» »

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

1 2
3
»

WarpedGone ::

Narobe.
Zbogom in hvala za vse ribe

driver_x ::

WarpedGone je izjavil:

Narobe.


Pri bateriji si omenil, da v času življenjske dobe obremenjuje okolje točno 0. Ne misliti, da kakorkoli zagovarjam fosilna goriva, ampak me zgolj zanima, kakšna je primerjava, če na obe vrsti pogonov gledamo celostno: se pravi proizvodnjo, transport, uporabo in razgradnjo.

WarpedGone ::

Celostno lahk gledaš šele potem, ko najprej pogledaš na posamezne faze in na koncu sešteješ rezultat. Zgoraj sem šel v grobem čez faze.
Poleg končih cifer je dobro pogledat tudi, kolk je prostora za izboljšave.

Bencinski ekosistem se pili že 200 let, ni ravno za pričakovat bajnih napredkov. Še vedno ga bo treba skuhat, še vedno ga bo treba distribuirat, še vedno ga bo treba skurit. Še vedno bo treba skurjene zadeve vsaj delno sfiltrirat na milijardah različnih lokacijah. Računat, da se bodo v prihodnje bencinski izpusti zmanjšali, zaradi nevemkakšnih napredkov pri pridobivanju,transportu,kurjenju je imho precej naivno. Izboljšave bodo ampak minimalne.

Baterije so komaj dobro začele živet. Obstoječ ekosistema je bil postavljen glede na baterije zadnjih 20 let, ki so večinoma mali drobižeki vgrajene v razne naprave. Reciklaža tega je draga/Wh, baterije v abtomobilih in stacionarni hrambi bodo mele ceno reciklaže/Wh povsem drugačno. Ergo je gledat, kot da se izrabljena baterija vrže na smetišče, direkt narobe.
Poleg tega LiIon prevladuje šele zadnjih 10 let in se ornk proizvodni in reciklažni sistemi šele rojevajo. Za ilustracijo: Teslin Gigafactory bo vseboval tudi reciklažo obstoječih baterij. Plan je, da bo fabrika vso energijo za pogon delovanja pridobila iz sončnih celic.

Kolk je kuhanje štroma umazano je povsem ločen problem. Obstajajo bol in manj umazani načini. Obstajajo tudi povsem neumazani, kot so sončne celice. Svinjarija pri izdelavi je omejena na konkretno bajto, kjer se proces izvaja in je možno izpuste sfiltrirat. Vedno bo na koncu nekaj ušlo, ampak količine so različne za več velikostnih razredov.

Kolk danes kitajci svinjajo ob izdelavi baterij ni pokazatelj viška stanja tehnike ampak njihove politike. Po drugi strani pa je svinjanje rafinerij, transporta in kurjenja že pokazatelj viška sposobnosti tehnologije.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Kolk je kuhanje štroma umazano je povsem ločen problem. Obstajajo bol in manj umazani načini. Obstajajo tudi povsem neumazani, kot so sončne celice. Svinjarija pri izdelavi je omejena na konkretno bajto, kjer se proces izvaja in je možno izpuste sfiltrirat. Vedno bo na koncu nekaj ušlo, ampak količine so različne za več velikostnih razredov.


Pridelava elektrike nikakor ne more biti locen problem. Za X prevozenih kilometrov se nardi Y izpustov. Kdo nardi te izpuste je pravzaprav vseeno. Elektrarne, rafinerije ali tovarne baterij.

Stremimo pa k temu, da bomo izpuste skoncentrirali na cim manj koncev, zato, da se bomo lazje ukvarjali z njimi. Iz tega vidika imajo elektricni avtomobili rahlo prednost. Vsekakor pa se ne vemo tocno koliko izpustov sproducirajo. Jih manj kot sedanji avtomobili? Verjetno.

WarpedGone ::

Ločen problem zato, ker ga je možno ločeno reševat. Sprememba načina kuhanja štroma, ne zahteva spremembe baterij. Avti ostanejo kakršni so..

Bencin ma pa točno takšno sestavo kot jo mora met. Takoj ko iz njega vzameš kakšno komponento, da bi mal reč manj svinjala, je treba spreminjat mašine v avtomobilih. Še pomnete svinec? V
dizlih mora bit dovolj dolgih ogljikovodikov, da ma ta dovolj mazalnih sposobnosti, da črpale ne zaribajo itd, etc. Premalo masti in konec heca, čeprav dolgi ogljikovodiki izgorevajo slabše kot kratki.
Zbogom in hvala za vse ribe

Spajky ::

moj "OPA" (oil,petrol,acetone) aditiv gorivu (dvotaktol, white spirit, aceton v razmerju 1/4 + 1/2 + 1 promil) rešuje take težave; stestirano leta na Škodilaku, zdej tudi na Puntič-u vlivam pred tankanjem 8-) ... zadeva deluje tudi na dizlih ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bbf ::

spajky, well done, pohvala iznajdljivosti, strah in trepet naftni industriji, kako to da ne dela tega cel svet...

hojnikb ::

Verjetno, ker dvotaktol olje nima ravno finega vonja :)
#brezpodpisa

WarpedGone ::

WA farming family opts for solar power battery system over costly grid connection

When Katherine Naughton's family moved to a farm in Northam, north-east of Perth, it was going to cost them up to $60,000 to connect their house to the power grid.


Takih in podobnih primerov je na svetu ogromno.
Kolk je treba kadit, da se jih ne opazi?
Zbogom in hvala za vse ribe

jest10 ::

Koliko je šele potrebno kaditi, da se take primere posplošuje na vse.
Članek je pa tudi prav bedasto napisan

M-XXXX ::

Takih in podobnih primerov je na svetu ogromno

Seveda. Tam nekje 0.000001%. Kakor se že ves čas govori za take primere so tudi sončne celice prav super.

LuiIII ::

Še vedno ne vidim neke res hude razlike med UPS in telimi Tesla baterijami. Razen morda cene? Odgovor glede uporabnosti pa se skriva v odgovoru na vprašanje koliko polnilnih ciklov zadeva zdrži da še vedno ohrani 80% kapaciteto?

WarpedGone ::

Razen morda cene?

A je to res tko težko videt?
Ja, glavni breaker tle je trenutna cena $250/kWh. Še predno je GF zalaufal, kjer je prospekt da bo ta reč šla še na polovico.

Odgovor glede uporabnosti pa se skriva v odgovoru na vprašanje koliko polnilnih ciklov zadeva zdrži da še vedno ohrani 80% kapaciteto?

To vprašanje vsebuje fundamentalno nerazumevanje kaj točno povzroča upad kapacitete. "Razmišljanje v polnilnih" ciklih je enostavno narobe.

Če zadevo 10x prefuraš med 50% in 60% SOC, si teoretično naredu en polnilni cikel. Izraba baterija je kljub temu praktično nična, ker se cikla sredi območja SOC, kjer so kemične spremembe v baterijo praktično 100% reverzibilne i.e. ni nepovratnih kemičnih sprememb, ki bi povzročale upade kapacitete.

Če isto zadevo 10x prefuraš med 90% in 100%, si teoretično zopet naredu en polnilni cikel. Baterija pa se je poškodovala skoraj tolk, kot bi naredu ene 5 polnih ciklov 0-100%.
Velika večina škode se zgodi v območju 90%-100% in 10%-0% SOC. Če se baterija cikla med 10 in 90, zdrži bistveno več, tudi če se vse skup preračuna na polne cikle.

Pod črto se pogleda kaj dobiš za ceno. Teh $250/kWh ti kupi 10 let garancije na 7kWh pri DNEVNEM ciklanju. I.e. 3500 ciklov.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Ce si 'off the grid' in imas tele baterije za napajanje hise, potem je tezko gledat na polnilne cikle. Baterija se mora skoz polnit, ker se skoz prazni.

Pomemben je podatek, kolk casa bom lahko mirno kuhal nedeljsko kosilo medtem, ko mi laufajo susilec, pralni stroj in klima. :)

WarpedGone ::

10 let.
Zbogom in hvala za vse ribe

jest10 ::

Mogoče v idealnem primeru

WarpedGone ::

Razen morda cene?


Tesla already forcing down battery storage prices in Australia
The significance of this? At around $A2,020/kWh, it is down by more than one-third of the price offered for similar battery storage applications just six months ago. The average pricing last November had been around $A3,200/kWh.


V pol leta za 1/3 nižja cena.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane22 ::

TOle je kul. Končno EN, ki je ponudu hemidemisemi_mogoče_nekje_nekoč uporabno rešitev.

Ob vseh, ki visijo na subvencijah, zelenih dodatkih etcetc.

Če ceno spustijo na recimo tretjino ali pol, potem trajnost take rešitve ne bo več tak problem.

Za €5k boš dobil stvar, ki z naporom lahko shrani in da recimo 30kWh, brez napora pa recimo pol toliko - da je recimo pri ciklanju 15kWh njena življenjska doba za praktične namene poljubna.

Se pravi, na obstoječo ceno objekta boš dal recimo €10k za baterijo in par €k za panele in imel boš rešitev, ki te lahko drži pri solidni porabi ( reda 1kW konstantno) vsaj dan, pri nekih modernih porabnihkih in rešitvah pa še veliko dlje.

To bo ne samo pocenilo energent, ampak prineslo tudi mnoge dodatno koristi. Kot recimo udobje štroma na odročnih krajih. Ali dodatno robustnost in varnost infrastrukturi, ne samo stanovanjski. Pomislimo samo na položene komunikacijske kanale. ALi koneckoncev na mikrovalne linke itd.

SmeskoSnezak ::

http://cleantechnica.com/2015/09/09/un-...

Kaj pa tole? Baje da je konkurenca temu PowerWallu? Ve kdo kaj vec o tem? Bi prosil da mal nekdo razjasni pojme, ker je prevec podrobnosti v anglescini.
@ Pusti soncu v srce... @

WarpedGone ::

Veliko besed, povedanega pa praktično nič.
Na koncu se stvari zreducirajo na banalnosti: pokaži mi +50GWh fabriko, ki bo proizvajala te baterije z opisanimi lastnostmi.

Potem bo to novica, ki bo lahko spremenila prihodnost. Brez take fabrike so to teoretične pravljice, od katerih nihče nima nič.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pithlit ::

98% izkoristek, 0 toplote. Knede? Powerwall pa lepše zgleda! Po drugi strani... mam eno fraj luknjo v tleh, tko da me izgled ne briga dosti. Joj... le kaj naj izberem???
Life is as complicated as we make it...

Magic1 ::

Ne piše, da odda nič toplote, le dodatnega hlajenja ne potrebuje dokler vse te posamezne bloke celic ne zmečeš skupaj v luknjo;)
V vsakem primeru izberi nič.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

WarpedGone ::

Sploh pa je glavni problem baterij to, da jih premalo izdelajo. Tko da, STFU and build the factories already!
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

Dej nehaj že enkrat s to proizvodnjo. Vsaka stvar bi izgubila vrednost, če preplaviš trg. Vedar trg tega izgleda ne nuca. Nobenu pa ni v interesu delat minus, ali nulo. Musk pa proba to naredit, da bodo tesle mogoče nekoč ekonomične. Mogoče...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

WarpedGone ::

Vedar trg tega izgleda ne nuca.

Težko nuca nekaj, kar je nedostopno ker je predrago, predrago je pa ker ga je premalo.
Vse te novice o ultrabolših baterijah so brezveze, današnje baterije, katere dejansko sestavijo so povsem dovolj dobre za praktično uporabo.
Le predrage so za velikovečino možnih uporab. In laboratorijsko drkanje z izboljšavami parametrov tega glavnega problema cene ne spremeni niti za dlako.
U bistvu ga še poslabša, ker to kar se dejansko prozivaja in je možno kupit, prikazuje kot slabo.
Vse kar se da kupit ker obstaja in je cenovno dostopno, je neprimerljivo boljše od vsega kar se ne da kupit, ker ne obstaja sploh.
In da bo neki možno kupit mora nekdo končno tisto začet sestavljat. Zato nucamo edino in le proizvodnjo.

Vsaj 10x večjo kot je trenutna.
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

Kaj misliš da trenutno miljarde liionskih baterij, ki se uporabljajo že praktično povsod, sestavljajo na roke in je zato visoka cena?
Magic

WarpedGone ::

Ne boš verjel ampak nisi tako daleč od resnice kot verjameš da si.
Zbogom in hvala za vse ribe

nekikr ::

In da bo neki možno kupit mora nekdo končno tisto začet sestavljat. Zato nucamo edino in le proizvodnjo.

Kar v kapitalizmu deluje zelo dobro. Če se nekje vidi potreba, se takoj najde nekdo, ki postavi tovarno in to dobavlja. Na svetu je ogromno podjetij, ki imajo denarja toliko, da ne vedo kam točno z njim, ti res čisto zares in trezno misliš, da ne bi skočili na tako idealno poslovno priložnost? Se pravi: naredimo 1TW tovarno baterij -> fuckload of profit. Morda, čisto morda, pa vseeno potreba ni taka, kot jo prikazuješ? Glede na to, da imajo že trenutni proizvajalci rezerve, potem bi skoraj verjel, da ni.

SmeskoSnezak ::

Ve kdo kaj vec o tej firmi ali boste vsi nekaj po novici udrihali?

Mene novica kot taka ne zanima, temvec podrobnosti teh baterij, ki bi naj bile konkurenca PowerWallu in jih je nekdo namest PowerWalla si jih v NY citiju omislil.
@ Pusti soncu v srce... @

Pithlit ::

Glede na to da se o firmi ne ve dosti (praktično nič)... nam ne preostane veliko kot da udrihamo po pomanjkanju podatkov.
Life is as complicated as we make it...

WarpedGone ::

Bistvo je povedano: LFP oz dobri stari LiFePO4, Made in China.

Če bi imeli kej za pokazat, nebi omenjali slavnih imen. Ker nimajo, se šlepajo na zveneča tuja imena.
Ampak tudi če samo LFP, novica bo ko bo kdo se spravil gradit fabriko LFP celic z letno kapaciteto +10GWh. Byd je trenutno še vedno na pol giga, ostali 'slavni' kitajci pa še bistveno nižje. Skratka, nič od nič.
Takšna letna proizvodnja bo lahko spustila ceno, brez tega bo cena tudi kitajskih LFP celic lepo nad 400EUR/kWh
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

W1 ti dobesedno sanjaš. Ti pričakuješ da bo nekdo naredil tovarno za n GWh baterij, ki jih bo potem poceni z minimalno maržo prodajal(seveda pod vprašajem, če jih bo sploh uspel prodat zadosti komu). Le zato da bodo EV smiselni? Zato pa se le Musk to spravil naredit, ker nima ekonomskega smisla. Če bi bilo kaj dosti perspektive v baterijah, bi že Apple, ali podobni, ki sedijo na miljardah, naredili kaj za razvoj in bi s tem dobili neko prednost pred konkurenco. A baterij nihče ne povoha.
Magic

Pithlit ::

Magic1 je izjavil:

seveda pod vprašajem, če jih bo sploh uspel prodat zadosti komu

Za primerno ceno jih bo prodal v 'trenu oka'.

Magic1 je izjavil:

A baterij nihče ne povoha.

Zato ker dat jurja za kilovat pač ni neka računica. 15 jurjev za en dan štroma. Ene 10x predrago za slehrnika.
Life is as complicated as we make it...

7982884e ::

Če bi bilo kaj dosti perspektive v baterijah, bi že Apple, ali podobni, ki sedijo na miljardah, naredili kaj za razvoj in bi s tem dobili neko prednost pred konkurenco. A baterij nihče ne povoha.

čak, kakšne trditve pa so to?
če bi bilo kaj perspektive v baterijah, halo? a bomo na drva kurili telefone prihodnosti? a bomo mel tanke vodika v laptopih? da jih nihče ne povoha, kaj?
dosti ljudi se ukvarja z baterijami, ampak stvar pač ni tako preprosta za izboljševat.

noraguta ::

WarpedGone je izjavil:

Celostno lahk gledaš šele potem, ko najprej pogledaš na posamezne faze in na koncu sešteješ rezultat. Zgoraj sem šel v grobem čez faze.
Poleg končih cifer je dobro pogledat tudi, kolk je prostora za izboljšave.

Bencinski ekosistem se pili že 200 let, ni ravno za pričakovat bajnih napredkov. Še vedno ga bo treba skuhat, še vedno ga bo treba distribuirat, še vedno ga bo treba skurit. Še vedno bo treba skurjene zadeve vsaj delno sfiltrirat na milijardah različnih lokacijah. Računat, da se bodo v prihodnje bencinski izpusti zmanjšali, zaradi nevemkakšnih napredkov pri pridobivanju,transportu,kurjenju je imho precej naivno. Izboljšave bodo ampak minimalne.

Baterije so komaj dobro začele živet. Obstoječ ekosistema je bil postavljen glede na baterije zadnjih 20 let, ki so večinoma mali drobižeki vgrajene v razne naprave. Reciklaža tega je draga/Wh, baterije v abtomobilih in stacionarni hrambi bodo mele ceno reciklaže/Wh povsem drugačno. Ergo je gledat, kot da se izrabljena baterija vrže na smetišče, direkt narobe.
Poleg tega LiIon prevladuje šele zadnjih 10 let in se ornk proizvodni in reciklažni sistemi šele rojevajo. Za ilustracijo: Teslin Gigafactory bo vseboval tudi reciklažo obstoječih baterij. Plan je, da bo fabrika vso energijo za pogon delovanja pridobila iz sončnih celic.

Kolk je kuhanje štroma umazano je povsem ločen problem. Obstajajo bol in manj umazani načini. Obstajajo tudi povsem neumazani, kot so sončne celice. Svinjarija pri izdelavi je omejena na konkretno bajto, kjer se proces izvaja in je možno izpuste sfiltrirat. Vedno bo na koncu nekaj ušlo, ampak količine so različne za več velikostnih razredov.

Kolk danes kitajci svinjajo ob izdelavi baterij ni pokazatelj viška stanja tehnike ampak njihove politike. Po drugi strani pa je svinjanje rafinerij, transporta in kurjenja že pokazatelj viška sposobnosti tehnologije.

Ne nakladaj volta je bil pre ottom, pa rockefellerjem. Celo edison in tesla.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Spajky ::

Mah te super-duper baterije imajo kupca že zagotovljenega - za nenormalno ceno = vojska Zda + zelo kritične aplikacije, Ti pa itak posredno dobijo keš narejen iz nič 8-) in jih ne briga preveč, koliko stane ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj se dogaja z evropskim električnim omrežjem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13749123 (39051) Oldi
»

Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
158753 (6693) feryz
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129687 (24397) Unknown_001
»

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13543091 (29157) Spajky
»

Koliko stane eno pranje v pralnemu stroju?

Oddelek: Loža
376283 (4902) Tilen

Več podobnih tem