» »

Popoldanski računalniški mojster

Popoldanski računalniški mojster

1 2 3
4
»

Hangman ::

shadeX je izjavil:

Ja kaj češ čarat pri teh starih škatlah? Matične ne boš menjaval, CPU-ja tud ne. V najboljšem primeru boš nadgradil RAM in seveda disk menjal s SSDjem, ki pa danes sploh ni več drag.


Točno to sem naredil med prazniki. Doma sem imel skoraj nov SSD (morda je delal 100 ur vsega skupaj, potem pa 3 leta ležal v predalu) in nekaj RAMa. Za 2 uri dela je bil zaslužek zelo dober, odziv pa neverjeten - če bi vedel, da bo tako, bi ceno dvignil še za 20€.

sci3nc3 ::

Dokler so težave vezane samo na delovanje računalnika in jih lahko rešiš z menjavo komponent ter formatiranjem, je to še najlažja stvar vsakega popoldanskega mojstra. Ampak prej kot slej se najde nekdo, ki bi potreboval kakšno spletno stran ali trgovino. Velikokrat te celo priporoči kakšen prijatelj, ki si mu parkrat popravil računalnik in zdaj misli, da si tudi razvijalec spletnih strani.

Enkrat mi je točno to ušpičil zelo dober prijatelj. Ker je bila priložnost in sem ravno potreboval referenco, sem izziv sprejel in spletno stran izdelal. V izdelavo custom rešitve (ker so bili plugini plačljivi in predragi) sem vložil kar nekaj časa, ampak urejanje preko CMS-ja je bilo na koncu res enostavno. Dva meseca kasneje me ženska (ki sem ji spletno stran izdelal) pokliče, da ne more urejat tega in tega, ker da ji noče shranjevati itd. Pogledam - nobene težave. Edina težava je bila, da se njej ni dalo ukvarjati s tem, saj je lažje najti izgovor, da nekaj ne dela prav.

Po tistem sem uvedel vzdrževalne ure in jih ustrezno začel obračunavati. Pri 90% to deluje. Mi je pa ostala ena gospodična - podjetnica z nivojem računalniške pismenosti, kakršno imajo mulci v osnovni šoli. Nekje je slišala, da so spletne strani zdaj "in", zato vsake toliko časa dobi neke prebliske in me pokliče, da preveri, kako se zdi njena ideja. Po drugi strani pa najraje ne bi pripravljala niti strokovne vsebine, ki jo želi imeti na spletni strani. Veliko lažje ji je dati 50€ in še 50€ vnaprej ter te stvari prepustiti meni. Počasi pa se pojavlja problem, ker znesek več ne pokrije vsega časa, ki jo porabim zanjo (nadgrajevanje, vzdrževanje, svetovalne ure, prevoz na sestanke, priprava vsebine). Tudi sama od sebe ne dojame, da njene svetovalne ure niso samo poraba mojega časa, ampak tudi učenje in predajanje znanja, znanje pa stane več kot končni produkt. Z novim letom nameravam dvigniti cene in opustiti določene "storite".

Hangman ::

Ponovno eno vprašanje. Situacija je tokrat naslednja:

Prijatelj se je pred letom dni zaposlil v tajništvu bližnjega ZD. Postopoma so mu vrinili urejanje njihove spletne strani, čeprav sam za to ni ustrezno kvalificiran in tega menda na razpisu za zaposlitev niso zahtevali (takrat naj bi še imeli mesečno vzdrževanje, ki pa so ga kasneje odpovedali). Ker ve da se spoznam na spletne strani, me je enkrat prosil, če lahko nekaj pogledam - pravzaprav uredim na njihovi spleti strani. Ker se mu je takrat šlo za podaljšanje za nedoločen čas, sem mu šel na roko, pogledal njihovo željo in uredil. Zdaj ga že lepo izkoriščajo in mu konstantno nalagajo vzdrževanje spletne strani - on se za pomoč seveda obrača name. Vmes sem ga enkrat opozoril, da je to njegovo delo, ga nekoliko izobrazil o urejanju (Wordpress) in mu razložil, da se bo moral odločiti - se priučiti uporabe Wordpressa ali nalogo zavrniti (in morda čez 2 tedna iskati novo zaposlitev). Ker nič ne kaže, da bi se kaj spremenilo, bom moral pritisniti nanj (čeprav mi je prijatelj), da se bo nekaj odločil. V zadnjem mesecu me je potreboval skoraj vsak teden - seveda v dopoldanskem času. Včasih več časa porabim za dešifriranje njegovih navodil (najbrš mu niti ni jasno, kaj mora narediti), kot pa za dejansko delo.

Ker sem ga enkrat že opozoril, da je šla moja pomoč predaleč, ponovno nima smisla opozarjati. Razmišljam, da bi mu po vsakem opravljenem delu poslal mail z povzetkom opravljenega dela in porabljenim časom. Konec meseca bi seštevek vsega porabljenega časa pretvoril v evre in ga spomnil, da bi se morda kaj dobila. Posledično se tudi pomoč začasno neha, dokler moj čas ni poplačan. Računa mu sicer ne morem izdat (nisem s.p), lahko pa poračunava na roko. Če mu to ustreza, jaz nimam problema občasno kaj posodobiti in ob tem nekaj zaslužiti. Potem pa je na njemu, ali se bo izpogajal za večjo plačo ali pa mu bo manj ostalo. Pa da ne bo pomote - je zelo v redu človek, mi tudi kaj vrne uslugo/pomoč, razumem njegovo neznanje, ampak moram ga soočiti s situacijo.

Kakšen nasvet, kako to rešiti, da bo dobro za vse, brez kakšnih zamer?

Tody ::

Jah, ne... Ti mu povej da to ni zastonj in da naj sklenejo pogodbo ali pa naj ga pošljejo na tečaj WordPressa. Če slabo opravlja svoje delo in je odvisen od WordPressa potem bolje da išče novo službo.

Alien123 ::

Tody je izjavil:

Jah, ne... Ti mu povej da to ni zastonj in da naj sklenejo pogodbo ali pa naj ga pošljejo na tečaj WordPressa. Če slabo opravlja svoje delo in je odvisen od WordPressa potem bolje da išče novo službo.


Zdaj je malo preveč noter, da bi ga poslali na tečaj, ker ga bodo vprašali, kako pa si lahko do sedaj delal delo?

Al se nauči, al plačuje hangmanu, al pa menja šiht.

Kurzweil ::

Glede na manjko kadra v zdravstvenih domovih, bi rekel, da je v položaju, kjer lahko on postavi kakšen pogoj/zahtevo in se ne rabi bati za službo... verjetno se še ni šel konkretno pogovorit in spihat na kadrovsko službo.

Jaz bi za začetek rekel, da naj dajo višjo plačo, se najde takoj motivacija, da se človek kaj priuči, tudi če mu ne leži najbolj. Sicer pa če prav razumem, gre za updejtanje vsebine na spletni strani in ne neko programiranje oz. custom zadeve...

MIHAc27 ::

Jaz bi rekel, da nekaj enostavnega pokvarita ampak da gleda kot da je velik problem. Mogoče zabije on cel dan, da najde napako in potem potoži, da pač to presega njegovo znanje in da rabi kak tečaj.

Druga je pa seveda, da ti obračunaš ure. Tolk pa tolk na uro in je to to. Eno je ko nekomu vsake toliko pomagaš, povsem drugo pa, ko začneš opravljati njegovo delo. Nima veze, ali je v pogodbi ali ne.
Če je kolegu v izziv, da se to kar rabi nauči... pejta v prvo varijanto. Če ne drugo oz pogovor na kadrovski. Tam bi kar po resnici jaz vse povedal. Moje delo je xxx dali ste mi še za delat yyy. To ne znam dobro in pomagal mi je Hangman. Ali me daste na tečaj ali pa pač tega ne bom več delal.

Vem kako je to, ko dobiš vedno več zadolžitev, da bi pa kdo se za to kaj več skeširal...to pa ne.

Baja ::

kolko ur pa je to bilo zadnji mesec? ali pa povprecje na mesec do zdaj?

če ni neka huda cifra, probajta kaj skompezirati, če že praviš da vrne uslugo/pomaga. v bistvu, koristi njegove usluge, tudi če bi lahko kaj sam porihto ;)

naslednjic ko klice za pmoc se zmenita se za pir po sihtu. seveda ne prideš, oprosti, morem malo potegniti :P

vglavnem, po moje boljse da se tako ali drugače zmenita v naravi, kot da v zgodbo evre vlečeš.

Hangman ::

Da se omenjeni ZD ne zanima za svojo lastno spletno stran, se vidi že na daleč: Imajo neko predpotopno verzijo WP, kjer je samo vprašanje, kdaj se bojo pojavile težave. Potrebno bi bilo posodobiti najprej WP, potem temo, pa vtičnike. Trenutno prikazuje 30+ posodobitev. Jaz se tega niti z izkušnjami ne upam kar tako iti posodabljat... med posodabljanjem se kaj sesuje ali kak plugin neha delat pa je dela za cel vikend. Sploh si ne predstavljam, da bi to šel delat nekdo brez konkretnih izkušenj.

So pa v tajništvu že seznanjeni, da ima prste vmes nekdo tretji... enkrat je bil primer, ko je bilo treba nujno nekaj zrihtat, pri njih pa ni bilo usposobljenega kadra. Tako mi je vsaj razlagal prijatelj... takrat naj bi tudi omenil, da on ni dovolj izobražen za to in da sem mu pomagal zrihtat. Očitno na novico nihče ni reagiral.

Občasno je treba dodati kakšno stran, objaviti kakšno datoteko (pdf, excel, word), preurediti meni, objaviiti nek tekst. Obseg dela - recimo primer: 5 minut, da se prijavim v mail, najdem njihovo geslo in se nato še prijavim v wp-admin. 5 minut, da iz PDF-ja prepišem tekst za objavo (ker je PDF v resnici sken in teksta ne morem kopirat). Potem 5-minutni telefonski klic, ker ni dovolj razumljivo napisano, kam točno naj se tekst objavi. 10 minut dejanskega dela (poiščem pravo stran in vstavim tekst). 5 minut da napišem SMS, da je končano in da prijatelj preveri. Še zadnjih 5 minut za popravke, ker v PDF-ju ni bil pravi datum in sem objavil z napačnim datumom. Skupaj: 5 + 5 + 5 + 10 + 5 = 30 minut časa. Čez 5 do 10 dni se zgodba ponovi.

starfotr ::

Pri takih najbolj pomaga, da začneš ti njegove usluge ful rabit.

Ne vem sicer kakšne so vendar res začni pretirano uporabljat njega. 10x več, kot on tebe. Potem se bo malo zamislil.

Če je to npr. print/fotokopiranje na službeni printer, mu daj za sprintat 100 izvodov neke pdf knjige. Ali podobno.

sbawe64 ::

Naj se prijatelj sam nauči vzdrževanja WP, oz. naj ZD najame nekoga zunanjega za tovrstno početje, kar bi lahko bil tudi Hangman, če bi imel sp (popoldanski ?.

Zakaj bi ti opravljal njegovo delo ?

Če ga zanima:
v yt: wordpress tutorial 2022 oz wordpress for dummies knjiga (pdf)
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Invictus ::

Teh "prijateljev" se znebiš po hitrem postopku tako, da jim poveš svojo tarifo.

Potem ne kličejo več >:D.

Sem uredil preveč škatel zastonj, pa je malokdo še za pir dal.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Meiniken ::

Ubistvu mu boš še največjo uslugo naredil, če mu poveš kar si napisal tu gor. Verjetno te niti ne izkorišča. Če si ti tako presodil pa moraš potem opraviti dolžnost do samega sebe in mu povedat, da se bi rad distanciral. Opazuj kako se odzove. Če razume, super, če ne razume, prav tako super. Vsaj veš kje si in kako te spoštuje kot človeka.

Skratka - prestopil je mejo, ti si mu ustregel, on je videl kako daleč lahko gre, tebi to ni všeč. Lahko si tiho in zraven pizdiš kako ti gre to na jetra ali pa mu poveš. Če potem on začne pizdit pa itak nima spoštovanja do tebe in ga odpišeš.

Izvor problema se začne že pri njemu. Poba pač nima hrbtenice. Takoj ko so mu dali delo za katero ni usposobljen bi moral kaj rečt. Zdaj bojo pa zaradi njega trepeli vajini odnosi.
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Meiniken ()

solatko ::

Hangman - Oba sta kriva, ti mu nisi takoj na začetku povedal, da to niso usluge, temveč opravljanje njegovega dela, on pa nima občutka vrednosti tvojega dela. Vsedita se ob piru in mu nalij čistega vina, povej mu, da je ura take usluge okoli 100€ in naj razmišlja naprej ali se bo naučil ali naj poišče drugo delo, da ti zastonj ne boš več opravljal njegovega dela, razen, če ti lahko ponudi kaj podobnega, kar bi naredil ob tebi. Posel je posel, prijateljstvo pa prijateljstvo. Čisti računi, najboljši prijatelji.

Ko sva s prijateljem urejala davčne blagajne je bila mapa Slovenija in priklop na net (njegova ponudba 30€/kos). Cca 250 blagajn, je bil kar lep kupček denarja. Še sedaj mu delam zamenjave certifikatov, ker so potekli 10€/kos, pet minut dela.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Tody ::

Roko na na srce tole ni nic kot vnos vsebine. Tole se da naučit v eni uri. Tukaj nima ne veze wordpress ne nič. Ali računaš 100 eur ura ali pa prijatelj to sam dela. Daj mu ponudbo za koliko bi ti to spravil v red in to je to.

sci3nc3 ::

Ko človeka zavrneš ali mu omeniš evre, bo imel nos do tal. Ne bo opazil, da si mu naredil 99 brezplačnih uslug - opazil bo, da si mu 1x uslugo računal.
Kar najbolj učinkuje, je to, da postopoma postaneš vse bolj zaseden in nazadnje skoraj nedosegliv - to je preverjeno najboljša opcija.

1. Čim prej povabi prijatelja na pivo in mu razloži, da boš v prihodnjih tednih/mesecih težko dosegljiv.
2. Ponudi mu 1 uro mentoriranja za ceno pivo - če zavrne, mu bo zelo žal.
3. Ko te naslednjič pokliče, se mu javi in mu povej, da si službeno v Nemčiji in zelo zaseden, da boš uredil takoj ko boš lahko - uslugo mu naredi čez 2 dni.
4. Ko te naslednjič pokliče, klic prekini in mu odpiši, da si na Češkem na nekem predavanju in trenutno ne moreš govoriti. Pokliči ga čez 3 dni, češ da si pozabil.
5. Ko te naslednjič pokliče, se mu javi čez 1 teden in mu sporoči, da si v Braziliji in imaš omejen dostop do interneta.
6. Na tej točki ga pokliči na pivo, ker si za kratek čas doma, potem pa spet moraš službeno nekam v tujino. Če te kaj povpraša, pripravi dober izgovor.
7. Ponavljaj točke 3-5 in stopnjuj svojo nedosegljivost - uslugo mu naredi šele takrat, ko ti bo zares dolgčas.

Ščasoma bo tip dojel, da se svet ne vrti okoli njega in se mora on prilagajati svetu. Če je pameten, bo naučeno znal prenesti naprej t.j. v službo.

Tody ::

Veliko komplikacije, kar lahko narediš samo z 1 točko. Človek s takimi prijatlji ne rabi sovražnikov :)

MIHAc27 ::

Preveč komplikacij, se strinjam. Pogovor, mogoče res 1 urca inštrukcije drugače pa tarifa. Kot sem rekel.. eno je 1x 2x nekaj malo popravit, drugo je to vsak teden ali še več.

Grizzly ::

Na prvi točki si je treba priti na jasno, ali se je ta tvoj prijatelj sploh pripravljen potruditi (in morda svoj trud obrniti v razlog za napredovanje) ali bo vztrajal pri trditvi, da to ni njegovo delo. Imam izkušnje, ko sem cel popoldan presedel za računalnikom, da sem kolegici urejal diplomsko nalogo (poleg same tehnične ureditve sem ji napisal še tutorial, kako si to lahko enostavno sama uredi v primeru kasnejših popravkov). Po predvidevanju pridejo popravki in vse je bilo treba jovo na novo - pa se ni niti toliko potrudila, da bi kaj probala sama, raje je poslala meni (s pripisom, da bi rada imela čez vikend urejeno).

Na drugi točki si je treba priti na jasno, ali se lastnik spletne strani zaveda, kakšno štalo bo imel, če nekaj crkne. Lažje je sedaj odšteti nekoliko za redno vzdrževanje kot potem investirati v ponovno izdelavo strani, ker 1) se nobenemu ne bo dalo ukvarjati z iskanjem težave in ker 2) bo vsak videl lepo priložnost za malo večji zaslužek. Najprej je treba lastnika soočiti s tem scenarijem.

Na treji točki pa se karte položijo na mizo - možni izidi so:
1) prijatelju priporočiš nekoga, ki stvar obvlada in rabi šiht - naj zaposlijo nekoga, ki bo odgovoren samo za spletno stran
2) lastnik se sam odloči za storitev rednega mesečnega vzdrževanja in poišče primernega izvajalca
3) prijatelju lepo obračunavaš svoje delo (in upaš, da bo vsak toliko pri pameti, da se bo izpogajal za višji zaslužek)

Ker si ti samo tretja oseba, je prijatelj tisti, ki bo moral ukrepati oz. nositi breme, če se sam ni sposoben znajti.

kajtimara ::

Ja, tale tvoj prjatu si svojo rit v službi rešuje s tem, da se obrne nate po pomoč.
1-Naj v celoti preseli delo v tvoj 'račun'.
2-Zaradi obilice dela in s tem da svojega ne opraviš, mu ponudi nekoga, kjer se to plača.
3-Zasebno mu omeni, da je to ratal preveč dela zate. '' Saj ti lahko kaj plačam'' bo rekel

Zgodovina sprememb…

crocodile ::

Slučajno sem naletel na to temo. Tudi sam sem tehnologije vešč uporabnik in tako se dogaja, da me kličejo vsi po vrsti: ožji krog prijateljev, znanci, nekdanji sošolci, sorodniki, sosedje, mogoče še kdo od sodelavcev. Potem to izgleda tako:

1. Nekomu se je pokazalo neko obvestilo o napaki in me preko maila sprašuje, kaj naj klikne.
2. Nekdo ima spletno stran in bi rad, da mu nekaj posodobim, ker si sam tega ne zna ali ne upa.
3. Nekomu se je sesul računalnik me prosi, če mu lahko ponovno naložim sistem.
4. Nekdo ima malo starejši računalnik in bi ga želel samo malo nadgraditi/pohitriti.
5. Nekdo bi si rad kupil nov računalnik/tiskalnik/televizor/karkoli in me po mailu sprašuje za nasvet.
6. Nekdo je dobil neko nalogo (bodisi v službi bodisi v šoli) in bi rad, da mu pomagam.
7. Nekdo si je kupil pametno uro (ali kakšno drugo napravo) in ga zanima, kako to povezati s telefonom.
8. Nekomu se doma valjajo zares stari računalniki in mi jih ponuja, ker misli, da mi bo s tem naredil uslugo.
9. Nekomu je začel telefon počasi delati in ga zanima, kako ga spraviti nazaj na factory settings.
10. Nekdo nekoga za*ebava s fejk maili in ga zanima, ali se da odkriti identiteta pošiljatelja mailov.
11. Nekdo ni vešč worda/excela/powerpointa in ga zanima, kako se zrihta kakšna stvar.
12. Nekomu so poplave uničile računalnik in me prosi, da mu nabavim nov motherboard oz. kar cel računalnik.

Če slučajno nisem česa spustil se čez 3 mesece (ali pa morda še prej) točke ponovijo.

Včasih sem to še lahko spremljal, zdaj pa je šlo čez vse meje... ves čas telefonski klici, sms sporočila, maili, sporočila na družbenih omrežjih. Vmes kakšno stvar odložim in kasneje nanjo pozabim... takoj spet sms ali sem videl sliko na mailu itd. Nekoliko me rešuje služba, ker sem pogosto po tujini in se včasih kar zlažem, da me ta mesec ni doma. Ampak tudi tega ljudje ne razumejo, ker takoj predlagajo "boš pa zrihtal, ko se vrneš iz tujine". Če bom nekomu za preprosto opravilo v excelu (3 kliki) računal 50€ pa takoj šok in občutek, da sem oderuh. Izkorisitm težko koga, ker sem tipa "sam svoj mojster" in nimam nekih potreb, kjer bi mi nekdo lahko vrnil uslugo.

Kako se takih nadlog znebiti? Ne pozabite, da gre za prijatelje, sorodnike in druge, s katerimi bi rad ohranil stik in dober odnos, hkrati pa se znebil takih "support" taskov.

GupeM ::

Že povedano. Zahtevaš toliko eur, da se ti bo splačalo. Ali pa reci, da ne znaš popravit.

solatko ::

crocodile - Parim kaj zhebeš in se bo hitro razvedelo, da nisi več tak stručko, kot si bil včasih. Stvari gredo naprej in se pač izgovoriš, da zaradi obveznosti, napredka ne spremljaš več. Verjemi, da pomaga, sem imel sam ravno tako težave z žlahto.
Delo krepa človeka

IL_DIAVOLO ::

Ne bit taki lulek in povej stvari kot so. Služim predobro, da bi zapravljal cas z zastonjkarji, ki ne spoštujejo mojega prostega casa.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

mkk20 ::

Jaz sem že zdavnaj limitiral samo na ožji krog sorodnikov.
Kako sem odpikal ostale? Urejal sem hišo, pa potem ustvaril družino in sem pač rekel, da nimam več časa.
Je pa muka to..., ker zacejo hitro izkoriscat. IT mladini predlagam, da se temu ze v srednji soli ognejo..., 'stranke' pa napotijo na servise.

Zimonem ::

To je ravno delo za it mladino. Problem je , da je več ni. Oz je redka. "Sosedovi mulci" so zgubljeni, potem pa rihtajo tastari če so na peso urejeni.sicer pa vsak vpraša kolk je dolžen pa poveš popravici. Ali pa kompenziraš.

GummyBear ::

Servisiranje je poučno, dokler si v srednji šoli in se lahko na tak način učiš. Ali pa če si na faksu in vsakokrat nekaj malega zaslužiš. Ko pride šiht, pa takšne stvari postanejo nadležne. Še nekaj let nazaj sem se na take klice odzval takoj, predvsem zaradi tega, ker nisem želel nobenega ignorirati ali zavračati. Stvar se je sama rešila, ko sem se odselil na svoje, pa čeprav samo 40 km stran:

Kadar me je kdo po telefonu začel spraševat za kak nasvet, sem ga ustavil in rekel: "prinesi pokazat".
Kadar me je kdo spraševal, kdaj pridem kaj pogledat v domači kraj, sem mu rekel: "morda naslednji mesec."
Kadar me je kdo klical, da bo v mojih koncih in bi mi nekaj dostavil, sem mu rekel: "pridem šele ob 8h zvečer."

Sem pa tudi začel gledati, kolikokrat me kdo potrebuje, za kakšne stvari me potrebuje, ali mi lahko kako vrne uslugo oz. jo je sploh pripravljen vrniti.

Zimonem ::

Žlahti, prijateljem sosedom ako je usput , par klikov np. Čudežev pač ne morš naredit.

Meiniken ::

Vse lepo in prav ampak zgoraj napisano je le izogibanje težkega dela - postavljanja mej. In to bo težko, ker gre za ljudi s katerimi želiš ohraniti stike.

Kako se takih nadlog znebiti? Ne pozabite, da gre za prijatelje, sorodnike in druge, s katerimi bi rad ohranil stik in dober odnos, hkrati pa se znebil takih "support" taskov.

Dobre odnose boš težko ohranil, ker si ljudem do sedaj ponujal tisti "korenček" (IT storitve) in jim ne bo všeč, če jim ga kar naenkrat vzameš (pa čeprav imaš vso pravico, ker gre za tvoj čas). Lahko jim poveš po pravici, da se nimaš niti volje, niti časa ukvarjat z njihovimi IT težavami, ter da te v prihodnje naj zaradi tega ne kličejo ampak jim še vedno ostajaš na voljo za občasno kavo. Tisti ki te po takem pogovoru še vedno pokličejo na kavo so ljudje, ki jih želiš v življenju. Ostali so te le izkoriščevali.

V zgornjem citatu tudi poveš dve pomembni zadevi.
1. Ti si čustveno vpet v razmerje in ga želiš ohranit
2. Strah te je da bo človek na drugi strani razmerja prekinil stike s tabo
Zakaj misliš, da jim lažeš in se izogibaš težki debati? ;)
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izvoz digitalnih potrdil iz nedelujočega računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
666242 (4638) solatko
»

Neuspešno popravljanje računalnika na črno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6910296 (5642) krneki0001
»

Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16228388 (23793) buttplugs

Več podobnih tem