» »

Digitalni ali zrcalno refleksni fotoaparat

Digitalni ali zrcalno refleksni fotoaparat

furci ::

Pozdravljeni.
Zanimam se za nakup fotoaparata. Ker nimam izkušenj se obračam na vas profesionalce in prosim, če mi lahko kako svetujete kaj kupiti. Aparatat bi potreboval predvsem za v hribe, visokogorje, da se da kakšna slika tudi na daleč naredit. Zadeva naj ne bi bila prevelika, da nebi rabu še enega nosača zraven. :). Cenovno pa nekje do 700 €.
Že v naprej se zahvaljujem za odgovore. lp.

joze67 ::

Malo si ustvari lastno sliko, kakšna je prihodnost u4/3 (Olympus, Panasonic) in koliko te to skrbi. Ti aparati so manjši od konkurence in ta hip je ponudba objektivov zanje solidna.
Druga možnost je kak soliden all-rounder - "kompakt", kot je Sony DCS RX100 (žepni) ali RX-10 (ne več žepni), druge firme imajo svoje predstavnike v teh kategorijah (imel sem dobre izkušnje s Panasonic Lumixi).

  • Pri kompaktnih aparatih nikoli ne boš v dilemi, ali se ti za posnetek ali dva splača tovoriti še dodaten teleobjektiv in morda celo stojalo.

  • Teleobjektiv pri u4/3 je bistveno manjši od ustreznega pri APS-C ali celo APS. Čisto enostavno, 600mm teleobjektiv za full frame APS ustreza 400mm pri APS-C in 300mm pri u4/3. 300mm teleobjektiv je fizično manjši od 600mm teleobjektiva. RX100 ima kao 200mm objektiv in gre v žep.

  • Večina slik bo narejena zunaj in ob približno solidnem vremenu. Večji senzorji se bolje obnesejo pri slabi svetlobi (manj šuma), kar pa te potem ne zanima preveč.

  • katerikoli aparat, ki ne gre v žep, te bo motil pri hoji. seveda je odvisno, kakšna hoja je. Če je večinoma po poteh, vzravnano in ponosno, potem ni težav. Če pa plezaš po stenah ipd, je fotoaparat, ki ti binglja za vratom, na rami ali obešen na pas, napoti in izpostavljen poškodbam. Fotoaparat, ki je v nahrbtniku, ni tisti, s katerim boš slikal gamsa, ali s katerim boš med padcem naredil zadnji posnetek neba.

  • Dober objektiv in senzor z visoko ločljivostjo ti omogočata izreze ("digitalni zoom"), ampak potem imaš veliko dela z vsako sliko. Kar ni nujno slabo - dobro zdravilo za fotodrisko. je pa delo; če te ne veseli, je odveč.



Sicer pa je digitalni ali zrcalno refleksni napačna dilema. Drugega razen digitalnega skorajda ni več, tu pa imaš vse vrste:
  • zrcalno refleksne
  • z elektronskim iskalom (brez zrcala)
  • kompaktni (enaki kot zgoraj, a manjši senzorji in tipično en sam zoom ali celo en sam navaden objektiv)
Približno tako so razvrščeni tudi po velikosti, čeprav so mnogi fotoaparati z elektronskim iskalom enake oblike kot zrcalno refleksni.

Dag ::

Za v hribe raje dobrega in lahkega kompakta (npr. že omenjeni Sony RX100), ki ga lahko daš v sprednji žep ali malo torbico, ki jo obesiš na naramnico nahrbtnika.

Če ti opišem svojo izkušnjo: Imam brezzrcalni fotoaparat (Fuji), ki je sicer super, ampak ko grem v hribe:
1. Ga imam v ruzaku in se mi ga med potjo ne da jemati ven.
2. Včasih ga dam v majhno torbico in pripnem na trak nahrbtnika, ki gre okrog pasu - takrat vedno cvikam, da z njim ne pribijem v kakšno skalo in tudi ovira me pri zahtevnejših vzponih, zato prevlada točka 1.
3. Posledično v hribih fotkam tako malo, da sem v večini primerov nehal nositi fotoaparat s sabo; tisto fotko za spomin pa naredim s telefonom.

Nauk zgodbe: Najboljši fotoaparat je tisti, ki ga imaš pri sebi in ga lahko takoj uporabiš.

doktorproof ::

Kenon G7x bi bil tudi v redu. Je cenejši od sonija.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitalni fotoaparat

Oddelek: Kaj kupiti
262906 (2367) sass628
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825382 (13647) BigWhale
»

Stari objektivi doživljajo drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6316882 (14858) Jst

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20425903 (22745) bluefish

Več podobnih tem