Forum » Loža » Nakup srebra iz Estonije brez davka
Nakup srebra iz Estonije brez davka

bbbbbb2024 ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Berem da je možno iz Estonije povsem legalno kupit srebro brez davka. Pri nas bi plačal 20% davek. A je res vse po zakonu? Kako je potem če želim prodat za 3000€ srebra?
Ne vidim zakaj ne bi potem naročil preko interneta in prihranil 20%. Poštnina pa tudi ni ne vem kako velika, verjetno tam nekje 1% zneska kar je še vedno manj kot 20%. Če je že kdo kupoval in ima kakega preverjenega ponudnika, pa se tudi priporočam za naslov.
Estonija je edina država, članica EU-27 (in prej EU-28), ki nima DDV na srebro. Ostale države (vključno Slovenija) menijo, da je srebro komoditeta (kot baker, ipd.), ne pa investicijska kovina, kot zlato.
Estonija je v preteklosti precej prodajala srebro (brez DDV) na daljavo. Nato je bilo nekaj tega srebra zaseženega, predvsem se mi zdi da Švedska in UK in potem so se Estonci zavezali, da ko bodo na daljavo prodajali v EU (za UK ne vem), bodo obračunali in odvedli DDV.
To, da imaš "posrednika", ki lokalno kupi srebro, ter ga kao potem "pošlje" tebi, to je po moje najkrajši način, da ostaneš brez vsega. Če ti ne zaseže srebra davčna, ti bo posrednik spyzdil in nimaš nič.
Edina možnost je, da greš fizično tja, po možnosti z avtom (ker nisem prepričan, kaj se bo zgodilo, če in ko boš srebro deklariral na securityju), kupiš srebro, koliko misliš, ter pač fizično prepelješ srebro v Slovenijo.
Seveda si še vedno v prekršku, ker če greš npr. iz Nemčije v Avstrijo in imaš za 50k € srebra, ti bodo to stran vzeli, če ne boš to deklariral, kar je sicer mogoče, a tako bi moral narediti na vsaki meji. Voziti se za 5k € srebra ni ravno da ne rečem ekonomično.
Ali te bodo ustavili kje na poti? Utegne se zgoditi, da te bodo, ker boš imel čudno tablico. Vsaj tam do nekega juga Poljske boš izpadel sigurno viden. Ne trdim, da te bodo res ustavili, a sigurno boš bolj viden, kot bi si želel.
Glede na vse povedano je mislim da bolje, da kupiš zlato, ki ddv nima.
Malo sem pogledal pravila in po Schengnu lahko potuješ z neomejeno količino keša. Če je to pametno, je drugo vprašanje. Če boš hodil okrog z dosti srebra, potem je bolje, da imaš v nulo papirje, od kod ti to, kje si kupil in od kod ti denar za to.
Mene osebno so že matrali policaji v Nemčiji na počivališču (službeni BMW z belgijskimi tablicami), kam grem, koliko denarja imam, ipd.
Tam nad 50k € srebra boš moral kar opravičevati stvari.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vlaganje 1.000€ na mesec (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 73672 (7689) | 111111111111 |
» | Zakaj bi kdo želel kupiti investicijsko zlato? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21039 (7679) | redtech |
» | Nakup zlata prvič - na kaj biti pozoren (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 30292 (17860) | Furbo |
» | denar ali zlato? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 51314 (20999) | DeusB |
» | Nalozba v srebroOddelek: Loža | 11935 (10201) | nurmaln |