» »

Diskriminacija žensk

Diskriminacija žensk

DavidJ ::

Aloha!

V šoli smo se učili, da smo si, razen nekaj malega bioloških razlik, moški in ženske enaki. Vendar so se v družbi razvili razni stereotipni pogledi na ženske, ki jih potiskajo v podrejene položaje in niso s tem moškim v družbi enakopravne. Tako naj bo pripadniki moškega spola lažje dobili delo, lažje napredovali v službi, ženske pa naj bi bile bolj pasivne, čustvene. Odnos družbe do fantov naj bi bil bolj toleranten -- več nam naj bi bilo dovoljeno ipn.

Vas sprašujem, predvsem ženski del Slo-Techa, kolikokrat in kje se vam je zgoraj napisano pripetilo? Se vam je pripetilo kaj obratnega?

Res je, da nimam zavidljivo visoke starosti in življenskih izkušenj, pa vendar sem do sedaj opazil, da je bila situacija tudi že obrnjena. V šoli so jo dekleta dostikrat lepše odnesla pri ustnem spraševanju, če so lepo gledale profesorja in bile primerno oblečene ;), najhuje je pa bilo, ko smo trije fantje iskali stanovanje in ga nam je stanodajalec (ne stanodajalka) odklonil, ker nismo bili dekleta.

Kakšne izkušnje s tem imate vi?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

demoness ::

hehe, davids, jaz sem pa z dvema kolegicama iskala stanovanje, pa nam ga stanodajalka ni hotela dati, ker nismo bile fantje... citiram: "veste, sta dve sobici v stanovanju, moja, pa še ena, z dvema posteljama... in jaz iščem tri samske fante za podnajemnike, veste..." konec citata. NE nakladam.

Kar se pa diskriminacije tiče... OK, vsake toliko časa dobiš kakšnega tepca, ki je sveto prepričan, da ženska biološko ni sposobna sama RAMa zamenjat, motorja vozit, tega ali onega sprogramirat (asistent na faksu),... seznam gre v nedogled, pa ne samo glede računalništva. Take je treba enostavno ignorirat. Sej bodo oni izpadli kot idioti, ko se bo izkazalo nasprotno, jaz pa nimam niti najmanjšega namena izgubljat spanja zaradi tega, kaj si en tak človek misli o meni...

Stereotipi, stereotipi.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Vice ::

Hmm boh vedi kakšne namene je imela ta stanodajalka? :D :D :D

_Mortal_ ::

;(( Mislim da je glih obratno vsaj v moji šoli je tako, spraševanje sploh ne bom komentiru k bom postal jezn, in tud ko so kakšne "pizdarije" jo babe lažje odnesejo, pol mi pa ena baba govori o enakopravnost...;(
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

undefined ::

> OK, vsake toliko časa dobiš kakšnega tepca, ki je sveto prepričan, da ženska biološko ni sposobna sama RAMa zamenjat

Sigurno pa ga je sposobna sprejemat. Ok, bad example. >:D

R0K ::

Hmm, men se zdi da jo v šoli manjšina vedno bolje odnese. Recimo na splošnih gimnazijah, kjer je veliko punc (80%) majo fantje velik bolj 'odprte roke', več se jim vrjame na besedo, ipd. V kakšnih tehničnih šolah, kjer je pa ravno obratno si lohk pa iz zlata alpa je prfoksa tvoja teta ampak najbel boš. Če se bo šipa razbila pa bota pri oknu stala ti in 5 punc boš ti kriv. Jebat ga. Pol pa še kira o enakopravnosti...blah.

Je pa se mi zdi čist kul, da bo tip prej dobu biznis v rač. podjetju kot ženska, ker ga bo pač ded težje če je frizer alpa prodajalec.

McWolf ::

sej ne vem ce bi kaka zenska lih okna sla razbijat na gimnaziji :D
Go tell it on the mountains!

Mavrik ::

@McWolf
Aja? Glih taka logika skrbi za to da so potem vsi drugi krivi. In ja, brez problema si predstavljam kako ženske uničujejo šolsko lastnino. :D
The truth is rarely pure and never simple.

Super Sonic ::

men gre v nos prej obratno.
Ženske so prišle že tako daleč (v razvitih delih sveta, jasno), da je že kr mal zastrašujoče vse skupi.
Govorim pred vsem iz vidika ljubezenskega življenja. Ugotavljam da vsaka ženska ki jo poznam v svojmu lajfu, je zamenala vsaj par partnerjev in vsaka je svojga vsaj enkrat prevarala...
Med tipi pa je stvar taka, da poznam vsaj nekaj frendov, kateri so z eno partnerico že od vsega začetka in vara svoje boljše polovice "samo" enih par frendov.

Lahko da mam čudne frendice, ampak se mi dozdeva da so ženske vse bolj agresivne, arogantne, prodornejše od moških, bolj samozavestne in glej hudiča cela sposobnejše od nas. Tudi bolj so pokvarjene in statistično dokazano, čedalje manj žensk si želi družine (raje izberejo drugo plat lajfa).
S tega lahko ironično pripomnim:
ni čudno da nas je vse manj
ni čudno da je na svetu recesija (več žensk bo na oblasti, slabše bo:) )
ni čudno da naši košarkaši niso zadel koša priti Izraelu (žogo je okrogla, pa še ženskega spola je, je reku Gliha=:)

Malo za hec, malo za res: V razvitem svetu so ženske tam kjer so moški.
Je res da imajo določene težave pri izbiri poklica, a jih imamo tudi moški -drugje.

Primer:
mislmo si da ženska ne zna rama zamenjat. Ok si rečem. Pa si mislimo da moški ne zna izbrati pudra (ja dolga debata je bla:=)?
Ne vem, ampak zame so ženske drugačne, a enakopravne.

Bah>:D
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

BigWhale ::

> dobiš kakšnega tepca, ki je sveto prepričan, da ženska
> biološko ni sposobna sama RAMa zamenjat,

Povprecna zenska je fizicno sibkejsa od povprecnega moskega. To bi si upal trditi. Samo telo je tako narejen, prav tako, kot je narejeno, da je kompatibilno z moskim telesom (Plug'n'Play...).

Fizicno moc pri menjavi RAMa pa nucas takart, ko te prime pofizditis, ob ugotavljanju, da je ram skrit pod napajalnikom, ki ga potem odsraufas in ugotovis, da je v ohisju ze taka guzva, da moras vse 5.25" enote odklopit, da lahko odklopis napajlnik, potem komaj vse sestavis skupaj in ko si fertik, prizges masino, ki ne dela, potem vse razstavis, sestavis se enkrat, ugotovis, da si pozabil pritisnit master on/off switch, ga pritisnes, vzges masino, ki naredi BEEEP BEEP BEEEP BEEP, kolnes, razstavljas, sestavljas, popravljas, brcas bljizne kose pohistva, mnajse konicaste predmete v tvoji blizini spreminjas v razne projektile....

... ali pa ce moras zamenjati ram v masini, ki nadzoruje izkop lignita v Velenju v tretjem rudarskem jasku, ki ga je tri dni prej zasulo, pa se je treba prekopati do njega...


Diskriminacija sux! Ce se pa kdo ne strinja z mano, pa tko al tko ni dovolj dober, da se udelezi debate...

;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

undefined ::

BigWhale, ti si še hujš provokator kot jest. ;)

Mercier ::

... ali pa ce moras zamenjati ram v masini, ki nadzoruje izkop lignita v Velenju v tretjem rudarskem jasku, ki ga je tri dni prej zasulo, pa se je treba prekopati do njega...
OK, nima nič z diskriminacijo, sicer pa itak tule zgolj nekaj tipov joče 'kako hudo je biti moški', ampak tole z rudnikom mi je dalo idejo: rudar je edini poklic, rezerviran za moške. Par sto metrov pod zemljo ste (smo) varni. :D

BigWhale ::

> OK, nima nič z diskriminacijo, sicer pa itak tule zgolj nekaj tipov joče 'kako
> hudo je biti moški'

Upam, da mene ne meces v isto kos kot te, ker sploh nocem bit v kosu :P Nobenem ;)

V bistvu je seksizem na precej visokem nivoju, kar je glede na to, da se imamo za precej visoko razvita bitja naravnost pateticno... Sicer pa ne samo diskriminacija zensk ampak diskriminacija vseh, ki se jih diskriminira je traparija...

Mercier ::

Upam, da mene ne meces v isto kos kot te, ker sploh nocem bit v kosu :P Nobenem ;)
Tebe diskriminiram. ;)

Jose ::

Pred petimi leti sem bil prepričan, da so punce boge,boge in da se jim godi ves čas krivica. Potem sem se zaljubil v punco, ki je bila "odgovor na moje sanje" (še sanje marsikoga drugega). Potem je "odgovor na moje sanje" postal krut in zloben. Po njej sem bil jezen na vsa dekleta - ženske. Takrat sem mislil, da smo vsi z Y kromosomom tisti bogi, bogi.

Zdaj menim, da obstaja diskriminacija obeh spolov, odvisno, v kakem mikrookolju se nahajaš. Je pa res, da me danes več tako ne prizadene krivica, ki je storjena punci, kot me je nekoč.

undefined ::

> Je pa res, da me danes več tako ne prizadene krivica, ki je storjena punci, kot me je nekoč.

Let that be a lesson to us all. ;)

abcde7 ::

Ja! Prizadane me diskriminacija! Pravzaprav me mocno prizadane...

Saj smo si po strukturi cisto podobni, kot trdi avtor teme. Zato ne bi bilo odvec, da bi pri RUDARJIH bilo nekaj žensk!

V parlamentu in rudarstvu je res premalo zensk; kaj ce bi to spremenili?:\

undefined ::

> V parlamentu in rudarstvu je res premalo zensk; kaj ce bi to spremenili?

Pa pri astronavtih tudi. :D

Reso ::

Nekje smo moški na bolšem, nekje so pa ženske. Kaj bi se spuščali v podrobnosti in iskali diskriminacijo, ki je več ni.
Če pa res koga zelo zelo zanima ta diskriminacija danes v sloveniji naj pa pogleda koliko poklicev je namenjenih samo za ženske in koliko samo za moške na tem linku klik :)

undefined ::

> Nekje smo moški na bolšem, nekje so pa ženske. Kaj bi se spuščali v podrobnosti in iskali diskriminacijo, ki je več ni.

Vse pa je odvisno s kolikšno rezervo stvari jemlješ v življenju. :)

Dr_M ::

mislm da diskriminacije nad zenskami ze dolg casa ni vec (vsaj v razvitejsih drzavah). vedno in povsot majo privilegije, sploh ce so lepe.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Sergio ::

a ni to diskriminacija, Dr_M? sploh ce so lepe... geez :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

flipflop ::

a ni to diskriminacija, Dr_M? sploh ce so lepe... geez :)


Prej resnica.8-)

attackiko ::

Takole je: ženske so med delovno dobo slabše plačane kot moški, vrnejo pa nam pri pokojnini. Prej se upokojijo in dalj živijo, tako da precej večji % mase pokojnin poberejo.

DavidJ ::

Mnogo žensk se boji za svoje delovno mesto in mislim, da je tudi to vzrok, da nimajo sodobne ženske otrok ali da jih imajo malo in pri višjih starostih, kot so jih imele včasih.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Eschelon ::

Ko smo že pri diskriminaciji...

Zakaj je zahtevana delovna doba za ženske krajša kot za moške, čeprav statistično ženske živijo dlje kot moški?

0:) A gre tu za kako odplačilo dolga, mogoče? (moška menstruacija, skratka). :8)

DoloresJane ::

Seveda - ženske niso diskriminirane, če so lepe, inteligentne, usposobljene, sposobnejše od moških in toliko bolj zvite od njih, da dobijo napredovanje. :) ;)

Pozabljate ključni faktor tukajle - ker je stopnja ločitev ponekod že 50%, ne gre zanemariti, da v večini primerov otroke dobijo ženske. Take družine skoraj vedno padejo med najrevnejše v določenem okolju in so ponavadi pod stopnjo preživetja.

Prav tako so ženske veliko večkrat žrtve spolnega, fizičnega in duševnega zlorabljanja kot moški. Ženske so veliko večkrat kot moški tudi žrtve družinskega nasilja, ki lahko ostaja neodkrito cela desetletja.

Meni se zdi prav, da se ženske prej upokojijo kot moški, predvsem zato, ker opravijo vsaj še za eno svojo delovno dobo neplačanega gospodinjskega dela, medtem ko moški gledajo TV ali imajo ves čas, da se posvečajo kakšnemu hobiju.

Kar se tiče plač in delovnih mest v Sloveniji še vedno ni tako kot npr. na Švedskem, se pa, upam, izboljšuje.

Zheegec ::

medtem ko moški gledajo TV ali imajo ves čas, da se posvečajo kakšnemu hobiju.

Posplošuješ >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MadMicka ::

Jaz bi dve stvari dodal: prva je tale o moških in TV-jih, to je resda posploševanje, ampak v večini primerov še vedno drži, na žalost.

In druga o nasilju nad ženskami: menim, da to ni zato, ker smo moški bolj zlobni od ženks, ampak enostavno zato, ker smo fizično močnejši. To je nekaj takega kot pri otrocih, močnejši se pogosto spravljajo na šibkejše, zgleda da nam je to v krvi...

no ja, še tretja: ena izmed prednosti socializama je bila ravno dejansko izenačevanje pravic žensk in moških...

Eschelon ::

Madmicka:
1. Po vsej verjetnosti bom živel manj kot povprečna ženska.
2. Gospodinjska opravila so zame nekaj čisto vsakdanjega.
3. TV gledam cca. 3 ure na teden. Ostali čas gre za kaj bolj koristnega. (mmm.... a kdo gleda žajfe?)
4. V odraslem življenju še nisem udaril ženske in je tudi ne nameravam (in začuda - niti moškega).

A bi mi lahko prosim zdaj en skrajšal obvezno delovno dobo? 0:)

Da ženske dobijo otroke je še en tak kričeč primer diskriminacije moških. Če bi prišel v tako situacijo, bi hotel otroke obdržat. (A kdo misli, da bi jih dobil???) :(

Fant - pavšalno plačevanje je kretenska utemeljitev česarkoli. A zdaj bomo pa vsi plačevali po 1000SIT na mesec, ker ljudje kradejo. Pa dajmo še po 1000SIT za to, ker ljudje goljufajo in je treba ogoljufanim nekaj vrnit. ITD... (pavšalno plačaš, kadar si v vzajemnem sistemu, kjer imaš šanso od vplačanega dobiti nazaj - pa še takrat večinoma prostovoljno!)

Zlorabe žensk je treba preprečit aktivno, ne pa oglobit vseh. Kje si ti gor rasel? Pa nekaj bi rad dišal po pravu?! :\
A imaš še kak argument?

MadMicka ::

odiedog, sicer ne vem, če se je vse tole name nanašalo?

ampak, kar se tiče pavšalnega plačevanja, kot ti temu praviš, to je v življenju dost običajna zadeva, čeprav jaz o tem niti nism govoru?

pa če se ta stavk o dišanju po pravu nanaša name?, bi sam reku, da o tem kok dišim po pravu, ne morem presojat sam, o tem presojate vi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5716834 (13961) xmetallic

Uravnotežen pogled na vloge spolov (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
998138989 (129589) Gandalfar

Več podobnih tem