» »

A1- slab mobilni signal v hiši

A1- slab mobilni signal v hiši

patriot10 ::

Zdravo.

Sem verjetno eden mnogih, ki ima v hiši zelooo slab mobilni signal od A1 oz. ga nima in ker so na A1 zelo skrivnostni z raznimi rešitvami o izboljšanju kakovosti mobilnega signala (niso omenili ničesar, razen tega, da bodo preverili signal), sem se odločil, da povprašam še drugje, kako hendlate s tem in bom vesel vsake pomoči.

Doma imamo A1 trojček, ki smo ga podedovali po pokojnem Amis-u in ker smo doma bogu za hrbtom, je tudi linija temu primerna - nekje do 13 Mb/s. S to zmogljivostjo lahko gledam 2 televiziji, ostalo ostane za internet. Da bi si malce izboljšal internetno povezavo, sem nabavil hibridni modem, ampak je bolj ali manj đabe, ker ni prevelike dodane vrednosti zaradi slabega signala (sem ga vzel bolj ali manj za test, ampak sem ga obdržal v dobri veri, da enkrat bo signal močnejši... pa še čakam ta moment).
Imam pa tudi služben mobitel preko A1 in sem večino časa nedosegljiv (razen takrat, ko zmolim 2 očenaša in 3 zdravemarije in zraven darujem še žrtveno jagnje) in sedaj v času karantene, mi to dela sive lase, ker je moj delovnik 100% od doma.

Torej, sem poklical A1 in so preverili zadevo in ker so kao lani naredili neke izboljšave (seveda jaz tega ne občutim, saj mi že od pamtiveka dela isto) in da v prihodnosti niso predvidene nobene izboljšave. Skratka, obsojen sem na slab signal, saj mi firma me bo sponzorirala Telekomove naročnine za mobitel.

Če ima kdo kakšno rešitev v rokavu, ga lepo prosim naj javi. :)

Sem sicer že gledal za antenami ala tole:
https://www.antene-zupancic.si/lte-ante...

Pa me zanima, kako je s tem. A bo rešilo moje težave?

Hvala.Ful.
FORZA JUVE!

ToniT ::

Mogoče bo malo boljše. Ne verjamem, da bo rešilo tvoje težave. Lahko se pa motim. Vse je odvisno od zmogljivosti oddajnika in števila uporabnikov. Boljši signale še ne pomeni nujno hitrejši internet.

starfotr ::

Prvo poglej, če slučajno imaš na voljo telekom signal. Pač, zaradi nekaj eur na mesec več ti vsaj dela in se ne loviš s tem ali si dosegljiv ali ne. Če ti ne dela, pa ponujajo vsaj VoLTE in VoWiFi, tako, da je že zaradi tega bolje. Telekom je lahko ugoden, če se na zaletiš v maline, kot bik. Vse preko svetovalcev za poslovne uporabnike.

Tisti ZTE modem je bolj slab, se mi zdi.

https://slo-tech.com/forum/t717326/p583...

Seveda boljši signal vpliva na delovanje in tudi na hitrost. Vsekakor bi morali pri A1 že privzeto stranki namestiti zunanje antene, ne da se potem stranke jajcajo same s tem.

DOOM_er ::

mam isti problem, A1 bazna postaja je 3km stran, jo direktno vidimo. Modem je Huawei b593, največ kar premore linija je 5/5. Ker je ruter že precej star sem razmišljal o nakupu b525s vendar ne vem kakšen je sprejem glede na b593, bi lahko dobil kakšen mbit več ali ne? Druga opcija je zunanja antena.
Robots will steal your job. But that's OK

starfotr ::

Najprej zunanja antena, nato menjava modema.

patriot10 ::

@starfotr,
imamo v našem kraju Telekomov oddajnik, ki sicer iz naše hiše ni viden direktno, ker je hribček vmes, ampak težav s signalom ziher ni. Ampak če vzamem trojček pri Telekomu, mi vseeno ne reši signala za služben telefon, zato se tako trudim izboljšati A1 signal. :D

Kar mi je odprlo oči je to, da je bratranec doma malce višje od mene in ima direkten pogled na ta oddajnik (zračna linija med najinima hišama je cca 200m) in si je prejšnji teden testno izposodil modem na A1 za potrebe interneta in mu lovi preko mobilnega signala (izmerjeno preko Speedtesta-a) cca 38 Mb/s in se čudim, kako je lahko takšna razlika...

Če se da zadevo izboljšati z zunanjo anteno, potem bom naprej to probal.

Če tista na mojem linku iz prvega posta ni prava, mi prosim nekdo naj prilepi link do kakšne, ki bi bla dovolj dobra. Hvala!
FORZA JUVE!

starfotr ::

Ja, firma bi ti lahko omogočila Telekomov telefon. Mater, kaka firma je to, da ne more tega naredit in ti it na roke?

Antena P-58 L700 UNI MiMo ali
Antena P-56 UNICOM MiMo

Odvisno je od tega, na katero bazno se boš povezoval, kakšna frekvenca je tam.

Če se nisi nikoli s tem ukvarjal, najemi nekoga, da ti to zmontira in nastavi na najbolj optimalno pozicijo.

Če boš delal, vzemi drog iz nerjaveče pločevine.

Med antenama mora biti skoraj 1 m prostora, dovolj dolg drog moraš imeti za to.

patriot10 ::

Ful hvala za vse informacije!

Bom poskusil dobiti koga, ki bi lahko pomagal na terenu, drugače se bom pa sam pomatral. Če rabim kakšne merilne naprave, potem tako ne bo šlo v lastni režiji.
FORZA JUVE!

val46 ::

A imaš le služben mobitel na A1 ali tudi privat telefon? In če ja, pri katerem operaterju? Mislil sem ti namreč predlagati, da si na službenem A1 telefonu narediš preusmeritev na recimo telekomovo številko in jo pač uporabljaš za službene namene. Tistih par ljudi, ki te kliče, jim že razložiš, ko jih boš klical iz telekomove št. zakaj je tako...vsi ostali ki te kličejo, pa itak ne vedo, da jim je preusmerilo na drugo telefonsko številko. Toliko glede mobitela in signala zanj. Glede interneta pa...če živiš "bogu za hrbtom", kaj dosti več kot imaš, najbrž ne boš dobil ven. Lahko pa se pozanimaš pri drugih ponudnikih, kje in kaj kdo ponuja in kako komu kaj dela. Sej če si "podedoval" amisovo naročnino direkt na A1, predvidevam da nisi vezan na njih in lahko že jutri zamenjaš ponudnika?

Bakunin ::

A1SI naj ti pošlje kakšno Alcatelovo femtocelico, da ti ojača signal 2G/3G po hiši in jo priklopiš na svoj Internet modem (DSL, ftth, catv). Je neke vrste "mini bazna postaja", ampak samo za 2G/3G (kar je dovolj za glasovni promet). Za ostalo pa itak imaš Wifi Internet modema, ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

starfotr ::

Ma ne bo dobil femto celice, če ni firma. Problem je, da tega ne dajejo fizičnim osebam, ker morajo zagotavljat lokacijske podatke v primeru klica na 112. In če si femto celico odneseš na vikend, ker bi še tam imel mobilni signal, potem je to fail. In takega faila država posledično operater ne tolerirata.

Monterji anten nimajo denarja za kako hudo merilno opremo :)

Najdi nekega lokalca, saj teh monterjev je po Sloveniji kar nekaj.

Če boš delal sam, vidno polje do bazne postaje je super, če bi to imel.

Poročaj o rezultatih.

Tukaj si pa najdi ustrezno bazno postajo:
https://www.mobilna-telefonija.com/info...

Glavno je, da najdeš ustrezen kot (lahko si pomagaš s kompasom) in nato usmeriš antenski sklop v bazno postajo. Pomagaj si z meritvijo, ki jo ima modem že vgrajeno.

Bakunin ::

starfotr je izjavil:

In če si femto celico odneseš na vikend, ker bi še tam imel mobilni signal, potem je to fail.


fail je, ker na vikendu verjtno nima Interneta. Za delovanje Femto rabiš INternet dostop.

In ja, daje tudi fizičnim - poznam primere, da so par gasilcem razdelili, ker oni RES rabijo mobilni signal, da jih pozovejo ob nesrecah...


kar se pa data mobilne tiče pa je resitev postavitev/usmeritev antene.

starfotr ::

Marsikdo ima na vikendu možnost optike ali kabelskega interneta, doma pa ne. ;-)

patriot10 ::

@starfotr,
če prav štekam, rabim samo anteno, ne potrebujem nobene dodatne naprave, ki bo povezana z anteno? :)

Bom poročal o rezultati, itak. :)
FORZA JUVE!

starfotr ::

Najprej moraš ugotovit, kam boš obrnil anteno (na katero bazno), nato kam (na katero stran hiše) boš montiral drog, potem naslednje je, da kabla nimaš neomejeno dolgega. Krajši kabel je seveda bolje kot daljši.

In moraš vedet, da antena pride že z montiranim kablom in konektorjem, tako, da nimaš kaj dosti manevra, kot ga imaš, če vlečeš koaksialca iz koluta, ko se dela antenski sistem za TV/RA.

Načeloma je to to. Antena direktno v modem. Pazit moraš, da imaš prave konektorje/adapterje za antenski priklop.

Kupi si inox drog, pritrdilni material in vijake.

patriot10 ::

Zdej mi je vse jasno. :)

Anteno bom po vsej verjetnosti montiral na zgodnjem balkonu hiše, mogoče bi se dalo pritrditi zadevo tudi na dimnik hiše (moram še preveriti opcije). Direktnega pogleda na bazno postajo vsakem primeru ne bom imel. Upam na najboljše.

Bom pogledal po netu, če se da pri katerem izmed ponudnikov dobiti zadevo na probo. :)
FORZA JUVE!

e-marko ::

Hibridni ZTE H338A modem pri A1 nima možnosti priklopa zunanje antene. Bi jo tudi sam že zdavnaj nabavil v tem primeru. Je bolj zanič, ja. Redni restarti so obvezni. Prej imel 5-8 Mbps, sedaj pa 6-15, večinoma okoli 10...
Pri sestri sem priklopil Huaweia, ki ga talajo pri A1 za namen interneta preko LTE in leti proti temu hibridnemu. Ima možnost priklopa antene, pa ni potrebno. Potegne 20-25Mbit večinoma, kolikor je omejitev paketa. Je pa res, da prejšnji Huawei, ki ga je imela pred tem tudi ni bil ravno presežek. Modelov pa žal ne vem na pamet.

Lp
...somebody, somewhere...

starfotr ::

Najbrž imaš v mislih Huawei B315. Jih dobiš na bolhi za 50 eur.

Če ni priklopa zunanje antene, potem avtorju teme antenski sistem na strehi ne pomaga kaj dosti.

e-marko ::

Seveda mu antene ne bodo pomagale, ker jih nima kam priklopiti.
Idealen bi bil Huawei hibridni. Pa ne vem, če obstaja? So trdi pri A1 da joj.

Lp
...somebody, somewhere...

starfotr ::

Telekom ima Gennet Oxygen HPI05200, mogoče pa tudi Huawei, glede na sliko spodaj.

https://www.monitor.si/novica/telekom-s...

Lahko bi imeli pa tudi Fritza.
https://en.avm.de/products/fritzbox/fri...

TelemachSLO ::

Zdravo kdor rabi modem Huawei B593, vzet pri A1 ob vezavi ga ne potrebujem naj me kontaktira preko maila, da se zmeniva kako naprej in cena je 20 evrov

Kontakt: stanislavmajcen@icloud.com


Lep pozdrav

Zgodovina sprememb…

patriot10 ::

Dejansko naš hibridni modem od A1 nima priključka za anteno.

Torej, če prav razumem, se da kupit drug hibridni modem s priključkom za anteno in bi brez problemov nadomestil tega od A1?

Me pa nekaj bega. Ko anteno priključiš na modem s tem rešiš internet. A se s tem sploh reši mobilni signal za mobitel? (morda neumno vprašanje, ampak res nisem ekspert)

Če reši vse v enem, se z nakupom modema podraži investicija, ampak lažje enkraten nakup, kot menjava operaterja, ki je dražji.

Hvala.
FORZA JUVE!

starfotr ::

Tudi, če investiraš v nov hibridni modem, ni nujno, da bo pri operaterju delal. Ali pa ne bodo hoteli vklopit v omrežje, ker ni njihova oprema.

Ne, signala za mobilni telefon ti ne bo izboljšala zunanja antena za modem.

Edino izboljšanje bi bilo, da bi imel VoLTE, ker LTE je danes kar dobro pokrito ali pa VoWiFi, torej da bi preko domačega WiFija opravil klic. Vendar ne enega, ne drugega A1 ne nudi.

Jaz še vedno predlagam menjavo operaterja (če ima Telekom zanič signal, vzameš A1 ali obratno) in se ne jebeš z nobenimi akrobacijami in metanjem na glavo. Telesmeha nisem omenjal, ker je šalabajz od operaterja.

msjr ::

https://slo-tech.com/forum/t752759/p647...

Še povzetek zgornjega posta. V dobrih treh mesecih uporabe ni bilo nobenih težav, na višku je notranjo anteno uporabilo okoli 40 ljudi (naenkrat - e.g. vsi so imeli signal), za govorno področje je bilo super, internet pa je bolj šepal (bandwith antene / 40 predvidevam). V zgornjem primeru je šlo za prostor, ki je bil popolnoma izoliran od zunanje antene (80s arhitektura, železobeton). Letos sem še enkrat uporabil anteno tukaj, kjer smo severno od te točke potrebovali mobilni signal in net, v tem primeru ni bilo toliko obremenitev, deloval pa je scan to mail (multifunction naprava), prenos office dokumentov, maili in celo video klici v slabši resoluciji (1 stream naenkrat).

Jasno od teh naprav ni pričakovati čudežev, toda eno je če si nedosegljiv, drugo pa da se lahko vsaj pogovarjaš in pogledaš maile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

bombicar ::

starfotr je izjavil:

Telesmeha nisem omenjal, ker je šalabajz od operaterja.


Isti kot telekom, t2 in a1 :))

starfotr ::

Nekaj so resni operaterji, nekaj so pa šalabajzerji z nacionalnim roamingom.

bombicar ::

starfotr je izjavil:

Nekaj so resni operaterji, nekaj so pa šalabajzerji z nacionalnim roamingom.


:)) Morš gledat iz finančnega vidika. Plus nimaš nobenega vzdrževanja iz svoje strani.

starfotr ::

Saj gledam s finančnega vidika. Nimam časa (čas je denar) se za par eur morebitnega prihranka jebat z zaostalimi nedolujočimi zadevami.

Oziroma drugače, izpad, nedosegljivost mi povzročajo finančno izgubo. Torej uporabljam samo zanesljive rešitve.

msjr je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t752759/p647...

Še povzetek zgornjega posta. V dobrih treh mesecih uporabe ni bilo nobenih težav, na višku je notranjo anteno uporabilo okoli 40 ljudi (naenkrat - e.g. vsi so imeli signal), za govorno področje je bilo super, internet pa je bolj šepal (bandwith antene / 40 predvidevam). V zgornjem primeru je šlo za prostor, ki je bil popolnoma izoliran od zunanje antene (80s arhitektura, železobeton). Letos sem še enkrat uporabil anteno tukaj, kjer smo severno od te točke potrebovali mobilni signal in net, v tem primeru ni bilo toliko obremenitev, deloval pa je scan to mail (multifunction naprava), prenos office dokumentov, maili in celo video klici v slabši resoluciji (1 stream naenkrat).

Jasno od teh naprav ni pričakovati čudežev, toda eno je če si nedosegljiv, drugo pa da se lahko vsaj pogovarjaš in pogledaš maile.


Če imaš poslovni prostor, dobiš lahko femto celico od operaterja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: starfotr ()

msjr ::

starfotr je izjavil:

Če imaš poslovni prostor, dobiš lahko femto celico od operaterja.

Ne, za začasni prostor ne dobiš. A1 ponuja kombinacijo, ki prek deluje statičnega neta in dobiš notranji AP za govorne klice, ampak to je že druga zgodba, ki nima veze z vprašanjem OP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 ima nov hibridni modem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
38583123 (28887) simnov
»

A1 TV AS LTE (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Omrežja in internet
21051918 (27257) brez-imenko
»

GSM ojačevalnik

Oddelek: Mobilne tehnologije
183830 (3333) starfotr
»

Ojačevalec GSM signala?!

Oddelek: Mobilne tehnologije
1710520 (9632) brez-imenko
»

Mobilni internet-težki pogoji.

Oddelek: Omrežja in internet
203082 (2008) Daniel

Več podobnih tem