»

Oculusovi računi se marca ukinjajo, obvezen prehod na Meto

Slo-Tech - Meta opozarja, da se bliža točka nepovratka za lastnike starih Oculusovih naprav in z njimi povezanih računov, ki še niso migrirali na račune Meta. Stari Oculusovi računi bodo nehali delovati 29. marca. Kdor dotlej ne bo migriral na Meto, bo izgubil podatke in dosežke, denimo nakupe v aplikacijah, dosežke, seznam prijateljev. S tem se končuje precej dolgo prehodno obdobje.

Časa je bilo sicer precej, saj se znamk Oculus poslavlja že od leta 2020. Tedaj je Facebook, kakor se je Meta imenovala, od uporabnikov že zahteval, da se prijavljajo s Facebookovimi računi in ne Oculusovimi. Kdor svojega računa za Quest ni želel povezati s Facebookom, pa je leta 2022 dobil možnost, da si ustvari račun Meta. S tem so odgovorili na kontroverzno združitev Facebookovega in Oculusovega računa leta 2020.

Prijave v Oculusove račune že od lanskega januarja niso več možne, torej bo ukinitev zares prizadela le tiste, ki so na račun malce pozabili in bi ga kasneje želeli spet uporabiti. Prehod je možno...

2 komentarja

Naočniki Quest kmalu ne bodo več potrebovali Facebook računa

vir: Oculus
Slo-Tech - V Meti so naposled razložili, s čim nameravajo zamenjati osovraženo povezavo svojega VR ekosistema z družbenim omrežjem Facebook, v katero so uporabnike prisilili pred dvema letoma. Avgusta prično uvajati račune Meta, ki bodo povezani z okoljem Horizon.

Poleti 2020 so v takrat še Facebooku potegnili eno od bolj kontroverznih potez in zaukazali združitev Oculusovega računa s Facebookovim; poseg je tisto jesen postal obvezen za imetnike naočnikov Quest (2), medtem ko bi morali lastniki starejših modelov to storiti do leta 2023. Zamisel je bila sicer za Zuckerbergovo politiko mešetarjenja z osebnimi podatki čisto logična: naočniki Quest 2 se prodajajo pod ceno, seveda v zameno za ... opazovanje naših Facebook računov. Toda vsesplošen odpor je podjetje lani vendarle prepričal, da mora najti drugo pot, saj je praksa povzročala kup problemov; tako so se denimo tisti, ki so bili zaradi tega ali onega razloga brcnjeni s Facebooka, znašli z neuporabno napravo na glavi.

Sedaj vemo, kakšna...

7 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Facebook - Iz Facebooka so sporočili, da pričenjajo s preizkušanjem predvajanja ciljanih oglasnih vsebin znotraj iger in drugih VR okolij svoje platforme z naočniki Oculus. Pri tem bodo uporabljali osebne podatke uporabnika, zbrane na družbenem omrežju Facebook.

Ko je lansko poletje prišla novica, da bo za rabo Oculusovih naočnikov kmalu obvezna povezava v Facebookov uporabniški račun, je bilo jasno, da skušajo Mark Zuckerberg in druščina oglaševalsko dejavnost, ki je njihov daleč največji vir prihodkov, dvigniti na novo raven. Po tem, ko so prejšnji mesec pričeli oglase najprej testno predvajati v Oculusovi aplikaciji, si reklame sedaj pot utirajo tudi v same VR igre. Pri čemer gre - pozor - za ciljano oglaševanje na podlagi podatkov, ki jih velikan o uporabniku zbere preko družbenega omrežja Facebook. Prva igra s takšno funkcionalnostjo je Blaston, v kratkem naj bi sledile še druge. Verjetno slej ko prej tudi Beat Saber, katerega razvojni studio je pod Facebookovim okriljem.

Podrobnejši...

19 komentarjev

Facebook politikom ne bo več gledal skozi prste

Slo-Tech - Facebook namerava spremeniti kontroverzna pravila, po katerih imajo politiki več svobode pri objavljanju od običajnih ljudi. Spremembe se dogajajo, odkar je Facebook vzpostavil neodvisno telo Oversight Board, ki presoja najzahtevnejše odločitve o moderiranju objav. Med drugim je to telo potrdilo odločitev, da se ukine račun nekdanjemu ameriškem predsedniku, a je hkrati kritiziralo posebno obravnavo, ki so jo politiki na Facebooku deležni nasploh. Facebook je imel do danes čas, da se odzove, zato ne preseneča napoved sprememb.

Trenutno za politike velja bistveno manj omejitev, tako da lažje širijo nestrpnost, sovraštvo ali laži, ki bi za običajne uporabnike že zdavnaj vodile do ukinitve računov. Facebook bo sedaj te privilegijev odpravil. Bolj transparentno bo tudi opozarjanje, saj bodo uporabniki dobili jasno opozorilo, kdaj so storili prekršek (strike), ki bi ob ponavljanju vodil v ukinitev računa. Vsebine politikov, ki bodo kljub kršenju pogojev ostale vidne, bodo jasno označene...

25 komentarjev

Naslednja generacija PSVR prispe prihodnje leto

Playstation - Iz Sonyja so prišle sploh prve novice glede naslednika VR naočnikov za Playstation 4, PSVR. Podrobnosti velikan še ni razkril, naj pa bi bila naprava druge generacije že globoko v razvoju in se je lahko nadejamo prihodnje leto.

Naočnike za navidezno resničnost PSVR, ki so bili prvotno namenjeni Playstationu 4, je sicer mogoče uporabljati tudi z aktualno konzolo pete generacije, toda naprava kaže svojo starost in tudi sprega s PS5 ni najbolj posrečena - preko adapterja je treba priklopiti kamerico za PS4, saj PSVR novejše kamere ne podpira. Tudi VR igre na PS5 ne pridobijo kaj dosti in nasploh ob lansiranju petice pri Sonyju okoli navidezne resničnosti niso želeli črhniti nobene. Zato je najnovejša objava, pa čeprav precej kratka in skopa, za ljubitelje navidezne resničnosti kar pomembna. Ob robu je sicer Jim Ryan, CEO Sonyjevega igričarskega oddelka Sony Interactive Entertainment (SIE) podal še nekaj intervjujev z dodatnimi podrobnostmi, zato je dogajanje očitno vendarle prešlo v...

3 komentarji

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

GamesIndustry.biz - Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim...

26 komentarjev

VR naočniki HP Reverb G2 prispejo novembra, prihodnje leto še profesionalna različica Omnicept

HP Reverb G2 Omnicept

vir: CNet
CNet - Iz HPja so sporočili, da se lahko težko pričakovanih VR naočnikov Reverb G2 nadejamo v novembru. Toda še več pozornosti je vzbudila najava njihove profesionalne inačice Omnicept, ki bo skozi zaznavanje parametrov, kot so srčni utrip in gibanje oči ter obraza, skušala dognati odzivanje uporabnika na prikazano vsebino.

HPjeva očala za navidezno resničnost Reverb so bržkone najboljši predstavnik platforme Windows VR, tudi zaradi ločljivosti zaslona - 2160×2160 na oko. Posodobljena izvedenka G2, ki so jo prvič oznanili v maju, je zato ena bolj pričakovanih VR naprav v zadnjem času, saj naj bi za približno 600 evrov ponudila idealno srednjo rešitev med dragimi Valvovimi naočniki Index in cenejšimi Oculus Quest. HPjevim inženirjem so dejansko v Valvu priskočili na pomoč in za G2 oblikovali naprednejše leče ter priredili Indexove slušalke. Ogromna resolucija LCD zaslona ostaja nespremenjena, bo pa natančnejši sistem za orientacijo v prostoru, s štirimi kamericami in brez potrebe po...

13 komentarjev

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Road to VR - Pri Facebooku so objavili, da se bodo kupci novih Oculusovih VR naočnikov od oktobra dalje primorani za njihovo rabo prijaviti s Facebookovim računom, medtem ko bo združitev Oculus IDja obstoječih uporabnikov s Facebook accountom izvedena z začetkom leta 2023. Ukrep je spričo Facebookove prakse obupnega ravnanja z osebnimi podatki že sprožil številne kritike.

Že ko je Facebook pred šestimi leti za dve milijardi dolarjev kupil snovalce VR naprav Oculus, so se pojavili očitki, da gre firma na pot prisilne tesnejše vključitve v Facebookov ekosistem. Ustanovitelj Palmer Luckey je takrat (ob zagotovilih krovnih lastnikov) poudarjal, da raba družbenega omrežja pri koriščenju VR očal ne bo potrebna. Toda časi so se spremenili; večina prvotnih šefov Oculusa je spakirala kovčke in so jih nadomestili Zuckerbergovi ljudje, po drugi strani pa Facebook vse bolj odločno združuje svoje platforme. Posledica tega je sedaj novica, da bo raba Oculusovih naočnikov za navidezno resničnost neobhodno...

13 komentarjev

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Road to VR - Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da...

28 komentarjev

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Road to VR - Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri...

49 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev