» »

Rulete ali zunanje žalozije dilema

Rulete ali zunanje žalozije dilema

;-) ::

Izvajalec je izbran, zadeva bo "nad ometna" ker seveda pred par meseci pri fasadi nismo razmisljali o sencilih.

Jaz sem za rolete, ker jih lahko zabijem dol in smo v bunkerju, vrjetno pozimi spuscanje ponoci vpliva tudi na zadrzevanje temp.v hisi. Zaves nimamo, zato bi vrjetno ob roletah rabli se pliseje (poteg gor/dol), da nismo kot v akvariju.

Druga moznost so zunanje žalozije, ki stanejo toliko kot ce damo rolete in pliseje komplet na vsa okna. Se vedno pa imamo samo zalozije. Moji so bolj vsec. Jaz nisem preprican, da ce so vedno dol in stelamo samo naklon, ne potrebujemo se notranjih sencil.

Rolete
+Boljsa izolacija
+Trda tema
-slabsa izbira sencenja poleti podnevi
-izgled

Žalozije
+Sencenje poleti a imas vseeno svetlobo
+Izgled
+Ne rabim notranjih sencil
-ne delajo popolne teme
-slabsa izolacija

Kaj imate vi, kako bi se spet odlocli?

Mimogrede ve kdo koliko okvirno stane temnenje stekel na hisi (zrcalna folija), kak dober izvajalec?

mat xxl ::

Žaluzije in ne Žalozije !!!

zee ::

In "rolete" ne "rulete"!!

Sicer pa glas za rolete, ker bolj efektivno zatemnijo prostor in obenem še malenkost toplotno izolirajo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Reaper ::

Zunaj rolete, notri žalozije ali pliseje in si pokrit za vse možne pogoje. Več sosedov ima žaluzije in zadeva kot prvo ropota ob močnejšem vetru, tudi tiste novejše izvedbe z debelejšimi žaluzijami pa še bolj smotane so za čiščenje.

c3p0 ::

Rolete itak, znotraj lahko tudi dodaš npr. panelne zavese, klasične tudi meni "smrdijo".

windigo ::

Če imaš kolikor toliko velika in dobro osončena okna, potem gre moj glas zunanjim žaluzijam. Sicer roletam.

Poleti boš z velikimi okni na soncu dnevno potreboval senčenje oken, sicer se boš v hiši skuhal, zelo redko pa kdaj podnevi rabiš res dobtro zatemnitev sobe.
Z roletami boš poletne dni preživljal v polmraku (lahko tudi v trdi temi, če ravno želiš), pozimi pa boš imel ponoči s spuščenimi malenkost boljšo izolacijo na oknih, spomladi in jeseni pa jih boš enostavno obrisal.
Z žaluzijami boš imel poleti dobro osvetlitev skupaj z osenčenjem, pozimi bo njihova edina funkcija preprečevanje, da ti ponoči sosedje ne zijajo v izložbo, pri čiščenju pa jih boš vsakič preklel, še tudi ko naštudiraš čistila in tehnike, je kar zamudno. Krpank v par letih ni bilo niti enkrat potrebno skrivati zaradi vetra (Lj, predvidevam, da je v Ajdovščini drugače).
Ampak po mojem pol leta svetlobe (pri meni je senčenje nujno od maja do oktobra) odtehta vse slabosti.

Alien123 ::

Glas za rolete

karosha ::

Videz: žaluzije mi glede videza veliko bolj odgovarjajo, klasične bele rolete mi pač ne izgledajo dobro oz. mi delujejo zastarelo.
Uporabnost: žaluzije so bolj vsestranske. Lahko imaš spuščene in obrnjene proti oknu (zunanji del žaluzij obrnjen v okno), zagotovljena zasebnost + dovolj svetlobe. Na pol spuščene rolete ne izgledajo dobro, pa še praktično ni možnosti regulacije svetlobe.

Odraščala sem v hiši z roletami, zdaj imava zunanje žaluzije in v prostorih dobre zatemnitvene zavese od vrha do tal (take kot so ponavadi v hotelih, NIČ ne pride skozi), ki tudi dobro poskrbijo za dodatno izolacijo oken. Win-win kombinacija.

;-) ::

Ja zaves sigurno nebomo imeli ne hotelskih ne panelnih, ker zavese so prah in delo.

Zdaj ste se mene ngnili k zaluzijam. Koliko krat na sezono pa jih cistite, da vsak omenja da je velik problem?

Jaz si predstavljam ciscenje tako da jih zmocim naspricam s cistilom in z vapom operem enkrat ali dvakrat na sezono kot fasado, okvirje oken itd.

rabelj5 ::

rolete so boljše, ker je boljša izolacija (prišparaš pri klimi) in ker z žaluzijami nikoli ne boš naredil tiste res prave teme za dobro spanje zjutraj (še posebej poleti, ko je samo par ur teme)

c3p0 ::

karosha je izjavil:

Videz: žaluzije mi glede videza veliko bolj odgovarjajo, klasične bele rolete mi pač ne izgledajo dobro oz. mi delujejo zastarelo.


Če smo leta 1990, se vzamejo bele plastične, drugače pa večinoma neka ALU izvedba, z notranjo izolacijo.

masevc ::

Sem uporabljal v preteklosti rolete, sedaj imam zunanje zaluzije.

Vsekakor sem za zaluzije.
Prednosti:
Enostavno sencis po korakih, popoln nadzor kolicine svetlobe v prostoru
Pravi tip oblike lamele ti naredi popolno temo
Lahko jih tudi delno zlozis, ali v celoti
Ce imas pritlicno hiso in okna do tal, imas v primeru rolet zvecer lahko samo popolno zaprte, da te kdo ne opazuje. Prav tako je problem s sencenjem.

Slabosti
Toca jih poskuduje. Sem ze menjal posamezne lamele - zavarovano
Ob vetru so glasne, ce so odprte lamele. Ko zapres ali jih zlozis tega problema ni
Ciscenje je bolj dolgotrajno, ni pa nemogoce. En popoldan na 6 mesecev pa je ocisceno.

Vsi ki pa zagovarjate notranja sencila. Ta so nepotrebna v kombinaciji z zaluzijami. In tudi cena notranjih je ne lrav nizka. Poleg tega to so samo vizuelna sencila, saj toploto si ze spustil preko steklenih povrsin.

Razlika pri meni je bila v poletnih mesecih 3 stopinje v notranjosti (z in brez zunanjih zaluzij)

karosha ::

c3p0 je izjavil:

karosha je izjavil:

Videz: žaluzije mi glede videza veliko bolj odgovarjajo, klasične bele rolete mi pač ne izgledajo dobro oz. mi delujejo zastarelo.


Če smo leta 1990, se vzamejo bele plastične, drugače pa večinoma neka ALU izvedba, z notranjo izolacijo.


Povej to tistim, ki leta 2019 menjajo okna. Jaz samo bele rolete vidim. Na novogradnjah pa večinoma ALU žaluzije.

Se pa strinjam z vsemi, ki so napisali, da ne zatemnijo tako dobro kot rolete, zato sva si omislila zavese. Ni praktično nič dela, 1x/mesec jih dam v pralni stroj in je. Za samo regulacijo svetlobe pa za moje pojme absolutno prekašajo rolete. Seveda je odvisno, po čem je več potrebe in kakšna je lega bivalnih prostorov. V pritličju z žaluzijami je vseeno lahko svetlo, ampak ne na račun zasebnosti. Z dvignjenimi roletami si brez zaves vsem na ogled. Sosedi imajo npr. rolete, na notranji strani pa namontirane pliseje. Potem imajo pa večino dneva rolete spuščene na pol in pliseje od spodaj gor tudi na pol, da imajo vsaj kaj svetlobe.

Midva imava zelo podobno: ALU žaluzije in dvojna vrsta zaves (bele prosojne lepo difuzirajo svetlobo, za zvečer pa zatemnitvene)

dominuspro ::

Pri meni so rolete, rolo komarniki + notranje žaluzije in sva zadovoljna. Pri nas ne vidim boljše alternative.

c3p0 ::

karosha je izjavil:


Povej to tistim, ki leta 2019 menjajo okna. Jaz samo bele rolete vidim. Na novogradnjah pa večinoma ALU žaluzije.


Alu se dobijo v precej RAL barvah, tudi beli. Če posežejo po poceni plastiki, so vmes morda budget problemi, ali pa jim je vseeno.

Tac20 ::

Žaluzije imajo eno samo prednost pred ruletam, so lepše, hiša zgleda meni osebno lepša.
Vse ostalo gre pomoje v prid ruletam. sam imam alu rulete in notri pliseje in mislim da OK kombinacija.

s1m0n ::

Kompromis je mešanica :) Res, da hiša nato ni lepotica pa kaj pol!
Prostori kjer se spi in se potrebuje temo = rolete.
Prostori kjer se čez, da nahajamo veliko časa = žaluzije.

So tudi žaluzije, ki se lepo pokrivajo in naredijo kar dobro temo, a še ne tako kot rolete.
Žaluzije z moje strani razen malo bolj oteženega čiščenja ter nezmožnosti popolne zatemnitve prostora nimajo večjih slabostih.

Rolete so za bivalne prostore preteklost, poleti čez dan so neuporabne.

Gagatronix ::

> poleti čez dan so neuporabne

Jaz jih ravno poleti najbolj uporabljam, spuscene do polovice preko dneva in do konca ko grem spat.

;-) ::

Ce sencim do polovice mi na velikih oknih lihtak greje crna tla potem pa se kuhamo... Zdaj mamo tele notranje sencnike iz jyska in si lahko demonstriramo...ce bi meli rulete bi mogli met pozimi zabite do konca dol.

Gagatronix ::

A zivis v proizvodni hali, da imas crna tla ?

s1m0n ::

Glede na to, da je pri nas idealna lega za bivalne prostore na jug. Ti ta lega prinaša veliko naravne svetlobe in tole poleti "regulirat" samo z roletami je misija nemogoče. Če pa že pa imajo ljudje nato vklopljene luči kar je pa spet po nepotrebnem.

kixs ::

Pri sebi sem dal zunanje zaluzije v dnevno sobo, kjer je veliko okno 5x2.5m in jih uravnavam samo z naklonom. Zunanje rolete pa samo v spalnice in to na vzhodno stran. Ostala okna imajo notranje zaluzije. Vseh oken pa je 27.

Gagatronix ::

Sam imam spalnico obrnjeno na zahod, dnevno sobo, kuhinjo, ter kabinet pa na vzhod. Rolete povsod, v spalnici pa se komarnik na roloju.

Glugy ::

definitivno rolete če misliš polet kdaj tud po 8 uri zjutraj še mal pospat. Prav tako je dobr polet če je fejst vročina ; če pravi čas spustiš rolete imaš praktično dost hladno brez klime. Pa če imaš kdaj nočno službo so tud rolete skoraj obvezne. Lahko si načeloma neki za čez oči kupš ampak prava tema je tista k je zares dobra za spanec. Da ne govorim o tem kak lahko cestne luči/luna z svojim svetenjem prinese manj kvaliteten spanec. Rolete so zakon. Glede zgleda pa ..mene bolj zanima funkcionalnost. Če funkcionalnosti ni - aka žalozije pol je vseen če lepo zgleda. Je samo sebi namen.

floyd1 ::

Sicer je že vse povedano, a vseeno... Mi smo se odločili za "krpanke"(žaluzije) le na veliki drsni steni (3 * 2.7m). Tam si rolet ne znam predstavljat, povsod drugje pa so mi boljše.
Še to - zaradi borbe za čim nižji znesek predračuna me je za te žaluzije praktično vsak merilec poskušal prepričati, da naj dam le eno žaluzijo čez celo širino, medtem ko sem jaz hotel dve - eno za fiksen del in eno za vrata. Bi se danes fajn po glavi tolkel, če bi jih poslušal. Ker zdaj lahko imamo vrata prehodna, drugo polovico žaluzij pa še vedno zaprto (poleti je to zakon), zaradi vetra (rahlo ruženje) itd.

Torej - zaradi možnosti natančnega reguliranja vpadne svetlobe so na velikih steklenih površinah žaluzije dobrodošle. V spalnici pa si jih ne predstavljam.

Še to - moja vedno preklinja, ko je treba to pucat. Kar zamudno opravilo.

Pa edino ti dve senčili imamo "motorizirani". Si nekako ne znam predstavljat to na roke gonit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

;-) ::

Floyd1

Ravno danes sem razmisljal da bi na veliki steni na teraso dal izhod posebaj zaluzijo, hvala za potrditev.

Jaz bi dal povsod motorizirane a mislim da nebo mogoce zaradi el napeljave, tista na teraso bom ze razbil steno da skrijem kabel, v spalnici imam tudi moznost...drugje pa se mi zdi bolj malo mogoce in res ogromno razbijanja da do vseh dobim elektriko.
Bom videl kaj bo rekel izvajalec ce razbijejo in pokitajo za sabo pol bi slo.

floyd1 ::

Žaluzije je fajn met motorizirane (ročno gre počaaasi), rolete pa po mojem ni nujno. Mi smo delali vse omete na novo, pa se mi vseeno ni dalo še s temi kabli utrujat. Mogoče mi bo kdaj žal, kaj pa vem. Vse rolete v pritličju odprem/zaprem v dobri minuti, tak da zaenkrat ni panike.

;-) ::

Kjer se bo dalo bom dal motorizirano morem pregledat kje bi razbijal do najblizje elektrike, mislim pa da vsaj na polovici nebo slo.

Pomoje je pa tud to res da jih bomo vecino spustili prvi dan in nikoli dvignili(samo nagibali gor dol).

floyd1 ::

Mi obe dvignemo le ob možnosti toče, na fiksnem delu drugače le spreminjamo naklon. Ampak če imaš kakih 5 kom. za dvignit pa zna malo trajat. Tu potem pride motorček res prav.
Nama je kar nekaj ljudi priporočalo motorčke, glede na to, da imava majhne otroke - ti še nimajo občutka in znajo biti s tistimi "kurbli" precej grobi, kar lahko vodi do okvar. Motor pa dela vedno enako hitro ...

Še to - verjetno že veš, da rabiš od stikala do motorja 4 žični kabel (2 x faza). Da ne boš še enkrat vlačil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
354105256 (8629) BCSman
»

Rolete ali žaluzije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017844 (6763) mirator
»

Rolete

Oddelek: Loža
112446 (1546) c3p0
»

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518214 (15602) Wasted
»

Senčila za strešna okna

Oddelek: Loža
206984 (6670) domzi

Več podobnih tem