koseze, mentorica Urška Perko : Štiri lirične vinjete"
ipd ...
Njihova baza je pravi goldmine memov ...

P.S.: oblikovanje pogodbe zgoraj je tudi cvetka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RedDrake ()

driver_x ::

Na hitro sem preletel obrazec in pogoje. Nekje je zavedeno, da jih moram obveščati o svojih avtorskih delih. Čemu, če je vse dostopno preko COBISS-a? Glede razdelitve med avtorje omenjajo, da se 50% sredstev razdeli na podlagi vzorčenja po šolah in vrtcih kaj se kopira - zakaj ne delajo vzorčenja po univerzah raziskovalnih ustanovah in podjetjih, ki plačajo največji prispevek?. Nikjer tudi nisem našel podatka o tem, kakšno pristojbino jim moram plačati, da me zastopajo. Če kdo najde ta podatek, naj prosim objavi. Če ne gre proti toku, pojdimo s tokom. Vsi se prijavimo pri tej organizaciji in vidimo, kaj bomo na koncu dobili.

joze67 ::

driver_x je izjavil:

Če ne gre proti toku, pojdimo s tokom. Vsi se prijavimo pri tej organizaciji in vidimo, kaj bomo na koncu dobili.
That's the spirit! Živimo kao v demokraciji, amapk to zreduciramo na to, da na vsake toliko nekaj (nebistvenega) obkrožimo. Če bi dejansko hoteli živeti v demokraciji, bi jo morali vzeti bistveno bolj resno in živeti politično aktivno življenje.
Enako velja tukaj. Čakati, da bo nekdo prerezal gordijski vozel nasprotujočih si interesov je nesmiselno, ker tega ne bo. Če sem avtor (in danes tako ali tako to ni stvar objektivnih kriterijev, še kaj drugega ni) in se mi zdi, da se denar ne deli pošteno, ni druge, kot da aktivno sodelujem v tem društvu.

Tomc/Žiberna:
Če se ti vse jebe,
boš enkrat opazil
da so drugi ž'vel
namesto tebe

Avenger ::

RedDrake je izjavil:


Njihova baza je pravi goldmine memov ...



Rožni venec po sv. Janezu Pavlu II. z 20 skrivnostmi Petrovčič Jerina, Tadeja
Erotika brez vsakega kompromisa prozni prvenec Čater, Tadej
Ocena z ekskrementi izločenega dušika pri kravah molznicah Rajčevič, Marija; Stekar, Jasna; Sirk, Marija

Okej. Žepnino, tudi če nikoli ne prodajo nobenega izvoda, ali če ga ne naredijo dostopnega javnosti drugje kot v NUKu.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

joze67 ::

Miki N je izjavil:

Po mojem ima Mato določen point. Po vseh teh letih se vedno bolj kaže, da je edina rešitev grabeža teh "cehov", da se koga fenta... in pošlje fotokopirano sliko kolegom. Pa upam, da jim kapne.

Avtorji pa naj si naredijo NFTje ali nekaj, ne rabijo "društev".

Tu je nekoliko težko prebrati - te motijo nadomestila avtorjem kot taka ali konkretna izvedba? Oboje je diskutabilno, ampak ne vidim, kaj od tega boš rešil s fotokopiranim umorom. In kako bo NFT ali nekaj rešilo problem nadomestila avtorskih pravic pri kopiranju. Vem, da za vsak problem kripto rešitev raste, nisem pa tega še videl dejansko živeti.

jotunn2 ::

D3m je izjavil:

??

Torej moram jaz, kot fizična oseba plačati prispev,ker imam doma en bogi tiskalnik za 40 eur.

Ne, ti moras placati prispevek, ker si funkcionalno nepismen (reci temu: vracanje denarja za neuspelo osnovnosolsko izobrazbo). Je tiskalnik fotokopirni stroj? Ni torej ce ti bo uspelo prebrati in razumeto tole, ce imas doma tiskalnik za 40eur ti ni potrebno placati prispevka. Bo sedaj slo?

Furbo ::

Potem bo kmalu na bolhi bogata ponudba tiskalnikov s skenerjem lol
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Avenger ::

jotunn2 je izjavil:

D3m je izjavil:

??

Torej moram jaz, kot fizična oseba plačati prispev,ker imam doma en bogi tiskalnik za 40 eur.

Ne, ti moras placati prispevek, ker si funkcionalno nepismen (reci temu: vracanje denarja za neuspelo osnovnosolsko izobrazbo). Je tiskalnik fotokopirni stroj? Ni torej ce ti bo uspelo prebrati in razumeto tole, ce imas doma tiskalnik za 40eur ti ni potrebno placati prispevka. Bo sedaj slo?


Pa ti, si ti prebral celo temo? Zaenkrat še nismo pojasnili kaj pomeni "druge naprave, ki omogočajo mehanično fotokopiranje avtorskega dela", lahko bi argumentiral, da pod to spada skupina naprav, ki omogoča mehansko reprodukcijo, torej računalnik, skener, tiskalnik in računalnik, (ditigalni) fotoaparat, tiskalnik. Prosim potrdi, da so zavezanci za plačilo prispevka le tisti pravni subjekti, ki posedujejo "fotokopirni stroj" in bo takoj odpadlo 80% subjektov. Če k temu prišteješ še "multifunkcijska naprava", jih bo bistveno več, ker je to nekaj kar je kompaktno, poceni in praktično, skoraj ni malega podjetja brez tega, torej skener in tiskalnik v enem, deluje enako kot fotokopirc. Sedaj razumeš težavo?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Miki N ::

joze67 je izjavil:

Miki N je izjavil:

Po mojem ima Mato določen point. Po vseh teh letih se vedno bolj kaže, da je edina rešitev grabeža teh "cehov", da se koga fenta... in pošlje fotokopirano sliko kolegom. Pa upam, da jim kapne.

Avtorji pa naj si naredijo NFTje ali nekaj, ne rabijo "društev".

Tu je nekoliko težko prebrati - te motijo nadomestila avtorjem kot taka ali konkretna izvedba? Oboje je diskutabilno, ampak ne vidim, kaj od tega boš rešil s fotokopiranim umorom. In kako bo NFT ali nekaj rešilo problem nadomestila avtorskih pravic pri kopiranju. Vem, da za vsak problem kripto rešitev raste, nisem pa tega še videl dejansko živeti.


Hotel sem slikoviteje povedati 2 stvari:

1. ko se skupina organizira v duhu kriminalne združbe, pridni pristopi ne delujejo več. Ni pretiravanje, dejansko gre za nekakšno sprego v namen grabljenja. Itak, da jih ne bi šel fentat, samo očitno bo treba proti tem nastopiti tako kot so prišli "gor". Z lobiranjem proti njim in splošnim "rovarjenjem".

2. Avtorji ne rabijo nekih društev s tajnicami in BMW-vozečimi direktorji, da bi zastopali njihove "pravice". Imajo druge opcije. Spet, NFT je bil prispodoba ... bodite malo "umetniki" in ne razumeti vsega dobesedno.

jotunn2 ::

Avenger je izjavil:

jotunn2 je izjavil:

D3m je izjavil:

??

Torej moram jaz, kot fizična oseba plačati prispev,ker imam doma en bogi tiskalnik za 40 eur.

Ne, ti moras placati prispevek, ker si funkcionalno nepismen (reci temu: vracanje denarja za neuspelo osnovnosolsko izobrazbo). Je tiskalnik fotokopirni stroj? Ni torej ce ti bo uspelo prebrati in razumeto tole, ce imas doma tiskalnik za 40eur ti ni potrebno placati prispevka. Bo sedaj slo?


Pa ti, si ti prebral celo temo? Zaenkrat še nismo pojasnili kaj pomeni "druge naprave, ki omogočajo mehanično fotokopiranje avtorskega dela", lahko bi argumentiral, da pod to spada skupina naprav, ki omogoča mehansko reprodukcijo, torej računalnik, skener, tiskalnik in računalnik, (ditigalni) fotoaparat, tiskalnik. Prosim potrdi, da so zavezanci za plačilo prispevka le tisti pravni subjekti, ki posedujejo "fotokopirni stroj" in bo takoj odpadlo 80% subjektov. Če k temu prišteješ še "multifunkcijska naprava", jih bo bistveno več, ker je to nekaj kar je kompaktno, poceni in praktično, skoraj ni malega podjetja brez tega, torej skener in tiskalnik v enem, deluje enako kot fotokopirc. Sedaj razumeš težavo?

Ne nisem prebral cele teme, ker je polna prispevkov ljudi, ki ne razumejo kaj berejo in taksnih stvari se mi preprosto ne da brati v celoti. Sem pa prebral Sporazum med SAZOR GIZ in GZS. Tistim, ki so sposobni bralnega razumevanja toplo priporocam da taksne stvari berejo v originalu in ne preko funckionalno nepismenih posrednikov na ST ;)
Pa za info, ker vidim da imas tudi ti tezave z razumevanjem... tole "ki bodisi posedujejo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma imajo tovrstno napravo v svojih osnovnih sredstvih, jo najemajo ali z njo razpolagajo na katerikoli drugi podlagi". Je precej jasno napisano. Fotoapart in printer NI "NAPRAVA, ki omogoca fotokopiranje". Kot prvo sta to dve loceni napravi (ja slovenscina je jebena stvar), ki vsaka zase ne omogoca fotokopiranja, pac pa ena naprava omogoca fotografiranje, druga naprava pa omogoca tiskanje. Kombinacija vseh moznih naprav ni nikjer omenjena. Bo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jotunn2 ()

Jure14 ::

Torej, kot se za pravega slovenca spodobi, sprašujem:
KAKO PRITI OKOLI TEGA PRISPEVKA?

a) fotokopirc kupim na "keš", ga nimam zavedenega v pairjih, spravljenega v shrambi, kamor hodim kopirat.
V pisarni imam samo navaden tiskalnik.
b) ne kupim all-in-one ampak posebej tisklanik, posebej skener?
c) kupim all-in-one napravo, ki nima fizičnega gumba "copy" :-)
d) podam izjavo, da nimam kopirca, potem pa nabrcam v rit vsakogar, ki pride preverjat?
e) v bazo del prijavim vse seminarske naloge, proste spise, izdelke pri likovnem,... svojih otrok?
f) ???

Furbo ::

Ne, to je balkanska rešitev.

Vsi se morajo obrniti na svojo združenja, razne zbornice itd, pa naj to skenslajo. Pijavk je že tako preveč.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

deleted ::

Furbo je izjavil:

Ne, to je balkanska rešitev.

Vsi se morajo obrniti na svojo združenja, razne zbornice itd, pa naj to skenslajo. Pijavk je že tako preveč.


Tako je. Če bomo vsi v gospodarstvu dobro zatežili svojim zbornicam, ki nas zastopajo (oziroma naj bi nas), bi morala tale pijavka od SAZORja priti do bridkega konca. Tole je šlo daleč preko meje dobrega okusa. Že sama ideja o načinu kasiranja je žalitev za intelekt. Nagnusno.

jotunn2 ::

deleted je izjavil:

Če bomo vsi v gospodarstvu dobro zatežili svojim zbornicam, ki nas zastopajo (oziroma naj bi nas), bi morala tale pijavka od SAZORja priti do bridkega konca.

Upam, da ti je jasno, da je ta sporazum podpisan med SAZOR in Gospodarsko zbornico Slovenije. Se pravi so ga v tvojem imenu podpisali tocno tisti, ki naj bi se po tvoje borili proti temu. Tu vlada, parlament itd. nima nic zraven. Tako da ja zatezi svoji zbornici, zakaj so sli TOCNO ONI podpisati tole ;)

blink ::

deleted je izjavil:

Furbo je izjavil:

Ne, to je balkanska rešitev.

Vsi se morajo obrniti na svojo združenja, razne zbornice itd, pa naj to skenslajo. Pijavk je že tako preveč.


Tako je. Če bomo vsi v gospodarstvu dobro zatežili svojim zbornicam, ki nas zastopajo (oziroma naj bi nas), bi morala tale pijavka od SAZORja priti do bridkega konca. Tole je šlo daleč preko meje dobrega okusa. Že sama ideja o načinu kasiranja je žalitev za intelekt. Nagnusno.


Kaksna zbornica neki. GZS je to veselo podpisal s SAZOR.
https://www.gzs.si/skupne_naloge/pravni...

bbbbbb2015 ::

I__I je izjavil:

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Ta sporazum določa pogoje uporabe v primeru fotokopiranja avtorskih del s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov (v nadaljevanju: avtorska dela) pri opravljanju gospodarske dejavnost

Če jaz tole prov berem, se to nanaša samo na fotokopiranje avtorskih del.
Kar pa mislim da se ne tiče večine podjetij?


Torej, že zato mislim, da sporazum ne more biti zakonit in zatorej izpodbojen.
Plačaš, če avtorska dela kopiraš ali ne.

Praviulno bi bilo, da daš izjavo, da avtorskih del ne kopiraš. Ker namreč, mi v življenju nismo nobene knjige kopirali na kopircu. Samo fakture, zapisnike in podobno.

Ampak oni so zastavili to - plačujejo vsi, kopirajo pa potem (tudi lahko) avtorska dela za lastno rabo.

bezerk je izjavil:

Torej vsi s.p. in d.o.o. seveda opravljajo pridobitno dejavnost, pa tudi če odvažajo crkovino... Zakon je nejasno napisan in se ga lahko interpretira poljubno, kot vse v tej posrani državi.


To ni zakon. Posran sporazum tretjih oseb je. Neka gospodarska zbornica je obremenila vse firme v državi.

To sigurno ne bo v redu.

Zgodovina sprememb…

Phantomeye ::

Če vzamemo za primer SAZAS, njim moraš dat seznam avtorskih pesmi, ki jih boš predvajal oz. jih bo igral nek band (ki si teh komadov ne lasti), ki si ga najel. In na podlagi plačaš SAZAS-u.

Kaj pa pri tiskalnikih? če s tem dobiš "pravico" legalno kopirat avtorski material ... kako vejo komu gre % nadomestila? Razen, če jim ne daš seznama avtorskih del, ki si jih recimo prekopiral.

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Phantomeye je izjavil:

Če vzamemo za primer SAZAS, njim moraš dat seznam avtorskih pesmi, ki jih boš predvajal oz. jih bo igral nek band (ki si teh komadov ne lasti), ki si ga najel. In na podlagi plačaš SAZAS-u.

Kaj pa pri tiskalnikih? če s tem dobiš "pravico" legalno kopirat avtorski material ... kako vejo komu gre % nadomestila? Razen, če jim ne daš seznama avtorskih del, ki si jih recimo prekopiral.


Načeloma, če jim daš seznam avtorskih pesmi, plačaš neki minimalni prispevek. Razen, če kljub vsemu, da prijaviš dogodek na upravno enoto in jim ne podaš kdo in s katerega medija je bila glasba predvajana, plačaš bistveno več, kot nekakšno kazen.

Enkrat sem organiziral kresovanje pa je bila glasba predvajana preko prenosnika. Sem vse prijavil, plačal potem za okoli 20 skladb(bilo jih je itak več) cca 40 eur.
Če pa tega ne bi naredil, bi moral potem plačati okoli 500eur.

Veliko bolj smotrno je plačati in prijaviti skladbe(pa tudi namišljene), kot pa se izogibati. Oni seveda pridejo do informacije o organiziranem dogodku, ki ga prijaviš na upravni enoti.

Na lep način te prisilijo, da upoštevas njihova pravila.

Phantomeye ::

PacificBlue je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Če vzamemo za primer SAZAS, njim moraš dat seznam avtorskih pesmi, ki jih boš predvajal oz. jih bo igral nek band (ki si teh komadov ne lasti), ki si ga najel. In na podlagi plačaš SAZAS-u.

Kaj pa pri tiskalnikih? če s tem dobiš "pravico" legalno kopirat avtorski material ... kako vejo komu gre % nadomestila? Razen, če jim ne daš seznama avtorskih del, ki si jih recimo prekopiral.


Načeloma, če jim daš seznam avtorskih pesmi, plačaš neki minimalni prispevek. Razen, če kljub vsemu, da prijaviš dogodek na upravno enoto in jim ne podaš kdo in s katerega medija je bila glasba predvajana, plačaš bistveno več, kot nekakšno kazen.

Enkrat sem organiziral kresovanje pa je bila glasba predvajana preko prenosnika. Sem vse prijavil, plačal potem za okoli 20 skladb(bilo jih je itak več) cca 40 eur.
Če pa tega ne bi naredil, bi moral potem plačati okoli 500eur.

Veliko bolj smotrno je plačati in prijaviti skladbe(pa tudi namišljene), kot pa se izogibati. Oni seveda pridejo do informacije o organiziranem dogodku, ki ga prijaviš na upravni enoti.

Na lep način te prisilijo, da upoštevas njihova pravila.


Ma ne, sej nad tem smo ze obupali, gre za dosti uradne dogodke, tko da se ni blo za zafrkavat. ampak ja, logika k mi ni čisto jasna je kot sem napisal. Če imaš seznam avtorjev, veš komu moraš pobrani keš posredovat. Pri tiskanju pa ni seznama, kdo dobi nadomestilo? Razen, če je fora, da če si član, dobivaš nadomestilo, čeprav nihče tvojih del ne kopira. Kar je pa itak bizarno. In se grem včlanit s svojo magistrsko :D

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

RedDrake je izjavil:

Včlani se lahko vsak z diplomo ali seminarsko nalogo.


Vir.
Nekaj "izbranih" del, katerih avtorje zastopa SAZOR:
"Samski način življenja med stigmatizacijo in estetizacijo reprezentacije samskosti v reviji Cosmopolitan : diplomsko delo"
"Primerjava Kosovirjev Svetlane Makarovič in Žlopov Ferija Lainščka diplomska naloga"
"Gejevski aktivizem v Pekingu od 1997 do 2013 diplomsko delo"
"Jakob Zein Alhady, 8. razred OŠ Koseze, mentorica Urška Perko : Štiri lirične vinjete"
ipd ...
Njihova baza je pravi goldmine memov ...

P.S.: oblikovanje pogodbe zgoraj je tudi cvetka ...


Nas tehnicarje, bi po moje hitro na stranski tir postavili, kao clanki v zbornikih ter konferencah ne veljajo...vecina vasih clankov je placana....

Poznam kar nekaj "tehnicarjev" pa v zgoraj omenjeni bazi ni nikogar, imajo po 100 in vec ISBN stevilk...

To, da je pa diploma notri je pa smesno

driver_x ::

Zakaj je smešno? A diplome se pa ne da kopirati?

nejc_nejc ::

Mas prav, sam jo smatram kot osnovo in mi je nekako iz kontekasta_moje mnenje.

Me pa prav zanima, ce sedaj navalimo na prijavo, kaj se bo zgodilo. So to kar denarji, ce bodo vsi placali.

Na IZSju, kot krovnemu organu, te teme nisem zasledil.....pa bi morala bodrit svoje clane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nejc_nejc ()

Phantomeye ::

nejc_nejc je izjavil:

Mas prav, samo jo smatram kot osnovo in mi je nekako iz kontekasta_moje mnenje.

Me pa prav zanima, ce sedaj navalimo na prijavo, kaj se bo zgodilo. So to kar denarji, ce bodo vsi placali.

Na IZSju, kot krovnemu organu, te teme nisem zasledil.....pa bi morala bodrit svoje clane.


Če je izdano spada noter.

Meni je bolj zanimivo, da nadomestilo odvisno od % visoko izobraženih, kar je diskriminatorno tako do visoko izobraženih kot do manj izobraženih.

ginekk ::

Phantomeye je izjavil:

Če vzamemo za primer SAZAS, njim moraš dat seznam avtorskih pesmi, ki jih boš predvajal oz. jih bo igral nek band (ki si teh komadov ne lasti), ki si ga najel. In na podlagi plačaš SAZAS-u.

Kaj pa pri tiskalnikih? če s tem dobiš "pravico" legalno kopirat avtorski material ... kako vejo komu gre % nadomestila? Razen, če jim ne daš seznama avtorskih del, ki si jih recimo prekopiral.


Ne samo za tujo glasbo, tudi za svojo moraš izpolnit.
SAZAS se je tako zverziral s špiclji da tud v največjih pajzlih - recimo Špajz Slovenj Gradec - bandi izpolnjujejo obrazce še ko igrajo ZGOLJ SVOJO AVTORSKO glasbo. Kajti brez tega, SAZAS teži in odreja plačila po svoje.

Phantomeye ::

ginekk je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Če vzamemo za primer SAZAS, njim moraš dat seznam avtorskih pesmi, ki jih boš predvajal oz. jih bo igral nek band (ki si teh komadov ne lasti), ki si ga najel. In na podlagi plačaš SAZAS-u.

Kaj pa pri tiskalnikih? če s tem dobiš "pravico" legalno kopirat avtorski material ... kako vejo komu gre % nadomestila? Razen, če jim ne daš seznama avtorskih del, ki si jih recimo prekopiral.


Ne samo za tujo glasbo, tudi za svojo moraš izpolnit.
SAZAS se je tako zverziral s špiclji da tud v največjih pajzlih - recimo Špajz Slovenj Gradec - bandi izpolnjujejo obrazce še ko igrajo ZGOLJ SVOJO AVTORSKO glasbo. Kajti brez tega, SAZAS teži in odreja plačila po svoje.


okej, tega nisem vedel, čisto sprevržena vleka denarja iz zraka.

Gregor P ::

nejc_nejc je izjavil:

To, da je pa diploma notri je pa smesno
Meni diploma narejena v Sloveniji ipd. zato ne gre v ta koncept, ker smo jo kot družba
že plačali (javno od družbe plačano šolanje oz. izobraževanje), da je potem tudi javno dostopna in vsem uporabna (torej da diplomant zaradi "zastonj" šolanja/izobraževanja vrne nekaj nazaj družbi). Razumem morda, kje v kakšnih ZDA, kjer je se je študent moral globoko zakreditirat za izobraževanje:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Oberyn ::

Kolikor jaz razumem, imamo tudi razvijalci programske opreme pravno podlago za uvedbo takega prispevka. V našem primeru bi moral pavšalni prispevek plačati vsak, ki ima možnost izvajanja računalniških programov ali to možnost najema ali kako drugače uporablja. Se pravi - vsi živi ljudje. Vendar naše stanovske organizacije niso dovolj agresivne, da bi to udejanile. Mogoče je to primerna brca, da se bolj aktivno / agresivno angažiramo? Hell, če tečeš z volkovi, tuli z njimi...

driver_x ::

Gregor P je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

To, da je pa diploma notri je pa smesno
Meni diploma narejena v Sloveniji ipd. zato ne gre v ta koncept, ker smo jo kot družba
že plačali (javno od družbe plačano šolanje oz. izobraževanje), da je potem tudi javno dostopna in vsem uporabna (torej da diplomant zaradi "zastonj" šolanja/izobraževanja vrne nekaj nazaj družbi). Razumem morda, kje v kakšnih ZDA, kjer je se je študent moral globoko zakreditirat za izobraževanje:|


Saj sem tudi kot avtor knjige že dobil plačan honorar, če že tako gledaš.

Oberyn je izjavil:

Kolikor jaz razumem, imamo tudi razvijalci programske opreme pravno podlago za uvedbo takega prispevka. V našem primeru bi moral pavšalni prispevek plačati vsak, ki ima možnost izvajanja računalniških programov ali to možnost najema ali kako drugače uporablja. Se pravi - vsi živi ljudje. Vendar naše stanovske organizacije niso dovolj agresivne, da bi to udejanile. Mogoče je to primerna brca, da se bolj aktivno / agresivno angažiramo? Hell, če tečeš z volkovi, tuli z njimi...


Jaz sem takoj za to: za vsako napravo z mikroprocesorjem se plača nadomestilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

nejc_nejc ::

driver_x je izjavil:

.....
Saj sem tudi kot avtor knjige že dobil plačan honorar, če že tako gledaš.

.....


Saj to, mislim, da je takotako...imel si pogodbo,kjer je se kaj drugega pisalo....
Eno je avtorstvo, ki je nesporno, drugo pa pravice kasneje ene in druge....
Tako, da primer, ki je bil omenjen zgoraj, neko mentorstvo v OS pade pod ta problem.
Ali sploh cela zadeva pije vodo?

Naj kaksen pravnik pove.

ripmork ::

Oberyn je izjavil:

Kolikor jaz razumem, imamo tudi razvijalci programske opreme pravno podlago za uvedbo takega prispevka. V našem primeru bi moral pavšalni prispevek plačati vsak, ki ima možnost izvajanja računalniških programov ali to možnost najema ali kako drugače uporablja. Se pravi - vsi živi ljudje. Vendar naše stanovske organizacije niso dovolj agresivne, da bi to udejanile. Mogoče je to primerna brca, da se bolj aktivno / agresivno angažiramo? Hell, če tečeš z volkovi, tuli z njimi...

+1!
Mam že predlog imena: SASOPPS (Slovenska Avtorska Softverska Organizacija za Pravice Procesiranja Softvera).

barakus ::

Kakšen idiotizem. Pa kdo bi sploh hotel kopirati katerokoli slovensko avtorsko delo, kdo to sploh hoče, še če mi zastonj prinesejo, ne vzamem. Čisto navaden rent seeking, če bi proizvajali kaj koristnega, ne bi niti imeli časa se ukvarjati s tem kako biti pijavka na plečih drugih. Isto mnenje imam za druga podobna nadomestila.

Ali lahko prosim štartamo peticijo, da je to nadomestilo idiotizem, ki ga je potrebno ukinit in še eno, da naj se avtorji tega gnoja raje prekvalificirajo v kak deficitarni poklic, v dobrobit družbe.

Gregor P ::

driver_x je izjavil:

Gregor P je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

To, da je pa diploma notri je pa smesno
Meni diploma narejena v Sloveniji ipd. zato ne gre v ta koncept, ker smo jo kot družba
že plačali (javno od družbe plačano šolanje oz. izobraževanje), da je potem tudi javno dostopna in vsem uporabna (torej da diplomant zaradi "zastonj" šolanja/izobraževanja vrne nekaj nazaj družbi). Razumem morda, kje v kakšnih ZDA, kjer je se je študent moral globoko zakreditirat za izobraževanje:|


Saj sem tudi kot avtor knjige že dobil plačan honorar, če že tako gledaš.
Avtor ostaneš zavedno; vendar si potem dal materialne pravice plačniku. V tem primeru pa je družba ta, ki te plača in bi morala imeti zato tudi te materialne pravice.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bastadu ::

ripmork je izjavil:

Oberyn je izjavil:

Kolikor jaz razumem, imamo tudi razvijalci programske opreme pravno podlago za uvedbo takega prispevka. V našem primeru bi moral pavšalni prispevek plačati vsak, ki ima možnost izvajanja računalniških programov ali to možnost najema ali kako drugače uporablja. Se pravi - vsi živi ljudje. Vendar naše stanovske organizacije niso dovolj agresivne, da bi to udejanile. Mogoče je to primerna brca, da se bolj aktivno / agresivno angažiramo? Hell, če tečeš z volkovi, tuli z njimi...

+1!
Mam že predlog imena: SASOPPS (Slovenska Avtorska Softverska Organizacija za Pravice Procesiranja Softvera).

Ne gre fajn v uho, probaj SAZAPPS ...
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5416234 (13278) ulemek
»

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
24947899 (41632) driver_x
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
18856441 (51239) Gregor P
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334370 (31833) MrStein

Več podobnih tem