» »

cesta

cesta

Pikapok ::

Pozdravljeni,
ali mogoče kdo ve, ali je zakonsko določeno o služnostni poti glede širine ceste, uporaba velikih strojev?
Pot sicer obstaja že od leta 1955. Nikdar ni bila vpisana v ZK. Vozili smo mi in sosedje.
Sosed je imel le travnik, za to nikoli ni bil problem pri uporabi te ceste. Cesta je široka cca 2,5m.

Težava se pojavi, ker ima sosed zadnjih nekaj let tam njivo. Torej se preko te poti vozi z velikimi kombajni in traktorji + prikolice.
Torej je vedno vsaj za 1 meter peljal po očetovi njivi. Če nimamo kaj takšnega gor ni problem.

Problem pa je , ker mi imamo buče, sosed pa ima pšenico. Težava bo nastala, ko bo hotel kombajn tja. Torej, brez da bi peljal po naši njivi ne gre...
Sedaj bi oče rad, da se zadeva uredi in vpiše služnostna pot v ZK. Sosed pa zahteva, da se vkjiži služnostna pravica vožnje z vsemi prevoznimi sredstvi.
Pri velikih strojih je tole 3,5 - 4 metre. Težava je ker on drugega dostopa nima, oz ima še eno njivo pod našo in mu oče govori, da naj tam pelje po svojem... ampak ne, ker tam ampak vmes je potem že drugi sosed.

Cesto uporablja še več sosedov, ampak niso problematični, ker imajo le vikende oz majnše vinograde.

približna slika

• spremenilo: Pikapok ()

Aston_11 ::

Če je dosedaj vozil z vsemi vozili, potem to lahko zahteva. Lahko pa se dogovorite tudi drugače ....

kriptobog ::

Njegova njiva je odmaknjena z glavne ceste in je vmes še kak pas, ki je od drugega lastnika? Ali je pač fizično nemogoče, da bi tam imel dostop direktno s ceste?

Pikapok ::

Vozil je zadnje 4 leta. Ampak smo mi takrat imeli prazno njivo in ni bil problem. Ima možnost peljati po svoji njivi. Rdeči pas na sliki...

kriptobog ::

Pikapok je izjavil:

Vozil je zadnje 4 leta. Ampak smo mi takrat imeli prazno njivo in ni bil problem. Ima možnost peljati po svoji njivi. Rdeči pas na sliki...

Problem solved. Kako se boste zmenili s sosedom je pa drugo. Če vpisujeze v ZK, vztrajaj da se ne vpiše, da gre lahok z vsemi vozili čez. Če boste reševali pravno, se bo dostop dodelil po najlažji poti, to bo pa itak preko njegove njive.

UganiKdo ::

$ leta ni dovolj da bi lahko priposestoval služnost na tak način.

Žal sta samo dve opciji dogovor s sosedom ali pa sodišče. Sosed vas za služnost, še prej pa verjetno vi njega zaradi motenja posesti.

Kar se zakonskih določil tiče: Služnost je načeloma stvar dogovora, tako da širina in tip vozil sta pač odvisna od tega. V primeru nujne poti (če drugače ne more do njive) sodišče v postopku presodi v kakšnem obsegu in kje se postavi nujna pot. Ravno tako se v takem postopku določi odplačnost pravice. Glede na opisano je velika verjetnost, da bo sodišče zavrnilo zahtevo za nujno pot, če lahko pelje čez svojo njivo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Služnostna pot

Oddelek: Loža
253758 (2206) Tidule
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222760 (14011) St235
»