» »

Življenje v celju in služba v LJ

Življenje v celju in služba v LJ

1 2
3
4

Jerry000 ::

zavajon je izjavil:

Zanimivo, da te zanimajo samo stroški bencina. Ker če bi npr. vrednotil svoj prosti čas in to vrednost pomnožil s 3-4 ure na dan, bi najbrž prišel do precej večjih zneskov. Kaj šele, če bi vrednotil svoje živce in izračunal, koliko te ti stanejo z vsakodnevnimi zastoji na obvoznici ... ;)

Sem že pisal, večkrat. Tudi v avtu je čas v katerem rad razmišljam o stvareh, imam mir, nisem pa živčen človek. Že zdaj se gužvam v LJ, ampak me ne moti, mam musko, razmišljam in čas mine. Doma ne morem sedeti za mizo in razmišljat o stvareh, vedno sem to počel pretežno v avtu, vlaku, avtobusu :). 2h na dan vožnje mi je zgornja meja. Ampak verjamem da smo si različni, nekateri bodo drugače rekli ;)

Spock83 ::

Jaz sem v privatnem sektorju in se vozim med tednom vsak dan iz Vipave v Ljubljano brez problema. Rabim 45-55min v eno smer.

Jerry000 ::

solatko je izjavil:

Jerry000 - Računaj 1 uro iz odcepa za Domžale, do delovnega mesta v LJ in podobno nazaj, če ni kakšne nesreče. Jaz bi se v tvojem prieru vozil z vlakom, sploh nebi pomislil na avto, potem moraš najti še PP, če tega nimaš zagotovljenega v službi, skratka ob konicah je štala.

-valvoline- - Ti si že večkrata dokazal, da nimaš pojma, kakšne so plače v JU in JS, če nimaš funkcije.

mertseger - V konici si iz CE v LJ hitreje, kot po cesti, saj so vse vpadnice uro in pol, neprevozne.

Ko se spravim iz MB v LJ grem popoldne, če bi hotel bit ob 8-ih s kolegi na kavi, bi moral it ob 4-ih, prespim pri sinu in se vrnem lagano sportski naslednji dan malo pred konicami.
Nazadnje, ko sem šel zjutraj, sem rabil do Domžal 40 minut, potem pa do Vodmata uro in petnajst. Ne zastopim bedakov, ki to počnejo vsak dan, potem pa še iskanje PP in ob 15-16 ponovitev v obratni smeri.

Ja, to sem tudi razmišljal, ampak je potrebno potem pustiti avto pri železniški v celju

Ales ::

-valvoline- je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

-valvoline- je izjavil:


Ce pocepne gospodarstvo marsikdo tudi med itjevci bo ostal z prstom v usta, dnevni javnosektoraski migrant se vam bo vsem smejal, z varnim stolckom do penzije in lenuharjenjem med delovnikom.


Z minimalko in celim dnevom zapravljenim za sluzbo + voznjo v neki budget konstelaciji mu ne bo ravno do smeha.

Dalec od minimalke. Par oseb poznam k se vozijo in vegetirajo v lj, javni sektor seveda. Pa saj nobej ni nor fa bi se v zabarlandu vozil za suznja v gospodarstvu. Place 1500-2000e plus 800e za prevoz. Tist k dela pr filharmoniji delovni dan ima tako da si gre avto oprat, spije par kavic in se odpravi nazaj proti mb. To so njegove besede. Placa 2k + 800 za prevoz.
Če dnevno pere avto si bo znucu lak še pred božičem. Saj pravim, kar neko nabijanje. En se kao važi, drug to požre in potem trola na forumu s tem naprej. Kdo tle koga dejansko trola je sicer vprašanje, tale filharmonik mi je sumljiv. Vprašanje je tudi, koliko vas kritikov zaposlenih v JU bi bilo sposobnih 10% tega zrihtat, kar zrihtajo oni. Ker pojdi na filharmonijo delat. :))

Da ne bo pomote, sem podjetnik in v lajfu nisem bil in ne bom zaposlen pri JU...

Vem pa tudi eno stvar - medtem ko jaz spijem dva čaja (kava ni zame), naredim komot par jurjev dodane vrednosti pri nečem. Ni vse v mahanju z lopatami, zato pa eni delajo pri filharmoniji, eni pa ne.

raufnk ::

Kar se mene tiče relacija ni uporabna (iz okolice Žalca se vozim v LJ).
Res je, da so stanovanja in hiše precej cenejše, ampak je zame preveč izgubljenega časa z vožnjo - v mojem primeru 2,5-3h dnevno za obe smeri.
lp raufnk

Jerry000 ::

raufnk je izjavil:

Kar se mene tiče relacija ni uporabna (iz okolice Žalca se vozim v LJ).
Res je, da so stanovanja in hiše precej cenejše, ampak je zame preveč izgubljenega časa z vožnjo - v mojem primeru 2,5-3h dnevno za obe smeri.

Vsak dan ali tudi kakšno delo od doma? Če bi delal 2 dni na teden od doma bi bilo kaj lažje ti?

raufnk ::

Zame je vsakodnevna vožnja.
Z delom od doma bi mogoče bilo bolj znosno, ampak je še vedno preveč... do konca leta imam v planu selitev bližje LJ, mi je časovno vožnja "predraga".
lp raufnk

TheBlueOne ::

-valvoline- je izjavil:


podatki so iz l.2017 brez komunajzarskih dodatkov in prevoza. Danes ziher se +30%.


Ni +30 si pozabil ZUJF? Drugace kdo je tuna seznamu preplacan? Kdo na seznamu ne dela? To niso tvoji fiktivni pisarniksi lenuhi ampak vecinoma ljudje z visoko izobrazbo, ki bi bili boljse placani v ZS in verjetno manj delali.

solatko ::

-valvoline- - Povprečje vse prenese, ko pa vidiš nekaj dejanskih plač, pa precej spremeniš mnenje. Zakaj ob protestih ne pokažejo plače delavca, ampak trobijo enake podatke kot ti. 1700€ bruto je plača policista z nekaj leti staža, vsaj dvemi vikendi in 10 nočnih šihtov, če je slučajno na bolniški pa je izplačilo tega istega policaja 800€.

Vprašaj mlade, kakšne plače imajo v JU in JS, žena je delala na inšpekciji za delo 43. let pa enkrat ni imela višje plače od mene v kovinarstvu, s tem, da sem jaz dobil najmanj 15 plač + višji regres (dve stopnji nižjo zahtevano izobrazbo - orodjar). Zadnja plača, ki jo je dobila, kot vodja pisarne, je bila nekaj € čez 1k€ leta 2017 januar (6.stopnja izobrazbe). Za penzijo so ji pobrali večino dobe iz prejšnjega enoumja.
Delo krepa človeka

-valvoline- ::

TheBlueOne je izjavil:

-valvoline- je izjavil:


podatki so iz l.2017 brez komunajzarskih dodatkov in prevoza. Danes ziher se +30%.


Ni +30 si pozabil ZUJF? Drugace kdo je tuna seznamu preplacan? Kdo na seznamu ne dela? To niso tvoji fiktivni pisarniksi lenuhi ampak vecinoma ljudje z visoko izobrazbo, ki bi bili boljse placani v ZS in verjetno manj delali.

Kar tolazi se. Prejsne leto so vsi mel ppvisice po 20%. Vecina realno vec zasluzi k ti pr jodlarjih kljub temu da ne delajo nic in majo zabetoniran stolcek do penzije.

Zgodovina sprememb…

Alien123 ::

-valvoline- je izjavil:

Ce zaposlitev ni javni sektor da si lahko cohas genitalije dokler si v sluzbi plus se fajn potne stroske poj se ne splaca. V LJ se pac ne rine za suzenjsko sluzbo v gospodarstvu.


Iz tvojih ust v božja ušesa, da bi blo tak pri meni :)

robek ::

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.

Jaz osebno, če bi bilo možno, se v Ljubljano ne bi vozil. Proti Mariboru recimo takoj, proti Ljubljani, kot 80% ljudi, pa ne.

Stroški so pa v Celju tam/tam z Ljubljano, le nepremičnine so cenejše.

Okapi ::

Tuhi je izjavil:


Skupaj torej v zadnjih 8 letih cca 260e na mesec.
Pozabil si pa omeniti še 3 ure vožnje na dan. Koliko je to vredno?

260 € na mesec je najemnina za sobo v Ljubljani. V stanovanju s cimri, jasno.
Se pravi bi lahko živel med tednom v Ljubljani, domov bi šel samo čez vikend. Prihranil bi si tiste 3 ure vožnje na dan, in večji del stroška za vožnjo.

Lahko bi tudi kupil garsonjero, ali majhno stanovanje v Ljubljani, in ga prodal, ko bi našel službo v domačem kraju. Z malo sreče bi lahko prodal za enako ceno, kot si kupil, se pravi s tem sploh ne bi imel stroška. Z nekaj več sreče bi pri tem lahko celo nekaj zaslužil.

Različnih možnosti je skratka veliko, vsak se mora sam odločit, katera je zanj najboljši kompromis.

Okapi ::

mertseger je izjavil:


To se pa strinjam. Sicer pa če bi vlak vozil pol ure od Celja do Ljubljane, pa da bi na vlaku lahk še zajtrk pojedel bi se takoj preselil v Celje ali pa kakšno podobno mesto na tej razdalji. Pri teh počasnih železnicah pa ne. Če samo izračunaš čas ki ga dodatno porabiš na vlaku na leto te že od tega glava boli.
Če lahko na vlaku počneš stvari, ki bi jih itak počel doma ali v službi, potem tudi ena ura vožnje ni problematična. Niti dve. Na vlaku vsekakor lahko poješ zajtrk (mogoče ne ravno enakega, kot doma, ampak vseeno). Lahko prebereš časopiš, odgovoriš na vso e-pošto, gledaš film ali nadaljevanko, igraš igrice, telefoniraš... Lahko tudi zadremaš;)

Problem je, ker te vlak (razen nekaj lokalcev) dostavi na železniško postajo in imaš od tam lahko še vsaj pol ure do službe, lahko tudi blizu ene ure z javnim prevozom.

Glodko ::

OPju. Kot praviš je v Celju stanovanje 110k. Dvosobno v Ljubljani se dobi verjetno za nekje 150-170k. Vprašati se moraš ali lahko napraskaš dodatnih 40-60k eur oz. kako hitro jih lahko dobiš/prihraniš? Če ti to vzame 2 leti je IMO vredno počakat s cimri v sobi. Če kupiš za 110k v Celju in tam živiš in se voziš v Ljubljano potem te mesečno pride avto, kot so že omenili 400-500 eur na mesec. To je 5-6k letno oz. 50-60k v 10 letih. Se pravi imaš razliko v stanovanju notri v 10 letih. Seveda ob predpostavki, da je služba v dosegu kolesa in da si avtomobila zato niti ne lastiš. V nasprotnem primeru pa verjetno po cca. 15ih letih.

Okapi ::

Ales je izjavil:


Ampak pri stroških to ne gre tako. Lahko mižiš in se pretvarjaš, da jih ni, pa bodo še vedno obstajali...

Da o zgubljenem času ne govorim...
Samo s stroški je tako, da nekateri so takšni, da nanje ne moreš vplivati, nekateri pa so zelo fleksibilni.

Bencin stane, kolikor stane. Amortizacija avta je pa od skoraj zanemarljive do visoke. Rabljen avto za 3 jurja lahko mirno voziš 5 let, in če ga potem podariš, bo to 50 evrov na mesec. Tudi avto za jurja lahko z malo sreče brez posebnih stroškov zaradi okvar voziš 5 let. Lahko pa kupiš avto za 30 jurjev, ga čez pet let prodaš za 20 jurjev in bo strošek 170 evrov na mesec.

Še huje je s časom. Koliko je vrednih 2-3 ure na dan, ki jih porabiš za vožnjo? Za koga blizu nič, za koga pa lahko zelo veliko. Bodisi konkretno v denarju, če bi tisti čas kaj delal, ali čustveno, ker bi recimo lahko ta čas preživel z družino. Imaš pa take, ki se raje 2 uri vozijo, kot bi se morali še dve uri več ukvarjati z otroci, ali prenašati ženo.>:D

Okapi ::

robek je izjavil:

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.
Poleg tega je odvisno tudi od tega, kakšno službo imaš. Ker je velika razlika, če lahko občasno zamudiš pol ure ali eno uro, ali pa te vržejo iz službe, ko se ti to tretjič zgodi.

Potovalni čas je namreč precej nepredvidljiv. Slabo vreme, mogoče povezano s kakšnim praznikom, morda kakšna nesreča, in je takoj pol ure daljši od povprečja. Vsako leto pakrat je pa uro ali več daljši.

Če si zamude v službo ne smeš privoščit, moraš biti v službi v povprečju vsaj pol ure prej, da si na varni strani. In če se to ne šteje v delovni čas, ker recimo delaš v proizvodnji, je dodatno stran vržen čas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

showsover ::

Jaz pa pogresam case, ko se je bilo potrebno kam v sluzbo vozit :)
Ali je firma najela stanovanje ali hotel ali to.
Ja, jebiga, nisem fizik, ali s kariero nesrece res nimam.

Potrkam po lesu, naj tako ostane.

TheBlueOne je izjavil:

ki bi bili boljse placani v ZS in verjetno manj delali.

Imam ozjo zlahto zaposleno v JS, kolikor mi razlagajo, cisti dolgcas.
Jih hecam, kolikorat so ze ves internet prebrali od prve do zadnje web strani.
Pol pa samo primerjajo letni performance njih in koga drugega :) in odkrito favsijo sekajo.
Jebiga, tako to je...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: showsover ()

Jerry000 ::

raufnk je izjavil:

Zame je vsakodnevna vožnja.
Z delom od doma bi mogoče bilo bolj znosno, ampak je še vedno preveč... do konca leta imam v planu selitev bližje LJ, mi je časovno vožnja "predraga".

Tudi jaz bi, če bi dobil 2-3 sobno za 110k :D

robek je izjavil:

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.

Jaz osebno, če bi bilo možno, se v Ljubljano ne bi vozil. Proti Mariboru recimo takoj, proti Ljubljani, kot 80% ljudi, pa ne.

Stroški so pa v Celju tam/tam z Ljubljano, le nepremičnine so cenejše.

No ja, sam to je glavno meni, cena nepremičnine. V LJ ne dobim 2-3 sobno za 110k, če pa dobim pa ni za živeti notri. Stroški pa ne pričakujem da bodo nižji. Gre se za stanovanje. AMpak verjetno kot si rekel

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

Jerry000 ::

Okapi je izjavil:

Tuhi je izjavil:


Skupaj torej v zadnjih 8 letih cca 260e na mesec.
Pozabil si pa omeniti še 3 ure vožnje na dan. Koliko je to vredno?

260 € na mesec je najemnina za sobo v Ljubljani. V stanovanju s cimri, jasno.
Se pravi bi lahko živel med tednom v Ljubljani, domov bi šel samo čez vikend. Prihranil bi si tiste 3 ure vožnje na dan, in večji del stroška za vožnjo.

Lahko bi tudi kupil garsonjero, ali majhno stanovanje v Ljubljani, in ga prodal, ko bi našel službo v domačem kraju. Z malo sreče bi lahko prodal za enako ceno, kot si kupil, se pravi s tem sploh ne bi imel stroška. Z nekaj več sreče bi pri tem lahko celo nekaj zaslužil.

Različnih možnosti je skratka veliko, vsak se mora sam odločit, katera je zanj najboljši kompromis.

Ja, to sem razmišljal da bi bilo bolj ekonomično. Kajti ceneje me pride nakup garsonjere kot v najem, to je fact. Ampak, če gledam scenarij, najdem punco in se vselima skupaj v 2 sobno, ker še ni 3 leta poteklo moram ob prodaji plačat še tisti davek na nepremičnino ki pa verjetno ni mali. Kar pomeni da če ne prodam, ne dobim novega kredita za novo stanovanje. Se pa že malo komplicira zadeva

Glodko je izjavil:

OPju. Kot praviš je v Celju stanovanje 110k. Dvosobno v Ljubljani se dobi verjetno za nekje 150-170k. Vprašati se moraš ali lahko napraskaš dodatnih 40-60k eur oz. kako hitro jih lahko dobiš/prihraniš? Če ti to vzame 2 leti je IMO vredno počakat s cimri v sobi. Če kupiš za 110k v Celju in tam živiš in se voziš v Ljubljano potem te mesečno pride avto, kot so že omenili 400-500 eur na mesec. To je 5-6k letno oz. 50-60k v 10 letih. Se pravi imaš razliko v stanovanju notri v 10 letih. Seveda ob predpostavki, da je služba v dosegu kolesa in da si avtomobila zato niti ne lastiš. V nasprotnem primeru pa verjetno po cca. 15ih letih.

Če kar tako rečem, imam 33 let in 30k našparanih. Torej mi je udobno vzeti kredit za 70k da mi mesečno ostane za kaj na stran dat in za življenje. Dodatnih 40-60 fix ne morem prišparat v 2 letih. Da pa vzamem za 150 pa pomeni da mi bolj mal ostane za na stran oziroma nič, dajem samo za stanovanje kar pa ne želim

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

profii ::

Davek je na dobiček.
Če kupiš za 100k in prodaš čez en mesec za 105k plačaš 25% (al 27,5%) na 5K dobička, torej od oka 1k. Veliko? en dobra najemnina.

Jerry000 ::

profii je izjavil:

Davek je na dobiček.
Če kupiš za 100k in prodaš čez en mesec za 105k plačaš 25% (al 27,5%) na 5K dobička, torej od oka 1k. Veliko? en dobra najemnina.

Ahaaa ok, hvala za razlago. Torej to velja samo prve 3 leta potem pa ne plačaš več tega davka na dobiček? No ja, potem verjetno res najboljša izbira garsonjera v LJ...sweet bi bilo 30m2 do 100k ali manj

Kurzweil ::

Danes vam je uspelo že naštancat 3 strani :D

Drugače pa poznam par ljudi, ki se vozijo iz Celja in še bolj odročnih krajev in preživijo... iz Celja imaš tako praktično iz prve izhod na avtocesto. Moraš računat, da te bo v Celju mariskaj stalo manj, bližje bo narava, manj gužve.

Kar pa se stroškov tiče, dosti se jih vozi skupaj in zelo prišparajo oz. celo služijo, ker dobijo recimo vsi potne stroške, potem pa vsak en teden vozi. Poznam tudi takšne, ki vozijo tudi druge, tudi Prevozi.si in pokrijejo stroške oz. če se ti da ukvarjat, si še kak fičnik v plusu.

IL_DIAVOLO ::

Joj, ne delaj tega. Taka stanovanja kupijo bogataši, ki to potem veselo oddajajo za 500€.

Kurzweil ::

p.s. pa da dodam, za tistih 3-4 na mesec, ko se mora ostat v LJ, pa se dogovorijo s kolegi, da lahko zalegnejo in dajo kakšen €... sicer pa hostel/hotel/airbnb...

pirat ::

-valvoline- je izjavil:

solatko je izjavil:

Jerry000 - Računaj 1 uro iz odcepa za Domžale, do delovnega mesta v LJ in podobno nazaj, če ni kakšne nesreče. Jaz bi se v tvojem prieru vozil z vlakom, sploh nebi pomislil na avto, potem moraš najti še PP, če tega nimaš zagotovljenega v službi, skratka ob konicah je štala.

-valvoline- - Ti si že večkrata dokazal, da nimaš pojma, kakšne so plače v JU in JS, če nimaš funkcije.

mertseger - V konici si iz CE v LJ hitreje, kot po cesti, saj so vse vpadnice uro in pol, neprevozne.

Ko se spravim iz MB v LJ grem popoldne, če bi hotel bit ob 8-ih s kolegi na kavi, bi moral it ob 4-ih, prespim pri sinu in se vrnem lagano sportski naslednji dan malo pred konicami.
Nazadnje, ko sem šel zjutraj, sem rabil do Domžal 40 minut, potem pa do Vodmata uro in petnajst. Ne zastopim bedakov, ki to počnejo vsak dan, potem pa še iskanje PP in ob 15-16 ponovitev v obratni smeri.


podatki so iz l.2017 brez komunajzarskih dodatkov in prevoza. Danes ziher se +30%.

Dramski igralec skoraj 2x toliko kot policist ali medicinska sestra. Evo, to je težava..

Jerry000 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Joj, ne delaj tega. Taka stanovanja kupijo bogataši, ki to potem veselo oddajajo za 500€.

Kaj naj se ne dela? Oddajanje garsonjere je itak nateg da večjega ni

Okapi ::

Jerry000 je izjavil:

Ampak, če gledam scenarij, najdem punco in se vselima skupaj v 2 sobno, ker še ni 3 leta poteklo moram ob prodaji plačat še tisti davek na nepremičnino ki pa verjetno ni mali.
Davek na promet nepremičnine je 2%, in to v vsakem primeru plača kupec.

Ti misliš na dohodnino na kapitalski dobiček, ki je sicer res 27,5%, ampak samo od dobička, ki si ga pri prodaji imel. Se pravi, za kolikor si prodal dražje od nakupa. Če prodaš za enako ceno ali nižje, ni nobenega dobička in nobenega davka. V tvojem primeru je torej ta davek nepomembnen - v najboljšem primeru boš pač imel nekaj manj profita, izgube zaradi davka ne boš imel v nobenem primeru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

IL_DIAVOLO ::

Jerry000 je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Joj, ne delaj tega. Taka stanovanja kupijo bogataši, ki to potem veselo oddajajo za 500€.

Kaj naj se ne dela? Oddajanje garsonjere je itak nateg da večjega ni


Ne kupuj 30m2 luknje v središču Ljubljane za 100k.

Glodko ::

Če kar tako rečem, imam 33 let in 30k našparanih. Torej mi je udobno vzeti kredit za 70k da mi mesečno ostane za kaj na stran dat in za življenje. Dodatnih 40-60 fix ne morem prišparat v 2 letih. Da pa vzamem za 150 pa pomeni da mi bolj mal ostane za na stran oziroma nič, dajem samo za stanovanje kar pa ne želim


OP. V eni drugi temi sem bral, da imaš nov avto vrednosti 14k. Če ostaneš v LJ v območju LPP, avta ne rabiš, ga prodaš za dobrih 10k in se ti doseg, glede na 30% lastno udeležbo, poveča za 30k. Se pravi namesto 110k, si že na 140k. Če še kako leto počakaš in daš na stran recimo 10k, imaš že 150k razpoložljivih. S tem pa se že da kaj kupit. Konec koncev, boš v Ljubljani verjetno vedno lahko stanovanje tudi prodal, če se ti kasneje pokaže potreba po čem večjem. S kreditom je pa tudi tako. So lahko na 20-25 let, ne pomeni pa to nujno, da ga toliko časa tudi odplačuješ.

Jerry000 ::

Okapi je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Ampak, če gledam scenarij, najdem punco in se vselima skupaj v 2 sobno, ker še ni 3 leta poteklo moram ob prodaji plačat še tisti davek na nepremičnino ki pa verjetno ni mali.
Davek na promet nepremičnine je 2%, in to v vsakem primeru plača kupec.

Ti misliš na dohodnino na kapitalski dobiček, ki je sicer res 27,5%, ampak samo od dobička, ki si ga pri prodaji imel. Se pravi, za kolikor si prodal dražje od nakupa. Če prodaš za enako ceno ali nižje, ni nobenega dobička in nobenega davka. V tvojem primeru je torej ta davek nepomembnen - v najboljšem primeru boš pač imel nekaj manj profita, izgube zaradi davka ne boš imel v nobenem primeru.

Takorečeno lahko kupiš stanovanje in naslednji dan prodaš za 1k manj in ne plačaš nič davka ne nič. Ok, hvala za razlago

IL_DIAVOLO je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Joj, ne delaj tega. Taka stanovanja kupijo bogataši, ki to potem veselo oddajajo za 500€.

Kaj naj se ne dela? Oddajanje garsonjere je itak nateg da večjega ni


Ne kupuj 30m2 luknje v središču Ljubljane za 100k.

Druge ni xD okolica LJ nima meni všečnih stanovanj (sem zbirčen ker bi rad imel občutek doma), v LJ pa je ceneje če kupim garsonjero kot v najemu. Žal je tako v sloveniji. Seveda pa ta nakup ne gledam kot dolgoročno, mislim na garsonjero.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

tony1 ::

Invictus je izjavil:

Poleg tega ti služba ne plačuje več celotne kilometrine, ampak nekje do 28 km.

Ostali km so tvoj strošek...


Odvisno od firme. Nekatere so le pogruntale, da kadra ni in raje plačujejo prevoz v celoti...

Jerry000 ::

Glodko je izjavil:

Če kar tako rečem, imam 33 let in 30k našparanih. Torej mi je udobno vzeti kredit za 70k da mi mesečno ostane za kaj na stran dat in za življenje. Dodatnih 40-60 fix ne morem prišparat v 2 letih. Da pa vzamem za 150 pa pomeni da mi bolj mal ostane za na stran oziroma nič, dajem samo za stanovanje kar pa ne želim


OP. V eni drugi temi sem bral, da imaš nov avto vrednosti 14k. Če ostaneš v LJ v območju LPP, avta ne rabiš, ga prodaš za dobrih 10k in se ti doseg, glede na 30% lastno udeležbo, poveča za 30k. Se pravi namesto 110k, si že na 140k. Če še kako leto počakaš in daš na stran recimo 10k, imaš že 150k razpoložljivih. S tem pa se že da kaj kupit. Konec koncev, boš v Ljubljani verjetno vedno lahko stanovanje tudi prodal, če se ti kasneje pokaže potreba po čem večjem. S kreditom je pa tudi tako. So lahko na 20-25 let, ne pomeni pa to nujno, da ga toliko časa tudi odplačuješ.

Avto rabim. Ampak ne vem če želim dat 140k in prodajat avto za neko dobro 1-2 sobno stanovanje v LJ in še šparat 1 leto. In kakor si rekel, kupim garsonjero v LJ za 100k in ker je LJ, jo lahko vedno prodam. Vem pa da ne pomeni da ga bom moral kredit odplačevat 20 let, lahko prodam ali pa odplačam prej. AMpak glede na to da sem samski pa ker mi je avto všeč mi je OK garsonjera for the time beeing. Potem pa prodam garsonjero in nakup v nekaj večjega, če bo to v dvoje bo še celo lažje potem :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

Okapi ::

tony1 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Poleg tega ti služba ne plačuje več celotne kilometrine, ampak nekje do 28 km.

Ostali km so tvoj strošek...


Odvisno od firme. Nekatere so le pogruntale, da kadra ni in raje plačujejo prevoz v celoti...

Nekatere firme ti plačajo tudi stanovanje. In kaj si lahko s tem podatkom pomagaš?

tony1 ::

Da naj se pozanima, koliko prevoza bo v zdajšnji firmi dobil, če se odseli nekam daleč?

Jerry000 ::

tony1 je izjavil:

Da naj se pozanima, koliko prevoza bo v zdajšnji firmi dobil, če se odseli nekam daleč?

Sem že napisal, cena najcenejšega javnega prevoza + 1 dan na teden lahko od doma delam...mogoče 2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

IL_DIAVOLO ::

Jerry000 je izjavil:

Glodko je izjavil:

Če kar tako rečem, imam 33 let in 30k našparanih. Torej mi je udobno vzeti kredit za 70k da mi mesečno ostane za kaj na stran dat in za življenje. Dodatnih 40-60 fix ne morem prišparat v 2 letih. Da pa vzamem za 150 pa pomeni da mi bolj mal ostane za na stran oziroma nič, dajem samo za stanovanje kar pa ne želim


OP. V eni drugi temi sem bral, da imaš nov avto vrednosti 14k. Če ostaneš v LJ v območju LPP, avta ne rabiš, ga prodaš za dobrih 10k in se ti doseg, glede na 30% lastno udeležbo, poveča za 30k. Se pravi namesto 110k, si že na 140k. Če še kako leto počakaš in daš na stran recimo 10k, imaš že 150k razpoložljivih. S tem pa se že da kaj kupit. Konec koncev, boš v Ljubljani verjetno vedno lahko stanovanje tudi prodal, če se ti kasneje pokaže potreba po čem večjem. S kreditom je pa tudi tako. So lahko na 20-25 let, ne pomeni pa to nujno, da ga toliko časa tudi odplačuješ.

Avto rabim. Ampak ne vem če želim dat 140k in prodajat avto za neko dobro 1-2 sobno stanovanje v LJ in še šparat 1 leto. In kakor si rekel, kupim garsonjero v LJ za 100k in ker je LJ, jo lahko vedno prodam. Vem pa da ne pomeni da ga bom moral kredit odplačevat 20 let, lahko prodam ali pa odplačam prej. AMpak glede na to da sem samski pa ker mi je avto všeč mi je OK garsonjera for the time beeing. Potem pa prodam garsonjero in nakup v nekaj večjega, če bo to v dvoje bo še celo lažje potem :)


Aja dnar ti gleda pri usesih. Potem pa ja.

Go for it :)

Jerry000 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Glodko je izjavil:

Če kar tako rečem, imam 33 let in 30k našparanih. Torej mi je udobno vzeti kredit za 70k da mi mesečno ostane za kaj na stran dat in za življenje. Dodatnih 40-60 fix ne morem prišparat v 2 letih. Da pa vzamem za 150 pa pomeni da mi bolj mal ostane za na stran oziroma nič, dajem samo za stanovanje kar pa ne želim


OP. V eni drugi temi sem bral, da imaš nov avto vrednosti 14k. Če ostaneš v LJ v območju LPP, avta ne rabiš, ga prodaš za dobrih 10k in se ti doseg, glede na 30% lastno udeležbo, poveča za 30k. Se pravi namesto 110k, si že na 140k. Če še kako leto počakaš in daš na stran recimo 10k, imaš že 150k razpoložljivih. S tem pa se že da kaj kupit. Konec koncev, boš v Ljubljani verjetno vedno lahko stanovanje tudi prodal, če se ti kasneje pokaže potreba po čem večjem. S kreditom je pa tudi tako. So lahko na 20-25 let, ne pomeni pa to nujno, da ga toliko časa tudi odplačuješ.

Avto rabim. Ampak ne vem če želim dat 140k in prodajat avto za neko dobro 1-2 sobno stanovanje v LJ in še šparat 1 leto. In kakor si rekel, kupim garsonjero v LJ za 100k in ker je LJ, jo lahko vedno prodam. Vem pa da ne pomeni da ga bom moral kredit odplačevat 20 let, lahko prodam ali pa odplačam prej. AMpak glede na to da sem samski pa ker mi je avto všeč mi je OK garsonjera for the time beeing. Potem pa prodam garsonjero in nakup v nekaj večjega, če bo to v dvoje bo še celo lažje potem :)


Aja dnar ti gleda pri usesih. Potem pa ja.

Go for it :)

Sploh ne, razmišljam opcije da mi bo kul :). Mi pa vaši predlogi ful pomagajo pri razmišljanju. Tisto stanovanje v celju sem že pustil za sabo...mi je še vedno malo žal ampak jbg :)

robek ::

Jerry000 je izjavil:

raufnk je izjavil:

Zame je vsakodnevna vožnja.
Z delom od doma bi mogoče bilo bolj znosno, ampak je še vedno preveč... do konca leta imam v planu selitev bližje LJ, mi je časovno vožnja "predraga".

Tudi jaz bi, če bi dobil 2-3 sobno za 110k :D

robek je izjavil:

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.

Jaz osebno, če bi bilo možno, se v Ljubljano ne bi vozil. Proti Mariboru recimo takoj, proti Ljubljani, kot 80% ljudi, pa ne.

Stroški so pa v Celju tam/tam z Ljubljano, le nepremičnine so cenejše.

No ja, sam to je glavno meni, cena nepremičnine. V LJ ne dobim 2-3 sobno za 110k, če pa dobim pa ni za živeti notri. Stroški pa ne pričakujem da bodo nižji. Gre se za stanovanje. AMpak verjetno kot si rekel


Realno gledano v Celju težko prodaš stanovanje za 110k. Brat je kupil 60 m2 za 70 kEUR, prodajali so ga pa 4 leta.

Moraš vedeti, da v Celju novogradenj ni. Vse, kar je, je izven centra, ker takoj ko v centru zasadiš lopato, si za 3 leta dober (arheologi), zato se samo obnavljajo stare hiše, gradi se pa v Novi vasi, kjer, realno, ne bi bil, če bi lahko izbiral. Prevelika gostota ljudi, mešanisa socialnih stanovanj, starih blokov in novogradenj, ... Meni ne ustreza, nekaterim je ful všeč.

V naslednjih letih se bo fond stanovanj v Celju povečal, ker ravno v Novi vasi gradijo novo naselje, ne vem pa, če bo kaj naprodaj ali bodo to samo najemna stanovanja.

Kar hočem rečt je to: stanovanja v Celju so cenejša, je pa hudo težko dobiti dobro stanovanje, ker gre večinoma za bloke, grajene okoli 1970-1980 ali pa za stavbe iz 1900. Novejših je relativno malo ali pa lokacija ni idealna.

hipertija ::

Celje res ni nek presežek - si naredil lep presek iz centra do bližnje okolice. Je pa stanje drugačno, če se zapelješ malenkost ven - Škofja vas, Vojnik, Šentjur, Levec itd. še vedno ob avtocesti, bližina mesta in dobre lokacije... podobno kot Trzin, Domžale, Škofljica za Ljubljano.

robek ::

hipertija je izjavil:

Celje res ni nek presežek - si naredil lep presek iz centra do bližnje okolice. Je pa stanje drugačno, če se zapelješ malenkost ven - Škofja vas, Vojnik, Šentjur, Levec itd. še vedno ob avtocesti, bližina mesta in dobre lokacije... podobno kot Trzin, Domžale, Škofljica za Ljubljano.

Vojnik je v redu, so pa to večinoma že ugotovili in je promet v konicah obupen. Razvijal se je, ni pa se na vseh področjih in promet šepa. Škofja vas je tranzitna in je na poti do Vojnika. Šentjur je na žalost odrezan od sveta takoj, ko je nesreča na edini cesti + kolooone... Tudi do AC imajo zelo slabo povezavo, ki je povrh nagužvana... Levec je tudi tranziten.

Realno je meni najljubši Žalec, Polzela je tudi tak skriti biser, ampak se pa pospešeno preseljujejo tja. Tudi Celje ima še kak kotiček, ki je neupravičeno zapostavljen, ampak tam so samo hiše in ne stanovanja.

Vožnja v Ljubljano pa iz vseh teh krajev ubija, ker je edina realna opcija avtocesta, ki gre mimo Domžal. Tam se pa vse ustavi.

hipertija ::

robek je izjavil:

hipertija je izjavil:

Celje res ni nek presežek - si naredil lep presek iz centra do bližnje okolice. Je pa stanje drugačno, če se zapelješ malenkost ven - Škofja vas, Vojnik, Šentjur, Levec itd. še vedno ob avtocesti, bližina mesta in dobre lokacije... podobno kot Trzin, Domžale, Škofljica za Ljubljano.

Vojnik je v redu, so pa to večinoma že ugotovili in je promet v konicah obupen. Razvijal se je, ni pa se na vseh področjih in promet šepa. Škofja vas je tranzitna in je na poti do Vojnika. Šentjur je na žalost odrezan od sveta takoj, ko je nesreča na edini cesti + kolooone... Tudi do AC imajo zelo slabo povezavo, ki je povrh nagužvana... Levec je tudi tranziten.

Realno je meni najljubši Žalec, Polzela je tudi tak skriti biser, ampak se pa pospešeno preseljujejo tja. Tudi Celje ima še kak kotiček, ki je neupravičeno zapostavljen, ampak tam so samo hiše in ne stanovanja.

Vožnja v Ljubljano pa iz vseh teh krajev ubija, ker je edina realna opcija avtocesta, ki gre mimo Domžal. Tam se pa vse ustavi.

Vojnik - Celje, se ravno gradi nova cestna povezava oz. nadgradnja ceste z krožišči, mislim da boš tudi ob konici v Celju v 10-15minutah (center). Šentjur si verjetno zamenjal z Laškim, ker imaš iz Šentjurja glavno cesto čez Teharje ali pa eno lokalno (ki je dvopasovna in spodobna) preko Bukovžlaka, mnogi jo uporabljajo, sploh tisti - ki delajo v severnem delu Celja, je pa morda do AC res malo tečna povezava, ampak tudi za preživet. Seveda se pogovarjava samo glede lokacije, če imaš v okolici službo, to da se v Lj voziš smo pa ugotovili, da je itak utopija, razen če imaš res neko službo v JS, za katero se ti splača vozit.

robek ::

hipertija je izjavil:


Vojnik - Celje, se ravno gradi nova cestna povezava oz. nadgradnja ceste z krožišči, mislim da boš tudi ob konici v Celju v 10-15minutah (center). Šentjur si verjetno zamenjal z Laškim, ker imaš iz Šentjurja glavno cesto čez Teharje ali pa eno lokalno (ki je dvopasovna in spodobna) preko Bukovžlaka, mnogi jo uporabljajo, sploh tisti - ki delajo v severnem delu Celja, je pa morda do AC res malo tečna povezava, ampak tudi za preživet. Seveda se pogovarjava samo glede lokacije, če imaš v okolici službo, to da se v Lj voziš smo pa ugotovili, da je itak utopija, razen če imaš res neko službo v JS, za katero se ti splača vozit.

Ne gradi se nova cestna povezava Vojnik-Celje, ampak se nadgrajuje obstoječa s pločnikom. Volumna s tem ne bodo povečali, bodo ga zgolj umirili (tam so bili vedno radarji, ker je ravnina) + povečali varnost za otroke. 15 minut je ob treh utopija, ker je stoječa kolona do tistih dveh semaforjev v Vojniku. Alternativa je čez Ljubečno ali Trnovlje, kjer se je pa potem težko vključiti nazaj.

Šentjurja nisem nič zamenjal z Laškim. Če si v Šentjurju recimo v Hruševcu, se definitivno ne boš vozil do rondoja in potem proti Bukovžlaku, ker je to tranzitna pot do avtoceste.

Jaz se vsak dan vozim do Ljubljane in se da preživet, sploh ob nemogočih urah, kar gre na račun spanja in še česa (nehal sem recimo gledat nogometno ligo prvakov, ki so jo idioti prestavili celo na 21.00). Imam pa v Celju za ceno dvosobnega stanovanja v Ljubljani 200m2 novogradnjo. Meni odtehta.

IL_DIAVOLO ::

robek je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

raufnk je izjavil:

Zame je vsakodnevna vožnja.
Z delom od doma bi mogoče bilo bolj znosno, ampak je še vedno preveč... do konca leta imam v planu selitev bližje LJ, mi je časovno vožnja "predraga".

Tudi jaz bi, če bi dobil 2-3 sobno za 110k :D

robek je izjavil:

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.

Jaz osebno, če bi bilo možno, se v Ljubljano ne bi vozil. Proti Mariboru recimo takoj, proti Ljubljani, kot 80% ljudi, pa ne.

Stroški so pa v Celju tam/tam z Ljubljano, le nepremičnine so cenejše.

No ja, sam to je glavno meni, cena nepremičnine. V LJ ne dobim 2-3 sobno za 110k, če pa dobim pa ni za živeti notri. Stroški pa ne pričakujem da bodo nižji. Gre se za stanovanje. AMpak verjetno kot si rekel


Realno gledano v Celju težko prodaš stanovanje za 110k. Brat je kupil 60 m2 za 70 kEUR, prodajali so ga pa 4 leta.

Moraš vedeti, da v Celju novogradenj ni. Vse, kar je, je izven centra, ker takoj ko v centru zasadiš lopato, si za 3 leta dober (arheologi), zato se samo obnavljajo stare hiše, gradi se pa v Novi vasi, kjer, realno, ne bi bil, če bi lahko izbiral. Prevelika gostota ljudi, mešanisa socialnih stanovanj, starih blokov in novogradenj, ... Meni ne ustreza, nekaterim je ful všeč.

V naslednjih letih se bo fond stanovanj v Celju povečal, ker ravno v Novi vasi gradijo novo naselje, ne vem pa, če bo kaj naprodaj ali bodo to samo najemna stanovanja.

Kar hočem rečt je to: stanovanja v Celju so cenejša, je pa hudo težko dobiti dobro stanovanje, ker gre večinoma za bloke, grajene okoli 1970-1980 ali pa za stavbe iz 1900. Novejših je relativno malo ali pa lokacija ni idealna.


Kako da ne, ravno zdaj se gradi pod lipami. Samo je baje ze vse zakupljeno.

robek ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

robek je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

raufnk je izjavil:

Zame je vsakodnevna vožnja.
Z delom od doma bi mogoče bilo bolj znosno, ampak je še vedno preveč... do konca leta imam v planu selitev bližje LJ, mi je časovno vožnja "predraga".

Tudi jaz bi, če bi dobil 2-3 sobno za 110k :D

robek je izjavil:

Nisem vsega bral.

Sem Celjan, že 10 let se vsakodnevno vozim v Ljubljano.

Iz leta v leto je s prometom slabše, na koncu opaziš, da če moraš biti v Ljubljani ob osmih, je bolje, da greš ob šestih od doma. Malo je odvisno od tega, kje imaš službo.

Jaz osebno, če bi bilo možno, se v Ljubljano ne bi vozil. Proti Mariboru recimo takoj, proti Ljubljani, kot 80% ljudi, pa ne.

Stroški so pa v Celju tam/tam z Ljubljano, le nepremičnine so cenejše.

No ja, sam to je glavno meni, cena nepremičnine. V LJ ne dobim 2-3 sobno za 110k, če pa dobim pa ni za živeti notri. Stroški pa ne pričakujem da bodo nižji. Gre se za stanovanje. AMpak verjetno kot si rekel


Realno gledano v Celju težko prodaš stanovanje za 110k. Brat je kupil 60 m2 za 70 kEUR, prodajali so ga pa 4 leta.

Moraš vedeti, da v Celju novogradenj ni. Vse, kar je, je izven centra, ker takoj ko v centru zasadiš lopato, si za 3 leta dober (arheologi), zato se samo obnavljajo stare hiše, gradi se pa v Novi vasi, kjer, realno, ne bi bil, če bi lahko izbiral. Prevelika gostota ljudi, mešanisa socialnih stanovanj, starih blokov in novogradenj, ... Meni ne ustreza, nekaterim je ful všeč.

V naslednjih letih se bo fond stanovanj v Celju povečal, ker ravno v Novi vasi gradijo novo naselje, ne vem pa, če bo kaj naprodaj ali bodo to samo najemna stanovanja.

Kar hočem rečt je to: stanovanja v Celju so cenejša, je pa hudo težko dobiti dobro stanovanje, ker gre večinoma za bloke, grajene okoli 1970-1980 ali pa za stavbe iz 1900. Novejših je relativno malo ali pa lokacija ni idealna.


Kako da ne, ravno zdaj se gradi pod lipami. Samo je baje ze vse zakupljeno.



Beri zgoraj. To je v Novi vasi. Gradijo pa Nepremičnine Celje, tako da ne vem, koliko je za trg in koliko ne.

thramos ::

Jerry000 je izjavil:

Takorečeno lahko kupiš stanovanje in naslednji dan prodaš za 1k manj in ne plačaš nič davka ne nič. Ok, hvala za razlago


Vsakič ko se opravi prodaja se plača 2 % davka na samo transakcijo. Če danes kupiš stanovanje za 100k bo šlo 2 jurja državi in če ga jutri prodaš za 99k bo šlo 2 jurja minus nekaj drobiža državi. Kdo dejansko plača je pravzaprav vseeno, denar se "izgubi". Ti bi bil pa itak obeh vlogah, tako prodajalca kot kupca.

Glede vožnje: jaz sem šel ene parkrat direkt v Ljubljano iz okolice Celja (Vojnik), štartal nekaj čez 6 in vsakič rabil skoraj dve uri. Stal pri Vranskem, Lukovici, Domžalah. Kot so me podučili, če nisi pred 7 mimo Domžal, si naredil napako. 3h življenja dnevno pustiti na cesti, po mojem niti približno ni vredno.

Jerry000 ::

robek je izjavil:

hipertija je izjavil:

Celje res ni nek presežek - si naredil lep presek iz centra do bližnje okolice. Je pa stanje drugačno, če se zapelješ malenkost ven - Škofja vas, Vojnik, Šentjur, Levec itd. še vedno ob avtocesti, bližina mesta in dobre lokacije... podobno kot Trzin, Domžale, Škofljica za Ljubljano.

Vojnik je v redu, so pa to večinoma že ugotovili in je promet v konicah obupen. Razvijal se je, ni pa se na vseh področjih in promet šepa. Škofja vas je tranzitna in je na poti do Vojnika. Šentjur je na žalost odrezan od sveta takoj, ko je nesreča na edini cesti + kolooone... Tudi do AC imajo zelo slabo povezavo, ki je povrh nagužvana... Levec je tudi tranziten.

Realno je meni najljubši Žalec, Polzela je tudi tak skriti biser, ampak se pa pospešeno preseljujejo tja. Tudi Celje ima še kak kotiček, ki je neupravičeno zapostavljen, ampak tam so samo hiše in ne stanovanja.

Vožnja v Ljubljano pa iz vseh teh krajev ubija, ker je edina realna opcija avtocesta, ki gre mimo Domžal. Tam se pa vse ustavi.

Ja, polzelo sem tudi že gledal kjer gradijo neko novogradnjo in je kar všečno stanovanje za manj denarja (oziroma bolj dostopno). Ampak potem je spet ta faktor kot debatiramo, vožnja v LJ. Verjetno res najbolje iskati garsonjero v LJ ali stanovanje v okolici in hoditi pač na obisk v CE ali MB

thramos je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Takorečeno lahko kupiš stanovanje in naslednji dan prodaš za 1k manj in ne plačaš nič davka ne nič. Ok, hvala za razlago


Vsakič ko se opravi prodaja se plača 2 % davka na samo transakcijo. Če danes kupiš stanovanje za 100k bo šlo 2 jurja državi in če ga jutri prodaš za 99k bo šlo 2 jurja minus nekaj drobiža državi. Kdo dejansko plača je pravzaprav vseeno, denar se "izgubi". Ti bi bil pa itak obeh vlogah, tako prodajalca kot kupca.

Glede vožnje: jaz sem šel ene parkrat direkt v Ljubljano iz okolice Celja (Vojnik), štartal nekaj čez 6 in vsakič rabil skoraj dve uri. Stal pri Vranskem, Lukovici, Domžalah. Kot so me podučili, če nisi pred 7 mimo Domžal, si naredil napako. 3h življenja dnevno pustiti na cesti, po mojem niti približno ni vredno.

Hvala za info, vidim da res ni vredno, čeprav zelo mikavno. Tudi ekonomično ni preveč. Ampak ajde, kot sem napisal, garsonjera v LJ ali stanovanje v okolici LJ ne uide

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

Okapi ::

thramos je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Takorečeno lahko kupiš stanovanje in naslednji dan prodaš za 1k manj in ne plačaš nič davka ne nič. Ok, hvala za razlago


Vsakič ko se opravi prodaja se plača 2 % davka na samo transakcijo. Če danes kupiš stanovanje za 100k bo šlo 2 jurja državi in če ga jutri prodaš za 99k bo šlo 2 jurja minus nekaj drobiža državi. Kdo dejansko plača je pravzaprav vseeno, denar se "izgubi". Ti bi bil pa itak obeh vlogah, tako prodajalca kot kupca.

2% vedno plača kupec, tako da ko prodajaš, ne boš zaradi tega nič manj dobil. Ko si kupil za 100 jurjev, si plačal še dva jurja davka (to plačaš posebej, Fursu, in moraš iti tja, da dobiš žig na kupoprodajno pogodbo). Ko boš prodal za 99 jurjev, boš dobil 99 jurjev in ne boš imel nobenih opravkov s Fursom.

robek ::

Okapi je izjavil:

thramos je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Takorečeno lahko kupiš stanovanje in naslednji dan prodaš za 1k manj in ne plačaš nič davka ne nič. Ok, hvala za razlago


Vsakič ko se opravi prodaja se plača 2 % davka na samo transakcijo. Če danes kupiš stanovanje za 100k bo šlo 2 jurja državi in če ga jutri prodaš za 99k bo šlo 2 jurja minus nekaj drobiža državi. Kdo dejansko plača je pravzaprav vseeno, denar se "izgubi". Ti bi bil pa itak obeh vlogah, tako prodajalca kot kupca.

2% vedno plača kupec, tako da ko prodajaš, ne boš zaradi tega nič manj dobil. Ko si kupil za 100 jurjev, si plačal še dva jurja davka (to plačaš posebej, Fursu, in moraš iti tja, da dobiš žig na kupoprodajno pogodbo). Ko boš prodal za 99 jurjev, boš dobil 99 jurjev in ne boš imel nobenih opravkov s Fursom.

Dodajmo še to, da se lahko dokazujejo dodatna vlaganja v nepremičnino in se tudi temu davku izogne. Nekateri celo pišejo 2 pogodbi: za nepremičnino in opremo. Kar seveda gre, če ima kupec gotovino, banka se tega običajno ne gre.

Okapi ::

Jerry000 je izjavil:


Ja, polzelo sem tudi že gledal kjer gradijo neko novogradnjo in je kar všečno stanovanje za manj denarja (oziroma bolj dostopno). Ampak potem je spet ta faktor kot debatiramo, vožnja v LJ.
Še slabše je, ker potem se moraš vozit v Ljubljano in še v Celje.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrednost bližine delovnega mesta (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15012725 (8768) solatko
»

Povrnitev stroškov poti samo v primeru nakupa vozovnice (1.1.2020) (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802116442 (89647) Pika na i
»

Cene stanovanj in prepoved Airbnb-ja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14918567 (14874) MrStein
»

Prevoz v službo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5914680 (12368) krneki0001
»

Najemnina 400 evrov, plača pa ta čas resnična žalost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13825854 (21449) IceIceBaby

Več podobnih tem