» »

Ledeni mozje in poscana Zofka

Ledeni mozje in poscana Zofka

antonija ::

Zanima me, ce pozna kdo kaksno objavo, kjer bi analizirali podatke o temperaturi (povprecna dnevna, min-max, itd.) v dneh ko godijo ledeni mozje, kar je po lokalni folklori 12. - 14. maj (v drugih drzavah je folklora zamaknjena za kaksen dan) +15. maj za Zofko glede padavin. Predvsem me zanima kako pogosto dozivimo hladen val ob koncu pomladi, za koliko se takrat temperatura zniza, kdaj pride in koliko casa traja, kolikokrat in kdaj ga spremljajo padavine, itd.

"Analize" ki jih najdem po netu so bolj opisne narave ("1965: suho vreme in zmerne temperature", itd.). Nasel sem objavo od enih anglezev da je hladni val ob koncu pomladi precej pogost pojav, ki pa po pricakovanjih "sfali" folklorne datume vecino let, ker gre pac za vreme.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kuall ::

https://meteo.arso.gov.si/met/sl/app/we...

Nima grafov pa mau je tečno narejena stran, da ne moreš deliti linka s filtri, ki si jih izbral. v url ti da en random string, namesto da bi pravilno tako naredili, da bi v url dali filtre, ki si jih naklikal, da bi lahko delil filtre še s kom pa da bi filtre zlahka spreminjal sam kar v urlju.

antonija ::

Hvala za link, arhivo na arso pa res se nisem gledal.

Sicer izgleda da so vsi podatki na voljo, ampak je treba iskat za vsak dan posebaj :( Da bi s tem poiskal lokalne minimume temperature +/- teden ali dva okrog tarce bi trajalo... predolgo :(

Pa se moja statistika je precej zarjavela in bi verjetno naracunal tocno to kar hocem slisat, zato bi raje videl rezultate od koga ki je bolj objektiven.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

starfotr ::

Lahko si prebereš tudi tole:
https://www.arso.gov.si/o%20agenciji/kn...
Samo nimajo za toliko časa nazaj.

Jirzy ::

V Windows 10 imas weather app, ki ti kaze osnovna povprecja za 30 let nazaj. Gledas lahko samo za prihajujocih nekaj dni, danes to lahko torej pocnes za 'tvoje' dneve :)

RedDrake ::

Imam dostop do meteo arhivov (tisto kar je linkal starfotr). Bom pripravil en datadump relevantnih spremenljivk okoli relevantnih datumov, ko bom premogel malce časa (popoldan verjetno). Morda tudi osnovno statistiko.

antonija ::

Nice! Ful hvala!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pegasus ::

Zanimiva tema ... preverjanje verodostojnosti ljudskega izročila :) Pravzaprav je fascinantno, da danes to zmoremo. Še bolj fascinantno pa je vprašanje, če korelacija, nižja od pričakovane, pomeni podnebne spremembe ali ne ;)

kixs ::

Glede na to, da se podnebje skozi cas vedno spreminja, ni konstanta, bi tezko naredil drugacen zakljucek.

RedDrake ::

Kot obljubljeno, tule je json relevantnih podatkov: Icemen dump
Oblika je sledeča:
{"leto": {
   "dan": {
       "max_temp": 2.3,
       "min_tmep": 1.2,
       "precip": [true|fals],
       "precip_value": 0.0
   },
   "dan": ...
} 

Podatki so za leta 1948 do 2019 vsako leto od 27. 04. do 18. 5.
max_temp je maksimalna temperatura zabeležena tisti dan.
min_temp je minimalna temperatura zabeležena tisti dan.
precip pove ali je tisti dan deževalo/snežilo ali ne
precip_value je količina padavin v mm do 7h zjutraj na ta dan v zadnjih 24-ih urah. Torej 17 ur prejšnjega dne ter 7 ur tega dne (to skupaj s precip pove kdaj je deževalo - dopoldan/popoldan)

Zakaj sem izbral takšne podatke? Za vreme je eden od aksiomov da je 14 dni tisti "maksimum", ko zaradi kaotičnosti lahko dosežemo katerokoli stanje iz kateregakoli začetnega stanja. Z drugimi besedami, na vreme danes je bil vpliv vremena pred 14-imi dnevi tam okoli 0,0 :)
Ledeni možje se začno 12. maja, torej 14 dni manj je sicer 28. april, ampak ker sem se počutil praznično sem dodal še 27. april. Teh 14 dni bi moralo zadoščati za nek osnoven baseline, ali je v obdobju ledenih mož prišlo do kakšne bolj pomembne ohladitve. Osebno bi primerjal tako max kot min temperaturo - namreč naivno je gledati le eno, saj je definicija ohladitve odprta - recimo, če je bilo 11. maja čez dan 18°C ponoči pa 0°C, 12. maja pa čez dan le še 11°C, ponoči pa 7°C je to ohladitev ali otoplitev? Za kmete vsekakor otoplitev ;).
Jasno, precip je smiselen za zofko :)
Če kdo želi bolj obširne podatke (ali v kateri drugi obliki), prosim javite.
Pa ne pozabiti napisati (Vir: ARSO) če podatke uporabite kjerkoli javno.
Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RedDrake ()

antonija ::

Hvala za podatke.

Zofki zelo slabo kaze, 15.5. je bil dezeven dan 30 let od 72ih. Ker to kaze podatke samo do 7ih zjutraj sme pogledal se za 16.5., kjer je situacija se slabsa: 29/72 dezevnih let.

Z ledenimi mozmi se pa se matram kako jih sploh ovrednotiti... iskanje, ali so temperature od 12. do 14.5. nizje od 2-tedenskega povprecja se mi ne zdi najbolj robustna ideja. Ima kdo kaksen predlog za kriterij?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

GupeM ::

S tem nisi nič dosegel. Glej še ostale dni tam okrog. Recimo, če pogledaš 14., 13., in 12. 5., pa ugotoviš, da je 14. 5. deževalo 27 dni, 13. 5. 24 dni in 12. 5. 21 dni. Enako v nasprotno smer 16. 5. 29 dni, 17. 5. 26 dni, 18. 5. 22 dni itd. Potem lahko rečeš, da je ljudsko izročilo precej natančno, saj je verjetnost, da takrat pada dež precej večja kot ostale dni. No, ali pa verjetnost, da bo deževalo v dneh +- 3 dni od zofke.

Samo tako, za info: Tudi rojstvo na pričakovan datum poroda je v bistvu zelo zelo redko. Samo okrog 4% otrok se rodi na pričakovan datum poroda. Pa to še ne pomeni, da je ta datum slabo definiran. Samo največja verjetnost je, da se bo otrok rodil na ta dan, čeprav je še vedno majhna. Obstaja pa 90 % verjetnost, da se bo otrok rodil v roku 14 dni pred do 14 dni po temu datumu.

Statistiko inj podatke je treba znati pravilno uporabljati in rezultate pravilno brati.

PS: Podatki o deževnih dneh so izmišljeni. Samo za ilustracijo. V resnici je lahko povsem drugače in je več deževnih dni pred/po Zofki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

antonija ::

Ce gledamo ostale dneve v prvi polovici maja, sta rezultata 29/72 oz. 30/72 precej v povprecju... se najbolj izstopa 5.5 s 42/72. Zofka je... povprecna. Lahko bi jo postavil na skoraj katerikoli dan v prvi polovici maja, pa bi bil vedno priblizno enako tocen (pod 50%). iz tega bi lahko sklepali, da je celotno izrocilo Zofke, da "ob koncu pomladi vcasih dezuje". Ta trditev je zelo tocna :)

Se pa strinjam da so moji "statisticni" prijemi zelo... grobi, in verjetno neprimerni za dano nalogo. Zato pa sprasujem na kaksen nacin bi bilo zadevo najbolje izvesti oz. ce kdo pozna kaksno publikacijo kjer bi to kdo z vec znanja ze storil.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

GupeM ::

No, sedaj ko si navedel več podatkov, je jasno, da je to izročilo bolj za lase privlečeno, kot kaj drugega. Mogoče bi moral še primerjati količino padavin. Če je recimo okrog 15. 5. veliko več padavin kot ostale dni, potem to izročilo spet nekako velja, drugače pa so pač Zofko izbrali, ker so pač nekaj morali izbrati. :)

Vprašanje je tudi, od kdaj to izročilo obstaja. Pred 200 leti recimo je lahko bila slika drugačna.

Recimo vedno je držalo, da je april muhast mesec, kjer ne veš, kdaj bo dež in kdaj sonce. Zadnja leta po mojih opažanjih velja, da je večina aprila zelo lepa in je maj precej bolj muhast in se vreme spreminja vsakodnevno. Ampak to so le moja opažanja, brez kakšne realne podlage s podatki. Pa še ta opažanja temeljijo na zelo (pre)kratkem obdobju manj kot 10 let.

Kako bi definiral kriterij za leden može, pa trenutno nimam kakšne pametne ideje. Izračunaj povprečne minimume in povprečne maksimume za vsak isti dan v različnih letih, pa boš videl, če kaj odstopajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

Truga ::

GupeM ::

Zanimivo. Ravno 15. in 16. maj sta edina dva meseca, ki imata max padavin več kot 50 in sta eden zraven drugega. Kar sicer še nič ne pomeni, bi bilo pa za raziskat :)

garamond ::

print("Hello " + metadata["tsitra"[::-1]]) # opravičilce za offtopic
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Gury ::

Komaj čakam, da ledeni možje in uscana Zofka odpeketajo, da lahko posadim paradižnik.

IL_DIAVOLO ::

Zdaj je pravi cas.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Januar nov rekordno topel mesec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4814798 (11893) gzibret
»

Zima, ki ni zima (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13217752 (13897) Riff
»

Dviganje morske gladine (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16913526 (11037) Tear_DR0P
»

Bush, ogrevanje ozračja

Oddelek: Problemi človeštva
222909 (2375) alexb
»

Bodi lepo vreme

Oddelek: Loža
271918 (1384) Daedalus

Več podobnih tem