Forum » Problemi človeštva » Pandemija COVID-19
Pandemija COVID-19
Temo vidijo: vsi
imagodei ::
Prvih 7 dni je šlo 2x vsak drugi dan.
6-12-25-57
8-16-34
Potem je za par dni poskočilo na skoraj 3x vsak drugi dan
57-141
34-96
Potem je pa znova šlo na 2x
96-181
in nato še na mamj
141-219
Če bo jutri občutno manj kot 360 (recimo okoli 300), se upadanje nadaljuje, sicer ne.
Točnost take statistike je sicer zelo odvisna od števila testov.
Nisem siguren, ampak v spominu imam, da je bilo v petek ali v soboto, ko so napovedovali spremembe metodologije štetja obolelih, povedano tudi, da bo v prehodnem času za nekaj dni prišlo do navideznega zmanjšanja trenda.
- Hoc est qui sumus -
Chuapoiz> "Malo se ti zamikajo datumi. Sedaj bi po tvoje moralo biti že en malček več okuženih, da bi te začeli resno jemati. Prosim da nehaš sejati strah. Čudno da te vrli admini ne pobrišejo, ko meni tako vestno brišejo poste. Očitno so tvoji posti bolj po volji ostalim administratorskim kretenom, ki nimajo pojma in nabijajo tja v tri krasne. Upam da tole čim prej pobrišejo, da kdo slučajno ne bi videl, kako imagodei pretirava."
Res je, moja krivda, in sicer pri prepisu iz Excela. V prvem stolpcu imam število dni od pojava prvega primera, v drugem pa datume. Zgodilo se mi je, da sem kot datum pisal zaporedno številko dneva. Tole spodaj so sicer številke. Do 13.3. so uradne, naprej pa ekstrapolirane z Growth funkcijo v Excelu:
Res je, moja krivda, in sicer pri prepisu iz Excela. V prvem stolpcu imam število dni od pojava prvega primera, v drugem pa datume. Zgodilo se mi je, da sem kot datum pisal zaporedno številko dneva. Tole spodaj so sicer številke. Do 13.3. so uradne, naprej pa ekstrapolirane z Growth funkcijo v Excelu:
1 4.3.20 1 2 5.3.20 2 3 6.3.20 7 4 7.3.20 12 5 8.3.20 16 6 9.3.20 23 7 10.3.20 31 8 11.3.20 57 9 12.3.20 89 10 13.3.20 141 11 14.3.20 198,2682587 12 15.3.20 301,6897654 13 16.3.20 479,7718332 14 17.3.20 754,7903472 15 18.3.20 1177,772403 16 19.3.20 1757,003431 17 20.3.20 2694,976065 18 21.3.20 4157,34591 19 22.3.20 6514,473661 20 23.3.20 10043,53453
- Hoc est qui sumus -
Naj bi bila 2 seva...
Mah, bollocks.
"Sevov" je kolikor češ: https://nextstrain.org./ncov?p=full
Seveda pa ni kar vsaka izpeljanka že kar nov sev.
- Hoc est qui sumus -
Naj bi bila 2 seva...
Mah, bollocks.
"Sevov" je kolikor češ: https://nextstrain.org./ncov?p=full
Seveda pa ni kar vsaka izpeljanka že kar nov sev.
Jaz tega grafa ne razumem popolnoma nic. :(
Showing 512 of 512 genomes sampled between Dec 2019 and Mar 2020.
- Hoc est qui sumus -
@imagodei
To je za Slovenijo?
Ja, ob predpostavki, da se ne začnemo samoizolirat. Vsekakor zaradi zamika, ki izvira iz inkubacijske dobe (ljudje, ki bodo zboleli 18.3., so bili izpostavljeni lahko že 13.3. oziroma še prej) številke zelo verjetno veljajo še za nekaj dni. Potem bo verjetno že čutiti vpliv samozaščitnih ukrepov in samoizolacije.
- Hoc est qui sumus -
Shiet že 18.3. več kot 1000, to je sreda.
Jah, jaz ne zastopim, a ne poznate eksponentne funkcije?
- Hoc est qui sumus -
Shiet že 18.3. več kot 1000, to je sreda.
Jah, jaz ne zastopim, a ne poznate eksponentne funkcije?
Sploh prilimane decimalke povejo veliko o tebi.
Da se ne boš pokakal od silnega napenjanja.
Sori, ker nisem formatiral celic. Se mi to ni zdelo pomembno za prenos ideje.
- Hoc est qui sumus -
Saj pravim. Pač nekdo s funkcionalnimi možgani bi decimalke odstranil.
Pa tudi ne živimo leta 656, da o eksponentni funkciji ne bi še slišali v življenju.
Nekdo s funkcionalnimi možgani in funkcionalno pismenostjo bi razumel, da je treba gledat samo celi del številke in da gre itak za ocene. Kar je tu bolj pomembno od decimalk, na katere se obešaš, so redi velikosti.
In ti redi velikosti, če se bomo zajebavali, se nam bodo zgodili.
Zdaj sicer kaže, da smo kar ostro zarezali v javno življenje in da tako pesimističnega poteka do 23.3. ni za pričakovat. Navdušen bom, če sem pri tej projekciji overshootal.
- Hoc est qui sumus -
Širjenje virusa ni, imo, eksponentna funkcija, ampak nek polinom, ki gre gor pa dol, če boš dodal še ukrepe pa druge spremenljivke, ki zavirajo rast.
V prvi fazi je precej eksponentna funkcija. Kasneje se itak začne samoomejevat, ker mu začne zmanjkovat dovzetnih žrtev in ker smo aktivno posegli v širjenje.
- Hoc est qui sumus -
Fak, že pri nas ne kaže dobro; ampak štala, v katero so namenjene ZDA, to bo pa... Clusterfuck. Tudi v absolutnih številkah.
K sreči zgleda, da se je Trnjulčica Trump vendarle zbudil in sprejel nekaj ukrepov.
K sreči zgleda, da se je Trnjulčica Trump vendarle zbudil in sprejel nekaj ukrepov.
- Hoc est qui sumus -
A bo jutri kdo od novinarjev (na tiskovki) izpostavil nova navodila WHO. Na podlagi česa so naši v nedeljo sprejelo sklep, da ne bomo več "toliko" testirali??? Je kak strokoven ali pameten argument za to odločite v?
Strokovnega in tehtnega ne. So pa drugačne vrste motivi zadaj. Če ni podatkov, ni dokazov - za nič, niti za morebitne napačne odločitve. Nova vlada lahko za vse zajebe okrivi prejšnjo vlado, hkrati pa si je s to potezo zagotovila "imuniteto".
Številke okuženih so začele padati koincidentno ravno z nastopom nove vlade (in spremembo metodologije merjenja). Jaz imam v spominu sicer izjavo stroke, da je začasen navidezen upad trenda obolelih po menjavi metodologije pričakovan, ampak izjave ne najdem. Kakor koli - nobenega razloga ni, da bi številke upadale že sedaj, če smo do četrtka vsi normalno hodili v službe, šole, po nakupih, kofetkali v kavarnah, delavci so hodili na malice v gostilne in menze, nočni klubi so bili odprti ...
Sem že 20x napisal verjetno, ampak: zamika je 5-7 dni, kolikor traja inkubacijska doba. Šele po tem času bi morali pričakovati odstopanje od eksponentne krivulje. Če manj iščemo, tudi manj najdemo.
- Hoc est qui sumus -
Če pokličem po telefonu in povem, da imam simptome, ki ustrezajo Covid-19, a sem vključen v uradno statistiko obolelih? Navodila so od sedaj naprej itak taka, da ostanem doma (če se ne motim?), dokler nimam kakšnih hujših simptomov od kašlja in vročine.
- Hoc est qui sumus -
Kaj pa če je enostavno premalo test kitov in se jih mora bolj racionalno uporabljati? To bi se moralo jasno povedati, da se zaradi tega testira manj in pa TOČNO razložiti novi model po katerem se sedaj šteje okužene, ne samo da se ocenjuje nazaj na število okuženih iz števila hospitaliziranih. Mora biti celoten paket - testiranje-higiena-izolacija-ukrepi, da imaš na koncu rezultat.
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo. Poudaril je, da gre za "največjo svetovno zdravstveno krizo naše dobe".
Iz RTVSLO:
"Imamo preprosto sporočilo: testirati, testirati, testirati," je dejal. Po njegovih besedah je dobro, da so številne države sprejele ukrepe in povečale socialno distanco med ljudmi. A za učinkovito zajezitev širjenja virusa je nujno izvesti tudi več testiranj ter nato učinkovito izolirati okužene ter njihove stike, je poudaril. WHO je v zadnjem času poslal 1,5 milijona testov v 120 držav.
Ne vem, no, upam, da smo bili med temi 120 državami tudi mi... ? Najbrž ni zadnja pošiljka, poleg tega jih Slovenija lahko najbrž sama nekaj naroči - sicer je čakalna doba najbrž daljša, ampak jebiga. Vsaj zdaj začnimo razmišljat naprej.
- Hoc est qui sumus -
drugi dan bi pa najraje vse zaprli (na žalost tudi ogromno folka tako razmišlja). In če (ker) bo (tudi) zaradi tega gospodarska kriza, se politiki ne bodo kaj dosti sekirali, kajti na koncu se bodo lepo zgovarjali na korono in reševanje življenj.
Jah, trgovke in trgovci imajo realno situacijo tako, da delajo POVSEM nezaščiteni, brez steklenih pregrad, v njihovih trgovinah se pa kljub pozivom k samokaranteni zamenja tisoče ljudi.
Velika večina teh trgovcev se vrača domov k otrokom, partnerjem, morda tudi staršem, s katerimi živijo v isti hiši (vemo, da je slovenska specifika ta, da množica družin rešuje stanovanjsko problematiko tako, da si je uredila prizidek/nadstropje/mansardo pri starših). Slednji so pa ravno ogrožena skupina.
Đabe, da so doma otroci in mož, ki dela oddaljeno, če potem trgovka nosi domov viruse.
Jasno je, da se ne more gospodarstvo zaustavit, ampak rizičnim skupinam naj priskrbijo ustrezno zaščito. Maske za sprehod po mestu so seveda popolnoma debilna zadeva. V zaprtem klimatiziranem prostoru pa verjetno da niso povsem brez haska.
- Hoc est qui sumus -
"1,5 milijona testov v 120 držav"
Meni se zdi to pljunek v morje, čeprav se 1.5 milijona testov sliši veliko..
Če bi jih razdelili enakomerno, to pomeni 12.500 testov na državo.
Slovenija je pred petkom opravila dobrih 1.000 testov dnevno; to številko bi bilo treba verjetno še dvignit. 12.500 testov bi zlahka pomenilo 7-10 dni dodatnih testov. Ob tem nekaj zalog še imamo sami in seveda bi bilo hkrati pametno, da smo že 14 dni nazaj naročili dodatne teste.
- Hoc est qui sumus -
Če bi jih res razdelili enakomerno, pride 400 testov za Slovenijo.
Točno veš, kaj sem mislil z enakomerno In ja, če bi jih razdelili glede na število prebivalcev, bi nemara res dobili tam enih 400 (kako veš, katere države dobijo oziroma kakšna je metrika? Če po številu okuženih na milijon prebivalcev, jih Slovenija dobi precej več )
- Hoc est qui sumus -
There.
Par dni nazaj so ti po telefonu svetovali, da se pridi testirat in so te vključili v uradno statistiko. Danes ti po telefonu predlagajo počitek in striktno samokaranteno, v uradnih številkah te pa ni.
A je potem čudno, da imamo odstopanje od eksponentne krivulje?
Par dni nazaj so ti po telefonu svetovali, da se pridi testirat in so te vključili v uradno statistiko. Danes ti po telefonu predlagajo počitek in striktno samokaranteno, v uradnih številkah te pa ni.
A je potem čudno, da imamo odstopanje od eksponentne krivulje?
- Hoc est qui sumus -
Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno. Znanstvenike, ki so večjidel zaposleni v javnem sektorju, ki so ga desne vlade tako dosledno rušile najmanj desetletje in pol, zdaj pozivajo za predloge...
Na koncu, ko vse odjebe, dela samo še tragikomično podplačano medicinsko osebje (ja, niso samo dohtarji!), pa mizerno plačani policisti, gasilci, civilna zaščita, deloma prostovoljci... Oni nosijo glave na prodaj, managerji pa od doma prek VPN povezav skrbijo za gospodarsko rast in "Trickle down economy".
No, ampak, zdaj bodo (mladi) znanstveniki z "visokimi in stimulativnimi" plačami dajali predloge. Po koncu izbruha se bomo pa spet pogovarjali, kako drag javi sektor imamo.
Na koncu, ko vse odjebe, dela samo še tragikomično podplačano medicinsko osebje (ja, niso samo dohtarji!), pa mizerno plačani policisti, gasilci, civilna zaščita, deloma prostovoljci... Oni nosijo glave na prodaj, managerji pa od doma prek VPN povezav skrbijo za gospodarsko rast in "Trickle down economy".
No, ampak, zdaj bodo (mladi) znanstveniki z "visokimi in stimulativnimi" plačami dajali predloge. Po koncu izbruha se bomo pa spet pogovarjali, kako drag javi sektor imamo.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: zmaugy ()
Gledam tole
In na 35 minutah se začne en (in prvi za sedaj) zelo pomemben del... Ljudje, ki delajo v trgovinah, so super spreaderji pri virusih, ki se širijo s kapljičnim (aerogenim?) prenosom. Mi se približujemo mejniku 2 tednov od prve infekcije, običajne živilske trgovine so pa še vedno normalno odprte, delavke brez mask (in ja, v tem primeru se mi maske zdijo koristne, ker ljudje kašljajo in kihajo eden v drugega in če maska že ne varuje pred okužbo, pa varuje vsaj pred raztrosom virusov)...
Jasno - ne moreš kar zapret trgovin. Je pa perci predlagal eno alternativo: prodaja nujnih živil na odprtem, seveda ne na samopostrežni način. Jaz dodajam še, da bi moral biti pristop nadzorovan.
Sem že napisal, pa bom še enkrat: Ne samo, da bodo trgovke okužbo uspešno širile na stranke - večina trgovk ima doma tudi družine. Ki jih bodo okužile 100%. Na eno okuženo trgovko to pomeni 2, 3, 5 (ali več, če živijo v isti hiši s starimi starši) okužb samo v familiji + še N med strankami.
In na 35 minutah se začne en (in prvi za sedaj) zelo pomemben del... Ljudje, ki delajo v trgovinah, so super spreaderji pri virusih, ki se širijo s kapljičnim (aerogenim?) prenosom. Mi se približujemo mejniku 2 tednov od prve infekcije, običajne živilske trgovine so pa še vedno normalno odprte, delavke brez mask (in ja, v tem primeru se mi maske zdijo koristne, ker ljudje kašljajo in kihajo eden v drugega in če maska že ne varuje pred okužbo, pa varuje vsaj pred raztrosom virusov)...
Jasno - ne moreš kar zapret trgovin. Je pa perci predlagal eno alternativo: prodaja nujnih živil na odprtem, seveda ne na samopostrežni način. Jaz dodajam še, da bi moral biti pristop nadzorovan.
Sem že napisal, pa bom še enkrat: Ne samo, da bodo trgovke okužbo uspešno širile na stranke - večina trgovk ima doma tudi družine. Ki jih bodo okužile 100%. Na eno okuženo trgovko to pomeni 2, 3, 5 (ali več, če živijo v isti hiši s starimi starši) okužb samo v familiji + še N med strankami.
- Hoc est qui sumus -
Vsi zaprti v hisah, vojska na ulicah, tenki na ulicah wtff, kako naj bo clovek ob tem miren. Rezultati karantene pa ne kazejo rezultatov. Jaz sem ce n-krat rekel v tej temi. Italija oziroma Evropa ni Kina in folk tle nima discipline, ker mi zivimo v demokratiji ne v rezimu.
Nobene panike ni treba. Nujni in premišljeni ukrepi niso panika. Socialna izolacija deluje. Ni treba, da smo čisto vsi doma, da orenk upočasnimo širjenje bolezni; moramo se pa v vmesnem času zmislit nekih bolj vzdržnih ukrepov. Celega leta izolacije ne bo zdržala nobena ekonomija na svetu (razen Severne Koreje) - to pa je tudi največji problem karanten in/ali samoizolacij.
Ne sicer, da bi bil kaj slabega kolaps tega neosebnega, razuzdanega, gnilega kapitalizma, katerega edini cilj je dobiček v naslednjem kvartalu - pa magari preko trupel.
- Hoc est qui sumus -
Ne rabiš trgovin zaprt, sam maske je treba nabavit.
Maske nikakor ne rešijo glavnine problema. Virus preživi nekaj (koliko?) časa na površinah: na ročajih nakupovalnih košar, na nakupovalnih vozičkih, na steklu delikatese, na izdelkih, ki jih je pred nami nekdo imel v rokah in pregledoval, če vsebuje alergene in nato odložil nazaj na polico... Virus lahko ostane na denarju, ki ti ga vrne prodajalka... Si res ves čas dosledno razkužuješ roke, po vsakem dotiku vsake površine?
Ne pravim, da maske ne pomagajo - nasprotno. Ni pa to ključen ukrep. Ključen ukrep je socialna izolacija. V trgovino, lekarno in druge zaprte prostore (z masko) samo takrat, ko je to res NUJNO potrebno. In seveda ne cela familija. Sicer se pa držat doma, dokler ne zgruntamo česa boljšega.
A ne boš pobrisal???
Kaj točno sem pa jaz v tej temi že pobrisal?
- Hoc est qui sumus -
Kaj bi pa lahko bil bolj vzdržnen ukrep kot samoizolacija?
Si videl projekcije? Če nočemo preobremenit zdravstvenega sistema, moramo samoizolacijo (na primerljivi ravni kot sedaj, raje še odtenek ali dva hujši!) furat še 18 mesecev. Točnih številk nimam pred sabo, je pa Okapi nekaj strani nazaj naredil en paper-napkin izračun. Še manj nazaj so pa objavljene neke projekcije nekega matematika, ki načeloma zaključijo isto stvar: 18 mesecev samoizolacije.
V tem času bo množica manjših podjetij propadla. Država ti (tebi in še milijonu drugih) plače ne more zalagat 18 mesecev.
Po vsej verjetnosti bo že prej na voljo cepivo - zato pravim 1 leto. Pa tudi 1 leto je dolgo obdobje za večino podjetij. Na koncu ne bo problem to, da v trgovinah ne bi bilo živil, ampak da ljudje ne bodo imeli denarja za nakup.
Huh, sočen opis sistema, ki ga imamo. Upam, da si opazil svojo pristranskost pri opisu, ker meni se ne zdi samo slab, je tudi dober in sem videl in doživel tudi že marsikaj. Ljudje sprejemamo boljše oz. slabše odločitve.
Reguliran kapitalizem, kot je bil v desetletjih po WWII je denimo v ZDA sprožil razvoj elektrotehnike in računalništva, telekomunikacijskih tehnologij, interneta, nenazadnje so ljudje tako prišli tudi na Luno. Nič posebej narobe s takim kapitalizmom, ki je imel tudi socialni obraz. Ampak dovolj o tem, ker bo politika izbrisana.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Gone ()
Imam rokavice, ki jih snamem ko grem iz trgovine. Imam masko, kot sem že omenil. ... ... ...
Ja - kdaj boste pa razumeli da "Jaz imam rokavice, jaz imam masko, jaz se obnašam odgovorno itd." ne pomeni kaj dosti, dokler tega ne počne minimalno okoli 40% ljudi? Raje 2/3 ali 3/4?
- Hoc est qui sumus -
Si videl projekcije? Če nočemo preobremenit zdravstvenega sistema, moramo samoizolacijo (na primerljivi ravni kot sedaj, raje še odtenek ali dva hujši!) furat še 18 mesecev.
Sem videl.
Sem se zamislil in kljub vsemu ostajam optimist, ker se mi zdi to najboljši izbor, nisem pa naiven optimist.
Ubistvu se vlada odloča med:
1) zdržimo v samoizolaciji 18 mesecev, da bo čim manj starejših na hitro umrlo, ekonomsko - družbeni sistem propade.
ali
2) zdržimo samo še 11 dni (čas za premislek) in potem gremo naprej, ker vsi potrebujemo denar, večina starejših okuženih umre.
Zanimivo, je, kajne...? Kako težko se odpovemo udobju in razkošju, pa sploh temu ultrakapitalističnemu stilu življenja, ki nas prepričuje, da moramo ustvarjat, delat, zaslužit, trošit, kupovat non-stop. In kako hitro začnemo razmišljat o tem, da je morda vseeno, če stara mama in pradedek rikneta, glavno da kapitalizem preživi...?
Ali pa, če bi mogoče zresetirali števce? Pa drug drugemu odpisali dolgove?
Države zdržijo več let vojne; celo več držav v regiji zdrži več let vojne - pa nekako funkcionirajo. Čeprav je nezaposlenost morda ekstremna, BDP v riti, življenje pa ohromljeno.
- Hoc est qui sumus -
Zanimivo, je, kajne...? Kako težko se odpovemo udobju in razkošju, pa sploh temu ultrakapitalističnemu stilu življenja, ki nas prepričuje, da moramo ustvarjat, delat, zaslužit, trošit, kupovat non-stop. In kako hitro začnemo razmišljat o tem, da je morda vseeno, če stara mama in pradedek rikneta, glavno da kapitalizem preživi...?
Da te hitro prekinem v teh tvojih nebulozah.
Razjahaj iz svojega visokega konja. Precenjuješ svoje inpute. Tudi brez njih nam gre prav dobro.
- Hoc est qui sumus -
Teme kot so tale razkrivajo vso bedo nesposobnosti komuniciranja, namenskega podtikanja (samo da boostate svoj ego) ter funkcionalne in splošne nepismenosti povprečnega slo-techovca.
Tole sem napisal včeraj ob 23:45:19
Ampak, carry on, kar potvarjaj in podtikaj.
Tole sem napisal včeraj ob 23:45:19
V tem času bo množica manjših podjetij propadla. Država ti (tebi in še milijonu drugih) plače ne more zalagat 18 mesecev.
Po vsej verjetnosti bo že prej na voljo cepivo - zato pravim 1 leto. Pa tudi 1 leto je dolgo obdobje za večino podjetij. Na koncu ne bo problem to, da v trgovinah ne bi bilo živil, ampak da ljudje ne bodo imeli denarja za nakup.
Ampak, carry on, kar potvarjaj in podtikaj.
- Hoc est qui sumus -
RTVSLO:
Pri nas pa, kontra opozorilom vodilnih svetovnih zdravstvenih ustanov, zmanjšujemo obseg testiranja in na obseg okuženih sklepamo preko "matematičnih akrobacij" iz števila ljudi na intenzivni negi in upoštevanju nekih povprečnih dob, ko pride do poslabšanja.
Konkretno: če imamo danes na intenzivni dobi (ZGOLJ KOT PRIMER) 5 pacientov in če po statistikah to pomeni 5% vseh okuženih, je izhodiščno število okuženih 20x5 = 100. Ampak, ker traja 10 dni, da pride od začetne okužbe do hudega poslabšanja simptomov in hospitalizacije, to pomeni, da je bilo 100 okuženih 10 dni nazaj. Matematični modeli kažejo, da se število okuženih podvoji vsaka dva dneva, torej bi pri 5 pacientih na intenzivni negi v tem trenutku morali imeti v Sloveniji 100x23 = 800 okuženih.
Tako je to predstavil dr. Ihan.
Z večkratnim testiranjem ustavili širitev okužbe
V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev, ne glede na to, ali so imeli znake okužbe ali ne, in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa. "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, je poročal britanski Financial Times (FT).
Britanski infektolog Andrea Crisanti, ki je sodeloval pri projektu, je opozoril, da ta preizkus kaže, da omejevanje testiranj ni pametno. Pozval je predvsem ZDA in Združeno kraljestvo, kjer po njegovem mnenju število okužb "ignorirajo", naj se iz tega primera nekaj naučijo in okrepijo testiranje.
Pri nas pa, kontra opozorilom vodilnih svetovnih zdravstvenih ustanov, zmanjšujemo obseg testiranja in na obseg okuženih sklepamo preko "matematičnih akrobacij" iz števila ljudi na intenzivni negi in upoštevanju nekih povprečnih dob, ko pride do poslabšanja.
Konkretno: če imamo danes na intenzivni dobi (ZGOLJ KOT PRIMER) 5 pacientov in če po statistikah to pomeni 5% vseh okuženih, je izhodiščno število okuženih 20x5 = 100. Ampak, ker traja 10 dni, da pride od začetne okužbe do hudega poslabšanja simptomov in hospitalizacije, to pomeni, da je bilo 100 okuženih 10 dni nazaj. Matematični modeli kažejo, da se število okuženih podvoji vsaka dva dneva, torej bi pri 5 pacientih na intenzivni negi v tem trenutku morali imeti v Sloveniji 100x23 = 800 okuženih.
Tako je to predstavil dr. Ihan.
- Hoc est qui sumus -
FormerUser je izjavil:
Pri nas je bilo testiranje nadpovprečno
Super. Potem pa se moramo hitro vrniti v povprečnost ali celo podpovprečnost. Če sekaš ven iz povprečnosti, jih dobiš po glavi.
- Hoc est qui sumus -
Še en, ki noče vedet tega, da imamo pri nas zelo malo starejših bolnikov (včeraj 44 od 275) in je to vzrok zakaj imamo tako malo ljudi na intenzivni. Ampak, saj bo enkrat boljš. Boste že prišli k pameti.
Spet pametuješ. Na Kitajskem se je 75-80% okužb prenašalo znotraj familij. To recimo pri nas pomeni, da ena trgovka, ki jo bo okužila stranka, doma lahko okuži 5,6,7 ljudi, če živi mlada družina v hiši skupaj s starimi starši. Takih familij je v Sloveniji nebroj; pri nas konkretno je poleg tasta in tašče živa še babica od moje partnerke. Skupaj z dvema otrokoma se nas torej lahko okuži 7, če samo en prinese virus domov.
Starejši bodo še začeli prihajat na intenzivno nego, nič bat.
- Hoc est qui sumus -
Kaj je smisel testiral teh, ki ne kažejo simptomov, oz teh, ki niso resno bolni?
Ne vem, no... 5 postov višje je link na članek na RTVSLO. Stališče WHO-ja je: testirajte, testirajte, testirajte.
Mi smo spet bolj pametni. Tako kot smo bili, ko je WHO opozarjal, da se bliža štala. Saj verjetno razni CDC-ji, ECDC-ji in WHO-ji res ne vejo, kako se stvari streže.
- Hoc est qui sumus -
FormerUser je izjavil:
In preden bi test pokazal pozitivno, bi ta oseba okužila že vse člane gospodinjstva ker bi lažno verjela, da je zdrava. V čem je torej point?
Ljudje ste res nepoboljšljivo nepismeni. Jaz, citiram RTVSLO, malce višje gor:
V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev, ne glede na to, ali so imeli znake okužbe ali ne, in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa. "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, je poročal britanski Financial Times (FT).
- Hoc est qui sumus -
Nikjer po evropi več ne testirajo, testirajo, testirajo. to delaš do neke točke, ko pa pride do tega da je tega preveč in so kapacitete, ki jih imaš bolj potrebne drugod tega več ne počneš. Pa saj to lahko stokrat napišemo in povemo, pa boste eni še naprej trajbali svoje...
Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno. Da ne znaš prebrati vsebine sporočila, ki sem ga prvič prilimal nekaj minut nazaj, potem pa še enkrat neposredno pred tvojim sporočilom.
- Hoc est qui sumus -
Spet pametuješ. Na Kitajskem se je 75-80% okužb prenašalo znotraj familij. To recimo pri nas pomeni, da ena trgovka, ki jo bo okužila stranka, doma lahko okuži 5,6,7 ljudi, če živi mlada družina v hiši skupaj s starimi starši. Takih familij je v Sloveniji nebroj; pri nas konkretno je poleg tasta in tašče živa še babica od moje partnerke. Skupaj z dvema otrokoma se nas torej lahko okuži 7, če samo en prinese virus domov.
Že spet budališ. Še enkrat in zadnjič. Starejši so tisti, ki so po intenzivnih negah. Če nimaš starejših, potem tudi takšnih pacientov nimaš. Torej ne moreš kar rečt, da je pri nas 5 na intenzini negi in da bo čez 10 dni pa ZARADI tega pa kar x-krat več pacientov. Zdravniki enostavno nimajo pojma o statistiki in so padli na to foro. In folk, ki nič ne misli, pada na to foro po forumih in portalih.
Zakaj se delaš še večjega idiota, kot že tako ali tako si? Res ni potrebe za to.
Jaz ne navijam za tako štetje in vsak pismen je to že razumel. Razen tebe, ki tule trolaš.
Starejši bodo še začeli prihajat na intenzivno nego, nič bat.
Komaj čakaš, ane, da pridejo in da umrejo?
Lahko te je sram: Sram za tako podtikanje in sram, da nisi pismen. Ne gre niti za funkcionalno pismenost. Direktno popolnoma nepismen si.
- Hoc est qui sumus -
Ti resno misliš da se nam da brat tvoja neskončna levičarska bluzenja? Ko pa stokrat napišeš testirajte, testirajte, testirajte pa že moraš nekaj napisat. Čeprav vem, da si ti povsem brezupni primer...
Zlahka v celoti preskočiš moja sporočila. Ni pa treba prebrati 2 besed in nato odgovarjat na nekaj, kar sploh nisem napisal. Tako samo kažeš, kako zelo omejen si.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: fpbs ()
Niso brali genijalcev na slo-techu, ki so razlagali, da maske za vsakdanjo rabo niso koristne.
Odvisno, kar razumeš kot "vsakdanja raba".
Za sprehode po svežem zraku na opuščenih ulicah ali po naravi - niso koristne.
Za člane istega gospodinjstva - niso koristne (razen kot morda del širših ukrepov, če se vsak član gospodinjstva dejansko zapira v svojo sobo in uporablja masko samo ko se giblje po skupnih prostorih, hkrati pa sproti dezinficira vse, česar se dotakne - kljuke, pipe, straniščne školjke in gumba za splakovanje vode, vrata za v tuškabino ...). Nosit masko v skupnem gospodinjstvu, nato pa spati v isti postelji, uporabljati iste brisače, biti nedosleden pri dezinfekciji kljuk in drugih predmetov - je laganje samemu sebi.
Nikakor pa to ne pomeni, da maske nimajo svojih nišnih aplikacij.
- Hoc est qui sumus -
Trump si že utrjuje položaj - izjavil je, da na to gleda kot na predsednikovanje v vojni. Po nepisanem pravilu ZDA predsednikov ne menjajo, ko so v vojni.
Pri nas pa bomo vojski podelili izredna pooblastila... Zakaj že? Ker so na ulicah neredi? Se ropajo trgovine?
Pri nas pa bomo vojski podelili izredna pooblastila... Zakaj že? Ker so na ulicah neredi? Se ropajo trgovine?
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: fpbs ()
Bojana Beović, na RTVSLO:
Ne vem, zakaj potem preostalih družinskih članov ne vključijo v statistiko? Kolikor razumem, druge države to počnejo? Naše številke so torej absolutno in povsem neprimerljive s številkami po svetu. Kdor zdaj gleda tole našo krivuljo in jo primerja s francosko, nemško, norveško, avstrijsko, britansko - lahko ugotovi, da smo v Sloveniji uspešno zajezili širjenje Covid-19.
Kar pa je (tudi glede na izjavo infektologinje) daleč od resnice. Iz zgornjega je vsaj videti, da strokovnjaki niso privrženi takemu spremljanju številk.
Marsikdo se je razveselil številke [samo] 11 novopotrjenih ...
Mi že kar nekaj dni razlagamo - pa ne vem, ali smo uspešni - da tak način spremljanja epidemije ni pravi. Ne pove pravih stvari. Predstavljate si družino, kjer je eden bolan, ki ima dokazan koronavirus, vsi drugi pa kašljajo. Prav nobene potrebe ni, da bi pri vsakem od teh iskali, ali ima ta virus ali ne. Ker ga prav gotovo imajo. Pomembno je, da ti ljudje ostanejo v samoizolaciji, da se virus ne širi okrog. Seveda to kvari neko statistiko, ampak tako spremljanje pri takih malih številkah čisto nič ne pomeni tistemu, ki se mora odločati, kaj v zdravstvu narediti; niti ne ljudem, ki želijo spremljati naraščanje epidemije, pa je umetno videti, da ne narašča.
Ne vem, zakaj potem preostalih družinskih članov ne vključijo v statistiko? Kolikor razumem, druge države to počnejo? Naše številke so torej absolutno in povsem neprimerljive s številkami po svetu. Kdor zdaj gleda tole našo krivuljo in jo primerja s francosko, nemško, norveško, avstrijsko, britansko - lahko ugotovi, da smo v Sloveniji uspešno zajezili širjenje Covid-19.
Kar pa je (tudi glede na izjavo infektologinje) daleč od resnice. Iz zgornjega je vsaj videti, da strokovnjaki niso privrženi takemu spremljanju številk.
- Hoc est qui sumus -
Za mene je relevantna samo številka, koliko ljudi je hospitaliziranih. Drugo je samo za statistiko.
Ah.
Zame je relevantna tudi celokupna številka okuženih. Jasno, da z nobeno metodo v tem trenutku ne moremo dobiti 100% zanesljive številke, ampak če bi vsaj od daleč zadeli, bi bilo že nekaj. Poleg tega bi bilo tudi jasno, ali se okužba še vedno širi eksponentno, ali pa se dejansko umirja. Tole zdajle je eno navadno zavajanje, ki ne koristi nikomur.
Če ne drugače, je točna (približno točna) številka pomembna zato, da lahko ocenim, ali je verjetno, da se bom v trgovini okužil ali ne. Pri 286 okuženih v celi Sloveniji se mi zdi, da je ta strah odveč.
Če je potrjeno okuženih 5000, je ta verjetnost že znatno večja. Sploh, če imaš podatke po regijah.
Takšno objavljanje številk je pa debiloza par excellence: po eni strani imamo 286 okuženih, po drugi strani pa pristojni ponavljajo, da bi se morali vsi obnašati, kot da smo okuženi, na ceste kanijo poslat vojsko... Ta shizofrenost je najmanj moteča, če ne celo škodljiva.
- Hoc est qui sumus -
AFAIK je bilo najprej rečeno, da se bodo ti nepreverjeni primeri (Prav nobene potrebe ni, da bi pri vsakem od teh iskali, ali ima ta virus ali ne. Ker ga prav gotovo imajo.) šteli v številko okuženih. Pa se zgleda ne.
A niso kitajci naredili nekaj takšnega, kar je bil razlog za skok primerov?
Ja, tu je malo nejasno povedano. Vsekakor je absolutno nemogoče, da smo se of 13.3. iz 141 primerov v skoraj celem tednu premaknili na 286, če pa običajno inkubacijska doba traja 5-7 dni. Vsi, ki so se okužili do 12. oz. 13., torej do uvedbe resnejših ukrepov, bi morali počasi v teh 5-7 dneh obolevati in prispevati k eksponentni rasti. Šele danes-jutri nekako bi bilo realno pričakovat, da se bo krivulja začela ravnati in prehajati v linearno.
Tako da, v bistvu je to ta trenutek en podatek, za katerega je vseeno, če ga ne bi bilo in se samo brez veze troši resurse za zbiranje in obdelavo.
Naši objavljajo število potrjenih primerov.
Kaj je potrjen primer, je WHO čisto nedvoumno definiral (zadnja stran): Confirmed case - A person with laboratory confirmation of COVID-19 infection, irrespective of clinical signs and symptoms.
Tukaj pa WHO objavlja število potrjenih primerov po državah.
Če druge države (ali pa WHO) v statistiko "confirmed cases" vključujejo tudi "suspect cases", potem ne delajo skladno z WHO-jevo definicijo.
Stari, ne vem. Vem pa, da je nemogoče, da bi številka sama od sebe začela padat koincidentno s trenutkom, ko so objavili novo metodologijo štetja. Zakaj ne, sem že 10x povedal. Inkubacijska doba in to.
Pač, nekaj počnemo narobe.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Vsekakor je absolutno nemogoče, da smo se of 13.3. iz 141 primerov v skoraj celem tednu premaknili na 286, če pa običajno inkubacijska doba traja 5-7 dni. Vsi, ki so se okužili do 12. oz. 13., torej do uvedbe resnejših ukrepov, bi morali počasi v teh 5-7 dneh obolevati in prispevati k eksponentni rasti.Kako pa veš, koliko se jih je okužilo do takrat? Čisto nič "absolutno nemogoče" to ni. Pač se jih je že pred enim tednom t toliko manj okužilo, da imamo danes takšno številko. Teoretično je to čisto mogoče.
Prejšnji teden je bilo potrjenih 141 primerov. Kaj se zdaj sprenevedamo? Dejanskih primerov je bilo zagotovo več.
Jasno je samo to, da jih od 13.3. dalje ne odkrivamo več toliko, kot smo jih prej. Če smo od 12.3. do 13.3., torej v enem dnevu, odkrili 60 novih primerov, smo jih sedaj v skoraj celem tednu odkrili 100 novih.
- Hoc est qui sumus -
Če se ne bo dal folku dopovedat, bojo pač Žale delale na 100%. Poleg mobilnih krematorijev. Ki jih bo treba nabavit.
Ne bodo, ne bodo Žale delale na 100%. Saj smo v nadmočni Sloveniji pač edini na svetu taki specialci, da smo že pri številki 141 uspeli zavreti eksponentno rast in poravnat krivuljo. Uradni podatki kažejo tako. Samo što nije. Smo že skoraj zmagali.
- Hoc est qui sumus -
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koro...
"Kot je poudaril, v Sloveniji testiramo enako oz. celo nekaj več kot v preteklih tednih, so pa bile sprejete nove smernice glede tega, koga se testira. "Ne testiramo zdravih ljudi, ne zdravstvenih delavcev in ne drugih zdravih ljudi, ki so morebiti bili v stiku, kajti to je test, ki vam pove samo za ta trenutek, ali ste ali niste (op. okužen). Če bi hoteli v vedeti, bi vas morali testirati vsak dan. Zakaj je to neizvedljivo? "
Kako pa vedo, kdo je zdrav in kdo ne?
Bojda 80% ljudi preboleva bolezen na spektru od asimptomatsko, do blagih simptomov, bolj izrazitih prehladnih simptomov, simptomov, ki so podobni gripi, nekateri v "stoje" prebolevajo pljučnico... Noben od teh ne bi zase rekel, da je bolan.
Kolikokrat pa greste k zdravniku zaradi navadnega prehlada?
Avstrija ima praktično enak način testiranja (al pa še slabš) kot Slovenija, pa previsok delež najdenih v testiranjih:
Kaj pomeni, da ima nekdo previsok delež najdenih v testiranjih? To, da tebi številke niso všeč, to da jih potvarjajo? Kaj je to "previsok delež"?
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
Kako je z oskrbovanjem - če ima nekdo rahle simptome prehlada lahko gre v trgovino po živila? Ker testirat ga itak ne bojo hoteli.
Ljudje z rahlimi simptomi si bodo večinoma lagali, da ni šans, da bi imeli koronavirus. In bodo seveda šli v trgovino.
- Hoc est qui sumus -
Bojda 80% ljudi preboleva bolezen na spektru od asimptomatsko, do blagih simptomov, bolj izrazitih prehladnih simptomov, simptomov, ki so podobni gripi, nekateri v "stoje" prebolevajo pljučnico... Noben od teh ne bi zase rekel, da je bolan.
Precej več kot 80%, pravi študija v Science.
A je 6% precej več, je drugo vprašanje; sem pa osupel, da si ob omembi zgornjega lahko iz sebe spravil samo to, da nimam povsem natančnih številk. Moj komentar je bil na to, da zdravih ne testirajo. Le da ne morejo vedeti, a so res zdravi ali pa imajo samo preveč blage simptome, da bi jih opazili obremenjeni zdravniki, ki menda ne spijo več (tako Muževič), v 30 sekundah pogovora s pacientom (po možnosti po telefonu).
Kaj pomeni, da ima nekdo previsok delež najdenih v testiranjih? To, da tebi številke niso všeč, to da jih potvarjajo? Kaj je to "previsok delež"?
LOL. To pomeni, da vzemeš 100 naključnih, pa jih najdeš precej več okuženih, kot pa tam, kjer je delež iz dneva v dan precej manjši (ob predpostavki enake metodologije ter uporabe enakih testov).
Kot zdaj kaže, države s preko 10% najdenih drvijo po poti Italije, tiste med 5 in 10% so nekje na poti v "flattern the curve", tiste izpod 5% pa že v flattern the curve. Če je to res, bo jasno zelo kmalu.. znotraj enega meseca.
Kdo pa trdi, da je treba karkoli kakršne koli zaključke vleči o celi populaciji? Če si med 100 pregledanimi odkril 40 okuženih, je teh 40 okuženih tam, pa fertik. Seveda je pa narobe potem vleči zaključke, da je v celi Sloveniji tudi 40% oziroma 800.000 okuženih.
Kako je z oskrbovanjem - če ima nekdo rahle simptome prehlada lahko gre v trgovino po živila? Ker testirat ga itak ne bojo hoteli.
Ljudje z rahlimi simptomi si bodo večinoma lagali, da ni šans, da bi imeli koronavirus. In bodo seveda šli v trgovino.
Ampak saj večina od teh verjetno ne bo imela koronavirusa.
Ja ne vem - včasih vas je skrbelo za tiste med njimi, ki ga imajo. In podatki kažejo, da se za okužbo ni treba pretirano trudit.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
A je 6% precej več, je drugo vprašanje;
Tvoje razumevanje je obupno. Število okuženih/obolelih je treba pomnožit z 7, absolutne cifre težjih in mrtvih pacientov pa imamo. OBUP s kakšnimi osebki se ubadam.
Da se od lastne večvrednosti ne boš razpočil, predlagam, da raje step-by-step napišeš, kam razmišljaš. Ker očitno govoriva eden mimo drugega.
Kdo pa trdi, da je treba karkoli kakršne koli zaključke vleči o celi populaciji? Če si med 100 pregledanimi odkril 40 okuženih, je teh 40 okuženih tam, pa fertik. Seveda je pa narobe potem vleči zaključke, da je v celi Sloveniji tudi 40% oziroma 800.000 okuženih.
Statistika ti je deseta vas...
Tebi pa bralno razumevanje in zato ne dojameš, da jaz govorim eno, ti pa odgovarjaš nekaj čisto drugega.
Zdaj že mesece dolgo trobim, da bo smrtnost na koncu nižja in da CFR ni primerljiv dejanski stopnji smrtnosti, ki jo lahko izračunaš deloma na podlagi vseh zaključenih primerov po koncu epidemije, deloma pa je to treba ocenit preko študij, kjer gledaš prisotnost protiteles v reprezentativni populaciji.
Ampak, kaj ima to veze s čimer koli? Če mene zanima absolutna številka okuženih ali pa potrjenih okuženih, kaj opletaš s statistiko?
- Hoc est qui sumus -
Da se od lastne večvrednosti ne boš razpočil, predlagam, da raje step-by-step napišeš, kam razmišljaš. Ker očitno govoriva eden mimo drugega.
Bom raj narisal. 86% je cca 6/7, 14% je 1/7
Bravo! Čestitke, da si prišel do tega. To smo nekateri razlagali že tedne, če ne kar mesece nazaj.
Tebi pa bralno razumevanje in zato ne dojameš, da jaz govorim eno, ti pa odgovarjaš nekaj čisto drugega.
Smešen si...
Me veseli, da te v teh čudnih časih še kaj nasmeje. Dejstvo pa je, da če bi bral moje prispevke, namesto da se repenčiš na prvo besedo, ki ti ni všeč, da bi nemara ugotovil, da ne mislim toliko drugače kot ti. Me pa pač zanimajo tudi absolutne številke.
- Hoc est qui sumus -
Bravo! Čestitke, da si prišel do tega. To smo nekateri razlagali že tedne, če ne kar mesece nazaj.
Mene tudi veseli, da si se ZDAJ obupno zlagal (remember 80% je samo manj od 86%)...
Pikec, moja kristalna krogla se je pokvarila že leta nazaj. Kaj želiš povedat, lahko ugotovim samo iz tega, kar dejansko napišeš. Pišeš pa kriptične eno (včasih več) vrstičnice. Še drugače povedano, ne vem, kaj hočeš od mene.
Lep dan še naprej.
- Hoc est qui sumus -
Pa ne morejo vedeti. Lahko imajo danes prehlad, drugi teden pa koronco in ne bodo videli razlike.
Dokler niso v bližini rizičnih skupin, nam je vseeno.
Pri teh stvareh se je sicer fajn motiti na strani previdnosti, ne na strani nepremišljenosti. Ampak, ljudje si pač lažemo, ker podzavestno vseeno ne bi radi zboleli za korono. Če lahko hodiš naokrog, je nimaš, si rečeš. Koliko je že uradna številka okuženih, si reče Janez Povprečni? Aha, nekaj čez 300 za celo Slovenijo. Valjda nimam korone.
Problem je, da se virus širi. Ni treba, da si ti v bližini rizičnih skupin. Da vam to še ni svanulo, je totalni fail razuma. Virus lahko zaradi tvoje/moje/njegove neumnosti 3x preskoči, preden pride v dom za ostarele. Ljudje, ki so zaposleni v domu za ostarele nakupujejo v istem Mercator centru kot ti. Danes okužiš z virusom prodajalko, čez pet dni prodajalka okuži sodelavko, čez 5 dni ta sodelavka okuži negovalko iz doma ostarelih, čez nadaljnjih 5 dni pa tam beležimo izbruh. Ti, obe prodajalki in negovalka boste morda imeli smrkav nos, 2 dni zmernega glavobola in boste zakašljali 5x dnevno. Oskrbovanci v domu pa bodo cepali eden za drugim.
- Hoc est qui sumus -
@zmaugy
Zanimivo, kako se pri ugibanju prihodnosti za gospodarstvo radi zatečemo, da saj to pa ni problem bomo že rešili. zakaj?
Saj to je problem in najbrž bo cela štala. Ampak bomo morali nekako števce postavit na nulo. Bo pač "nekaj" dobrin neplačanih, države bodo požrle izgubljene davke, kakšni krediti ne bodo odplačani - tudi tisti med državami... It's not unheard of, samo na malo večji ravni bo moralo biti.
Mogoče bo za naprej treba ugotoviti, da neoliberalni model kapitalizma ni dolgoročno vzdržen in se ne more spopasti niti z malce večjimi kriznimi razmerami, tako da bi ga bilo smiselno dokončno pokopat skupaj s preostalimi žrtvami koronavirusa.
Mimogrede: Helikopterski denar ECB za izhod iz korona krize – 750 milijard evrov @ J.P.Damijan Blog
In tukaj se potem zastavi (za nekatere) heretično vprašanje: zakaj ne bi vlade podjetjem v celoti pokrile izpada proizvodnje oziroma prodaje zaradi boja proti širitvi korona virusa? In zakaj ne bi v ta namen uporabili “denarja”, ki ga ECB z namenom ustvarjanja inflacije vsak mesec porabi za nakupe obveznic na trgu?
Saj res, zakaj ne?
Ste se kdaj vprašali, kaj počnejo centralne banke Evrosistema (pod okriljem ECB) s tisoči miljardami evrov vrednimi (predvsem) državnimi in nekaj korporativnimi obveznicami, ki so jih odkupile v okviru politike kvantitativnega sproščanja (QE) (v žargonu ECB se sicer imenuje Asset Purchase Programme, APP)? Februarja letos je bilo teh obveznic bilanci Evrosistema za 2,732 milijard evrov. Odgovor je preprost: Nič
...
No, ta isti mehanizem je mogoče uporabiti tudi v boju proti korona virusu.
...
To efektivno pomeni, da bi bilo financiranje subvencij države gospodarstvu v času korona krize in s tem financiranje ohranjanja delovnih mest za čas korona krize povsem zastonj, saj bo nekoč v prihodnje ECB (in s tem BS) te obveznice v portfelju spremenila v obveznice brez dospetja.
- Hoc est qui sumus -