» »

Nakup srebra iz Estonije brez davka

Nakup srebra iz Estonije brez davka

1
2
»

bbbbbb2024 ::

bbbbbb2024 je izjavil:

domen9_ je izjavil:

Berem da je možno iz Estonije povsem legalno kupit srebro brez davka. Pri nas bi plačal 20% davek. A je res vse po zakonu? Kako je potem če želim prodat za 3000€ srebra?

Ne vidim zakaj ne bi potem naročil preko interneta in prihranil 20%. Poštnina pa tudi ni ne vem kako velika, verjetno tam nekje 1% zneska kar je še vedno manj kot 20%. Če je že kdo kupoval in ima kakega preverjenega ponudnika, pa se tudi priporočam za naslov.

Estonija je edina država, članica EU-27 (in prej EU-28), ki nima DDV na srebro. Ostale države (vključno Slovenija) menijo, da je srebro komoditeta (kot baker, ipd.), ne pa investicijska kovina, kot zlato.
Estonija je v preteklosti precej prodajala srebro (brez DDV) na daljavo. Nato je bilo nekaj tega srebra zaseženega, predvsem se mi zdi da Švedska in UK in potem so se Estonci zavezali, da ko bodo na daljavo prodajali v EU (za UK ne vem), bodo obračunali in odvedli DDV.

To, da imaš "posrednika", ki lokalno kupi srebro, ter ga kao potem "pošlje" tebi, to je po moje najkrajši način, da ostaneš brez vsega. Če ti ne zaseže srebra davčna, ti bo posrednik spyzdil in nimaš nič.

Edina možnost je, da greš fizično tja, po možnosti z avtom (ker nisem prepričan, kaj se bo zgodilo, če in ko boš srebro deklariral na securityju), kupiš srebro, koliko misliš, ter pač fizično prepelješ srebro v Slovenijo.

Seveda si še vedno v prekršku, ker če greš npr. iz Nemčije v Avstrijo in imaš za 50k € srebra, ti bodo to stran vzeli, če ne boš to deklariral, kar je sicer mogoče, a tako bi moral narediti na vsaki meji. Voziti se za 5k € srebra ni ravno da ne rečem ekonomično.

Ali te bodo ustavili kje na poti? Utegne se zgoditi, da te bodo, ker boš imel čudno tablico. Vsaj tam do nekega juga Poljske boš izpadel sigurno viden. Ne trdim, da te bodo res ustavili, a sigurno boš bolj viden, kot bi si želel.

Glede na vse povedano je mislim da bolje, da kupiš zlato, ki ddv nima.

Malo sem pogledal pravila in po Schengnu lahko potuješ z neomejeno količino keša. Če je to pametno, je drugo vprašanje. Če boš hodil okrog z dosti srebra, potem je bolje, da imaš v nulo papirje, od kod ti to, kje si kupil in od kod ti denar za to.

Mene osebno so že matrali policaji v Nemčiji na počivališču (službeni BMW z belgijskimi tablicami), kam grem, koliko denarja imam, ipd.
Tam nad 50k € srebra boš moral kar opravičevati stvari.

andro23 ::

jaz imam ETF PHAG- podprt s fizičnim srebrom, dokaj nizka provizija

feryz ::

Na tem forumu se zbirajo sami čudni tipi. Ker jih, baje, ustavljajo, če se iz Slovenije na Baltik odpravijo.
Svašta.
Jaz sem prepotoval cel Baltik, Skandinavijo in kar je še tam zgoraj. In popolnoma nihče me ni imel za mar, kaj šele da bi me zasliševali.

Ok, nihče razen providijaši. Pa še oni gredo na zaupanje. Daš jim mail in podatke in ti pošljejo obračun po mejlu.
Boli jih kita kam greš in kaj imaš v avtu.

feryz je izjavil:

Na tem forumu se zbirajo sami čudni tipi. Ker jih, baje, ustavljajo, če se iz Slovenije na Baltik odpravijo.
Svašta.
Jaz sem prepotoval cel Baltik, Skandinavijo in kar je še tam zgoraj. In popolnoma nihče me ni imel za mar, kaj šele da bi me zasliševali.

Ok, nihče razen providijaši. Pa še oni gredo na zaupanje. Daš jim mail in podatke in ti pošljejo obračun po mejlu.
Boli jih kita kam greš in kaj imaš v avtu.

Mogoče. V mene so se večkrat zapičili z belgijskimi tablicami.

gruntfürmich ::

tudi jaz ne razumem zakaj bi ti premetali avto in se vpičili v srebro...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

fikus_ ::

Mogoče ima pa bbbb... sumljivo faco >:D

Za avto prekopat rabijo nalog od sodišča, ker menda še upoštevamo neke pravice.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

tikitoki ::

A gold or commodity-focused ETF or mutual fund can be the simplest way to invest in gold without the need to taking physical ownership. The price of a gold ETF, for example, is linked to the price of gold, and investors can buy and sell shares of the ETF like they can a stock.

Ne vem, ce ni to za vecino najboljsa moznost. Boljsa likvidnost, enostavnost prodaje in nakupa, in ni se potrebno ukvarjati z vprasanjem kje bos hordal zlato/srebro.

Furbo ::

Se je pa potrebno ukvarjati s plačilom davka od dobička, kar se pri fiziki ni treba.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

tikitoki ::

Furbo je izjavil:

Se je pa potrebno ukvarjati s plačilom davka od dobička, kar se pri fiziki ni treba.

Pri fiziki ti pa lahko se vec pozrejo slabse odkupne cene.

Sicer pa je bilo vedno bolje vloziti v delnice.

V casu k je slo zlato got za 50%, so delnice vsaj podvojile vrednost, nekatere pa postoterile.

Amersiki indeksi so sli got za 4x v dobrem desetletju. Zlato? Niti priblizno nima takih donosev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

tikitoki je izjavil:

Amersiki indeksi so sli got za 4x v dobrem desetletju. Zlato? Niti priblizno nima takih donosev.
zlato 3×.
brez davka!
pa še raste ko je na borzi kriza.
je pa seveda zelo pomembno kdaj ga kupiš. bi rekel da veliko bolj kot 'svetovni etf'

tikitoki je izjavil:

Pri fiziki ti pa lahko se vec pozrejo slabse odkupne cene.
iz katerega vira pa si to potegnil?

Zgodovina sprememb…

redtech je izjavil:

ZSIL.SW je ETF nakup pri brokerjih. Pri Bullionvaultu pa kupuješ na njihovi strani/aplikaciji je pa minimalni strošek za hrambo srebra 8/mesec.

Oboje lahko takoj prodaš, nizek spread.

hvala.
daj mi povej če je kakšna razlika 'kje' kupuješ kovino pri bullionvault? zurich/london/ny...?

redtech ::

Razlika je v Spread-u, za silver je bil boljši v Londonu.

Ko bom zamenjal kovine v zlato bom verjetno izbral Švico in Singapur. Politika v Londonu je vedno slabša.

BV v zavarovanju izključuje vojne, državne udare (politika na splošno).

fikus_ je izjavil:

Ne ubadam se s tem. Po moje sem od vas vseh največ km prevozil po avtocestah. Verjetno jim pade v oči ultra drag BMW. Jaz se praviloma vozim okrog ponoči. In imam še nekaj varnostnih ukrepov. Realno so nemška postajališča ob Autobahnu daleč manj varna, odkar imajo te izbeglice. Saj praktično vsako večje postajališče ima parkiran policajski avto v civilu. Če ne parkiran, pa če imate pavzo 20+ minut, se policajski avto sigurno pripelje skozi. Zdaj, če jim to kaj pomaga ali ne, težko rečem.

Imajo pa avtoprevozniki X škod, ker izbeglice poškodujejo cerado, se zavlečejo med robo, včasih tudi iz kamiona izginejo, kupec pa robe sploh noče prevzeti. Četudi ni poškodovana, če je hrana pa sploh sploh ne. Samo da sedijo na robi, pa cune ali odpad pustijo na kartonu, se celotna pošiljka zvrne.

To je realnost nemških avtocest.

Zgodovina sprememb…

bobby ::

https://tavid.ee/hobe/1kg-valcambi-hobe...
The price includes 20% VAT.

Od 1.7.2025 tudi davek na srebro,.. Estonia,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bobby je izjavil:

seveda imajo davek na srebro; oziroma vsaj za nas, če boš kupoval kot rezident slovenije ali kakšne druge EU države. ker ti bodo obračunali 'naš' davek.

feryz ::

bbbbbb2024 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ne ubadam se s tem. Po moje sem od vas vseh največ km prevozil po avtocestah. Verjetno jim pade v oči ultra drag BMW. Jaz se praviloma vozim okrog ponoči. In imam še nekaj varnostnih ukrepov.
Kaj pa je to, ultra drag BMW? Neka nova znamka avtomobilov?

Če že govoriš o policajih, jim dosti bolj padejo v oči ultra poceni bmw-ji. Na take se spravljajo, ne pa na dražje.

gruntfürmich je izjavil:

bobby je izjavil:

seveda imajo davek na srebro; oziroma vsaj za nas, če boš kupoval kot rezident slovenije ali kakšne druge EU države. ker ti bodo obračunali 'naš' davek.

2020 ko je bila tema glede davka, srebro nakupa v Estoniji, ni bilo nobenega davka, zato sem podal link.

Čez teden imam službeno pot v Talin in sem poizvedal kaj in kako pa najdem ddv.
2022 so spremenili na 20%.

Pred 2022 če nimajo davka, bi ga lahko do 10k kupil normalno in ga v osebni prtljagi prinesel v Slo in nebu nikjer plačal nikakršnega davka.

da. ampak samo za nakupe tam ali tudi za pošiljanje v druge EU države?

ampak zakaj omenjaš 2022. če pa piše da letos davek: 1.7.2025.?

Za pošiljanje ne vem.
Ampak glede na to, da smo v EU, je davek v vsakem primeru, če je kupec EU član je ddv na lokaciji nakupa, tudi posta.
Je pa res, če bi ga kupil za več kot 10k, bi ga moral v Slo prijavit.

Pred 2022 niso imeli ddvv na srebro, potem so dali na 20%.
Od 1.7.2025 Naprej pa imajo dodaten davek, kolikor sem bral in če razumem pravilno, se naj bi ta denar porabil za oborozevanje in pripravo v primeru napada Rusije. So na okroglo povsod dvignili za 2%. Srebro je ostal na 20%.

fikus_ ::

Bi rekel, da jih je EU pritisnila, da ne smejo biti izjema in morajo obdavčiti srebro, podobno kot je po ostali EU.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlaganje 1.000€ na mesec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24374503 (8520) 111111111111
»

Zakaj bi kdo želel kupiti investicijsko zlato? (strani: 1 2 )

5421258 (7898) redtech
»

Nakup zlata prvič - na kaj biti pozoren (strani: 1 2 )

7130621 (18189) Furbo
»

denar ali zlato? (strani: 1 2 3 4 )

18351708 (21393) DeusB
»

Nalozba v srebro

4412030 (10296) nurmaln

Več podobnih tem