» »

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Ars Technica - Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim tudi na 240 trgovinah verige Walmart.

Kakor pa sedaj razkriva zajetna Walmartova tožba, je SolarCity tako pred kot po prevzemu očitno močno štedil pri stroških za opremo in usposabljanje kadra. Od leta 2012 je na solarnih panelih izbruhnilo "najmanj sedem" požarov, zaradi katerih so morali objekte začasno zapreti in so Walmart oškodovali za več milijonov dolarjev. Sodu je izbila dno trojica vžigov v razponu treh mesecev na lansko pomlad, po katerih so v podjetju od Tesle zahtevali izklop vseh kapacitet. A tudi po tem je prišlo na ugasnjenih napravah do še enega požara! Tako Walmartova kot Tesline lastne preiskave so pokazale na vrsto pomanjkljivosti v opremi in postopkih nameščanja ter vzdrževanja panelov. Med njimi so takšne, ki si jih ne sme privoščiti ni domači monter na lastni strehi, kaj šele resna firma: trganje električne napeljave na ostrih robovih, pomanjkljiva ozemljitev, slabo pritrjevanje in puščanje počenih panelov na lokacijah ... Walmart v tožbi zahteva odstranitev vseh sončnih celic na Tesline stroške in povrnitev škode, ki jo je trgovinska veriga imela zaradi požarov.

Dogodek pomeni nov udarec za opotekajoči se Teslin solarni oddelek, ki je po odkupu že vseskozi deležen shizofrenega upravljanja. Ker so zaprli večino namenskih trgovin s paneli in prodajo prestavili v Tesline, ga je seveda močno zadelo Muskovo impulzivno krčenje avtomobilskih prodajnih lokacij. Gigafactory 2 pestijo proizvodne težave, medtem ko večino napravljenih sončnih celic Panasonic pravzaprav proda v tujini, medtem ko Tesla tiste za svoje opevane strešnike kupuje pri Kitajcih, ker se s Panasonicom ne more zmeniti glede estetskih standardov izdelkov. Nič čudnega, da tržni delež vztrajno pada. Je pa pred dnevi Musk vseeno naznanil nov program najemanja panelov.

Posodobitev (24. 8.): Iz obeh podjetij je prišla novica, da sta sedli za pogajalsko mizo in skušata najti rešitev za nastalo situacijo. Obenem so se pojavila pričevanja, da tudi Walmart ni spoštoval vseh dogovorov s Teslo, kar naj bi bilo krivo predvsem za slabo ozemljitev naprav. Tesla se je 20. avgusta zaradi tega pritožila, zato naj bi bila Walmartova tožba tudi ukrep za pridobivanje boljšega pogajalskega izhodišča. Pod črto: situacija očitno ni tako črno-bela, firmi pa se bosta verjetno sporazumeli za zaprtimi vrati.

43 komentarjev

RedDrake ::

Mislim, da so tile Silicijevi dolinarji malce preveč dobesedno vzeli "move fast and break things".
Ker dobesedno to so počeli njihovi monterji ...

gruntfürmich ::

edino pravilno da se začnejo sankcionirati šelebajzerski pristopi. to je rak-rana sodobne družbe
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

111111111111 ::

gruntfürmich je izjavil:

edino pravilno da se začnejo sankcionirati šelebajzerski pristopi. to je rak-rana sodobne družbe

Rak rana sodobne družbe je potrošništvo. Dobrega izdelka se ne splača več delat, ker ga nihče noče plačat, če ga daš prepoceni in se ne pokvari, si si pa naredil zgubo.

POvsod se išče najnižja cena, potem pa dobavitelj špara na monterjih, kvaliteti itd...

starfotr ::

Saj šalabajz je po celem svetu, tudi v US, EU, Aziji, Avstraliji.

To je že skoraj stalna praksa, ker se najema čim cenejšo delovno silo, ustrezno izobražene pa ni, ker jih je premalo in imajo preveč dela.

Sicer je pa v US elektro sistem narejen tako obupno, da nič čudnega, da so tudi paneli čudno montirani/zvezani.

In še enkrat, ni dovolj, da se zadeve montira in pozabi. Treba jih je vzdrževat in periodično pregledovat. Vizualno, električno, mehansko, ter tudi s termo kamero. To pa potem ni več poceni, kajne...

Okapi ::

111111111111 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

edino pravilno da se začnejo sankcionirati šelebajzerski pristopi. to je rak-rana sodobne družbe

Rak rana sodobne družbe je potrošništvo. Dobrega izdelka se ne splača več delat, ker ga nihče noče plačat, če ga daš prepoceni in se ne pokvari, si si pa naredil zgubo.

POvsod se išče najnižja cena, potem pa dobavitelj špara na monterjih, kvaliteti itd...
Točno tako. Vsi bi radi vse (oziroma čim več) imeli, denarja, da bi imel vse dobro, pa nimamo, in potem kupujemo čim cenejše stvari.

Tisti, ki delajo dobre in dražje stvari, pa niso konkurenčni in imajo tri možnosti:
- zaradi manjše prodaje so njihovi izdelki še dražji, kot bi sicer bili, če bi jih lahko več prodali;
- začnejo delati slabše in ceneje;
- propadejo.

Hipotetičen primer:
Včasih si dobil odlične čevlje, narejene v evropski tovarni, za 100 kovancev. Prodali so 10.000 parov letno.

Potem so prišli Kitajci in začeli prodajati slabše čevlje za 50 kovancev. Niso bili čisto zanič, in so ljudje raje kupili dva para kitajskih čevljev, kot en par boljših evropskih.

Evropski proizvajalec je prodal samo še 1000 parov letno. Imel je zgoraj omenjene tri možnosti - podraži te čevlje na 500 kovancev, da vseeno preživi, preseli proizvodnjo na Kitajsko, ali "zapre štacuno".

In kupec ima sedaj dve možnosti - slabše kitajske za 50, ali boljše evropske za 500. Nekaj je takih, ki si dražje evropske še lahko privoščijo, večina pa ne, tudi če bi jih radi imeli.

Tisti potrošniki, ki bi radi imeli boljše čevlje, smo sedaj na slabšem. In to velja za skoraj vse stvari, tudi za sončne celice in elektrarne na strehi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

dexterboy ::

Ko si omenil čevlje; nimam več kaj kupiti, odkar Peko ne obstaja več.
Njihovi usnjeni čevlji so bili vredni VSAKEGA evra!
In zato danes nosim superge. :(
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Utk ::

Ne vidim problema v tem. Za boljšo kvaliteto bo VSAK plačal nekaj več. Nekdo 20% več, drug 20x več. Če firma raje propade kot da se prilagodi trgu, pa pač naj propade. Ne bi bilo prav, da se vzdržuje nek monopol, da smo prisiljeni kupovat drago. Lahko pa se predpiše razne garancije in minimalne standarde. Če kupim nek čevelj, tudi če je 10 evrov, pričakujem, da se obnaša kot čevelj, da zdrži nek čas itd. Če se drug dan v dežju razpade, ne more bit nizka cena opravičilo za to. Ker potem tega sploh ne moreš prodajat pod "čevelj", ampak kot nek okrasek v obliki čevlja. Tudi paneli pač morajo delat svoje in ne smejo goret, če tega ne moreš naredit za ceno, ki ti jo je nekdo pripravljen plačat, pač tega ne delaj.

Ganon ::

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity


Kaj Musk obljubi delničarjem, da pokimajo ob ideji o prevzemu? :D

Okapi ::

Utk je izjavil:

Ne vidim problema v tem. Za boljšo kvaliteto bo VSAK plačal nekaj več. Nekdo 20% več, drug 20x več. Če firma raje propade kot da se prilagodi trgu, pa pač naj propade.
Ne vidiš problema, ker ga ne razumeš.;((

Včasih si lahko kupil odlične čevlje za 100 kovancev. Danes jih pa ne moreš več, tudi če bi jih rad. Imaš dve izbiri - slabše za 50 kovancev, ali odlične za 500 kovancev. Odlične čevlje za 100 kovancev bi si lahko privoščil, mogoče tudi takšne za 200 kovancev, ampak jih ni več. Tistih za 500 kovancev si pa ne moreš več privoščit, tudi če bi rad imel odlične čevlje. In si obsojen na slabše čevlje.

Če si bogat, in si še vedno lahko privoščiš odlične čevlje, četudi so sedaj 500 kovancev, pa problema ne razumeš, si pa kot tisti, ki rečejo, zakaj ne jedo potice, če ni kruha.

starfotr ::

Ah, ni res. Standardi in minimalne zahteve so posledica varčevanja.

Primer: v časih, ko se je delalo "za 100 let" vse izdelke, od čevljev naprej ni bilo treba imeti nekih standardov, ker je izdelek delal svojo nalogo, ker so vsi izdelki bili tako kakovostni in so imeli tako veliko rezerve pri dizajnu, da si jih lahko uporabljal brez problema zelo dolgo časa. Pralni stroj je delal 20 let brez težav, brez nekih badarij, ki jih prodajajo danes, invereter motor, varčevanje z vodo in elektriko, 8 kilski boben.

Danes imamo vedenje in znanje o materialih in lastnostih, gremo na MINIMUM pri načrtovanju. Torej, čevelj zdrži maksimalno 1 leto, na primer, bela tehnika 3-5 let, ipd. Upodabljamo dražje in slabše izdelke.

Kaj pridobimo z evropskimi/slovenskimi izdelki? Delo imajo ljudje tu, od razvoja, do proizvodnje ter prodaje. Kaj delamo z izvozom dela v Azijo? Njim damo denar za proizvodnjo (in tudi vedno več za razvoj), pri nas pa samo trgovci bolje živijo, kupujemo pa slabše izdelke, kot bi jih, če bi kupovali naše.

Tu je izključno pohlep ljudi, na eni strani trgovcev, ki bi čim ceneje kupili in čim dražje prodali, fabrik, ki dajejo delat v Azijo, dabo vse skupaj ceneje in tudi glupih potrošnikov, ki bi radi čim ceneje. In padajo na fore "3 za 1", namesto, da bi kupili 1 par čevljev, ki bi zdržal 3x toliko, kot tisti azijski klump. Da ne omenjam boljšega občutka, ko uporabljaš kvaliteten izdelek. In še najbrž je kvalitetnejši izdelek manj strupen, kot tisti poceni. In še nenazadnje, manj odpadka je, če en izdelek uporabljaš dlje časa, kot če vmes 3 menjaš.

Vse te zadeve lahko preslikamo na vse izdelke, tudi na tole PV, ki jo tesla v Tesli kupujejo v aziji. In spet se je videlo trčenje dizajnerja in tehnike, kitajc naredi vse kar želiš, tudi panel v obliki krogle, če tako želi naročnik, medtem ko resni proizvajalci rečejo, da to je nesmiselno in neefektrivno. Kar je edino prav.

Utk ::

Okapi je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne vidim problema v tem. Za boljšo kvaliteto bo VSAK plačal nekaj več. Nekdo 20% več, drug 20x več. Če firma raje propade kot da se prilagodi trgu, pa pač naj propade.
Ne vidiš problema, ker ga ne razumeš.;((

Včasih si lahko kupil odlične čevlje za 100 kovancev. Danes jih pa ne moreš več, tudi če bi jih rad. Imaš dve izbiri - slabše za 50 kovancev, ali odlične za 500 kovancev. Odlične čevlje za 100 kovancev bi si lahko privoščil, mogoče tudi takšne za 200 kovancev, ampak jih ni več. Tistih za 500 kovancev si pa ne moreš več privoščit, tudi če bi rad imel odlične čevlje. In si obsojen na slabše čevlje.

Če si bogat, in si še vedno lahko privoščiš odlične čevlje, četudi so sedaj 500 kovancev, pa problema ne razumeš, si pa kot tisti, ki rečejo, zakaj ne jedo potice, če ni kruha.

Ampak cena ni skočila iz 100 na 500 zaradi Kitajcev, ampak zato, ker je en kup dobrih firm propadlo, in so ostale lahko dvignile cene. Za vse pač ni bilo več dovolj kupcev po 500. Še zmeraj bi pa lahko te firme, ki so ostale, delale dobre čevlje za 100, jim nihče ne brani, ne bi imele izgube, ne bi pa niti rastle vsako leto za 10% na zahtevo delničarjev. Niti ne vem zakaj bi morali vsi kupovat čevlje po 100, če jih nekateri nočejo, zato da jih bojo tudi tisti, ki jih hočejo, res lahko dobili po 100.

Okapi ::

Recimo električno orodje (vrtalniki in to) je podoben primer. Včasih si imel Iskro (poleg Boscha in ostalih), niso bile poceni, ampak kakovost je bila takšna, da so zadeve zdržale tudi resno rabo.

Potem so pa prišli "kitajci", ki so bili pol cenejši, zdržali so par vrtanj v mehke materiale, to je bilo pa tudi vse. Ljudje, ki vrtajo parkrat na leto, in boljšega orodja itak ne potrebujejo, so zadovoljni tudi s takim orodjem.

Problem pa je, ker so sedaj tisti, ki delajo boljše orodje, prodali manj svojih izdelkov (ker so jih prej kupovali tudi tisti, ki profi-kakovosti ne potrebujejo, sedaj pa ti kupujejo poceni "kitajce"). Zaradi manjše prodaje je sedaj dobro orodje dražje, kot je bilo včasih (relativno gledano, da ne bo šel kdo gledat starih cenikov ;) ).

Utk je izjavil:

Ampak cena ni skočila iz 100 na 500 zaradi Kitajcev, ampak zato, ker je en kup dobrih firm propadlo, in so ostale lahko dvignile cene.
Ne "lahko", morale so dvignit ceno, ker z manjšo prodajo drugače ne moreš poslovati z dobičkom.

Če prodaš 10.000 kosov, so ti lahko po 100 kovancev. Če jih prodaš samo še 1000, pa ne morejo biti več po 100 kovancev. Temu se reče ekonomija obsega, ki je ti očitno ne razumeš.

Imaš pa prav, da cena ni poskočila zaradi Kitajcev, ki delajo poceni robo. Poskočila je zaradi Evropejcev, ki to poceni robo kupujemo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Utk ::

Še zmeraj ne vidim problema. 80 procentov ljudi zdaj dobi orodje zadostne kvalitete za nižjo ceno, 20% jih pa pač mora plačat malo več. A ni boljše imet več izbire kot pa samo iskra in bosch? Pa še v tem primeru vprašanje če bi zares tistih 20% plačalo kaj manj, če bi vsi morali kupovat samo iskro ali bosch. Sploh ni nujno.

Če prodaš 10.000 kosov, so ti lahko po 100 kovancev. Če jih prodaš samo še 1000, pa ne morejo biti več po 100 kovancev. Temu se reče ekonomija obsega, ki je ti očitno ne razumeš.

Tu je tako nizka dodana vrednost in tako nizki proizvodni stroški, da ni nobene strašne ekonomije obsega potrebne. Če gledaš Muro in 3000 šivilj not, a je šla vsaka obleka čez 3000 rok, ali je šla čez 10 in so imeli pač 300 linij? V čem je potem razlika v strošku na obleko, če jih dela tam 300 ali 3000 šivilj? Zelo majhna.
Cene so dvigovali iz pohlepa, potem so se pa vrinili Kitajci. Ne pa obratno.

tikitoki ::

Ti pa pretiravas, ker razlika v ceni ni tako velika.

Okapi ::

starfotr je izjavil:

Da ne omenjam boljšega občutka, ko uporabljaš kvaliteten izdelek.

Tu je pa glavni problem - veliko ljudi, cepljenih na potrošništvo, nima tega boljšega občutka. Imajo boljši občutek, če si lahko privoščijo tri pare slabših čevljev, kot enega boljšega. Ker se jim zdi, da je bolje, če imaš tri pare, da gre lahko vsak k drugim hlačam, ali pa da kupiš vsako leto take, ki so trenutno modni.

Ali pa imajo boljši občutek, ker so prišparali nekaj denarja, ki ga lahko zapravijo za neko drugo stvar, ki je itak ne potrebujejo.

Nakupovalna središča (BTC, Rudnik ...) živijo na račun ljudi, ki bi radi imeli čim več stvari, za kakovost jim pa ni mar, ker večine teh stvari tako ali tako ne potrebujejo.

Utk ::

Nakupovalna središča (BTC, Rudnik ...) živijo na račun ljudi, ki bi radi imeli čim več stvari, za kakovost jim pa ni mar, ker večine teh stvari tako ali tako ne potrebujejo.

Ja, danes si lahko privoščiš marsikaj kar rabiš samo enkrat na leto, zato ne rabi bit strašno kvalitetno. V Jugoslaviji bi pač tisto nekdo kupil in si bi posojala cela ulica. Zaradi Kitajcev. Ampak ne vem zakaj bi bilo to slabo. Če rabim enkrat neko specialno žago, si jo kupim, in to poceni. Morda je zanič, ampak tisto kar imam za naredit, bom naredu. In čez pol leta še enkrat. Če bi delal to profesionalno, bi pa premislil.

Okapi ::

Če ti ni mar za kakovost, potem pač ne vidiš problema. Če ti pa je mar za kakovost, pa ugotoviš, da je stvar sedaj dražja, kot je bila včasih, in si je morda sploh ne moreš privoščit več (včasih bi si jo pa lahko).

Utk ::

Dražja je zaradi pohlepa, ne pa zaradi manjše proizvodnje.

nekikr ::

Zakaj pa ti ne narediš s.p. in delaš samo za pol tega pohlepa, če je temu tako? Boš zjebal vse ostale na trgu...

111111111111 ::

Mislim, da je tukaj bolj mišljeno, da obstoječe firme povečujejo dobičke, cene pa ostajajo enake če niso kar višje.

V času debelih krav noben ne spušča cen, v času krize jih pa vsi dvigujejo. Približno tako kot slovenski davki.

dronyx ::

Projekt Titan. Tesla je predan strankam. Vse kar je zanič tudi popravijo. In tega je veliko, tako da jim dela ne bo zmanjkalo.

gruntfürmich ::

Utk je izjavil:

Nakupovalna središča (BTC, Rudnik ...) živijo na račun ljudi, ki bi radi imeli čim več stvari, za kakovost jim pa ni mar, ker večine teh stvari tako ali tako ne potrebujejo.

Ja, danes si lahko privoščiš marsikaj kar rabiš samo enkrat na leto, zato ne rabi bit strašno kvalitetno. V Jugoslaviji bi pač tisto nekdo kupil in si bi posojala cela ulica. Zaradi Kitajcev. Ampak ne vem zakaj bi bilo to slabo. Če rabim enkrat neko specialno žago, si jo kupim, in to poceni. Morda je zanič, ampak tisto kar imam za naredit, bom naredu. In čez pol leta še enkrat. Če bi delal to profesionalno, bi pa premislil.

sj to je enostaven pristop, ampak je tipično potrošniški in kot pravimo, poleg prinaša polno slabosti. od odpadkov, do onesnaževanja, do kopičenja neuporabnih stvari, do tega da ker folk kupuje stvari za enkratno uporabo 'ker je poceni' je brez denarja ker kupi vsako takšno stvar, do tega da ni ponudbe kvalitetnih stvari ampak samo kitajc v 100+1 preobleki itd itd...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Okapi je izjavil:

Nakupovalna središča (BTC, Rudnik ...) živijo na račun ljudi, ki bi radi imeli čim več stvari, za kakovost jim pa ni mar, ker večine teh stvari tako ali tako ne potrebujejo.

Sodobna ekonomija temelji na kreditih in potrošnji. Saj ni važno, kaj ljudje zares potrebujejo. Da tak model ekonomije deluje morajo trošiti (čim močnejši denarni tok), s tem se pa bolj sklada kitajski princip - poceni roba, ki jo stalno menjaš. Žal se je ta virus uspešno razširil povsod.

Utk ::

nekikr je izjavil:

Zakaj pa ti ne narediš s.p. in delaš samo za pol tega pohlepa, če je temu tako? Boš zjebal vse ostale na trgu...

A so direktorji Nika, Adidasa in podobnih sami naredili s.p. in začeli delat čevlje? Ne, sej niso kretenoidi, tam so se prislilnili, ker so pohlepni, in ker so pohlepni, hočejo vsako leto večji bonus, in zato je treba dvigovat cene.
Če bi s tem zjebali firmo, in ni jih malo, ki so jih, bojo šli pač v drugo delat isto. Dokler gre gre...jebe se njim za firmo, kaj šele za delničarji in stranke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

gruntfürmich ::

da nisi ti malce zamešal slovenske scene s tujino...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Nikec3 ::

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota...

Končno nekdo, ki upa napisati direktno kaj je bil razlog nakupa.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Nikec3 ::

Tisti potrošniki, ki bi radi imeli boljše čevlje, smo sedaj na slabšem. In to velja za skoraj vse stvari, tudi za sončne celice in elektrarne na strehi.

A zdaj ti pa demokracija ni všeč? Po drugi strani pa imamo danes avtomobilske znamke, ki dajejo veliko večje garancije kot včasih.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Utk ::

gruntfürmich je izjavil:

da nisi ti malce zamešal slovenske scene s tujino...

Nismo mi nič posebnega.

Nikec3 ::

Če ti ni mar za kakovost, potem pač ne vidiš problema.

Odvisno. ZA čevlje me baš boli k... zato jih kupim v CCC-ju za 25€ (Made in Poland). Imam pa dejansko precej dobre izkušnje s tehnologijo, za katero želim da traja dolgo.
1. V življenju še mi ni crknila nobena Logitech zadeva (zvočniki, miška, tipkovnica)
2. Crknil mi ni še noben telefon, pa vsakega uporabljam cca 3 leta (Samsung, HTC, Apple)
3. Laptop šteje 8. leto, pa dela ok, baterija še vedno drži tri ure
4. Delam veliko km, zato sem kupil avto, ki ima 5 let garancije in neomejeno km.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Ganon ::

gruntfürmich je izjavil:

da nisi ti malce zamešal slovenske scene s tujino...


Mi smo unikum na tem planetu. Karkoli slabega se dogaja, se dogaja samo v Sloveniji, drugje to ni možno.

Me preseneča, da imate v Butalah že internet.

Glugy ::

Če Wall martu uspe je to verjetno konec za Teslo.

Zheegec ::

Sodu je izbila dno trojica vžigov v razponu treh mesecev na lansko pomlad, po katerih so v podjetju od Tesle zahtevali izklop vseh kapacitet.


Elon/Tesla tega nista razkrila javnosti, kljub temu da je Tesla ~9 mesecev to potem dogodku šla na zbiranje novega denarja od investitorjev. Kar je kaznivo dejanje z zaporno kaznijo, če se prav spomnim. Seveda regulatorji ne bodo naredili nič.

Če Wall martu uspe je to verjetno konec za Teslo.


Niti ne. $250 miljonov je veliko denarja, ampak Tesla je že od začetka leta izgubila preko $1000 miljonov. Še $250 miljonov extra ni ravno konec sveta samo po sebi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Okapi ::

Ne pomeni konec Tesle, pomeni pa verjetno konec tistega, kar je bil včasih SolarCity. Že tako mu slabo kaže in tole zna biti tista slamica, ki bo zlomila kameli hrbet.

starfotr ::

Nikec3 je izjavil:

Če ti ni mar za kakovost, potem pač ne vidiš problema.

Odvisno. ZA čevlje me baš boli k... zato jih kupim v CCC-ju za 25€ (Made in Poland). Imam pa dejansko precej dobre izkušnje s tehnologijo, za katero želim da traja dolgo.
1. V življenju še mi ni crknila nobena Logitech zadeva (zvočniki, miška, tipkovnica)
2. Crknil mi ni še noben telefon, pa vsakega uporabljam cca 3 leta (Samsung, HTC, Apple)
3. Laptop šteje 8. leto, pa dela ok, baterija še vedno drži tri ure
4. Delam veliko km, zato sem kupil avto, ki ima 5 let garancije in neomejeno km.


Nisi ravno pameten, če ti za čevlje ni mar, glede na to da smo v čevljih 8 h+ na dan.
1. in če ti ni crknila, potem pomeni, da je kvalitetna?
2. telefoni so narejeni, da počasi, po 2 letih postanejo počasni, se grejejo, oslabi jim baterija. In niti ne crknejo, samo uporabniki jih menjajo.
3. laptop bi pač dela, meni tudi, pa zato ni nek presežek. Jaz imam tudi 50 let star radio, ki mi še vedno dela. In Tudi en TV, ki dela, kadarkoli.
4. Pri avtu bi lahko imel manj stroškov s servisi, kot jih imaš, za enako ali boljšo vzdržljivost. Na primer, če bi zadeve bile narejene bolje.

Hermit Bob ::

Okapi je izjavil:


Tisti potrošniki, ki bi radi imeli boljše čevlje, smo sedaj na slabšem. In to velja za skoraj vse stvari, tudi za sončne celice in elektrarne na strehi.



Ti dam se alternativno razlago, malo popreprosteno:

- si manager, imas ze uveljavljeni izdelek, npr. cokolado, recimo milka
- po pogodbi ti pripada 500k eurov bonusa, ce povecas dobicek
- imas vec moznosti, razsiris prodajno mrezo (traja dolgo, zakasnjen ucinek), zacnes nov izdelek (vprasljiv rezultat), dvignes ceno (lahko se zniza prodaja),...
- lahko pa... ideja... znizajmo proizvodnjo ceno, malo "optimizirajmo", namesto kakava arome, znizajmo neto kolicino v embalazi (napihajmo cokolado z mehurcki in ubogim idiotom prodajmo *novo* z okusom zraka) in povecajmo debelino embalaze,...

5 let mine, manager dosegel rezultate, grafi grejo navzgor, cez 3 leta firma propade, manager pa se masti s svojimi 500k v drugi firmi.

To je realnost danasnjega sveta in dejanski razlog, da je vse v k narejeno. Na to ni odporen ne Apple, ne kitajci, ne domace firme. Edino majhna podjetja, po moznosti druzinska, so imuna. Ker pravoloma ne najemajo managementa.

(Tesle nalasc nisem omenil ker so snake oil. Nateg za naivne tehnokratske dusice)

Zgodovina sprememb…

destroyer2k ::

starfotr je izjavil:


Nisi ravno pameten, če ti za čevlje ni mar, glede na to da smo v čevljih 8 h+ na dan.
1. in če ti ni crknila, potem pomeni, da je kvalitetna?
2. telefoni so narejeni, da počasi, po 2 letih postanejo počasni, se grejejo, oslabi jim baterija. In niti ne crknejo, samo uporabniki jih menjajo.
3. laptop bi pač dela, meni tudi, pa zato ni nek presežek. Jaz imam tudi 50 let star radio, ki mi še vedno dela. In Tudi en TV, ki dela, kadarkoli.


1. Torej dolga vzdržljivost ni merilo?
2. Kupi si dumb phone in poročaj kako dolgo po to delovalo in brez štekanja.
3. Poglej točko 1.

Poldi112 ::

>Tesle nalasc nisem omenil ker so snake oil. Nateg za naivne tehnokratske dusice

Snake oil, ki ima avte, ki furajo, in ki za NASO fura robo na ISS?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

DamijanD ::

Tesla ni SpaceX

bbbbbb2015 ::

Glugy je izjavil:

Če Wall martu uspe je to verjetno konec za Teslo.


Nima kaj uspevati. Bili so neki požari, ampak več stvari je v igri. Nekatere strehe niso bile ognjevarne, ozemljitev je bila slaba.

Težava je v pozicijah. Wallmart ni nič investiral, kvečjemu dobi nekaj plačila. Ker so jim sedaj ene trgovine pogorele, so ugotovili, da solarni paneli niso mala malca, kot so mislili. Tesla pa je ugotovil, da bo "krivulja učenja" morda daljša in predvsem bolj strma.

Da pa solarni paneli lahko predstavljajo tako tveganje za požar, pa nisem vedel. Že itak je donos bolj tako tako, zdaj pa ti še bajta ali firma zgori.

Okapi ::

Walmart je samo oddal prostor na svojih strehah Tesli. Ni bila njihova dolžnost ugotavljati, a so strehe ognjevarne, in kakšna "malca" so sončne elektrarne.

Invictus ::

Streha na Wallmartu bi morala biti ognjevarna že po standardih za gradnjo zgradb. Sploh za trgovine...

Ampak zgleda so v ZDA za korporacije bolj ohlapna pravila.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Markoff ::

Utk je izjavil:

Tu je tako nizka dodana vrednost in tako nizki proizvodni stroški, da ni nobene strašne ekonomije obsega potrebne.

Kolega, ti pa malce mešaš vzrok in posledico. Ravno zaradi ekonomije obsega pride do nizkih proizvodnih stroškov, zaradi konkurence pa do nizke dodane vrednosti.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Utk ::

Jaz sem napisal malo več kako pa zakaj je tako, ti si vzel en stavek ven. Pa naj si, ne bom se ponavljal. Danes ima vsaka industrijska proizvodnja dovolj obsega, da je poceni. Tudi če je neka stvar 3x bolj ali manj kvalitetna, je razlika v proizvodni ceni majhna. Petkratna razlika v ceni v trgovini nastane drugje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Pravjo ljudje, da ni dost dnarja

Oddelek: Problemi človeštva
71686 (1319) bobby
»

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Oddelek: Novice / Tožbe
4310638 (7468) Utk
»

Tesla dosega cilje, tekoče četrtletje bo pozitivno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8221649 (16818) Zheegec
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129375 (24085) Unknown_001
»

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13542828 (28894) Spajky

Več podobnih tem