» »

Nadaljevanka Kreditojemalci v švicarskih frankih

Nadaljevanka Kreditojemalci v švicarskih frankih

««
23 / 23
»
»»

fikus_ ::

Seveda, ker banka se je zavedala tveganja in ga ocenila na toliko, kolikor je bila razlika do cene kredita v €.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Mato989 ::

fikus_ je izjavil:

Seveda, ker banka se je zavedala tveganja in ga ocenila na toliko, kolikor je bila razlika do cene kredita v €.

Torej kako je potem banka kriva če se posameznik ni zavedal tveganja... sploh pa kdorkoli je leta 2000 in tu nekje jemal kredite je bil večinsko živ v 80tih itd. ko so zamenjevali v marke denar ker so razumeli kaj je valutno tveganje, kot kaže so nekateri v 20 letih popolnoma pozabili kaj to je, kot da niso držali DINARjev v roki in jih menjevali v marke...

Bottom line je takšen, če si vzel kredit v švicarjih in danes trdiš da NISI RAZUMEL tveganja ker jemlješ kredit v valuti v kateri NE PREJEMAŠ svoje plače, si zrel za odvzem opravilne sposobnosti in tudi vse pridobljene izobrazbe ekonomske smeri...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

CiClon ::

Smeh je, da se vse take ravno tako spodbuja, da naj grejo volit. Za tisto so pa čudežno sposobni predvidit vse posledice svojih odločitev. Da ne govorimo o tem, da so isyo sposobni odločat in predvidit vse o tem, da imajo otroka al pa o njegovi vzgoji. Edino pri finančnih naložbah so pa polpismeni idioti.

CiClon je izjavil:

Smeh je, da se vse take ravno tako spodbuja, da naj grejo volit. Za tisto so pa čudežno sposobni predvidit vse posledice svojih odločitev. Da ne govorimo o tem, da so isyo sposobni odločat in predvidit vse o tem, da imajo otroka al pa o njegovi vzgoji. Edino pri finančnih naložbah so pa polpismeni idioti.

Točno tako ja...

Gambino ::

Aha, druga valuta, valutno tveganje pravijo kreditojemalci, ki so jemali kredite v frankih, a tisti, ki so imeli kredite v eurih s spremenljivo OM pa ni tveganje al kako, samo vprašam. Tisti, ki imajo spremenljivo OM tudi tvegajo, saj niso jasnovidci, da bi vedeli, kakšen kredit bodo imeli vsake 3 oz 6. mesecev!

Dajte se zresnit, vsak, ki je jemal kredit se je posvetoval, če se NI je idiot prve klase, žal!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gambino ()

fujtajksel ::

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Torej kako je potem banka kriva če se posameznik ni zavedal tveganja... ...

Kriva je zato ker je sploh ponujala kredit v CHF ki je zaradi valutnega tveganja presegel kreditno sposobnost brez tega zavarovanja.

Ganon ::

Imamo kakšne konkretne primere, za koliko se je povišal mesečni obrok?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

fujtajksel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Kriva je zato ker je sploh ponujala kredit v CHF ki je zaradi valutnega tveganja presegel kreditno sposobnost brez tega zavarovanja.

Zavarovanje nikoli ni bilo obvezno!

jan_g ::

Ganon je izjavil:

Če se prav spomnim raznih zgodb is tistih let, so ljudje imeli 12-mesečni libor in ob tistih valutnih pretresih prestrašeno čakali naslednji izračun anuitete. Obenem pa v spletni banki videli, da se je glavnica poviševala! Torej, odplačevali so več let, nato pa videli, da so dolžni bolj kot ob začetku odplačevanja. Tukaj imaš nekaj zgodb. Npr:

Kredit sem vzela na UNICREDIT banki. 76 000 eur na 21 let. Imam 12 mesečni Libor. Vsakega julija dobim pošto od banke, kjer me obvestijo o novem obroku in novi obrestni meri.

Začela sem z okoli 550 eur na mesec, potem pa so se obroki vsako leto spreminjali, eno leto bolj, drugo manj. V letu 2014 sem plačevala 500 eur na mesec. Letos obroka še nisem plačala, ker imam valuto zadnji dan v mesecu ob polnoči.

Danes sem dolžna slabih 93 000 EUR???? Po skoraj sedmih letih plačevanja se mi je glavnica povečala, namesto da bi se mi zmanjšala???

Fora je v tem da se glavnica v ŠVICARJIH ni nič povečala... samo v EUR ampak krivda za to je ker je vzela kredit v švicarjih... Ona je bila vsak emsec DOLŽNA MANJ CHFjev samo pač več EUR ker je dobila za ta denar vedno manj CHFjev... to pa ni krivda CHFja niti banke ampak nje ker je špekulirala da bo CHF = EUR skoz enak, kar pa je absurd...

Danes sem dolžna slabih 93 000 EUR???? Po skoraj sedmih letih plačevanja se mi je glavnica povečala, namesto da bi se mi zmanjšala???

Ta komentar tukaj boldan kaže NERAZUMEVANJE valutnega tveganja in tega da bi ta oseba morala izgubit možnost upšravljanja z denarjem, ker je milo rečeno NEUMNA...

Če si jaz sposodim 10.000 CHF pri tečaju 1:1 in 12 mesecev vračam 500 EUR (500CHF) potem mi ostane 4.000 CHF za vrnit (teoretičen primer)

Če nato zraste CHF na 1:4 bom dolžn še zmeraj samo 4.000 CHF ampak bom moral za to dat pač 16.000 EUR, to ne pomeni da se je glavnica zvišala kot neumno razlaga ta oseba ampak pomeni da je dolžna 4.000 CHF še zmeraj ampak je pač 1 CHF = 4 EUR namesto 1EUR...

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 ::

Mato989 je izjavil:

Fora je v tem da se glavnica v ŠVICARJIH ni nič povečala... samo v EUR ampak krivda za to je ker je vzela kredit v švicarjih... Ona je bila vsak emsec DOLŽNA MANJ CHFjev samo pač več EUR ker je dobila za ta denar vedno manj CHFjev... to pa ni krivda CHFja niti banke ampak nje ker je špekulirala da bo CHF = EUR skoz enak, kar pa je absurd...

Ne bodi smešen. Velika večina, tudi bančnih delavcev, sploh tistih na šalterju se teh rizikov ni zavedala. Ta bo tečaj CHF tako skočil (oz. vrednost EUR padla) si ni mislil nihče.

Upokojena bančna delavka, ki je svojčas urejala kredit meni in ženi, je odkrito rekla, da sploh ni vedela, da se lahko tečaj tako drastično spremeni. Misva sicer nisva vzela CHF kredita, ampak je naša soseda, ter je rekla, da se ji je zdelo nemogoče, da bi CHF tako skočil, da bi bili ljudje dolžni več, kot so bili na začetku, ko so kredit vzeli. In je ženska skozi dala in dinarje in bone in vse živo.

Banke so takrat to ponujale, kot najugodneje.

Midva nisva vzela CHF kredita, ker jih v tistem obdobju ni bilo. Če bi vzela ponujen CHF kredit ali ne, ne vem. Ne bi rad špekuliral.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne bodi smešen. Velika večina, tudi bančnih delavcev, sploh tistih na šalterju se teh rizikov ni zavedala. Ta bo tečaj CHF tako skočil (oz. vrednost EUR padla) si ni mislil nihče.

Upokojena bančna delavka, ki je svojčas urejala kredit meni in ženi, je odkrito rekla, da sploh ni vedela, da se lahko tečaj tako drastično spremeni. Misva sicer nisva vzela CHF kredita, ampak je naša soseda, ter je rekla, da se ji je zdelo nemogoče, da bi CHF tako skočil, da bi bili ljudje dolžni več, kot so bili na začetku, ko so kredit vzeli. In je ženska skozi dala in dinarje in bone in vse živo.

Banke so takrat to ponujale, kot najugodneje.

Kot kaže so pač neumni... če si pa malce pogledal zgodovino si pa pač vedel kaj vse se zgodi... meni je moja babica pravila kako ji je njena mama govorila kako ej bila košara vredna več kot ves denar v njej ko so bili v Nemčiji v časih problemov...

kot kaže je dala žensak skozi dinarje pa se ne spomni famozno črtanje NUL na bankovcih zaradi Topčider inflacije...

Skratka ja, ljudje bi morali izgubiti opravilne sposobnosti, to bi jih streznilo... ne pa jokat mamici Državi...

Banke so to ponujale zato ker je prišel neumen piotrošnik k njim z idejo koliko rabi kredita in ker po EUR načinu ni šlo so pač ponudile CHF način... in neumen nepismen potrošnik zabit kot je je to sprejel ker je videl samo cilj ne pa poti tja.

Midva nisva vzela CHF kredita, ker jih v tistem obdobju ni bilo. Če bi vzela ponujen CHF kredit ali ne, ne vem. Ne bi rad špekuliral.

To če bi ga vzela ali ne sploh ni tolko pomembno, pomembno je samo to če se bi ti zavedal da če jemlješ CHF kredit da je možno da tvoja plača napram CHFju pade močno, če se to zavedaš je to ok, če se pa tega ne zavedaš in ne razumeš kako FIAT vs FIAT tečaj deluje pa pač ne bi smel imeti opravilne sposobnosti.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Kdo je kriv za kaj težko rečem. A če bi bile banke sorazmerno normalne takšnih kreditov ne bi ponujale. Pač gre se za to, da banke tvojo kreditno sposobnost ocenjujejo preko tvojega incoma, ki je večinoma povezan z ekonomijo države oz. skupnosti - torej z neko valuto. Zavarujejo pa ga z hipoteko, na nepremičnino katere vrednost je spet odvisna od lokalne ekonomije.

Mato989 je izjavil:

Skratka ja, ljudje bi morali izgubiti opravilne sposobnosti, to bi jih streznilo... ne pa jokat mamici Državi...

Banke so to ponujale zato ker je prišel neumen piotrošnik k njim z idejo koliko rabi kredita in ker po EUR načinu ni šlo so pač ponudile CHF način... in neumen nepismen potrošnik zabit kot je je to sprejel ker je videl samo cilj ne pa poti tja.

Osebno menim, da bi Banka Slovenije morala intervenirati nekje, ne vem, kdaj, ter prepovedati prodajanje kreditov v tuji valuti, za že sklenjene kredite pa naročiti obvezno konverzijo.

In to še preden je prišlo do havarije.

To bi bil idealen plan, ki se ni uresničil.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

jan_g je izjavil:

Ganon je izjavil:

Če se prav spomnim raznih zgodb is tistih let, so ljudje imeli 12-mesečni libor in ob tistih valutnih pretresih prestrašeno čakali naslednji izračun anuitete. Obenem pa v spletni banki videli, da se je glavnica poviševala! Torej, odplačevali so več let, nato pa videli, da so dolžni bolj kot ob začetku odplačevanja. Tukaj imaš nekaj zgodb. Npr:

Kredit sem vzela na UNICREDIT banki. 76 000 eur na 21 let. Imam 12 mesečni Libor. Vsakega julija dobim pošto od banke, kjer me obvestijo o novem obroku in novi obrestni meri.

Začela sem z okoli 550 eur na mesec, potem pa so se obroki vsako leto spreminjali, eno leto bolj, drugo manj. V letu 2014 sem plačevala 500 eur na mesec. Letos obroka še nisem plačala, ker imam valuto zadnji dan v mesecu ob polnoči.

Ufff, to pa ni več hec.

Mato989 je izjavil:

Ta komentar tukaj boldan kaže NERAZUMEVANJE valutnega tveganja in tega da bi ta oseba morala izgubit možnost upšravljanja z denarjem, ker je milo rečeno NEUMNA...

Jasno, ampak ona ni dobila plače v CHF, temveč v EUR. Torej jo zanima glavnica v EUR. Po mojem so banke naredile veliko napako, ker takrat niso vzpodbujale konverzije v evrske kredite. Torej, že takoj v tistem obdobju med finančno krizo, ko je evro začel izgubljati napram franku. Ko je švicarska centralna banka sprostila tečaj leta 2015 je pa itak bilo konec veselja. Ampak, če bi v tem času od recimo 2010 do 2015 prekonvertirali večino kreditov, se o tem problemu ne bi pogovarjali. Kot lahko vidiš iz linka, je večina bank počela ravno obratno, vzpodbujali so ljudi, da ohranjajo kredite v CHF.

c3p0 ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Če delaš na banki, ne pomeni, da imaš v resnici kaj pojma o financah. Večinoma bolj malo, če ne nič. Poznajo svoje obrazce, kaj pomeni neko polje in to je to.

Kdor je pa kdaj pogledal forex grafe, oz. grafe deviznih parov, recimo EURCHF, pa si lahko takoj na hitro izračuna kakšna nihanja znajo bit.

Ampak nič hudega, naš nanny state poskrbi za finančno neizobražene.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kdo je kriv za kaj težko rečem. A če bi bile banke sorazmerno normalne takšnih kreditov ne bi ponujale. Pač gre se za to, da banke tvojo kreditno sposobnost ocenjujejo preko tvojega incoma, ki je večinoma povezan z ekonomijo države oz. skupnosti - torej z neko valuto. Zavarujejo pa ga z hipoteko, na nepremičnino katere vrednost je spet odvisna od lokalne ekonomije.

Seveda, ampak potrošnik je prišel težit banki da rabi XYX kredita, in banka mu je ugodila in ponudila edino opcijo po kateri je to dobil, in on je sprejel ker ne razume ničesar, tudi če mu je banka povedala, on je rekel BO ŽE KAKO in vzel... pol pa prva leta trkanje po prsih, na koncu pa jok...

Edina fora CHF kreditov je bila v tem da po EUR kreditu ti je banka naračunala recimo 100k glavnice, po CHF kreditu pa 135k (primer) in oseba je potrebovala 130k...

jan_g je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jasno, ampak ona ni dobila plače v CHF, temveč v EUR. Torej jo zanima glavnica v EUR. Po mojem so banke naredile veliko napako, ker takrat niso vzpodbujale konverzije v evrske kredite. Torej, že takoj v tistem obdobju med finančno krizo, ko je evro začel izgubljati napram franku. Ko je švicarska centralna banka sprostila tečaj leta 2015 je pa itak bilo konec veselja. Ampak, če bi v tem času od recimo 2010 do 2015 prekonvertirali večino kreditov, se o tem problemu ne bi pogovarjali. Kot lahko vidiš iz linka, je večina bank počela ravno obratno, vzpodbujali so ljudi, da ohranjajo kredite v CHF.

To v čem je dobila plačo je nepomembno ona je morala vrnit XYX CHFjev, če pa je 1 CHF bil v nekem trenutku 1 EUR v drugem pa 4 EUR pa ni kriva banka ampak pač dogajanje Švicarske CB, še vedno pa se mora vrnit XYX CHF (+ obresti)

Ganon je izjavil:

jan_g je izjavil:

Ganon je izjavil:

Ufff, to pa ni več hec.

Kaj ni več hec? Če bi pa napisali da je oseba bila dolžna na začetku recimo 100k CHF po SEDMIH letih odplačevanja pe še 60k, bi pa rekel da je ok... to da je EUR vs CHF tečaj zanihal ni krivda nikogar tukaj

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Oseba si je lahko kupila tudi CFH futures (terminsko pogodbo) v vrednosti kredita in se tako zavarovala pred valutnim nihanjem. Ampak tega zdaj na sodišču ne bo povedala, ko toži banko.

Mato989 je izjavil:

Edina fora CHF kreditov je bila v tem da po EUR kreditu ti je banka naračunala recimo 100k glavnice, po CHF kreditu pa 135k (primer) in oseba je potrebovala 130k...

Jaz sem v enem obdobju svojega življenja en kredit poplačal z drugim. Ni šlo drugače, ker banka ni hotela popustiti in znižati obrestno mero.

To je za pravno sebo, ampak saj je vseeno.
Dolžan sem bil 370.000EUR (cifra je sicer bila malenkost drugačna, ampak OK). Na drugi banki mi je "ponudil" 400.000EUR, kao odplača se kredit in še meni se nakaže.

WOT?

Jaz se jih hočem znebiti, oni pa še zraven dolivajo.

Ne, sem rekel 365.000EUR kredita vzamem, ker sem vmes obrok plačal.

Tako da teh tvojih 135.000EUR je bilo v glavnem šopanje banke, ne kreditojemalcev. Po mojih izkušnjah, banka izračuna kreditno sposobnost, potem pa to elastiko napenja do onemoglosti.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak potrošnik je prišel težit banki da rabi XYX kredita, in banka mu je ugodila in ponudila edino opcijo po kateri je to dobil, in on je sprejel ker ne razume ničesar, tudi če mu je banka povedala, on je rekel BO ŽE KAKO in vzel... pol pa prva leta trkanje po prsih, na koncu pa jok...

Hja vprašanje ali je bilo prej jajce ali kokoš. Sem poslušal tvojega sokrajana (Brodnjaka) ki je bil mislim da pri Pahorju. V glavnem tam razlaga, kako so se banke odaljile od tega, kar naj bi bila njihova primara naloga in so kredite delile ne glede na income ampak na zavarovanje. In da stvari so potekale tako, da si je to neka banka izmislila in potem so ostale sledile.

In podobno vidim v tem primeru - EURIBOR je visok, težko banka kreditira ... pa je en videl razmerje in OM na CHF in je začel ponujati kot produkt. In potem so to vsi pod vplivom vodstev sledili, krovne organizacije bank (Banka Sovenije) pa to ni preprečila.

bbbbbb2024 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jaz sem v enem obdobju svojega življenja en kredit poplačal z drugim. Ni šlo drugače, ker banka ni hotela popustiti in znižati obrestno mero.

To je za pravno sebo, ampak saj je vseeno.
Dolžan sem bil 370.000€ (cifra je sicer bila malenkost drugačna, ampak OK). Na drugi banki mi je "ponudil" 400.000€, kao odplača se kredit in še meni se nakaže.

WOT?

Jaz se jih hočem znebiti, oni pa še zraven dolivajo.

Ne, sem rekel 365.000€ kredita vzame, ker sem vmes obrok plačal.

Tako da teh tvojih 135.000€ je bilo v glavnem šopanje banke, ne kreditojemalcev.

Kaj?

Tako je bilo... Oseba A je hotela kupit nepremičnino... Potrebovala je 130k kredita (recimo) prišla je na banko z izpiski od plač in banka je rekla dobiš lahko 100k kredita v EUR... potem je oseba A pojokcala in potem je banka rekla lahko pa dobite CHF kredit kjer je LIBOR nižji in boste zato dobili 135k kredita... ampak kredit jemljete v FRANKIH...

Oseba je je slišala samo 100k in 135 in rekla da hoče 135k...

TO so bili prvi, potem so pa banke začele takoj ponujat OBA kredita (vsaj kar mam jaz informacij od teh ki so vzeli so jim vsem rekli da EUR kredit je toliko in toliko, CHF pa pač toliko...

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Hja vprašanje ali je bilo prej jajce ali kokoš. Sem poslušal tvojega sokrajana (Brodnjaka) ki je bil mislim da pri Pahorju. V glavnem tam razlaga, kako so se banke odaljile od tega, kar naj bi bila njihova primara naloga in so kredite delile ne glede na income ampak na zavarovanje. In da stvari so potekale tako, da si je to neka banka izmislila in potem so ostale sledile.

In podobno vidim v tem primeru - EURIBOR je visok, težko banka kreditira ... pa je en videl razmerje in OM na CHF in je začel ponujati kot produkt. In potem so to vsi pod vplivom vodstev sledili, krovne organizacije bank (Banka Sovenije) pa to ni preprečila.

Saj v osnovi je dajanje kredita na podlagi incoma itak absurd na neki točki... Recimo če imaš ti minimalca in 5 nepremičnin ki bi jih lahko zastavil vrednih 1 mil EUR, pač ne morš dobit 200k kredita, kar je bedarija... ampak ok tako pač je...

Ja lahko vidiš tako, jaz pa vidim drugače, če ne bi bilo povpraševanja po višjih kreditih (glavnicah) ne bi bilo teh kreditov... 8-)

Zgodovina sprememb…

o v čem je dobila plačo je nepomembno ona je morala vrnit XYX CHFjev, če pa je 1 CHF bil v nekem trenutku 1 EUR v drugem pa 4 EUR pa ni kriva banka ampak pač dogajanje Švicarske CB, še vedno pa se mora vrnit XYX CHF (+ obresti)

Mene ni potrebno učiti, jaz sem takrat jemal kredit in mi je bilo jasno, da ga moram vzeti v evrih. Če ne bi bil kreditno sposoben za željeno nepremičnino (s svojo plačo), bi še naprej živel v najemu. A mnogi so se odločili drugače, eni dejansko finančno nepismeni, drugi pa razmišljaji, da valutni tečaj ne bo problem, saj gre za trdni valuti. Karkoli, zgodilo se je, kar se je. Tisoči so videli tisto sanjsko stanovanje in hišo, bolj malo pa, kaj so podpisovali na banki.

Banke so po mojem krive v toliko, da niso aktivno vzpodbujale konverzije v evrske kredite, ko je začelo iti za nohte. Ravno obratno, za šalterji so ljudem priporočali, naj še malo potrpijo, ker bo tečaj spet šel v drugo smer. Leta 2015 se je zgodilo ravno obratno ...

starfotr ::

Zadeva je ista, kot da bi nekomu ki si želi več denarja rekli da naj gre na banko po kredit in nato v igralnico s tem denarjem in stavi vse na rdečo. Tako si bo podvojil vložek. Temu se reče igra na srečo. In če pride do izgube, bo banka uporabila vse prijeme, da pride nazaj do denarja.

To, kar je pa s temi krediti je pa valutno tveganje. In enostavno bi morali vse te ljudi prizemljit in jim vtetovirat pogodbo, ki so jo podpisali da bi jo stalno lahko brali, ko bodo odplačevali te zneske. Ali pa razglasili osebni stečaj. Bedaki še kar mislijo, da se jim je zgodila krivica.

Mato989 je izjavil:

fujtajksel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ni bilo, ampak bilo je pa obvezno spoštovanje limita kreditne sposobnosti, ki ga je banka zaobšla. To da so bili ljudje kukr bolj kreditno sposobni v švicarjih je bolno! Lohk se delaš neumnega kolkr se češ, ampak je bilo empirično dokazano, da je dvig tečaja CHF povzročil da so ljudje postali čezmerno zadolženi.

Mato989 je izjavil:

Saj v osnovi je dajanje kredita na podlagi incoma itak absurd na neki točki... Recimo če imaš ti minimalca in 5 nepremičnin ki bi jih lahko zastavil vrednih 1 mil EUR, pač ne morš dobit 200k kredita, kar je bedarija... ampak ok tako pač je...

No pa saj obstaja workaround, če oddajaš in takrat ti banka to upoštev k prihodkom. A najbolj ironično pri vsem se mi zdi to, da pri tuji valuti dobiš več kredita, kot pri domači, pa še bolj si kreditno sposoben ...

fujtajksel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

fujtajksel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ni bilo, ampak bilo je pa obvezno spoštovanje limita kreditne sposobnosti, ki ga je banka zaobšla. To da so bili ljudje kukr bolj kreditno sposobni v švicarjih je bolno! Lohk se delaš neumnega kolkr se češ, ampak je bilo empirično dokazano, da je dvig tečaja CHF povzročil da so ljudje postali čezmerno zadolženi.

Če bi bil LIBOR in EURIBOR zamenjan pač bi bilo obratno in bi bili ljudje bolj kreditno sposobni v EUR namesto CHF...

A najbolj ironično pri vsem se mi zdi to, da pri tuji valuti dobiš več kredita, kot pri domači, pa še bolj si kreditno sposoben ...

Seveda, ampak za to se zahvali ECBju, če bi imel ECB nižjo OM (EURIBOR) kot LIBOR bi pač bilo obratno...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Če bi bil LIBOR in EURIBOR zamenjan pač bi bilo obratno in bi bili ljudje bolj kreditno sposobni v EUR namesto CHF..

Potem bi ljudje pač vzeli kredite v EUR in ne bi bilo te epidemije masovne prezadolženosti zaradi valutnega tveganja, ker v tem primeru valutnega tveganja pri ljudeh z dohodki v EUR pač ni, bi bil pa lahko problem v Švici, če bi njihove banke lahko dajale podobne kredite.
Lej sem ziheraš in itak nisem nikoli hotel vzet kredita za nekaj kar bi bilo fajn kupit pa nujno ne rabim. Za eno mlado familijo ki je precej nujno rabila večje stanovanje prej kot so bli sposobni prihranit pa je bila velika razlika če lahko dobijo 10m2 večji flet in v takih okoliščinah se je marsikdo "opravilno sposoben" odločil narobe, ker je na banksterskih papirjih izgledala win-win zadeva, večja kreditna sposobnost in nižje obresti, sej zato je tolk ljudi nasedlo.
Če bi bli v banki ta pravi džeki bi mogoče lahko ponudili finančni produkt enako visokega evrskega kredita z LIBOR obrestmi in sami hendlali valutne pretvorbe in valutno tveganje ;)

blink ::

Kaj bi se zgodilo ce bi CHF padel napram EUR? Naslednjih 50 let bi poslusali kako so poceni prisli skozi, kaksni carji so, medtem ko so vsi ki so jemali kredit v EUR totalni idioti. Tako kot se vedno poslusamo o legendarnih dinarskih kreditih, ki jih je pojedla inflacija v 80ih.
Ko se zgodi nasprotni scenarij pa takoj "davkoplacevalci resite nas". To je tovarisijski kapitalizem, ker v pravem kapitalizmu sluzis in tudi izgubljas brez da te kdo resuje. Tvoje tveganje, tvoj profit, tvoja izguba.

blink je izjavil:

Kaj bi se zgodilo ce bi CHF padel napram EUR? Naslednjih 50 let bi poslusali kako so poceni prisli skozi, kaksni carji so, medtem ko so vsi ki so jemali kredit v EUR totalni idioti. Tako kot se vedno poslusamo o legendarnih dinarskih kreditih, ki jih je pojedla inflacija v 80ih.
Ko se zgodi nasprotni scenarij pa takoj "davkoplacevalci resite nas". To je tovarisijski kapitalizem, ker v pravem kapitalizmu sluzis in tudi izgubljas brez da te kdo resuje. Tvoje tveganje, tvoj profit, tvoja izguba.

Točno to, če bi CHF padel proti EUR za 50% recimo, bi se pa vsi ki so vzeli kredit v CHF tolkli po prsih in imeli vse ostale za bedake zakaj niso to naredili.

Klasika pač...

nejc_nejc ::

ampak je naša soseda, ter je rekla, da se ji je zdelo nemogoče, da bi CHF tako skočil, da bi bili ljudje dolžni več, kot so bili na začetku

To je nekajo to.

blink je izjavil:

Načeloma je tako, da pri poslovanju in kot fizična oseba in kot pravna oseba rizike dojameš in jih sprejemaš. Banka Slovenije skrbi na eni strani, da komercialne banke ne gredo zu grunt, ter stranke ne gredo zu grunt (iz različnih razlogov). Regulacija nas varuje pred sistemskimi tveganji, ki jih kot ena sama oseba težko zaznamo, ter se pred njimi zavarujemo.

Recimo, rizik je, da ti nekdo nekdo na banko nakaže 300.000EUR, banka razglasi stečaj, ti pa po štirih mesecih lepo dobiš 100.000EUR. Če dobiš, ker v Grčiji si lahko nakazoval med grškimi bankami, ne pa v Nemčijo, recimo.

Pa kdo pomisli, da bo šla banka v stečaj?

Pri CHF kreditih so bili ljudje izpostavljeni 'black swan' dogodku, nekaj, kar ajd je teoretično možno.

Kriva je, po mojem mnenju, Banka Slovenije, ki tega sistemskega tveganja ali ni zaznala ali je zaznala in ni ukrepala.

Ker glej, lahko investiraš v nepremičnino, ki se lahko podre - in nimaš nič. Za to so gradbeno, uporabno, ker ko daš za npr. hišo, da se ti vse skupaj ne podre na glavo, potem ko si to recimo s kreditom kupil. Pa vedno je tveganje, da se nepremičnina podre. Vedno. Ko imaš papirje v roki, se lahko zaneseš, da bo hiša stala.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 je izjavil:

blink je izjavil:

Načeloma je tako, da pri poslovanju in kot fizična oseba in kot pravna oseba rizike dojameš in jih sprejemaš. Banka Slovenije skrbi na eni strani, da komercialne banke ne gredo zu grunt, ter stranke ne gredo zu grunt (iz različnih razlogov). Regulacija nas varuje pred sistemskimi tveganji, ki jih kot ena sama oseba težko zaznamo, ter se pred njimi zavarujemo.

Recimo, rizik je, da ti nekdo nekdo na banko nakaže 300.000EUR, banka razglasi stečaj, ti pa po štirih mesecih lepo dobiš 100.000EUR. Če dobiš, ker v Grčiji si lahko nakazoval med grškimi bankami, ne pa v Nemčijo, recimo.

Pa kdo pomisli, da bo šla banka v stečaj?

Pri CHF kreditih so bili ljudje izpostavljeni 'black swan' dogodku, nekaj, kar ajd je teoretično možno.

Kriva je, po mojem mnenju, Banka Slovenije, ki tega sistemskega tveganja ali ni zaznala ali je zaznala in ni ukrepala.

Ker glej, lahko investiraš v nepremičnino, ki se lahko podre - in nimaš nič. Za to so gradbeno, uporabno, ker ko daš za npr. hišo, da se ti vse skupaj ne podre na glavo, potem ko si to recimo s kreditom kupil. Pa vedno je tveganje, da se nepremičnina podre. Vedno. Ko imaš papirje v roki, se lahko zaneseš, da bo hiša stala.

Govorim o trznem tveganju, ne poslovnem. Kdor je imel visok dohodek v CHF in dela v Svici + kredit v CHF v Sloveniji se mu situacija ni nic spremenila. Ce pogledas dolgorocni graf CHFDEM in CHFEUR gre zadeva ze od 1950 dolgorocno v prid CHF.

Nepremicninarji zelijo biti svete krave. Poplave? Davkoplacevalci sanirajte. Vetrolom? Davkoplacevalci sanirajte. Potres? Davkoplacevakci sanirajte. Spekuliranje s CHF krediti? Davkoplacevakci sanirajte. Zivis 3 leta v nepremicnini? Oproscen kapitalskega dobicka.

Tako NE gre, nepremicnina ni nic drugega kot kapital. In tisti ki imamo kaj financnega kapitala dozivimo black swan dogodek vsake 3 leta, izpostavljeni smo tudi valutnim tveganjem. Nazadnje letos aprila s Trumpovimi carinami, pa nic ne stokamo "drzava pomagaj".

Kriva torej ni Banka Slovenije ampak kreditojemalec, ki je pameten zgolj dokler profitira. Ko se trend obrne so pa vse drugi krivi.

Malidelničar ::

Eno vprašanje: Pišete, da niso mogli dobiti kredita v EUR.
A se je ta problem tako razpasel, ker so šle cene nepremičnin takrat 2004-2007 tako zelo gor?
Ali recimo ne vem, je bila takrat slaba ponudba (podobno kot danes) in bolj cheap nepremičnin ni bilo na voljo?

Poznate kakšne štorije frankovcev, kje se jim je takrat zalomilo, ko so najprej iskali evrski kredit?? :|
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

A se je ta problem tako razpasel, ker so šle cene nepremičnin takrat 2004-2007 tako zelo gor?
Ali recimo ne vem, je bila takrat slaba ponudba (podobno kot danes) in bolj cheap nepremičnin ni bilo na voljo?

Poznate kakšne štorije frankovcev, kje se jim je takrat zalomilo, ko so najprej iskali evrski kredit?? :|

Pač bila je klasika, EU je najprej umetno dvigovala svoj BDP preko prekomernega tiskanja denarja, posledica je bila povišana inflacija. Da pa bi jo ukrotili so višali OM. Švicarji so bili pri printanju denarja precej bolj konservativni, zato niso imeli takšne inflacije in posledično so imeli nizko OM. Ker so tečaj vezali na Evro je prišlo do situacije, da si lahko dobil "poceni kredit" v drugi valuti. Večina ni pomislila, da vezava na EUR ne bo večna.

Malidelničar je izjavil:

2003-2007 je CHF padal napram EUR (nizji obroki oz. dobil si vec kredita), pa se obrestna mera je bila nizja. WIN-WIN situacija. FX veselice je bilo nato konec od 2008 dalje, SNB obrestna mera je bila pa ves cas nizja kot pri ECB.

Ce pogledas 50-letni graf, je tistih 4 leta zgolj jemanje zaleta v novo dno.

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Torej kako je potem banka kriva če se posameznik ni zavedal tveganja... sploh pa kdorkoli je leta 2000 in tu nekje jemal kredite je bil večinsko živ v 80tih itd. ko so zamenjevali v marke denar ker so razumeli kaj je valutno tveganje, kot kaže so nekateri v 20 letih popolnoma pozabili kaj to je, kot da niso držali DINARjev v roki in jih menjevali v marke...

Bottom line je takšen, če si vzel kredit v švicarjih in danes trdiš da NISI RAZUMEL tveganja ker jemlješ kredit v valuti v kateri NE PREJEMAŠ svoje plače, si zrel za odvzem opravilne sposobnosti in tudi vse pridobljene izobrazbe ekonomske smeri...

Vse si zmešal.
Dinar ni bil konvertibilna valuta, ter je imel relativno visoko stopnjo inflacije. Tu ni bilo nekega valutnega tveganja. Šlo se je samo za to, da je bil dinar hitro razvrednoten. Zato so ljudje kupovali marke in pogosto ceno stvari postavljali v DEM, zato da je bil cena avta ali stanovanja v oglasu da ne rečem nespremenljiva. Potem pa si kupcu prinesel ali dinarje ali še najraje marke. Če si prinsel dinarje, je kupec isti hip šel zamenjat v marke.

Nekih presenečenj ni bilo, dinar je hitro izgubljal vrednost, zato ga je bilo potrebno pretopiti v nekaj drugega.

bbbbbb2024 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Vse si zmešal.
Dinar ni bil konvertibilna valuta, ter je imel relativno visoko stopnjo inflacije. Tu ni bilo nekega valutnega tveganja. Šlo se je samo za to, da je bil dinar hitro razvrednoten. Zato so ljudje kupovali marke in pogosto ceno stvari postavljali v DEM, zato da je bil cena avta ali stanovanja v oglasu da ne rečem nespremenljiva. Potem pa si kupcu prinesel ali dinarje ali še najraje marke. Če si prinsel dinarje, je kupec isti hip šel zamenjat v marke.

Nekih presenečenj ni bilo, dinar je hitro izgubljal vrednost, zato ga je bilo potrebno pretopiti v nekaj drugega.

Seveda nisem nič zamešal, bistveno je bilo, da si se tam naučil valutnega tveganja, ker je ena valuta napram marki izgubljala vrednost... enako si lahko uporabil v CHF vs EUR (znanje da se to teoretično lahko zgodi) če si pa tako neumen da na to nisi pomislil pa ni kriva banka ampak ti sam... sploh če si DOKTOR EKONOMIJE.
««
23 / 23
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29483004 (29352) Lonsarg
»

Euronet bankomati, očitno prihajajo k nam :( (strani: 1 2 3 4 )

18230283 (19293) CyberPunk
»

Kredit vezan na švicarske franke (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

1693280437 (167589) perci
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7421130 (18666) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

318030 (4007) samotest

Več podobnih tem