» »

Greta - najstniška aktivistka in dno dna svetovne politike

Greta - najstniška aktivistka in dno dna svetovne politike

Temo vidijo: vsi
««
7 / 15
»»

PacificBlue ::

@pinky
nisem dejansko poslušala grete, ker je plačana, samo to ni tako pomembno kot to, kaj bi se lahko sprožilo, če bi ljudem poklikalo v glavi pa jim ne bo...

a veš s kolkimiljudmi sem se že take stvari pogovarjala, pravijo ja res je, samo naredili pa ne bi nič :(


Smo se znašli v zelo zapleteni situaciji. Ljudje danes brez služb težko preživijo. V službah ustvarjajo produkte, za nas potrošnike. Ne čisto v vseh, ampak v večini. Bi rekel, da okoli 50% stvari, ki jih kupiš v trgovini jih niti ne potrebuješ.

Niti malo nismo racionalni. Ugodje in navidezna sreča zaradi materialnih dobrin je gonilo. V tem občutijo ljudje varnost.

p1nky ::

@dronyx
lahko pogledaš še na drug način:
ČE bi bilo (pa ne bo) v ponedeljek dopoldne v LJ pol miljona jeznih ljudi, ima vlada 2 izbiri:
- jim vsaj delno ugodi
- nanje pošlje vojsko (ta varianta bi bila v s koreji, pa še marsikje sigurno, pri nas pa malo dvomim da bi se to zgodilo, ampak seveda mi kot 1 država ničesar ne bi mogli zares spremeniti, tudi če bi želeli)

Država pač ne more stati.

AMPAK: tega ljudje nikoli ne bodo naredili.

Sam pa ne moreš nič, lahko ti je samo žal, da se sploh zavedaš teh stvari in nisi kot večina, ki se jim sladko j... in se ne sekirajo za te stvari

btw, zakaj ste nekateri mnenja, da potem ne bi mogli živeti? A delamo in imamo službe da proizvedemo stvari in pogoje, ki jih rabimo za življenje, ali imamo službe zaradi služb? Službe bi se v tem primeru spremenile (kar naenkrat recimo bi bilo dovoljzdravnikov, ljudi, ki skrbijo za otroke, starejše, nepokretne.... bolj eko gojijo hrano, ma služb (in to veliko pomembnejših!) kolikor jih hočeš...

In ja, ta mala sreča, ko si nekaj kupiš, je za večino opravičilo, da je ureditev prava. Racionalnost zgleda ni splošna odlika človeštva

          ::

Cruz je izjavil:

Res je, ampak je pa lepo, da bodo (nekateri) mladi imeli vkoreninjeno ekologijo.


Ne skrbi, enkrat bodo odrasli.

dronyx ::

Verjetno jih je veliko izmed nas v nekem trenutku ugotovilo, da smo prišli v nek svet, ki ni idealen, kjer je veliko stvari nelogičnih, napačnih, v nasprotju z našimi ideali in razumevanjem dobrega in slabega. Ampka potem pa ugotoviš, da sta samo dve poti. Ali se sekiraš za vse te probleme, ki jih nate projecirajo seveda tudi mediji in si ves čas zagrenjen, ali pa se sprijazniš s svetom, takšnim kot je in poskušaš teh nekaj "sekund", ko imaš občutek, da si živ, čim bolje izkoristiti. Precej težka dilema, kaj? :))

Če je tole res kdo projektiral mu je potrebno priznati vsaj to, da ima vrhunsko domišljijo in dober smisel za črni humor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

PacificBlue ::

Živeli bi lahko, celo bolje. Samo težko se je odreči stanju, katerega si navajen. Podobno, kot nekdo, ki ima duševne težave, pa ne more iz tega, čeprav se zaveda, kako je biti normalen. Navajen je trpljenja in niti ne poskuša zapustiti tega stanja.

dronyx ::

PacificBlue je izjavil:

Živeli bi lahko, celo bolje. Samo težko se je odreči stanju, katerega si navajen. Podobno, kot nekdo, ki ima duševne težave, pa ne more iz tega, čeprav se zaveda, kako je biti normalen. Navajen je trpljenja in niti ne poskuša zapustiti tega stanja.

Pri veliki večini duševnih težav gre za takšne ali drugačne okvare v delovanju možganov. Torej ne more "kar zapustiti tega stanja", tako kot ne more nekdo, ki je hrom, kar shoditi samo zato, ker vidi, kako drugi hodijo.

KG-348 ::

Večina je slabo seznanjena s podnebno problematiko, ker gre za postopen proces in zato tudi ni pripravljena na manjši standard, kot ga ponuja kapitalizem. Jaz menim, da bodo prihodnje generacije doživele hude pretrese, ker se temu ne bomo izognili. Reševat se bo začelo ko bodo ljudje videli da ne bo šlo drugače

ali pa se sprijazniš s svetom, takšnim kot je in poskušaš teh nekaj "sekund", ko imaš občutek, da si živ, čim bolje izkoristiti. Precej težka dilema, kaj?


Tako je, in zaradi tega udobja "podnebne krize" ne bomo rešili.

tikitoki ::

Ne skrbi, nizji standard prihaja, je neizogiben. Preprecil bi ga lahko zgolj neverjeten preboj v tehnologiji, kar je malo verjetno. No, upanje umre zadnje.

p1nky ::

Sem prepričana, da je projektirano, samo je predolga tema to, da napišem vse zakaj... Tisti, ki to delajo, živijo zelo dobro.

Meni je žal težko biti navdušena in ignorantska, ko gledam take stvari, čeprav vem, da s tem nič ne spremenim. Je pa res, da če si to rečemo vsi, smo pač potem sigurno na poti, kjer ne bomo spremenili ničesar... Saj nekaj časa je šlo, samo v nedogled si pa ne morem na silo zatiskati oči.

In kot je PacificBlue napisal, bi živeli bolje, ker mislim, da je večini ljudem vseeno pomembnejše, da imajo nekaj več časa, lahko mirno živijo in se imajo lepo, da ni problema, kaj bo, ko boš star, bolan, itd... vse bi lahko imeli, za vse, živeli odlično... samo ja, zaradi trenutnega udobja se nam ne da potrudit za spremembe.

Pač tako je v svetu, kjer je bolj pomembno, ali ima nekdo dekolte ali pa smešne hlače, mogoče prenaglas govori ali pa se čudno smeje, kot to, kakšna oseba sploh je... malo mimo za to temo sicer, samo tako nekako ljudje večinoma delujemo, pomembne so vse nepomembne malenkosti, za zares pomembne stvari se pa nihče ne sekira. In to se prenaša na vsa področja življenja.

KG-348 ::

Prihaja, vendar zelo počasi in postopoma

dronyx ::

KG-348 je izjavil:

Večina je slabo seznanjena s podnebno problematiko...

Če bi ti vsaki dve leti neurje odneslo streho bi verjetno vedel, da je nekaj narobe. Tako pa so te podnebne spremembe precej imaginarne. Vsake toliko časa prebereš, da se ozračje statistično gledano segreva in da je kriv CO2. Ampak hkrati pa vsake toliko časa prebereš tudi to, da je segrevanje in hlajenje ciklični pojav na tem planetu, ki je obstajal pred človekom. Ampak baje se sedaj segreva precej hitreje, kot bi bilo to naravno. Potem pišejo da se gladina morja hitro dviguje. Na drugi strani imajo visoko vrednost parcele ob morju in dobiš hipotekarne kredite za 30, 40 let. Ali torej banke ne vedo, da bodo te parcele pod vodo, ali pa se kljub temu voda le ne dviga tako, kot eni govorijo?

Skratka, težko je biti zares seznanjen s to problematiko. Lahko si samo zmeden.

Obstaja pa še en pojav, za katerega pa je nedvomno zaslužen človek in je po moje pa sramota za civilizacijo. To je izumiranje živalskih vrst zaradi našega poseganja v naravo. Ko gledaš slike živali, ki so že izumrle ali pa jih obstaja samo še par kje v ujetništvu, zaradi človeškega poseganja v naravo, ti mora iti na jok. Ko recimo sekajo drevesa v Južni Ameriki ali Afriki je za živali to tako, kot če bi nam kdo rušil cela mesta. Tale prizor iz filma Matrica lepo opiše problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Tole članek na temo izumiranja vrst.

Tole pa verjetno najbolj slavna, v naravi praktično že izumrla vrsta:



Svetovno znana je postala po risanki Rio.

maco-maco ::

Pa saj za to večno rast ne potrebujemo proizvajat nepotrebnega šrota. Je še polno stavi, katere bi bilo fino raziskat, naredit in se bodo tudi neke nove službe našle, pa tudi krajši delavnik ne bi bil napačen. Tako da tukaj sploh ne vidim priblema, da ne bi imeli te rasti, ki si jo tudi kapital želi. Bolj je šlo narobe najbrž to, da je prevelik del kapitala ostal v nekih zastarelih zadevah oziroma je pri teh panogah rast nabijal na povsem napačen način, namesto da bi se počasi selil v naprednejše zadeve.
Kaj?

dronyx ::

Še citat iz članka na rtvslo.

Zbrali smo se, da bi počastili spomin na vse tiste, ki smo jim s svojimi nepremišljenimi dejanji družno pomagali na pot brez vrnitve. Da bi se spomnili tistih, ki jih ni več med nami, tistih, ki smo jih v svoji človeški sebičnosti, pohlepu in namišljeni vsemogočnosti brezobzirno poteptali in zavrgli kot ničvredno blago, kot nebodigatreba, kot oviro v našem hlepenju po neskončni rasti naših dobičkov, v nebrzdani težnji po obvladovanju divjine in njenem udomačevanju, v brezobzirnem izkoriščanju naravnih virov in neskončnih zahtevah globalnega kapitalističnega sistema po stalni rasti in z njo povezani vse večji potrošnji.


Biolog Tom Turk

Problem seveda ni samo globalno segrevanje.

Miki N ::

Nobena industrija si v resnici ne ŽELI proizvajati odpadkov (ali neuporabnih izpustov v atmosfero).

Nihče si ne ŽELI biti potraten - VSI bi najraje izdelovali z najboljšim izkoristkom vhodnih surovin in najmanjšo vloženo energijo - za izhodni izdelek, ki ga ljudje želijo. Idealno 100%.

Rešiš ta tehnološki problem in rešiš svet.

Učinkovita ekonomija je najboljši zaveznik ohranjanja okolja.

Jarno ::

Še malce blagega eko-mačizma...promovitati je potrebno tudi javni prevoz in obnovljive vire ter seveda ustrezno, razgradljivo embalažo.


Imo se mora začeti pri embalaži. Več stekla in manj plastike. Za pločevinke nisem prepričan.
Drugače pa tko, če ima lahko Donnie svoj team, ga lahko ima tudi Greta.
Samo tole s tožbami se mi pa zdi random...
#65W!

imagodei ::

dronyx je izjavil:

Ja, ti otroci pač še ne razumejo, da dejansko o usodi sveta in planeta odloča 0,1 populacije, tako imenovanih evolucijskih zmagovalcev, ne pa sosedov Lojze, ki vsake toliko časa odvrže kakšno polivinil vrečko v naravo ali zakuri kurilca za gretje. Evolucijski zmagovalci so pa produkt evolucije in ne nas. Upam da bo to nekoč nekdo znal razložiti tudi jezni Greti.

Aja, ti si tudi eden takih, kot je moj tast... Ko se razjezi, da kmet iz soseščine pri pripravi ene bale sena porabi več polivinila, kot ga on (torej moj tast) porabi v celem letu pri nakupu vrečk v trgovini.

No, moj tast ima vsaj 10 let star mobitel doma, še prav nič smart ni. Kako pogosto pa ti menjaš svoj telefon? Ali mora za trajnostno potrošnjo tudi skrbeti 0,1% populacije? Le koliko kobalta je šlo za baterije tistih smartphonov, ki si jih lasti 0,1% populacije? In koliko za tiste, ki si jih lasti preostalih 99,9%? Pa kam bomo z vsemi odpadnimi telefoni, baterijami?

(Aja, ne bo pri tebi na vrtu, to je pa tudi edino, kar je važno, right?)
- Hoc est qui sumus -

dronyx ::

imagodei je izjavil:

Ali mora za trajnostno potrošnjo tudi skrbeti 0,1% populacije?

0,1% populacije narekuje tempo, kar seveda potem vpliva tudi na to, kako pogosto ti menjaš avtomobile ali mobilne telefone.

imagodei ::

p1nky je izjavil:

samo to niso krivi kitajci, ampak politika oz tisti ki imajo moč, ljudje pa so krivi, ker to vse pasivno sprejemajo in ni nobene volje za spremembe

Ljudje smo krivi, da to kupujemo. Da rajši kupimo v Hoferju 3 pare poceni kitajskih čevljev, ki vsi skupaj ne zdržijo niti 2 leti, namesto da bi kupovali dražje, kvalitetnejše čevlje, ki bi zdržali 3 leta ali več. Šur, take danes težko dobiš, pa še dražji so kot včasih, ker so mnogi kvalitetni proizvajalci čevljev propadli, ker smo ljudje raje kupovali zanič, poceni kitajsko robo, ki pa v končni fazi porabi več virov in sproducira več smeti.

Dokler vam tega nismo povedali, ste se lahko pretvarjali, da ne razumete. Zdaj pa razumete, pa se ne morete več pretvarjat. Kakšen bo torej vaš izgovor naslednjič, ko boste v trgovini kupili novo PVC vrečko?

dronyx je izjavil:

imagodei je izjavil:

Ali mora za trajnostno potrošnjo tudi skrbeti 0,1% populacije?

0,1% populacije narekuje tempo, kar seveda potem vpliva tudi na to, kako pogosto ti menjaš avtomobile ali mobilne telefone.

To ne drži docela. Lahko hodiš po svetu kot zombi, gledaš reklame in jamraš, da so drugi krivi. Lahko pa začneš pri sebi in namesto na vsaki 2 leti, svoj telefon menjaš na 4 leta. Za začetek.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

dronyx ::

imagodei je izjavil:

To ne drži docela. Lahko hodiš po svetu kot zombi, gledaš reklame in jamraš, da so drugi krivi. Lahko pa začneš pri sebi in namesto na vsaki 2 leti, svoj telefon menjaš na 4 leta. Za začetek.

Če pa rečem da imam 15 let star avto (nekoliko manj) boš pa rekel, da onesnažujem okolje bolj, kot če bi kupil novega, ker imajo novi manj izpustov. Ampak tudi proizvodna avtomobilov ni brez vpliva na okolje. Nenazadnje za karkoli naredit potrebuješ neko energijo v različnih oblikah.

Miki N ::

Jarno je izjavil:


Imo se mora začeti pri embalaži. Več stekla in manj plastike. Za pločevinke nisem prepričan.



Ravno pločevinke so najbolj "eko"!!

Kovine so trenutno praktično edine surovine, ki se jih da dejansko reciklirati v smislu, kot jih večina ljudi razume. Z malo rezerve lahko rečemo, da se da kovine reciklirati "neskončno". In to ni samo fraza - aluminij v "pločevinki" pijače v trgovini je DEJANSKO zelo verjetno prišel delno iz recikliranih "pločevink". To je dejstvo.

Po drugi strani PET recimo se tipično lahko reciklira največ 1x - vendar ne več v izvorni artikel ampak v industrijsko surovino za palete, pakirne elemente ipd., pogojno za umetna vlakna (tudi za oblačila) ipd. Skratka, plastenka pijače v trgovini GOTOVO NI iz recikliranega materiala. Garantirano. Razlog je da se prozornega PET trenutno ne da proizvajati drugače kot iz izvorih surovin - lahko se jih sicer porabi v nižjie kvalitetnih izdelkih in mogoče v barvnih plastikah, ne bom trdil, mogoče so šle stvari malo naprej. Teoretično (proizvajalci so dokaj skopi z informacijami) se da "belo" plastiko reciklirati nazaj v belo, samo v praksi se to ne izide in gre kvečjemu enkrat še v temno, v najboljšem primeru. So tudi mehanično slabše kvalitete.

Povzetek: če ste "eko", pijte iz "piksen". Absolutno najbolj reciklabilna embalaža danes!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

imagodei ::

dronyx je izjavil:

Če pa rečem da imam 15 let star avto (nekoliko manj) boš pa rekel, da onesnažujem okolje bolj, kot če bi kupil novega, ker imajo novi manj izpustov. Ampak tudi proizvodna avtomobilov ni brez vpliva na okolje. Nenazadnje za karkoli naredit potrebuješ neko energijo v različnih oblikah.

Bolj kot 15 let star avto se meni osebno zdijo problem tiste dobrine, ki jih menjamo precej hitro. Tudi telefoni, tablice, računalniki... V določenih primerih nas res silijo v pogosto menjavo s tem, ko so izdelki nalašč oblikovani tako, da zdržijo 5 let: pralni, pomivalni stroji, ipd. Ampak se jih pogosto da zrihtat z malo iznajdljivosti in poznavanjem kakšnega lokalnega mojstra (ne pooblaščenega serviserja). Je pa seveda ob napaki, ko pokličeš serviserja in ko ti reče, da se ne splača popravljat, najlažje pohitet v "Merkur" po novo napravo. Ker, valjda, kdo pa bo 2 tedna nogavice in spodnjice na roke pral, preden dobiš iz E-Baya nadomestni neoriginalni del (ali pa nosil k staršem prat - nezaslišano!)

Miki N je izjavil:

Povzetek: če ste "eko", pijte iz "piksen". Absolutno najbolj reciklabilna embalaža danes!

Grozljivo, da pri nas trgovine še vedno ne jemljejo pločevink. Na Hrvaškem že ohoho dolgo pobirajo "povratnu naknadu" za pločevinke.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

kuall ::

To je naloga države, da obdavči stvari, ki bolj onesnažujejo ali so bolj nezdrave.
Ampak problem z državo je ta, da smo tu še malo v srednjeveških časih, ko je bila glavna naloga države pobiranje davkov zato, da je 1% ljudi živelo dobro, ostali pa so morali cele dneve delat, da so lahko plačali te davke. Ampak počasi se to spreminja, s kadilskim zakonom, zdaj prepovedjo vrečk. Ampak to se res presenetljivo počasi spreminja. Enkrat bodo minili časi, ko prideš v trgovino in vidiš polne police nezdrave hrane, sladkarij. To bo enkrat tako čudno kot je zdaj čudno v kakšnih starih filmih videt ljudi kaditi notri. Tudi kajenje na javnih površinah bi morali prepovedat, ker greš kam ven na zrak in moraš vohat tiste smrdljive cigaretne dime.

dronyx ::

Kar se tiče plastike sem bil presenečen, da mi na tisoče ton odpadne plastike izvozimo v Indonezijo. Torej praktično na drugi konec sveta. Oni pa verjetno to nekam zakopljejo in je problem rešen. Komunalno podjetje se pa hvali z "Zero waste". Črni humor vse skupaj. ;((

Miki N ::

imagodei je izjavil:


Grozljivo, da pri nas trgovine še vedno ne jemljejo pločevink. Na Hrvaškem že ohoho dolgo pobirajo "povratnu naknadu" za pločevinke.


Ja samo še vedno se reciklirajo - tudi v Sloveniji (ali se saj zbirajo in izvozijo z dobičkom). Alu embalaža je edini komercialno zanimivi "odpadek" - to da ni kavcije v Sloveniji ga dela samo še bolj zanimivega - več ostane predelovalcu. ;)

Po drugi strani: kakršnekoli folije (vrečke, ovoji) so totalna izguba, samo otežujejo in kontaminirajo še tisto malo recikliranja PET kar ga je.

Kakorkoli... strategija recikliranja PET bo na neki točki MORALA vključevati sežiganje dela mase. Avstrijci so recimo to dojeli že desetletja nazaj in stvar deluje - brez pretirane obremenitve okolja in z ugodno energijsko bilanco (PET je ODLIČNO gorivo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

tikitoki ::

Miki N je izjavil:

Jarno je izjavil:


Imo se mora začeti pri embalaži. Več stekla in manj plastike. Za pločevinke nisem prepričan.



Ravno pločevinke so najbolj "eko"!!

Kovine so trenutno praktično edine surovine, ki se jih da dejansko reciklirati v smislu, kot jih večina ljudi razume. Z malo rezerve lahko rečemo, da se da kovine reciklirati "neskončno". In to ni samo fraza - aluminij v "pločevinki" pijače v trgovini je DEJANSKO zelo verjetno prišel delno iz recikliranih "pločevink". To je dejstvo.

Po drugi strani PET recimo se tipično lahko reciklira največ 1x - vendar ne več v izvorni artikel ampak v industrijsko surovino za palete, pakirne elemente ipd., pogojno za umetna vlakna (tudi za oblačila) ipd. Skratka, plastenka pijače v trgovini GOTOVO NI iz recikliranega materiala. Garantirano. Razlog je da se prozornega PET trenutno ne da proizvajati drugače kot iz izvorih surovin - lahko se jih sicer porabi v nižjie kvalitetnih izdelkih in mogoče v barvnih plastikah, ne bom trdil, mogoče so šle stvari malo naprej. Teoretično (proizvajalci so dokaj skopi z informacijami) se da "belo" plastiko reciklirati nazaj v belo, samo v praksi se to ne izide in gre kvečjemu enkrat še v temno, v najboljšem primeru. So tudi mehanično slabše kvalitete.

Povzetek: če ste "eko", pijte iz "piksen". Absolutno najbolj reciklabilna embalaža danes!


Seveda, se nisi slisal za steklenice?

Miki N ::

tikitoki je izjavil:

Miki N je izjavil:

Jarno je izjavil:


Imo se mora začeti pri embalaži. Več stekla in manj plastike. Za pločevinke nisem prepričan.



Ravno pločevinke so najbolj "eko"!!

Kovine so trenutno praktično edine surovine, ki se jih da dejansko reciklirati v smislu, kot jih večina ljudi razume. Z malo rezerve lahko rečemo, da se da kovine reciklirati "neskončno". In to ni samo fraza - aluminij v "pločevinki" pijače v trgovini je DEJANSKO zelo verjetno prišel delno iz recikliranih "pločevink". To je dejstvo.

Po drugi strani PET recimo se tipično lahko reciklira največ 1x - vendar ne več v izvorni artikel ampak v industrijsko surovino za palete, pakirne elemente ipd., pogojno za umetna vlakna (tudi za oblačila) ipd. Skratka, plastenka pijače v trgovini GOTOVO NI iz recikliranega materiala. Garantirano. Razlog je da se prozornega PET trenutno ne da proizvajati drugače kot iz izvorih surovin - lahko se jih sicer porabi v nižjie kvalitetnih izdelkih in mogoče v barvnih plastikah, ne bom trdil, mogoče so šle stvari malo naprej. Teoretično (proizvajalci so dokaj skopi z informacijami) se da "belo" plastiko reciklirati nazaj v belo, samo v praksi se to ne izide in gre kvečjemu enkrat še v temno, v najboljšem primeru. So tudi mehanično slabše kvalitete.

Povzetek: če ste "eko", pijte iz "piksen". Absolutno najbolj reciklabilna embalaža danes!


Seveda, se nisi slisal za steklenice?


Stekla je preveč. Pri proizvodnji novega stekla sicer res NUJNO rabiš NEKAJ recikliranega ampak ne sme preseči deleža v rangu.. recimo 10% (poljudno).

Pri kovinah je to razmerje BISTVENo boljše - aluminij se da praktično porabiti v celoti z izrednimi energetskimi prihranki - ni primerjave sploh.

Še boljše so težke kovine: svinec v avtomobilskem akomulatorju je prakitično 100% (spet poljudno) recikliran. Postopek je tudi izredno enostaven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

tikitoki ::

Od kje tebi take dezinformacije? Steklene flase ocistijo in ponovno uporabijo. Al ti mislis, da imas povratno stkeleno embalazo, ker jo rabijo za reciklazo?


Kar se tice same reciklaze pa:
Glass is 100% recyclable and can be recycled endlessly without loss in quality or purity - something few food and beverage packaging options can claim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Miki N ::

tikitoki je izjavil:

Od kje tebi take dezinformacije? Steklene flase ocistijo in ponovno uporabijo. Al ti mislis, da imas povratno stkeleno embalazo, ker jo rabijo za reciklazo?


Tega je danes vedno manj. Se je pa včasih res več uporabljalo - najlažje si prepoznal direktno uporabljeno stekleno embalažo po "zbrušenem pasu", ki je nastal pri avtomatskem pranju. Če tega ni, si lahko skoraj prepričan, da ni šla čez ta proces. Gotovo ima recimo Pivovarna Union še vedno to linijo, sam se še spomnim zbrušenih "mat" Coca Cola steklenic - ampak resno, to je stvar preteklosti, večinoma je steklena embalaža danes iz steklarne, ki kot rečeno porabi določen del recikliranega stekla (je NUJNA surovina).

In ne nikakor se ne da staliti 100% stekla nazaj v steklo (ok, teoretično, če bi zbiral iste barve), to je dezinformacija. Moraš dodati nov surov material. Govorim za steklenice za pijačo - mogoče pa se da porabiti kot drugo steklo? Ne pozabi tudi na barvno steklo in belo steklo - se ne da mešati.

Podobno je mimogrede pri papirju, samo z drugimi razmerji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

tikitoki ::

Mah skoda casa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Vazelin ::

V stilu
"We have had enough....and uh....anyone else want to answer that question?"

To bi znal pa tut jaz povedat pri 17ih :p
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

tone31 ::

kuall je izjavil:

To je naloga države, da obdavči stvari, ki bolj onesnažujejo ali so bolj nezdrave.
Zato pa Greta protestira, da bodo ljudje izvolili tiste stranke, ki imajo te reči v programih. Ne vem, če si opazil, ampak Trump je do zdaj počel obratno, kazni za onesnaževanje je razveljavil ali jih celo spremenil v nagrade, subvencije za tehnologijo, ki počisti za seboj, je pa ukinil.

kuall ::

Trump ima tako kot večina ljudi neko svojo usmerjenost in potem se čuti dolžnega ravnat vsa svoja dejanja v skladu s to usmerjenostjo. Namesto da bi mau menjaval, vzel kar je dobrega iz obeh političnih polov, tako kot jaz npr. Ampak za kaj takega moraš imeti znanstveno pamet, ne pa politične, ampak razmerje med znanstvenimi in političnimi ljudmi je v družbi ene 10:100.

#000000 ::

Gretica bi lahko začela s kako manjšo nalogo, npr kako porihtati probleme u Švedskoj, ko bi to popedenala, bi potem na zrela leta ko bi jo že vsi poznali kot rešiteljico Švedije, lahko poprijela še za tale projekt, pomoje bi bila bolj uspešna kot bo sedaj ko bo itak še kak teden dva popularna potem pa mrk in bo kaj drugega aktualno, morebiti nek nov Bugatti al pa vsaj Audi BMW ipd. ?

Samael ::

#000000 je izjavil:

Gretica bi lahko začela s kako manjšo nalogo, npr kako porihtati probleme u Švedskoj, ko bi to popedenala, bi potem na zrela leta ko bi jo že vsi poznali kot rešiteljico Švedije, lahko poprijela še za tale projekt, pomoje bi bila bolj uspešna kot bo sedaj ko bo itak še kak teden dva popularna potem pa mrk ...

Ej, dajte se vi že zmeniti malce med seboj. Eni bi jo pošiljali urejati zadeve na Kitajsko, drugim je pa odveč že to, da deluje izven meja svoje države. Samo, da se jamra pa nabija v tri krasne, a?

Evo ti, bravo:

Samael je izjavil:


No saj če bi šla pa na kitajsko bi pa vi isti ljudje (aneda @NMH) tu zaprano jamrali, kaj ima tja za hoditi, pa zakaj tega na domačih tleh ne rešuje ipd. Človek z vami, ki vam je nabijanje v prazno hobi, tu enostavno ne more "zmagati".

#000000 ::

Zakaj na kitajsko, doma ima dela na pretek, enako kot večina v Slo, ampak se vsi brigajo kaj bi bilo treba spremenit v USA, Venezueli, v Čajni in še kje, doma pa v glavah razsulo k da je prejšnji mesec blo konc ww2

          ::

tikitoki je izjavil:

Miki N je izjavil:

Jarno je izjavil:


Imo se mora začeti pri embalaži. Več stekla in manj plastike. Za pločevinke nisem prepričan.



Ravno pločevinke so najbolj "eko"!!

Kovine so trenutno praktično edine surovine, ki se jih da dejansko reciklirati v smislu, kot jih večina ljudi razume. Z malo rezerve lahko rečemo, da se da kovine reciklirati "neskončno". In to ni samo fraza - aluminij v "pločevinki" pijače v trgovini je DEJANSKO zelo verjetno prišel delno iz recikliranih "pločevink". To je dejstvo.

Po drugi strani PET recimo se tipično lahko reciklira največ 1x - vendar ne več v izvorni artikel ampak v industrijsko surovino za palete, pakirne elemente ipd., pogojno za umetna vlakna (tudi za oblačila) ipd. Skratka, plastenka pijače v trgovini GOTOVO NI iz recikliranega materiala. Garantirano. Razlog je da se prozornega PET trenutno ne da proizvajati drugače kot iz izvorih surovin - lahko se jih sicer porabi v nižjie kvalitetnih izdelkih in mogoče v barvnih plastikah, ne bom trdil, mogoče so šle stvari malo naprej. Teoretično (proizvajalci so dokaj skopi z informacijami) se da "belo" plastiko reciklirati nazaj v belo, samo v praksi se to ne izide in gre kvečjemu enkrat še v temno, v najboljšem primeru. So tudi mehanično slabše kvalitete.

Povzetek: če ste "eko", pijte iz "piksen". Absolutno najbolj reciklabilna embalaža danes!


Seveda, se nisi slisal za steklenice?


Si ti morda slišal, kakšne so zahteve za pranje povratnih steklenic pred ponovno uporabo?

zmaugy ::

Greta šola republikanskega kongresnika:



Me zanima kateri od prisotnih desnakićev bi bil sposoben tako zbrane in kvalitetne razprave v ameriškem kongresu. Verjetno bi se vam vaši glaski tresli, kolena bi bila mehka, pot bi lil iz vseh por in iz sebe bi spravili ... en drek.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

dronyx ::

Po drugi strani PET recimo se tipično lahko reciklira največ 1x - vendar ne več v izvorni artikel ampak v industrijsko surovino za palete, pakirne elemente ipd., pogojno za umetna vlakna (tudi za oblačila) ipd.


Opazil sem, kako zanič so zadnje čase nekateri izdelki iz plastike, ne vem pa če je to kaj povezano z reciklažo. Praktično v dveh letih sta mi razpadla tako koš za smeti, kot neka plastična košara za perilo, pa ju nisem nič metal ob tla. Dobesedno sta razpadla oziroma se polomila tako, da sta za v smeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Utk ::

zmaugy je izjavil:

Greta šola republikanskega kongresnika:



Me zanima kateri od prisotnih desnakićev bi bil sposoben tako zbrane in kvalitetne razprave v ameriškem kongresu. Verjetno bi se vam vaši glaski tresli, kolena bi bila mehka, pot bi lil iz vseh por in iz sebe bi spravili ... en drek.

Sej nima nihče nič proti njej, ampak proti tistim, ki jo izkoriščajo.

zmaugy ::

Utk je izjavil:

zmaugy je izjavil:

Greta šola republikanskega kongresnika:



Me zanima kateri od prisotnih desnakićev bi bil sposoben tako zbrane in kvalitetne razprave v ameriškem kongresu. Verjetno bi se vam vaši glaski tresli, kolena bi bila mehka, pot bi lil iz vseh por in iz sebe bi spravili ... en drek.

Sej nima nihče nič proti njej, ampak proti tistim, ki jo izkoriščajo.


Mislim da komur še ni jasno, da mladenka to počne iz lastne iniciative in na lastno željo, ta rabi en reality check.
Seveda je pa večini trumptardov to jasno, ampak morajo kot papagaji ponavljati talking points iz WH.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Leif ::

Menda je treba poslušati znanstvenike, ne senzacionalistčnih novinarjev in 16 letnih high school droputov.



https://t.co/GDd03XQeMa?amp=1

Utk ::

Mislim da komur še ni jasno, da mladenka to počne iz lastne iniciative in na lastno željo, ta rabi en reality check.
Seveda je pa večini trumptardov to jasno, ampak morajo kot papagaji ponavljati talking points iz WH.

Si že tako star, da si pozabil kako je bit star 16? Takrat si bolj pameten kot cel svet, in vse bi spremenil, to ni nič čudnega niti novega. Hvala bogu se večine najstnikov ne posluša. To deklo bomo en čas poslušali, potem bo pa vse po starem.

Bwaze6 ::

Leif je izjavil:

Menda je treba poslušati znanstvenike, ne senzacionalistčnih novinarjev in 16 letnih high school droputov.



https://t.co/GDd03XQeMa?amp=1


Jumping right in to use a paper that is:

-Not peer reviewed
-Written by someone not in the field whatsoever. A known fringe "researcher" btw
-Is riddled with 2-bit mistakes
-Sources its own author for most references
-Has the presentation of an 8th grade science project.


First signatory:

Augustinus Johannes "Guus" Berkhout (born 1940) is a Dutch engineer. He has worked for Shell in the oil- and gas industry and served as professor of acoustics, geophysics and innovation management at Delft University of Technology between 1976 and 2007.


Skratka, propagandno sporočilo naftne industrije.

zmaugy ::

Utk je izjavil:

Mislim da komur še ni jasno, da mladenka to počne iz lastne iniciative in na lastno željo, ta rabi en reality check.
Seveda je pa večini trumptardov to jasno, ampak morajo kot papagaji ponavljati talking points iz WH.

Si že tako star, da si pozabil kako je bit star 16? Takrat si bolj pameten kot cel svet, in vse bi spremenil, to ni nič čudnega niti novega. Hvala bogu se večine najstnikov ne posluša. To deklo bomo en čas poslušali, potem bo pa vse po starem.

Ko sem bil sam star 16 let... recimo zgolj da ne bi mogel tako suvereno v tujem jeziku nastopati pred ameriškim kongresom kot to dela ona.
In če se bi večina sama sebe vprašala o tem, bi verjetno imeli zase enak odgovor, plus da bi za večino bil takšen odgovor tudi v odraslih letih. Tako da je opletanje z “otrokom z motnjo v razvoju”, z “avtističnim otrokom, ki ga izkoriščajo” in podobnimi neumnostmi res neokusno in neumestno.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Leif ::

Bwaze6 je izjavil:

Skratka, propagandno sporočilo naftne industrije.


Če kaj ne paše v vašo agendo, je pa res preprosto ovreči. Mora biti naftna industrija odzadaj lol, to je odgovor na vse.

Medtem na vrhu IPCCja sedi Exxonov človek, čudno da upoštevate njihove izsledke :). Ni videti da bi okoljski ukrepi kakorkoli škodovali naftni industriji, kvečjemu ji koristijo. Plin za backup renewablov se super prodaja.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hoesung...

Utk ::

zmaugy je izjavil:

Utk je izjavil:

Mislim da komur še ni jasno, da mladenka to počne iz lastne iniciative in na lastno željo, ta rabi en reality check.
Seveda je pa večini trumptardov to jasno, ampak morajo kot papagaji ponavljati talking points iz WH.

Si že tako star, da si pozabil kako je bit star 16? Takrat si bolj pameten kot cel svet, in vse bi spremenil, to ni nič čudnega niti novega. Hvala bogu se večine najstnikov ne posluša. To deklo bomo en čas poslušali, potem bo pa vse po starem.

Ko sem bil sam star 16 let... recimo zgolj da ne bi mogel tako suvereno v tujem jeziku nastopati pred ameriškim kongresom kot to dela ona.
In če se bi večina sama sebe vprašala o tem, bi verjetno imeli zase enak odgovor, plus da bi za večino bil takšen odgovor tudi v odraslih letih. Tako da je opletanje z “otrokom z motnjo v razvoju”, z “avtističnim otrokom, ki ga izkoriščajo” in podobnimi neumnostmi res neokusno in neumestno.

To da so pomembni tisti, ki znajo nekaj povedat, namesto tistih, ki znajo kaj naredit, je del problema, ne pa rešitve. Vsi bi samo palamudili, ko pa treba prepovedat ice avte, bolj omejit škropiva, embalaže, pa tudi čisto navadno šaro, ki jo nihče ne potrebuje, se pa vsi poskrijejo.

dice7 ::

Ko je pa potrebno prepovedati pa grozna, grozna regulacija dusi ubogega kapitalista.. Ne hinavi

KAVINSKY ::

Utk je izjavil:

Vsi bi samo palamudili, ko pa treba prepovedat ice avte...




Če nisi gledal They Live ti priporočam ogled. Natakni si gor očala in še enkrat potem preberi kaj si ravnokar napisal.

Wazzaa ::

zmaugy je izjavil:


Ko sem bil sam star 16 let... recimo zgolj da ne bi mogel tako suvereno.


Poglej kako je suverena, ko ji novinar postavi vprašanje, ki ni v skripti.



Em, I think... I'm sorry, what was the first question?

I think what we want to send is....... the message we want to send is to say that we had enough and........anyone else want to answer their questions?

I can’t speak on behalf of every one.

I think you should give some questions to the others as well.

(I'm just a puppet)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wazzaa ()
««
7 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leto 2019 drugo najtoplejše leto (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16028614 (24704) BigWhale
»

Za nami je najbolj vroč oktober doslej (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23840215 (33143) Leif
»

Koncentracija ogljikovega dioksida dosega nove rekorde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10531761 (26427) Gruterzer
»

Nova anketa: globalno segrevanje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ankete
26150157 (42289) gzibret

Več podobnih tem