» »

zavarovanje vikenda Sava ali Grawe dom

zavarovanje vikenda Sava ali Grawe dom

1
2
»

Lonsarg ::

Kolega ki je zaradi poplave ob avto bo pri Generali profitiral, ker sam denar je res dobil po Eurotax (oziroma še nižje), ampak so mu hkrati ponudili še dobrih 10k za odkup poplavljenega avta. Nato je dobil enega mehankarja ki bo dal še mal več in bo imel lep profit, bo kupil novo enako in še nekaj malega v zep.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

mr_chai ::

Jaz sem ravnokar zavaroval hišo pri Triglavu in to kar preko spleta. Pofotkal sem zunanjost in notranjost, poslal in v minutah dobiš potrjeno in zavarovano.

Ni mi ja pa jasno na koliko so ocenili hišo, upam da niso tudi tega podatka kar direktno iz GURSA potegnili.
:|

A bi to moglo pisati v kakšnem dokumentu ?

Utk ::

Hiše ti ne ocenijo na neko vrednost, ampak ti poveš na kolk katero stvar zavaruješ. Tisto je maksimum, potem pa odvisno ali na novo vrednost ali ne, in koliko je škode oz kolk je hiša in ostanek vreden ko je potres zravna.

Gregor P ::

Da, tole z novo vrednostjo in dejanskim stanjem. Vidim da ljudje radi zavarujejo stare hiše na novo vrednost; ampak a bodo potem tudi dejansko dobili potem izplačano na novo vrednost, če je pa vse bilo staro? Recimo imajo v polici zapisano 300k ob požarju za 80 let staro hišo, ki je bila nazadnje obnovljena leta 80; hiša zgori ali pa jo zruši potres in zavarovalnica jim izplača 300k? Na prvo žogo se mi sliši malo čudno, ampak se ne spoznam na to. Morda ker plačuješ zaradi tega dražjo polico kot bi jo na dejansko vrednost?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Take hiše ne moreš zavarovat na novo vrednost. Če imaš novo streho recimo, jo lahko, ampak nova vrednost velja samo dokler je realna vrednost vsaj 60% nove.

Samo kakšna je realna vrednost, ker ocene cenilcev zavarovalnice ne upoštevajo; to je za njih tržna vrednost, ki ni merodajna.

Zdaj cenilec to recimo 80 let staro hišo oceni na 400k (npr. ima novo streho, 1x je bila obnovljena vmes leta 80 ipd.), gradbena vrednost je recimo 480k (kolikor je pač recimo gradbeni m2 danes npr. 1800 evrov). V polici ima zapisano 300k na novo vrednost, kar ti oni ponudijo, ko so videli tvojo hišo (ker pri zavarovalnicah, ki upoštevajo dejansko vrednost imajo običajno zapisano do 650k ipd. in ti na koncu recimo izplačajo max. 280.000k na zgornje številke); ti potem dajo teh 300k? Ker hiše ni več, je zgorela oz. je porušena.

Torej lahko bi se zakalkuriral, če bi staro hišo zabaroval na novo vrednost? Po drugi strani, ti pa zavarovalnica, da to ponudbo vedoč v kakšnem stanju je hiša?

P.S.: sprašujem po praktičnih izkušnjah, ker zavarovalnice ti obljubljajo vse živo, potem pa pride do škodnega primera, se pa obesijo na vsako malenkost. In od njih vsaj po mojih izkušnjah ne dobiš povsem korektne informacije.

Zgodovina sprememb…

Za samo 80 let staro hišo ne bi dobil kaj dost, ne glede kaj obljubljajo, ker je amortizirana. Dobil bi nekaj za opremo, to pa spet odvisno kolk je stara in kolk si imel zavarovano. Če ti bi odneslo samo streho, bi načeloma dobil za novo streho, če ne bi bila prestara, ali pa za okna, vrata, itd., za vse skupaj komplet bi pa hitro rekli, da je bilo itak vse skup ničvredno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

To bi pomenilo, da te grobo zavajajo; sicer je res, da po drugi strani ti ne moreš kar pričakovati nove hiše, ampak vseeno, morali bi ti pošteno povedati, da ti bodo pač dali le 50k ali kaj podobnega.:8)

Lonsarg ::

To bi moral zakon urejat in sicer bi moralo biti pravilo da je max zavarovana vrednost hkrati tudi znesek ki ga dejansko dobis ob totalki.

Dokler tega zakonsko ne porihtajo bom raje brez zavarovanje hise.

solatko ::

Ko sem v 90.-ih delal za Primo (GRAWE) je bilo pri nepremičninskih zavarovanjih tako - ob škodnem primeru uničenja nepremičnine je zavarovalnica pokrila izgradnjo nove hiše s standardno opremo, če pa si hotel denar, si dobil tržno vrednost objekta. Razlika je bila ogromna, saj si za nepremičnino v kakšni vukojebini dobil cca 50kDEM, če prav so bili stroški postavitve nove bistveno večji. S tem so se izognili zavarovalniškim goljufijam z recimo namernimi požigi podedovanih nepremičnin v odročnih krajih. Vse nepremičnine si lahko zavaroval izključno na kvadraturo in novo vrednost, ne tako kot pri Triglavu, na neko vrednost, ki sta jo določila z agentom. Ker je bila takrat gradbena cena m2 v A precej nižja, kot v SLO, za zavarovanca to ni predstavljalo tveganja, ker se je pač pokrila celotna izgradnja nove enake hiše, delavnice, gospodarskega objekta,...
Načelo zavarovanja je bilo, da oškodovanec ne nosi stroškov, ki nastanejo na zavarovanem objektu, ravno tako pa s tem ne sme zaslužit.
Delo krepa človeka

Lonsarg je izjavil:

To bi moral zakon urejat in sicer bi moralo biti pravilo da je max zavarovana vrednost hkrati tudi znesek ki ga dejansko dobis ob totalki.

Dokler tega zakonsko ne porihtajo bom raje brez zavarovanje hise.

Sej tako načeloma je, samo da kolk je nekaj vredno se določi šele ko je treba to res določit. Zavarovalna polica pa je kakšna je, 10 let enaka.

Načelo zavarovanja je bilo, da oškodovanec ne nosi stroškov, ki nastanejo na zavarovanem objektu, ravno tako pa s tem ne sme zaslužit.

To da ne moreš zaslužit še zmeraj velja, da nimaš stroška, pa ni tako nujno.

Zgodovina sprememb…

To je povsem razumljivo, da ni poanta v tem, da bi kaj dodatno zaslužil; v bistvu celo upaš, da ne boš nikoli rabil uporabiti te police, pa čeprav plačuješ cca. 600 evrov letno za njo. A vseeno bi ti morala kriti stroške gradnje primerljivo velike nove hiše. Ampak v bistvu ti krijejo kvečjemu 60 %, razen če niso hišo ravno včeraj postavil.

Tudi če je starejša hiša in je vzdrževana, da je vredna vsaj 60% nove, bi "moral" dobit za novo. Kako to zgleda v praksi pa ne vem. Glede na druge izkušnje s Savo...imam dvome.

Zgodovina sprememb…

Ko vprašaš ljudi, kako imajo zavarovano in kakšne imajo izkušnje pri škodi, ti večina reče, veš zavarovalnica je v redu, saj sem za počeno šipo dobil 3x več, kot sem dal za novo. Vprašaš pa takega, kateremu je strela skurila kozolec, štalo in skedenj, ti pa pove, da so celo trame merili, koliko %-ov je celga, če ni zgorel popolnoma. Nihče si z denarjem, ki ga dobi, ne more postaviti novega objekta, če prav so imeli zavarovano, ker so imeli praviloma podzavarovano, ne pa na novo vrednost. Objekt zavarovan na neko dogovorjeno vrednost, je vedno podzavarovan, tako, kot si ne moreš kupiti enakega avta v primeru totalke.
Zavarovanja, ki mi pokrije pol cene kavča, ki je zgorel, ne rabim ali celega ali nič.
Delo krepa človeka

Ravno danes je objavljena novica 'Plačujemo precej visoke premije, pri izplačilu se pa zavarovalnica zelo nazaj potegne' in dejansko tudi sam ne razumem, zakaj se sploh pogovarjam z agenti, ki ti sploh ne znajo povedati, koliko bi dobil okvirno izplačano na koncu za neko škodo? Ko načneš to temo, se začnejo izgovarjati na cenilce, da to potem oni ocenijo ipd.

Tako da sem jaz postavil zavarovalnicam konkretno vprašanje, kje je odgovor zelo enostaven; koliko denarja dobim na koncu, če mi potres zruši mojo staro hišo (ki so jo agentje imeli priložnost videti, fotografirati, pridobiti vse historične podatke o objektu, kdaj je bila kakšna obnova česa ipd.), ker v tem primeru ni veliko prostora za mutenje in blefiranje - hiša je bila, zgodil se je potres, sedaj je ni več - in sem na koncu izbral tisto, ki mi je pisno potrdila nek okviren znesek (pomeni ponovno pisno zagotovila višino zneska poleg tega kar je že bilo zapisano v sami informativni polici), ki je seveda manjši kolikor stane novogradnja - ampak ok stara hiša, verjetno ne morem pričakovati, da mi bodo zgradili kar novo, razumem.

Morda bi kot zelo slabo izkušnjo izpostavil Generali, ker mi njihovi agentje (množina, ker sem bil na poslovalnici in so mi svetovali kar trije) praktično za nobeno zadevo niso znali povedati, koliko bi potem na koncu res dobil na podlagi njihovih preteklih izkušenj in ko sem jih kazal konkurenčne ponudbe, so se norčevali iz njih, če res verjamem, da bom na koncu dobil vse to kar piše tam in da naj ne gledam malenkosti (sploh ta je bila dobra, ker ko se pa nekaj zgodi, pa gledajo vsako vejico posebej v polici). Ko so mi po vseh pogajanjih na koncu le ponudili neko številko, je bila ta za 100k manjša od konkurenčne. Čeprav kot je nekdo že zapisal, po drugi strani pri malenkostnih zadevah (kot je npr. menjava razbitega stekla) nisem imel težav z njimi.

Seveda upam, tako kot tudi zavarovalnica, da na koncu nikoli ne bom rabil uporabiti police. Ampak vseeno se moraš kar vzeti čas za njih in zahtevati odgovore vsaj na osnovna vprašanja. Sam sem šel z agentom vsako točko posebej in zahteval obrazložitve. Če so popusti na različne ipd. moraš kar sam gledati, če jih je agent dejansko upošteval, ker pač te zadeve radi spregledajo hote ali nehote. Potem radi pozabijo povedati na koncu, da je na to cifro premije treba računati še na 8,5 % davek (no tukaj je Generali to imel korektno prikazano na informativnih izračunih, ni pa imel na primer Triglav).

Očitno so se na 24ur odločili, da bodo zavarovalnice njihova top tema; odlično:) Današnji članek: 30 tisočakov od zavarovalnice za hišo, kmetijo, avto, ki so jih odnesle poplave in plaz

Bi bile lahko zavarovalnice v primeru poplav bolj družbeno odgovorne?
Korporativna družbena odgovornost je nekaj, kar se danes pričakuje od vsakega podjetja, meni ekonomist Rok Spruk z ljubljanske ekonomske fakultete. To pomeni, da se zavarovalnice v primeru naravnih nesreč, ne smejo posluževati t. i. predatorskih praks. "Zato bi lahko zavarovalnice mogoče del škode, ki je sicer ne bi - krile tudi same - in se tega dobička odpovedale. V Sloveniji smo imeli primer Črne na Koroškem in Kamniške Bistrice, ki so bile zelo prizadete, tukaj je jasno, da je obseg škode tak, da brez solidarnostne note države in zavarovalnic, ne bo šlo. To pa ne pomeni, da ne bi smele ustvarjati dobička." Obseg celotne škode po oceni Roka Spruka, znaša med sedem in osem odstotkov BDP.
"Zavarovalnice plačajo vse škode, ki so zavarovane. Ne moremo plačati škode, ki niso zavarovane. Bi si pa upala reči, da so zavarovalnice tukaj delovale izrazito učinkovito," pravi Maja Krumberger. Poenostavili so postopke, podaljšali roke, v marsikaterem primeru niso zahtevale osebnih dokazil. "Vedno so v zavarovalnem poslu pritožbe. Dvignilo se je število pritožb, ampak ne z isto stopnjo kot število škodnih zahtevkov. Se pravi, imamo relativni padec tega," dodaja.

Gospodinjstva zavarovanja kupijo, ob škodi pa razočaranje
Zelo je pomembno, da zavarovalnicam ni omogočeno izigravanje, da skozi "zadnja vrata" svojo pogodbeno obveznost zmanjšujejo, je jasen Rok Spruk. "Razumem, da je to v interesu zavarovalnic, ne pa zavarovancev, zato je tu pomembno, da se spremeni zakonodaja, ki zavarovalnicam jasno naloži, da morajo v primeru škodnih dogodkov, povrniti vso škodo do višine plačila premije."
Gospodinjstva zavarovanja kupijo, ob škodi pa ugotovijo, da izplačilo ni takšno, kot so pričakovali. "Pomembno je, da so zavarovalnice transparentne, da v specifikaciji svoje ponudbe jasno povedo, kakšna so pričakovana izplačila v primeru škode. Če se ljudje odločijo, da jim je preveč plačati okoli 30 evrov na mesec več za premijo, da bi imeli popolnoma povrnjeno škodo, je to popolnoma njihova izbira. In jokati po tem o solidarnosti ni v redu," meni Spruk in dodaja, da bo manj zavajanja, če bomo delali na finančni pismenosti prebivalstva.

Trenutna zavarovanja zgledajo kot igre na srečo; si vplačal srečko in upaš, da boš na koncu tudi kaj dobil, le da je razmerje 10.000.0000:1.:'(

kriptobog ::

Gregor P je izjavil:

Očitno so se na 24ur odločili, da bodo zavarovalnice njihova top tema; odlično:) Današnji članek: 30 tisočakov od zavarovalnice za hišo, kmetijo, avto, ki so jih odnesle poplave in plaz

Bi bile lahko zavarovalnice v primeru poplav bolj družbeno odgovorne?
Korporativna družbena odgovornost je nekaj, kar se danes pričakuje od vsakega podjetja, meni ekonomist Rok Spruk z ljubljanske ekonomske fakultete. To pomeni, da se zavarovalnice v primeru naravnih nesreč, ne smejo posluževati t. i. predatorskih praks. "Zato bi lahko zavarovalnice mogoče del škode, ki je sicer ne bi - krile tudi same - in se tega dobička odpovedale. V Sloveniji smo imeli primer Črne na Koroškem in Kamniške Bistrice, ki so bile zelo prizadete, tukaj je jasno, da je obseg škode tak, da brez solidarnostne note države in zavarovalnic, ne bo šlo. To pa ne pomeni, da ne bi smele ustvarjati dobička." Obseg celotne škode po oceni Roka Spruka, znaša med sedem in osem odstotkov BDP.
"Zavarovalnice plačajo vse škode, ki so zavarovane. Ne moremo plačati škode, ki niso zavarovane. Bi si pa upala reči, da so zavarovalnice tukaj delovale izrazito učinkovito," pravi Maja Krumberger. Poenostavili so postopke, podaljšali roke, v marsikaterem primeru niso zahtevale osebnih dokazil. "Vedno so v zavarovalnem poslu pritožbe. Dvignilo se je število pritožb, ampak ne z isto stopnjo kot število škodnih zahtevkov. Se pravi, imamo relativni padec tega," dodaja.

Gospodinjstva zavarovanja kupijo, ob škodi pa razočaranje
Zelo je pomembno, da zavarovalnicam ni omogočeno izigravanje, da skozi "zadnja vrata" svojo pogodbeno obveznost zmanjšujejo, je jasen Rok Spruk. "Razumem, da je to v interesu zavarovalnic, ne pa zavarovancev, zato je tu pomembno, da se spremeni zakonodaja, ki zavarovalnicam jasno naloži, da morajo v primeru škodnih dogodkov, povrniti vso škodo do višine plačila premije."
Gospodinjstva zavarovanja kupijo, ob škodi pa ugotovijo, da izplačilo ni takšno, kot so pričakovali. "Pomembno je, da so zavarovalnice transparentne, da v specifikaciji svoje ponudbe jasno povedo, kakšna so pričakovana izplačila v primeru škode. Če se ljudje odločijo, da jim je preveč plačati okoli 30 evrov na mesec več za premijo, da bi imeli popolnoma povrnjeno škodo, je to popolnoma njihova izbira. In jokati po tem o solidarnosti ni v redu," meni Spruk in dodaja, da bo manj zavajanja, če bomo delali na finančni pismenosti prebivalstva.

Trenutna zavarovanja zgledajo kot igre na srečo; si vplačal srečko in upaš, da boš na koncu tudi kaj dobil, le da je razmerje 10.000.0000:1.:'(

Kakšne igre na srečo? Če imaš zavarovano, potem dobiš. Če nimaš zavarovano ali imaš premalo zavarovano je pač jeba. Zakaj niso imeli zavarovanja je pa drugo vprašanje. Ena bakica iz Sneberja je lepo povedala, d aje kenslala premijo za poplave, da je znižala plačilo premije...

chucki ::

2 meseca od poplav pa se zavarovalnica Triglav sploh pogledat ni prisla skodo....Lopovi
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Gužva. Jaz imam pri Generali in mi je toča naredila nekaj škode in sem samo slike poslal in predračune pa so nakazali. Niso sploh hodili gledat.

Gre bolj za tiste zadeve, kjer recimo zavarovalnica ve, da živiš v dokaj poplavnem območju, a te naklepno podzavaruje, ali pa sploh ne (ker se za razliko od tebe točno zaveda rizika, ker pač ima na voljo vse podatke), medtem ko drugemu, kjer stoletja ni bilo poplav pa zavaruje proti poplavam "na hard", da plača dosti višjo premijo kot bi jo sicer ipd. - od tega (torej od višine premije) vsaj predvidevam agent dobi procente.

Zdaj če si pa ti kljub vedenju in svetovanju agenta hišo podzavaroval, je pa spet druga zgodba. Le da zopet, ker imamo očitno vsi tako super izkušnje z agenti - ki so v resnici bolj poulični tržni top shop prodajalci - ne vemo, komu lahko zares zaupamo in se hitro zgodi, da sprejmemo slabo neinformirano odločitev.

Zgodovina sprememb…

Jaz sem se s Savo 3 mesece nategoval, da so plačali tisto kar bi morali v štartu plačat. Tako da ni glih tako "če imaš zavarovano, dobiš". Marsikdo bi odnehal pred mano, vzel drobiž, ki ga bi dobil takoj, jaz sem pa reku, klinc, bom dobil kar lepo vse kar mi pripada. Da ne govorimo o tem, da je tako zavlečevanje enostavno nezakonito, ampak kaj pa boš, jih tožil za par 100 evrov zamudnih obresti? Ta čas si brez tiste stvari, če ne plačaš sam, lahko se dela dodatna škoda, itd.

Utk je izjavil:

Jaz sem se s Savo 3 mesece nategoval, da so plačali tisto kar bi morali v štartu plačat. Tako da ni glih tako "če imaš zavarovano, dobiš". Marsikdo bi odnehal pred mano, vzel drobiž, ki ga bi dobil takoj, jaz sem pa reku, klinc, bom dobil kar lepo vse kar mi pripada. Da ne govorimo o tem, da je tako zavlečevanje enostavno nezakonito, ampak kaj pa boš, jih tožil za par 100 evrov zamudnih obresti? Ta čas si brez tiste stvari, če ne plačaš sam, lahko se dela dodatna škoda, itd.

Sava so itak drekači. Sem jih imel za avto pa je bil problem pri povračilu škode. Sem zamenjal. Generali nikoli težav, ne pri avtu, ne pri hiši.

Gregor P je izjavil:

Gre bolj za tiste zadeve, kjer recimo zavarovalnica ve, da živiš v dokaj poplavnem območju, a te naklepno podzavaruje, ali pa sploh ne (ker se za razliko od tebe točno zaveda rizika, ker pač ima na voljo vse podatke), medtem ko drugemu, kjer stoletja ni bilo poplav pa zavaruje proti poplavam "na hard", da plača dosti višjo premijo kot bi jo sicer ipd. - od tega (torej od višine premije) vsaj predvidevam agent dobi procente.

Zdaj če si pa ti kljub vedenju in svetovanju agenta hišo podzavaroval, je pa spet druga zgodba. Le da zopet, ker imamo očitno vsi tako super izkušnje z agenti - ki so v resnici bolj poulični tržni top shop prodajalci - ne vemo, komu lahko zares zaupamo in se hitro zgodi, da sprejmemo slabo neinformirano odločitev.

Ja meni je agentka reklam da potresa ne rabim, da to nihče ne vzame :))

Zgodovina sprememb…

Lahko samo potrdim glede zavarovanja potresa; na zavarovalnici so imeli v njihovem računalniku oz. programu izpisano, da je hiša na območju 3. potresnega razreda (npr. poplavni je pisalo razred 1), in mi najprej sploh niso omenili potresnega zavarovanja (poplava je seveda bila avtomatično vključena!), sem moral sam posebej prositi, če bi mi lahko dali v informativni izračun še to postavko.;((

Zgodovina sprememb…

Nov dan, nov članek: Avto zasut osem metrov globoko, zavarovalnica zahtevala, da ga poslikajo8-O
Pretresljiva zgodba družine Jelšnik Kovač, ki je v poplavah in zemeljskem plazu izgubila vse - hišo, opremo, kmetijo - se nadaljuje. Tri hektarje velik plaz je uničil tudi avto. Zasul ga je osem metrov globoko, do njega še danes ne morejo. Ko je Janez Jelšnik prijavil škodo, mu je zavarovalnica dejala, da potrebuje fotografijo avtomobila s štirih strani. Mu je zavarovalnica priznala popolno škodo oz. t. i. totalko? Na kaj moramo biti pozorni, ko sklepamo avtomobilska zavarovanja? Zakaj zavarujemo bolj vozila kot hiše? Zakaj bodo avtomobilska zavarovanja še dražja?

Zavarovanja avtomobilov bodo dražja že zato, ker so dražji avtomobili, ocenjuje Boštjan Okorn. "Podražitve so od 20 do 30 odstotkov pri ceni novih avtomobilov in zavarovalnice temu sledijo." Hkrati pa bodo sledile vse večjim stroškom, ki nastanejo ob morebitni nezgodi.
...
V Zavarovalnici Sava in Zavarovalnici Triglav so avtomobilska zavarovanja letos podražili za okoli 20 odstotkov.

Zavarovalnice lani s 180 milijoni evrov dobička, a premije se dražijo
Zavarovalništvo je močna gospodarska panoga, vsako leto se v njej "obrne" več milijard evrov denarja. Lani so zavarovalnice ustvarile skupaj skoraj 180 milijonov evrov dobička, člani uprav štirih največjih zavarovalnic, ki obvladujejo več kot 80 odstotkov trga, pa so prejeli več kot štiri milijone evrov bruto. Zavarovalnice imajo v lasti tudi za 6,6 milijarde različnih naložb. Zavarovanja se dražijo, v zadnjem letu bolj od rasti plač in inflacije. Bodo letošnja izplačila škod v prihodnjem letu pognala premije v nebo? Si bomo ob vse višjih premijah lahko zavarovanje privoščili tudi v prihodnje?

Že spet smo ljudje za vse sami krivi; uboge zavarovalnice, če bi mi zavarovali več bi tudi premije bile nižje ... or is it:|
To pomeni, da bodo morala gospodinjstva poseči v svoje potrošne izdatke drugje, če se bodo odločila več nameniti za zavarovalne premije. "Če je odločitev (gospodinjstva op. a.) namerna, da se za zavarovanja ne bodo odločila, pa se je treba zavedati, da ni nobene institucije na svetu, ki bi bila dolžna karkoli povrniti, ko pride do naravne nesreče. Ker je bila izbira nevarnosti popolnoma lastna," izpostavlja Spruk.

Slovenci v povprečju podzavarovani in niti ne vemo, kaj vse imamo zavarovano

Slovenci se v primerjavi z drugimi evropskimi državami manj zavarujemo. Povprečni Slovenec je v lanskem letu za zavarovanja porabil 1329 evrov, s tem zneskom se uvrščamo na 14. mesto med državami EU. Po deležu zbranih premij glede na BDP pa dosegamo manj kot dve tretjini povprečja EU. V Sloveniji so lani zbrana zavarovanja predstavljala 4,7 odstotka BDP, manj od nas zberejo Finska, Poljska, Grčija, Češka, Madžarska, Slovaška, Ciper, Romunija, Hrvaška, Estonija, Bolgarija, Litva in Latvija.

Ob tem pa povprečni Slovenec zapravi bistveno več za neživljenjska zavarovanja, kamor spadajo tudi zavarovanja nepremičnin, avtomobilov itd. Lani v povprečju 963 evrov. Ostalo - 367 evrov povprečno - je šlo za življenjska zavarovanja. In ravno na tem področju smo Slovenci bistveno podzavarovani, pravijo strokovnjaki.

"Velika večina strank je izjemno podzavarovanih. Se pravi, da imajo zavarovanja, ki so prenizka glede na standard, ki ga živimo. Stranke - poleg tega, da ne vedo, kaj imajo zavarovano in koliko plačujejo - niti ne vedo, za katere stvari naj bi bile zavarovane, in posledično zavarovalni zastopniki urejajo te zadeve in predlagajo nepomembne stvari," pojasnjuje Vesna Podbreznik.

In kot dodaja Spruk, če bi se Slovenci bolj odločali za zavarovanja, bi bile bolj škodno pokrite z zavarovalnimi premijami. Ob boljši kapitalski pokritosti bi imele zavarovalnice vzvod, da ne bi bile prisiljene tako povečevati svojih premij. "Ker ko je enkrat zavarovalnica dobro kapitalsko pokrita, svoje terjatve dobro zavaruje, potrebe po večjih premijah ni oz. je bistveno manjša."

Gregor P - Take rezultate zahtevajo vsi, ki imajo rentna zavarovanja!
Delo krepa človeka

Jaz sem agente spraševal zakaj je ta postavka z letali not in so mi vsi rekli, da tako to pač mora biti in da se ne da odstraniti ter da ne bi spremenilo višine premije, če je ne bi bilo notri.

V osnovni polici res tisto, kar se lahko zgodi vsakemu - tudi padec letala?
V osnovnem zavarovanju hiše ali stanovanja imate zavarovan denimo padec letala, zavarovane so tudi demonstracije. Niso pa v tej isti osnovni polici zavarovane poplave. Zakaj ne? Je v Sloveniji na stanovanjski objekt sploh že kdaj padlo letalo? Anomalij pri zavarovanjih je več, katerih? Ali zavarovalnice oglašujejo tudi produkte, ki jih sploh ne ponujajo? Ali - kot je kritičen odvetnik ...: "Zavarovalni agenti, ki so plačani tudi od uspešnosti prodaje, morda ne predstavijo ljudem, kaj je res treba zavarovati in v kakšni višini."

Imamo zavarovane hiše, če se zgodi v Ljubljani rušilni potres?
"V Ljubljani je bil potres pred 120 leti in lahko se zgodi jutri," opozarja gradbeni inženir Andrej Pogačnik. Posledice bi bile neprimerljivo večje kot zaradi ujm v začetku avgusta. Ogroženih je do 100.000 stavb in do 228.000 življenj, škoda pa lahko seže do osmih milijard evrov. Zavarovalničarji, ki se potresa najbolj bojijo, hkrati ocenjujejo, da v Sloveniji nismo dovolj zavarovani za nevarnost potresa. Zakaj ne? So previsoke premije? Se splača zavarovati proti potresu?
To je pa tisti del o katerem sem že pisal, da sem jih moral ekstra prositi, če mi lahko naredijo izračun še za potres (ker dejansko živim na zelo potresnem območju) in potem naknadno zahteval, da mi pisno zagotovijo, koliko mi izplačajo v primeru totalke hiše. Seveda so mi sami do sebe dali v izračun postavko za poplave, čeprav živim v nepoplavnem območju.;((

Zgodovina sprememb…

wcpapir ::

Jaz sem agente spraševal zakaj je ta postavka z letali not in so mi vsi rekli, da tako to pač mora biti in da se ne da odstraniti ter da ne bi spremenilo višine premije, če je ne bi bilo notri.

Temeljnih pozarnih nevarnosti pac ne moreš razbijati ker so določene. I. So pri vseh zavarovalnicah iste.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

Pisno si zahteval, da ti kaj zagotovijo? In so ti?

Kaj pa bi ti morali zagotoviti, saj vse pise na polici in v splošnih pogojih.

Imaš pa res srečo, da najdeš takšne, ki se ukvarjajo s tabo, ker dela v tem poslu je več kot ga lahko zastopniška mreža podela in se nikomur ni treba ukvarjati s takimi zadevami. Vrjetno najdes taksne, ki jim res skriplje in potem se imate čas ukvarjati drug z drugim, ker kaj dosti filozofije tu ni.

Gres do nekoga ki trži zavarovanja, naredi izracun, data izracun in splosne pogoje na mizo od tam dalje pa je bos imel ali ne boš...to niso gumijaste stvari ampak črno bele.

Da, so mi - napisali so mi točno, kolikšno številko dobim za točno določeno stavbo, ki je v točno določenem stanju. In razlike med zavarovalnicami so bile tudi v rangu 100.000 evrov.

Tocno to piše že na polici tako da tisti plonklc je brez teže, kar pa je itak. Ker se ne ve v kaksnem stanju bo ko se zgodi škoda, sploh pri opremi je ničen.

Ne, točno ta cifra v polici običajno ne piše; sploh ne v tistih, kjer ti piše zavarovanje kao do 650.000 evrov ipd. Edino pri eni kjer je pisala točna cifra, je bila tudi najnižja možna - in to so si dejansko upali zapisati na polico. Pri meni služi to pisno potrdilo številke kot dokaz pri morebitnih zapletih na sodišču; kjer sedaj ni več možnosti za alternativna razumevanje oz. interpretacije, kaj je v polici dejansko zavarovano in do koliko zares.

Mi je bilo pa to dodatno delo povsem odveč; ampak po pogovorih z agenti, ki ti niso znali nič zares povedati, ker so se ves čas izgovarjali na cenilce, pač ni bilo druge.

Zgodovina sprememb…

Gambino ::

solatko je izjavil:

slemo - Važno je, da imaš zavarovanje za vse možne primere in na novo vrednost, vse ostalo je brez veze.

Ma kakšno novo vrednost, to ne obstaja. Na gradbeno vrednost se zavaruje. Nekatere zavarovalnice ti zavarujejo na neko nerealno visoko vrednost, ki jo niti v najslabši varijanti ne dobiš, preplačuješ pa za brez veze!

Gregor P je izjavil:

Ne, točno ta cifra v polici običajno ne piše; sploh ne v tistih, kjer ti piše zavarovanje kao do 650.000 evrov ipd. Edino pri eni kjer je pisala točna cifra, je bila tudi najnižja možna - in to so si dejansko upali zapisati na polico. Pri meni služi to pisno potrdilo številke kot dokaz pri morebitnih zapletih na sodišču; kjer sedaj ni več možnosti za alternativna razumevanje oz. interpretacije, kaj je v polici dejansko zavarovano in do koliko zares.

Mi je bilo pa to dodatno delo povsem odveč; ampak po pogovorih z agenti, ki ti niso znali nič zares povedati, ker so se ves čas izgovarjali na cenilce, pač ni bilo druge.

Moraš samo vedet, da cifra, ki so ti je dali, je maksimum, ne minimum.

Da, seveda. Jaz sem vprašal, koliko dobim, če hiše po potresu ni več. Tam je samo ena cifra mogoča. Vse ostalo, ko je pa kaj delno poškodovano, smo pa tam ...:D

Ko bo po potresu hiša ne vseljiva se ti bo pa grušt od strehe če je lesen odbil, ker neko vrednost ima - vsaj za drva ;)

He he :D ... zdaj bom mogu le še preživet ta potres, po možnosti ne v tej hiši:P
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poplave in izplačila zavarovalnic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13515015 (833) Gregor P
»

Zavarovanje nepremičnine (strani: 1 2 )

6314189 (1785) VelkBla
»

Kako skleniti zavarovanje da smo čim manj nategnjeni?

383572 (2524) bemfa

bankrot zavarovalnic (strani: 1 2 )

697511 (4161) starfotr
»

Ciganija sklepanja zavarovanj (strani: 1 2 3 )

12218098 (14396) solatko

Več podobnih tem