Forum » Strojna oprema » 13th Gen Intel Core - Raptor Lake
13th Gen Intel Core - Raptor Lake
Temo vidijo: vsi
tikitoki ::
Tako je, nimam za 5800x3d zato pa vzamem 5600, itak ni razlike.
Tudi sam b i vzel 5600. ZA 130 EUR je top nakup.
za ryzen 5000 serijo je kr velik deficit performance recimo v web browserju. to sigurno vsak dela nonstop, da ne omenjamo shitty programe k so narjene v web browser engine-u (npr. discord, slack, in software od raznih logitechov etc)
https://www.techpowerup.com/review/inte...
tle maš primer kjer se vid to kar velko razliko. zen4 in novi intli so waaay ahead. to ni 10% razlike, zgleda tud >40%. v-cache tle ne pomaga in je 5800x3d še zarad relativno nizke frekvence na nivoju 5600 k zdej stane 140€
zdej nekdo loh reče da je zadeva "good enough" in da kao neboš opazil razlike, ampak jst temu rečem bullshit. it's never good enough in jaz zelo dobro čutim razliko iz 4790k in 12700k, čeprav bi čist udobno lahko živel naprej z 4790k. Kjer pa dejansk ni razlike je ko si v igri vsync na 60hz ekranu. to recimo 5600 sigurno dela enako dobro kot 5800x3d. Tko da 5800x3d ostane nek smisel če maš 144hz ekran in že maš neko boljšo matično za AM4, in je valda nebi mogel dobro prodat. Da bi kupu nov sistem z 5800x3d, plačal relativno veliko in miss-al out na performance ki ga nudijo nove generacije? kaj pa vem, vsakmu svoje. Glede na cene vsega ostalga bi jaz al doplačal next-gen premijo al pa šparal na vsemu z 5600.
O fucking hell. A ti to resno? Na deset letem i7 ne obcutim nobene potrebe po hitrejsem CPUju zaradi brskanja po netu.
Saj internet postaja iz leta v leto zahtevnejši. Zato je danes težko uporabljati kakšen Core 2 Quad, kaj šele Duo za marsikatere spletne service ...
Kaj je to, ze 16 let star CPU?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
mirancar ::
kaj resno? ja zelo resno. računalnik je občutno hitrejši, tudi če je bil prejšnji "dovolj" hiter. In chrome uporabljam ker je hitrejši od firefox.
keba ::
kaj resno? ja zelo resno. računalnik je občutno hitrejši, tudi če je bil prejšnji "dovolj" hiter. In chrome uporabljam ker je hitrejši od firefox.
pri katerih opravilih pa se to pozna? oziroma kje je opazna razlika? Sedaj imam 3600 procesor in me zanima kje bi se poznalo, če bi imel recimo 7600x.
basically povsod. recimo youtube/youtube music začneta štekat če ga maš dolgo časa odprtega z velkimi playlistami. binance grafe in podobne borze hitreje odpiram kot prej. gmail se odpre hitrej. ne uporabljam več Office ampak google sheets in je hitrejši. če scrollaš v dolgih chating gor po messengerju dela dost hitrej kot prej. isto facebook scrollanje. en kup web strani pač ni najbolje narjenih. kompajlanje/sql je hitrejše. steam je hitrej. epic games (res slab software) je hitrej. V igrah je pa zgolj hladnejši, ker ne igram tolk zahtevnih. zaenkrat razlika edino v borderlands, pa age of empires 4 (ki ga niti ne igram). bo pršu čas ko bom zamenjal 1080ti pa bo še kje drugje bolš.
tko da glede na bencmarke bi jst rekel da razlika bo:
https://browser.geekbench.com/processor...
7600x: ~2125
3600: ~1243
v tem testu 71% hitrej.
maš pa tud izbiro da zdaj za drobiž vzameš ryzen 5600 in ga simpl zamenjaš, prodaš 3600 in je to to, tvoj vložek bo samo 50 eur.
v tem testu 71% hitrej.
maš pa tud izbiro da zdaj za drobiž vzameš ryzen 5600 in ga simpl zamenjaš, prodaš 3600 in je to to, tvoj vložek bo samo 50 eur.
FlyingBee ::
Ryzen 5800X3D je verjetno ena najboljsih nagradenj za vse, ki ze imajo AMD platformo in se bo dobro prodajal. Lahko Molanr bluzi do onemoglosti:).
Zato so ga pa znižali za 120usd.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Meizu ::
basically povsod. recimo youtube/youtube music začneta štekat če ga maš dolgo časa odprtega z velkimi playlistami. binance grafe in podobne borze hitreje odpiram kot prej. gmail se odpre hitrej. ne uporabljam več Office ampak google sheets in je hitrejši. če scrollaš v dolgih chating gor po messengerju dela dost hitrej kot prej. isto facebook scrollanje. en kup web strani pač ni najbolje narjenih. kompajlanje/sql je hitrejše. steam je hitrej. epic games (res slab software) je hitrej. V igrah je pa zgolj hladnejši, ker ne igram tolk zahtevnih. zaenkrat razlika edino v borderlands, pa age of empires 4 (ki ga niti ne igram). bo pršu čas ko bom zamenjal 1080ti pa bo še kje drugje bolš.
v tem testu 71% hitrej.
Čisto tako, koliko tabov pa odpiraš na sekundo, da je to tako kritičnega pomena? Še vse ljudi na tem svetu, ki so/smo browser uporabljali za poslovne namene raje preferiramo ekstra ram, da naložiš tistih 40 tabov naenkrat in jih imaš odprte - ker jih pač nonstop rabiš. Pa gre to skozi na čisto navadnem office pcju. Tole mi res zveni kot nek ekstra 1st world problem.
tikitoki ::
In izkoriscas samo 80% performancea graficne? :))
Price/performance, my man. Ali zložiš rtx3080 mašino za 1200eur, ali pa za 2500eur za tistih ekstra 20 fps... You do the math.
ngc2392 ::
in jest bedak še vedno razmišljam o 5900x :) tle se pa folk po tleh meče, če je en proc za 5 fpsjev hitrejši od drugega. ki stane en dan več in drug dan manj. in trenutno še vedno delam na i5-4460 (resda z 32gb rama). res smo postali ene "jokice". pet strani prepucavanja dveh do treh osebkov. ma pejte ven na travo pa se tam zluftajte da bo malo miru...
United We Stand, Divided We Fall
Čisto tako, koliko tabov pa odpiraš na sekundo, da je to tako kritičnega pomena? Še vse ljudi na tem svetu, ki so/smo browser uporabljali za poslovne namene raje preferiramo ekstra ram, da naložiš tistih 40 tabov naenkrat in jih imaš odprte - ker jih pač nonstop rabiš. Pa gre to skozi na čisto navadnem office pcju. Tole mi res zveni kot nek ekstra 1st world problem.
sej ni nč kritičnega pomena. bolj odzivno je, užitek je večji. ne rabiš poslovnega namena za to. igro tud lahko odigraš na 60fps ali 120fps, kaj je bolš? enim je kao 30fps good enough. velik lahko filozofiramo tle
m0LN4r ::
v tem testu 71% hitrej.
Cisto legit izkusnja, ki jo lahko potrdim, brez zajebancije, se opazi, da je vse overall hitreje, nalaganje odpiranje deluje bolj bliskovito.
Jaz sem najprej opazil v vecjih PDF dokumentih, kje so se grafike mal z zamikom izrisovale (2d nacrti) na novem procu pa puff, zoom in zoom out puff. Instantno.
Ce si bolj haklik sorte se te stvari opazijo. Meni pa se vedno ni jasno zakaj take odzivnosti ni pri amd cpujih na laptopih, ki se jih sprobal. Dolocene online stvari prebavijo tezje oz. kako naj recem, odprem premiere na intlu je puff odprto pritisnem enter in ze laufa preview, na amdju pa kot da cpu premisljuje kaj mora naredit, pol pa ker ni quicksync podpore, ki brutalnk pospesi preview zaradi hw decode, na amdju to vse neki na random steka.
Isto je pri vektorskih nacrtih ko se premikas po njih. Pa to sem opazil na prakticno na vsakem. Imam usb kljuc na njem so nacrti pa grem sprobat pa hmmm. Ali pa winrar zacne ful hitr odpirat pol pa mu pada hitrost.
Saj linus je enkrat tudi omenil, da oni so poskusili z rdecimi pri workstationih pa so se zaradi random hickupov odlocil da grejo nazaj na blue green osnovo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Tribal ::
No prve informacije o I7 13700K so.
Hitr k strela, Vroč bolj kot sveže žemljice v Hoferju.
Še dobro da imam sončno elektrarno z mal rezerve, ker tole žre W...
Hitr k strela, Vroč bolj kot sveže žemljice v Hoferju.
Še dobro da imam sončno elektrarno z mal rezerve, ker tole žre W...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tribal ()
10nm je staro kot Zemlja, AMD ima tukaj s TSMC veliko prednost.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
Mr.B ::
V aplikacijah pa gre nad 200w.
Bo pa verjetno 13400f sweet spot za domače uporabnike.
Ja z manšim base clokom in malo več jeder. No ZAGOTOVO se bomo hvalili da ti igrice s partisa hitreje odpakira
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Jarno ::
Intelov 10nm je v bistvu dobra zadeva, nekakšen ekvivalent TSMC 7nm. Če pomislimo, kako so se modri fantje in dekleta namučili, je zgornja trditev kar žaljivka.
Konkurenčne prioritete dejansko ženejo zadeve v visok all-core boost in porabo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
DarwiN ::
V aplikacijah pa gre nad 200w.
Bo pa verjetno 13400f sweet spot za domače uporabnike.
Ja z manšim base clokom in malo več jeder. No ZAGOTOVO se bomo hvalili da ti igrice s partisa hitreje odpakira
Kaj pa če bodo čez par let ta E jedra koristila tudi gamingu in v splošnem smislu? Nihče ne pozna prihodnosti. Še enkrat: zakaj ne bi vzel teh jeder, ko so pa gratis v primerjavi s konkurenco? Tudi AMD se spogleduje z E jedri. Me zanima, če boš tudi takrat pljuval čeznje. :D
Intel je futureproof, AMD je mrtva platforma.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Intelov 10nm je v bistvu dobra zadeva, nekakšen ekvivalent TSMC 7nm. Če pomislimo, kako so se modri fantje in dekleta namučili, je zgornja trditev kar žaljivka.
Konkurenčne prioritete dejansko ženejo zadeve v visok all-core boost in porabo.
No ja, bo Mr 10% že povedal... sem photoshopal
Intel
Amd :
m0LN4r ::
Saj normalno da "pocasnejsi" porabi povprecno manj, zato pa so na amdju min. framesi balls deep
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Intel je futureproof, AMD je mrtva platforma.
Intel bo res pokasiral lepe subvencije za svoje livarne, če si mislil na to.
Sicer je zen4 evolucija zen3, zen5 pa narejen dokaj na novo in bi naj kar navdušil.
Dobro vprašanje je, kaj se bo dogajalo s prenosniki in v strežniškem segmentu, ker ima AMD s "P-jedri" očitno p/w prednost, kot tudi pri grafiki.
Intel trenutno rešujejo E jedra, AMD pa zna udariti s 12 jedri na CCD, L3 in p/w. Daleč od tega, da bi bila AM5 recimo mrtva platforma.
#65W!
#65W!
Tole z mrtvo platformo je bil trigger bait za MR.Bja, Jarno. :)
Da Mr. 10%.
Test Absolutno kaže da 5800X3D nima niti za BUREK proti i5 12600K, kaj šele i5 13600K
10% zaostaja.
mahone ::
Da Mr. 10%.
Test Absolutno kaže da 5800X3D nima niti za BUREK proti i5 12600K, kaj šele i5 13600K
Oh 720p benchmarki :D
AMD kompanija se pomnite kako ste trobili pri Zen1, da 720p benchmarki niso pravi pokazatelj future proof performancea?
Oh I member
Itak, da so, samo am4 za 4 leta jim je reševal argumente. No, koliko od vas je kupilo am4 in zen1 ali zen2 in presedlalo na zen3, recimo, da bi na 5800x3d šli, kot beast in zadnji krik am4 platforme?
FireSnake je iz 2700x na 3700x šel, to se spomnim.
FireSnake je iz 2700x na 3700x šel, to se spomnim.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
Katera je bila bolj genialna in legendarna poteza: ta Firesnakov "upgrade" iz 2700 na 3700 ali mtošev nakup RTX2080S za 950EUR, ko smo mu vsi to odsvetovali in nam zdaj to že tri leta ob vsaki priliki meče pod nos? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Ne vem no, jaz ne vem al bi kokice naštimal ko tole berem, al bi se šel mogoče vsrat na wc, oboje je mamljivo...
To generacijo dobesedno ni razlike med CPUji, kupi kar dobiš ceneje, ne bit mone no, jebovas patak
Še meni se smilite, ko takole dnar mečete skozi okno, imejte malo spoštovanja do svojega težko prigaranega denarja, no. Ajde, razen če ste kriptovalutarji, potem fakof, lucky bastards.
To generacijo dobesedno ni razlike med CPUji, kupi kar dobiš ceneje, ne bit mone no, jebovas patak
Še meni se smilite, ko takole dnar mečete skozi okno, imejte malo spoštovanja do svojega težko prigaranega denarja, no. Ajde, razen če ste kriptovalutarji, potem fakof, lucky bastards.
Imam 280mm AIO vodno. Sem omejil moč na 200W in konstantno na 150W
Je odzivno in hitro, če ne laufam glih cinebench je tudi temperatura okoli 60-70... Bi pa rad še malo znižal voltažo pa na tej moji plati gre offset samo na -100mV. Več ne pusti. Se zabavam naprej jutri, trenutno imam na 56 množilnik in sintetični testi so kar dobri rezultati.
Je odzivno in hitro, če ne laufam glih cinebench je tudi temperatura okoli 60-70... Bi pa rad še malo znižal voltažo pa na tej moji plati gre offset samo na -100mV. Več ne pusti. Se zabavam naprej jutri, trenutno imam na 56 množilnik in sintetični testi so kar dobri rezultati.
Hkrati je pa tudi varčen ko ga ne obremeniš. Recimo pri gledanju youtube 1080p je poraba od 6-15W.
ziga1990 ::
Imam 280mm AIO vodno. Sem omejil moč na 200W in konstantno na 150W
Koliko bi pa bila temperatura če ga nebi omejil oz. če bi ga pustil na tovarniških nastavitvah ?
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
100% obremenitev takoj našpona thermal throttling. Ko spusti na 125W TDP pa je ok temperatura, mislm da traja okoli minuto da gre iz 250W na 125W.
Tko da to morš met pomoje kak custom loop vodno, da potegne.
Je pa zanimivo, samo zmanjšaš napetost in procesor je hitrejši, gre do višjih frekvenc? :D kr ene fore...
Tko da sam sem nastavil -100mV
moč 200W spike in pa 150W konstantne moči
množilnik na vseh performance jedrih pa dal na 56
Cinebench R23 multi score 28615 (all Pcores na 5GHz)
single score 2150 (na 5.6GHz)
Glede na to da imam ITX ohišje se mi zdi da v kombinaciji z RX 6800XT kar vredu deluje. Se ne pregreva (omejen seveda).
Tko da to morš met pomoje kak custom loop vodno, da potegne.
Je pa zanimivo, samo zmanjšaš napetost in procesor je hitrejši, gre do višjih frekvenc? :D kr ene fore...
Tko da sam sem nastavil -100mV
moč 200W spike in pa 150W konstantne moči
množilnik na vseh performance jedrih pa dal na 56
Cinebench R23 multi score 28615 (all Pcores na 5GHz)
single score 2150 (na 5.6GHz)
Glede na to da imam ITX ohišje se mi zdi da v kombinaciji z RX 6800XT kar vredu deluje. Se ne pregreva (omejen seveda).
Zgodovina sprememb…
Pa normalno, nižja napetost, če še dopušča neko specifično frekvenco, povzroči manjši toplotni odtis in logično bo CPU zmogel višje frekvence pri isti porabi kot prej - kot že rečeno, če mu undervolt to dopušča.
Kaj menite ali bi Noctua NH-D15 zmogla hladiti 13700k?
Pa ti sploh rabiš take mrcine?
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Procesor.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
niti ne samo imam občutek da 13600K z 6P jedri nebo tako futureproof kot 13700K z 8P jedri
Za 100€ razlike sem tudi sam okleval ampak odločitev je padla in sem zadovoljen. Sem pa vzel 13700k zato ker sem videl, da lahko omejuješ moč. Tako, da tudi z zmanjšano močjo je super hiter proti staremu (11600K).
Glede nastavitev frekvenc in voltaže je stabilen veliko bolj od prejšnjih serij.
Glede nastavitev frekvenc in voltaže je stabilen veliko bolj od prejšnjih serij.
Za 100€ razlike sem tudi sam okleval ampak odločitev je padla in sem zadovoljen. Sem pa vzel 13700k zato ker sem videl, da lahko omejuješ moč. Tako, da tudi z zmanjšano močjo je super hiter proti staremu (11600K).
razlika je kar višja kot 100eur, ker za 13700K rabiš boljši hladilnik in napajalnik kot pa za 13600K
obstaja zelo visoka verjetnost da boš v obeh primerih kupil isti hladilnik in isti napajalnik
še v tvojem podpisu vidim da imaš NH-D15 za ryzen 1700
še v tvojem podpisu vidim da imaš NH-D15 za ryzen 1700
13700K je požrešen tako da je moj trenutni PSU preslab in glede na izračune rabim 1000W PSU če želim, da je ob 100% obremenitvi komponent PSU obremenjen 70-80%. NH-D15 pa nisem siguren če zmore 13700K hladiti pri polni obremenitvi
by default ni dovolj, ampak tud nobeno vodno ni dovolj, rezultati so podobni. če omejiš na ~180W pa bi moral bit dovolj, temp nebi smela presegat 80C, tam ene ~75C lahko pričakuješ ob normalni sobni temp. to ti jaz govorim na podlagi podatkov z 12700k, naj še Tribal pove kako ima temperaturo ob kolko W, mene isto zanima
Vprašanje glede ramov za RPL:
Razmišljam vzeti DDR5 6000mhz CL30 ampak me zanima ali se splača v primerjavi z 5600mhz CL28?
Razmišljam vzeti DDR5 6000mhz CL30 ampak me zanima ali se splača v primerjavi z 5600mhz CL28?
Pri testih razlike med ddr4 in ddr5 ni velike, tako da...
Temperature so okol 70°C pri igranju iger, ampak imejte v mislih, da je poraba okol 100W in pa hitrost 5.6GHz. Pa tudi imam ITX ohišje in 280mm AIO...
Ko delam test 200W je temp cca 80-90°C.
Drgač je 13700K = 12900K kar se jeder tiče, edino ima višje frekvence...
Temperature so okol 70°C pri igranju iger, ampak imejte v mislih, da je poraba okol 100W in pa hitrost 5.6GHz. Pa tudi imam ITX ohišje in 280mm AIO...
Ko delam test 200W je temp cca 80-90°C.
Drgač je 13700K = 12900K kar se jeder tiče, edino ima višje frekvence...
Zgodovina sprememb…
Žiga, 13600k bi ti moral biti dovolj za 5 let, kot si s podhranjenim ryznom 1700 zdržal.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
GrimReaper ::
Vprašanje glede ramov za RPL:
Jaz bi celo rekel da so eni in isti, vsaj pri nižjih hitrostih do ene 6200. Šele pri 6400 se zna poznati razlika.
Pri ramih je enako 5600 CL28, 6000 CL30 in 6400 CL32 (frekvenco deliš s CL, lahko tudi s tRDC/tRP, to sta 2. in 3. timing, da primerjaš med sabo katerega je težje poganjati, več je težje), ampak ne gredo vsi čipi enako visoko.
Jaz jutri probam svoje 6000 CL30 še na 6400 32-39-39-102. Če ti delajo za šalo na 6400, bodo 5600 CL28 100% delali na 6000 CL30.
Za Raptor Lake drugače, če nočeš reskirat, imaš že na voljo 6400 32-39-39 kit, je samo 30EUR dražji od 5600 CL28, ampak preverjeno dela na 6400. Od vseh 5600 kitov jih verjetno vsaj polovica ne dela na 6400, mogoče jih dela celo samo 10%. V glavnem, pri ramu vedno dobiš to kar si plačal. Če hočeš kaj več je pa loterija.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
Ne mislim jih navijat oz. edino XMP bi naštimal, da 6000mhz CL30 rami delujejo na tej frekvenci. med tem ko pa mi 5600mhz ni treba navijat ker naj bi RPL deloval stock z to frekvenco. tako, da 6000mhz CL 30 ali 5600mhz CL28
ali je Noctua NH-D15 dovolj dobra da hladi 13700K?
Brez skrbi, ti procesorji termalno throttlajo pri približno 100 stopinjah. Bodo frekvence malce nižje.
Sicer pa se polna obremenitev doseže zgolj pri benchmarkih ali heavy productivity.
Smiseln undervolt ter power limit, pa ga hladi že skromnejši hladilnik konstantno pod 90 stopinjami.
Dober primer so zen4 procesorji in zen2 stock hladilnik. Zadeva pač prinese 5% manjšo peak zmogljivost.
Sicer pa se polna obremenitev doseže zgolj pri benchmarkih ali heavy productivity.
Smiseln undervolt ter power limit, pa ga hladi že skromnejši hladilnik konstantno pod 90 stopinjami.
Dober primer so zen4 procesorji in zen2 stock hladilnik. Zadeva pač prinese 5% manjšo peak zmogljivost.
#65W!
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Strojna oprema | 52921 (7689) | KTr1sk |
» | AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 19870 (3276) | D3m |
» | NOVE Matične plošče socket AM5 in procesorji za njihOddelek: Kaj kupiti | 1668 (1237) | hojnikb |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 205992 (53564) | FireSnake |
» | AMD na CES-u s široko paleto novostiOddelek: Novice / Procesorji | 8783 (6048) | FlyingBee |