Prijavi se z GoogleID

» »

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Hustla ::

Imam nekaj vprašanj glede kodiranja. Približno 2 tedna nazaj sem začel študirati kodiranje in izdelavo spletnih strani in mi gre precej dobro glede nato da se s tem nikoli nisem ukvarjal in da sem vse skupaj začel šele 10 dni nazaj. Zanima me ena stvar, oziroma me precej moti kajti ne razumem ravno najbolje funkcij "attributes". Zanima predvsem zakaj je potrebno pisati oziroma dopolnjevati začetne "tag-a" z atributi kot so id, style, title itd če pa potem v css-ju itak dopolnjuješ in spreminjaš vse skupaj? V čemu je fora oziroma kje je razlika? Tega ne razumem najbolje. Kajti nekateri tagi kot so h1, p itd so velikokrat brez atributa in jih potem lahko kljub temu spreminjaš v css-ju? Torej ali so atributi v HTML-ju sploh pomembni? Nekaj sem bral da atributi pomagajo predvsem ker lahko potem v css-ju za recimo h1,h2,h3 z eno funkcijo spremeniš praktično vse naslove? Ali se motim? Poleg tega naj bi atribut pomagal predvsem pri tem da ti ni potrebno vsakega posebej potem kodirati v css-ju? Ne vem ugibam, naj mi nekdo na enostaven način razloži zakaj je potrebno vstavljati atribute v začetni tag? Kako so povezani z css-jem? Hvala.

smacker ::

Nekatere značke potrebujejo atribute, primer značka a rabi atribut href, ki pove kam kaže povezava. Podobno img potrebuje atributa src in alt. V dokumentaciji preveriš, katere atribute lahko kateri znački nastaviš in katere moraš obvezno nastavit. Za začetno rabo glej w3schools, za kaj bolj podrobnega in naprednega pa raje mozilla docs: https://developer.mozilla.org/en-US/doc... Pa ne pozabi validirat HTML-ja z validatorjem, te bo opozoril, če kateri obvezni atribut manjka.
S css nastaviš izgled značke (barvo, velikost,...), ne moreš pa nastavit src ali href atributa. CSS kodo lahko pišeš v poseben file ali pa kar v značko, v atribut style. Če pišeš v atribut style, potem slog velja samo za tisto značko in za nobeno drugo. Če pišeš v file, potem napišeš selektor, ki pove za katere značke boš kodo nastavil. Selektor lahko izbira značke po imenu (p, h1,...) ali po atirbutu id (#id1, #id2) oz. class (.razred1, .razred2). Selektorje lahko kombiniraš/gnezdiš itd. Torej atributa id in class ti pomagata, da izbereš samo določene odstavke/naslove iz HTML-ja, torej eni odstavki imajo črn font, drugi lahko imajo svetlejšega.

Hustla ::

smacker je izjavil:

Nekatere značke potrebujejo atribute, primer značka a rabi atribut href, ki pove kam kaže povezava. Podobno img potrebuje atributa src in alt. V dokumentaciji preveriš, katere atribute lahko kateri znački nastaviš in katere moraš obvezno nastavit. Za začetno rabo glej w3schools, za kaj bolj podrobnega in naprednega pa raje mozilla docs: https://developer.mozilla.org/en-US/doc... Pa ne pozabi validirat HTML-ja z validatorjem, te bo opozoril, če kateri obvezni atribut manjka.
S css nastaviš izgled značke (barvo, velikost,...), ne moreš pa nastavit src ali href atributa. CSS kodo lahko pišeš v poseben file ali pa kar v značko, v atribut style. Če pišeš v atribut style, potem slog velja samo za tisto značko in za nobeno drugo. Če pišeš v file, potem napišeš selektor, ki pove za katere značke boš kodo nastavil. Selektor lahko izbira značke po imenu (p, h1,...) ali po atirbutu id (#id1, #id2) oz. class (.razred1, .razred2). Selektorje lahko kombiniraš/gnezdiš itd. Torej atributa id in class ti pomagata, da izbereš samo določene odstavke/naslove iz HTML-ja, torej eni odstavki imajo črn font, drugi lahko imajo svetlejšega.


Hvala za odgovor. Torej če prav razumem si z atributom v html-ju potem odpreš pot v Css-ju kjer se lahko posvetiš točno tem atributu (recimo če je atribut v html-ju nastavljen za podnaslov h2). Če nebi bilo atributa v HTML-ju za h2 bi potem v css-ju ko bi označil h2 spreminjal vse h2 tag-e? Če pa imaš nastavljen atribut v HTML-ju za h2 pa se lahko posvetiš samo tistemu tagu (se pravi h2 v tem primeru). Prav razumem? Upam da razumeš kaj mislim. Glede id-ja in gnezdenja mi je kar precej jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hustla ()

HotBurek ::

En sample HTML + CSS, če kaj pomaga:

index:html
<!DOCTYPE html>
<html lang="sl">
<head>
	<title>title</title>
	<meta name="keywords" content="keywords..."/>
	<meta name="description" content="description..."/>
	<meta name="robots" content="index,follow"/>
	<meta charset="utf-8"/>
	<meta name="viewport" content="width=device-width">
	<link type="text/css" rel="stylesheet" href="/index.css" />
</head>
<body>
	<div id="main">
		<h1 class="h1">header ena</h1>
		<input id="input1" type="text" value="" placeholder="input.......">
		<img class="logo" src="/image.png" alt="moj logo">
		<a id="a-email" href="mailto:troolll@email.cum" target="_blank">mail to troll</a>
		<div class="div1">ena</div>
		<div class="div1">dva</div>
		<div class="div1">tri</div>
	</div>
</body>
</html>


index.css
body {
	margin: 0px;
	padding: 0px;
	border: 0px;
	width: 100%;
	height: 100%;
	min-height: 100%;
	background-color: #fff;
	font-size: 16px;
	color: black;
	font-family: "Lucida Sans", sans-serif;
	background-color: #fff;
}

/*id*/
#main {
	margin: auto;
	border: 0px;
	max-width: 1000px;
	min-width: 100px;
	overflow: hidden;
	min-height: 500px;
	margin-bottom: 100px;
	border: 0px;
	background-color: #abc;
}

/*class*/
.h1 {
	/*stajl...*/
}

/*id*/
#input1 {
	/*stajl...*/
}

/*class*/
.logo {
	/*stajl...*/
}

/*id*/
#a-email {
	/*stajl...*/
}

/*class*/
.div1 {
	/*stajl...*/
}



CSS se uporabja za izgled posameznih elementov. In pravilno je, da to vedno urejaš v ločenem CSS fajlu (primer zgoraj) in nikoli direkto na elementu ( style="color: blue; ..." ). Se pravi brez inline styling.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()

smacker ::

Hustla je izjavil:

Torej če prav razumem si z atributom v html-ju potem odpreš pot v Css-ju kjer se lahko posvetiš točno tem atributu (recimo če je atribut v html-ju nastavljen za podnaslov h2). Če nebi bilo atributa v HTML-ju za h2 bi potem v css-ju ko bi označil h2 spreminjal vse h2 tag-e? Če pa imaš nastavljen atribut v HTML-ju za h2 pa se lahko posvetiš samo tistemu tagu (se pravi h2 v tem primeru). Prav razumem? Upam da razumeš kaj mislim. Glede id-ja in gnezdenja mi je kar precej jasno.

Ja, to velja za atributa id in class. Maš pa še druge atribute, ki imajo drugo vlogo in nimajo veze s CSS. Primer je značka a, ki jo uporabljaš za povezave. Tam v atribut href nastaviš pot, kamor kaže povezava. Seznam atributov, ki jih lahko daš določeni znački in njihov pomen najdeš v dokumentaciji. Primer za povezave: https://www.w3schools.com/tags/tag_a.asp
<a href="https://slo-tech.com">Slo-Tech</a>

Podobno slike:
<img src="logo.png" alt="Logo"/>

In obrazci + vnosna polja:
<form action="prijava.php" method="POST">
    Uporabniško ime: <input type="text" name="username" value="" /> <br/>
    Geslo: <input type="passsword" name="passsword" value="" /> <br/>
    <input type="submit" name="submit" value="Prijava" />
</form>

c3p0 ::

HTML naj bo čimbolj čist, torej brez class in id, razen kjer je nujno potrebno, se s CSS da zelo dobro naciljat. Priporoča se tudi uporabo HTML5 semantičnih elementov.

https://webflow.com/blog/html5-semantic...

kuall ::

c3p0 je izjavil:

HTML naj bo čimbolj čist, torej brez class in id, razen kjer je nujno potrebno, se s CSS da zelo dobro naciljat.

Zakaj?

jype ::

Ker to zmanjša možnost napak in možnost zlorab.

kuall ::

Kakšnih napak in zlorab?
Če dam vsakemu html tagu css class je to samo lažje berljiva koda, manj dvoumna. Če ne daš css classa moraš ugibat, iz kje iz .css fajla točno bo potegnil svoj stil nek html tag. Če tagu daš css class ni nobenega dvoma, iz kje dobi svojo obliko. CSS je en velik shit že tako, tako da je pametno programirat čimbolj enostavno, to pa narediš tako, da daš svoj css class tagom pa je.

Tole bi bil boljši argument: izogib podvajanju kode in naredit kodo čimbolj majhno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

c3p0 ::

Manjši HTML in CSS, bolj pregledno, brez podvajanja. Prijateljem v gostilni boš razlagal kako obvladaš semantic web. Nujno pa seveda ni, solate je na webu več kot dovolj.

Yakamashi ::

@OP, koncept HTML atributov je ena prvih stvari, ki jo je treba razumet, kar pomeni, da vse kvalitetne ucne vsebine zadevo obdelajo v prvih poglavjih. Ce se z razumevanjem atributov matras po dveh tednih, to pomeni, da se al ucis iz indijskih tutorialov alpa pacas po svoje, oboje je nepriporocljivo.

Vem, da folk priporoca W3schools, ampak to samo zato, ker smo njim W3schools priporocali stari vosli, ki svoje case druge opcije sploh nismo imeli. Jaz bi leta 2019 gladko ignoriral W3schools, zacel tule in dal page pod zaznamke, druge CSS reference zelo, zelo dolgo ne bos rabil.

Nadalje se ze od samega zacetka vsaj povrsno spoznaj z Chrome/Firefox Developer Tools, da ti ne bo treba res ugibat, od kod iz tvojega CSS fajla vleces stile in podobne nebuloze.

Aja, pa ignoriraj vse "nasvete" tukej spodej o tem, kako naj bo tvoj HTML strukturiran, ker je popolnoma ocitno, da tule nisi edini, ki mu niso jasne osnove. Kot receno, lepo se pregrizi skoz en moderen zacetniski tutorial, pa ne bo problemov.

Yakamashi ::

c3p0 je izjavil:

HTML naj bo čimbolj čist, torej brez class in id, razen kjer je nujno potrebno, se s CSS da zelo dobro naciljat. Priporoča se tudi uporabo HTML5 semantičnih elementov.


Dejmo se tole mimogrede razcistit. Tale tvoj paragraf zgleda, kot da bi bil skopiran iz kakega SEO newsletterja, kar je prirocno, ker tja tudi spada. Ampak, samo tja in nikamor drugam. Semantic HTML sicer zajema tudi accessibility in je kot tak potreben, ampak "clean" nacin strukturiranja HTML bo pa dobro deloval samo, dokler izdelujes mini-size bloge in te skrbi SEO optimizacija, tukaj je dejansko pomembno, da je markup cist in se google crawlerju ni treba prebijat skoz globoko gnezdeno vsebino aka "divitis".

In, seveda se popolnoma strinjamo, da je v vsakem primeru fajn, ce je clovek sposoben strukturirat markup tako, da zadeva ne zgleda ko pragozd. Ampak.

Takoj, ko zadeva prerase tale tvoj blog o kaktusih, bos imel pa probleme s tvojim "naciljanim" CSSjem, zakaj? Ker moras za to, da nekaj naciljas, uporabit celkup selektorjev, od obicnih descendantov do bolj naprednih CSS3 cirkuskih for. Nizanje selectorjev ti zvisa specificity count, iz cesar sledi, da ce ciljas nek tag z dvema css praviloma, css rule z visjim specificity povozi css rule z nizjim specificity, ne glede na kaskado (!).

In kaj to pomeni? To pomeni, da danes recimo zelis v tvoji e-stacuni s kaktusi pofarbat prvi list item v tvojem listu novih kaktusov, ker je pac v akciji. In mu dodas class="item item--special", deklariras class na koncu svojega .css fajla, nakar se cudis, zakaj zadeva ni pofarbana in potem po nevemkolk casa ugotovis, da si pol leta nazaj pod vplivom precej mocne trave zelel imet squeaky clean markup in posledicno majo teli tvoji list itemi tolk visok specificity rate, da povozijo vse pred in pod sabo. In se gres potem refactoring.

In ko enkrat tvoja kaktus stacuna preraste v kaktusBay in si team lead in delas z 12 senior front end developerji, takrat s temle tvojim clean markupom ne prides skoz code review, ker te nihce ne bo gledal. To pa garantiram s prve roke.

WhiteAngel ::

Hustla je izjavil:

smacker je izjavil:

Nekatere značke potrebujejo atribute, primer značka a rabi atribut href, ki pove kam kaže povezava. Podobno img potrebuje atributa src in alt. V dokumentaciji preveriš, katere atribute lahko kateri znački nastaviš in katere moraš obvezno nastavit. Za začetno rabo glej w3schools, za kaj bolj podrobnega in naprednega pa raje mozilla docs: https://developer.mozilla.org/en-US/doc... Pa ne pozabi validirat HTML-ja z validatorjem, te bo opozoril, če kateri obvezni atribut manjka.
S css nastaviš izgled značke (barvo, velikost,...), ne moreš pa nastavit src ali href atributa. CSS kodo lahko pišeš v poseben file ali pa kar v značko, v atribut style. Če pišeš v atribut style, potem slog velja samo za tisto značko in za nobeno drugo. Če pišeš v file, potem napišeš selektor, ki pove za katere značke boš kodo nastavil. Selektor lahko izbira značke po imenu (p, h1,...) ali po atirbutu id (#id1, #id2) oz. class (.razred1, .razred2). Selektorje lahko kombiniraš/gnezdiš itd. Torej atributa id in class ti pomagata, da izbereš samo določene odstavke/naslove iz HTML-ja, torej eni odstavki imajo črn font, drugi lahko imajo svetlejšega.


Hvala za odgovor. Torej če prav razumem si z atributom v html-ju potem odpreš pot v Css-ju kjer se lahko posvetiš točno tem atributu (recimo če je atribut v html-ju nastavljen za podnaslov h2). Če nebi bilo atributa v HTML-ju za h2 bi potem v css-ju ko bi označil h2 spreminjal vse h2 tag-e? Če pa imaš nastavljen atribut v HTML-ju za h2 pa se lahko posvetiš samo tistemu tagu (se pravi h2 v tem primeru). Prav razumem? Upam da razumeš kaj mislim. Glede id-ja in gnezdenja mi je kar precej jasno.


V CSS-u lahko naslavljaš elemente na tri načine: glede na tag (npr. <h2>), glede na atribut "id" (npr. <h2 id="prvi_naslov">) ali glede na atribut "class" (npr. <h2 class="naslov-pomozni">). Ko CSS enkrat naslovi elemente, spreminja izključno njihov atribut "style". Kot so ti že povedali pred menoj, vse kar se v CSS-u lahko stori, lahko narediš tudi direktno v HTML, ampak je grdo.

Potem pa pride še javascript, v katerem lahko vse, kar je v HTML še programsko spremeniš (t.i. DOM drevo). Ampak nekateri brskalniki nimajo javascripta, npr. crawlerji od iskalnikov ali security-frensy geeki itd. Tako da vso vsebino vedno spraviš v HTML.

Hustla ::

Hvala za odgovore. Imam pa še eno butasto vprašanje glede div tag-a. Vem kaj je namen le tega ampak me zanima kako ostali gledate na ta tag? Ali se ta tag uporablja za vsako novo stvar (recimo za tabelo, pa potem forms, pa recimo unordered list itd ali ga uporabljamo recimo samo na treh delih. Recimo glava je en del, body je drugi del ter potem bottom tretji del. Da si lažje razdelimo stran na tri dele? Upam da me razumete kaj mislim. Prej sem reševal nalogo kjer sem moral postavljati div tag-a na 3 različnih koncih, na začetku, sredini in koncu. Ali gre zato ali gre predvsem zato da vsaka stvar delimo posebej?

smacker ::

Div je "škatla" v katero namečeš enega ali več elementov, da jim lahko vsem naenkrat nastaviš položaj na strani s CSS. Z divi naštimaš layout strani (glava, noga, levi meni, desni meni, vsebina,...). Uporabljajo se tudi za manjše koščke (recimo da v vsebini prikažeš novice, znotraj novice imaš naslov, fotko, podpis,...). V kombinaciji s CSS divi skrbijo v glavnem za pozicioniranje elementov na strani.

Hustla ::

smacker je izjavil:

Div je "škatla" v katero namečeš enega ali več elementov, da jim lahko vsem naenkrat nastaviš položaj na strani s CSS. Z divi naštimaš layout strani (glava, noga, levi meni, desni meni, vsebina,...). Uporabljajo se tudi za manjše koščke (recimo da v vsebini prikažeš novice, znotraj novice imaš naslov, fotko, podpis,...). V kombinaciji s CSS divi skrbijo v glavnem za pozicioniranje elementov na strani.


Uff sem kar precej kiksnil. Hvala ti za tole. Now it makes so much more sense.

#000 ::

WhiteAngel je izjavil:


V CSS-u lahko naslavljaš elemente na tri načine: glede na tag (npr. <h2>), glede na atribut "id" (npr. <h2 id="prvi_naslov">) ali glede na atribut "class" (npr. <h2 class="naslov-pomozni">).


Trije načini ... to je malo na grobo rečeno. Enemu elementu lahko spreminjaš stile preko class-a, ID-ja ali pa direkt vneseš stile na element preko style="...". Do istega elementa lahko dostopaš tudi preko nadrejenih elementov v stilu .nekaj h2, lahko tudi vezeš stile na dva class-a istočasno npr: .nekaj.nekaj2 {} .. ipd

Drugače pa je omembe vredno je, da primarni način je z uporabo "class", pa da ID ne sme biti več kot 1x uporabljen na strani. In... še mnogo detajlov :)

WhiteAngel je izjavil:


Ko CSS enkrat naslovi elemente, spreminja izključno njihov atribut "style". Kot so ti že povedali pred menoj, vse kar se v CSS-u lahko stori, lahko narediš tudi direktno v HTML, ampak je grdo.

Nisem 100% da lahko vse definiraš s html-jem. Html je precej omejen. Kakšne velikosti in barve še rešiš z dodatnimi html tagi, vendar stile kot so: letter spacing, text-transform: capitalize ipd, pa nevem če se jih da rešiti. Vsaj na pamet mi ni znano če je mogoče.
Se trudim da ne hranim trolov.

Yakamashi ::

Lahko, da so bili pod "grdo" misljeni inline styles, CSS deklaracija v style="" atributu. Kar je seveda se vedno CSS.

#000 ::

Kakorkoli :) ... do željenega efekta lahko prideš na več načinov. Vsekakor inline stili niso priporočljivi in če je le mogoče je pametno, da se vse ima v svojih namenskih datotekah.
Se trudim da ne hranim trolov.

BigWhale ::

c3p0 je izjavil:

HTML naj bo čimbolj čist, torej brez class in id, razen kjer je nujno potrebno, se s CSS da zelo dobro naciljat. Priporoča se tudi uporabo HTML5 semantičnih elementov.


Semantic web - vsekakor. Za cim manj razredov v HTMLju pa ni vec nekega pametnega argumenta. Utility first CSS orodja so super za uporabo in imajo kar nekaj prednosti pred klasicnim CSSom.

Tailwind se res splaca pogledati. https://tailwindcss.com

#000 ::

So in niso. Jaz si ne predstavljam več dela s CSS-i brez uporabe SASS-a. Bloated frameworke sem sovražil dokler niso izdali sass verzije. Sedaj je še bootstrap uporaben :)
Se trudim da ne hranim trolov.

Hustla ::

Bom tole temo uporabljal za razna vprašanja. Mi zna kdo povedati zakaj mi pri videu ki ga zalepil v html ne zazna video posnetka na webpage-u? Pokaže mi video okvir (sive barve brez thumbnaila, nobena funkcija (play,pause itd) ne dela oziroma, ko kliknem na play ne naredi ničesar. To se mi je zdaj zgodilo že kar nekajkrat pri različnih nalogah.

Takole mi pokaže:



Naredil sem takole:



Torej kje delam napako?

#000 ::

Screenshooti ne delajo. V brskalniku stisni f12 in v konzoli preveri če imaš kakšne JS napake.
Se trudim da ne hranim trolov.

BigWhale ::

#000 je izjavil:

So in niso. Jaz si ne predstavljam več dela s CSS-i brez uporabe SASS-a. Bloated frameworke sem sovražil dokler niso izdali sass verzije. Sedaj je še bootstrap uporaben :)


Bootstrap ni bil nikoli uporaben. Sass/scss gor al pa dol. ;>

Hustla ::

Ok mislim da sem ugotovil vsaj tako se mi zdi. Direktnega linka iz youtuba ni sprejel. Tako da sem moral najprej video spremeniti v mp4 in ga potem preko mape linkati v html.

#000 ::

BigWhale je izjavil:

#000 je izjavil:

So in niso. Jaz si ne predstavljam več dela s CSS-i brez uporabe SASS-a. Bloated frameworke sem sovražil dokler niso izdali sass verzije. Sedaj je še bootstrap uporaben :)


Bootstrap ni bil nikoli uporaben. Sass/scss gor al pa dol. ;>


Sem proti takim frameworkom vendar sem si vzel nekaj časa in pogledal bootstrap sass verzijo. Sklopiš vse in pustiš samo grid pri katerem odstraniš par malenkosti in imaš dober headstart. Ostale elemente si vklapljaš po potrebi in če se malo potrudiš imaš čiste stile dokaj optimalno narejene.

Jaz osebno uporabljam svoj lasten grid z par predefiniranimi sass funkcijami vendar če sodeluješ z bilokom, potem imaš opravka s tem bootstrapom, saj izgleda kot da drugega ne poznajo.
Se trudim da ne hranim trolov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000 ()

Hustla ::

Zdajle sem se spustil v JavoScript. To je šele zajeban. Koliko časa ste ostali potrebovali da ste se vsaj delno naučili javoscript? Moj course je dolg 30 ur. Verjetno bom moral vsaj 5x čez da ga bom vsaj delno razumel.

Mimogrede ali je za dobro spletno strani potrebno znati samo html, css in javoscript ali so še kakšni programi ki jih je nujno potrebno znati za dobro spletno stran?

HotBurek ::

Za delo s podatki je SQL jezik (in baza, npr. MariaDB).

Potem, s tem JS boš naredil POST request (s podatki) na strežnik, ta pa potem mora s temi podatki nekaj naredit, mogoče tudi vrnat nazaj. Za nalogo si lahko narediš, da bo spletna stran poslal podatek na strežnik, ta pa bo vrnil podatek nazaj.

Recimo menjalni tečaj EUR - SIT. V bazi podatkov imaš cifro 239, na spletni strani imaš kalkulator "Koliko tolarjev je X evrov?", kjer je x HTML INPUT element, kamor vneseš število. Potem je POST request, preko katerega na strežnik pošlješ podatek, strežnik pa mora to prebrat.

Tu imaš potem middleware, kjer komuniciraš s klientom (browser) na eni strani, ter podatkovno bazo na drugi strani. Ta stvar vmes pa je "logika", ki vse povezuje.

In ta del je "server side". Tu imaš opcijo, da uporabiš NodeJS.

Jst osebno pa delam z Python, s katerim isto lahko rešiš te stvari na serverju. Potem je še Java, pa še kej bi se našlo.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()

Hustla ::

HotBurek je izjavil:

Za delo s podatki je SQL jezik (in baza, npr. MariaDB).

Potem, s tem JS boš naredil POST request (s podatki) na strežnik, ta pa potem mora s temi podatki nekaj naredit, mogoče tudi vrnat nazaj. Za nalogo si lahko narediš, da bo spletna stran poslal podatek na strežnik, ta pa bo vrnil podatek nazaj.

Recimo menjalni tečaj EUR - SIT. V bazi podatkov imaš cifro 239, na spletni strani imaš kalkulator "Koliko tolarjev je X evrov?", kjer je x HTML INPUT element, kamor vneseš število. Potem je POST request, preko katerega na strežnik pošlješ podatek, strežnik pa mora to prebrat.

Tu imaš potem middleware, kjer komuniciraš s klientom (browser) na eni strani, ter podatkovno bazo na drugi strani. Ta stvar vmes pa je "logika", ki vse povezuje.

In ta del je "server side". Tu imaš opcijo, da uporabiš NodeJS.

Jst osebno pa delam z Python, s katerim isto lahko rešiš te stvari na serverju. Potem je še Java, pa še kej bi se našlo.


Ti si mi zdaj naštel vse možne programe. Mene zanima če so javascript html in css dovolj za spodobne spletne strani s katerimi bi lahko kaj zaslužil. Po mojem je nakoncu tudi iznajdljivost pomembna ter kako promoviraš svojo spletno stran. Recimo slo-tech je povsem navadna spletna stran brez kakršnih koli posebnih dodatkov pa ima kar dober promet. Nekatere strani pa so izdelane v nulo in niti približno številk slo-techa. Seveda govorim za slovenijo.

Yakamashi ::

Hustla je izjavil:

Mene zanima če so javascript html in css dovolj za spodobne spletne strani s katerimi bi lahko kaj zaslužil.


In so many words - da, so dovolj, vkolikor bos delal predstavitvene spletne strani za mala podjetja, drustva ipd. in ti bo design naredil nekdo tretji. Pravimo jim tudi staticne spletne strani, static web pages, ce bos googlal.

Ko pa enkrat prides do tocke, kjer narocnik rabi bazo podatkov , takrat se pa al naucis backend programiranja, ali pa vzames kak ready to go CMS sistem a la Wordpress.

HotBurek ::

Ta HTML/CSS/JS je frontend, s katerim lahko delaš predstavitve. Ok, kul. Ampak, ko se začne delo s podatki, ki so 99% shranjeni na strežniku, potem pa pride zraven t.i. backend. S tem si ful razširiš, kakšne strani vse lahko delaš.

Kar se tiče pa izdelovanja spletnih strani za denar. Tu ti predlagam, da greš v to, da naštudiraš direktno HTML, CSS in JS, brez vseh teh framework-ov (se pravi Wordpress, jQuery, Vue.js in podoben šrot). In izdeluješ strani tako, da sprogramiraš iz nule.

Praktično ni strani v Sloveniji, katere se ne bi dalo like 10x izboljšat. (Ker so vsi "na" Wordpress-u in posledično noben ne zna zares dober programirat.)

Recimo tale sajt:
http://ranc-burger.com

Ga narediš 10x boljšega:
- Pogledaš source code, kjer so špageti. Tko se ne dela, da se boljše.
- Loudanje 10tih CSS/JS fajlov za en tak simple page? Ne, en CSS in en JS je dovolj.
- itn....


In si za projekt vzameš, da narediš najboljši page za predstavitev neke gostilne s prenočišči. Ko ti to rata, je vsaj 1000 kmetij, pajzlcov, gostiln, restavracij, itn. gostinskih objektov, ki imajo šit sajt (Wordpress) ali pa še slabi (look at this: http://www.rdlasko.si/ ).

In potem svoj "framework", ki si ga na nulo natreniral in sam razvijl, prodajaš naprej. Pa so pol zobozdravniki, ki rabjo sajt.

Pa za test predlagam tole:
https://validator.w3.org/nu
https://developers.google.com/speed/pag...


Je ni strani, ki bi bila brez W3C errorjev. Pa tudi take, ki bi na google speed test-u bile 2x 100% ali pa blizu so tudi redkost.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()

Hustla ::

@HotBurek

Hvala za odgovor. Poskušam ugotoviti kaj bi delal. Kajti 5-to 9 ni zame. Zato sem sklenil da bi poskušal s spletnimi stranmi oziroma da bi se naučil nekaj za kar ti ni potrebno delati 8 ur na dan in da si poleg tega dobro plačan. Trenutno študiram različne stvari kot so uporaba socialnih omrežij pa youtube itd. Angleščina mi gre izredno dobro in nimam nobenega problema pri komunikaciji. Problem je ker se ne morem odločili kaj bi točno počel. Ko gledam na internetu na kakšen način folk služi denar je res prav neverjetno da se teh stvari že prej nisem lotil. Delati 9-to 5 za tistega jurja na mesec se mi zdi butasto. Predvsem ker imam kar nekaj znana s katerim bi lahko služil bistveno več. Poleg tega so navadni šihti že preteklost (moje mnenje zgolj). Delo v pisarni se mi zdi dolgočasno saj se nikamor ne premakneš in počneš eno in isto 30 let kar pa se mi zdi brez vezno. Youtube channel je zanimiva zadeva in če si iznajdljiv in če znaš tekoče angleško znaš lepo zaslužiti. Seveda če to počneš v slovenščini ne moreš s tem nič, saj nas je enostavno premalo. Jaz sem velik ljubitelj kamer in fotoaparatov ter kinamatografije ter film editing itd. Spletna stran bi bila kot odskočna deska. Kar se tiče html-ja in scc-ja vse skupaj ni težko in sem se v 2 tednih in pol naučil ogromno. Koliko časa bi rabil za JS ne vem, poleg tega nisem prepričan koliko bi dejansko lahko zaslužil s spletnimi stranmi. Ko sem bral kako folk služi po 5 jurju (part time) na mesec in še bistveno bistveno več sem se zapodil v spletne strani, morda celo preveč optimistično. Nekateri služijo ogromno preko raznih oglasov in ostalih reči. Veliko je odvisno od prometa in nekatere strani imajo, kljub temu da so povprečne ali pa še to ne, ogromno prometa. I'm rambling, I know... I'm just trying to figure this shit out.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hustla ()

#000 ::

Lepo da imaš ambicije vendar ne ciljaj previsoko v samem štartu. 8 urni delavnik v dobri firmi ni tako slab kot se sliši, pa firme na tem področju imajo flexibilne urnike in marsikje omogočajo delno delo od doma ipd.

Jaz sem delal doma in v pisarni in preferiram pisarno. To ne smeš vzeti kot da si sam zaprt med 5 stenami ali v kaki kocki ampak kot urejeno delovno okolje obkrožen z ekipo s katero si deliš informacije in si med pavzami poveš še kaj drugega. Vse je odvisno od firme kjer si in ne terminologije "pisarna / 8 ur"

Kar se zaslužka tiče pa je spet precej relativno kaj delaš in s čim ter ali delaš kot SP ali v sklopu kake firme ipd. To da služiš 5 jurjev na mesec part time / mesec je pravljica ki se je mogoče komu posrečila veliki večini pa ne :)

Drugače pa kar se tiče css/html res da ni težko, vendar ni za podcenjevati, saj moraš vedeti kako kaj deluje, da znaš pravilno uporabiti in da nisi samo eden izmed mnogih wanabe developerjev. Če hočeš biti uspešen moraš poznati precej tehnologij čeprav se potem specializiraš na omejeno število.

Preveč za pisat :) tako je bolje razlagat ob kakem pivu :)
Se trudim da ne hranim trolov.

Arey ::

Web development je zelo zanimiva kariera kjer nikoli ne boš znal toliko da ti bo dolgčas. Je pa tudi tu enako kot v praktično vsaki branži - konkretne denarje boš služil zgolj če boš znal prave stvari, bil v tem kar delaš zelo dober, se znal prodajat in imel nekaj sreče.
V dveh tednih se definitivno nisi naučil dovolj da bi bil sposoben naresti karkoli drugega kot kakšno predstavitveno stran iz začetka tisočletja. HTML in CSS res nista težka stvar za spoznat, in delata ok tudi če si izjemno površen, za obvladat pa bo potrebno malo več truda kot 30 urni tutorial, žal. Že tvoja vprašanja (ali je HTML in CSS dovolj za predstavitvene spletne strani) zelo očitno sporočajo da ti ni ravno jasno kako točno sploh delujejo spletne strani. Kar je valda za pričakovat, saj si svoje izobraževanje ravno začel. Vsi strokovnjaki na katerem koli področju so nekoč bili kjer si sam.
Ne samo da moraš kot web developer dobro poznati ogromno malenkosti ki se tičejo HTMLja, kvalitetno implementiranje responsive designov v CSSu je znanost sama zase, da ne omenjam kapric ki jih imajo različni brskalniki. Seveda, če ne delaš samo najbolj osnovnih spletnih strani za zobozdravnike, moraš zraven obvladati še JS in vsaj poznati, če ne kar biti strokovnjak v kakšen frameworku kot je Angular ali React, kar zraven povleče še ukvarjanje z raznimi package managerji in podobno. Pa ne pozabimo da freelancerji velikokrat tudi sami poskrbijo za deployment, zraven boš moral še vključit kakšno analitiko, morda tudi SEO, po možnosti pa še error reporting servis (in ga potem uporabit za vzdrževanje). Če že nisi sposoben napisat par enostavnih back-end featurejev moraš pa definitivno s strežniki znat vsaj komunicirat. Asinhronost, arhitektura, vse to je pomembno tudi v front-end svetu. Dobri spletni programerji morajo imeti precej znanja.
S postavljanjem statičnih predstavitvenih stvari v letu 2019 ne boš zaslužil 5kEUR/mesec s part-time delom, ker se take projekte popolnoma zadovoljivo seštrika v par urah z Wordpressom. Niso poosebljeno odličje spleta, ampak delajo, in naročnike večinoma zanima zgolj to. Kar hočem povedat, pa sem se zaplezal, je, da boš moral v svoje izobraževanje vložiti še precej let preden boš zaposljiv za kakršne koli denarje blizu tvojih 5kEUR/mesec. Web development ni magična dežela kjer naročniki plačujejo ljudem tisoče evrov za barvanje gumbov v CSSu. Pa ne da te hočem prepričati da nima smisla, sam zelo uživam v tem kar delam. Je pa fer da veš da v par mesecih iz nule ne boš postal strokovnjak za splet. Potrebno bo precej truda in premagovanja konkretnih ovir. Sam mislim da se splača, ni pa to za vsakega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Arey ()

kuall ::

Če bi rad delal od doma boš moral poznat še backend programiranje , sql in c#, in nek js framework, knockoutjs, react, angular. Če pa boš delal v firmi pa lahko prideš skozi kot frontend dev, backend pa nardijo sodelavci, ampak moraš imet dober občutek za izgled, drgač nisi nič vreden. Statičnih strani noben ne rabi.

Hustla ::

Hvala za odgovore, so dobrodošli. Meni bo glavo raznseslo. Včeraj sem cel dan gledal videe in študiral razne course ne samo kar se tiče spletnih strani ampak tudi online marketinga itd. Prav neverjetno koliko celo free online tečajev imaš na netu kjer ti razložijo na nenormalno dober način, s primeri in ti povedo veliko več kot bi ti povedali v kakšni slovenski šoli. Če ti angleščina ne dela težav se lahko vse skupaj naučiš precej hitreje saj ti z primeri, razlagami in nalogami razložijo precej bolje kot v naših programih. Vsaj tako se mi zdi. Tole študiram zdajle: Get your own domain name, hosting, and Wordpress as your free CMS. Zanimivo da imaš kar nekaj plug in-ov ki so praktično zastonj in ti lahko vsaj na začetku ko si še v začetni fazi svoje niše pomagajo pri ustvarjanju. Imeti svoj blog ni slaba stvar. Moraš pa biti iznajdljiv in izredno potrpežljiv ter moraš vedeti v katera področja se boš spuščal. Potem delaš analizo preko Google Analytics (Moster Insights plug in) da dobiš neko sliko na katero se lahko potem bolj fokusiraš. Ne vem meni se to ne zdi težko. Sicer je to šele začetek in imam še ogromno za preštudirat ampak važno je da sem začel.

@Arey po mojem je možno dobro zaslužiti če delaš spletne strani v angleščini. Saj je njihov trg neskončen. Če izdeluješ spletne strani v slovenščini potem je res vse skupaj bogo. Mene slovenske strani sploh ne zanimajo. Je pa tudi res da je tam konkurenca ubijalska ampak je trg tako velik da se bo vedno našel nekdo ki ti bo prisluhnil.

Sem malo pregledoval strani kot so optimizepress, elegantthemes, cssigniter itd. Konkurenca je res ubijalska in dvomim da bi bil sam sposoben izdelovati takšne teme. Potem sem šel malo brati še o Amazon Fba (off topic). Ja res je sem na 100 različnih koncih. Poskušam ugotoviti kako in kaj. Verjetno nimam pojma o čem govorim, to sem imel v glavi zato sem tudi zapisal :)). Grem nazaj študirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hustla ()

#000 ::

Hustla je izjavil:

Tole študiram zdajle: Get your own domain name, hosting, and Wordpress as your free CMS. Zanimivo da imaš kar nekaj plug in-ov ki so praktično zastonj in ti lahko vsaj na začetku ko si še v začetni fazi svoje niše pomagajo pri ustvarjanju.


Domeno je fajn imeti če želiš graditi neko ime in prepoznavnost. Večina CMS-jev je free in tudi free pluginov je malo morje kar sicer pomaga pri izdelavi. Ne samo na začetku ampak tudi potem. WP ima malo morje pluginov, vendar žal jih je večina bolj bogo spisanih in ko gre kaj narobe ti reševanje težav zaradi takih pluginov pobere en kup časa in živcev :)

Jaz bi ti svetoval, da si pogledaš WP, vendar se ne tam ustaviš kot večina, saj obstaja precej dosti boljših CMS-jev za izdeavo spletnih strani.
Se trudim da ne hranim trolov.

c3p0 ::

Yakamashi je izjavil:


Takoj, ko zadeva prerase tale tvoj blog o kaktusih, bos imel pa probleme s tvojim "naciljanim" CSSjem, zakaj? Ker moras za to, da nekaj naciljas, uporabit celkup selektorjev, od obicnih descendantov do bolj naprednih CSS3 cirkuskih for. Nizanje selectorjev ti zvisa specificity count, iz cesar sledi, da ce ciljas nek tag z dvema css praviloma, css rule z visjim specificity povozi css rule z nizjim specificity, ne glede na kaskado (!).

In kaj to pomeni? To pomeni, da danes recimo zelis v tvoji e-stacuni s kaktusi pofarbat prvi list item v tvojem listu novih kaktusov, ker je pac v akciji. In mu dodas class="item item--special", deklariras class na koncu svojega .css fajla, nakar se cudis, zakaj zadeva ni pofarbana in potem po nevemkolk casa ugotovis, da si pol leta nazaj pod vplivom precej mocne trave zelel imet squeaky clean markup in posledicno majo teli tvoji list itemi tolk visok specificity rate, da povozijo vse pred in pod sabo. In se gres potem refactoring.


Seveda imaš point, ampak zagovarjam stališče, da se že v začetku naučiš pravih prijemov in dobrih praks, veš kako scoring itd. sploh deluje. Potem vsaj veš zakaj si nekje "kršil" kakšno pravilo. Če moraš posegati po nekih novih CSS fintah, po možnosti podprtih le v latest brskalnikih, si se zadeve lotil zgrešeno. Redko pa je potreba, da je CSS kompleksen. CSS/SASS/xyz source seveda dokumentiraš, da tudi v soju omame (just say no to drugs!) znaš pripopati pravi selektor.

Debugging je z dobro konzolo preprost, časi, ko smo se ure ubadali zakaj ta in ta CSS ne deluje, so precej mimo. No, nekateri še vedno vse probleme rešujejo z !important. Večina pa jih sploh ne rešuje, ker za svoj blog o kaktusih uporabi WP temo in vse skupaj naklika, CSS-ja niti ne pozna.

scipascapa ::

hustla: s kje si? kateri course jemlješ? lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTML in CSS - lastnosti povezav

Oddelek: Programiranje
9485 (327) RatedR
»

Pravilni pomen in uporaba značk ter atributov

Oddelek: Izdelava spletišč
11666 (463) marjan_h
»

Neznana napaka pri izdelavi spletne

Oddelek: Izdelava spletišč
442141 (1214) RockyS
»

[HTML] border in bordercolor problem z FF in Opera

Oddelek: Izdelava spletišč
15942 (759) Hair
»

ocenite stran

Oddelek: Izdelava spletišč
191233 (916) Sivina

Več podobnih tem