» »

13th Gen Intel Core - Raptor Lake

13th Gen Intel Core - Raptor Lake

Temo vidijo: vsi
««
16 / 18
»»

Mr.B ::

DarwiN je izjavil:

Po Mr.B-jevo so e-jedra povsem neuporabna... ker jih AMD nima. 8-)

Da si zamenjal sinonimcek za trolanje, ker i9 13900ks mu z vec jedri prav nic ne koristi v boju proti 7950. ko bo cez 14 dni prisel x3d ven bomo pa videli kako se sheduler obnese.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

FlyingBee ::

Kje se je ta tip našel, se mu je Intel osebno zameril ali kaj?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Jarno ::

Mr.B je pač hardcore Taiwan(TSMC) in AMD fan, fante ne popušča. :D
E-jedra načeloma niso tako fina za igrice, pa tudi pri ozadnih sistemskih opravilih se ne poznajo preveč(5% ene niti...lulz).
Vseeno se že pozna razlika med 6 in 8 jedrnikom pri novih AAA naslovih, ampak nova 6/12 konfiguracija je še vedno lahko precej boljša od stare 8/16, če izzvzamemo 3D cache.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Jarno je izjavil:

Mr.B je pač hardcore Taiwan(TSMC) in AMD fan, fante ne popušča. :D
E-jedra načeloma niso tako fina za igrice, pa tudi pri ozadnih sistemskih opravilih se ne poznajo preveč(5% ene niti...lulz).
Vseeno se že pozna razlika med 6 in 8 jedrnikom pri novih AAA naslovih, ampak nova 6/12 konfiguracija je še vedno lahko precej boljša od stare 8/16, če izzvzamemo 3D cache.

Tebi in ostalim trolčkom pomagam...

Kaj je že rečeno za DDR4 in intel gen13, kaj pa e-core, no sej je vse lepo povedano..
Sedaj pa jokajte, da je Wendel trolček , ker karma je pač prasica, sploh trolčkom na trem forumu.

Kaj bi lahko citiral, kje je kdo trolal in podal magari Wendelove proti-argumente, če se jih sam ne spomniš?
#65W!

Jarno je izjavil:

Kaj bi lahko citiral, kje je kdo trolal in podal magari Wendelove proti-argumente, če se jih sam ne spomniš?

Sreca da si uspel potolci darwinovih 10%. Postal si Mr.20min. Kar vzemi cas in citiraj kje si dobil da sem AMD ljubitelj.Ker trenutno je vsako mojo izjavo doticni moz potrdil.

tikitoki ::

FlyingBee je izjavil:

Kje se je ta tip našel, se mu je Intel osebno zameril ali kaj?

Novi ryzni bodo intel zgazili.v gamingu jebiga

Mr.B je izjavil:

Jarno je izjavil:

Sreca da si uspel potolci darwinovih 10%. Postal si Mr.20min. Kar vzemi cas in citiraj kje si dobil da sem AMD ljubitelj.Ker trenutno je vsako mojo izjavo doticni moz potrdil.

Ravno IQ 80 potrebuješ, da ugotoviš... Načeloma je čisto vseeno kaj zdaj napišeš, ker te ostali tako dojemamo.
(načeloma si triggered takoj, ko kdo malce pohvali 13th gen itd.)
Sam imam trenutno še najbolj v čislih R7 7700 in se ne strinjam z AMD-jevo politiko porabe -X procesorjev ter obskurnih temperatur.
Pri intelu pa nimajo tako dobrega skaliranja zmogljivosti pri nižji porabi in nekako nimajo druge izbire, kot pa navit svojih 8c pečk.
Sicer pa res, 3D v-cache bo kul, sploh pa z nižjim TDP-jem od sedanjih -X verzij. ;)
#65W!

sbawe64 ::

https://www.tomshardware.com/features/i...
cpu performance (geometric mean, entire test suite)

ddr5 4800 cl40
2411,93 / 2332,85 4x8GB/2x8GB

ddr4 3600 cl14
2371,37 / 2369,59 4x8GB/2x8GB

ddr5 vs ddr4 (4x8GB/2x8GB):
1,7% / -1,5%

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/wbizB...

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/vzMHW...

However, the most considerable margin came from 7-Zip compression, which saw DDR5-6200 outperform DDR5-4800 by 10.8%.

Ampak ja, 7zip je glaven ! enaenanena 111

4x ddr4 3600 cl 16 za 84 eur je potem po zgornjem testu čez palec kot 5% počasnejši od ddr5-4800 dual kita...
V prid ddr5 intel 1700 je dejstvo , da so spodobne plošče od končno z bolj normalno ceno 140,67 eur (nima pa wifi) https://geizhals.eu/asrock-b760m-pg-rip... (14+1+1 Power Phase).

adobe photoshop 2022
https://www.techspot.com/article/2402-i...

ddr5 6200 cl36
vs
ddr4 3600 cl16
vs
ddr4 3200 cl16

1468 vs 1391 vs 1389
to je 5% razlike

med ddr5 6200 cl36 in ddr4 3200 cl16
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

opeter ::

Prve resnične razlike se bodo začele kazati pri DDR5 10000+.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jarno je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Jarno je izjavil:

Ravno IQ 80 potrebuješ, da ugotoviš... Načeloma je čisto vseeno kaj zdaj napišeš, ker te ostali tako dojemamo.
(načeloma si triggered takoj, ko kdo malce pohvali 13th gen itd.)
Sam imam trenutno še najbolj v čislih R7 7700 in se ne strinjam z AMD-jevo politiko porabe -X procesorjev ter obskurnih temperatur.
Pri intelu pa nimajo tako dobrega skaliranja zmogljivosti pri nižji porabi in nekako nimajo druge izbire, kot pa navit svojih 8c pečk.
Sicer pa res, 3D v-cache bo kul, sploh pa z nižjim TDP-jem od sedanjih -X verzij. ;)

Ja hvala iq80 je zagotovo bolje argumentirano kot amd club.

Bolano, da je intlov budget cpu gen 12 boljsi nakup kot prepakiran gen 12 v gen 13.

Vsaj ne bo treba AMDju nižat cen.
New Sphincter Kvartet:

FlyingBee je izjavil:

Vsaj ne bo treba AMDju nižat cen.

Seveda jih more, saj pri100€ nima nic konkurencnega.

Jarvice ::

Intel Reports Fourth-Quarter and Full-Year 2022 Financial Results, Largest Loss in Years

https://www.techpowerup.com/304098/inte...
AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

Nikonja ::

Sej ni presentljivo če prodaja računalnikov drastično pada vsak let, in ni Intel edini, poglejte prodajne rezultate cele panoge, AMD, Nvidia, Intel... vse gre navzdol. Ampak je bilo za pričakovat, napredki iz generacije v generacijo so za povprečenag uporabnika zanemarljivi kar pomeni da se folk dlje časa drži istih komponent in ne čuti nobeno potrebo za zamenjavo. Average gejmer z 60Hz monitorjem (še vedno velika večina) komot nabija vse igre z npr. 9-10 generacijo intel CPU in 2-3 generacijo Nvidija kartic (Intel in Nvidia sta navedena samo kot primer da se AMD-ejčki nebi preveč napihnili) in lahko še kar nekaj let uživa.

Plus če pogledaš cene katere eni zahtevajo za svoje komponente (GPU predvsem) te itak mine da bi karkoli menjal.

mtosev ::

Jaz sem pred malo več kot dvema letoma kupil 10900X, 32GB rama, 2080 Super pa mi je za gaming na 2560x1600 čisto dovolj
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

DarwiN ::

Matično ploščo si dodobra izkoristil? Se spomnim, da si zanjo plačal neke 700EUR (kot bi danes 1000EUR)..

Čez 2 leti bo namreč rabljena vredna ~50-100EUR, tako kot vse druge zastarele plošče. Tko da če je nisi krvavo dobro izkoristil, si vrgel ~500EUR v smeti.. Plošča za 100-200EUR (mogoče 200-300EUR, ker gre za LGA 2066) je namreč identično dobra za nezahtevnega uporabnika.

Skratka, kaj ti je plata uporabnega ponudila, kar cenejša plata za 200EUR ne nudi? In ali je bilo to vredno 500EUR doplačila? USB 3.1? WIFI 6?

Naslednjič se raje vprašaj, kaj resnično potrebuješ.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

FireSnake ::

Jarvice je izjavil:

Intel Reports Fourth-Quarter and Full-Year 2022 Financial Results, Largest Loss in Years

https://www.techpowerup.com/304098/inte...

Za AMD, nVidia in še marsi koga drugega bo podobno.
Vso so na istem čolnu.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Vseeno pa bo pomemben podatek kako si razdelijo pogačo.
New Sphincter Kvartet:

FireSnake ::

DarwiN je izjavil:

Matično ploščo si dodobra izkoristil? Se spomnim, da si zanjo plačal neke 700EUR (kot bi danes 1000EUR)..

Čez 2 leti bo namreč rabljena vredna ~50-100EUR, tako kot vse druge zastarele plošče. Tko da če je nisi krvavo dobro izkoristil, si vrgel ~500EUR v smeti.. Plošča za 100-200EUR (mogoče 200-300EUR, ker gre za LGA 2066) je namreč identično dobra za nezahtevnega uporabnika.

Skratka, kaj ti je plata uporabnega ponudila, kar cenejša plata za 200EUR ne nudi? In ali je bilo to vredno 500EUR doplačila? USB 3.1? WIFI 6?

Smo mu govorili in spraševali v času nakupa. Svetovali tudi AMD varianto, ko bi bila veliko cenejša.
Odgovora ni bilo.
Baje ni sestavljal najboljše za določen denar ampak samo sestavljal.
Tudi namena uporabe ni navedel. Tako, da: igranje iger in trolanje pobtem forumu.
Ampak: saj je vseeno, saj je sam plačal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

DarwiN je izjavil:

Matično sem dobro izkoristil. Že na začetku sem izkoristil OLED zaslon na matični, ki mi je prišel prav prvič ko sem zagnal računalnik, ker se mi prvič ni zbootal. Rame nisem dobro potisnil v slote. Zaslon mi je vrgo ram error. Sem šel preveriti rame in sem jih potisnil v slote in sem zaslišal click ko so šli do konca not. CPU sem tudi overclockal. WiFi 6 / AX 160MHz pa tudi izkoristim, ker imam AX routerček. All in all odlična plata in sem zadovoljen.

To je važno.
New Sphincter Kvartet:

mtosev je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Matično sem dobro izkoristil. Že na začetku sem izkoristil OLED zaslon na matični, ki mi je prišel prav prvič ko sem zagnal računalnik, ker se mi prvič ni zbootal. Rame nisem dobro potisnil v slote. Zaslon mi je vrgo ram error. Sem šel preveriti rame in sem jih potisnil v slote in sem zaslišal click ko so šli do konca not. CPU sem tudi overclockal. WiFi 6 / AX 160MHz pa tudi izkoristim, ker imam AX routerček. All in all odlična plata in sem zadovoljen.

Sem mislil da si kupil platformo zaradi avx instrukcij, kot kaze je bilo to bolj za trolanje na forumu.

Forum je zal poln merilcev e-ticev.

hujsk1999 ::

Kaj voziš ti? Jaz imam 13900KS, ker vse kar ni najboljše, je zame enostavno preslabo. Enkrat se živi!
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

Eni frajerji so pač mnenja, da se osebni computer menja na ~10 let in ko enkrat pride ta trenutek, se splača it all in s premium komponentami, da bo mašina res zdržala desetletje. Srečaš takšne paciente tudi v RL in mtosev je en takšnih primerov.

To je seveda zgrešena politika. Comp za 4000EUR bo mogoče res zdržal 10 let, ampak potem bo comp za 2000EUR dober pač za 9 let in bo nudil podobno uporabniško izkušnjo.

p.s.: tudi 10900X je stal čez 600EUR in je zgolj dve leti kasneje le še odtenek hitrejši od mojega R5600, za katerega sem plačal 135EUR. :) Sej ne rečem, če človek potrebuje in izkoristi to moč, potem je vse ok.. Problem je, ko folk kupuje stvari, ki jih v resnici ne nuca.

Zgodovina sprememb…

10 let je veliko preveč. Zadnje čase vidimo boost med generacijami procesorjev po 20%, pri grafičnih kartah imamo recimo med RTX 3090 in RTX 4090 skoraj dvojno hitrost torej 100% pohitritve. Če nočeš preveč izgubiti, menjavaš ob pravem trenutku, ko za staro škatlo dobiš še nekaj denarja. Po 10 letih je tisti računalnik za 5000€ vreden točno 0€ in si izgubil praktično vseh 5000€, če bi menjal v tem času 3x sem prepričan, da ne bi izgubil 5000€ in bi imel boljšo robo v uporabi.

Evo Mtošev, da še malo soli potrosim na tvoje rane...

Primerjava dveh ekstremov.. Moj racionalen nakup proti tvojemu neracionalnemu..

325EUR komplet, če prištejem še cpu hladilnik, proti tvojemu kompletu (cpu+mobo+ram+hladilnik) za skoraj 2000EUR. Zmogljivost podobna, medtem ko je moj usrani sistem tišji in varčnejši. Pa je vmes preteklo vode za zgolj dobri dve leti!

Cinebench R23 rezultati:
Multicore: 10900X (14300 točk) ; R5600 (11400 točk) - ~25% razlike
Single core: 10900X (1150 točk) ; R5600 (1450 točk) - ~25% razlike

Ugotovitev: enostavno ne menjam kompleta s tabo, četudi je tvoj skoraj 10x dražji. Za gaming in nezahtevno delo je single core zmoglivost pomembnejša od multicore. Dejansko mi boš moral doplačat, če želiš, da menjava. Pa čeprav moja plata nima LED zaslona. ;)

Ko boš čez 7 let kupoval nov sistem, bomo staroste odprli nitko "Mtošev gre na jug" in ti pomagali sestaviti en zmeren računalnik, da ne ponoviš napake. Deal? ;)

Zgodovina sprememb…

Res ne vam kaj vas skrbi kakšen komp sem jaz vzel. Drugače sem vedno kupoval high end in stvari katere sem si želel. Price performance kompe sem delal za druge ljudi. Jaz sem s kompom zadovoljen in edino to mi je pomembno.

Potem sklepam, da manjava (s tvojim doplačilom) odpade. ;)

Če imaš veliko denarja, ni potrebe da bi bil čisto vsak nakup racionalen. Ampak to dopovedat siromaku je težko.

Sc0ut ::

DarwiN je izjavil:

325EUR komplet, če prištejem še cpu hladilnik, proti tvojemu kompletu (cpu+mobo+ram+hladilnik) za skoraj 2000EUR. Zmogljivost podobna, medtem ko je moj usrani sistem tišji in varčnejši. Pa je vmes preteklo vode za zgolj dobri dve leti!

Cinebench R23 rezultati:

Ugotovitev: enostavno ne menjam kompleta s tabo, četudi je tvoj skoraj 10x dražji. Za gaming in nezahtevno delo je single core zmoglivost pomembnejša od multicore. Dejansko mi boš moral doplačat, če želiš, da menjava. Pa čeprav moja plata nima LED zaslona. ;)

Ko boš čez 7 let kupoval nov sistem, bomo staroste odprli nitko "Mtošev gre na jug" in ti pomagali sestaviti en zmeren računalnik, da ne ponoviš napake. Deal? ;)

Kje je matična tako poceni?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zanimiva prigoda glede te matične. Mindfactory v svojem Mindstar kotičku z akcijami pogosto postopoma znižuje cene artiklov, dokler se ne prodajo.

V tem primeru se je zgodilo nekaj izredno redkega.. Ta X570 Asrockova plošča je padala za ~10% praktično na 10 minut.. Očitno je en zaposleni sedel zraven in je želel nemudoma prodat. Kdosigavedi zakaj. In tako je cena padala iz 160 dol na 140, 130, 120... Jaz pa ravno napolnil košarico, ko sem slučajno opazil ta zanimiv pojav.. Ok, bom počakal pol ure, da vidimo, kako nizko bo šlo. In sem refreshal stran na 10 minut. Pol ure kasneje je cena prilezla do 100 in nazadnje 89€. Na voljo je bilo 6 kosov plošč in pri teh cenah so ljudje seveda hitro razgrabili.

In tako sem čist slučajno vrgel ploščo v košarico in zaključil naročilo.. Plošče sicer sploh nisem potreboval, ker sem imel doma B450, ampak why not.

Skratka, čisto naključje, na katerega ne moreš računat in ga lahko ujameš samo slučajno.

Nikonja ::

Sorry ampak ne razumem kako je to dobr nakup ko kupiš nekaj kar ne potrbuješ, tudi če je ne vem kolk pod ceno?
Enako kot da brez vozniške kupiš avto ker je bil v akciji, zkj pa ne!

Star sistem je bil R1600AF+16gb+najbolj basic B450 plošča (GIGABYTE B450M H), tko da mi je ta X570 plošča dala dvoje... 1. Menjava za boljšo ploščo s simboličnim doplačilom (staro sem prodal v kompletu za ~70€). 2. Komplet plata+proc+ram je veliko lažje prodat kot samo rame in procesor ločeno. Še posebej v zadnjem času, ko so se plate splošno podražile.

Skratka, no brainer, a ne?

sbawe64 ::

Sc0ut je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Cinebench R23 rezultati:

Kje je matična tako poceni?

Verjetno star cenik ?

22.3 2021 je bila cena ~140.

https://geizhals.eu/asrock-x570m-pro4-9...
Danes je omenjena plošča od 182 eur.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Vemo, da mtosev odklikujejo neracionalni nakupi, pr gpuju se mu je slucajno izslo. Ne vem zakaj rabimo par strani namenjenih temu?

Ker pač imamo ljudi, ki ne sprejmejo da ima nekdo veliko denarja in si privošči neracionalne nakupe. Pač je treba sprejeti, da vsi ljudje na svetu niso taki da bi gledali vsak cekin...

jest10 ::

Ne on. Njegovi starši>:D

Z matično je pač pretiraval, ampak saj je sam svoj.
New Sphincter Kvartet:

Jarvice ::

jest10 je izjavil:

Človek je skoraj 20 let prijavljen na forumu, tako da je star 30 in več. Ima kar sam €€€.
AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

Meizu ::

Še praznujem jaz letos 16 let oziroma 17, če štejem še svoj prvi račun tu na ST. Pa ne vem kdaj so se ta leta nabrala. Kar naenkrat.

sleby ::

Clovk si je kupil drag komp in je zadovoljen, medtem ko mu tip, ki kupuje maticne na zalogo pametuje, da je dal prevec za mobo. Pa od nakupa je ocitno preteklo dve leti, pa si revez se vedno ne more privoscit kaj drazjega od mobo za 89 eur. Ta forum je res ena greznica.. Kje so casi Lunija in zacetkov slo-techa?

Maxlos ::

Nikoli nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni stvari
Barking up the wrong tree

scipascapa ::

Mtosev ne dela, to morate razumeti...

A obstaja kak review, kjer reviewer ni imel probleme s thermal trotelingom i9 13900K. Oziroma sploh ni imel testa brez 100C.

mahone ::

Ali obstaja kaksna tema kjer Mr.B ne smeti s svojimi anti intel/nvidia posti?

mahone je izjavil:

Ali obstaja kaksna tema kjer Mr.B ne smeti s svojimi anti intel/nvidia posti?

Kako to misliš. Jaz sem postavil resno vprašanje.
V končni fazi nisi pa tudi v AMD temi uspel karkoli argumentirati, razen da si postavil nova očitna glupa vprašanja, preko drugaga sinonima.

jest10 ::

Jarvice je izjavil:

jest10 je izjavil:

Človek je skoraj 20 let prijavljen na forumu, tako da je star 30 in več. Ima kar sam €€€.

V bistvu jih nima. Živi pri mami, ki ga zalaga:))
««
16 / 18
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Strojna oprema
40152495 (7263) KTr1sk
»

AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
10919765 (3171) D3m
»

NOVE Matične plošče socket AM5 in procesorji za njih

Oddelek: Kaj kupiti
201662 (1231) hojnikb
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1714205160 (52732) FireSnake
»

AMD na CES-u s široko paleto novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
488762 (6027) FlyingBee

Več podobnih tem