» »

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Slo-Tech - Konzorcij NVM Express (NVMe) je sprejel in izdal specifikacije za novo verzijo standarda NVMe 2.0, ki ostaja nazaj združljiv s predhodno verzijo (NVMe 1.4). Novosti, ki jih uvaja NVMe 2.0, bodo omogočile, da bodo NVMe podpirali tudi klasični diski, ne le SSD, ki jih bo moč priključiti prek PCIe. NVMe je specifikacija za dostop do trajnega spomina, torej SSD-jev, kartic PCI Express, M.2 ipd.

Podpora diskom je ena največjih sprememb v NVMe, kar je tudi razlog, da se nova verzija imenuje 2.0 in ne 1.5. Diski sicer danes še niso dovolj hitri niti, da bi v celoti izkoristili SATA 3.0, a v prihodnosti bi to lahko predstavljalo ozko grlo, denimo pri diskih z dvojno roko za bralno-pisalne glave. Opazen je trend po poenotenju priključnih standardov, kjer bi lahko NVMe postal prevladujoč.

Druge novosti niso nič manj pomembne. Tehnologija ZNS (Zoned Namespaces) omogoča pametno razporeditev zapisanih podatkov v cone, nekakšno sprotno defragmentacijo, ki je namenjena izboljšanju dostopnih časov in dolgoživosti pogonov (polprevodniški pomnilniški mediji imajo omejeno število prepisov). EGM (Endurance Group Management) omogoča bolj dinamične konfiguracije SSD-jev, med drugim dinamično upravljanje kapacitete. Ukaz KV (Key Value) pa prinaša nov način komunikacije s SSD-ji, kar zniža obremenjenost procesorja pri dostopu do podatkov. Prvi pogojni z ZNS so že na voljo, KV-SSD pa že nekaj časa.

7 komentarjev

acookook ::

Kaj pa hitrost? Bo ostala enaka ali hitrejša?
.

pegasus ::

NVMe je specifikacija protokola in se ne ukvarja direktno s hitrostmi. Hitrost je pretežno odvisna od transporta, na katerem ta protokol obesiš. Specifikacija privzeto ponuja NVMe over PCIe, over RDMA in over TCP. Zna bit da se v prihodnosti pojavi še opcija za usb oz. thunderbolt.

Lonsarg ::

Thunderbolt/USB4 itak že podpira PCIexpress in s tem poljubni priključek ki je PCIe based. Naj bo to zunanja grafična kartica ali pa zunanji NVMe disk. Izgubiš pa s tem na kompatibilnosti, je bolje se drzat klasicnih USB protokolov. Ali pa če bi v teoriji zunanji disk znal oba, sam najbrž ni vredno komplicirati.

jlpktnst ::

Čudno da tole ni omenjeno U.2 @ Wikipedia

hojnikb ::

jlpktnst je izjavil:

Čudno da tole ni omenjeno U.2 @ Wikipedia

kaj ima to veze z nvme2.0?
#brezpodpisa

pegasus ::

U.2 je neko prehodno skrpucalo, da lahko na pcie priklopiš 2.5" diske, tako da proizvajalcem ni treba predelovati pleha ohišij. Prihodnost je družina snia edsff formatov: https://www.snia.org/sites/default/file...
Ideja je, da se ta format razvije tudi za večje wataže in da se eventuelno v tej obliki ponudi tudi manjše acceleratorje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

Spock83 ::

U.2 je konektor in ne direktno signalizacija kot je NVMe. Oz. bolj natančno skupek vsega skupaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Oddelek: Novice / Diski
73565 (1978) Spock83
»

cache

Oddelek: Pomoč in nasveti
353825 (2008) gruntfürmich
»

Prihaja PCIe 6.0

Oddelek: Novice / Grafične kartice
429885 (8311) fujtajksel
»

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6322991 (15371) Invictus
»

CES 2015: Hitrostni rekorder Samsung SM951 SSD

Oddelek: Novice / Diski
289042 (6406) Qushaak

Več podobnih tem