» »

Ljubljanska banka - dolgovi do tujih varčevalcev

Ljubljanska banka - dolgovi do tujih varčevalcev

«
1
2 3

gkovac ::

Sem iskal v našem psevdo iskalniku in nisem najdu nič, tako, da če sem se slučajno zmotil in odprl novo temo.

Torej... zanima me zgodba Ljubljanske banke v navezi z varčevalci iz drugih držav bivše juge. Namreč včeraj sem imel burno debato z sodelavcem iz Hrvaške in da mu je Slovenija (Ljubljanska banka) dolžna denar. Debata ni bila ravno prijazna in zdej me zanima ali je kaj kar jaz ne vem!

Kaj se je zgodilo! Je res Slovenija ukradla denar? Sem z propagando zaslepljen Slovenec? Ali je moj prijatelj z propagando zaslepljen Hrvat?

Prosim za argumentirane odgovore po možnosti kar se da nepristranske! Hvala :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

MadMax ::

Kolikor je meni poznano, denar hrvaških varčevalcev ni nikoli prispel v Slovenijo.
Kaj smo jim potemtakem dolžni?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

DMouse ::

Jest vem zelo malo o tem, ampak kolikor sledim TVju, naši razlagajo da je varčevalcem dolžna bivša Jugoslavija (ker je bila banka nacionalizirana in torej v lasti bivše Jugoslavije), ko smo se osamosvojili, pa smo s tem nase prenesli del premoženja in del terjatev (ki smo jih še dolžni, ravno tako kot Hrvaška), s tem kapitalom smo registrirali (novo) Ljubljansko banko in začeli spet "od začetka". Ta razlaga zdrži vse mednarodne zakone in predpise, tako da pravno od Slovenije nihče ne more terjati celotnega dolga.

Matty ::

Ja, ampak zakaj smo morali ustanoviti banko z imenom Nova Ljubljanska Banka, katere ime ze spominja na staro banko, se vec, ze ime kaze, da je to banka, ki je nastala iz stare...

Denar pa je po moje prispel v Slovenijo in tudi sel v NLB... Sedaj sem proti priznavanju dolga, saj so ze obresti na glavnico ogromne. NLB (oz. drzava) bi morala dolg priznati ze pred desetimi leti in ga takrat z minimalnimi stroski poplacati...

asPeteR ::

Tako je. Pravnoformalno ni Slovenija oz NLB nic dolzna hrvatom. Gre pa za vprasanje legitimnosti.
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

->Ja, ampak zakaj smo morali ustanoviti banko z imenom Nova Ljubljanska Banka, katere ime ze spominja na staro banko, se vec, ze ime kaze, da je to banka, ki je nastala iz stare...

Jasno, to je vsem jasno. Toda pravno je vse urejeno, zato nimajo hrvatarji kej.(drugace bi nas ze 100x tozili)

->Denar pa je po moje prispel v Slovenijo in tudi sel v NLB... Sedaj sem proti priznavanju dolga, saj so ze obresti na glavnico ogromne. NLB (oz. drzava) bi morala dolg priznati ze pred desetimi leti in ga takrat z minimalnimi stroski poplacati...

Da. Zakaj bi vrnili? Si ze slisal za pojem "vojni plen"? No jaz to gledam na to tako.

Hrvaska je mirno gledala, ko je sla JLA s taknki nad nas. Jaz pa mirno gledam, ko so ostali brez denarja. Prav jim je.

8-)
http://blog.stegnar.com

Thomas ::

No, bom jest povedal kako je. Slovenija je izplačala vse Hrvate in druge, ki so imeli denar v bankah na področju Slovenije. "Teritorialno načelo". Hrvaški in drugim državam je ostala ista dolžnost. Hrvatje se sicer nekaj izgovarjajo, da je bila LB Zagreb pa samo podružnica. Brezpredmetno to. Tudi so oni ob osamosvojitvi sprejeli nek zakon, ki je zadevo TAKO urejal. Teritorialno.

Tega recimo jest leto dni nazaj nisem vedel in sem zagovarjal, "da jih je treba poplacat". Samo so se ze ob osamosvojitvah v SLO in HR uradno odlocili za ta princip. Nimaš kej pimplat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matty ::

Ja, ta dokument o "teritorialnem" nacelu so kot kaze sprejeli tudi Hrvati, saj je lani pricurljal ven...

In od takrat sem tudi jaz proti poplacilu...

ps: glede zasepljenosti s propagando... tisk na hrvaskem in v sloveniji definitivno pripomore k neobjektivnosti. Vjesnikje eden vecjih anti-slovenskih trobil... Seveda nikdar ne pozabijo omeniti dolga, meje, trdinovega vrha in dejstva, da slovenci nocejo povezati z avtocesto trsta in rijeke... Podobne clanke se najde tudi v Sloveniji, kar pomeni, da tudi mi nismo niti najmanj objektivni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

ferdo ::

Zelo-zelo težka je hrvaška roka in zelo-zelo dolg je hrvaški jezik.

Zgodovino poznamo zato je nerabimo še 1x pisat.
Tudi dejstva so znana in se jim nemoremo izmikat, ker odstopanje od teh dejstev nas lahko fino in zelo močno tepe po riti in glavi.

Če pa nekdo neče sprejet teh dejstev je pa druga zgodba.

Nova nlb je tako mislim jaz poplačala tisti dolg, ki ga je morala, vse ostalo je v dolgu bivše sfrj. Kakor je meni znano in še komu, je bila lb nacionalna banka, to pomeni, da je imela denar v narodni banki jugoslavije, ki je bila v beogradu. In!, če je denar ostal tam!?, potem, ga nemoremo vrnit slovenci. Spomni se zakona teritorjalnosti. KapiŠ?

Vprašaj to svojega sodelavca, če to razume ali ne, ali če tega neče razumet.
To je dobro da razčisti, ker če tega neče razumet, nebo nikoli prišel do denarja! Sam sebi meče pesek v oči, živcera sebe in nas slovence. Kaj se boji težit srbom? Kaj misli, da bo od nas lažje dubu denar? Tega pa jzt ne razumem... Zakaj bi težiu nekomu, ki ni moj dolžnik? Naj se obrne v drugo smer, ne proti nam.
Mogoče je problem v tem, ker nekateri znajo vohat denar, čeŠ... Slovenci majo več denarja srbi pa manj, ali celo, od slovencev bomo lažje dobili denar.

Nekateri pravijo: raje bi mel srba za soseda namesto hrvata.

Mi bomo lahko problem rešli, če se bomo vsedli za mizo, pa se pomenli, in hrvatom dopovedali, kaj lahko in kaj ne, in kaj smo jim mi dolžni, in kaj so nam oni dolžni.
V tem primeru o dolgu nlb pa pravim samo ne. Naj si preberejo sprejete in veljavne zakone in podpisane akte, šele potem se naj spravijo na ulice in težijo tistemu, ki jim je dolžan.

ďe to ga vprašej: kje je vložil svoje prihranke? Kdaj jih je vložil? In potem, kam je šel ta denar?
Če ima dokaze, da je ta denar v sloveniji na računu nlb, potem lahko takoj dobi odvetnika in izterja svoje prihranke. In jih bo dobil. Če pa za ta denar jamči njegova republika hrvaška se naj pa na nekoga, ki vodi to državo obrne. Ali naj njega izterja.

Nismo mi skupaj krave pasli.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

kopernik ::

Menda je imela LB na Hrvaškem precej večje terjatve do hrvaškega gospodarstva kot pa je sama "dolžna" hrvaškim varčevalcem. Tako da ni kej praskat.

steiner ::

Tako je. Nekje sem prebral, da so imeli Hrvati pri LB za cca. 270 mio kreditov, banka jim je pa dolžna 170 mio. Torej so oni banki dolžni 100 mio.
AXP @ 2186 , AXP @ 1608 Mhz folding for Team 10824

Tarzan ::

To kar je Thomas rekel je res. Štos je v tem, da so Hrvatje že enkrat skoraj sprejeli dejstvo, da je hrvaškim varčevalcem dolžna država HRVAŠKA, ampak so se po hitrem postopku popravili.
To, kar pa zdaj počnejo,... :O
EEZ ??!?!
Gotovina - Hrvaški specialci in policaji naj bi ga v okolici Zadra varovali, delajo se pa kot da ne vejo kje se skriva. Nedolgo nazaj so bile pa množične demonstarcije proti temu, da se ga izroči v Haag. A zdaj bi ga pa z veseljem dali?? Carla ne daj se, pokaži jim vraga!>:D

poweroff ::

No, resnica žal ni takšna, kot ji predstavljajo naši politiki. Hrvatje so res svojega denarja vredni, ampak Slovenci smo jih nekajkrat prav grdo okoli prinesli.

Kako je bilo z LB. Ljudje v iz drugih delov Jugoslavije pred razpadom države verjetno upravičeno niso zaupali domačim bankam, pač pa so bolj zaupali Slovencem. Slovenci smo bili pač v njihovih očeh bolj pošteni kot ostali. Zato so svoj denar raje vlagali v Ljubljansko banko, kot v njihove banke. No, potem so se pa začele okrog Markovičevih časov dogajati arzne zadeve povezane z inflacijo, itd. in banke so začele propadati. Zakaj? Ker je vrednost dinarja blazno padala in je bilo bolj smiselno imeti konvertibilne nemške marke, kot jugoslovanske dinarje, ki jih je dnevno jedla inflacija. Zato so vsi hoteli dvigniti dinarje in jih zamenjati za marke. No, pa še druge zadeve so bile, v glavnem... LB si je nakopala dolgove do varčevalcev. Pač - človek vloži denar v banko in potem upravičenopričakuje, da bo denar dobil nazaj.

No, naši politiki pa so naredili takole. Ustanovili so novo banko z imenom Nova LB... in nanjo prenesli vse premoženje stare banke - ne pa tudi dolgov. Kolikor sem s tem seznanjen, je taka poteza pravno sporna, čeprav naj bi se menda Slovenija zavarovala in najbrž tožbe na sodišču ne bo izgubila. Ni pa to povsem gotovo, zato so Belgijci, ob nakupu NLB od naše vlade zahtevali pisno garancijo, da v primeru, da pride do tožbe za vračilo denarja, poplačilo opravi slovenska država in ne novi lastnik! Ta podatek je precej zgovoren.
Ne glede na pravno spornost, pa je taka poteza moralno zelo sporna. Ne samo, da smo jih nategnili, nategnili smo jih s pomočjo zaupanja, ki so ga imeli v nas! Verjamem, da je vsakemu Slovencu težko to razumeti, sploh po vseh medijsko napihnjenih sporih, ki jih imamo s Hrvati, vendar se postavite v položaj Hrvaškega, ali celo Bosanskega (tam smo jih nategnili še bolj) varčevalca. Recimo da k nam pride avstrijska banka, ki ima državno garancijo, mi vložimo denar, potem pa banka propade. ampak Avstrija pred tem vse premoženje potegne v Avstrijo, poplača svoje državljane, nas pa pusti na cedilu. Verjetno se ne bi prav fino počutili.

Sicer pa vsi dobro poznamo NLB in njihov odnos do varčevalcev - tudi ob zadnjem primeru Sigme. NLB nas je grdo - se ne morem drugače izraziti - jebala v glavo. Hrvate pa prav tako, s tem, da je imela v primeru Hrvatov še celo podporo naše politike...

Drug primer pa zadeva jedrsko elektrarno Krško. JEK sta gradili skupaj Slovenija in Hrvaška. Dogovor je bil da se zgradita dve JE - eno pri nas, eno na Hrvaškem. Kaj se zgodi. Pri nas je elektrarna zgrajena, pri čemer polovico denarja prispeva Hrvaška. Potem pa se zgodi Černobil in ekološko gibanje in Slovenija se odloči, da ne bo več gradila nukleark. OK, s to odločitvijo se strinjam, vendar pa je nepošteno, da je Slovenija nenadoma pozabila na Hrvaški delež v JEK! Če sta JEK zgradili obe državi, sta obe solastnici, imata obe pravico soupravljanja in vsaki pripada pol energije in pol odpadkov. Kot pa je znano, je Slovenija Hrvaški dobavo energije prekinila, mislim pa, da so jih tudi vrgli iz upravnega odbora...

Tako da ne rži, da smo Slovenci zlati angelči in žrtve Hrvatov, pač pa smo marsikatero stvar sami zakuhali. Oziroma da bom natančnejši - zakuhali so jo naši politiki z nesposobnimi zunanjimi ministri na čelu!

kopernik ::

Matthai: Kaj pa terjatve LB do hrvaškega gospodarstva ? Kako je s tem? Zanima me, ker teh stvari ne poznam dovolj natančno.

NoUse4AName ::

OK, s to odločitvijo se strinjam, vendar pa je nepošteno, da je Slovenija nenadoma pozabila na Hrvaški delež v JEK! Če sta JEK zgradili obe državi, sta obe solastnici, imata obe pravico soupravljanja in vsaki pripada pol energije in pol odpadkov. Kot pa je znano, je Slovenija Hrvaški dobavo energije prekinila, mislim pa, da so jih tudi vrgli iz upravnega odbora

Ja mi smo njih okoli prinasali, med tem, ko so oni dobivali elektriko zastonj, niso placevali nobenih racunov in nasplosno ignorirali obveznosti do elektrarne. Res smo vse mi krivi, oni pa cisto nic, pravi revcki so.

boyan64 ::

Matthai:
Delno se strinjam s tabo. Kaj so navadni ljudje krivi, če je politika taka. Vsak nese denar v banko zato, ker misli, da je tam na varnem in da ga lahko dobi kadar hoče. Res ni lepo od naše banke, da je tako naredila ubogi raji. Sigurno veste kakšne dohodke imajo v BiH in da bi marsikateremu revežu njegov denar, katerega pa ne dobi, še kako prav prišel. Zelo žalostno.
Naj se vsak postavi v njihov položaj . Sigurno bi 100krat in še več prekleli banko in državo, katera mu je "ukradla" denar.
Če pa ima banka terjatve do podjetij ali države, naj to izterja po sodni poti apmak kaj ko je imela terjatve LB in ne sedanja N-LB. Začaran krog.

kopernik ::

boyan:

Če pa ima banka terjatve do podjetij ali države, naj to izterja po sodni poti apmak kaj ko je imela terjatve LB in ne sedanja N-LB. Začaran krog.


Saj tudi varčevalci so imeli terjatve do LB in ne N-LB.
Osebno se s tabo ne strinjam (pravno pa itak ne vem, kaj in kako). Naj poračunajo en dolg z drugim in kar ostane naj se plača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

boyan64 ::

Pravno tuji jaz ne pa verjetno še pravniki ne, saj se take situacije kot se je zgodila z bivšo jugo ne dogajajo vsak dan.
Pa vseeno, kaj ima en navaden varčevalec, kateri zaupa banki opraviti s krediti katere daje banka podjetjem. To je politika banke in zakaj bi boral en revež sedaj nositi to breme. Se pravi, če sedanja NLB da kredit neki XXX firmi in ga ne more vrniti, lahko NLB vzame denar s tvojega TRR in pokrije ta kredit. In ti boš vesel tega, da si pomagal banki in državi.

Matty ::

Matthai se strinjam s tabo...

Se posebej s trditvijo, da so vzeli premozenje stare banke (oz. kar je bilo za vzeti) in pustili dogove... Gor ali dol teritorialno nacelo...

edino...
OK, s to odločitvijo se strinjam, vendar pa je nepošteno, da je Slovenija nenadoma pozabila na Hrvaški delež v JEK! Če sta JEK zgradili obe državi, sta obe solastnici, imata obe pravico soupravljanja in vsaki pripada pol energije in pol odpadkov. Kot pa je znano, je Slovenija Hrvaški dobavo energije prekinila, mislim pa, da so jih tudi vrgli iz upravnega odbora...

Strinjam se, da je bilo neposteno, da je Slovenija "enostransko" pozabila na Hrvaski delez v JEK... Samo nekaj glede dobavee elektrike. Dobavo prekinila zaradi drugih razlogov, torej zaradi neplacevanja obveznosti (oz. hrvaskega nesprejemanja obveznosti)... In Hrvati se vedno ne dojamejo, da je na koncu koncev elektrika iz jedrske drazja kot pa nekje iz uvoza... Pravzaprav smo jim slovenci naredili uslugo, ko smo jim takrat odklopili elektriko, saj so jo ceneje dobili drugje :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

kopernik ::

boyan:
Hrvaška iz tega dela politični spor. Torej, Slovenija je dolžna vrniti denar. Jaz potem pravim, da je tudi Hrvaška dolžna kriti izgubo hrvaških podjetij. Torej, možnosti sta dve:
- naj se oboji (hrvaški varčevalci in NLB) tožarijo po sodiščih in naj politika molči
- naj se stvari rešuje politično

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

poweroff ::

Ne pravim, da so Hrvatje revčki, pravim pa da ne drži, da so oni vsega krivi in da smo revčki mi.

Sicer pa če bi nesposobni Rupel 5% energije, ki jo je namenil za lezenje v rit Američanom namenil za urejanje problemov s Hrvaško - bi imeli mi odnose s Hrvaško urejene že dolgo časa nazaj.

boyan64 ::

Kopernik:
Ja se strinjam s tabo.
V končni fazi pa še vedno nasrka majhen človek. Kaj veš, morda kdo še za hrano nima v banki pa mu je ostalo recimo 10.000 DEM?
Verjetno se mu vsak dan sanja koliko kruha bi si lahko kupil.

boyan64 ::

Še nekaj do sedaj nisem zasledil. Ali imajo druge banke bivše YU tudi take probleme? Sicer tega ne vem ampak ali je imela morda kaka hrvaška banka izpostave v BiH ; Srbiji , Makedoniji in kaj je z varčevalci teh bank?

Thomas ::

Seveda. Ampak kdo je poplačal Hrvate, Slovence in Čehe, ki so imeli denar v Dubrovački banki v Ljubljani? Slovenija, brez vprašanja, ker je bilo tako domenjeno. To je dolg Hrvaške, do varčevalcev LB v Zagrebu, pa tudi do Slovencev, ki so med njimi.

A je tako, a ni tako?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

boyan64 ::

Kdaj in kje je bilo to odgovorjeno?
Da ne bo kdo mislil, da zagovarjam kogar koli, ampak ne bi rad, da se kaj takega kadarkoli zgodi meni ali komu od vas.

Thomas ::

Jah no, po TV so kazali ene zakone, ki naj bi jih sprejeli tako Hrvatje kot mi. Če oni lažejo, jest lažem. Ampak tako direktno mensezdi pa le ne bi. No, Rudi Gabrovec je človek, ki se na to spozna in tko razlaga. Mam pa do te stvari enak odnos kot ti. Zadeva naj se razčisti! Pa kakorkoli že, ampak zaenkrat kaže tkole. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

boyan64 ::

Tukaj vas (nas) je 95% takih, kateri imamo PC-je in imamo radi računalniško in podobno tehniko . In sedaj črni humor v zvezi s tem:

Oče v Sarajevu je sinu za odličen uspeh v osmem razredu obljubil nov PC in celo 17" CRT monitor(to je največ kar je lahko obljubil).
Sin se celo leto trudi in res je bil odličen. Pričakuje kako bo oče prišel domov z darilom.
Ko se vrne oče iz banke, pa sinu žalosten da samo ročni kalkulator in mu reče:
Nemam pare za PC , LB neče da da more pare.Eto sine čekaj, da se političari dogovore.
Mislim, da bo ta sin prej doktoriral.

No kako bi se počutili vi. Šli bi na cesto in na ves glas preklinjali banko.
Tako bodo imeli nekateri mladi že sedaj slab pogled na Slovenijo in posredno na vse Slovence.

kopernik ::

Saj je nek ekonomist v sloveniji (se ne spomnim kateri) že rekel, da si je Slovenija naredila precej več škode kot koristi s tem "dolgom" do varčevalcev iz Hrvaške, Bosne... itd.

boyan64 ::

Zaradi neke politike smo si zapravili že kar dosti.
Nekoč smo veljali za poštene, dobre in vestne Slovence, kateri po cele dneve delajo in so OK. Tudi v bivši JLA (take so moje osebne iskušnje) so na nas gledali drugače in so imeli Slovenci boljše vojaške službe (razni čatoti, vodje skladišč , šoferji oficirjev itd..).

Javno mnenje veliko vpliva na politiko( to smo lahko videli pri Hrvatih in sprejetju te cone). In če je zaradi povedanega javno mnenje do nas slab to vpliva tudi na politiko in odnose do nas. Balkan bo še vedno naše največje tržišče in to preveč pozabljamo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boyan64 ()

Tarzan ::

Tole s tržiščem ni čisto res, ker je vzhodna Evropa več kot samo Balkan ;).
Drugače se pa še vedno s Thomasom strinjam. Slovenija je vse Slovence poplačala, vsi, ki so imeli v raznih ex-Yu bankah so dobili denar povrnjen. In to od Slovenije, od nikogar drugega. Hrvatje to vedo, ampak njim odgovarja, da imajo z nami čimveč nerešenih problemov in nas pred svojo javnostjo tunkajo v drisko. Hrvaška je že sedaj nacionalistična, predvidevam pa, da se bo v naslednjih letih stanje še drastično poslabšalo. Naj si še tako želijo v EU... težka bo.

Thomas ::

> Slovenija je vse Slovence poplačala

Kolikor vem, vse Zemljane, ki so imeli prihranke v katerikoli svetovni banki na področju Slovenije. Ne pa Slovencev, ki so ga imeli v Avstriji (mojster Križaj) ali pa v Zagrebu (tudi kakšni mojstri). Takrat ob osamosvajanju je blo tko zmenjeno. Vsaj tko mene farba Rudi Gabrovec. Ko govori po TV. Njega razumem, novinarjev pa itak ne. Njih mam na utemeljenem sumu, da povečini tudi niso pokapirali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

jap... lapsus.:8)
Ravno zdele je v poročilih o tej temi :)

Matty ::

Thomas: mojster Krizaj ni imel denarja v banki, ki ima sedez v Sloveniji, kaj sele NLB... zato Slovenija nima kaj poplacevat... OK, glede na to, da je imela LB rezerve pri Centralni banki v YU, to pomeni, da gre to pac v dolg YU oz. v ze omenjeno prej teritorialno nacelo...

Mogoce na papirju res izgleda, da je vse urejeno. Si je pa Slovenija pri tem naredila medvedjo uslugo na Hrvaskem in v BiH. Slovenske financne institucije (prodaje zavarovalnic, bank in se ne vem kaj na hrvaskem in v BiH) in tudi druge (primer Terme Catez in Suncani Hvar!!!) bi po lahko vec profitirale, kot pa je znasal dolg... Seveda na dolgi rok...

Tarzan ::

Kar se tiče Sunčanog Hvara, pa mislim, da bodo kmalu ugotovili KAKŠNO BEDARIJO so si zrihtali.

_sas_ ::

ma saj politiki niso neumni, da nebi vedeli kaj so nardili in kaj ne. pač prevlada zbiranje političnih točk ... in to na nacionalni osnovi ... kar je sploh učinkovito na hrvaškem.

CHAOS ::

Glede na zadnje dogodke obujam temo, saj je smiselno nadaljevati pogovor tukaj.

Povezava na temo iz preteklosti, kjer je govora o: Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu bo danes objavilo razsodbo treh hrvaških varčevalcev nekdanjega LB-ja proti Sloveniji.

Današnji članek v dnevniku: Rohatinski: NLB ne bo na Hrvaškem, dokler ne bo vrnila dolgov varčevalcem


Prej so bili v temi omenjeni dokumenti, ki sta jih Slovenija in Hrvaška podpisali glede poplačila dolgov na svojem teritoriju. A ima mogoče kdo kakšne povezave na to temo? Če je to res, zakaj Hrvaška temu nasprotuje?

Kakšen je bil razlog, da so se prekinila pogajanja omenjena v dnevniku pri Banki za mednarodne poravnave v Baslu (BIS)?

Bo dejansko mogoče urediti to vprašanje pred vstopom Hrvaške v EU?
'They have computers, and they may have other weapons of mass destruction.'

Mr.B ::

Realno gledano takratna Hrvaška NLB xx, so bankirji ali neka osebe denar vzele. Puf. Tega denarja ni nikjer. Kakšen je to pravni status itd, je nepomembno. Pomembno je to, da so takrat prebivalci republike HR, znotraj države Jugoslavije imeli denar. Torej denar so zelo po domače ukradli, spet navajam kdorkoli že. EU, je odločila da NLB Slovenska republike danes, ni isti naslov, za ta dolg. Toda Slovenija je pod Pahorjevo vlado, dala Autogol. Odločitev Ustavnega sodišča Slovenije je , da se ta denar vrne Hrvaškim državljanom, takratnih varčevalcem Hrvaške NLB, ne glede v kakšnem razmerju je bila takrat Slovenska NLB in Hrvaška NLB. Kako si lahko država privošči tak autogol ?, ne vem, se pa bo prej ali slej začelo govoriti, v katere žepe je šel ta denar, saj ga bo potrebno vračati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 ::

CHAOS> Bo dejansko mogoče urediti to vprašanje pred vstopom Hrvaške v EU?

Nemogoče, dvostranska vprašanja ne smejo ovirati pristopnih pogajanj, pravijo hrvaški lobisti.

Hrvaška podjetja so bila dolžna LB preko 400.000.000EUR (brez obresti), dolg varčevalcev, (stvar RH) pa je znašal 180.000.000EUR. Jasno zakaj jih ne spustijo na trg, poleg tega so njihove banke pobrale večino komitentov LB, zaradi medijske gonje pa je tudi v prihodnosti trg za banko bolj ali manj zaprt. Upam da Hrvaška čimprej postane članica EU in s tem začne izpoljnevati evropske standarde in preneha s protekcinonistično politiko, od bank, turzima (Terme Čatež), ladjedelnic, telekomunikacij, transporta (Croatia airlines)... Od vlade pa pričakujem da začne zastopati interese slovenskih poslovnih subjektov in reševati njihove težave pri vstopanju na določene trge.

V neki drugi temi, nedolgo nazaj so me prepričevali da NLB na Hrvaškem prav nič ne manjka!

Mr.B ::

Ej mogoče, je pa dogovor Pahor-ja bil, da bo poskrbel za uspešno arbitražo, morda odpovedi dela morja, kaj šele kakšnih radioaktivnih odpatkov. Pri takem Autogolu, kot si ga je Slovenija privoščila, si drugega res ne predstavljam :D
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Karaya 52 ::

Sem prepričan da je bil dolg varčevalcev že večkrat na tehtnici oz. da ga je naša stran že večkrat ponudila za hranjenje sosedske trme. Prvzeli bi odpadke, dolgove in še marsikaj, da bi se mejni prehod Plovanija umaknil na mesto kjer je bil leta 91. Zato da imamo mir - do naslednje sosedske muhe, ko bomo znova trgovali za dobre odnose.

MadMicka ::

O NLB in starih terjatvah je bilo na tem forumu govora vsaj trikrat. Vse je že bilo povedano.

To, kar je naredila država Slovenija je bila navadna kraja. V tistem času po moje nujna za gospodarsko stabilnost domačega gospodarstva, ampak še vedno, kraja je kraja. Na tem mestu se ne spuščam v to, koliko in kje so kradli Hrvati.

V današnjih časih in v okviru EU kaj takega ne bi bilo mogoče. Ne more lastnik podjetja ustanoviti novo podjetje in nanj prenesti celotno premoženje prvega podjetja, obenem pa zgolj nekatere dolgove. To je skregano z gospodarskim oz. kapitalističnim sistemom, kot ga poznamo.

To je osnova, finese tega ne spremenijo. Kot je osnova, da če bi imeli na naši strani samo kalibre tipa ala Karaya52 in na hrvaški strani podobne tipe, bi živeli v peklu.

USS Liberty ::

Kučan je svojim osebnim priajteljem na Hrvaškem že zdavnaj zrihtal, da jim je NLB izplačala denar. Za takšne ljudi NLB očitno ima denar, za ostale pa ne...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

PaX_MaN ::

USS Liberty je izjavil:

Kučan je svojim osebnim priajteljem na Hrvaškem že zdavnaj zrihtal, da jim je NLB izplačala denar. Za takšne ljudi NLB očitno ima denar, za ostale pa ne...

Nekdo je spet vstal z levo nogo.
Heh, levo, geddit?

CHAOS ::

Mr.B je izjavil:

Toda Slovenija je pod Pahorjevo vlado, dala Autogol. Odločitev Ustavnega sodišča Slovenije je , da se ta denar vrne Hrvaškim državljanom, takratnih varčevalcem Hrvaške NLB, ne glede v kakšnem razmerju je bila takrat Slovenska NLB in Hrvaška NLB.


Izgleda, da sem to novico spregledal? Ve kdo kaj več o tem? Je bilo zgolj za posameznika ugotovljeno ali vse splošno vračanje dolga?
'They have computers, and they may have other weapons of mass destruction.'

lurker ::

Odločitev Ustavnega sodišča Slovenije je , da se ta denar vrne Hrvaškim državljanom, takratnih varčevalcem Hrvaške NLB, ne glede v kakšnem razmerju je bila takrat Slovenska NLB in Hrvaška NLB. Kako si lahko država privošči tak autogol ?,
Kwa?

KWA?!

djordjevic ::

Merbit, da sem kaj spregledal, ampak vsaj doslej so vsa evropska sodišča redno presojala, da za vrnitev vlog ni odgovorna naša država.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

MadMicka; stvari so res bolj ali manj dorečene, še sodišče v Strasbourgu je povedalo svoje, v čem je potem problem?

Slovenija res utegne postati pekel, ker nekatere struje na vsak način hočejo prevzeti bremena, ki nikoli niso bila naša. Čakam na dan ko bo na naslovnici: Pahor se opravičuje za razseljevanje Aboriginov.

USS Liberty ::

paxman, kaj ti ni jasno? kar sem napisal, je čista resnica, pa če je še tako neprijetna.
Eden od tistih srečnežev, ki je s pomočjo Kučana dobil izplačane nemške marke od NLB, je tudi hrvaški neoustaški predsedniški kandidat Slaven Letica. To je tisti človek s plešo in brčicami, ki je na konju v uniformi bana Jelačiča jahal na Trdinov vrh, da ga zavzame.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

PaX_MaN ::

Mr.B je izjavil:

Odločitev Ustavnega sodišča Slovenije je , da se ta denar vrne Hrvaškim državljanom, takratnih varčevalcem Hrvaške NLB, ne glede v kakšnem razmerju je bila takrat Slovenska NLB in Hrvaška NLB.

Ustavno sodišče je:
[..] odmrznilo postopke varčevalcev te banke. Ustavno sodišče je 2. decembra lani sprejelo odločbo, v kateri je zaradi posega v pravico do sodnega varstva razveljavilo 23. člen zakona o skladu za nasledstvo, ki je določal zamrznitev vseh postopkov varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, ki so na slovenskih sodiščih potekali proti LB in NLB.

lurker ::

Ah, ok. Bi moral pogledat kdo je post napisal, da se ne bi po nepotrebnem vznemirjal.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sloveniji naloženo izplačilo odškodnine Hrvaški ( NE Krško)?

Oddelek: Problemi človeštva
436275 (4974) AndrejO
»

Prodaja Mercatorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9123949 (20597) jusv
»

Ciprčani obupano nad bankomate (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
15532444 (23826) Invictus
»

Islandski vzor za pot iz krize

Oddelek: Loža
417844 (6557) Tear_DR0P
»

Ljubljanska Banka - Razsodba

Oddelek: Problemi človeštva
262625 (1789) roscha

Več podobnih tem