» »

Bodi lepo vreme

Bodi lepo vreme

nevone ::

Recimo, da bi lahko vplivali na to, kakšno bo vreme. Imeli bi tehnologijo, ki bi omogočala narediti vreme, kakršno si zaželiš.
Kaj bi morali storiti, da bi vreme ustrezalo čim več ljudem? Seveda tako vrtičkarjem, kot smučarskim navdušencem, skratka zagotoviti bi morali vreme, ki bi dalo največ ugodja. Kako bi se zmenili kakšno bo vreme? Bi odločali z referendumom? Bi odločal parlament? Ali pa čisto nekaj tretjega? V čigavih rokah bi bila takšna tehnologija?
Je to sploh (vsaj malo) možen scenarij?

Tisti, ki pravite, da je to itak brez veze in se sploh ne da, ali pa se še dolgo ne bo dalo, odprite vzporedno temo "Bodi lepo vreme - brez veze, ni možno" in tam izražajte svoje nestrinjane, to temo pa pustite tistim, ki imajo kakšne zanimive ideje za možne izpeljave takega scenarija.

o+ nevone

Klemenn ::

jah....i guess....bi pametni ljudje že nekej pogruntal...

recimo.ponoči dež, podnevi sonce...(poleti al pomladi recimo...)

pa take fore

sm take tehnologije ni ;(

Double_J ::

20 stopinj skos.:)
Dve šivanki...

Klemenn ::

z vremenom se ni za igrat, mati narava že ve kaj dela ;)

Vesoljc ::

kolk natancno tehnologijo?
je lahko na mojem vrtu sonce, na sosedovem pa toca? ;)

drugace pa pomoje e-voting (takrat ze mora biti) in pa pameten program. bi pa znali hitro najti nek ustaljen (skoraj idealen) vzorec z manjsimi fluktacijami. sem pa tja ksna ploha. pa vec mavric :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

PROTOTIP ::

Sigurno en razlog več, zato da se bi kregali, čigava volja bo "uslišana". Zaenkrat se boste morali sprijazniti, da bo vse po moje he he:D :D >:D

root987 ::

Kvečjemu bi bla ta tehnologija uporabna za to, da bi bil dež in sneg takrat, ko bi moral biti - pozimi, ter poleti ravno dovolj dežja. Ker če imaš neprestano sončno, dobiš sušo, če imaš neprestano sneg, ti nič ne zraste, ipd. Torej samo za "pomoč" mati naravi pri usklajevanju letnih časov.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

nevone ::

Ja recimo, da je prva faza to, da materi naravi samo malo pomagamo. Recimo, se začne pripravljat na padavine, pa jih trenutno ne rabimo, 400 km od nas pa že rahlo kaže na sušo in ta dež preusmerimo na to področje. A je to res tako težko?

o+ nevone

Microsoft ::

Ce bi jst mle to 'napravo', bi poleti bilo ~35C ali vec, pozimi pa 1m snega po nizinah in to vec kot mesec dni.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

njok ::

Najprej je treba postaviti minimalne oz nujne pogoje, da pac ne pride do kakih tezav. Nato pa cimbljizje osebnim preferencam.

Weather on demand! :)

Dr_M ::

jest sm bolj za hladno vreme...
poleti 20°C, max 25, pozimi pa do -20°C, s precej snega.
sovrazim pa vrocino. definitivno pa more neki casa bit krepko pod 0°C.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Ziga Dolhar ::

Srčni kirurgi si že manejo roke.

>:D

Pogrebnjaki takisto.
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Glede na to, da smo letos do zdele mel 4 poletne dni (jih stejem!), bi se prov prleglo, da sonce mal zacne zgat, da pokur travo, da avti zacnejo kuhat,... :)))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

PROTOTIP ::

Moraš kako knjigo o moči mišljenja prebrat, pa boš lohka kontroliral vreme, nogometne tekme, politiko, ect. Seveda, moraš pol tud nekako prepričat ljudi, da si res s mislimi povzročil popoldanske plohe, da ne bo na kraj pameti komu prišlo, da si gledal vremensko napoved >:D >:D

nevone ::

Weather control

o+ nevone

username ::

mati narava že ve kaj dela ;)
Ne, pa ne ve. Ker sploh nima zavesti (ne obstaja kot bitje) in zato ne more ničesar "vedeti". V naravi se pač zgolj dogaja, kar se dogaja.


Sicer pa, za človeka (kot vrsto) je najbolj ugodna temperatura tam okoli 22-25 stopinj (mislim, da tam nekje). Se pravi, da bi naštimali takšno ugodno temperaturo čez VSE leto. Pa vsak dan sonce, jasno, z nekaj manjšimi oblački vmes. Dokazano se ljudje najbolje počutijo ko je sonce, oblački bi pa bili za popestritev (jih pa ne bi bilo npr. na področjih pomembnejših letalskih koridorjev).

Dež bi zaukazali vsake toliko dni (glede na potrebo), in praviloma zvečer/ponoči, ko najmanj moti. Lahko parkrat na leto tudi podnevi, tako za popestritev (podobno kot so danes določeni državni prazniki, bi lahko določili še "deževne dni" - kar ne pomeni da naj bi bili to isti dnevi kot prazniki, navajam jih samo kot analogijo). Vedno pa bi deževalo ob vnaprej napovedani uri.

Določena območja bi določili za nizke temperature in sneg (npr. za smučarje in ljubitelje rallya v snegu); pa tudi druga za puščavsko klimo. Kdor ima željo po takih ekstremih, bi se pač preselil tja (ali, če bi bilo možno, naročil tako podnebje nad svojo hišo). Ali pa bi tja šel na dopust (tako kot greš sedaj lahko januarja v trope in uživaš v 30 stopinjah). Lahko bi celo določili nekatera neposeljena področja, kjer bi nonstop divjali raznovrstni viharji, itd, pa bi jih ljudje hodili tja gledat. Nekakšen "natural amusement park".
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

PROTOTIP ::

Nekaj časa bi blo zanimivo, pol bi si pa kmalu želeli, da bi nas kdaj pa kdaj vreme presenetilo. Seveda ne s točo...

njok ::

Ja potem bi pa v weather.config dodali se malo randoma. Saj to je vprasanje teme - kako bi nastavili vreme?

Jah nic, v casopisu bi poleg TV sporeda dobili se spored za vreme. :)

BigWhale ::

Tale tema se bere kot se gleda en poceni B production film, kjer TheEvilScientist naredi 'masino' ki kontrolira vreme... ;>

Kaj bi pa jaz imel?

Hm, med 25-30 stopinjami non stop in sneg v hribih, s tem, da bi to moral biti tak sneg, da se ne bi stopil na 30 stopinj celzija...

dëych ::

poleti: 21.00°C - 25.00°C ok..lahko tut mal več..sm ne sme bit potem preveč vlažno:8)

pozimi: mrzlo, 2 metra snega...mogoč bi lahko sneg mešal z sladko smetano:D to bi blo dobr.:\

lp

frenk ::

men je čist usen...samo pozim bi dal recimo en tedn na -150°C...tko da bi mal navijal>:D

TESKAn ::

Bah, štimat povsem je dolgčas...IMO bi mogli samo malo 'špice' porezat - nič toče in podobnih nevšečnosti...pa lepo uredit vreme, da bi končno imeli za novo leto sneg...pa da bi se ogrelo začetek maja, ne konec maja...pa take...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

A. Smith ::

No potem si pa predstavljajte slednje: Imamo lepo spedenjano weather-machine in lepo kontroliramo dež, oblačke, ipd... pol se pa pojav en Teleban (beri Taliban >:D >:D ) in sheka vse skup. Nastane toča in ubijalski orkani, ki stolčejo naselja in kmetijske pridelke, našo civilizacijo pahnejo stoletja v preteklost, potem se pa zbudim in si rečem, kako butaste sanje sem imel:D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

username ::

Nekaj časa bi blo zanimivo, pol bi si pa kmalu želeli, da bi nas kdaj pa kdaj vreme presenetilo
To je tako kot če bi izdelali absolutno varen avto, pa bi rekel "ma, včasih pa želim, da me preseneti kakšna prometna nesreča"... ??

Večno poletje ! (tako ne prevroče)

Za ljubitelje drugačnih temperatur in podnebij pa bi drugod naštimali ustrezno, pa naj se tja preselijo. Verjetno bi večini čisto ustrezalo stalno poletje brez vročine.
Sicer vsi pravijo "ja, zima pa sneg pa mraz pa deževje mora tud bit". Nihče se pa ne vpraša JA ZAKAJ PA?
(no, glede dežja sem že napisal v prejšnjem postu).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Redkvica ::

Tudi sneg in mraz morata bit. Da se zemlja odpočije, da se razredčijo škodljivci, to je prvo kar mi pride na misel. Ker so živa bitja v naših krajih prilagojena na življenje v štirih letnih časih.

Sicer pa glede vremena jaz ne bi spreminjala ničesar. Imam sicer razne želje, ampak v naravo ne bi posegala. Resnično potrebno bi bilo zmanjšati poseganje, ki se že dogaja in pelje v posledice, ki jih zaenkrat ne morejo natančno oceniti, lahko jih le slutimo.

Daedalus ::

Redkvica - če kontroliraš vreme, kontroliraš tudi vse posledice svojega izbora...

Jaz ne bi kaj bistvenega spreminjal - edino poleti bi bilo max.25 stopinj, pozimi pa redno -25... Mam raje zimski mraz, kot pa poletno nabijanje sonca, pa soparo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Redkvica ::

Ja, kot kaže, nisem dovolj jasno napisala. Hotela sem povedat, da me sicer marsikaj mika spreminjat glede vremena, tko dejansko pa se sprememb ne bi lotila, ker sveta nočem pokvarit. Torej naj tudi vreme kar bo takšno, kot je.

Daedalus ::

Kje pa piše, da bi pokvarila svet? Mogoče bi ti bil še kdo hvaležen, ko recimo ne bi bilo več poplav al pa kakih tropskih neurij... Seveda to pišem s predpostavko, da je nevone mislila ultimativno mašino za nadzor vremena - na globalni ravni.

Se pa ne strinjam, da se v naravo ne bi smelo posegati in da narava že ve, kako in kaj. Narava ne ve ničesar, ker ni živo bitje. Narava se "vede" po določenih zakonitostih pri tem pa ne pozna milosti. Če se znajdeš na napačnem kraju ob napačnem času, te ni več. In če dobiš mehanizme za nadzor teh zakonitosti, potem ne vem, zakaj tega ne bi izkoristil. Sej človek si že od vsega začetka prilagaja svoje okolje in ne vidim razloga, zakaj tega ne bi počeli še naprej.

Kako bi odločal o vremenu? Tako, da bi zbral podatke o tem, kaj si ljudje želijo, jih obdelal in ponudil neko varianto, ki bi bila sprejemljiva za vse (ali pa vsaj za veliko večino). Obenem bi pazil, da ne bi prišlo do prehudih sprememb naravnega okolja (neke sprembe bi pač bile, kot vedno). Ne bi se pa nikakor odrekel uporabi tehnologije za voljo "neposeganja" v naravo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zalivski tok se upočasnjuje

Oddelek: Problemi človeštva
303644 (1807) jype
»

zapadel je zadnji sneg...

Oddelek: Loža
321683 (1087) rozica
»

Vreme

Oddelek: Loža
261341 (966) Dami
»

Napovedljivost vremena

Oddelek: Znanost in tehnologija
242900 (2495) Thomas

Več podobnih tem