» »

Kdo je 30.6.1991 preprečil zračni napad na Ljubljano?

Kdo je 30.6.1991 preprečil zračni napad na Ljubljano?

1
2
»

sbawe64 ::

CoolBits je izjavil:

Plemeniti se je s kalašnikovim v rokah drl sred LJ, pa so mislili, da je Chuck Norris in so se raje obrnili.

V resnici pa je celotna "vojna" bila "false flag" in "smoke screen" za narod, ker je bilo v ozadju že prej vse dogovorjeno, da bodo lahko "osamosvojitelji" začeli privatizirat in razprodajat naše premoženje.

https://sobotainfo.com/forum/tema/kdo-j...

borut_p ::

Mah tukaj gor je toliko nakladacev da res ne ves ali je folk res tako opran ali pa je placan s sttani provokatorjev. Obicajno pa gre za ljudi ki takrat se po jakckih niso brcali zdaj pa mislijo da so pozrli vso znanje sveta ce stojijo nasproti Kučana. Jao jao

kuall ::

floyd1 je izjavil:

Primerjava našega "soft" iztekajočega se komunizma do začetka 90-ih s "hard" romunsko diktaturo pa kaže na popolno nepoznavanje zgodovine in posledično nezmožnost logičnega sklepanja o temi.

Kaj bi rad povedal? To, da je bil komunizem na vzhodu bolj trd je vsem jasno. Razlog je v tem, ker smo mi zelo blizu zahoda in je vpliv zahoda naredil komunizem bolj mil. Je pa vseeno bil sranje, ki vztraja še dandanes v beticah od raznih petkovih protestnikov.

sbawe64 je izjavil:

CoolBits je izjavil:

Plemeniti se je s kalašnikovim v rokah drl sred LJ, pa so mislili, da je Chuck Norris in so se raje obrnili.

V resnici pa je celotna "vojna" bila "false flag" in "smoke screen" za narod, ker je bilo v ozadju že prej vse dogovorjeno, da bodo lahko "osamosvojitelji" začeli privatizirat in razprodajat naše premoženje.

https://sobotainfo.com/forum/tema/kdo-j...

Izhaja da je Kučan s svojo ekipo najbolj zahvalen za osamosvojitev ... to vemo ze dolgo. Kovcke je pa na Kolpi JJ nosil. Tezko pa verjamem, da bi bila to odlocitev vrhovnega poveljstva, saj bi bilo to kontadiktorno tihemu dogovoru, ki bi tako enostavno propadel.
Se enkrat pa ... vsi so bili za osamosvojitev in je bila to akcija celotne slo diplomacije. Ali je JJ res hotel napad na kasarne ali pa je bil to smoke screen pa ne bomo vedeli. Zanimivo je le to, da so se po zakljucku "vojne" razsli in ocitno ne v najboljsih odnosih. Kdo je komu kaj obljubil in neozpolnil pa lahko spet samo ugibamo

feryz ::

Matr ti je pa res pleško zlezel v glavo. Po mojem ga tudi v kavinem zocu zlahka prepoznaš.

Btw, zame so lopovi popolnoma vsi, od prvega do zadnjega. Zato ne razumem ljudi, ki mislijo, da je jajčeglav res kdaj kaj dobrega naredil za njih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

kuall je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Primerjava našega "soft" iztekajočega se komunizma do začetka 90-ih s "hard" romunsko diktaturo pa kaže na popolno nepoznavanje zgodovine in posledično nezmožnost logičnega sklepanja o temi.

Kaj bi rad povedal? To, da je bil komunizem na vzhodu bolj trd je vsem jasno. Razlog je v tem, ker smo mi zelo blizu zahoda in je vpliv zahoda naredil komunizem bolj mil. Je pa vseeno bil sranje, ki vztraja še dandanes v beticah od raznih petkovih protestnikov.

Komunizma pri nas ni bilo. To je samo v glavah najbolj zagretih "tardecih"

Konlov ::

Vse je keš. Jelko kar javno za Ikeo navija.

floyd1 ::

kuall je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Po mojem je (skoraj) vsem jasno, kaj bi rad povedal. Primerja se neprimerljivo. In da je omemba možnosti streljanja milana in štefke glede na zgodovinska dejstva debilna.

Karen ::

Kot kaže bo treba rekonstrukcijo narest po "govoricah". Tista od jureflux (da je poveljnik prebegnil in preklical enega od napadov) je verjetna. V tistem času sem bil malo pod polnoletnostjo... enkrat smo se v eni družbi pogovarjali pa se spomnim da je nekdo rekel, da so se piloti na nekem letališču dobesedno stepli med sabo, ko je šlo za to ali bodo šli v napad ali ne (mislim da pol niso niti vzleteli tam takrat). Verjetno se je dogajalo na "nižjem nivoju" kot si mislimo - ni to nek deux-ex-machina iz Rusije/Nemčije poklical... sam bi rekel da letal kljub vsemu ni bilo na voljo v neomejeni količini pa so se šli v Beogradu samo "zastraševati", ne da bi tvegali kakšne velike izgube, ker so vedeli da bodo letala potrebovali. Zato verjetno samo preleti, pa prebit zvočni zid se spomnim nad Ljubljano, ok, Medvedjek pa Domžalski stolp vem da so pa malce prerešetali. Tako da čisto brez vsega ni bilo.
Pomislimo logično - kaj naj bi pa napadli? TO - kje? Šli bombardirat Ljubljano? Folk bi jih pomendral, ne samo v Lj, ampak tudi v Beogradu (če so sposobni bombardirat civile v Lj bi bili tudi v Bg - tako neumni pa tudi niso bili). Napasti takratno skupščino - napad na ljudstvo? Realno gledano ni bilo kaj pametnega za narediti z letali razen pokazat "premoč".
Je bil pa en napad (oziroma sirena za napad) na nedeljo dopoldan se spomnim (vem, ker sem ga prespal), pa mislim da smo par dni kasneje pa res v zaklonišča šli - v bloku je bil cel žur, tolk prijateljev na kupu že iz vrtca dalje nisem srečal naenkrat :D.

Hawker ::

borut_p je izjavil:

Če bi kdo lahko srbom kaj rekel so to edino Rusi. Nemci in nato sigurno ne, toliko Slovenije noben ni imel rad. še ene pokvarjene radarje smo morali kupit od nemcev, da so nas priznali.

po moje je bilo vse dogovorjeno s srbi še predno se je kaj resno začelo dogajati. Tako da je najbolj zaslužna celotna politična opcija in ideje ter rešitve so se dogajali v diplomaciji mimo vseh "uradnih" kanalov in televizij. SLO se umakne iz vsega dogajanja južneje, dovoli umik JNA brez problemov. Tistih 10 dni heca je bilo samo prepričevanje kakšnih generalov, ki so bili drugega mnenja kot politična opcija. Srbi in Hrvati pa so si na "papirju" razdelili Bosno, na koncu pa vsak hotel preveč in so se udarili.

veliko pametnega napisanega na koncu pa povsem mimo. Srbi in hrvati si niso ničesar razdelili na papirju, ker so se na terenu dogajale popolnoma nasprotne stvari.

Dejstvo je da Srbije slovenija v tistem momentu ni zanimala in tudi "napad" JLA je bil usmerjen na zasedbo mejnih prehodov in da so šli proti LJ... Niti ni za spregledati dogovor Kučan - Milošević.

Za dogovor kučan miloševič niti nisem vedel, mi pa potrdi razmisljanje. So pa imeli tudi tuđman in miloševič dogovor o razdelitvi bih. Velika hrvaška in velika srbija.

https://www.sarajevotimes.com/former-cr...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borut_p ()

mr_chai ::

Miloševič ni dal zeleno luč za napad, čeprav je bil glavni general JNA že tok prpravlen, da je kr trzal. Če bi bilo od tega generala odvisno, bi bila Slovenija zravnana. Posredni krivec, pa je verjetno Tudžman in porast napetosti na hrvaškem v ključnih trenutkih. Kučko je imel takrat ogromno srečo.

Svetujem ogled tega dokumentarca, kjer imate tudi intervjuje z vsemi vpletenimi akterji, še predno so jih pobasala haška sodišča ;)

edit: mislim, da mora biti ta dokumentarec v šestih delih in ne samo dveh! Za nekaj ur materiala mora biti..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

Dosti sigurno da je bilo tako. Dogovor kucan milosevic, ki ni prisel do vseh generalov ali pa je kaksen padalec hotel naredit nekaj po svoje. Pa so zmagale hladnejse glave. Za razliko od hrvatov, ki so nekaj zabluzili

borut_p je izjavil:

Za dogovor kučan miloševič niti nisem vedel, mi pa potrdi razmisljanje. So pa imeli tudi tuđman in miloševič dogovor o razdelitvi bih. Velika hrvaška in velika srbija.

https://www.sarajevotimes.com/former-cr...

V kolikor navajaš hrvaškega bivšega predsednika Mesića kot ključnega in edino pričo govora o razdelitvi bosne med Miloševičem i Tuđmanom, lahko rečem da gre za čisto laž in kot sem že rekel dogajanje na terenu govori da ni bilo nikakršnega dogovora, kajti po vojni za slovensko neodvisnost, se je že začela vojna na hrvaškem in ca. 9 mesecev kasneje v bosni ko so se zopet borili srbi proti hrvatom. Osebno menim da je Mesić igralecc UDBA/KOS katera še danes deluje. Lahko vidimo od medijev do sodišč.

mr_chai ::

Jaz sem dolgo časa razmišljal, kako lahko pride do takega klanja med narodi, ki so nekoč živeli v sožitju in miru.
Prišel sem do zaključka, da so to narodi z močnimi plemenskimi težnjami in da nikoli ni bil zares mir med njimi, vsaj ne v njihovih glavah. Močna nacionalna in/ali verska identiteta, velik ego, in vedno biti glavna žrtev. To so tri glavne komponente.
Predvsem biti žrtev. Vsi so bili radi v vlogi največje žrtve, čeprav so se klali vsi vsepovprek. Srbi pridejo v vas, pokoljejo otroke in babice, bošnjaki pridejo v srbsko vas in naredijo isto, hrvati isto srbom in bosancem...

nekaj malega od dogovoru Kučan Milošević

https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/...

mr_chai je izjavil:

Jaz sem dolgo časa razmišljal, kako lahko pride do takega klanja med narodi, ki so nekoč živeli v sožitju in miru.
Prišel sem do zaključka, da so to narodi z močnimi plemenskimi težnjami in da nikoli ni bil zares mir med njimi, vsaj ne v njihovih glavah. Močna nacionalna in/ali verska identiteta, velik ego, in vedno biti glavna žrtev. To so tri glavne komponente.
Predvsem biti žrtev. Vsi so bili radi v vlogi največje žrtve, čeprav so se klali vsi vsepovprek. Srbi pridejo v vas, pokoljejo otroke in babice, bošnjaki pridejo v srbsko vas in naredijo isto, hrvati isto srbom in bosancem...

za to kar navajaš se moraš vrniti cca. 600 let nazaj in potem povezovati stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hawker ()

za to kar navajaš se moraš vrniti cca. 600 let nazaj in potem povezovati stvari.

Že kakih 80 let nazaj da bolj jasno sliko. Četniški in ustaški pokoli so bili v starejših ljudeh še vedno "živi".

Dosti sigurno da je bilo tako. Dogovor kucan milosevic, ki ni prisel do vseh generalov ali pa je kaksen padalec hotel naredit nekaj po svoje. Pa so zmagale hladnejse glave. Za razliko od hrvatov, ki so nekaj zabluzili

Hrvati so "zabluzili" to, da je:

1. pri njih živela ogromna (več kot 10% prebivalstva) srbska manjšina

2. se je hitro po zmagi HDZ začela znašati nad to manjšino in jim mahati z ustaškimi simboli

Verjetno še prej. Nastanek in izvor srbov in hrvatov ima svojo zanimivo zgodovino. Mislim da je hrvaška dokumentarna serija. Kako so celo hrvatje pomagali srbom.
Slovenski narod pa je bil cisto nepovezan. Tako da neke hude krvi (zgodovinske) ni bilo. So bile bolj zamere iz slovenske strani do srbov - iz bliznje zgodovine.
Tako da je mogoce, da so se stare tenzije razplamtele in so se dajali nekaj casa. Slo pa srbom ni bila bistveno zanimiva

floyd1 je izjavil:

Že kakih 80 let nazaj da bolj jasno sliko. Četniški in ustaški pokoli so bili v starejših ljudeh še vedno "živi".

2. se je hitro po zmagi HDZ začela znašati nad to manjšino in jim mahati z ustaškimi simboli

zgrešu si prazen gol prjatu, Srbi so se po svojih vaseh oboroževali že od leta 89 z jasnim ciljem, ki so ga začeli relizirati poleti leta 91 in dosegli, da so Srbi leta 92 držali ca. 35% hrvaške in skoraj 70% bosne.

blink ::

enemon je izjavil:

Iz zgodovinskih virov na dan 30.6.1991 lahko beremo tole:

Iztekel se je ultimat generala Negovanovića. Z letališč v Zadru, Zagrebu, Pulju in Cerkljah vzletijo formacije bojnih letal. Po vsej Sloveniji zatulijo sirene.

Letala so bila torej že v zraku, a so se obrnila in napada ni bilo. Nikjer nič ne piše, kdo je to preklical, ali obstajajo sploh kakšni viri o tem?

Verjetno smo imeli tudi srečo, da smo se med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami osamosvajali prvi?

Če bi bili Hrvati bolj daljnovidni, bi takrat potegnili z nami in bi ravno tako imeli kratko vojno kot mi. Imeli smo tudi to srečo, da se je Evropa ustrašila za lastno varnost. Jugo armada je navzven predstavila pohod na Slovenijo kot neke vrste disciplinski ukrep, podobno, kot so Rusi vdrli na Poljsko in Češko. Imeli so določen rok, v katerem bi morali izpeljati disciplinski ukrep ali pa se umakniti. Tak ukaz je prišel iz Nata, od zahodnih zaveznikov, Rusi jih tudi niso hoteli podpreti, pa tudi Srbi niso imeli ravno življenjskega cilja, da morajo Slovenijo zasesti za vsako ceno. Ni spadala pod tista ozemlja, ki so jih dojemali kot svoja naravna ozemlja. Seveda je bilo več dejavnikov, verjetno tudi kakšen dogovor pod mizo, tega nikoli ne bomo vedeli. Izvedel sem, da so imeli tri dni časa za tak »disciplinski ukrep«. Od 25. junija, ko so napadli s tanki, pa do 28. junija. Jugo vojska je v Sloveniji izgubljala praktično na vseh frontah. Kristalno jasno je bilo, da se ta disciplinski ukrep ne bo izpeljal. Zato so 30. junija, ko je bil najavljen prvi letalski napad na Ljubljano, zadevo ustavili. Verjetno je generalni sekretar Nata poklical Kadijevića in mu ukazal, naj takoj nehajo z napadi, sicer bodo napadli oni. Jugo armada je pač svoj čas slabo izkoristila, mi smo ga pa dobro. V nadaljevanju je bilo prepletanje interesov že drugačno. Reševalo nas je tudi dejstvo, da Slovenija meji z zaveznico Nato in državo Nato, Hrvaška pa, razen morske meje, ki ni bistvena, kopenske meje z zaveznico Nato ni imela. V svetu velja izrek: sreča spremlja pogumne. Celo našo vojno lahko zajamemo v ta izrek. Imeli smo dovolj poguma, da nismo čakali, da nismo odlašali, cincanje bi nas stalo države, ki jo imamo danes.

https://www.gov.si/novice/2021-02-22-in...

imagodei ::

kuall je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Haldol, kuall. Haldol je rešitev.

Na plebiscitu smo Slovenci skoraj enoglasno izbrali odhod iz Jugoslavije in socializma. Zdaj aparatčiki prodajate idejo, da se znaten del Slovencev navdušuje nad komunizmom. Petkovi kolesarji pa bi najraje izpeljali krvavo revolucijo in vpeljali diktaturo proletariata?

Jugoslovanski komunizem je bil milejši zaradi bližine zahoda? Ti pa si petarda.

Odloži halucinogene gobe in vzemi Haldol tako kot imaš predpisano.
- Hoc est qui sumus -

Predvsem o komunizmu sanjajo tisti, ki takrat se ziveli niso in pa tisti ki so takrat dobro ziveli in nic delali

billy ::

Ampak. Če se ne ve kdo je poklical, kako pa 100% vemo, da je vzletelo 200 letal? Mogoče je tudi to bolj tak "baba čula, baba rekla" dejstvo?

Iz ZG so res vzleteli, ampak iz BiH ?

gozdar1 ::

Predvsem, da večina ni čisto vedela za kaj glasuje. Po eni strani smo bili v mnogo glavah "boljši" od onih na jugu, po drugi pa so bile v avstriji in in italiji v primerjavi z jugo dobro založene trgovine. Od tod tudi iedeje o drugi švici in podobno, samo švica se začne v glavah. Zato pa imaš ravno med boomerji danes največ jugonostalgikov, rusofilov,...

dj_uro ::

General Babič?
vw-klub.si

bleem ::

kuall je izjavil:

Invictus je izjavil:

Tvegal sem jaz več, ker sem živel zraven letališča. Tanki so že imeli koordinate da stolčejo vse vasi okoli njega...

Ti naj bi bil programer pa se tako površno izražaš? Tole je pravilno:
Ti nisi nič tvegal, kvečjemu so okoliščine tvegale s tvojim življenjem. Če bi bilo po tvoje bi ostali v jugi, v to sem 100%.

bbbbbb2015 je izjavil:

Pusti, domobranci nimajo z vsem tem nobene veze.

Potomci domobrancev imajo največ zaslug za samostojno slovenijo. Zato sem jih omenil. Oni so pogumno tvegali svoja življenja.
Razni Kučkoti pa so preračunljivo čakali, kako se obrniti po vetru. Isto kot so med drugo svetovno vojno čakali in začeli napadati naciste šele potem, ko so sovjeti prekinili pakt z nacisti, nič prej.

potomci domobrancev ... ahahaha.... kdo je začel napadat naciste, domobranci? ti pa si res zgubil stik z realnostjo .. trotl

Hawker je izjavil:

floyd1 je izjavil:

zgrešu si prazen gol prjatu, Srbi so se po svojih vaseh oboroževali že od leta 89 z jasnim ciljem, ki so ga začeli relizirati poleti leta 91 in dosegli, da so Srbi leta 92 držali ca. 35% hrvaške in skoraj 70% bosne.

Prva točka torej še vedno velja ("kjer živi en sam srb je srbija"), tudi druga pa je (poleg osamosvojitve) samo še prilila benz na ogenj.

bbbbbb2015 ::

floyd1 je izjavil:

PS: Romuni so lahko imeli v stanovanju le eno žarnico in "kurili" so si lahko do 18 stopinj. Pozimi, da ne bo pomote. Bili so lačni, vodja pa je živel kot kralj in gradil palače. Kritiki režima so čez noč izginjali s pomočjo tajne službe securitate. Skratka še l. 89 so imeli slabši režim kot v YU ali "CCCP" najbolj zahebanem obdobju.

Nisi pa povedal ali pojasnil, zakaj je bilo temu tako.
Ceausescu si je nakopal kar nekaj zunanjega dolga, podobno kot Jugoslavija. Jugoslavija je ta dolg hendlala korektno (t.j. plačevala glavnico in obresti). Ceauseascu pa je ves čas imel zgodbo romunskih "nacionalistov". Se pravi komunistov, a nacionlističnih. Obstajajo pričevanja, da so Ceausescuja podprli celo desničarji, dokler je on fural nacionalistično zgodbo.

Za nove kredite na vzhodu bi moral dati nekaj koncesij, za nove kredite na zahodu bi moral dati precej več koncesij.
Odločil se je za radikalno potezo. Radikalno znižanje dolga v 5+ letih. T.j. dolgov ni reprogramiral, ampak jih je drastično vračal.

To je povzročilo to, da Romuni niso imeli za jesti, vso pšenico so izvažali. Les ravno tako.

To je povzročilo njegov padec.

Cifix63 ::

SambaShare je izjavil:

borut_p je izjavil:

Nemci in nato sigurno ne, toliko Slovenije noben ni imel rad. še ene pokvarjene radarje smo morali kupit od nemcev, da so nas priznali.

Kje si pa to pobral? Nemčija je bila prvi resni player v Evropi, ki je priznala Slovenijo in Hrvaško in aktivno lobirala da so preostali sledili.

https://www.washingtonpost.com/archive/...

Bolj malo imate pojma o geostrategiji zahodnih držav pod dežnikom oz komando ZDA, to sem opazil takoj...pa premladi ste in ne razumete...zato samo par besedic. Bolj kot ne osnovnošolska razlaga.

Odločitev o izbrisu Juge je že padla daljnega leta 1974 pod Nixonom vendar so jo zaradi spleta okoliščin in velikih mednarodnih konfliktov ali kriz, če hočete, v katere so bili udeleženi in drugih kriz so nato še nastale (nap naftna kriza), odložili.
Nemčija je bila v bistvu ena ta glavnih v skupini držav, ki so raz**ale Jugo, poziv je pa prišel, kot vedno ko se ruši tuje vlade in države. Primerov in dokazov za to imate kolikor hočete samo videti jih je treba hoteti!

Za nagrado je potem Nemčija dobila pristop oz je smela vzpostaviti gosto omrežje trgovskih centrov na našem teritoriju oz kasneje na teritoriju mnogo večjega plena, to je celotnega vzhodnega krila EU ampak to je že nadaljevanje plana in je mlao zahtevnejše, da bi se sedaj tukaj spuščal v to.
ZDA pa so za nagrado dobile pristop do odličnih podjetij in bank, da jih pokupijo oz bolje, so jim bile(a) podarjena.

To je res v zelo grobem osnovna skeletna konstrukcija... In če ste dober opazovalec + dovolj stari itn... potem ste lahko v dogajanjih v Slo v 30 letih spremljali vse atribute šolskega primera kako lahko pristane neka do točke T uspešna entiteta -zaradi naivnosti, amaterske in izjemno skorumpirane politične klielentele- na dnu.

feryz ::

bleem je izjavil:

potomci domobrancev ... ahahaha.... kdo je začel napadat naciste, domobranci? ti pa si res zgubil stik z realnostjo .. trotl
Ne sekiraj se.
Potomci domobrancev, zaljubljeni v svojega krvnika, v stilu stokholmskega sindroma, nikakor niso merodajni za komentiranje. Čeprav se jim to dopušča. Svoboda govora in te fore.

Tole je itak brezvezno nabijanje. Nobeden nikoli ne bo nič vedel in nič izvedel. Preprečili smo kvečjemu vsi Slovenci, z enotnostjo in vztrajnostjo, zgoraj pa so se dogovorili, da gre to lahko skozi. Zgoraj zunaj juge, jasno.
Razpadajoča država ne more odločati o mejah sredi Evrope. To je menda vsakomur jasno. Če bi bilo tako, bi se dol še vedno klali za vsak borjač. Tako pa so jih drugi prizemljili. Nekaj časa se lahko delaš lokalnega frajerja, potem ti pa vse narišejo na papir. Samo še požegnaš.

bbbbbb2015 je izjavil:

floyd1 je izjavil:

PS: Romuni so lahko imeli v stanovanju le eno žarnico in "kurili" so si lahko do 18 stopinj. Pozimi, da ne bo pomote. Bili so lačni, vodja pa je živel kot kralj in gradil palače. Kritiki režima so čez noč izginjali s pomočjo tajne službe securitate. Skratka še l. 89 so imeli slabši režim kot v YU ali "CCCP" najbolj zahebanem obdobju.

Nisi pa povedal ali pojasnil, zakaj je bilo temu tako.
Ceausescu si je nakopal kar nekaj zunanjega dolga, podobno kot Jugoslavija. Jugoslavija je ta dolg hendlala korektno (t.j. plačevala glavnico in obresti). Ceauseascu pa je ves čas imel zgodbo romunskih "nacionalistov". Se pravi komunistov, a nacionlističnih. Obstajajo pričevanja, da so Ceausescuja podprli celo desničarji, dokler je on fural nacionalistično zgodbo.

Za nove kredite na vzhodu bi moral dati nekaj koncesij, za nove kredite na zahodu bi moral dati precej več koncesij.
Odločil se je za radikalno potezo. Radikalno znižanje dolga v 5+ letih. T.j. dolgov ni reprogramiral, ampak jih je drastično vračal.

To je povzročilo to, da Romuni niso imeli za jesti, vso pšenico so izvažali. Les ravno tako.

To je povzročilo njegov padec.

Res je.

bleem je izjavil:

kuall je izjavil:

Invictus je izjavil:

Tvegal sem jaz več, ker sem živel zraven letališča. Tanki so že imeli koordinate da stolčejo vse vasi okoli njega...

Ti naj bi bil programer pa se tako površno izražaš? Tole je pravilno:
Ti nisi nič tvegal, kvečjemu so okoliščine tvegale s tvojim življenjem. Če bi bilo po tvoje bi ostali v jugi, v to sem 100%.

bbbbbb2015 je izjavil:

Pusti, domobranci nimajo z vsem tem nobene veze.

Potomci domobrancev imajo največ zaslug za samostojno slovenijo. Zato sem jih omenil. Oni so pogumno tvegali svoja življenja.
Razni Kučkoti pa so preračunljivo čakali, kako se obrniti po vetru. Isto kot so med drugo svetovno vojno čakali in začeli napadati naciste šele potem, ko so sovjeti prekinili pakt z nacisti, nič prej.

Tvoje mnenje je nepomembno. Je samo povzetek mnenja osebe, ki je najbolj skrajna kar je sploh možno.
Iz ene skrajnosti to je iz aktivne vloge v komunistični Partiji je šel v drugo skrajnost, ustanovil svojo partij, ki je postala kopija takratne komunistične Partije, njeno delovanje je enako in nima ničear z demokracijo niti z demokratičnimi načeli.
Takšni osebki so najhujši in najbolj nevarni. V normalnih državah jih potisnejo na rob družbe in jih pozabijo!

Cifix63 je izjavil:

SambaShare je izjavil:

borut_p je izjavil:

Nemci in nato sigurno ne, toliko Slovenije noben ni imel rad. še ene pokvarjene radarje smo morali kupit od nemcev, da so nas priznali.

Kje si pa to pobral? Nemčija je bila prvi resni player v Evropi, ki je priznala Slovenijo in Hrvaško in aktivno lobirala da so preostali sledili.

https://www.washingtonpost.com/archive/...

Bolj malo imate pojma o geostrategiji zahodnih držav pod dežnikom oz komando ZDA, to sem opazil takoj...pa premladi ste in ne razumete...zato samo par besedic. Bolj kot ne osnovnošolska razlaga.

Odločitev o izbrisu Juge je že padla daljnega leta 1974 pod Nixonom vendar so jo zaradi spleta okoliščin in velikih mednarodnih konfliktov ali kriz, če hočete, v katere so bili udeleženi in drugih kriz so nato še nastale (nap naftna kriza), odložili.

Ne klobasaj. Jugoslavija je razpadla predvsem in zato, ker je bila v sorazmerno slabem ekonomskem stanju, neko jedro Srbov, Črnogorcev, Makedoncev ter Bosancev pa je dvigovalo roke za beograjski model trdorokcev - aka kult osebnosti - vožd.

Slovenija oz. delegacija Slovenije je bila za gradualni liberalizem, t.j. za nekdanji Kavčičev model. To je bilo trdo preglasovano in za razliko od prejšnjih sposobnih aparatčikov (=kriznih managerjev ala Milka Planinc), ki so iskali rešitev v:
a) liberalizaciji ekonomije
b) hkratnem zategovanju pasu
c) iskanju konsenza (t.j. vsi se strinjajo v Jugoslaviji, da je to rešitev)

so začeli trdorokci kar vleči ukrepe, ne da bi kaj vprašali (=likvidacija dela zlatih rezerv), šopali so dinar.

Vprašanje 2-3 let je bilo, da bi Slovenci (in verjetno Hrvati, ter vsi ostali, razen nekega jedra v Beogradu) jedli časopisni papir in regrat iz travnikov.

@bbbbbb2015

Glej kamerad nimava se sploh kaj pogovarjati, alles klar!?
Preberi si nekaj zgodovinskih knjig (predvsem še kakšno takšno iz katere boš izvedel kako deluje amer sistem uničevanja, plenjenja itn..- lep primer je npr že žvižgač Assange, ki dobesedno razpada v zaporu samo zato, ker je svetu pokazal tisoče pristnih dokumentov kako deluje emer sistem; kako so pobijali civile, kako ustvarjajo, nova konfliktna žarišča, nove vojne itn) - pa seveda evalviraj prebrano.
Predvsem pa prenehaj gledati Noro tv in druge firerjeve medije za ščuvanje ter širjenje laži potem se pa lahko oglasiš!

3p ::

A se da kje prebrati kaj več o tem letalskem napadu na Ljubljano? Kaj pa so imeli v planu? Porušiti lastne kasarne? Ok, razstreliti Cankarjev dom? Porušiti tromostovje? Bombardirati Fužine? Drugje so letala seveda bila v zraku in so ekspresno preletavali bajto, v kateri sem takrat živel, in sesipavala infrastrukturo.

Čisto špekuliram, ampak če se informacije o tem prišle do držav iz NATA, so verjetno dobili kak ultimat. Če je bilo to sploh realno v igri. Ja, scenarij je verjetno že bil pripravljen, od leta 1954 naprej. No, takrat je veljalo, da je šlo za dogovor, ker slovensko ozemlje ni bilo v igri za Veliko Srbijo.

Samega razpada Juge in vzrokov za to pa ni mogoče gledati izven časovnega okvira, ko se je to dogajalo. Takrat je šla večina "rdečih" držav pa-pa. Hladna vojna se je končala. Neuvrščeni so tudi izgubili moč, kolikor so je imeli. Ne dvomim, da se je tudi "jugi" metalo polena pod noge. Sami smo se tudi gospodarsko zaplezali in smo začeli spet povečevati zaostanek za razvitejšimi. Slavni zunanji dolg ob razpadu Juge pa je bil kljub vsemi bistveno nižji (kot delež BDP) od trenutnega dolga Slovenije.

gozdar1 ::

Cifix63 je izjavil:

@bbbbbb2015

Preberi si nekaj zgodovinskih knjig (predvsem še kakšno takšno iz katere boš izvedel kako deluje amer sistem uničevanja, plenjenja itn..- lep primer je npr že žvižgač Assange, ki dobesedno razpada v zaporu samo zato, ker je svetu pokazal tisoče pristnih dokumentov kako deluje emer sistem; kako so pobijali civile, kako ustvarjajo, nova konfliktna žarišča, nove vojne itn) - pa seveda evalviraj prebrano.
Predvsem pa prenehaj gledati Noro tv in druge firerjeve medije za ščuvanje ter širjenje laži potem se pa lahko oglasiš!

Ravno zahodu in predvsem zda se je zahvalit, da je jugoslavija v taki obliki kot je obstala tako dolgo kot je. Brez izdatne ekonomske in materjalne pomoči bi v državi kaj lahko začela prevladovat prosovjetska struja. Kem je vse krenilo, ko je država zašla v resne ekonomske težave se je pa videlo koncem 80ih oz. še bolj začetku 90ih.

borisk ::

3p je izjavil:

Slavni zunanji dolg ob razpadu Juge pa je bil kljub vsemi bistveno nižji (kot delež BDP) od trenutnega dolga Slovenije.

Glede na zunanji dolg, glej na to, kolikor ti države zaupajo, sej jugoslavija bi imela večji dolg, ampak so vidli da je prižgana bomba, pa nihče ni dal denarja.

Cifix63 je izjavil:

@bbbbbb2015

Prebral sem jaz več knjig, kot si ti sploh lahko predstavljaš. Zato me ne rabiš pošiljati nikamor.
Assangeja pa tudi pusti pri miru. Od razkritja so imeli benefit vsi, razen Američanov in Assangeja samega.

ZDA na začetku niso hotele priznati Slovenije, ter so to odkrito tudi rekle. Jugoslovanski razpad je bil skuhan interno, največji delež so imeli Srbi in njihov vožd, ter kup enih Srbov, ki so plenili jugoslovansko lastnino do daske, vključno z zlatimi rezervami.

Seveda bi Slovenija lahko popustila, v tem primeru bi bili verjetno zapleteni v interni klobčič argumentov in sigurno ne bi mogli zmagati, ker bi nas srbski lobi vedno preglasoval. JNA pa so dogodki dobili na levi nogi. Kasneje se je JNA radikalizirala in predvsem prečistila. Zato bi imeli več težav sigurno kasneje.

Poglej si Katalonijo. Španci so reagirali z vso silo, ter vse pometali v zapor. Katalonci so lahko "razglasili" karkoli, Španci so jih pregazili do daske.

Ne rabiš me usmerjati kot psička, kajsmem in kaj ne smem gledati in tudine rabim tvojega dovoljenja, da se oglašam. Živimo v demokraciji.

borisk je izjavil:

3p je izjavil:

Slavni zunanji dolg ob razpadu Juge pa je bil kljub vsemi bistveno nižji (kot delež BDP) od trenutnega dolga Slovenije.

Glede na zunanji dolg, glej na to, kolikor ti države zaupajo, sej jugoslavija bi imela večji dolg, ampak so vidli da je prižgana bomba, pa nihče ni dal denarja.

Nasprotno. In ZDA in EU je na začetku ponujala ravno to. Krediti, da se vsi malo pomirite, zmenite se nekaj, potem pa bo že.
Predvsem Slovenija ni želela tega. Saj na usodo Jugoslavije praktično ni mogla več vplivati. Srbi so si predstavljali, da bodo imeli vso Jugoslavijo, oz. preostanek Jugoslavije. Ocena, da (novi) krediti ne bi spremenili ničesar v Jugoslaviji, je bila pravilna in takrat in sedaj.

Da poa je Slovenija takrat rapidno v 10 letih zlezla iz nekih 2-3 mrd $ na nekih 30 mrd $ dolga je pa druga - in zelo žalostna zgodba. Je pa tudi res, da je Slovenija začela z nule, brez zlatih rezerv, brez vsega. Začetek Slovenije je bil financiran z dolgom, da se razumemo.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25357781 (52472) bluefish
»

Sojenje Karadžiću (strani: 1 2 3 4 )

18321370 (14187) perci
»

Škotska neodvisna? (strani: 1 2 3 4 5 )

20837055 (28680) Vanich

Janša - revolucionar? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34730646 (22446) kuglvinkl

Več podobnih tem