Forum » Programska oprema » Izračun urnika
Izračun urnika
jernejk90 ::
Pozna kdo kakšen program v katerega bi lahko vnesel časovne omejitve vsakega posameznika posebej, program bi pa izračunal najbolj optimalen urnik? :)
- spremenil: jernejk90 ()
Facebook dev ::
Samo da te na hitro ustavim glede terminologije:
"program bi pa izračunal najbolj optimalen urnik? :)" Tole ni mogoče.
Program ti bo izračunal nek urnik (če ti ga bo). In to je najbolje kar lahko dobiš.
Program ti bo izračunal nek urnik (če ti ga bo). In to je najbolje kar lahko dobiš.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.
ziga7 ::
Facebook dev je izjavil:
Samo da te na hitro ustavim glede terminologije:
Ne budali. Poglej moj link zgoraj.
Me prav zanima kaj tale program vrže za recimo urnik na nekem malo večjem faksu, 30 predavalnic, 3 smeri po 4 letniki, 50 predmetov, 50 profesorjev, asistentov itd. Vsak s svojimi omejitvami. Kdaj lahko predava, kdaj ne. Poskrbeti da bodo vedno predavanja/vaje v dovolj velikih učilnicah, hkrati pa še upoštevati da bodo urniki čimbolj smiselni, torej da ne bo 2 uri zjutraj in 2 uri zvečer itd.
Verjamem, da bo tale program doživel v tem primeru doživel hudo blamažo.
Za to, da boš pa še malo bolj pameten, pa veselo branje tegale:
https://www.linkedin.com/pulse/np-compl...
Verjamem, da bo tale program doživel v tem primeru doživel hudo blamažo.
Za to, da boš pa še malo bolj pameten, pa veselo branje tegale:
https://www.linkedin.com/pulse/np-compl...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Facebook dev ()
jernejl ::
Očitno gre za evolucijske algoritme, kar pomeni, da ne moremo z gotovostjo pričakovati najbolj optimalne rešitve, lahko pa se temu približa.
Računalnik pač lahko v omejenem času pregleda za nekaj velikostnih razredov večji prostor možnih rešitev kot nek Jože, ki to sestavlja ročno.
Če je več parametrov, je stvar še bolj v prid algoritmu.
Računalnik pač lahko v omejenem času pregleda za nekaj velikostnih razredov večji prostor možnih rešitev kot nek Jože, ki to sestavlja ročno.
Če je več parametrov, je stvar še bolj v prid algoritmu.
Seveda pa je v algoritem zelo težko zakodirat enostavno človeško intuicijo in logiko. Ampak vsi eksperti na tem področju na forumu pa že vejo, da sestavljanje urnika ne more biti nič težje kot kak BFS ali DFS.
jernejk90 ::
Hvala vsem.
Sem poskusil, prej ko naštudiraš te programe sam narediš urnik, niso najbolj userfriendly. Zanimivo, da še ni nekega simpl programa za to, na tak način kot doodle - označiš časovne parametre kdaj je xy zaseden in kdaj je na razpolago in ti sam zračuna opcije s čimmanj čakanja za vse. Če najde kdo kaj takšnega bi pa bilo uporabno.
Sem poskusil, prej ko naštudiraš te programe sam narediš urnik, niso najbolj userfriendly. Zanimivo, da še ni nekega simpl programa za to, na tak način kot doodle - označiš časovne parametre kdaj je xy zaseden in kdaj je na razpolago in ti sam zračuna opcije s čimmanj čakanja za vse. Če najde kdo kaj takšnega bi pa bilo uporabno.
borisk ::
Z evolucijskimi algoritmi bo zagotovo prišel v nek optimum, verjetnost da bo to globalni optimum pa je odvisna od problema in operaterja, da korigira in testira različne parametre. Dober algoritem z ustreznim faktorjem mutacije med generacijami, uspe zlezti iz lokalnega optimuma.
Hvala vsem.
In odgovor zakaj, je povsem jasen. Takoj ko se zaveš kako zahtevno nalogo si si izbral in se zaveš da boš z vloženimi milijoni € naredil neko rešitev, ki bo ob malo težjih konstraintih popolnoma propadla. Potem premisliš in se ne odločiš vložit časa in sredstev v to.
Greg91 ::
@jernejk90, če bi bil to tako enostaven problem, ne bi imeli zdaj tukaj debate.
Tako kot je @borisk povedal. Evocijski algoritmi oz. nature-inspired metaheuristike so po mojih izkušnjah sposobne precej dobro reševati problem sestavljanja urnika z velikim številom upoštevanih omejitev. Problem je, da je njihovo izvajanje lahko precej časovno kompleksno.
Tako kot je @borisk povedal. Evocijski algoritmi oz. nature-inspired metaheuristike so po mojih izkušnjah sposobne precej dobro reševati problem sestavljanja urnika z velikim številom upoštevanih omejitev. Problem je, da je njihovo izvajanje lahko precej časovno kompleksno.
darkolord ::
Facebook dev je izjavil:
Me prav zanima kaj tale program vrže za recimo urnik na nekem malo večjem faksu, 30 predavalnic, 3 smeri po 4 letniki, 50 predmetov, 50 profesorjev, asistentov itd. Vsak s svojimi omejitvami. Kdaj lahko predava, kdaj ne. Poskrbeti da bodo vedno predavanja/vaje v dovolj velikih učilnicah, hkrati pa še upoštevati da bodo urniki čimbolj smiselni, torej da ne bo 2 uri zjutraj in 2 uri zvečer itd.Kolikor vem, ta program v takšnem primeru najde precej dobre rešitve.
jernejl ::
Ponavadi je tako, da dlje kot takemu algoritmu pustiš delati, boljši je rezultat :)
V algoritem se pravila precej enostavno zakodira v ocenjevalno funkcijo. Kakšne parametre in uteži bo imela ocenjevalna funkcija, pa je odvisno od intuicije in logike človeka, ki jo pripravi.
Facebook dev je izjavil:
Seveda pa je v algoritem zelo težko zakodirat enostavno človeško intuicijo in logiko.Kaj pomaga človeška intuicija in logika, če človek ni sposoben najti dobre rešitve?
V algoritem se pravila precej enostavno zakodira v ocenjevalno funkcijo. Kakšne parametre in uteži bo imela ocenjevalna funkcija, pa je odvisno od intuicije in logike človeka, ki jo pripravi.
Greg91 ::
@jernejl, hvala, vem. Zanimalo me je za opisan use case, okvirno kolk časa omenjeno orodje porabi, da sproducira solidno rešitev.
@WhiteAngle, nice, nisem poznal tega orodja. Morda veš ali podpira tudi vnos specifičnih zakonskih omejitev glede delovnega časa?
@WhiteAngle, nice, nisem poznal tega orodja. Morda veš ali podpira tudi vnos specifičnih zakonskih omejitev glede delovnega časa?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Greg91 ()
Ponavadi je tako, da dlje kot takemu algoritmu pustiš delati, boljši je rezultat :)
Facebook dev je izjavil:
Seveda pa je v algoritem zelo težko zakodirat enostavno človeško intuicijo in logiko.Kaj pomaga človeška intuicija in logika, če človek ni sposoben najti dobre rešitve?
Moraš vedet, da je umetna inteligenca še svetlobna leta zadaj pred inteligenco nekega povprečnega človeka. In ja, to ni sedaj problem o umetni inteligenci in tako dalje, to je samo primer, da nemoreš samo napisat "zakodiram omejitve" in bam, algoritem bo med 10^2349128409214812094809 možnosti poiskal zelo dobre rešitve. To pač tako ne gre.
Še nekaj desetletij nazaj, je bil neznanski problem kako računalnik prepozna kaj je na sliki, medtem ko človek z lahkoto "vidi" kaj je gor. Za primer damo lahko tudi igri Šah in Go. Večina boljših igralcev lahko s pogledom na pozicijo v sekundi ali dveh v večini primerov najde najboljšo oziroma eno izmed najboljših možnih potez. Kako je to mogoče, če pa je kombinacij za pregledat v številki, ki si je niti nemoreš zamislit?
In podobna situacija je tu pri urniku, človek lahko samo ošvrkne urnik in vidi kako bi na hitro naredil par premikov po tabeli in naredil boljši urnik, takoj dobi neke intuitivne ideje za spremembe. Srečno pa takšne ideje zakodirat v algoritem.
In podobna situacija je tu pri urniku, človek lahko samo ošvrkne urnik in vidi kako bi na hitro naredil par premikov po tabeli in naredil boljši urnik, takoj dobi neke intuitivne ideje za spremembe. Srečno pa takšne ideje zakodirat v algoritem.Pri urnikih je ravno obratno.
Kako pa to?
Fantje, dejte si mal prebrat o tej temu, o NP problemih, o NP polnih problemih in kam napram tem problemom sodi sestavljanje urnika.
Je pa res seveda, algoritem, ki ti bo 10 predavanj zmetal skupaj v en teden ni tezko naredit. Ko pa zacnes na to delat konstrainte, se pa vecinoma uporablja to, da dobis nekje (mogoce tudi od algoritma) neko osnovno resitv, nato pa jo ljudje konkretno izpopolnjujejo in urejajo.
Fantje, dejte si mal prebrat o tej temu, o NP problemih, o NP polnih problemih in kam napram tem problemom sodi sestavljanje urnika.
Je pa res seveda, algoritem, ki ti bo 10 predavanj zmetal skupaj v en teden ni tezko naredit. Ko pa zacnes na to delat konstrainte, se pa vecinoma uporablja to, da dobis nekje (mogoce tudi od algoritma) neko osnovno resitv, nato pa jo ljudje konkretno izpopolnjujejo in urejajo.
A si sploh pogledal zadevo (je tudi demo verzija) ali govori tvoj armchair expertise?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Zimonem ::
Facebook dev je izjavil:
Kako pa to?
Dam za pivo če premagaš katerikoli go ali šah program na običajnem računalniku.
HUDOhuDHUDEC ::
Všeč mi je, ko preberem o človeški intuiciji pri urnikih in kako bi na uč lahko videl boljše rešitve.
Leta izkušenj kažejo da človek pri ni dorasel temu, kar je sposoben narediti računalnik. Je pa res, da ni vsak algortitem ok in vsak program OK.
Facebook dev.... ammm ROFL no.
Leta izkušenj kažejo da človek pri ni dorasel temu, kar je sposoben narediti računalnik. Je pa res, da ni vsak algortitem ok in vsak program OK.
Facebook dev.... ammm ROFL no.
Smurf ::
Facebook dev je izjavil:
Kako pa to?
Ravno, ko zacnes delat s constrainti rabis racunalnik, ker clovek ne more vec handlat tega.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V katerem programskem jeziku - avtomatiziranje urnika?Oddelek: Loža | 1748 (1023) | Zimonem |
» | Strategija učenja in sprotnega dela na fakultetiOddelek: Šola | 3676 (2842) | Trupl0 |
» | Go: človek proti računalniku 2-0 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 29546 (24922) | Thomas |
» | Izbirni predmetiOddelek: Šola | 1755 (1327) | Mercier |
» | vaša sintaksa pri programiranju (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 7019 (4822) | Thomas |