» »

Ali je vsak lahko vegan? Zakaj nekateri uspejo in nekateri ne

Ali je vsak lahko vegan? Zakaj nekateri uspejo in nekateri ne

««
6 / 11
»»

Koraaz ::

Aquafriend je izjavil:

Krompirja se ne je surovega, ker spada med razhudnike.


Zakaj so razhudniki problematični?

Razumem, da se ne je živalskih proizvodov, ampak, da potem še določeno zelenjavo črtaš iz jedilnika se mi zdi malo ekstremno.

m0LN4r ::

To je visja stopnja preseravanja.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

PrimoZ_ ::

Aquafriend je izjavil:

Problem je, ker so prepovedal vasim prednikom star nacin zivljenja in razmisljanja (staroverce je omenjal tudi Preseren, krst pri savici) in s tem tudi doloceno znanje glede hrane, luninega vpliva na kmetijstvo in ostalih pojavov, ki se vam danes zdijo nadnaravne. Pa so v bistvu cist normalen naraven pojav.


Misliš reči so sami ugotovili, da je 99% tega "znanja" bulshit in praznoverje.

Na istem kosu zemlje sadi stara mam in mama z upoštevanjem lune in ne vem še česa in pa žena ter jaz.
In veš kaj, zraste povsem isto, brez razlike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

Aquafriend ::

Kako pa mislis, da so nasi predniki ziveli brez krompirja? Enostavno. Jedli so amarant in druga zivila, ki so jih ponekod prepovedali in vsilili krompir. Nekaj generacij za tem pa potomci ne vedo vec kako se hranit brez vsiljenega krompirja. Resitv je enostavna. Na novo odkrit hrano nasih prednikov. Kot so pastinak, amarant, repa in stevilni drugi. Drugac obstaja tudi sladki krompir ali batata, vec vrst, razlicnih barv in ne spada pod razhudnike.

m0LN4r ::



Vprasaj prednike, tvojih prednikov, kako kej so shajali po tistem, ko so spoznali rejo in paso in kaj so jedli in oblacili pozimi, ko so se selili visje proti severu, da niso jedli samo banan, si lahko srecen, drugace te niti nebi bilo tukaj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

PrimoZ_ ::

Aquafriend je izjavil:

Kako pa mislis, da so nasi predniki ziveli brez krompirja? Enostavno. Jedli so amarant in druga zivila, ki so jih ponekod prepovedali in vsilili krompir. Nekaj generacij za tem pa potomci ne vedo vec kako se hranit brez vsiljenega krompirja. Resitv je enostavna. Na novo odkrit hrano nasih prednikov. Kot so pastinak, amarant, repa in stevilni drugi. Drugac obstaja tudi sladki krompir ali batata, vec vrst, razlicnih barv in ne spada pod razhudnike.


In amarant je rasel na področju današnje slovenije ? Ali so ga tako kot krompir pripeljali iz amerike ?

Dej nehaj budalit...

Aquafriend ::

@Molnar, ne vem zakaj se trudis vsiljevat svojo mesno hrano in izgovore v veganski temi. Med clovekom in neandertalcem ni manjkajocih clenov. Torej ni dokazov, da so nasi predniki. Bolj verjetno je, da se gre za genski inzenirirng. Ali pa so predniki ljudi prisli iz drugih planetov. Drugace je to samo teorija, ne pa absolutna resnica. Se en izgovor, da lahk jes meso. Amarant ali scir je rasel v sloveniji. Je hrana slovanskih bogov. Imenje se tudi scir. Jedli so tudi pastinak.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Verjamem, da se spoznas na kuhanje riza, ampak naj ti povem nekaj iz prve roke vesoljskih znanstvenikov prehrane. Ljudje niso prisli iz drugih planetov, AMPAK

vesoljci so prinesli meso na zemljo, da so pospesili razvoj cloveka.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Netrunner ::

Aquafriend je izjavil:

Netrunner je izjavil:

Jaz se sprašujem zakaj bi sploh nekdo poskusil postati vegan. Zakaj se omejevat s takimi "pravili". Usklajena in raznolika prehrana ja IMO najboljša pot.

Smo ze delno odgovorili. Pa lahko dodam se kaj. Torej najprej to, da je rastlinska hrana dokazano najbolj zdrava. Najbolj surovo sadje, zelenjava, oreski, semena. Potem drug razlog je, da taksna hrana zvisuje zavest, za razliko od alkohola, ki znizuje. Ali pa mesa, ki tudi znizuje. Potem energetski plasc ali scit okrog telesa se poveca, ce jes rastlinsko hrano, se posebej presno, ki je biolosko ziva hrana. Dolocena hrana vpliva tudi na razpolozenje, obcutke, misli. Vecina rastlinske, se posebej presne hrane pozitivno vpliva na custva, obcutke in misli. Meso, se posebej rdece meso pa vpliva negativno. Ce kdo zeli zmanjsat vnos mesa, lahko to stori tudi postopoma in najprej postane flexatarijanec. To pomeni le obcasno uzivanje mesa. Taksnih je kar precej.


To še ne pomeni da moraš postati vegan. Problem današnje družbe je, da uživa preveč mesa. Uravnotežena zdrava prehrana ima malo mesa na jedilniku. Vsekakor je dobro imeti povdarek na sadju in zelenjavi ter ribah in ne toliko na mesu.

Postati vegan in se strogo držati tiste veganske prehrane nima nekega smisla, pa da ne omenjam iskanje izdelkov ki niso izdelani iz živali.

Vsakemu svoje in mene ne moti če se kdo odloči za to pot, dokler ne začne nakladati da je njegova pot edina prava pot in kako je doživel razvestljensvo. Žalostno, vendar je to pogost pojav pri veganih, da se počutijo kot da so nekaj več in to radi delijo naokoli.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Aquafriend ::

Ce zate veganska prehrana ni primerna, ok. Ampak ne vsiljevat svojega prepricanja drugim. Si pac mesojedec. Odpri temo o mesojedstvu in pisi o tem. Tole temo pa prosim, ce lahk normalno debatiramo kot ljudje. Nobenemu ne vsiljujem veganstva. Tako, da od vas tudi pricakujem enako. Spostovanje.

PrimoZ_ ::

Aquafriend je izjavil:

Amarant ali scir je rasel v sloveniji. Je hrana slovanskih bogov. Imenje se tudi scir. Jedli so tudi pastinak.


Po tistem ko so ga pripeljali iz amerike.
Tako kot krompir, koruzo, paradižnik, ...

Evropski kolonialisti so z odkritjem nove celine in kulture odkrili tudi nove rastline. Ena izmed njih je amarant, ki ga imenujemo tudi ščir. Za Indijance je predstavljal hrano bogov in kraljev ter naj bi po njihovem verovanju podaljševal življenje. Amarant sodi med psevdo žita (kamor sicer sodijo še ajda, proso in kvinoja), vendar ga ljudje po vsem svetu uporabljajo kot žitarico, listnato zelenjavo in celo kot okrasno rastlino.


Tako da še kar budališ...

reeves ::

PrimoZ_ je izjavil:

Pršut - cel kup soli
tatrski biftek - cel kup dodatkov (jajce, začimbe...)
carpaccio - še nisem poskuil a po hitrem pogledu na net je spet povečini kar nekaj dodatkov

Tako da, a si prepričan da zares okušaš meso in ne dodanih začimb :)

P.S. jaz lahko pojem poleti 2 kili mesa iz žara, če mi ravno zapaše, a po drugi strani je precej mojih obrokov tudi vegeterjanskih in nekaj celo veganskih in jim glede okusa ni kaj očitat.
Začimbe in dišavnice delajo čudeže.

V pršutu je res veliko soli, ker ta ni namenjena okusu, ampak kot konzervans.

V tatarcu boš imel točno toliko začimb, kolikor jih boš dal noter. Če ti ustreza cel kup dodatkov prav, nič narobe...se pa ne pritožuj potem tu kako je cel kup dodatkov v njem.

Kar nekaj dodatkov na carpacciu??? Kje si to bral? Ponavadi gre gor samo par kapljic oljčnega olja ali vinaigrette.

V glavnem, opcij za jesti dobro meso je ogromno. Če ima pa kdo raje zažgano ali polno začimb je pa to njegova osebna odločitev.

m0LN4r ::

Aquafriend je izjavil:

Ce zate veganska prehrana ni primerna, ok. Ampak ne vsiljevat svojega prepricanja drugim. Si pac mesojedec. Odpri temo o mesojedstvu in pisi o tem. Tole temo pa prosim, ce lahk normalno debatiramo kot ljudje. Nobenemu ne vsiljujem veganstva. Tako, da od vas tudi pricakujem enako. Spostovanje.
Ne morem, ker sem vsejedec :(

V bistvu se nisem srecal mesojedca.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

IL_DIAVOLO ::

@Aqua se ne odziva na mnenje vecine, ne razume nicesar in se ponavlja kot pokvarjena plosca.

To niso vec heci.

Netrunner ::

Aquafriend je izjavil:

Ce zate veganska prehrana ni primerna, ok. Ampak ne vsiljevat svojega prepricanja drugim. Si pac mesojedec. Odpri temo o mesojedstvu in pisi o tem. Tole temo pa prosim, ce lahk normalno debatiramo kot ljudje. Nobenemu ne vsiljujem veganstva. Tako, da od vas tudi pricakujem enako. Spostovanje.

Vsiljujem ??? Samo svoje mnenje sem podal. Kako smo občutljivi :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

feryz ::

Danes popoldan je dan za par kozarčkov šnopsa. Njma. Vegansko. Če zanemariš destilirane črve.
Težko je biti vegan. Kdor je kdaj bio češnje jedel, že ve zakaj. Jo ni češnje brez luknjice.

A-242 ::

reeves je izjavil:

A-242 je izjavil:

Samo en predlog, vzami olje, zlij na ponev in pusti, da se zacne ze fejst kadit, skratka prezgi ga - ce se ne skoncetriras ravno na nezivalske mascobe, lahko se hitreje in ucinkoviteje dosezes, ce namesto olja uporabis maslo. Potem si na njem popeci zelenjavo in dobil bos svoj mesni okus. Sicer ti bo marsikdo povedal, da je to skodljivo ampak tocno to je kar daje tvoj mesni okus. Zazgana mascoba. Probaj, sem bil tudi sam presenecen.

Ti pa še nisi jedel kakšnega pršuta, carpaccia ali tatarca, kajne?

Probaj...boš tudi presenečen.

Meso ima pravi okus samo, če ni prepečeno, drugače ješ tisto, kar ti poznaš. Zažgano maščobo.


Preberi si najprej kaj je sogovornik rekel in nisem veg*, samo so mesozerci tule ravno tako za luno kot oni oz. bom rekel celo manj, se vsaj za nekaj trudijo. Oba ekstrema sta bolana, glede neprezganega mesa - NE nima okusa, ga nima od cesa imeti, misice in mascoba (in nekaj malega mononatrijevega glutaminata ter seveda, tadaaaa Maillard reaction @ Wikipedia - tako da iz stalisca pacienta, ki ima rad zelenjavo, ce ji dodas meso, je moj nasvet popolnoma pravilen). In potem navedes za primer temeljito zacinjeno nezgano mesno hrano... ko bi vsaj alge predlagal, z naravno konkretno dozo mononatrijevega glutaminata, sicer so ogabne za jesti ampak junkiji rabijo dozo.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

Goran's Blog ::

Ga ni boljšega krompirja in zelenjave,paprike kot tistega ko se peče v pečici skupaj s prašičkom :)
Poznam nekaj veganov in ne vem zakaj so suhi kot trske in zgleda, da se bodo pravkar prelomili ? Eden ima celo želodec kot bi 10 prašičev na dan pojedel.

A-242 ::

Goran's Blog je izjavil:

Ga ni boljšega krompirja in zelenjave,paprike kot tistega ko se peče v pečici skupaj s prašičkom :)
Poznam nekaj veganov in ne vem zakaj so suhi kot trske in zgleda, da se bodo pravkar prelomili ? Eden ima celo želodec kot bi 10 prašičev na dan pojedel.


Poznam tudi nekaj stokrat vec mesojedcev, ki kot hrcki tecejo na fitness napravah. Naj pomislim, kdo je bolj za luno? :))
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

reeves ::

A-242 je izjavil:

Preberi si najprej kaj je sogovornik rekel in nisem veg*, samo so mesozerci tule ravno tako za luno kot oni oz. bom rekel celo manj, se vsaj za nekaj trudijo. Oba ekstrema sta bolana, glede neprezganega mesa - NE nima okusa, ga nima od cesa imeti, misice in mascoba (in nekaj malega mononatrijevega glutaminata ter seveda, tadaaaa Maillard reaction @ Wikipedia - tako da iz stalisca pacienta, ki ima rad zelenjavo, ce ji dodas meso, je moj nasvet popolnoma pravilen). In potem navedes za primer temeljito zacinjeno nezgano mesno hrano... ko bi vsaj alge predlagal, z naravno konkretno dozo mononatrijevega glutaminata, sicer so ogabne za jesti ampak junkiji rabijo dozo.

Nisem nikjer trdil, da si vege. Ne vem zakaj to omenjaš.
Se popolnoma strinjam, da sta oba ekstrema bolana.
Pa saj sem napisal, da daš začimb kolikor hočeš v tatarca. Kaj tukaj ni jasno?
A veš kaj je carpaccio? Temeljito začinjeno???
S ponovno trditvijo, da neprežgano meso nima okusa si pa pokazal vse svoje znanje na področju kulinarike. Žal nisva niti približno na istem nivoju (meni je to poklic) tako, da se s tabo res nimam namena več pregovarjati.

A-242 ::

Ampak da se ne pogovarjamo samo o neumnostih, vam je jasno, da bomo cez ~30 let vsi pretezno vegani? Ker je pridelava mesa preprosto prepotratna?

Samo prvi link.
https://plantricianproject.org/footnotes
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

w0mbat ::

A-242 je izjavil:

Ampak da se ne pogovarjamo samo o neumnostih, vam je jasno, da bomo cez ~30 let vsi pretezno vegani? Ker je pridelava mesa preprosto prepotratna?

Samo prvi link.
https://plantricianproject.org/footnotes

nope, nastopi laboratorijsko meso kar bo rešlo vse, tudi 'mučenje' živali

A-242 ::

reeves je izjavil:

tako, da se s tabo res nimam namena več pregovarjati.


Se tudi od samega zacetka nisi imel, pac malo nakladas in zraven ne pogledas kaksnemu pacientu odgovarjam.

w0mbat je izjavil:

A-242 je izjavil:

Ampak da se ne pogovarjamo samo o neumnostih, vam je jasno, da bomo cez ~30 let vsi pretezno vegani? Ker je pridelava mesa preprosto prepotratna?

Samo prvi link.
https://plantricianproject.org/footnotes

nope, nastopi laboratorijsko meso kar bo rešlo vse, tudi 'mučenje' živali


Soylent Green? :)), to je edino "laboratorijsko meso", ki bo dosegljivo (ni pomembno na kaksen nacin je pridelano ampak kolicina surovin, ki jih potrebujes za pridelavo). Ampak glede na mesojedske fanatike tule, jih verjetno ne bi motilo. Ze vidim napise "Ljubljanske Zale, kulinaricna sredisce EU". :))
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

Uizi ::

Vegani naj nehajo uporabljati avtomobile, ker s tem pobijajo žuželke. Very bad karma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uizi ()

A-242 ::

Uizi je izjavil:

Vegani naj nehajo uporabljati avtomobile, ker s tem pobijajo žuželke. Very bad karma.


No ja, lahko bi se sam javil? Jaz recimo prav ne bi pogresal malo manj svinjarije v zraku, sploh od dnevnih migracij v Lj. A vegani naj se zrtvujejo, zaradi zuzelk? Kaj pa ce bi se raje vsi?
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

reeves ::

A-242 je izjavil:

Se tudi od samega zacetka nisi imel, pac malo nakladas in zraven ne pogledas kaksnemu pacientu odgovarjam.

To imaš prav. Jaz se načeloma sploh ne maram pregovarjati z nobenim.
Jaz sem svoje trditve napisal na podlagi 25 letnih izkušenj v gostinstvu. Ne bom trdil, da sem najpametnejši ali, da imam vedno prav. Definitivno pa ni nakladanje. Koliko izkušenj imaš ti v gostinstvu? Ali samo bereš na netu, kuhinje pa še nisi videl od znotraj?
Vem kakšen pacient je OP in dejansko sploh ni vredno obrabe moje tipkovnice, da bi njemu karkoli odgovarjal.
Ti mi po drugi strani deluješ čisto ok, samo tista, da neprežgano meso nima okusa je bila res malo premočna.

Aston_11 ::

Bicikliranje je dovoljeno? Včasih lahko povoziš ježa, veverico ali podgano? Med dihanjem pa požreš kakšnega žužka. Raje v želodec kot v pljuča. Sploh pa žužki niso tako napačna zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

A-242 ::

reeves je izjavil:

A-242 je izjavil:

Se tudi od samega zacetka nisi imel, pac malo nakladas in zraven ne pogledas kaksnemu pacientu odgovarjam.

To imaš prav. Jaz se načeloma sploh ne maram pregovarjati z nobenim.
Jaz sem svoje trditve napisal na podlagi 25 letnih izkušenj v gostinstvu. Ne bom trdil, da sem najpametnejši ali, da imam vedno prav. Definitivno pa ni nakladanje. Koliko izkušenj imaš ti v gostinstvu? Ali samo bereš na netu, kuhinje pa še nisi videl od znotraj?
Vem kakšen pacient je OP in dejansko sploh ni vredno obrabe moje tipkovnice, da bi njemu karkoli odgovarjal.
Ti mi po drugi strani deluješ čisto ok, samo tista, da neprežgano meso nima okusa je bila res malo premočna.


Seveda sem videl umazane kuhinje od znotraj, zato pa ne jem vec nicesar zunaj in sem se gostinstvu gladko odpovedal - hrano striktno pripravljam sam, najdlje kar je pripravljeno "iz trgovine" je sir in kruh (nimam casa, bi ga raje sam pekel, ampak preprosto ne znese, masin za peko kruha pa ne maram).

Sicer pa iz cisto prakticnih stalisc meso samo nima okusa. Vse pripravne "tehnike", ki si jih omenil, so namenjene koncentriranju minornih kolicin umamija / mascobe, carpaccia brez rukole ali necasa Z okusom (recimo olivnega olja) se nisem videl in dejansko je taka kolicina brezokusnosti tezko dosegljiva s stalisca zelenjave - v tem momentu se ne morem spomniti, kaksno zelenjavo bi lahko prepojil z mascobo in mononatrijevim glutaminatom (ja, umami), da bi dobil nekaj tako brezveznega kot zrezek. Dejansko gre za vilede prepojene z mascobo, zazgano, optimalno, mogoce mi bos prodal okus po "zelezu" zaradi hemoglobina v krvi, to je pa to.

Pa saj so vas na kaksni kuharski soli ucili o kemiji hrane, mar ne? Aja ne niso... 90% osipa si nobena sola ne more privoscit.

Pac fanaticni mesojedci so dejansko vrsta junkijev, ki ne more iz svoje ujetosti, kulturnih fuckupov itd., da se pa tule spravljajo na zelenjavarje zaradi okusa? Slab "stos"... kvecemu bi rekel, da veg* imajo okus in zato jejo nekaj kar ima okus. Vsi ostali pa zaradi svojih lastnih kulturnih kompleksov ne gremo po tej poti ali pa se nam preprosto ne da zajebavat, dokler je meso cenejse kot zelenjava.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

A-242 ::

Ravno padla odlocitev, da bo danes cvetacin narastek na mizi, poln zivalskih proizvodov (jajca, kisla smetana, sir) ampak pac dober. In krompir, samo kuhan v slanem kropu. Mi na kraj pameti ne pade, da bi okuse pokvaril z mesom ali dodal pomfri. Kot bi verjetno storil preostali Sloveniastan.

Meso je za kmete, ki prvic rabijo enormne kolicine energije, da orjejo njivo (,...), drugic pa se do drugih sestavin niti ne morejo dokopati, ker zivijo bogu za hrbtom ali pa so brez denarja, hlev pa poln "mesa". Vsi ostali, ki pa teh izgovorov nimajo, se nazirajo z njim zato ker so brez okusa in se vedno, zaradi tradicije, ohranjajo kmecko prehrano. Pa da mi nihce niti ne omeni Poli salame...
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

reeves ::

A-242 je izjavil:

Seveda sem videl umazane kuhinje od znotraj, zato pa ne jem vec nicesar zunaj in sem se gostinstvu gladko odpovedal.

Sem vedel, da ne veš nič o kuhanju. Žal.

A-242 je izjavil:

Sicer pa iz cisto prakticnih stalisc meso samo nima okusa. Vse pripravne "tehnike", ki si jih omenil, so namenjene koncentriranju minornih kolicin umamija / mascobe, carpaccia brez rukole ali necasa Z okusom (recimo olivnega olja) se nisem videl in dejansko je taka kolicina brezokusnosti tezko dosegljiva s stalisca zelenjave - v tem momentu se ne morem spomniti, kaksno zelenjavo bi lahko prepojil z mascobo in mononatrijevim glutaminatom (ja, umami), da bi dobil nekaj tako brezveznega kot zrezek. Dejansko gre za vilede prepojene z mascobo, zazgano, optimalno, mogoce mi bos prodal okus po "zelezu" zaradi hemoglobina v krvi, to je pa to.

Seveda se uporablja različne tehnike za ojačanje okusa, tekstur ipd. In ne boš verjel to nam uspeva brez zažiganja mesa.
Za umami ne rabiš nujno mesa. Dobiš ga tudi iz gob ;)

Rukola ni začimba, če je pa par kapljic oljčnega olja na carpacciu zate: "temeljito začinjeno", potem pa res ne vem kdo je tu nor.

A-242 je izjavil:

Pa saj so vas na kaksni kuharski soli ucili o kemiji hrane, mar ne? Aja ne niso... 90% osipa si nobena sola ne more privoscit.

Mene ne. Molekularna kuhinja je ena od smeri.
https://sl.nodepress.biz/1957-molecular...

A-242 je izjavil:

Pac fanaticni mesojedci so dejansko vrsta junkijev, ki ne more iz svoje ujetosti, kulturnih fuckupov itd., da se pa tule spravljajo na zelenjavarje zaradi okusa? Slab "stos"... kvecemu bi rekel, da veg* imajo okus in zato jejo nekaj kar ima okus. Vsi ostali pa zaradi svojih lastnih kulturnih kompleksov ne gremo po tej poti ali pa se nam preprosto ne da zajebavat, dokler je meso cenejse kot zelenjava.

Da ne bo kakšne pomote. Ne zanikam odličnega okusa in koristnosti zelenjave.

Edina stvar, ki ji oporekam je tvoja trditev, da nezažgano meso nima okusa.

IL_DIAVOLO ::

A-242 je izjavil:

Ravno padla odlocitev, da bo danes cvetacin narastek na mizi, poln zivalskih proizvodov (jajca, kisla smetana, sir) ampak pac dober. In krompir, samo kuhan v slanem kropu. Mi na kraj pameti ne pade, da bi okuse pokvaril z mesom ali dodal pomfri. Kot bi verjetno storil preostali Sloveniastan.

Meso je za kmete, ki prvic rabijo enormne kolicine energije, da orjejo njivo (,...), drugic pa se do drugih sestavin niti ne morejo dokopati, ker zivijo bogu za hrbtom ali pa so brez denarja, hlev pa poln "mesa". Vsi ostali, ki pa teh izgovorov nimajo, se nazirajo z njim zato ker so brez okusa in se vedno, zaradi tradicije, ohranjajo kmecko prehrano. Pa da mi nihce niti ne omeni Poli salame...


Samo majoneza se fali za 1000% prekomerno dozo mascob.

A-242 ::

reeves je izjavil:

A-242 je izjavil:

Seveda sem videl umazane kuhinje od znotraj, zato pa ne jem vec nicesar zunaj in sem se gostinstvu gladko odpovedal.

Sem vedel, da ne veš nič o kuhanju. Žal.

A-242 je izjavil:

Sicer pa iz cisto prakticnih stalisc meso samo nima okusa. Vse pripravne "tehnike", ki si jih omenil, so namenjene koncentriranju minornih kolicin umamija / mascobe, carpaccia brez rukole ali necasa Z okusom (recimo olivnega olja) se nisem videl in dejansko je taka kolicina brezokusnosti tezko dosegljiva s stalisca zelenjave - v tem momentu se ne morem spomniti, kaksno zelenjavo bi lahko prepojil z mascobo in mononatrijevim glutaminatom (ja, umami), da bi dobil nekaj tako brezveznega kot zrezek. Dejansko gre za vilede prepojene z mascobo, zazgano, optimalno, mogoce mi bos prodal okus po "zelezu" zaradi hemoglobina v krvi, to je pa to.

Seveda se uporablja različne tehnike za ojačanje okusa, tekstur ipd. In ne boš verjel to nam uspeva brez zažiganja mesa.
Za umami ne rabiš nujno mesa. Dobiš ga tudi iz gob ;)

Rukola ni začimba, če je pa par kapljic oljčnega olja na carpacciu zate: "temeljito začinjeno", potem pa res ne vem kdo je tu nor.

A-242 je izjavil:

Pa saj so vas na kaksni kuharski soli ucili o kemiji hrane, mar ne? Aja ne niso... 90% osipa si nobena sola ne more privoscit.

Mene ne. Molekularna kuhinja je ena od smeri.
https://sl.nodepress.biz/1957-molecular...

A-242 je izjavil:

Pac fanaticni mesojedci so dejansko vrsta junkijev, ki ne more iz svoje ujetosti, kulturnih fuckupov itd., da se pa tule spravljajo na zelenjavarje zaradi okusa? Slab "stos"... kvecemu bi rekel, da veg* imajo okus in zato jejo nekaj kar ima okus. Vsi ostali pa zaradi svojih lastnih kulturnih kompleksov ne gremo po tej poti ali pa se nam preprosto ne da zajebavat, dokler je meso cenejse kot zelenjava.

Da ne bo kakšne pomote. Ne zanikam odličnega okusa in koristnosti zelenjave.

Edina stvar, ki ji oporekam je tvoja trditev, da nezažgano meso nima okusa.


No, rukola JE zacimba. Olivno olje v tem primeru tudi. Slovenskega gostinstva sem se odpovedal, prvic zato ker "trdi" da meso ima okus (ga nima izven okvira zazgane mascobe), drugic zato najcenejse surovine drago zaracunava, tretjic zato ker so prasci, cetrtic pa zato ker jih 90% ne zna izven dunajca in pomfrija skuhati nic okusnega.

IL_DIAVOLO je izjavil:

A-242 je izjavil:

Ravno padla odlocitev, da bo danes cvetacin narastek na mizi, poln zivalskih proizvodov (jajca, kisla smetana, sir) ampak pac dober. In krompir, samo kuhan v slanem kropu. Mi na kraj pameti ne pade, da bi okuse pokvaril z mesom ali dodal pomfri. Kot bi verjetno storil preostali Sloveniastan.

Meso je za kmete, ki prvic rabijo enormne kolicine energije, da orjejo njivo (,...), drugic pa se do drugih sestavin niti ne morejo dokopati, ker zivijo bogu za hrbtom ali pa so brez denarja, hlev pa poln "mesa". Vsi ostali, ki pa teh izgovorov nimajo, se nazirajo z njim zato ker so brez okusa in se vedno, zaradi tradicije, ohranjajo kmecko prehrano. Pa da mi nihce niti ne omeni Poli salame...


Samo majoneza se fali za 1000% prekomerno dozo mascob.


In zato je ne dodam. In glede na to, da je majoneza dejansko samo olje, je tvoja pripomba najmanj umobolna.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

IL_DIAVOLO ::

Kot vsi tvoji debilni prispevki.

A-242 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kot vsi tvoji debilni prispevki.


Kaj je, prehranski revez, brez brboncic in z dobrsnjo luknjo v glavi, je zmanjkalo argumentov ob dunajcih in pomfriju z popestritvijo makraonov v paradiznikovi omaki (ki je lahko fantasticna, samo je ti ne znas pripravit). Nisem jaz kriv, da si nesposoben, jezi se na sebe, lahko tudi probas s Soylent Green ali pa z retroaktivnim abortiranjem.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

IL_DIAVOLO ::

Kaj argumenti na to da meso nima okusa razen če je zažgano? Ali argument za lab burger, ki je v domeni veganov?

Dude you are making absolutely no sense.

m0LN4r ::

A-242 je izjavil:

Goran's Blog je izjavil:

Ga ni boljšega krompirja in zelenjave,paprike kot tistega ko se peče v pečici skupaj s prašičkom :)
Poznam nekaj veganov in ne vem zakaj so suhi kot trske in zgleda, da se bodo pravkar prelomili ? Eden ima celo želodec kot bi 10 prašičev na dan pojedel.


Poznam tudi nekaj stokrat vec mesojedcev, ki kot hrcki tecejo na fitness napravah. Naj pomislim, kdo je bolj za luno? :))
Jaz pa se vec takih, ki ne hodijo v fitness xD

A-242 je izjavil:

Ampak da se ne pogovarjamo samo o neumnostih, vam je jasno, da bomo cez ~30 let vsi pretezno vegani? Ker je pridelava mesa preprosto prepotratna?

Samo prvi link.
https://plantricianproject.org/footnotes

To se je ze govorilo 20 let nazaj, torej se 10 let?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

w0mbat ::

Aquafriend simpatičen tipson, jaz sem tvoj oboževalec, kar vztrajaš..

m0LN4r ::

A-242 je izjavil:

reeves je izjavil:

A-242 je izjavil:

Se tudi od samega zacetka nisi imel, pac malo nakladas in zraven ne pogledas kaksnemu pacientu odgovarjam.

To imaš prav. Jaz se načeloma sploh ne maram pregovarjati z nobenim.
Jaz sem svoje trditve napisal na podlagi 25 letnih izkušenj v gostinstvu. Ne bom trdil, da sem najpametnejši ali, da imam vedno prav. Definitivno pa ni nakladanje. Koliko izkušenj imaš ti v gostinstvu? Ali samo bereš na netu, kuhinje pa še nisi videl od znotraj?
Vem kakšen pacient je OP in dejansko sploh ni vredno obrabe moje tipkovnice, da bi njemu karkoli odgovarjal.
Ti mi po drugi strani deluješ čisto ok, samo tista, da neprežgano meso nima okusa je bila res malo premočna.


Seveda sem videl umazane kuhinje od znotraj, zato pa ne jem vec nicesar zunaj in sem se gostinstvu gladko odpovedal - hrano striktno pripravljam sam, najdlje kar je pripravljeno "iz trgovine" je sir in kruh (nimam casa, bi ga raje sam pekel, ampak preprosto ne znese, masin za peko kruha pa ne maram).

Sicer pa iz cisto prakticnih stalisc meso samo nima okusa. Vse pripravne "tehnike", ki si jih omenil, so namenjene koncentriranju minornih kolicin umamija / mascobe, carpaccia brez rukole ali necasa Z okusom (recimo olivnega olja) se nisem videl in dejansko je taka kolicina brezokusnosti tezko dosegljiva s stalisca zelenjave - v tem momentu se ne morem spomniti, kaksno zelenjavo bi lahko prepojil z mascobo in mononatrijevim glutaminatom (ja, umami), da bi dobil nekaj tako brezveznega kot zrezek. Dejansko gre za vilede prepojene z mascobo, zazgano, optimalno, mogoce mi bos prodal okus po "zelezu" zaradi hemoglobina v krvi, to je pa to.

Pa saj so vas na kaksni kuharski soli ucili o kemiji hrane, mar ne? Aja ne niso... 90% osipa si nobena sola ne more privoscit.

Pac fanaticni mesojedci so dejansko vrsta junkijev, ki ne more iz svoje ujetosti, kulturnih fuckupov itd., da se pa tule spravljajo na zelenjavarje zaradi okusa? Slab "stos"... kvecemu bi rekel, da veg* imajo okus in zato jejo nekaj kar ima okus. Vsi ostali pa zaradi svojih lastnih kulturnih kompleksov ne gremo po tej poti ali pa se nam preprosto ne da zajebavat, dokler je meso cenejse kot zelenjava.
Lepo prosim, kaka budalastina je to, da meso nima okusa prosim? So ti izumrle brboncice za okusanje mesa?

A-242 je izjavil:

Ravno padla odlocitev, da bo danes cvetacin narastek na mizi, poln zivalskih proizvodov (jajca, kisla smetana, sir) ampak pac dober. In krompir, samo kuhan v slanem kropu. Mi na kraj pameti ne pade, da bi okuse pokvaril z mesom ali dodal pomfri. Kot bi verjetno storil preostali Sloveniastan.

Meso je za kmete, ki prvic rabijo enormne kolicine energije, da orjejo njivo (,...), drugic pa se do drugih sestavin niti ne morejo dokopati, ker zivijo bogu za hrbtom ali pa so brez denarja, hlev pa poln "mesa". Vsi ostali, ki pa teh izgovorov nimajo, se nazirajo z njim zato ker so brez okusa in se vedno, zaradi tradicije, ohranjajo kmecko prehrano. Pa da mi nihce niti ne omeni Poli salame...

Ful cudno logiko mas ti to, vecina prebivalstva je mescanskega nekaj 1000x vec jih je v mestu, kot na vasi _iiiin_ vecina teh laufa po trgovinah in si kupuje meso. Hmm... Prepricaj me nasprotno, ce ves, da se na vasi proda vec mesa kot v mestih.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

A-242 je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kot vsi tvoji debilni prispevki.


Kaj je, prehranski revez, brez brboncic in z dobrsnjo luknjo v glavi, je zmanjkalo argumentov ob dunajcih in pomfriju z popestritvijo makraonov v paradiznikovi omaki (ki je lahko fantasticna, samo je ti ne znas pripravit). Nisem jaz kriv, da si nesposoben, jezi se na sebe, lahko tudi probas s Soylent Green ali pa z retroaktivnim abortiranjem.

Torej ti znas super duper kuhati, drugace nebi tega napisal.

No, rukola JE zacimba. Olivno olje v tem primeru tudi. Slovenskega gostinstva sem se odpovedal, prvic zato ker "trdi" da meso ima okus (ga nima izven okvira zazgane mascobe), drugic zato najcenejse surovine drago zaracunava, tretjic zato ker so prasci, cetrtic pa zato ker jih 90% ne zna izven dunajca in pomfrija skuhati nic okusnega.
Aja ne ne ves kuhati.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

mr_chai ::

Apofis je izjavil:

Aquafriend je izjavil:

Jaz vem, da marsikateremu otroku je v vrtcu pasala vegetarijanska hrana in so meso metali pod mizo. Ampak ker niso dobili sladice, ce niso pojedli mesa, jih je sistem in vzgoja prisilila, da so se navadili na meso. Taksnih je kar precej.
Pa si se kdaj vprasal ce je vsiljen ravno mesni nacin prehranjevanja? Nekoc so jedli bolj vegetarijansko hrano. Primer Bogumili na balkanu, ki so bili iztrebljeni. Katarji v juzni franciji tudi. V Indiji pa so se precej ohranili do danes.

Omfg, kaka klobasa, a se zavedaš kaj pišeš??


Truth be told. Včasih so res zelo redko jedli meso. Kar vprašajte vaše mame in stare babice. 1x na teden se ga je jedlo, če sploh.
Za sebe lahko povem, da kot otrok nisem ne vem kako maral mesa, pa sem mesojedec. Ampak izredno imam rad zelenjavo.

Aquafriend ::

Pa smo odkrili se eno zacetnisko napako veganstva. Prevec krompirja. Smo ze nekaj napisal, zakaj ni primeren za pogosto uzivanje. Sem sel pogledat za Slovenijo, koliko se pridela krompirja in je glede na stevilo prebivalcev pri vrhu. Tako da se ocitno prevec krompirja nahaja na jedilnikih slovencev. Zato pa ima Slovenija zelo majhen delez vegetarijancev in veganov. Le portugalska ima manj. Pa morda Spanija. Na krompirju ocitno clovek ne zmore dalj casa biti vegan. Ker preprosto gre za razhudnik, ki se uziva le obcasno. Najboljse pa, da cim manj. Ce kdo zeli pravo hrano, se lahko zgleduje po hrani, ki se je uzivala ppred prihodom krompirja. Pastinak, scir ali amarant, repa. Danes pa se lahko dobi tudi batata.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/a...
Non-meat eaters, especially vegans, had higher risks of either total or some site-specific fractures, particularly hip fractures. This is the first prospective study of diet group with both total and multiple specific fracture sites in vegetarians and vegans, and the findings suggest that bone health in vegans requires further research.

Aquafriend ::

Nic ne pise kaj so vegani ali vegetarijanci jedli. Pri vegijih imas lahko pravilno prehranjevanje, ki vsebuje vse esencialne beljakovine in druga pomembna hranila. Lahko pa imas nepravilno hranjenje z junk food hrano ali pa hrano s katero ne dobijo vsega kar je potrebno. Se enkrat bom napisal, popolne beljakovine vsebujejo ajda, kvinoja, bio soja, konopljine beljakovine. Pri ostalih jedeh pa je potrebno zagotovit pravilne kombinacije, da se dobi vse esencialne aminokisline. Za odrasle je potrebno 9 ali 10, za otroke pa 12 esencialnih aminokislin. Torej pri otroku je potrebno se bolj pazit, ce se prehranjuje vegansko.

Aquafriend ::

Na wikipediji o amarantu pise ocitno nekaj neresnic. Ker amarant je bila hrana slovanskih bogov. Jed je bila zelo priljubljena pri slovanih. V rusiji so jo prepovedal s prihodom krompirja. Na wiki pa pise, da ceprav v sloveniji raste tudi divji amarant, da so kao slovenci odkrili gojenje te rastline sele leta 2000. Ce verjames. Ja, morda so na novo odkrili moznost gojenja. Ni pa to novo. Je pac pozabljena rastlina, ker so vladarji bili proti gojenju amaranta, ko je prisel krompir.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: nejcek74 ()

PrimoZ_ ::

Aquafriend je izjavil:

Na wikipediji o amarantu pise ocitno nekaj neresnic. Ker amarant je bila hrana slovanskih bogov. Jed je bila zelo priljubljena pri slovanih. V rusiji so jo prepovedal s prihodom krompirja. Na wiki pa pise, da ceprav v sloveniji raste tudi divji amarant, da so kao slovenci odkrili gojenje te rastline sele leta 2000. Ce verjames. Ja, morda so na novo odkrili moznost gojenja. Ni pa to novo. Je pac pozabljena rastlina, ker so vladarji bili proti gojenju amaranta, ko je prisel krompir.


Ali pa neresnice pišeš ti ?
Amarant je prišel iz amerike, mogoče so ga uporabljali prek krompirjem, saj se je slednji uveljavil dokaj pozno, ni pa to neka avtohtona evropsa rastlina.

Tako da, nehaj budalit :)

primar ::

Kake nabuloze berem tu. Sami nutricisti. Sam sem 25 let vegan. Ni problemov. Tam pri dizlih in bencincih znate vsi bluzit kak je to zastarelo (čeprav imam vaš elektroavto na premog 7% izkloristek...), ker vam je pač telefon bližje, kot prava tehnika za meso ki pa je res hrana v času ledenih dob in naravnih katastof, ne pa ugodnega podnebja ko je vsega preveč. Skratka da se, fajn občutek je, da je nekaj manj trplenja na svetu zaradi tebe.

Pa kaj je to veganski junk food? Kaj je narobe s polpetom iz čičerike, čebule, česna, fižola, soje itd? To so čiste, naravne sestavine... Olje - če je vrženo v njega je enako tako pri klasičnem kot veganskem burgerju. Torej kaj je tisto, da rečete da je to visoko predelana hrana?

Tako da ne bluzite v nedogled, nihče ne je nekih praškov, jemo bolj ali man polnovredno rastlinsko hrano.

LP

nejcek74 ::

heh?
Industrija vegi hrane je ena hitreje rastočih industrij v razvitem svetu, gre pa v veliki meri za nadomestke mesa in mlečnih izdelkov. Polpet kupljen v trgovini je junk food, polpet narejen doma ni, ali je veganski ali pa mesen nima veze. Jaz v hrani uzivam, procesirane (prakticno) ne jem, ker je praviloma brez okusa, primerna za male otroke. Sem spraseval OPja za kak zanimiv recept, pa se je izkazalo da ima predvsem odpor do hrane in zablode o "bozanski hrani"

Impossible Burger vs Beyond Meat

IL_DIAVOLO ::

Potem pa ne poznas procesirane hrane za odrasle.

m0LN4r ::

Kaj je narobe s polpetom iz čičerike, čebule, česna, fižola, soje itd?
med tem ali si te stvari das sveze v usta, direkt z vrta ali pa ti industrija to sprocesira v polpet, ki naj bi se imel okus po mesu ali cen drugem je razlika velika kot prepad, jebena domaca pleskavica je bolj zdrava od tega kemijskega polpeta, zravn pleskavice pa svezo zelenjavo z vrta.

In ne, vecina zelenjave, ki je kupujes v trgovini ne raste skozi celo leto na lepem soncku, ce pa, ti jo pa iz drugega konca sveta pripeljelo pospricano z raznimi sredstvi in plini za ohranjanje zrelosti in proti zajedalcem med transportom in skladiscenjem
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

PrimoZ_ ::

Tvoj pogled je pač pristranski in preveč simplističen, do te mere da je enostavno napačen oz. ne zdrži resne presoje. Pozabljaš samo to, da to Isto prešpričano zelenjavo iz druge strani sveta jemo tudi vsejedci.

Če si vsejedec, ne ješ zgolj in samo mesa od krav, ki so se pasle na neokrnjenih pašnikih in vega ne je zgolj in samo prešpricane zelenjeve iz hidroponike na drugi strani sveta.
««
6 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posedi in varna hrana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10415113 (12635) jype

Biti vegan (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1144253514 (233044) BigWhale

Več podobnih tem