» »

Naša pravica?

Naša pravica?

Ashrack ::

V megahitu sm kupu neko komponento ki pa na moji konfiguraciji ne deluje najbojle! Drgac s komponento ni nič narobe saj sm jo sprobal pri frendu! Zdj me pa zanima ali jo lahko vrnem nazaj in dobim keš nazaj!

K od prfokse za Gospodarsko poslovanje sm enkrat ujel da v 8dneh od datuma nakupa lahko stvar vrnem in mi morajo vrnit denart nazaj.
Komponento sm pa kupil v soboto!
....
  • zaklenil: Zheegec ()

frenk ::

ja kolkr jest vem tole z osmimi dnemi drži ampak ne vem pa če za vse produkte:\

Aspirinix ::

Al ti bodo pa skušali uturiti kako drugo stvar. Običajno jim uspe.

Zheegec ::

8 dni po nakupu imaš še "super garancijo", tako da lahko brez obrazložitve zadevo -- seveda nepoškodovano -- vrneš. Rabiš seveda račun.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MadMicka ::

To, da lahko meni nič, tebi nič vrneš blago v 8 dneh, ni res. Nič kaj takega, kot je "super garancija", ne obstaja. Če ti v štacuni kupiš blago, ga oni niso dolžni vzet nazaj, razen če nima kake napake. Je pa res, da gredo običajno na roko kupcu in mu blago, ki je sicer ok, zamenjajo.

To za 8 dni, velja le za posebne vrste prodaj: npr. kup na obroke, kup preko pošte itd., ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

bosstjann ::

ta garancija je če ti komponenta ne ustreza te ne zadovoljuje jo laho vrneš

nakup preko pošte ima pa rok 15 dni od dneva prevzema

Keyser Soze ::

Jaz bi pa rekel, da bi moral prodajalec pojasniti kaj potrebuje komponenta za normalno delovanje, ter ga opozoriti na morebitne neskladnosti z določeno opremo. Kar je pri naših trgovinah prava redkost.

Če stvar ne deluje kot bi morala, potem nima tistih lastnosti, ki jih je kupec pričakoval. Ti si kupoval zadevo, ki bo normalno delovala na tvoji konfiguraciji. Tega pa pač nisi dobil.

Zato mislim, da lahko neseš komponento mirne duše nazaj in prosiš/zahtevaš nazaj denar.

Mislim, da ti bodo to rade volje storili. Če so kolikor toliko spodobna in konkurenčna firma.
OM, F, G!

MadMicka ::

bostjan, ne vem, kje si dobu ta rok. Jaz gledam Zakon o varstvu potrošnikov in tam piše, da lahko kupec odstopi od pogodbe v 8 dneh po prejemu blaga. V tem času mora poslati prodajalcu ustrezno besedilo, v 15 dneh pa mora vrniti blago. Če bi samo vrnu blago po izteku 8 dni, pogodba velja!

Dejstvo je, da nekakšna "super garancija", kot jo zgoraj omenjate, ne obstaja, razen če prodajalec izrecno zapiše, da lahko kupec kadarkoli, brez razloga blago vrne.

perci ::

Micka, to da vrne blago je konkludentno ravnanje in IMHO šteje za odstop od pogodbe.

bosstjann ::

Pri nakupu preko interneta, kataloga ... ti izdelka nisi vedel takoj zato tudi podalšan rok za odstop od pogodbe.

(zato pa tudi v top-shopu vedo oglašujejo 15 dni denar nazaj TO MAJO DRUGAČ PO ZAKONU DOLOČENO (tako kot una fora olje brez holesterola čeprav rastlinsko olje nima sploh nobeno holesterola)

MadMicka ::

Perci, poglej 43. člen, 3. odst. ZVPot. Šteje se, da kupec od pogodbe odstopa, če v roku 8 dni vrne blago prodajalcu. Ravno zato sem napisal, če vrneš kasneje, pogodba še vedno velja.

Če pa kupec v roku 8 dni poda pisno odstopno izjavo, pa mora v roku 15 dni vrniti blago. Če ga ne vrne, pogodba sicer ne velja, vendar je podana kupčeva odškodninska odgovornost. Tako jaz zastopim zadevo.

bostjan, ce tako oglasujejo v top shopu, to velja za njih. V zakonu pa je nekoliko drugače, manj ugodno za kupca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

bosstjann ::

je jem zdejle še en krat prevetu in drži tako kot pravi micka
Zdej nevem ali so člen spreminjali ali so ga nekateri samo površno prebrali

43. člen



Pri prodaji blaga po pošti ima potrošnik pravico, da v osmih dneh po prejemu blaga podjetju pisno sporoči, da odstopa od pogodbe.
Če je potrošnik blago že prejel in od pogodbe odstopi, mora blago nepoškodovano in v nespremenjeni količini odposlati podjetju v petnajstih dneh po sporočilu iz prejšnjega odstavka, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.
Vrnitev prejetega blaga podjetju v osmih dneh po prejemu se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

V-i-p ::

Kako so nekateri še naivni :) V Sloveniji lahko VSE KAR KUPIŠ (razen kruha no ;) brez obrazložitve vrneš v 8ih dneh, pa naj bo to telefon, računalnik, fotelj za staro mamo ali pa vrtna uta za strica iz amerike. Resno, izvzeti so seveda higienski pripomočki, spodnje perilo in take reči, ker ščetke pač ne moreš dat nazaj potem ko si si 8. dni zobeke krtačil z njo...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

MadMicka ::

Ja, V-i-p, jaz sm mogoče naiven in dejstvo je, da ne vem vsega.

Prosim, da mi poveš v katerem zakonu in v katerem členu piše, da lahko vrnem, kar sem kupil v roku 8 dni (razen kruha).

Če ne veš, pol raj ni treba nič napisat.

Ashrack ::

Mislim da ima VIP prou! Ker sm tud vprasal mojo prfokso za GPO in in je rekla da je kao ZOR(zakon o obligacijskih razmerah) ki ima podvejo za varstvo potrosnika in v njej je določeno da ima uporabnik 8dni časa da vrne!!!
....

MadMicka ::

Prfokso za GPO? Kaj je ze to? In kera šola?

p.s.: povej prfoksi, da pojma nima :)

Ashrack ::

Ekonomska srednja! GPO-gospodarsko posloivanje!
....

MadMicka ::

Aja sej res, včasih se je pa rekl gospodarsko poslovanje s korespondenco, kratica je bla mal drugačna se mi zdi..

drugač, zdej nimamo več ZOR-a, ampka OZ (obligacijski zakonik) in dalje varstvo potrošnika je bistveno bolj podrobno in za potrošnika bolj ugodno urejeno v ZVPot (zakon o varstvu potrošnikov).

perci ::

Perci, poglej 43. člen, 3. odst. ZVPot. Šteje se, da kupec od pogodbe odstopa, če v roku 8 dni vrne blago prodajalcu. Ravno zato sem napisal, če vrneš kasneje, pogodba še vedno velja.


Ma ja, butec sem slabo prebral, razumel sem te, da ce vrnes v roku 8ih dni pogodba se vedno velja, ce ne pošlješ še pisne izjave.

boštjan ::

Samo vete kako majo ene trgovine napisano to o 8 dneh?No tukaj majo 30dni:
Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga
Kupcu pripada pravica, da v tridesetih (30) dneh vrne kupljeno blago brez kakršnekoli odškodnine. Vendar je kupec dolžan nositi stroške, ki nastanejo pri vrnitvi predmeta nakupa. O nameravanem vračilu mora kupec pisno obvestiti ponudnika, najkasneje v 15-ih dneh od prejetja blaga, in sicer na kontaktni email mimovrste@domenca.com, blago pa vrniti v nadaljnih 15 dneh. Izdelki morajo biti nerabljeni, nepoškodovani in v originalni embalaži. Priložena mora biti kopija računa in v celoti izpolnjen obrazec za vračilo blaga, ki ga kupec prejme v pošiljki z dostavljenim blagom. Možnost vračila ne velja za programsko opremo, zgoščenke, knjige in potrošni material, v primeru, da je bila originalna embalaža odstranjena. Ponudnik vrne celotno kupnino najkasneje v roku 15-ih dni od prejetja vrnjenega blaga.

dejvidlj ::

Hkrati pa v zakonu o varstvu potrošnikov piše, da pravic določenih v tem zakonu ni mogoče spreminjati ali omejevati s pogodbenimi določili. Kar pomeni, da si lahko prodajalec te dodatne omejitve oz. določila pri vrnitvi blaga vtakne v rit, oz. jih lahko tožiš, če se zgovarja na svojo bullshit pogodbeno določilo!
Don`t worry, be happy

darkolord ::

Pomoje da smo v šestih letih to že večkrat razčistili...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo blaga kupljenega preko interneta? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22756954 (5141) Groot
»

Vrniti blago v 8 dneh nakupa? Pravice kupca? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5322808 (14190) RejZoR
»

Kupljen artikel po nakupu znižan za več kot 25% ...

Oddelek: Kaj kupiti
252041 (1435) Yohan del Sud
»

Comtron ne da reklamacije na en mrtvi piksel

Oddelek: Loža
474303 (2777) kuglvinkl
»

prepričati prodajalca in servis???

Oddelek: Pomoč in nasveti
391732 (1076) kuglvinkl

Več podobnih tem