» »

Pravilni pomen in uporaba značk ter atributov

Pravilni pomen in uporaba značk ter atributov

marjan_h ::

Prebral sem kar nekaj spletnih tutorialov, vendar nekako ne razumem pomen nekaterih značk in atributov.

Prvič:

Zakaj se uporablja značka paragraf? Če napišem;
<p>tralala hopsasa</p>

je isto kot samo
tralala hopsasa


Brskalnik bo oboje prebral enako. Kaj se potem načeloma počne z paragrafom?

Drugič:

Opazil sem da se pri uporabi slogovnih CSS datotek enkrat uporablja atribut "id" enkrat pa "class" znotraj značk HTML-ja.

Kdaj se uporablja katero in zakaj?


Tretjič:

Kdaj se uporablja atribut "action" in kdaj "onclick"? Oboje približno naredi enako, če recimo kliknemo na gumb želimo, da se zgodi nek dogodek. Ali dam v značko action ali onclick?


Mislim da ostalo razumem.

Hvala za odgovore.

vorantz ::

probi raje napisat
<p>neki</p><p>neki</p>

neki neki

neki<br />neki

ti bo hitreje jasno

id mora bit unikatn na naloženi strani in se zato uporablja če moraš do točno enega elementa s tem id-jem dostopat
isti class pa ma lahko več elementov in se uporablja ko moraš bolj nasplošno dostopat do več elementov

marjan_h ::

Aja, paragraf doda znak za novo vrstico na koncu.

Samo potem če želiš iti v novo vrstico moraš vedno pisati paragrafe, a ni to manj učinkovito kot samo tag br?

Ne vem sicer kako se recimo to dela na drugih spletnih straneh, recimo na slo-techu.


Potem id za en element class za več, vendar sem na nekaterih spletnih straneh videl da tudi oboje uporabljajo naenkrat. Zakaj?

kr?en ::

http://w3schools.com/tags/default.asp oz. ta stran na splosno kar se tice html/css-ja.

Drugace pa kot so ti povedali. id je za identifikacijo posameznih elementov, da jih lahko npr. dobis ven v Javascripti, class je pa za zdruzevanje vec elementov v neke skupine, da se jih lazje oblikuje s CSSjem.

DeeJay ::

sematično gledano se
<p></p>
uporablja za odstavke v besedilu,
<br>
pa za novo vrstico.

Primer:
<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris cursus mi ut urna rutrum id vestibulum nulla ultricies. Sed at ligula sit amet massa suscipit mollis.<br>
Praesent fringilla turpis ut mauris interdum ornare. Etiam sed sapien sit amet velit blandit semper id eu eros. Integer mattis, tellus eu tempor porttitor, ligula nisi rhoncus sem, id sagittis lectus libero dapibus elit. Praesent tincidunt semper eros nec placerat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.<br>
Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Mauris id odio suscipit magna venenatis imperdiet vel vel ligula. Fusce euismod blandit enim. Fusce eu mauris ipsum. Vestibulum est sem, molestie id pretium sed, mattis eget justo. Suspendisse potenti. Vivamus et justo eu felis rhoncus tincidunt. Nunc dignissim tellus mollis libero mattis eu tincidunt elit vehicula. Duis blandit pharetra lorem, faucibus eleifend magna pulvinar vitae.</p>

<p>Suspendisse sed feugiat diam. Morbi imperdiet est quam. Sed id nunc ut nunc imperdiet fringilla. Ut pretium dolor ut libero ultrices placerat. Aliquam erat volutpat. Vivamus dui libero, euismod nec tincidunt in, faucibus eu mauris.<br>
<ul>
<li>Proin et lorem turpis, id congue turpis.</li>
<li>Quisque fermentum ante et tortor ullamcorper dictum.</li>
<li>Donec et urna eget justo adipiscing posuere consectetur quis tortor.</li>
<li>Donec quis magna id lacus pharetra volutpat quis tempus erat.</li>
</ul>
Pellentesque at diam libero, at condimentum justo. Sed feugiat suscipit nunc, vel eleifend ligula condimentum nec. Fusce quis lorem sit amet massa consectetur cursus a a nunc.</p>


glede ID in CLASS... ID se uporablja za unikatno identifikacijo tagov, se pravi isto ime ID-ja je lahko samo 1x na strani, class pa se lahko ponavlja.

<div id="main">
   <ul id="nav">
      <li class="nav-button">Home</li>
      <li class="nav-button">About</li>
      <li class="nav-button">Products</li>
   </ul>
   <div id="body">
      Content
   </div>
</div>


ID in class sta predvsem pomembna za CSS oblikovanje strani in pa jQuery javascript.

marjan_h ::

Hvala, sem pogledal tudi W3Schools, vendar sem tukaj vprašal tisto kar še ne razumem.

Kaj pa glede 3. vprašanja?

technolog ::

Oboje naredi približno enako? Si dejansko probal?

kr?en ::

Ti to mislis tale action: http://www.w3schools.com/tags/att_form_... ?

Onclick je pa eden izmed DOM eventov, ki se lahko sprozijo: http://www.w3schools.com/jsref/dom_obj_...

Bolj slabo si prebral zadeve na W3C, ker ti tam vse pise kar rabis vedet (vsaj osnovne zadeve).

HardFu ::

http://codeable.io

marjan_h ::

Če me lahko kdo potrdi, torej action atribut se uporablja le v obrazcih medtem k onclick pa le pri gumbih.

Piše da se v html5 več ne uporablja action, kaj je potem alternativa?

Najbolj me je tuki zmedlo, da je pri action vrednost neka .asp datoteka, to je pač nekaj kar se izvrši ko klikneš potrdi.

kr?en ::

V action poves kam bos poslal tisti POST request iz forme. Lahko je druga stran ali kaksna PHP/ASP skripta.

Pa ce malo bolje pogledas, imas en drug atribut za posiljanje podatkov iz forme v HTML5. Samo prebrat je treba dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kr?en ()

marjan_h ::

aja, sedaj razumem...

piše da se napiše url html datoteke, kakšna mora biti html datoteka? Prazna?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Word - sklicevanje na tabele, slike..

Oddelek: Programska oprema
53181 (3087) salabajs
»

HTML in CSS težava pri razporeditvi DIV elementov

Oddelek: Izdelava spletišč
14913 (733) RockyS
»

Kateri programski jezik naj izberem - problem

Oddelek: Programiranje
102235 (1796) MrBrdo
»

Vracilo Preplacila

Oddelek: Loža
122642 (1836) d0rK

Več podobnih tem