» »

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C.

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C.

1
2
»

amigo_no1 ::

kihc je izjavil:

A ta zunanja senčila dejansko kaj pomagajo?

Ker jaz imam isti problem, knauf je hladen kot špricer (nevem točno sicer koliko je izolacije), strešna okna pa delujejo kot radiator.

Ne.
Je pa znotraj svetlo.In senčilo ni vredno cene cca 60 €.
(imamo na vikendu montirano od lani poleti, tako da ti lahko iz prve roke povem da je šipa na zunanji strani (pod tem fancy Velux senčilom bolj vroča kot moja dlan) ).

Za zunanje senčilo se še najboljše obnese karton ovit z alu folijo na zunanji strani (imajo v Merkurju eno tako, ki je ojačana z vlakni, tako da je dosti bolj neobčutljiva kot klasična živilska alu folija).

Problem izolacije (tudi 30 cm +) je v tem, da se čez kak teden ali več ob konstanti zunanji temperaturi 30+ tako segreje, da se ponoči več ne ohladi na pod 20°C (je kolega 2 leti nazaj adaptiral mandsardo , dal 30 cm izolacije in se hvalil da zato klime ne bo kupoval, no čez 1 mesec jo je montiral).


Ideja za poskusiti (oz googlaj za "termična folija" / "Termoreflektivna folija":

termo folija
http://www.ncr.si/?mod=catalog&action=p...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ponoči je zelo koristno uporabit ventilator in v izolirano stanovanje ali sobo pihati hladnejši zunanji zrak. Ker topel zrak iz stanovanja gre sam zelo nerad ven na hladno;)

Danes je bilo recimo od štirih do šestih zjutraj zunaj 19 stopinj. Brez ventilatorja bi se temperatura v stanovanju iz 27-28 stopinj do jutra ne izenačila z zunanjo, tudi če odpreš vsa okna. Če dan začneš z 19-20 stopinjami (v stanovanju), ti izolacija in zunanja senčila pomagajo precej bolj, kot če ga začneš z recimo 24 stopinjami.

O.

lopov ::

Minuli teden sem naročil eno senčilo (rabim 4) in bom testiral v sobi s samo enim oknom. Vseeno sem dosedaj slišal več pozitivnih mnenj kot negativnih, pa še v stroške bom dal :)

Poleg tega računam da tovrstna zadeva v primeru toče vsaj za silo omili direkten "zadetek", mam totalno paranojo glede tega :S

So pa časi taki, da treba probat vse. Men bi blo idealno da najdem(o) način, kako topel zrak iz mansarde spravit v pritličje do toplotne črpalke, hladen zrak v obratni smeri speljat do mansarde in jo na ta način hladit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

kihc ::

Jaz bom tudi reskiral 60EUR in naročil enega.
x

Okapi ::

Men bi blo idealno da najdem(o) način, kako topel zrak iz mansarde spravit v pritličje do toplotne črpalke,
Prezračevalni kanal/cev in ventilator.

O.

lopov ::

Tkole ... Namestil senčilo, naredil dummy test in rezultati so naslednji: okno brez senčila je vroče za pop*****, pritisneš prst na steklo in te speče. Okno s senčilom je toplo in se ga komot dotakneš in držiš stik. Prostor se vsekakor segreje, a bistveno manj in kasneje kot običajno. Priporočam.

PS: ne delam za nobenega proizvajalca oken/senčil, tko da me prosim ne obtoževat kakšnega PR 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

BALAST ::

PS. Senčila montiraš na lastno odgovornost. :D

lopov ::

Seveda, a je že vse pripravljeno -- zvrtane luknje v okvir, vijaka za zatiče na zunanji strani. 15 minut dela max, s pospravljanjem in umivanjem vred :)

imagodei ::

Ne vem, zakaj klima ni varianta. Well, vsakomur svoje, mene sama vročina nič ne moti, me pa moti vlaga. In klime dandanes jo znajo prav fino odstranjevat.
- Hoc est qui sumus -

mihco ::

Sem v podobni situaciji...mansardno stanovanje. Izolacija verjetno v pizdi, notranje rolete in nevzdrzne temperature do polnoci. Zaenkrat sem uporabljal 2 ventilatorja za uber prepih cez stanovanje ampak me ze rahlo pika v ledvicah in ne upam vec spat v prepihu. Ker je stanovanje najemnisko ne mislim vlagat vanj NIC(odpadejo razni posegi v izolacijo, termicna okna in podobno...). Razmisljal sem o prenosni klimi. Kaj priporocate? Videl sem tudi dvodelne prenosne klime. Torej klima ne rabi biti prenosna v smislu prenasanja po stanovanju, ker bo stala na enem mestu. Rad bi pa nek ucinek in ne samo dragega razvlazevalca zraka.

qwdl ::

Nekaj informaciji na hitro... ni vsaka izolacija dobra pri poletni izolaciji. Stiropor je v redu pozimi, poleti pa je useless. Steklena volna isto. Najboljše se obnesejo materiali z visoko specifično toploto in z visoko gostoto. Torej za poletno izolacijo so najboljša lesna vlakna ( λ = 0,038, C = 2100 J/kgK, masa=190-210kg/m3).

Okna so tudi zelo pomemben faktor pri poletnem pregrevanju. Torej je treba senčiti na zunanji strani.

In je pomembno držati zaprta okna čez dan in zračiti zvečer.

Mi je žal, toda nimam veliko časa. Mogoče bom skušal zvečer podrobneje opisati problem.

lp

lopov ::

imagodei je izjavil:

Ne vem, zakaj klima ni varianta. Well, vsakomur svoje, mene sama vročina nič ne moti, me pa moti vlaga. In klime dandanes jo znajo prav fino odstranjevat.


Klime se prenažrem že v službi in imam srečo, da živim na obrobju Ljubljane - ko pridem proti večeru domov samo odprem okna in prezračim. Živim tako rekoč že v gozdu in si to lahko privoščim. Vroče je le ob vikendih če sem cel dan doma, pa še takrat "trpim" kakšni 2 uri, nato se zrak počasi ohlaja. Na roko mi gredo tudi poletja zadnjih let ko (IIRC) ni bilo tedna, da ne bi vsaj 1x deževalo in sproti ohlajalo. Z vlažnostjo k sreči (tok-tok) nimam problemov, vidim pa, da je predvsem za starejše kar huda nadloga.

Je pa klima neizogibna naložba v prihodnosti 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

M-XXXX ::

Greš na ŠVIC :)

shark_nm ::

jaz imam pa pod zemljo sobo komp laufa 24/7 kaj drugega ni da bi grelo... cez cel dan hlad. mansarde so pa itak devil style brez klime. Če ti je že tako hudo imeti klimo si jo namontiraj zgoraj na podstrešje pa naj hladi cegle :)

Pyr0Beast ::

Klima v takem stanovanju tudi ne bo uspela kaj veliko ohladiti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Highlag ::

Ravno zaradi poletne vročine imam na poševnih delih strehe nameščene 6cm debele agepan iverke, spodaj pa še tervol. Ker imajo plošče bistveno višjo toplotno kapaciteto, ne pride do bistvenega zvišanja temperature, tako da se čez noč prostori relativno lepo ohladijo.
Never trust a computer you can't throw out a window

Pyr0Beast ::

Highlag je izjavil:

Ravno zaradi poletne vročine imam na poševnih delih strehe nameščene 6cm debele agepan iverke, spodaj pa še tervol. Ker imajo plošče bistveno višjo toplotno kapaciteto, ne pride do bistvenega zvišanja temperature, tako da se čez noč prostori relativno lepo ohladijo.


6 centi ni baš malo. Je pa zadeva v redu, če imaš plac jo vmes dati. Pogostoma je sama mansarda zgrajena do roba in že izolacijo težko vgradiš, kaj šele 6 centi iverke.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Yohan del Sud ::

Aha zdej bomo gagal. Pri meni 29h že od dopoldneva dalje. Pa je SV senčna lega. Pač trije delujoči računalniki (posel jebatga) bodo razlog, če se čez en teden zaradi fršloka ne oglašam več tu ... Klime nimam. Nabit imam ventilator do konca, ruleto na tričetrt in okensko polico redno polivam z vodo, ma se mi zdi je to bolj blažev žegen. Bo jutri in pojutrišnjem baje še bokj zabavno, pravijo.
www.strancar.com

w00tnes ::

Meh, jaz imam navadno 30+ v sobi (danes začuda samo 30.1)... bo že :)

3p ::

Kar so ti povedali (zunanja senčila, dosti izolacije (ne 10cm), ventilator). Poleg tega pa:
-streha z zračnim mostom (da se ne prenaša toplota s kritine v stanovanje)
-dovolj toplotne akumulacije v stanovanju (česar pa ne boš spremenil enostavno - sem pa že slišal za nekoga, ki si je v stanovanje namontiral nakakšno betonsko skulpturo-čudo, ki se ponoči ohladi in podnevi ohlaja stanovanje)
-nekaj, kar dela senco z južne strani - tisti kao leseni senčniki podobni roletam, ki ob nižjem soncu (zima, jutro) prepuščajo svetlobo, ob višjem pa ga zadržijo (na mansardi težko izvedljivo, razen če posadiš par 20m dreves)
-limonada

tsh2 ::

jaz imam ponoči okno na stežaj odprto in se kar lepo ohladi. sicer gredo komarji not ampak trenutno lažje prenašam komarje pike kot vročino. no saj za komarje pa vklopim tistega odganjalca, pri odprtem oknu se že prezrači soba da ne diham samo tistega sranja. ko sonce vzide pa zaroletam, in ostane hladno večino dneva. soba je na zahodni strani, nisem pa čisto na podstrešju. ko zidaš bajto je nujno treba narediti eno nadstropje pod zemljo. potem se pa seliš, poleti pod zemljo, pozimo na podstrešje.

Okapi ::

Vsake pol ure skočiš pod tuš, pa gre:-)
Drugače pa mi celo noč ventilator piha hladnejši zrak v stanovanje, ob sedmih zjutraj pa zaprem okna in spustim rolete (in grem nazaj spat, ker delam ponoči).

O.

Galaxy ::

Jaz si sploh ne predstavljam življenja poleti brez klime... 38C in 40% vlažnost - nehumani pogoji...

Wasted ::

Si ded al si baba? :)) Klima je že kul, ampak brez klime tudi ni taka sila ;).
When I'm done there will be nothing left of you...

elmika ::

tus vsake pol ure in ventilator,ali pa si kupi klimo temperaturo nastavis na 25 zraven ti bo rzvlazilo prostor in bo obcutno boljse,sinusi bodo pa tudi preziveli

vendar

glej

da

bo

klima

dovolj

mocna

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: elmika ()

Wasted ::

Tuš vsake pol ure? Če rabiš 5 min, da se stuširaš pa obrišeš, porabiš v 17 ali 18 urah (če enih 6 ali 7 ur spiš) za tuširanje koliko? 90 min? Uro pa pol? Ne se hecat ... :))
When I'm done there will be nothing left of you...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wasted ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eco Cooler vs. Prenosna klima

Oddelek: Loža
259949 (8690) Okapi
»

zakaj nimamo belih/srebrnih streh/sten

Oddelek: Loža
438178 (6295) sef_gendale
»

na kolko mate nastavljeno klimo?

Oddelek: Loža
418640 (6931) m0LN4r
»

Kako ohladiti sobo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15743751 (35799) energetik
»

Vročina! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16214615 (10447) nekdo_02

Več podobnih tem