» »

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Road to VR - Pri Facebooku so objavili, da se bodo kupci novih Oculusovih VR naočnikov od oktobra dalje primorani za njihovo rabo prijaviti s Facebookovim računom, medtem ko bo združitev Oculus IDja obstoječih uporabnikov s Facebook accountom izvedena z začetkom leta 2023. Ukrep je spričo Facebookove prakse obupnega ravnanja z osebnimi podatki že sprožil številne kritike.

Že ko je Facebook pred šestimi leti za dve milijardi dolarjev kupil snovalce VR naprav Oculus, so se pojavili očitki, da gre firma na pot prisilne tesnejše vključitve v Facebookov ekosistem. Ustanovitelj Palmer Luckey je takrat (ob zagotovilih krovnih lastnikov) poudarjal, da raba družbenega omrežja pri koriščenju VR očal ne bo potrebna. Toda časi so se spremenili; večina prvotnih šefov Oculusa je spakirala kovčke in so jih nadomestili Zuckerbergovi ljudje, po drugi strani pa Facebook vse bolj odločno združuje svoje platforme. Posledica tega je sedaj novica, da bo raba Oculusovih naočnikov za navidezno resničnost neobhodno povezana z modro farmo osebnih podatkov.

Postopek bo potekal takole: od letošnjega oktobra dalje bo vsak kupec novega Oculusovega izdelka primoran za njegovo rabo uporabiti Facebookov uporabniški račun. To velja tudi za obstoječe imetnike accounta Oculus ID, če bodo kupili nov produkt. Po drugi plati bodo lastniki starejših naočnikov lahko od družbenega omrežja ločeni še do konca leta 2022, nakar bo nastopila neke sorte mehka prisila za spremembo. S prvim januarjem 2023 tako sicer ne bodo obstali pred zaklenjenimi vrati, a Facebook "ne bo več jamčil za delovanje funkcij". In kaj naj bi združitev platform ponudila v zameno? Uradna objava navaja "poenostavljeno družabljenje s prijatelji v VR svetu" in "integracijo novih funkcij". Za tem piarovskim besedičenjem se bržkone skrivajo tako nove aplikacije, kot je prihajajoče VR zbirališče Facebook Horizon, kot tudi še bolj sistematično nabiranje naših osebnih podatkov za - serviranje oglasov, kajpada. Je pa smiselno poleg omeniti, da naj bi bilo mogoče ohraniti ločene spiske prijateljev za Facebook in VR, obljubljajo pa tudi način, s katerim bo lahko ene naočnike uporabljalo več ljudi.

Odločitev je seveda v VR skupnosti sprožila val negodovanja, saj Facebook res ni znan po spoštljivem in vzornem ravnanju z informacijami, ki jih o nas narudari. Posredi je tudi kopica čisto praktičnih težav, ki jih vključenost v takšno omrežje prinaša. Na primer zapovedana raba resničnih osebnih imen, kar lahko v igričarskem svetu botruje enostavnejšemu nadlegovanju in je nasploh precej tuje konceptu online svetov. Razvijalci aplikacij se po drugi plati bojijo, da tesnejša Facebookova uzda pomeni udarec za svoboden razvoj konkurenčnega programja, saj bo Facebook verjetno uvedel in dajal prednost lastnim aplikacijam. Kakorkoli že; očitno je nastopila končna faza prevzema Oculusa in vnovičen potisk Zuckerbergove prvotne vizije VR okolij kot družbenih omrežij prihodnosti.

13 komentarjev

bysaRD ::

Valve Index je zame top. Ne rabi FB računa za prijavo. ;)

Buddah ::

Haha "Foculus" :D

Jarno ::

Pravi Fotzulus. :D
Nekaj podobnega je poskusil Blizzard z real ID-jem in so raje prekinili "eksperiment".
Zasebnost na spletu je zelo pomembna, slej kot prej bodo ugotovili, da obstaja tudi konkurenca in jih bo teplo.
#65W!

acookook ::

bysaRD je izjavil:

Valve Index je zame top. Ne rabi FB računa za prijavo. ;)

Čakaj, da Gabe prebere to novico.

madli007 ::

Kaj pa pravite na nov HP reverb G2 headset? Po moje se bolj splača kot pa Valve Index. Treba bo še sicer malo počakati, da bo uradno zunaj.

svecka ::

Zdaj saj vem kater gnoj od VR očal ne rabim gledat za nakup. Še pred kratkim sem hvalil Oculus Quest kot top p/p, sedaj pa rajši dam denarce 2x drugam.

Machete ::

HP Reverb G2 ftw?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

bysaRD ::

Machete je izjavil:

HP Reverb G2 ftw?


Sem malo pogledal.... izgleda zanimivo:

https://www.windowscentral.com/valve-in...

DamijanD ::

Upam, da jih bo tole teplo.

Meiniken ::

Temu se pa reče pljunek v lastno skledo :D
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

Glugy ::

Torej se bodo prostovoljno odpovedal deležu trga. Super! Sicer pa za Oculusove naočnike se plača denar; torej ni potrebe po tem da bi se plačevalo z zasebnostjo kot je to na Facebooku. Mal pohlepni so teli fejsbukovci.

winterriver ::

Da se razumemo, VR ocala niso nic drugega kot monitor (glede tipa naprave). Ce boste tako neumni, da se boste pustili, na racun monitorja, zakleniti v nek ekosistem, ki sistematicno vohuni za vami, ste si to v celoti zasluzili. In za povrh, kupujete monitor, ki vam bo rolal reklame.
Eat shit, millions of flies can't be wrong.

roli ::

Ne morem reči, da me ravno preseneča. Po pravici povedano sem bil bolj presenečen, ko sem nabavil svoj Quest in nisem rabil FB accounta za login.
Konec koncev pa neke hude razlike tako ali tako ni. Imajo tvoj payment detailse, če si kdaj kaj kupoval, tvoj email, tvojo telefonsko za 2FA (se mi zdi). Vse podatke že imajo (če že imaš FB račun jih lahko nekje v ozadju tudi zelo dobro povežejo skupaj). Kar se bo spremenilo je basicaly ime tvojega accounta.

Me pa mogoče zanima, če se bodo ustrašili backlasha ob tej novici.
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
135354 (4084) roli
»

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
286502 (4698) marS
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84219 (3130) roli
»

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
85240 (4321) Invictus

Več podobnih tem