» »

Uber oddaja svoj oddelek za avtonomno vožnjo Aurori

Uber oddaja svoj oddelek za avtonomno vožnjo Aurori

Ars Technica - V Uberju so se naposled uspeli znebiti svojega kontroverznega oddelka za avtonomno vožnjo Uber ATG, saj je njegov novi lastnik postalo podjetje Aurora, v katerega Uber obenem vlaga še 400 milijonov dolarjev.

Kalifornijski Uber je brez dvoma eno najbolj razvpitih novodobnih podjetij, toda njegov oddelek za samovozeče avtomobile, Uber ATG (Advanced Technology Group), je še prav posebna zgodba. Firma ga je leta 2015 ustanovila zato, da bi bila na samem čelu napredka v osebnem prevozu, toda praktično od samega začetka je bil vpleten v raznovrstne škandale. Po tem, ko so tam ob ustanovitvi "pokradli" velik delež raziskovalcev univerze Carnegie Mellon (plačljiv vir), so leto zatem prevzeli družbo Otto, enega nekdanjih Googlovih zvezdniških inženirjev, Anthonyja Levandowskega. V Googlu so hitro poočitali, da je možakar iz njihovega Wayma sunil dragoceno tehnologijo, zato je sledila sodniška odisejada epskih razsežnosti, v kateri sta se velikana predlani poravnala, medtem ko je bil Levandowski letos obsojen na 18-mesečno zaporno kazen.

Toda navečja črna pika na ATGjevem rovašu je prva smrtna žrtev v dobi avtonomnih vozil, ko je marca 2018 Uberjevo vozilo v Tampi v Arizoni trčilo v 49-letno Elaine Herzberg. Kljub temu, da je peška (ki je ob sebi rinila kolo) cesto prečkala na nedovoljenem koncu, pa sta bila glavna krivca nadzorna voznica v avtomobilu, ki je med vožnjo gledala v zaslon telefona, in pa Uber ATG, ker so inženirji izklopili vrsto varnostnih sistemov, zaradi katerih avto peške ni pravilno zaznal. Na koncu se je ob deljeni odgovornosti tragedija za Uber končala še razmeroma ugodno, pa čeprav so imeli preizkuse vse do letošnje pomladi omejene na Pittsburgh in so se na ceste širom ZDA vrnili šele letos.

Vse od smrtne žrtve naprej si ATG ni več v celoti opomogel in v Uberju so z njim skušali na razne načine žonglirati, da bi jih čimmanj žulil; lani so ga izločili v podružnico, toda letos se je že govorilo, da bo kmalu sledila prodaja. Sedaj je jasno, da je kupec podjetje Aurora, ki je prav tako eden od vidnejših igralcev na področju samovozečih vozil. Pred štirimi leti ga je ustanovila trojica veteranov; CEO Chris Urmson je bil šef pri Waymu, Sterling Anderson je vodil razvoj Tesle Model X, Drew Bagnell pa je bil eden tistih, ki jih je Uber pohopsal na Carnegie Mellonu. Podjetje si je sprva prizadevalo za partnerstva z velikani s področja osebnih vozil, a ko jim je lani Volkswagen dal košarico, so se osredotočili na tovorni promet.

S prevzemom Uber ATGja sedaj Aurora nazaj dobiva ekipo za osebne avtomobile, pri čemer Uber pravzaprav svoj oddelek oddaja, ne ravno prodaja. V procesu bo namreč Uber v Auroro vložil še 400 milijonov ameriških dolarjev in s tem postal njen manjšinski lastnik. Trenutno še ni jasno, ali bo ob tem prišlo do odpuščanj, se pa zdi, da je ATG za seboj vsaj pustil večino nekdanjih afer, kajti v Aurori imajo s tem prevzemom lepo zaokrožen portfelj tehnologij, saj so lani že kupili podjetje za razvoj lidarja Blackmore.

1 komentar

Gregor P ::

So našli elegantno rešitev>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber in Toyota v polmilijardno sodelovanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
156293 (5022) codeMonkey
»

Uber opustil razvoj samovozečih tovornjakov

Oddelek: Novice / Ostale najave
115079 (3933) Unknown_001
»

Prva smrtna žrtev v nesreči samovozečega avtomobila (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
529179607 (163102) AndrejO
»

Začela se je sodna bitka za samovozeči avtomobil med Google Waymo in Uber

Oddelek: Novice / Tožbe
76688 (5521) Markoff

Več podobnih tem