» »

12th Gen Intel Core - Alder Lake

12th Gen Intel Core - Alder Lake

««
13 / 35
»»

tikitoki ::

Trollom in fanbojem ni bil, ostali P/W vsekakor upostevamo.

opeter ::

mtosev je izjavil:

Meni je bolj pomembno, da je cpu hiter. Pač bo za high-end cpuje postal water-cooling standard.

Če hočeš hiter CPU, poglej proti Apple silicon. Naslednje leto bo prišla M2 generacija in tudi njene zmogljivejše Pro/Max verzije.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mtosev ::

Ja, super. Samo kako bom na Applu poganjal windowse? Apple pa mi ne omogoča da self buildam svoj komp.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

FireSnake ::

Zelo preprosto: ne boš!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Meizu ::

Če hočeš hiter CPU, poglej proti Apple silicon. Naslednje leto bo prišla M2 generacija in tudi njene zmogljivejše Pro/Max verzije.

Dejmo bit realni. Govorimo o silikonu, ki bo zelo verjetno počasnejši (m1max) od trenutno prihajajočih Intel mobile čipov, pa govorimo o 10nm litografiji. Ko bosta AMD ter Intel sestavila 5nm čipe, bomo najbrž govorili o zelo podobnem performansu per watt.

DarwiN ::

Sicer po malo napihnjeni ceni, ampak na zalogi - i7-12700KF 8-)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

PacificBlue ::

Kdaj bodo pa dobavljivi ddr5 rami?

FireSnake ::

DDR5 RAMi so na voljo že nekaj časa.
Množično: jaz bi rekel, da bi ob splavitvi lahko ponudba ratala malo bolj pestra.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

korenje3 ::

Jaz imam že definiran setup:

www.caseking.de
230€ GIGABYTE Z690 UD, Intel Z690 Mainboard - Sockel 1700, DDR5
230€ Dark Power 12, 80 PLUS Titanium, vollmodular - 850 Watt
655€ Core i9-12900K 3,20 GHz (Alder Lake-S) Sockel 1700 - tray
669€ Opcija Intel Core i9-12900K, 8C+8c/24T, 3.20-5.20GHz, boxed ohne Kühler (BX8071512900K)

www.cyberport.de
275€ Kingston FURY Beast DIMM Kit 32GB, DDR5-5200, CL40-40-40, on-die ECC (KF552C40BBK2-32)

www.equippr.de
200€ Seagate FireCuda 530 SSD + Rescue 1TB, M.2 (ZP1000GM30013 / ZP1000GM3A013)

225€ Opcija Thermaltake Toughliquid Ultra 240 (CL-W322-PL12GM-A)
230€ Opcija be quiet! Dark Base Pro 900 Rev. 2 orange, Glasfenster, schallgedämmt (BGW14)
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Menjaj plato, to ne bo valjalo kaj dosti.

keba ::

A ni še nobenih testov zunanj?

Skyman ::

Jutri 4.11 ob 15:))

Menjaj plato vzemi nekaj bolšega,tole za 200€ je zalost da fuknes gor 12900k.Še cudno da ima ta 1x8 ter 1x4 pin.Za kaj resnega tole rabis ze 2x8pin.Vzemi kaksno MSI torpedo-tomahavk.Jaz se odlocam med MSI carbon WIFI oz Asus strix E oz F,samo F je ze kar nekaj cekinckov.

DarwiN je izjavil:

p.s.: Pa ni treba čakat. Neka "cheapish" Z690 plošča, 12600kf in 32gb DDR4.. ~600€ komplet.

Mr.B je izjavil:

12600kf in 32gb DDR4 za 600€ : dej se ne smešit.

Že danes komplet slabih 600€, pa še cene sploh niso čist realne. Še za en primeren hladilnik bo ostalo budgeta.

Komentar?

Rame sploh ne rabis kupovati,ce imas ze sedaj ddr4 :) kaj vidite na te UD gigabyte? Najcenejsa plata na planetu na 1700 socketu

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skyman ()

Za 10-jedrni procesor je vsekakor še predobra.. In jasno še vedno boljša od večine B550 plošč.

Sicer pa imata tudi MSI in Asrock svoje vstopne modele za 200€.. Če te že moti Gigabyte.

Pa še enkrat - cene se gleda takrat, ko se te ustalijo. Torej kak teden ali dva po izidu oziroma takrat, ko trgovine zberejo zalogo.

Mr.B ::

DarwiN je izjavil:

DarwiN je izjavil:

p.s.: Pa ni treba čakat. Neka "cheapish" Z690 plošča, 12600kf in 32gb DDR4.. ~600€ komplet.

Mr.B je izjavil:

12600kf in 32gb DDR4 za 600€ : dej se ne smešit.

Že danes komplet slabih 600€, pa še cene sploh niso čist realne. Še za en primeren hladilnik bo ostalo budgeta.

Komentar?

Sej vemo da si šel na DDR4. In dostavo, glede na to da si zbral tri trgovce v tujini tud nisi vračunal...
No test bo jutri... Res da namigujejo da je DDR5 bolj, meh... samo potem si kot sem nekje dodal ... čez 2 leti nadgradil tako da prodaš komplet...
Z AMD 5600X dobiš zraven v ceni tvojega kompleta še napajalnik , hladilnik in ohišje. Razen če boš začel da AMD-ja ne moreš dati v 100€ plato...

Seveda pa bi raje počakal na teste jutri, sej prej kot juti tud ne moreš kupiti...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B, ti si sploh polno pismena oseba? Sej razumem, da te dajejo odtegnitvenimi simptomi kot posledica streznitve glede AMD fanboyjizma, tko da simpatiziram s tabo, ker v naslednjih tednih ti ne bo lahko, ampak vseeno ...

DarwiN je izjavil:

Mr.B, ti si sploh polno pismena oseba? Sej razumem, da te dajejo odtegnitvenimi simptomi kot posledica streznitve glede AMD fanboyjizma, tko da simpatiziram s tabo, ker v naslednjih tednih ti ne bo lahko, ampak vseeno ...

107 € 32GB G.Skill Aegis DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit
111 € MSI MAG B550M Mortar
289€ AMD Ryzen 5 5600X

Torej kombinacija je v primerjavi s tvojo več kot 110€ cenejša...

€ Hladilnik ... AMD porabi pol manj kot intel - torej računaj...

Torej v štaru si bistveno dražji od AMD-ja. Da more biti res RAKETA da boš šel za tako cenovno razliko na intla...

Kdo govori o AMDju? Samo ti, ker si neprešteven, zato si tudi naklobasal cel kup strawmanov.. Moja izjava (in tvoj response takrat) v začetku oktobra se je nanašala izključno na ceno 12600kf kompleta (plata+cpu+ddr4).

Si sploh sposoben priznat zmoto in gremo dalje? Sej se ni treba opravičit..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

DarwiN je izjavil:

Kdo govori o AMDju? Samo ti, ker si neprešteven, zato si tudi naklobasal cel kup strawmanov.. Moja izjava v začetku oktobra se je nanašala izključno na ceno 12600kf kompleta (plata+cpu+ddr4).

Testi bodo jutri... AMD, kot kaže nima potrebe po nižanju cene do Q1 2022. Plate za K proesorje so enostavno zaradi porabe procesorjev ne morejo biti poceni, razen če da intel chipset gratis. Čakaj do Q1 2022 ko bo prišel ven cenejši cipset, samo da ne boš imel istih problemov kot s gen11 chipsetom...

Opravičiti kaj, da je intel komplet DRAŽJI, in z DDR5 ŠE BOLJ DRAŽJI za cca 120EUR+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Jaz sem napisal, da se ti NI TREBA opravičit.. Ti pa to registriraš kot: "Zakaj bi se moral opravičit? Ne pride v poštev!".

Eh, v redi je. 8-)

DarwiN je izjavil:

Jaz sem napisal, da se ti NI TREBA opravičit.. Ti pa to registriraš kot: "Zakaj bi se moral opravičit? Ne pride v poštev!".

Eh, v redi je. 8-)

No vidiš, vsaj 150€ je zadeva v šaru dražja od AMD-ja. S tem da ceno elektrike sploh nismo računali... Sedaj pa počakajmo koliko bo inlovih dodatnih 100W pridelalo prednost proti R9.

PS : se pustim presenetit, da ko bodo testi zunaj in bo itel delal na "Base" porabi, ne bo kaj odtopanja z Gen 11. Ampak ja še slabih 24 ur.

Ne moreta pocakati en dan do testov?

D3m ::

userbenchmark?

TROLOLOLOL.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Bi pa res bilo zanimivo izvedet insajderski odgovor, zakaj AMD dejansko draži cene ZEN3 procesorjev, namesto da bi jih nižal iz obupa.. Kakšna marketinška logika je za tem. Na pamet mi padeta vsaj dve teoriji:

1. AMD načrtno zviša cene in se posledično takorekoč odstrani iz trga, vsi potrošniki navalijo na Alder Lake procesorje, katerih zaloga hitro skopni. Intel tako ostane brez procesorjev, kar pomeni, da so prisiljeni močno zvišati cene. Vse to AMDja ponovno pahne v igro in lahko ponovno prodaja po konkurenčnih cenah. :)
2. Ker bi bil AMD prisiljen občutno znižati cene, so večji del trga začasno prepustili Inteli, zdesetkali proizvodnjo procesorjev, svoje rezine 7nm silicija pa raje namenili proizvodnji GPUjev, kjer lahko iztržijo več denarja.. En Navi23 čip lahko danes prodajo precej dražje kot en usran ZEN3 čip podobne velikosti silicija - še posebej, če bi morali slednjega prodati za pičlih ~200€ na retail trgu.

Kdosigavedi?

Zato, ker Alder očitno ne bo tako hiter, kot nam ga mislijo predstaviti. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

pegasus ::

Elektrika je še prepoceni ... ko se fejst podraži, boste tudi tu spoznali pomen perf/watt ;)

Vmes je bil pa še AMD fix za Win11 in so rezultati v igrah celo boljši, kot prej. :)

|HP EliteBook|R5 6650U|

DarwiN je izjavil:

Bi pa res bilo zanimivo izvedet insajderski odgovor, zakaj AMD dejansko draži cene ZEN3 procesorjev, namesto da bi jih nižal iz obupa.. Kakšna marketinška logika je za tem. Na pamet mi padeta vsaj dve teoriji:

1. AMD načrtno zviša cene in se posledično takorekoč odstrani iz trga, vsi potrošniki navalijo na Alder Lake procesorje, katerih zaloga hitro skopni. Intel tako ostane brez procesorjev, kar pomeni, da so prisiljeni močno zvišati cene. Vse to AMDja ponovno pahne v igro in lahko ponovno prodaja po konkurenčnih cenah. :)
2. Ker bi bil AMD prisiljen občutno znižati cene, so večji del trga začasno prepustili Inteli, zdesetkali proizvodnjo procesorjev, svoje rezine 7nm silicija pa raje namenili proizvodnji GPUjev, kjer lahko iztržijo več denarja.. En Navi23 čip lahko danes prodajo precej dražje kot en usran ZEN3 čip podobne velikosti silicija - še posebej, če bi morali slednjega prodati za pičlih ~200€ na retail trgu.

Kdosigavedi?

1. Ti pomagam, cena intla je najmanj 100€ več od AMD-ja. Od tu dalje pa priznam, da 100€ razlike v grafični pri današnjih cenah grafičnih, ki bi imele največji faktor v igrah ni.
2. Raptor Lake je tisto kar se bo kupovalo in prodajalo, ker do takrat SW ne bo podpiral in nima nikakršnih koristi od teh švoh jeder. Celo Upam si trditi, da bo bolje za igre imeti ta jedra onemogočena. Intel rabi podporo razijalcev in testerjev za svojo mobilno platformo. Zadnja platforma z malimi in velikimi jedri je bila EOF eno leto ob izidu. PAs , da lepljenej kot ga vidiš v alder lake je bila že v mobilni platformi.

Ostalo pa testi bodo jutri zunaj...
DDR5 je trenutno nič hitrejši od DDR4 sploh opravičiti 2x cene napram DDR4.
Nadgradnja čez 1 leto na Raptor Lake brez DDR5 je skoraj nesmiselna... Plata ki bi podpirale istočasno DDR4 in DDR5 ni. Torej imaš izbiroa ali otali na DDR4 in Gen12 ali pa se skeširati za DDR5, ki bo prišel do izraza z PCIGen5 in "storage direct" ko bodo igre in ostal software to podpirl...

Ostalo so pa blodnje nekih ljubiteljev enih in drugih taborov. Na koncu šteje le cena... Gamerje pa dokler je v igri NV, z 1000W power limitom za RtX3090 ali pa intel z base power 240W, nepomemebno za...

Škoda da bom juti na letalu, ko se bo začel flamewarr.

Jarno ::

Old king is dead, long live the king. Do nadaljnjega. ;)
Verjetno bodo kmalu tudi testi.
#65W!

korenje3 ::

Skyman je izjavil:

Jutri 4.11 ob 15:))

Menjaj plato vzemi nekaj bolšega,tole za 200€ je zalost da fuknes gor 12900k.Še cudno da ima ta 1x8 ter 1x4 pin.Za kaj resnega tole rabis ze 2x8pin.Vzemi kaksno MSI torpedo-tomahavk.Jaz se odlocam med MSI carbon WIFI oz Asus strix E oz F,samo F je ze kar nekaj cekinckov.

Naslednja plata je že 500€. kaj pa vem... bomo videli.

Sem pred mesecem sanjal da bo setup cca 1500€, pa vidim da hitro prebije 2000 ali celo 2500€.

pred pol leta sem gledal grafične.... in sedaj vidim da so cene znorele. Ali se sam meni zdi. rtx 2080 več kot 1500€. A ni bila nova 1200€?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

• spremenil: korenje3 ()

Je bila, ja.. Ampak Ethereum je tudi bil 2.000$. :)

Top line cpuji dandanes res rabijo konkretne plate, boš hvaležen kasneje. Dobri VRMji so ključ, pa tudi Gigabyte ni nek presežek kar se softwara tiče.

MSI je odična izbira za happy medium, pa tudi top end, Asus je tudi obviously močna izbira, sploh ROG serije.

Sej glih zarad tega ker ima slabo software podporo biosi skos "beta",ne vem zakaj bi podpiral take zadeve.Je pa res da je prva boljša plata takoj 500EUR.Tudi sam imamam namen decembra-januarja vzeti 12 gen,pa sem po izracunih na 2kEUR.Tako pač je je pa res da imam ze ohisje in ssd ter HDD,rabim pač ostalo(napajalnik,m2,ddr5,vodno,rami,maticna,cpu).Pa ce mislim vzeti 12900k oz 12700k(min glede na teste) valda da ne bom šparal na plati in vzel za 200EUR tudi 700EUR NE.Asus ROG STRIX (E-F)oz kaksna MSI MEG serija(force wifi,carbon wifi)okoli 450EUR.Tudi kaksna tomahawk plata ni slaba.Prva izbira je bila seveda glede na prejsne gen MSI UNIFY,ampak sedaj teh 600EUR+ me je odvrnilo.

Je pa seveda sedaj brezveze leteti prvi mesec po novi PC.Zalog ni cene nabite.Tam nekje januarja bi moralo ze biti vredu ter cene tudi stabilizirane.

Zgodovina sprememb…

Intel Core i9-12900K tested in Cinebench with air and liquid cooling
https://videocardz.com/newz/intel-core-...

The CPU was also tested with a Dark Rock Pro 4 air cooler, which shows a slightly different picture. With the power limit at maximum, the CPU has quickly reached 100°C just 4 minutes after the test has begun

LEL.
|HP EliteBook|R5 6650U|

mtosev ::

Vodno reši vse probleme. Res me zanimajo jutrišnji testi. Zanimivo bo ne vezano kaj pokažejo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

D3m je izjavil:

The CPU was also tested with a Dark Rock Pro 4 air cooler, which shows a slightly different picture. With the power limit at maximum, the CPU has quickly reached 100°C just 4 minutes after the test has begun

LEL.

WTF:). TO je ornk hladilnik. Ne neka majhna igracka. Mogoce pa ni dobro pozicioniran, ker so novi CPUju drugacnih dimenzij.

Ja o tem je tudi bilo govor da te nastavki za LGA 1700 niso nekak "ucinkoviti" da ni enakomernega kontakta na CPU.

Mindfactory cene:
Intel Core i9 12900K 16 (8+8) 3.20GHz So.1700 WOF...679EUR
Intel Core i7 12700K 12 (8+4) 3.60GHz So.1700 WOF...439EUR
Intel Core i5 12600K 10 (6+4) 3.70GHz So.1700 WOF...316EUR

Zgodovina sprememb…

meho7 ::

Zgleda da bo Intel new gaming king

Linus je storil se en Oopsie

[-]khanarx

1 point 2 minutes ago

did he jump the gun on posting this?

anyways... 12600k is the new champ, awesome to see intel back in the game.

For those that missed it: 12900k is beating 5900x in 4/5 games (5900x won flight sim by a few fps). 12900k is def the new performance king. Uses 100W more power in rendering but around the same power in gaming as 5950/5900x. 12600k performance is only slightly below 12900k and is beating 5900x in gaming.

https://www.reddit.com/r/intel/comments...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: meho7 ()

https://twitter.com/ayxerious/status/14...
vec slik

https://imgur.com/a/r9lOl2L

Pecka v productivity, ok v gamingu.

Zgodovina sprememb…

Wrop ::

Zanimiv boj med 5600x in 12600K. S to ceno je Intel v tem segmentu kar v prednosti. Škoda, da ni še primerjave s 5800X. Ker kakor zgleda, da bo 12600K celo v primerjai s 5800X boljši.

meho7 je izjavil:

https://twitter.com/ayxerious/status/14...
vec slik

https://imgur.com/a/r9lOl2L

Pecka v productivity, ok v gamingu.

Dober PR.
Intel se je izognil teh negativnih govorjen o porabi in je kar rekel 240W all time... Produktiviti je jasno, da ni njegov cilj, ker po porabi konkurira TR.
V igrah je pa itak še vedno malo jeder v igri, tako da "kot da" do sedaj ni bil najhitrejši.

Wrop je izjavil:

Zanimiv boj med 5600x in 12600K. S to ceno je Intel v tem segmentu kar v prednosti. Škoda, da ni še primerjave s 5800X. Ker kakor zgleda, da bo 12600K celo v primerjai s 5800X boljši.

Elaboriraj.
I5 12600k je cca 20 FPS-jev hitrejši od 5600X, si kaj pogledal teste i5 11600K. Po drugi strani pa najmanj 100€ dražji, govorimo resnična najmanj bret upoštevanja hladilnika. Rezen če gledš cene proc vs proc in ne platforme.

Bo zanimiv test na Hardware Unboxed :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Elaboriraj.
I5 12600k je cca 20 FPS-jev hitrejši od 5600X, si kaj pogledal teste i5 11600K. Po drugi strani pa najmanj 100EUR dražji, govorimo resnična najmanj bret upoštevanja hladilnika. Rezen če gledš cene proc vs proc in ne platforme.

100EUR drazji? 30EUR je drazji na Mindfactory

https://www.mindfactory.de/product_info...
12600k - 319EUR

5600x - 289EUR

Zgodovina sprememb…

meho7 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Wrop je izjavil:

Elaboriraj.
I5 12600k je cca 20 FPS-jev hitrejši od 5600X, si kaj pogledal teste i5 11600K. Po drugi strani pa najmanj 100EUR dražji, govorimo resnična najmanj bret upoštevanja hladilnika. Rezen če gledš cene proc vs proc in ne platforme.

100EUR drazji? 30EUR je drazji na Mindfactory

12600k - 319EUR

5600x - 289EUR

JAN IN ?
Dej me preseneti..
Kupil boš i5 12600K, ki je cenejši, ampak ti ne bo na koncu problema dati 300€ več za komplet ? Pot komplet ti dam namig, matična, ram, hladilnik… piši dalje.

Samo namig :
Test ki si ga linkal je narejen na DDR5 in ne na osnovnem DDR5 specifikaciji... 32GB, DDR5-5200, CL40-40-40
https://www.cyberport.de/?DEEP=2424-05J..., cena je sitnica 275€. Pa sem prepričan da DDR5 ki ga linus uporablja ima boljši CL

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: MihaK3 ()

To je 32gb jao. Kaksen specialec si spet ko se gre o Intelu :))
««
13 / 35
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
10919371 (2777) D3m
»

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9214833 (9867) FireSnack
»

11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
78798692 (55871) mtosev

Več podobnih tem