» »

SAZOR prispevek / če imate fotokopirni stroj v podjetju, morate plačati nov prispevek

SAZOR prispevek / če imate fotokopirni stroj v podjetju, morate plačati nov prispevek

1 2 3
4
»

c3p0 ::

Tudi s kulico lahko skopiraš poljubno avtorsko delo, zahtevam davek na vsa pisala.

driver_x ::

joze67 je izjavil:

Lahko pa predlagaš alternativno ureditev, ki bo bolj ustrezala enim in drugim. Nedvomno boš umrl bogat in slaven.

Sedanji način predvideva, da bodo avtorska dela kopirali vsi, ki si lastijo ustrezne naprave (fotokopirc) ali kupijo medije, ki to omogočajo (trdi diski, pomnilniške kartice, ...). Dejansko pa posest omenjenega še ne daje možnosti kopiranja. To pridobimo šele takrat, ko imamo v lasti ali posesti neko avtorsko delo. Zato bi bilo bolj pošteno, da se te dajatve plačajo ob nakupu avtorskih del: knjig, CDjev, DVDjev, ...

starfotr ::

Za prazne medije smo že pred leti uvedli davek na to. Kupil si prazen medij, nanj boš delal backup? Plačaj davek na avtorske pravice, sigurno boš piratiziral.

Cveto ::

Na kupljene medije sem večinoma snemal lastno posnete fotografije.

joze67 ::

driver_x je izjavil:

Sedanji način predvideva, da bodo avtorska dela kopirali vsi, ki si lastijo ustrezne naprave (fotokopirc) ali kupijo medije, ki to omogočajo (trdi diski, pomnilniške kartice, ...). Dejansko pa posest omenjenega še ne daje možnosti kopiranja. To pridobimo šele takrat, ko imamo v lasti ali posesti neko avtorsko delo. Zato bi bilo bolj pošteno, da se te dajatve plačajo ob nakupu avtorskih del: knjig, CDjev, DVDjev, ...

Nakup nikakor ne odraža posesti.

pero50 ::

Pa imajo avtorji dejansko kaj od tega davka, ali gre pač ves "promet" zgolj v žepe parim ljudem? Od sazasa avtorji dejansko dobijo nekaj evrov, ki na koncu sicer izpade kot žalitev ker so zneski tako manjhni, ampak at least it's something.

in pa upam da tisti, ki pošiljate da nimate teh naprav napišete na roko in čim bolj grdo, da bodo težko brali.

mailer ::

Tisti drobiž, ki ga avtorji za glasbo dobivajo ne opraviči bogatenje vodilnih na sazasu.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

driver_x ::

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

Ja, karkoli pač. V glavnem, davek naj plača tisti, ki kupi knjigo, saj jo edini lahko razmnožuje.

driver_x je izjavil:

Ja, karkoli pač. V glavnem, davek naj plača tisti, ki kupi knjigo, saj jo edini lahko razmnožuje.
Razmnožuje jo lahko kdorkoli jo ima (v roki oziroma na fotokopircu).

BRBR ::

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

A to zagovarjaš, a samo poveš. Ker če prvo, povej kaj si nazadnje kupil pa bomo priposestovali.

V zakonu (ne v sporazumu) lepo piše, da je potrebna komercialna uporaba prekopiranega. Lahko se sklene pogodba z SAZOR-jem ali pa se plačuje posamezno.

BTW, a ste videli, kdo je v vodstvu tega SAZOR-ja?

-Slavko Pregl, pisatelj, soustanovitelje Foruma 21
-Dušan Merc, predsednik društva ravnateljev (in dežurni komentator po raznih televizijah)
-Luka Novak, tip ki je imel včasih oddajo o kuhanju na TV

To je kar težka kategorija, se pravi da politična podpora je (bila).

BTW, ko bodo na avtoceti postavili barikado in čekirali če se pelješ na cviček, ali bodo tudi USB-je ven pulili in čekirali, če so avtorske pravice plačane ?

St235 ::

BRBR je izjavil:

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

A to zagovarjaš, a samo poveš. Ker če prvo, povej kaj si nazadnje kupil pa bomo priposestovali.

Ce ne razumes kaj je hotel povedat in si hkrati prevec zabit da bib ocil med lastnino, posestjo (kaj sele priposestovanjem o katerem blodis) porem nam vsem prihrani branje idiotizmov pa bodi tiho.

Ker vsakemu, razen kekcem tvojega kova je jasno da za kopiranje je pomembna posest (cetudi zacasna) ne pa dejanska lastnina.

Dejansko, ce ze imamo pavsalni sistem obracuna (pa ne zagovarjam tega) je edino logicno, da se zaracuna pri nosilcih in napravah, ne pa pri avtorskih delih samih. Ce imas nekoga, ki je kupil avtorsko delo in nekoga, ki ima prazen nosilec ter napravo za kopiranje, za katerega od niju je bolj verjetni da bo naredil kopijo avtorskega dela?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: garamond ()

Jezus, no. Zabitost gre z roko v roki z nekulturo. Zlasti, sem ugotovil, gre to z roko v roki z infantilnimi starimi obrekljivimi babami in malimi lažnivimi pizdki.

St235 je izjavil:

BRBR je izjavil:

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

Ce ne razumes kaj je hotel povedat in si hkrati prevec zabit da bib ocil med lastnino, posestjo (kaj sele priposestovanjem o katerem blodis) porem nam vsem prihrani branje idiotizmov pa bodi tiho.

Ker vsakemu, razen kekcem tvojega kova je jasno da za kopiranje je pomembna posest (cetudi zacasna) ne pa dejanska lastnina.

Dejansko, ce ze imamo pavsalni sistem obracuna (pa ne zagovarjam tega) je edino logicno, da se zaracuna pri nosilcih in napravah, ne pa pri avtorskih delih samih. Ce imas nekoga, ki je kupil avtorsko delo in nekoga, ki ima prazen nosilec ter napravo za kopiranje, za katerega od niju je bolj verjetni da bo naredil kopijo avtorskega dela?

Jasno da moraš imeti nekaj v posesti, da lahko skopiraš in tudi jasno, da ni nujno, da kupiš, lahko si tudi izposodiš. A vsega tega šrota, ki so ga nekateri zdaj prijavili v ta sistem, jaz ne bom imel nikoli v posesti. Niti to želim, niti ne vem kje bi našel, če bi imel ravno silno željo. Morda v knjižnici (potem naj dajo takso na izposojo, pa bo). Ali pa recimo, da nekje dobim PDF. Piratiziran oziroma nelegalno kopiran. Kar itak ni ok. A recimo, da ga berem na ekranu. In nimam kopirca. Kaj pa potem?

Vse skupaj je posiljevanje ljudi z nečem, česar ne želijo in ne rabijo. In v večini primerov gre za vsebine, za katere nihče ne bi dal niti centa, vzel jih ne bi jiti zastonj. Naj se zadeva cola tam, kjer je merljivo, ostalo pa naj se pusti. Pa se bo že videlo iz podatkov o uporabi, katere zadeve so kaj vredne.

BRBR je izjavil:

Priposestvovanje je inštrument, s katerim se posest ob določenih pogojih pretvori v lastnino.

Ker se o tem običajno govori pri nepremičninah, domnevam, da so ti nepremičninske zadeve bližje (od avtorskih pravic). Najemnik stanovanja dobi s podpisom pogodbe stanovanje v posest, lastnik pa ostane nespremenjen.

Tukaj ni česa zagovarjati, tako se stvari pač imenujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: joze67 ()

In mimogrede, če še ne veste, knjižnica plača avtorjem oz. organizaciji za kolektivno zbiranje denarja oz. založbi neko nadomestilo, ker si je nekdo izposodil knjigo.

https://plus.cobiss.si/kn/2023

Knjižnice imajo tudi kopirce in zaračunavajo kopije.

V NUKu na primer lahko naročiš in plačaš kopijo iz npr. mikrofilma.

In študenti ob vpisu plačajo članarino za NUK, CTK in ostalo. Pa jih večina ne koristi kaj dosti.

fuckbluef ::

Zakaj se toliko sekirate zaradi tega, jaz pa rade volje placam Sazasu, ne vidim nobene tezave v tem.

Pac placas tisti procent zraven praznega medija (ki ga itak kupis v tujini, ker so v Sloveniji diski veliko predragi), fotokopirca ne rabim,...

... v zameno, pa lahko spiratiziras vse, saj si za to ze placal. Nimam nobenih tezav, dober deal.

Zgodovina sprememb…

fuckbluef je izjavil:

Zakaj se toliko sekirate zaradi tega, jaz pa rade volje placam Sazasu, ne vidim nobene tezave v tem.
SAZOR, ne SAZAS.

Unchancy ::

starfotr je izjavil:

Tudi RTV prispevek je vezan na telefon. Ker je to naprava, ki omogoča spremljanje njihovega programa, zato moraš plačati. V praksi sicer nihče ne bo nikogar zaradi tega zajebaval, vendar točno to je to.

S telefonom brez ustrezne naročnine pri operaterju ne moreš spremljati RTV programa, lahko zgolj določene oddaje, ki so po njihovi izbiri na voljo.
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

RTV program mora biti dostopen brez omejitev.

Lahko ga spremljaš preko njihove spletne strani. Torej imaš dostop in moraš plačat prispevek.

Ja, se strinjam da sedaj ko kolektivno plačujemo za neke medije, da nas pustijo pri miru. Vendar še vedno so nekje zapisane določene kazni za piratstvo. Dokler tega ne ukinejo, je brez veze razpravljati o tem, da je dovoljeno piratizirat.

starfotr je izjavil:

Lahko ga spremljaš preko njihove spletne strani. Torej imaš dostop in moraš plačat prispevek.

Ja, se strinjam da sedaj ko kolektivno plačujemo za neke medije, da nas pustijo pri miru. Vendar še vedno so nekje zapisane določene kazni za piratstvo. Dokler tega ne ukinejo, je brez veze razpravljati o tem, da je dovoljeno piratizirat.

Potem naj pošljejo račun globalno vsem Zemljanon, ker ga lahko vsi spremljajo.

Moji umotvori na ST so vredni vsaj 1 Evro na mesec na Slovenca in vsak s telefonom jih lahko vidi. Komu na Fursu naj zatežim, da bo začel izterjevati v mojem imenu vsem Slovencem?
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Unchancy ()

Najbolje, da začneš na

predlagam.vladi.si

user4683 ::

Unchancy je izjavil:

starfotr je izjavil:

Moji umotvori na ST so vredni vsaj 1 Evro na mesec na Slovenca in vsak s telefonom jih lahko vidi. Komu na Fursu naj zatežim, da bo začel izterjevati v mojem imenu vsem Slovencem?

Precej vsebin se ne da gledati, razen ce imas slovenski VPN. Predlagam tudi, da zacne placevati rtv prispevke Nemcije, Hrvaske, Avstrije, Svice itd. Ker od vseh teh program tudi lahko spremljas in po tvoji logiki je edino prav, da ga zaracunavajo vsem zemljanom.

PrimoZ_ ::

St235 je izjavil:

BRBR je izjavil:

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

Brez posesti avtorskega dela tudi ne moreš delat kopij.

Rabiš oboje tak da najboljše da kar oboje obdavčijo :))

user4683 je izjavil:

Unchancy je izjavil:

starfotr je izjavil:

Precej vsebin se ne da gledati, razen ce imas slovenski VPN. Predlagam tudi, da zacne placevati rtv prispevke Nemcije, Hrvaske, Avstrije, Svice itd. Ker od vseh teh program tudi lahko spremljas in po tvoji logiki je edino prav, da ga zaracunavajo vsem zemljanom.

To ni po moji logiki, to je demonstracija logike RTV Slo in podobnih združb.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Če bi bilo dovolj ljudi, ki bi to zahtevali, bo uvedli to. Demokracija my friend.

starfotr je izjavil:

Če bi bilo dovolj ljudi, ki bi to zahtevali, bo uvedli to. Demokracija my friend.

Sistem, kjer ena stran aktivno vpliva na javno mnenje in to isto aktivno onemogoča drugim, je parodija demokracije. Je diktatura v preobleki.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

Unchancy je izjavil:

Potem nisi ti zapisal tistega kar sem citiral? Delis racun se s kaksnimi kolegi? ;(( Neko tvoje nestrinjanje zelis relativizirati s povsem absurdnimi idejami, potem pa se delas neumnega.

Logika mnogih drzav je rekla, da je to neke vrste davek drzavljanov za njihov nacionalni program. Ti pa bi to logiko rad izkrivil do absurda, da jo nekako diskreditiras.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

user4683 je izjavil:

Unchancy je izjavil:

Potem nisi ti zapisal tistega kar sem citiral? Delis racun se s kaksnimi kolegi? ;(( Neko tvoje nestrinjanje zelis relativizirati s povsem absurdnimi idejami, potem pa se delas neumnega.

Jaz nisem odgovoren za tvoj detektor sarkazma. Sicer glede na to, da sem napisal tudi, da bi mi morali Slovenci plačevati 2 milijona Eur na mesec za tele moje rante, jemljem tvoj zapis kot ne ravno zapis v dobri veri.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

Ne, si pa odgovoren za placevanje RTV prispevka :))

user4683 je izjavil:

Ne, si pa odgovoren za placevanje RTV prispevka :))

Ki ga ti zagovarjaš, hence sem right on the money glede tvojega odgovora.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Kdo pravi da ga zagovarjam? Ga ne placujem. Samo pravim da tvoji poizkusi diskreditiranja rtv prispevka z nekimi absurdnimi, "sarkasticnimi" idejami naredijo tvojim argumentim vec skode kot koristi, ker te marsikdo jemlje (se) manj resno, kot bi te lahko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

user4683 je izjavil:

Kdo pravi da ga zagovarjam? Samo pravim da tvoji poizkusi diskreditiranja rtv prispevka z nekimi absurdnimi, "sarkasticnimi" idejami naredijo tvojim argumentim vec skode kot koristi, ker te marsikdo jemlje (se) manj resno, kot bi te lahko.

Torej sem napačno predpostavljal in ne zagovarjaš RTV reketa? Prisilna članstva in članarine nimajo NOBENEGA opravičila in so fair game za smešenje do absurda.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

Ne, ne zagovarjam ga. Ampak zgolj zato, ker vem koliko fikusov se napaja iz njega. Sem mnenja, da spodbujanje dolocenih nacionalnih programov in arhivov je dobro, ne pa skoraj neomejeno napajanje vec sto (ali tisoc?) prikoritnikov.

user4683 je izjavil:

Ne, ne zagovarjam ga. Ampak zgolj zato, ker vem koliko fikusov se napaja iz njega. Sem mnenja, da spodbujanje dolocenih nacionalnih programov in arhivov je dobro, ne pa skoraj neomejeno napajanje vec sto (ali tisoc?) prikoritnikov.

Ampak to naj potem financirajo iz proračuna, ne pa da delegirajo državljanom neko obvezno članstvo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Tudi to se strinjam.

Pa daj sprejmi že, da je RTV prispevek davek in se ga ne moreš ognit.

Ravno tako kot se ne moreš ognit ostalih davkov.

starfotr je izjavil:

Pa daj sprejmi že, da je RTV prispevek davek in se ga ne moreš ognit.

Ravno tako kot se ne moreš ognit ostalih davkov.

Potem pa naj bo del proračuna, ne pa to neokusno skrivanje in pretvarjanje.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Že sedaj ima vsakršna vlada prevelik vpliv na RTV preko sestave Sveta. Če jim daš še denar v roke, bo to Vladna TV 100% s pečatom.

Zdaj je pa konstantno RTV ZK z lepotnimi popravki.
Sicer pa, kot rečeno - ukinit obvezne članarine in kulturkampf prispevke.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

Ukinitev RTV prispevka ni korak proti rešitvi problema, ampak poglobitev le-tega.

Zakaj? A ker bi levajzarski mediji izgubili masko "nevtralnosti"? Naj pač vsi ti novinarji delajo v raznih POP in podobnih medijih, ki se financirajo na trgu. In potem lahko vrtijo video kako drek leti z riti cel dan. Samo ne na moj račun.
Za arhiviranje imamo pa itak Arhiv RS.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Tidule ::

PrimoZ_ je izjavil:

St235 je izjavil:

BRBR je izjavil:

joze67 je izjavil:

driver_x je izjavil:

Brez posesti avtorskega dela tudi ne moreš delat kopij.

Rabiš oboje tak da najboljše da kar oboje obdavčijo :))

Na sreco je posest vecinoma nemogoce spremljat, da bi jo lahko obavcil. Tam kjer pa je mozno (knjiznice na primer) pa seveda to veselo delajo.

starfotr je izjavil:

Kazni za piratsvo avdio-video vsebin so omejene na distribucijo. Reproduciranje javno objavljenih del za lastne potrebe pa je ravno zaradi pavsalnih prispevkov pri nakupu medijev povsem legalno.

Tako da, ceprav je dalec od idealnega sistema, raje vidim da placam 1 eur za hdd vec, kot da se moram zajebavat z 500 copyright troli, kot se to doggajabv nekaterih drzavah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5417340 (14384) ulemek
»

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje (strani: 1 2 3 4 5 )

24952275 (46008) driver_x
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

18860358 (55156) Gregor P
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15337324 (34787) MrStein

Več podobnih tem