» »

resnica ali bluz? (Savdska Arabija, USA, ..)

resnica ali bluz? (Savdska Arabija, USA, ..)

||_^_|| ::

Tody ::

RES JE ! Povzetek ? (:

undefined ::

> Povzetek ? (:

Ja, prosim za povzetek. Nimam časa tega brat. ;)

Thomas ::

Res je. Vsaj v bistvu, brez detajlov, ki seveda lahko so napačni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

Na kratko: Savdska arabija je neznansko bogata drzava z neznansko razsipno kraljevo druzino (30.000 clanov in raste, primerjajte to z dvorom Ludvika XVI pred francosko revolucijo). Ker je revscina v drzavi vse vecja, se je kraljeva druzina oklenila skrajne struje islama, wahabizma in celo placuje teroriste da delajo stalo drugje po svetu in pustijo savdsko kraljevo druzino na miru. Izvlecek:


Saudi Arabia today is a mess, and it is our mess. We made it the private storage tank for our oil reserves. We reaped the benefits of a steady petroleum supply at a discounted price, and we grabbed at every available Saudi petrodollar. We taught the Saudis exactly what was expected of them. We cannot walk away morally from the consequences of this behavior--and we really can't walk away economically. So we crow about democracy and talk about someday weaning ourselves from our dependence on foreign oil, despite the fact that as long as America has been dependent on foreign oil there has never been an honest, sustained effort at the senior governmental level to reduce long-term U.S. petroleum consumption.

Not all the wishing in the world will change the basic reality of the situation.

* Saudi Arabia controls the largest share of the world's oil and serves as the market regulator for the global petroleum industry.

* No country consumes more oil, and is more dependent on Saudi oil, than the United States.

* The United States and the rest of the industrialized world are therefore absolutely dependent on Saudi Arabia's oil reserves, and will be for decades to come.

* If the Saudi oil spigot is shut off, by terrorism or by political revolution, the effect on the global economy, and particularly on the economy of the United States, will be devastating.

* Saudi oil is controlled by an increasingly bankrupt, criminal, dysfunctional, and out-of-touch royal family that is hated by the people it rules and by the nations that surround its kingdom.

Signs of impending disaster are everywhere, but the House of Saud has chosen to pray that the moment of reckoning will not come soon--and the United States has chosen to look away. So nothing changes: the royal family continues to exhaust the Saudi treasury, buying more and more arms and funneling more and more "charity" money to the jihadists, all in a desperate and self-destructive effort to protect itself.

Thomas ::

Sej ... zadeva je konzistentna z mojimi trditvami, da Arabski svet je resno bolan. Vir nestabilnosti za ves svet. Ni samo Saudija, so tudi druge Arabske države. Največji štos je pozabljeni agent KGBja, ki je rojen v Kairu, Rusi so mu pa "zrihtali Jeruzalem za rojstno mesto" - in ga pozabili tam nekje, ko se je Hladna vojna končala. Sliši na ime Jaser.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tody ::

Hm ja mogoče se je mal za bat kaj bo ko ne bo več nafte. Da bi arabci rekl od prvega oktobra naprej pa ne dobite nafte je pa skoraj nemogoče. Sicer vrjamem da tistih 10 - 15 % pametnih američanov že zdavnej ugotovilo kako spravit avto do 200 kmh za daljše obdobje brez goriva, na vodik ali kako podobno sranje in tudi alternativni viri energije so že davno izumljeni. Toda velike naftne družbe, patente pokupijo in jih ponesreči založijo, ali pa kakemu izumitelji bremze v ovinku ne primejo. Torej gre za keš in ko bo nafte zmankal bodo prišli spet oni na vrsto. Kaj bodo arabci delal pol nevem ? Upam da majo kej v šaprovcu z deževne dni 8-)

ciki57 ::

>Največji štos je pozabljeni agent KGBja, ki je rojen v Kairu, Rusi so mu pa "zrihtali Jeruzalem >za rojstno mesto" - in ga pozabili tam nekje, ko se je Hladna vojna končala. Sliši na ime Jaser.

če je vse to kar piše v tistem linku res, potem je čisto razumljivo, da ga hočejo izraelci skenslati

NoUse4AName ::

Tody ne bluzi nekaj na pamet.

Yohan del Sud ::

Tody daj bluzi nekaj na pamet! Ne poslušaj drugih. Take nucamo! Ki bluzijo na svojo pamet!

IMHO rahlo naivno, ampak konstruktivno mišljenje.

Tody ::

NoUse4AName na kaj drugega naj bluzim ? NoUse4AName ti imaš podatke o vojaških skrivnostih ZDA si reden gost AREA 51 ? Ljudje ki so na visokih ampak res visokih položajih takih firm pač niso buši k so bili tja nastavljeni ampak majo vse naprej splaniran za par let in točno vejo kaj lahko in kaj ne.

NoUse4AName ::

Toda velike naftne družbe, patente pokupijo in jih ponesreči založijo, ali pa kakemu izumitelji bremze v ovinku ne primejo

Ah daj prosim. Koliko vem je naftna druzba Shell ena najvecjih vlagateljev v alternativne vire energije. Nekak se ne sklada z tvojo teorijo zarote.
Patente pokupijo? Cel kup avtomobilskih podjetij je, ki razvijajo taksne avte. Ce mas elektricni avto ali kombinacijo elektricnega/bencinskega, je problem v tem kje bos avto napolnil. Ce imas avto na vodik, je problem kje bi dobil vodik. Da to resijo je treba vlozit ogromno denarja. Da dobijo denar morajo prodati vecje stevilo teh avtov, avtov pa ne morejo prodati ce nimajo kupci nikjer jih za napolnit. Chicken and the egg problem.

NoUse4AName ::

Drugace pa to sploh ni tema pogovora. Govorimo o savdski arabiji in njihovi nafti od katere je odvisen celoten svet.
Mogoce je to pravi razlog zakaj so napadli irak. Ker americani vejo, da je padec hise Saud neizbezen in edini nacin, da se oni resijo katastrofe je priskrba lastnih naftnih vrelcev. Druzina bush je nedvomno v idealnem polozaju, da vidijo kaj se dogaja v arabskem svetu.

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/7001348.stm

Hecno, da nihče ne gre osvobodit ljudi tam, ko so že ravno v soseščini.

A. Smith ::

Thomas, tale tvoj link je pa...

Poklicni, v KGB-ju izučen terorist, ki dobi Nobelovo nagrado za mir?

Svinjsko, če je res.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Morebitno vojaško posredovanje ZDA, v Iranu ali Venezueli

Oddelek: Problemi človeštva
5562 (476) jb_j
»

Peak oil? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
56342734 (23375) guest #44

Več podobnih tem