» »

Glasovanje o sindikalnem združevanju Amazonovih delavcev v Alabami bodo morali ponoviti

Glasovanje o sindikalnem združevanju Amazonovih delavcev v Alabami bodo morali ponoviti

Slo-Tech - Ameriška Zvezna agencija za delo je na podlagi poletnih zaslišanj sklenila, da je Amazon ob marčnem glasovanju glede sindikalnega združevanja njegovih delavcev v skladiščih v Alabami kršil pravila postopka, zato mora glasovanje ponoviti.

Letošnjega aprila se je v Bessemerju v Alabami odvijal odmeven dogodek v boju ameriških delavcev za pravice, saj so se glede združevanja v sindikat prvič odločali delavci v Amazonovem skladišču. Ker je Amazonov kader za fizična dela že dolgo časa predmet srhljivih pričevanj o obremenitvah na delovnem mestu, hkrati pa gre za enega največjih modernih tehnoloških velikanov, je proces požel veliko pozornosti. V Amazonu so se bali, da bi odločitev za pridružitev sindikatu trgovine na debelo, drobno in diskonte (RWDSU) sprožila hudournik podobnih združevanj drugod po ZDA, zato so vložili velike napore v trud, da se to ne bi zgodilo. Zaposleni so morali na obvezna predavanja o slabostih sindikatov in so na vsakem koraku poslušali svarila, da jih bo to drago stalo. Na koncu so se res - s 1798 glasovi proti 738 - odločili proti vstopu v sindikat RWDSU.

Že tedaj so se sindikalni aktivisti pritožili, da se je podjetje na nepravilne načine vmešavalo v postopek glasovanja in so na Zvezno agencijo za delo (National Labor Relations Board - NLRB) poslali več deset dokazov ter pričevanj. Poleti so sledila uradna zaslišanja agencije, po katerih je avgusta vodja nadzornega postopka vodstvu agencije že svetovala, naj se glasovanje ponovi. Sedaj so z vrha agencije odločitev tudi potrdili. V obrazložitvi so navedli več očitnih kršitev postopka; v osnovi dejstvo, da je prostor za oddajo glasovnic, vključno z nabiralniki, postavil in nadzoroval Amazon, kar je v nasprotju s pravilnikom NLRB in naj bi prisotnim tudi vzbujalo strah, da podjetje opazuje, kako je kdo glasoval. Obregnili so se tudi ob omenjene obvezne antipropagandne sestanke. Datum novega glasovanja sicer še ni znan.

Amazon je, da bi omejil težnje po sindikalnem združevanju, delavcem v svojih ameriških skladiščih na začetku leta povišal plače, medtem ko očitki o težkih delovnih pogojih vsaj v nekaterih obratih ostajajo nerazčiščeni. Zato pogled v njihovo smer obrača vse več ameriških sindikatov in velikana verjetno čakajo vedno težje bitke.

1 komentar

mtosev ::

Upam, da dobijo sindikat tam, ker jim bo to pomagalo pri pogajanjih z Amazonom. Mogoče celo pridejo do boljših plač in delovnih pogojev.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazonu očitajo vplivanje na glasovanje o sindikalnem organiziranju zaposlenih

Oddelek: Novice / Ostale najave
225359 (4432) Wrop
»

Zaposleni v Amazonu na prvem glasovanju zavrnili sindikalno organiziranje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
16421662 (16856) Conini
»

Semolič : 'Odstopil ne bom', kljub temu, da me delavci nočejo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21814981 (10102) donfilipo

Več podobnih tem