Forum » Problemi človeštva » Zima, ki ni zima
Zima, ki ni zima
dronyx ::
Včasih se spomnim da so delovala še manjša smučišča, npr. na Ulovki pri Vrhniki.
Oh, Ulovka. Tam smo imeli zimsko šolo v naravi. Samo me niso pustili na vlečnico, ker so ocenili, da sem preslab za tja. Spodaj se spomnim je bila neka brunarica, kjer so ves čas vrteli samo Abbo. Pa mogoče je bil celo jukebox, kjer si imel samo Abbo za izbirat.
Tega žal ne bo več, četudi bo sneg, ker je država blazno zakomplicirala potrebne pogoje za obratovanje smučišča. Tako da teh malih smučišč ne bo...
Danes je bil nekje članek, kako so se stroški povečali smučiščem zaradi omrežnine. Računi za elektriko čez 1000 € tudi ko smučišče sploh ne deluje, ker potrebujejo toliko priključne moči za motorje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Bici ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Scaramouche3 je izjavil:
Jaz že dolgo nisem videl zime kot v 80ih, ko smo kot otroci v Ljubljani težko hodili po snegu ker je bil tako visok da si kar not padal z vsakim korakom, bilo je super, metali smo se z manjših vej v sneg!
Tam nekje na prelomu tisocletja se spomnim da je bilo precej snega.
A ni zanimivo da v temi o snegu vsi ugotavljajo ko je bilo nekoč več snega in bolj mrzlo.
Ampak čez pet minut bodo pa vehementno pisali v drugo temo da je globalno segrevanje nateg.
alešhojs ::
Na žalost bo smučanje glede na trenutni trend vremena čez čas možno le še na 2500+ metrih nadmorske višine, tako da pol smučišč v Evropi propade. Še tisto kar bo ostalo bodo brezvezne polkilometrske progice in nič več spuščanja po 10+ kilometrski progi iz 3000 metrov nadmorske nazaj v dolino na 1000.
Smučanje bo glede na ožanje ponudbe postalo bistveno dražje in res samo še šport za najpremožnejši sloj. Žalostno. Zato se pa nasmučajmo, dokler se lahko
Smučanje bo glede na ožanje ponudbe postalo bistveno dražje in res samo še šport za najpremožnejši sloj. Žalostno. Zato se pa nasmučajmo, dokler se lahko
DamijanD ::
Jaz recimo samo bordam po lokalnih gričih (peš gor, uživancija dol) - no zadnje dve zimi se nisem dotaknil borda. Zima 22/23 pa je bila doka uporabna.
no comment ::
Opening post se je pa dobro postaral!
Ta tema je dokumentirana tranzicija nekega človeka, ki je prehodil od "opažam, da so zime toplejše" do "zime/poletja niso toplejša, samo številke vam sedaj MSM barvajo v rdeče namesto v zeleno, pred 40 leti je bilo še bolj toplo".
Ta tema je dokumentirana tranzicija nekega človeka, ki je prehodil od "opažam, da so zime toplejše" do "zime/poletja niso toplejša, samo številke vam sedaj MSM barvajo v rdeče namesto v zeleno, pred 40 leti je bilo še bolj toplo".
mancini ::
no comment ::
GrimReaper3 ::
Jaz se ne pritožujem. Že julija sem rabil 1 robec, da sem naredil peš 1 km, zdaj pozimi rabim vsaj 2. Karkoli bolj mraz sploh ne bi mogel ven. Drugače je kar bil mraz letos, od nule do -5°C, pa da je še veter, to je že prekleto mraz. Danes je bilo 5-10°C, pa mi je bilo takoj žal, da nisem vzel šala.
Snega mi pa tudi ni za kidat, še manj pa se vozit po snegu (samo morebitni dodatni stroški), tako da upam da bodo od sedaj naprej vse zime take.
Snega mi pa tudi ni za kidat, še manj pa se vozit po snegu (samo morebitni dodatni stroški), tako da upam da bodo od sedaj naprej vse zime take.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
IL_DIAVOLO ::
Haha kaj?!
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
WizzardOfOZ ::
Jaz si želim v Ljubljani en cel meter snega (pa da vidimo ta kolaps). Drugače pa vožnja po praznih zasneženih cestah je nekaj najlepšega.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Okapi ::
DNa žalost se v naši vukojebini ne znajo zmenit niti, da bi laufal Kanin, ki ima edini še potencial celo brez umetnega snega.
Zadostne kolicine snega na zalost niso edini pogoj da smucisce lahko obratuje. Ce imas smucisce, ki ima sicer 5m snega, zraven pa je 80% zaprto zaradi precej premocnega vetra in nevarnosti plazov (vse se vseeno ne da urediti) potem se je pac potrebno sprijazniti da ta kraj ni za smucisce in zares je po vseh teh letih ze res cas, da se neha metati denar v nekaj, kar nima niti najbolj osnovnih moznosti za prezivetje (beri: Kanin).
Ne sanjaj. Kanin je bil zaradi vetra mogoče zaprt 10 dni na leto, kar je 3x kompenziral s tem, da je bilo dovolj snega za smučanje še cel maj.
WizzardOfOZ ::
Kaj češ, smo pač tak narod, da če nimamo sami kaj koristi od stvari, je pač ne podpiramo in probamo uničit, da ne bo še kdo drug kaj imel od tega. In tako Kanin propada že zadnjih 10 let.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Včasih se spomnim da so delovala še manjša smučišča, npr. na Ulovki pri Vrhniki. Ali pa celo tam na Vižmarju naprej od Šentvida, oz. Gunclje.Zelo zanimivo in privlačno smučišče je bil Kalič blizu Postojne. Sicer niso imeli nobene zelo strme proge, imeli pa so eno od najdaljših v Sloveniji.
Že precej let je popolnoma propadlo.
bm1973 ::
Ne sanjaj. Kanin je bil zaradi vetra mogoče zaprt 10 dni na leto, kar je 3x kompenziral s tem, da je bilo dovolj snega za smučanje še cel maj.
Kanin ima precej zahojene upravljalce in investitorje, da pač ne more delovati.
Novo žičnico postavijo na mesto, kjer vsako leto zgrmi plaz. In jo je takoj sfukalo prvo leto.
Temelji za stebre za gondolo so precej majavi, zato namesto 6 ljudi, 3 v gondolo. Plus izklopili so senzorje za premik zajle.
Niso sposobni imeti skupne karte s Selo Neveo, ni variante. Tam, je pa nova gondola.
Bovčani in na splošno celotna dolina je ekstremno zahojena in zabita, precej mojih kolegov, tudi sam, tja skoraj več ne zahajamo, ker je folk preprosto zarukan in zakasirajo že skoraj dihanje... Pa sem bil tam poleti skoraj na tedenski bazi in v kajaku...
Da ne bo kdo mislil, da samo pri nas kakšno smučišče propada. Tule je eno zelo podobno Kaninu, ki v Švici propada že 15 let.
https://unofficialnetworks.com/2025/01/...
Spodnja postaja smučišča Super Saint Bernard, zaprta od 2010.
https://unofficialnetworks.com/2025/01/...
Spodnja postaja smučišča Super Saint Bernard, zaprta od 2010.
2dark ::
Nimamo več pravih zim.. mene skrbi še to, da smo začeli prejemat tropska poletja..
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )