Forum » Loža » Montažne hiše - koliko realna cena?
Montažne hiše - koliko realna cena?
Temo vidijo: vsi
bm1973 ::
Jebi ga, toliko zdaj to stane...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
borut_p ::
Evi tipicni forumski odgovor - pa če bi kaj sam naredil pa s kolegi, bi prisel z ene pol cez ej ... majkemi
Ko se pa realnost 'usede' je pa drugo.
Koliko si šel čez zadani plan?
Kdo pa danes zna še kaj delat?
Že če rabiš pomoč pri prestavljanju pohištva, dobiš cel kup izgovorov, kaj šele, da bi se kaj zidalo, barvalo...
Že če rabiš pomoč pri prestavljanju pohištva, dobiš cel kup izgovorov, kaj šele, da bi se kaj zidalo, barvalo...
Tody ::
No, tukaj je očitno bil budegt ker
Router, access pointi, networking, server, UPS itd. - 6.200 EUR
Krajinska arhitektka - 5.100 EUR
Vrtnarija - 10.000 EUR
Tudi
Bioklimatska pergola (hard-top) na električni pogon, 3x zip rolo, LED luči, senzorji za dež/veter, 4,5m × 3,2m - 25.000 EUR
tudi tukaj se ni lih šparalo
Oprema (bela tehnika, jogiji, kuhinjski pult, kavč, stoli, TV, sound system, sesalci, jedilna miza, umivalniki, steklo v kopalnici, itd.) - 44.000 EUR
Mizar (celotno pohištvo hiše je po meri) - 48.000 EUR
Je pa fajn imet en vpogled :)
Router, access pointi, networking, server, UPS itd. - 6.200 EUR
Krajinska arhitektka - 5.100 EUR
Vrtnarija - 10.000 EUR
Tudi
Bioklimatska pergola (hard-top) na električni pogon, 3x zip rolo, LED luči, senzorji za dež/veter, 4,5m × 3,2m - 25.000 EUR
tudi tukaj se ni lih šparalo
Oprema (bela tehnika, jogiji, kuhinjski pult, kavč, stoli, TV, sound system, sesalci, jedilna miza, umivalniki, steklo v kopalnici, itd.) - 44.000 EUR
Mizar (celotno pohištvo hiše je po meri) - 48.000 EUR
Je pa fajn imet en vpogled :)
RedDrake ::
Ja, samo tele zgoraj omenjene postavke se da hitro oklestiti verjetno celo za 100k EUR skupaj. Ampak verjetno je šlo po principu "ima se, može se", tako da all good.
johnnyyy ::
velikBrokoli je izjavil:
- SKUPAJ - 646.224 EUR
Hja, ni poceni. Kolega se je ravno vselil in je tudi na slabe pol milje s podarjeno zemljo.
Jaz sem se trenutno zataknil v 3GF+okna+vhodna vrata in na 350k.
fikus_ ::
Na pamet je lahko pisati, koliko bi oklestil.... saj lahko, ko gradiš, če ne gradiš je pa bolj pametovanje.
Sicer je pa objavljen stroškovnik dober za orientacijo.
Avturju pohvala, da se je potrudil, napisal in objavil.
Sicer je pa objavljen stroškovnik dober za orientacijo.
Avturju pohvala, da se je potrudil, napisal in objavil.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ampak tole se sliši kar "veliko".
V "luftu" imam projekt, severna primorska, taka malo večja vikendica, žena hoče še apartma, da bo kaj kanilo nazaj (če bo), tako da bo tam ene 120-130 kvadratov neto v P-N-M izvedbi. Zemlja je, na parceli je že infrastruktura. Arhitekt pravi, da bi se tam za 200-250k dalo priti do hiše v kateri bi lahko bil vsaj osnovni bivalni del zaključen (torej brez apartmaja in opcijske mansarde). Zakaj to ne bi šlo?
Ja, na pamet je lahko pisati. Ampak ko vidiš 6,5k EUR za IT opremo bajte veš da je "ima se, može se" v igri. Saj, ni problema vzeti ubiquti AP-ja za 500 EUR namesto TP-linka za 50. Samo povem, da se marsikaj da.
Jaz sem bratrancu "na hitro" opremil hišo z malo inštalacije (2 AP-ja, routerček, 4 kamere, snemalnik, switchi, ipd ...) za 600 EUR.
Pa tudi, lahko kupiš pohištvo po meri od mizarja in pljuneš samo za mizo v kuhinji 4k EUR (ostalo potem še dobrih 15k zraven - realna ponudba, ki sem jo imel pred leti na mizi), ali pa kupiš IKEA produkt in ti za 4k dejansko vse tudi zmontirajo in priključijo. 3 klime lahko stanejo 4k EUR, ali pa 2k EUR.
Bioklimatska pergola lahko stane 25k, ali pa postaviš dva senčnika za 1k EUR. Ipd ...
Na vikenud sem zasadil okoli 50m dolgo živo mejo iz lovorikovcev. Ko sem vprašal lokalne "vrtnarje" smo bili na 5k+ EUR. Na koncu sem najel kombi za 70 EUR, plačal 30 EUR nafte, šel na štajersko po 120 sadik, plačal dobrega jurja in skupaj s sosedom en popoldan vihtel lopato. Na koncu pod 1,2k EUR. Marsikaj se da, če se hoče.
V "luftu" imam projekt, severna primorska, taka malo večja vikendica, žena hoče še apartma, da bo kaj kanilo nazaj (če bo), tako da bo tam ene 120-130 kvadratov neto v P-N-M izvedbi. Zemlja je, na parceli je že infrastruktura. Arhitekt pravi, da bi se tam za 200-250k dalo priti do hiše v kateri bi lahko bil vsaj osnovni bivalni del zaključen (torej brez apartmaja in opcijske mansarde). Zakaj to ne bi šlo?
Ja, na pamet je lahko pisati. Ampak ko vidiš 6,5k EUR za IT opremo bajte veš da je "ima se, može se" v igri. Saj, ni problema vzeti ubiquti AP-ja za 500 EUR namesto TP-linka za 50. Samo povem, da se marsikaj da.
Jaz sem bratrancu "na hitro" opremil hišo z malo inštalacije (2 AP-ja, routerček, 4 kamere, snemalnik, switchi, ipd ...) za 600 EUR.
Pa tudi, lahko kupiš pohištvo po meri od mizarja in pljuneš samo za mizo v kuhinji 4k EUR (ostalo potem še dobrih 15k zraven - realna ponudba, ki sem jo imel pred leti na mizi), ali pa kupiš IKEA produkt in ti za 4k dejansko vse tudi zmontirajo in priključijo. 3 klime lahko stanejo 4k EUR, ali pa 2k EUR.
Bioklimatska pergola lahko stane 25k, ali pa postaviš dva senčnika za 1k EUR. Ipd ...
Na vikenud sem zasadil okoli 50m dolgo živo mejo iz lovorikovcev. Ko sem vprašal lokalne "vrtnarje" smo bili na 5k+ EUR. Na koncu sem najel kombi za 70 EUR, plačal 30 EUR nafte, šel na štajersko po 120 sadik, plačal dobrega jurja in skupaj s sosedom en popoldan vihtel lopato. Na koncu pod 1,2k EUR. Marsikaj se da, če se hoče.
primoz4p ::
Kdo pa danes zna še kaj delat?
Najprej ti pomaga, potem ga pa še prijaviš za delo na črno ...
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1)
7. člen
(dejavnosti in dela, ki niso delo ali zaposlovanje na črno)
(1) Ne glede na določbe 3. člena tega zakona za delo na črno ne štejejo:
- sosedska pomoč,
- sorodstvena pomoč,
- nujno delo,
- humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije in prostovoljsko ter dobrodelno delo,
- osebno dopolnilno delo.
(2) Ne glede na določbe 5. člena tega zakona se za zaposlovanje na črno ne štejejo:
- kratkotrajno delo,
- nujno delo,
- humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije in prostovoljsko ter dobrodelno delo.
(3) Za delo ali zaposlovanje na črno tudi ne šteje brezplačna pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah.
8. člen
(sosedska pomoč)
Za sosedsko pomoč se štejejo opravljanje dela med sosedi posamezniki, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila, kakor tudi druge oblike sosedske pomoči, določene v drugem zakonu.
Ampak tole se sliši kar "veliko".
Će se že greš apartmaje, naredi vsaj 3-4, da se bo splačalo...
Od enega ti bo šlo preveč časa...
250k plus še kakih 20%... Pa boš tam...
Hja, kolikor imam sam izkušnje z arhitekti/projektanti, večinoma delujejo tako, da ko je pridobljeno GD oni delo "zaključijo". In potem imaš vse na izvajalcu in nadzorniku, projektanta kličeš samo še za primere, če hočeš stvari narediti na način, da kršiš GD/PZI. Tako projektanti nimajo nekega feedbacka koliko je cena izgradnje - za to je bolje vprašati nadzornike.
Velikokrat dobiš pri projektu "projektantsko oceno" koliko bo stala gradnja, samo večina projektantov to dela preko zunanjih popisovalcev.
P+N+M in 120m² - to je cca 40m² neto na štuk - ni to malo malo?
velikBrokoli ::
Skoraj nič ni bilo v lastni izvedbi, razen škarpa, je moj čas več vreden, sem med gradnjo več delal in služil, jebiga.
Tudi šparali nismo, bi pa sigurno lahko za 50-100k oklestil, če bi vzel pohištvo iz ikeje, low budget opremo, ne bi plačal dodatnih arhitektov za interior design/zunanjo ureditev. Še več bi prihranil, če bi stvari uredil v lastni izvedbi, sam to ni finančno logično za mojo situacijo.
Prvi plan je bil 500k vse skupaj, pa sem takrat mislil, da je to pretirana cifra
Tudi šparali nismo, bi pa sigurno lahko za 50-100k oklestil, če bi vzel pohištvo iz ikeje, low budget opremo, ne bi plačal dodatnih arhitektov za interior design/zunanjo ureditev. Še več bi prihranil, če bi stvari uredil v lastni izvedbi, sam to ni finančno logično za mojo situacijo.
Evi tipicni forumski odgovor - pa če bi kaj sam naredil pa s kolegi, bi prisel z ene pol cez ej ... majkemi
Prvi plan je bil 500k vse skupaj, pa sem takrat mislil, da je to pretirana cifra
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
x3ca ::
Ah to ste fuuul poceni prisli skoz glede na luksuz! Mi smo bankrotirali pri esencialnih zadevah in je zmanjkalo za luksuz
Samo kanalizacija je bila 30k zaradi dolge trase, asfaltiranja, veliko jaskov. Pa potem skarpa 20k, temeljna plosca blizu 50k, nadzornik 10k (pa ni bil dober)...
Sicer je offtopic (ampak v duhu tega foruma): a opišeš to mrežno opremo, server, ups ?
Ves networking in kamere sem vzel od ubiquiti. V utility sobi imam server rack, notri imam UDM Pro Max router in 48 PoE switch, v vsakem nadstropju access point, 5x 4k kamere zunaj hiše + zunanji zvonec (G4 Doorbell Pro). Vsa oprema je zvezana na UPS (Eaton 1500W), moj PC ima ločen UPS, sem vesel, da sem to dal v hišo, ker se ob slabem vremenu v naših krajih pogosto zgodi, da elektriko ven meče za kratke intervale.
Sestavil sem si pa tudi svoj rack mounted server, kjer imam gor proxmox, razne virtualke za home automation, truenas, torrenti, sluzbene zadeve, itd. Tudi tukaj sem zadovoljen z nakupom, ker bi me ta server danes najbrž prišel 2-3x več. Notri je 128GB rama, 7950x, 4TB SSD, okoli 48TB total NAS storage (RAIDZ2).
jan_g ::
Heh, ta seznam me spominja na mojo hišo. S to razliko, da je bilo pri meni bistveno manj zaloge denarja. Ni bilo govora o kakšnih arhitektih za notranji design ali urejanje okolice. No, z eno firmo sem imel uvodni sestanek, ker mi jih je priporočal znanec, a smo zelo hitro zaključili po prvem predlogu (za design in opremo kopalnice). In to na njihovo željo, saj so mi nekako po ovinkih dali vedeti, da se jim ne splača ukvarjati z mano, če sem cenovno občutljiv.
Konkretno za lopo sem pa gledal predlani in so se mi zdele cene previsoke. Pridobil sem par ponudb in je bil razpon nekje 10-15k. Sem potem raje naredil sam: tlakovci + pločevinasta Biohort lopa. Skupaj strošek 2k in dva vikenda mojega dela. Ni tako imenitno kot lopa za 15k, je pa dovolj dobro za par koles, kosilnico, orodje in ostalo šaro.
velikBrokoli je izjavil:
- Lopa + temeljna plošča za lopo, odvodnjavanje - 13.000 EUR
Konkretno za lopo sem pa gledal predlani in so se mi zdele cene previsoke. Pridobil sem par ponudb in je bil razpon nekje 10-15k. Sem potem raje naredil sam: tlakovci + pločevinasta Biohort lopa. Skupaj strošek 2k in dva vikenda mojega dela. Ni tako imenitno kot lopa za 15k, je pa dovolj dobro za par koles, kosilnico, orodje in ostalo šaro.

kriptobog ::
Lepe cifre. To so te lokalni majstri tako olupili? Predvsem zunanja dela, terasa, temeljna plošča, priključki, itd. Jaz sem imel vse majstre iz tistih koncev pa so bile cifre za več kot pol nižje.
Malo mešano, temeljna plošča, izkopi, betoniranje itd je bil Promas, terasa na buzonih in keramika pa Maramo, oni so uradni uvoznik buzonov in imajo tudi svoje izvajalce za samo izvedbo. Lokalni majstri me niso prepričali glede polaganja keramike na buzone, so se mi zdeli neizkušeni, pa sem raje malo več plačal za proper izvedbo.
Cifre so tudi višje, ker je od leta 2019 dalje šlo vse v nebo, ljudje pa še vedno primerjajo številke iz tistih let. Res pa nisem povsod iskal najcenejše opcije, ker se nisem hotel ukvarjati s šalabajzersko izvedbo. Sem zelo zadovoljen z mojo izbiro izvajalcev, ker praktično nihče ni slabo delal in so se vsi držali dogovorjenih rokov. Reklamiral sem le nekaj malenkosti v hiši, kjer je Lumar takoj odpravil napake.
Lopa je res precenjena, je pa po meri narejena od mizarja, gre za leseno dvokapnico, les je pa sibirski macesen. Parcela je majhna, pa smo jo morali v en kot parcele bolj nerodno postaviti, je prav prišlo, da mi je nekdo po meri naredil. Bi pa tukaj sigurno lahko veliko bolj poceni skozi prišel.
Cifre so tudi višje, ker je od leta 2019 dalje šlo vse v nebo, ljudje pa še vedno primerjajo številke iz tistih let. Res pa nisem povsod iskal najcenejše opcije, ker se nisem hotel ukvarjati s šalabajzersko izvedbo. Sem zelo zadovoljen z mojo izbiro izvajalcev, ker praktično nihče ni slabo delal in so se vsi držali dogovorjenih rokov. Reklamiral sem le nekaj malenkosti v hiši, kjer je Lumar takoj odpravil napake.
Heh, ta seznam me spominja na mojo hišo. S to razliko, da je bilo pri meni bistveno manj zaloge denarja. Ni bilo govora o kakšnih arhitektih za notranji design ali urejanje okolice. No, z eno firmo sem imel uvodni sestanek, ker mi jih je priporočal znanec, a smo zelo hitro zaključili po prvem predlogu (za design in opremo kopalnice). In to na njihovo željo, saj so mi nekako po ovinkih dali vedeti, da se jim ne splača ukvarjati z mano, če sem cenovno občutljiv.
velikBrokoli je izjavil:
- Lopa + temeljna plošča za lopo, odvodnjavanje - 13.000 EUR
Lopa je res precenjena, je pa po meri narejena od mizarja, gre za leseno dvokapnico, les je pa sibirski macesen. Parcela je majhna, pa smo jo morali v en kot parcele bolj nerodno postaviti, je prav prišlo, da mi je nekdo po meri naredil. Bi pa tukaj sigurno lahko veliko bolj poceni skozi prišel.
Zgodovina sprememb…
Pismo, pol so pa konkretno podražili od 2020
Ja, je šlo konkretno vse skupaj gor, če sploh koga dobiš.
Jaz ne dobim štromarja za 1 dan, ko imaš ves material kupljen in že pripravljen.

Črni DILDO ::
Materjal se je podražil in plače so se zvišale.
Prejšni teden električar napeljal 200m kabla lani dal 1 eur za 1m 2,5mm^2, zdaj je 1,3 eur.
Cement lani 4eur 25 kg, letos 4,5 eur.
Rebrasto železo fi 8 dolžine 6m 2,1 eur letos 2,5 eur.
Armaturna mreža Q335 lani 65 eur, letos 80 eur.
Prejšni teden električar napeljal 200m kabla lani dal 1 eur za 1m 2,5mm^2, zdaj je 1,3 eur.
Cement lani 4eur 25 kg, letos 4,5 eur.
Rebrasto železo fi 8 dolžine 6m 2,1 eur letos 2,5 eur.
Armaturna mreža Q335 lani 65 eur, letos 80 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Črni DILDO ()
Hja, kolikor imam sam izkušnje z arhitekti/projektanti, večinoma delujejo tako, da ko je pridobljeno GD oni delo "zaključijo". In potem imaš vse na izvajalcu in nadzorniku, projektanta kličeš samo še za primere, če hočeš stvari narediti na način, da kršiš GD/PZI. Tako projektanti nimajo nekega feedbacka koliko je cena izgradnje - za to je bolje vprašati nadzornike.
Velikokrat dobiš pri projektu "projektantsko oceno" koliko bo stala gradnja, samo večina projektantov to dela preko zunanjih popisovalcev.
P+N+M in 120m² - to je cca 40m² neto na štuk - ni to malo malo?
Bomo videli, najprej projekt, potem par ponudb, potem pa po GD.
Ja, kvadratura je mala, ker je v pritličju garaža, mansarda pa se ne razteza čez celoten objekt (misli si T, kjer je "izrastek" samo v pritličju in nadstropju). Mogoče sem si napak razložil kaj pomeni neto - skupni notranji tloris je okoli 190 kvadratov. Samo so v igri zunanja loža/balkon, garaža, ipd ... Mogoče je tisto uporabna površina? Ne vem, nimam pojma.
Motion ::
velikBrokoli je izjavil:
mene pa firbec matra, kaksna je bioklimatsks pergola?
Ima premične lamele, lahko imaš zaprto, če je dež, ali pa odprto, če želiš več svetlobe.
obična pergola potem
Ampak je BIO in iz železa, ki je 100% EU porekla, ter so jo sestavili Hansi in Janezi*. Od tod potem cena 25k EUR za kup pleha in prgišče elektronike.
*Če verjameš v pravljice
*Če verjameš v pravljice
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
Motion ::
bi verjel če nebi vidu pr prjatlu na lastne oči,....
kako jo Janez izmeri pošlje podatke kitajcu, ta mu jo izdela, janez pa jo zmontira. Seveda je bla cena ponudbe cca 100% višja, kot pa ga je potem stalo ko je sam izmeril in podatke sam poslal kitajcu in jo potem tudi sam zmontiral,.... klasičen ima se može se
*nič ne obsojam
kako jo Janez izmeri pošlje podatke kitajcu, ta mu jo izdela, janez pa jo zmontira. Seveda je bla cena ponudbe cca 100% višja, kot pa ga je potem stalo ko je sam izmeril in podatke sam poslal kitajcu in jo potem tudi sam zmontiral,.... klasičen ima se može se
*nič ne obsojam
velikBrokoli je izjavil:
mene pa firbec matra, kaksna je bioklimatsks pergola?
Ima premične lamele, lahko imaš zaprto, če je dež, ali pa odprto, če želiš več svetlobe.
obična pergola potem![]()
Klasična pergola je lesena in vedno odprta, tam boš težko zaprl lamela, ker jih ni. Poceni pergole tudi niso vodotesne, pa dražje imajo nek sistem, kjer jih daš pod določen kot po dežju in voda steče po lamelah do odtoka, namesto direkt dol po terasi/mizi.
Realno imaš pa tudi tako pergolo skoraj vedno zaprto, razen pozimi kdaj spustiš malo sonca notri.
Potrata denarja? Najbrž res. Cene so visoke, sem pa vseeno zelo zadovoljen s kvaliteto. Lahko daš pa nek lesen nadstrešek za par jurjev pa je mir.
bi verjel če nebi vidu pr prjatlu na lastne oči,....
*nič ne obsojam
Jaz sem vzel hard-top pergolo od Inox Vrbovšek, mislim, da so iz Laškega, imajo dejansko svojo proizvodnjo.
Mi pa to niti ni pomembno, who cares, pa naj Kitajec naredi …
Zgodovina sprememb…
Fury ::
velikBrokoli, to si kar dobro sufural gradnjo. In casovno se je izslo super, in pomoje tut cenovno super, ce racunas da nisi nic sam delal pa nisi mel nekih salabajzerjev na crno :) Respect!
Za primerjavo, jaz 2023:
- 635k hisa 150m2 v Ljubljani, ob naravi, z urejeno okolico, lopo in vsem na kljuc
- 350m2 parcele - veliki dvorisce na eni strani si delim skupaj s sosedom, tam je tudi lopa
- 30k, pohistvo po meri vse (tudi kuhinja)
- 4k pult
- 6k luci (tuki sem kompliciral haha)
- 1k mogoce mrezne opreme
Pergole ni :)
Od podpisa do vselitve z vso opremo 6 mesecev.
Drugi primer - kolega, kupil stanovanje v blizini moje hise leta 2025, 480k za 100m2 stanovanje v bloku, z 2pm vvgarazi in shrambo. Bilo eno cenejsih na voljo takrat...
Za primerjavo, jaz 2023:
- 635k hisa 150m2 v Ljubljani, ob naravi, z urejeno okolico, lopo in vsem na kljuc
- 350m2 parcele - veliki dvorisce na eni strani si delim skupaj s sosedom, tam je tudi lopa
- 4k pult
Drugi primer - kolega, kupil stanovanje v blizini moje hise leta 2025, 480k za 100m2 stanovanje v bloku, z 2pm vvgarazi in shrambo. Bilo eno cenejsih na voljo takrat...
M@73Y ::
velikBrokoli, to si kar dobro sufural gradnjo. In casovno se je izslo super, in pomoje tut cenovno super, ce racunas da nisi nic sam delal pa nisi mel nekih salabajzerjev na crno :) Respect!
Za primerjavo, jaz 2023:
- 4k pult
635k€, 480k€, ne bom jamral, ampak me konstruktivno zanima, kako priti do takega denarja. Če imata par vsak povprečno slo plačo je to približno 2x po 200k€ kredita skupaj na 20 let, od tega jima za živeti ostane okoli 1200 €. Če odštejes položnice, avto, otrok si na 0.
..jump into psytrance tunnel..
Pa ti misliš, da povprečen par financira take hiše?
Za tak denar odpreš s.p./d.o.o., z neko plačo boš težko skozi prišel, razen če imata oba visoko plačo in dobiš pomoč staršev.
Ali pa se sprijazniš z realnostjo in kupiš manjše stanovanje za 200k, pa je problem rešen.
Za tak denar odpreš s.p./d.o.o., z neko plačo boš težko skozi prišel, razen če imata oba visoko plačo in dobiš pomoč staršev.
Ali pa se sprijazniš z realnostjo in kupiš manjše stanovanje za 200k, pa je problem rešen.
No ja, tako hudo spet ni. Za 500k krede na 20 let rabiš nekje 3k EUR "lufta" pri dohodku. To lahko dva s plačami sfurata. Ne povprečnimi, ampak tako, da imata skupaj nekje 4,5 - 5k neto dohodka pa lahko. Zatakne se edino pri tem, da obrok ne sme biti več kot 1/2 dohodka - ali pa rabiš poroka. Tako da, če kakšni starši pomagajo s poroštvom gre. Znanec si je tako pred leti uredil da je imel kredit na 10 let namesto 15 (ali več). Starša od obeh kot poroka, ker še ni imel otrok sta z ženo pač malo zategnila pas in je šlo.
brett ::
Kaj si pa potem lahko lahko "privošči" par z enim otrokom s skupnim povp. dohodkom 3100€/mesec? Privošči v smislu hiše. Nimata parcele. Hiša pa bi bila nekaj takega: https://www.noah.si/sl/eva-v-81 .
In imata svojo nepremičnino (stanovanje) v okolici LJ v vrednosti cca 280k€, od tega ima še 40k pufa 6 let. In novega pufa ne bi rada imela več kot 100k€, ker sta srednjih let. Torej skupna investicija za hišo max cca 350k€.
In imata svojo nepremičnino (stanovanje) v okolici LJ v vrednosti cca 280k€, od tega ima še 40k pufa 6 let. In novega pufa ne bi rada imela več kot 100k€, ker sta srednjih let. Torej skupna investicija za hišo max cca 350k€.
Bajta je danes 500-600k.
Niti ne nujno nova, in obnovljena.
Stvar lokacije, ampak kaj cenej ne bo šlo.
Pozabi na bajte 350k, kjer se lahko vseliš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Bajta je danes 500-600k.
Ta ogledna "bajtica" je 81m2 neto in na ključ 157k€, pa če dam notri svoj parket, keramiko, štekarje, ipd, ne bi smela biti več kot 170. Otroško sobo, spalnico, kavč, jedilni kot bi preselil iz stanovanja + bela tehnika. Edino kuhinja, sanitarije, kaka omara, lustri novo.
Postavil jo boš v luft? Parcela, plata, priključki, GD, itn...
500 m2 parcela je koliko? Okolica Ljubljane in še zazidljiva?
Plus, ali OPPN sploh dovoli postavitev take hiše...
500 m2 parcela je koliko? Okolica Ljubljane in še zazidljiva?
Plus, ali OPPN sploh dovoli postavitev take hiše...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
635k€, 480k€, ne bom jamral, ampak me konstruktivno zanima, kako priti do takega denarja. Če imata par vsak povprečno slo plačo je to približno 2x po 200k€ kredita skupaj na 20 let, od tega jima za živeti ostane okoli 1200 €. Če odštejes položnice, avto, otrok si na 0.
Dejstvo je, da si vsak povprečen par novograjene hiše ne more privoščiti - tako je bilo včasih in je tudi danes.
Ta ogledna "bajtica" je 81m2 neto in na ključ 157k€, pa če dam notri svoj parket, keramiko, štekarje, ipd, ne bi smela biti več kot 170. Otroško sobo, spalnico, kavč, jedilni kot bi preselil iz stanovanja + bela tehnika. Edino kuhinja, sanitarije, kaka omara, lustri novo.
Hudič je ker to je samo hiša. Zraven ni zajete dokumentacije, temeljne plošče, okolice, priklopa na vodovod/kanalizacijo itd. In te stvari so precej povezane z lokacijo. Kolega dela bajto nekje v bregu - vse škarpe, dovozi, izkopi itd. - preko 100k.
Npr. tole:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Kolikor vem je dokumentacija vključena v hišo, okolica bi zaenkrat dal kar je nujno, temeljna plošča bi bilo treba seveda + priključki tudi, če še niso.
Kolikor vem je dokumentacija vključena v hišo, okolica bi zaenkrat dal kar je nujno, temeljna plošča bi bilo treba seveda + priključki tudi, če še niso.
Npr. tole:
1 - nima niti mej odmerjenih
2 - vsaj meje ima urejene, dokumentacije nobene
3 - brez dokumentacije
4 - izdelan DGD "ki se ga da izdelati" - kdo to jamči?
5 - no ta edina ima dokumentacijo - samo je pa posledično cena tudi 240€/m².
pegasus ::
floyd1 ::
Konkretne cifre so to zgoraj, ampak hiša pač je luksuz.
Mi smo leta 2013 dali za prastaro (1937) bajto na 550m2 parceli 10 minut (peš) od centra MB (Tabor) 95k. Pol pa še ca. 150k počasi zmetali not. Pa dve leti sem "črnčil" tam vsak heben dan, medtem ko so ga kolegi veselo "srali" okrog.
En starejši "stric", ki je vsak dan hodil tam mimo, se je enkrat ustavil in me razsvetlil: "Vsak dan vas gledam, kako ste pridni, ampak - zakaj stara bajta? Moram vam povedat, da je stara hiša kot stara ženska. Lahko not vložite kolikor hočete, še vedno bo - stara
."
Mi smo leta 2013 dali za prastaro (1937) bajto na 550m2 parceli 10 minut (peš) od centra MB (Tabor) 95k. Pol pa še ca. 150k počasi zmetali not. Pa dve leti sem "črnčil" tam vsak heben dan, medtem ko so ga kolegi veselo "srali" okrog.
En starejši "stric", ki je vsak dan hodil tam mimo, se je enkrat ustavil in me razsvetlil: "Vsak dan vas gledam, kako ste pridni, ampak - zakaj stara bajta? Moram vam povedat, da je stara hiša kot stara ženska. Lahko not vložite kolikor hočete, še vedno bo - stara
Koliko pa je dokumentacija te dni? Približno...
Fora je ker ni samo dokumentacija
- dokumentacija (IDZ, DGD, PZI) - 3 leta nazaj me je prišlo cca 14k (najcenejše, nekatere ponudbe 20k+€).
- komunalni prispevek - 10k
- geomehanik, groba zakoličba, fina zakoličba - cca 1k€
- ureditev dovoza, izkop, nasutje, ureditev gradbišča - cca 20k
stroški se kar kopičijo, največji problem pa je ker to ti nihče ne pove koliko bo prišlo, saj je vse odvisno od lokacije/občine/terena.
floyd1 ::
- komunalni prispevek - 10k
največji problem pa je ker to ti nihče ne pove koliko bo prišlo, saj je vse odvisno od lokacije/občine/terena.
Tako je. In npr. 10k za komunalni prispevek še niti ni dosti. Poznam človeka, ki je dal pred 15 leti nekje med 17 in 18k. V Tuhinjski dolini, spada pa pod Občino Kamnik.
Informacije o tem je zelo težko dopbiti.
Bi mislil, da so v današnjih časih na voljo, pa občine to skrivajo kot svoje ljubice...
Bi mislil, da so v današnjih časih na voljo, pa občine to skrivajo kot svoje ljubice...

globoko grlo ::
Pejt pa vpras, pa ti bojo priblizn povedal.
Al pa povprasi naokrog kdo je nazadnje placal KP, pa bos mel za orientacijo.
V najboljsem primeru ti povejo le okvirno.
Al pa povprasi naokrog kdo je nazadnje placal KP, pa bos mel za orientacijo.
V najboljsem primeru ti povejo le okvirno.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
Torej je neke vrste ruleta...![]()
No ruleta ravno ni, je pa nekaj dela da pridobiš informacije. Recimo jaz sem šel do soseda in sem ga vprašal "kaj je našel ko je delal izkop". Pa sem dobil informacije o zgradbi terena - ilovnata podlaga, z občasnimi nanosi proda, v kateremu se nabira voda. Po vasi sem opazil vodnjake, kjer sem pogledal, kako visoko ta voda iz plasti lahko pride. Ker je parcela ravninska z malo padca in ilavnoto podlago, sem že takoj predvideval morebitne težave zaradi metoeorne vode in mogoče tudi poplav, če se kakšna reka/potok razlije. Tehnično se lahko hišo dvigne okolico pa nasuje - a zato rabiš material. Zato sem gledal kamnolome v okolici in razdaljo. Pa klasična hiša bo - aha betona bo šlo nekaj - kje so betonarne?!
Komunalni prispevek - najbolje na občino poslati neke iztočne podatke, da vrže v aplikacijo in ti poda cene, ali pa ga prosiš naj ti da za lokacijo vhodne podatke pa boš izračunal sam. Če imaš kakšnega soseda, ki je pred kratkim gradil, ga lahko prosiš za odločbo/podatke in potem sam računaš.
Tako da stvar ni naključna, samo parametrov imaš precej. In če gradiš nekje v bregu, kjer boš rabil precej škarp, saj ni težko pomeriti koliko škarp boš rabil koliko m³ betona bo šlo, v google vržti razdaljo do betonarne in potem poklicati in vprašati za ceno kubika in prevoza in izračunati.