Forum » Strojna oprema » 12th Gen Intel Core - Alder Lake
12th Gen Intel Core - Alder Lake
Mr.B ::
To je 32gb jao. Kaksen specialec si spet ko se gre o Intelu
A res..
Test je bil narejen na 32GB CL38 DDR5 5200 ramu... DIMM Kit 32GB, DDR5-5200, CL38
Cena 450€
Če ti danes kupuješ mašino za igre s 16 GB spomina. Veliko sreče...
Bomo pa videli koliko se pozna DDR5 scaling vs DDR4...
Če pa bi TI poslušal Video in ne gledal razulzte, je bilo v video, tam ko je vseh 6 postavljenih procesorjev in specifikacije... jasno rečeno da bo top šit, value pa ravno ne.
Seveda pa se pustim prepričati da boš naredil za samo 20% dražje i5 12600k konfiguracijo proti 5600X.
Proc
Ram
Matična
Hladilnik
Verjetno zato hočeš imeti test 5800X ker potem bo cenovno bolje, samo tisti ki igrajo igre grejo na i5, tisti ki pa rabijo jedra grejo pa na jedra in prehod iz 5800X na 5900X je slabih 150€ za dodatna štiri oziroma x2 HT jedra.
Ampak ja, nisem intel expert... immam 32 GB DDR4 spomina.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: MihaK3 ()
mtosev ::
LTT Video
https://gofile.io/d/552bQV
Pogledal. Dober CPU z visoko porabo. So pri Intelu kr napredovali z 12th gen cpuji.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Sej je hitrejsi, tam kjer je vedno bil. Samo ce bi ostal na z590 platformi bi bil cenovno konkurencen. To je bolj marketinski pr. zaradi porabein da prevzame 1 mesto na grafih.
V videu jasno tudi rece da teh rezultatov nikakor ne pricakujte za ne K variante.
Potem je potrebno preveriti kako se zadeva premika glede hitrosti ddr5 pomnilnika, da si ravno nekateri se vedno gradijo oblake v cenovni konkurencnosti z ddr4 spominom.
V videu jasno tudi rece da teh rezultatov nikakor ne pricakujte za ne K variante.
Potem je potrebno preveriti kako se zadeva premika glede hitrosti ddr5 pomnilnika, da si ravno nekateri se vedno gradijo oblake v cenovni konkurencnosti z ddr4 spominom.
Wrop ::
Zanimiv boj med 5600x in 12600K. S to ceno je Intel v tem segmentu kar v prednosti. Škoda, da ni še primerjave s 5800X. Ker kakor zgleda, da bo 12600K celo v primerjai s 5800X boljši.
Elaboriraj.
I5 12600k je cca 20 FPS-jev hitrejši od 5600X, si kaj pogledal teste i5 11600K. Po drugi strani pa najmanj 100€ dražji, govorimo resnična najmanj bret upoštevanja hladilnika. Rezen če gledš cene proc vs proc in ne platforme.
V igrah je cca 10 % hitrejši. Pri nekaterih sicer ni. Cena je 319 € vs 289 €. Torej 10 % dražji. Če primerjaš še MT, kjer je večino časa vsaj 30 % hitrejši, v CB MT pa celo 56 %, potem je vsekakor dober kandidat za nakup.
Cena platforme mu trenutno ne govori tako v prid. Vsaj 100 € pri ramih in 100 pri matični. Zelo dober hladilnik je cca 70 €.
Skupaj 300 € več. Cca 50 % pri trenutnih cenah. Pri vseh teh komponentah pa dobiš tudi kakšen bombonček in nekomu je to vreden premium. Ostali bodo malo počakali, da se cene ddr5 in matičnih ustalijo in ponovno preverili kaj se jim splača.
Zanimiv boj med 5600x in 12600K. S to ceno je Intel v tem segmentu kar v prednosti. Škoda, da ni še primerjave s 5800X. Ker kakor zgleda, da bo 12600K celo v primerjai s 5800X boljši.
Elaboriraj.
I5 12600k je cca 20 FPS-jev hitrejši od 5600X, si kaj pogledal teste i5 11600K. Po drugi strani pa najmanj 100€ dražji, govorimo resnična najmanj bret upoštevanja hladilnika. Rezen če gledš cene proc vs proc in ne platforme.
V igrah je cca 10 % hitrejši. Pri nekaterih sicer ni. Cena je 319 € vs 289 €. Torej 10 % dražji. Če primerjaš še MT, kjer je večino časa vsaj 30 % hitrejši, v CB MT pa celo 56 %, potem je vsekakor dober kandidat za nakup.
Cena platforme mu trenutno ne govori tako v prid. Vsaj 100 € pri ramih in 100 pri matični. Zelo dober hladilnik je cca 70 €.
Skupaj 300 € več. Cca 50 % pri trenutnih cenah. Pri vseh teh komponentah pa dobiš tudi kakšen bombonček in nekomu je to vreden premium. Ostali bodo malo počakali, da se cene ddr5 in matičnih ustalijo in ponovno preverili kaj se jim splača.
Da ne pozabi rgb led nastavit na zeleno. Bo hladnejsi ergo hitrejsi.
tikitoki ::
1260K izgleda zanimivo, kotp ricakovano, sam poraba. Ko bi le poraba bila malenkost nizja:).
Do zadnjega milivolta. 12600K vs 5600X v igrah sploh ni tako slabo glede porabe. Poraba 12600K pri MT je cca 50 % višja, sicer tudi dobiš precej boljšo zmogljivost. Zanimiva bo primerjava s 5800X.
widj3098dj32 ::
Me se najbolj zanima primerjava istih 12gen procesorjev z ddr5 vs ddr4 ter to dvoje vs amd stack.
DarwiN ::
Kot je bilo za pričakovat.. AL dejansko bolj učinkovit od Ryzena pri gamingu in praktično vseh opravilih, razen all core turbo zadev.. Dokler proc furaš po specsih, si zmagal.
Skratka, slika postaja kristalno jasna.. Če potrebuješ 12+ jeder za delo ali whatever, potem Ryzen... Za vse ostalo pač Intel.
Spet drug faktor so pa cene.. Ampak do nadalnjega bo p/p kombinacija zagotovo 12600kf + ena sub 200€ plata + DDR4. Upajmo, da se bodo Z690 plate kmalu ustalile pri 160-170€++. Trenutno je MSI 189€.
Skratka, slika postaja kristalno jasna.. Če potrebuješ 12+ jeder za delo ali whatever, potem Ryzen... Za vse ostalo pač Intel.
Spet drug faktor so pa cene.. Ampak do nadalnjega bo p/p kombinacija zagotovo 12600kf + ena sub 200€ plata + DDR4. Upajmo, da se bodo Z690 plate kmalu ustalile pri 160-170€++. Trenutno je MSI 189€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
BOlj ucinkovit? Si padel na glavo? Porabi skrpoaj dvakrat vec elektrike za cca 30% visjo hitrost pri MT.
DA ne govorimo, da zaradi cene pises o nakupu konfiguracije z DDR4, rezultate pa baziras na podlagi DDR5.
DA ne govorimo, da zaradi cene pises o nakupu konfiguracije z DDR4, rezultate pa baziras na podlagi DDR5.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
widj3098dj32 ::
FireSnake ::
LTT Video
https://gofile.io/d/552bQV
Pogledal. Dober CPU z visoko porabo. So pri Intelu kr napredovali z 12th gen cpuji.
Ko ima visoko porabo kar naenkrat ni več tako dober.
Zate že, mogoče. V splošnem pa ne.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
No počakajmo nekaj ur na bolj konkretne teste.. Linus je tako ali tako lolek..
Osebno ne pričakujem občutne razlike (če sploh) med DDR4 in DDR5 pri gamingu..
Preberi še enkrat mojo trditev.. Ker če si samo še en nepismeni Mr_B, ki zna odgovarjat samo s strawmani, potem se ne bom s tabo ukvarjal.
Osebno ne pričakujem občutne razlike (če sploh) med DDR4 in DDR5 pri gamingu..
BOlj ucinkovit? Si padel na glavo? Porabi skrpoaj dvakrat vec elektrike za cca 30% visjo hitrost pri MT.
Preberi še enkrat mojo trditev.. Ker če si samo še en nepismeni Mr_B, ki zna odgovarjat samo s strawmani, potem se ne bom s tabo ukvarjal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Ocitno si funkcionalno nepisme, al pa ne ves kaj pomeni pri gamingu in praktično vseh opravilih. DO Turba sploh se nisemo prisli:)
Turbo je bivši PL2 state... Teh kontinuiranih 240W porabe je turbo brez časovne omejitve. Po specsih procesor pije 100-130W, turbo pa je aktiven zgolj kakšno minuto.
In grem stavit, da je Intel tokrat vsem proizvajalcem plošč dal pogoj, da morajo procesorji privzeto delovat po specsih.. Torej normalna TDP poraba, turbo pa zgolj za 30-60 sekund.. Kdor bo želel omogočit neomejen turbo, bo moral v bios in ročno prestavit, kar se smatra za nek način navijanja.
In grem stavit, da je Intel tokrat vsem proizvajalcem plošč dal pogoj, da morajo procesorji privzeto delovat po specsih.. Torej normalna TDP poraba, turbo pa zgolj za 30-60 sekund.. Kdor bo želel omogočit neomejen turbo, bo moral v bios in ročno prestavit, kar se smatra za nek način navijanja.
Ryzen 5600 ima porabo cca. 70 W vs 130 W pri 1260k. To je priblizno dvakrat vec za +30% P v MT. Jaka ucinkovitost. O nadalnjem navijanju nima smisla govort, ker je nesmiselno.
In grem stavit, da je Intel tokrat vsem proizvajalcem plošč dal pogoj, da...
No, tole nekako ne spada na tehničen forum.
Še dobro, da si to eksplicitno napisal.
Veš zakaj to sklepam? Ker je bila pri 11. gen podobna štala okrog porabe (PL1 + PL2) in si je Intel nakopal polno negativnih kritik.. Sicer so tudi takrat navajali default PL1 in PL2 porabo, ampak so se nekateri proizvajalci plošč požvižgali.. Mislim, da sta se Asus in Asrock držala teh privzetih omejitev (PL2 zgolj 63 sekund), MSI in Gigabyte pa sta kar privzeto pustila neomejen PL2 state in posledično noro porabo.
Turbo je bivši PL2 state... Teh kontinuiranih 240W porabe je turbo brez časovne omejitve. Po specsih procesor pije 100-130W, turbo pa je aktiven zgolj kakšno minuto.
BS. pl2=pl1 Zato da se vec ne bluzi... i5 kuri 2x vec kot 5600x. Intel kot vedno dela ko je eno jedro... Ne odkrivaj tople vode. Plate ki bodo uspele kuriti i5 na pl2 , in to konstantno rabijo kar nekaj VRM-jev.
Ostalo iz rezultatov je zadeva cca vsaj 100€ predraga proti konkurenco.
Ce mas pa bolane probleme poglej teste i5 11600k vs 5600x da ne bos odkrival tople vode.
Veš zakaj to sklepam? Ker je bila pri 11. gen podobna štala okrog porabe (PL1 + PL2) in si je Intel nakopal polno negativnih kritik.. Sicer so tudi takrat navajali default PL1 in PL2 porabo, ampak so se nekateri proizvajalci plošč požvižgali.. Mislim, da sta se Asus in Asrock držala teh privzetih omejitev (PL2 zgolj 63 sekund), MSI in Gigabyte pa sta kar privzeto pustila neomejen PL2 state in posledično noro porabo.
Če kaj, je Intel navajen podlih iger.
In ni samo enkrat, da so ga dobili s hlačami do kolen.
Sploh pa Intel ni na dobrem glasu.
Šel sem poiskati članek, ki sem ga bral 2006.
Iz vira (tega stavka nikoli nisem pozabil, zato sem članek našel takoj):
dining with Intel is much like dining with the devil: the food may be great but you never know what else is cooking in the kitchen
Tako, da: Intel in poštenje ... to dvoje ne gre skupaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Kakorkoli, neomejen turbo oz. PL2 state se smatra kot navijanje.. In navijanje je v letu 2021 samo še za neumneže, ki so pripravljeni tolerirat 50-100% višjo porabo za nekaj zanemarljivega drobiža večjo zmogljivost.
Tko da mene zanima izključno samo zmogljivost in poraba pri privzetih specsih brez navijanja, takšnega ali drugačnega.
Če pa že greš navijat preko PL2 porabe, pa je tole dost pomenljivo:
Tam do 150W bi še dvignil omejitev za 12900k, naprej pa neumnost, a ne? Dodatnih 70W za 8% zmogljivosti?
Tko da mene zanima izključno samo zmogljivost in poraba pri privzetih specsih brez navijanja, takšnega ali drugačnega.
Če pa že greš navijat preko PL2 porabe, pa je tole dost pomenljivo:
Tam do 150W bi še dvignil omejitev za 12900k, naprej pa neumnost, a ne? Dodatnih 70W za 8% zmogljivosti?
Testi so zunaj. 12600K se je kar dobro odrezal. p/p povozi celo 5600X. Doseže še 5800X, kar je lep rezultat. 12700K in 12900K sta pa porabi adijo pamet.
Očitno sem se motil glede porabe.. Intelovi butalci so šli all-in brez omejitev, PL2 turbo all the way, samo da se zmaga. Žalostno!
opeter ::
DDR5 je dražji iz več razlogov, med drugim je dobil en nov čip za voltažo:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
D3m ::
Veš sem tudi jaz potihem upal, da prisilijo AMD v nižje cene.
Pa očitno iz tega ne bo nič.
Pa očitno iz tega ne bo nič.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Očitno sem se motil glede porabe.. Intelovi butalci so šli all-in brez omejitev, PL2 turbo all the way, samo da se zmaga. Žalostno!
Jaz sem te na to želel pripraviti
FlyingBee ::
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
commissar ::
Pa na ddr5 karto bodo igrali. A se ve ali bodo podprli več kot 2 generaciji na lga1700?
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Rabimo priznati, da je Intel dosegel to kar si je zastavil. Performance winner.
Mogoče jim v teh časih spet lastna proizvodnja odreši muk.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
opeter ::
Rabimo priznati, da je Intel dosegel to kar si je zastavil. Performance winner.
Zame edina zanimiva serija od Intela je T:
https://www.tomshardware.com/news/intel...
Čakam na teste ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
Ja tale T serija, ki je malo bolj low TDP.
Undervoltaš in dobiš nek približek T serije.
keba ::
Na žalost previsoka poraba in nič konkretno boljšega v hitrosti kot AMD. Zgleda da bom počakal še do januarja da pride Zen3+
So pa drgač recenzisti precej zatajili danes.. Kaj imaš od CPU testa, ko testiraš z GPU bottleneckom? Absolutno nič ne dosežeš s tem. Za povrh pa še pokvariš končno oceno izdelka in sliko povprečja zmogljivosti.
Case in point:
Na high vsi proci enako zmogljivi, saj jih bremza grafična kartica, medtem pa se na low nastavitvah dejansko vidi prava razlika med procesorjema.
Sej vem, da nihče ne bo igral na low, ampak tako se testira procesorje, da dobiš realno oceno zmogljivosti.
Case in point:
Na high vsi proci enako zmogljivi, saj jih bremza grafična kartica, medtem pa se na low nastavitvah dejansko vidi prava razlika med procesorjema.
Sej vem, da nihče ne bo igral na low, ampak tako se testira procesorje, da dobiš realno oceno zmogljivosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 19371 (2777) | D3m |
» | Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 14833 (9867) | FireSnack |
» | 11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Strojna oprema | 98679 (55858) | mtosev |