Forum » Loža » Kako skrbite za ostre nože?
Kako skrbite za ostre nože?
MIHAc27 ::
Jaz sem pred leti nabavil kup poceni kitajskih keramičnih nožev. Ene dva imam še sedaj ostali so imeli nesreče (padec na tla). Ta dva, ki se upirata gravitaciji, sta še sedaj dovolj ostra, da brušenje ni potrebno.
Nazadnje sem se vseeno odločil za kovinske, nekaj iz Lidla. Zaenkrat ostri za znoret, ko ne bodo več bo pa itak ceneje kupit nov komplet.
Za domačo uporabo vrh glave dobro.
To z čebulo pa nisem vedel... kaj je najboljš če jo še naprej režem samo z keramičnim nožem?
Nazadnje sem se vseeno odločil za kovinske, nekaj iz Lidla. Zaenkrat ostri za znoret, ko ne bodo več bo pa itak ceneje kupit nov komplet.
Za domačo uporabo vrh glave dobro.
To z čebulo pa nisem vedel... kaj je najboljš če jo še naprej režem samo z keramičnim nožem?
111111111111 ::
Zakaj bi pa res vroča voda škodila jeklu, pa ne bom nikoli razumel. Tisto klino pri 700+ stopinjah obdelujejo, potem pa postane 70 stopinj C problem.
Konveksno, če sem prav razumel zgoraj, pomeni sicer manjšo ostrino kot V, ampak klina svojo ostrino drži dlje časa. Če se prav spomnim iz TIMa, so tako brušeno švicarji.
Si je pa treba vzeti nekaj časa za ostrino. Tudi sekirco sem iz samega dolgočasja nabrusil do ostrine žiletke. Ker sem v filmu videl enega, ki se je s sekiro bril
Jeklo z ostrenjem raniš. Ostrina na nožu je dejansko poškodba kovine. Pri poškodbi voda pride zraven z lahkoto, še posebej vroča. Drugače pa se v pomivalcu nož premetava in s tem krha.
imagodei ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
- Hoc est qui sumus -
111111111111 ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
Dishwasher won't ruin your knives however, the dishwasher powder might, since it contains highly alkaline compounds like trisodium phosphate, unless that powder also contains a corrosion inhibitor like sodium silicate.
Although "inhibiting" is not quite the same as "preventing", and so persistent long-term exposure to these chemicals will eventually degrade the materials, including dulling the edge (although that's the least of your concerns, since the rest of the knife is also deteriorating).
This is why professional chefs never put their expensive knives into the dishwasher (indeed they typically don't even trust them to the kitchen porter, but clean them personally).
nekikr ::
Drugače pa se v pomivalcu nož premetava in s tem krha.
Say whaaaaat? Pomivalni stroj in pralni sta dva različna stroja namenjena različnim funkcijam!
4 te 20cm imam. Najprej sem kupil enega, ko so čez leto akcijo ponovili sem šel še po tri. Sem in tja potegneš 4x čez aliexpress brusilec in reže vrhunsko. Tako vrhunsko, da nisem opazil prav nobene razlike, ne v ročaju, ne v rezanju, ko sem šel na bbq kuharski tečaj kjer so prodajali tudi tiste znane nože po več 100€. Ko mi ga bodo agresivne granule v pralnem stroju pri premetavanju čisto požrle, bom pa skeširal novih 5,99€.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
St235 ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
Odvisno od noža. Številni dobri noži so v najboljšem primeru rust resistant oziroma stain resistant, nikakor pa niso povsem odporni na rjo. In take nože detergenti (odvisno kakšen je) lahko poškodujejo. Da o kakšnem nožu, kjer ima jeklo višjo vsebnost ogljika (carbon steel knife) ne govorimo.
Dodatno nože med pranjem pošteno premetava in z rezilom zadevajo ob drugo posodo, stojalo... kar vse prej kot blagodejno vpliva na rezilo. Zanemariti ne gre niti tega, da imajo nekateri (predvsem japonski) noži lesene ročaje, ki so vse prej kot dishwasher friendly.
Tole so recimo navodila za Wüsthof:
Caring for Fine Knives
The best of edges will quickly dull if it strikes metal, glass or formica. A soft wood or plastic cutting board makes the best surface. And if a slip occurs, a proper cutting board is safer for the user.
Knives should be used only for the purpose intended. Never use good cutlery to cut string or paper - it is an outrage to cut bones or metal with a good blade.
Blades should never be heated in a flame in an oven. Elevated temperatures will destroy the temper of the steel.
After use, knives should not be allowed to soak in water. The best practice is to hand wash and dry them immediately. This is especially true if they have been used on fruit or salty foods, which may cause some staining, even of stainless steel blades. Although Wusthof-Trident knives can be cycled in a dishwasher, it is not recommended. High water pressure will dull the cutting edges by knocking them again the rack and against other objects.
Fine knives should be carefully stored in their own block, or special vinyl "roll" produced by Wusthof for this purpose.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
St235 ::
Drugače pa se v pomivalcu nož premetava in s tem krha.
Say whaaaaat? Pomivalni stroj in pralni sta dva različna stroja namenjena različnim funkcijam!
4 te 20cm imam. Najprej sem kupil enega, ko so čez leto akcijo ponovili sem šel še po tri. Sem in tja potegneš 4x čez aliexpress brusilec in reže vrhunsko. Tako vrhunsko, da nisem opazil prav nobene razlike, ne v ročaju, ne v rezanju, ko sem šel na bbq kuharski tečaj kjer so prodajali tudi tiste znane nože po več 100€. Ko mi ga bodo agresivne granule v pralnem stroju pri premetavanju čisto požrle, bom pa skeširal novih 5,99€.
Vsakemu svoje. A ni super, da si za 6€ našel nož, ki služi vsem tvojim potrebam?
na sliki se ne vidi, kako ima ta nož narejen zaključek rezila pri ročaju, ampak mene recimo neskončno moti, če rezilo ni do konca ostro, zato recimo kljub hvali o kvaliteti nikoli ne bi imel Wüsthofa.
Raptor F16 ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
Edini mehanizem, ki bi lahko v pomivalcu poškodoval rob je morebiti temperaturno raztezanje in krčenje.
To je edina smiselna teorija, kako se lahko poškoduje rob hladnega rezila pri spiranju z vročo vodo.
Poslušal sem pa že razne kvazi razlage celo to, da se nož razkali... halo? Najdite mi pomivalca, ki bo sploh prišel blizu temperature alotropne preobrazbe v avstenitno strukturo.
nekikr ::
Seveda. Saj ne pravim, da je pa to najboljša stvar od vseh. Hotel sem samo izpostaviti, ker sem že imel kakšen precej drag nož v rokah, da so zgodbe o tem, da _mora_ biti nož za 500€, ki ga se čisti samo s solzami devic in brusi diplomirani brusilec vsaj cel teden - samo zgodbe.
imagodei ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
Odvisno od noža.
OK, glede tega se lahko samo strinjam. Ampak, če kupiš v Hoferju set nožev za 25€, je verjetno krhanje ostrine zaradi pranja v pomuvalcu zadnje, kar te ima za skrbet. Ful se mi zdi bolestno, recimo pri nas na šihtu... Smo kupil neke no name nožke s plastičnim ročajem (pač za malico), potem pa ga po uporabi daš v pomivalca in gre folk ful v luft, češ: "Neeee! A ne veš, da se ne pere nožev v pomivalcu ... "
Mislim, povsem štekam, da če imaš nek top nož, ali pa fensi lesene ročaje gor, da takega ne daš v pomivalca. Da se pa pri kvaliteti za 25€ za set nožev sekiraš glede ostrine, je pa tud mal smešno.
Pa tudi če imaš mal dražji nož - že sam akt rezanja krha rezilo. Ko režeš kakšno suho klobaso na (leseni) podlagi, vsakokrat z rezilom potegneš po njej. Ne vem, če je to bistveno boljše, kot pranje v pralnem stroju. IOW, že zaradi same uporabe je treba nož kdaj nabrusit.
Edina dilema bi bila, če je konec koncev pomivanja bistveno več kot uporabe: Se pravi, kupiš nož, nato je pa vrhunec uporabe ta, da odrežeš kos kruha z njim (pustimo za hip, kako rezanje kruha vpliva na rezilo) in ga daš pomit v pomivalca, glavne obroke pa itak kupuješ pripravljene v Mercatorju.
V takem primeru je seveda treba mal razmislit, a rabiš set profi nožev za par 100 €.
- Hoc est qui sumus -
tikitoki ::
perci ::
Če znaš, ni nič narobe s takim brušenjem. Če pa ne znaš....je pa bolje, da ne znaš s štrajhom :).
St235 ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Od kod izvira ta mit in kakšno podlago ima v realnosti? A so pralna sredstva tako agresivna, da razjejo jeklo?! A vsebujejo granule, ki deformirajo rob noža?
Odvisno od noža.
OK, glede tega se lahko samo strinjam. Ampak, če kupiš v Hoferju set nožev za 25EUR, je verjetno krhanje ostrine zaradi pranja v pomuvalcu zadnje, kar te ima za skrbet. Ful se mi zdi bolestno, recimo pri nas na šihtu... Smo kupil neke no name nožke s plastičnim ročajem (pač za malico), potem pa ga po uporabi daš v pomivalca in gre folk ful v luft, češ: "Neeee! A ne veš, da se ne pere nožev v pomivalcu ... "
Mislim, povsem štekam, da če imaš nek top nož, ali pa fensi lesene ročaje gor, da takega ne daš v pomivalca. Da se pa pri kvaliteti za 25EUR za set nožev sekiraš glede ostrine, je pa tud mal smešno.
Pa tudi če imaš mal dražji nož - že sam akt rezanja krha rezilo. Ko režeš kakšno suho klobaso na (leseni) podlagi, vsakokrat z rezilom potegneš po njej. Ne vem, če je to bistveno boljše, kot pranje v pralnem stroju. IOW, že zaradi same uporabe je treba nož kdaj nabrusit.
Edina dilema bi bila, če je konec koncev pomivanja bistveno več kot uporabe: Se pravi, kupiš nož, nato je pa vrhunec uporabe ta, da odrežeš kos kruha z njim (pustimo za hip, kako rezanje kruha vpliva na rezilo) in ga daš pomit v pomivalca, glavne obroke pa itak kupuješ pripravljene v Mercatorju.
V takem primeru je seveda treba mal razmislit, a rabiš set profi nožev za par 100 EUR.
ja, nekateri pač delajo znanost iz tega in potem navadnih nožev za mazanje ne perejo v pomivalcu.
Drugače pa to, da ne pereš nožev v pomivalcu ne pomeni, da nožev ne rabiš brusit. Vsak nož se ob uporabi krha.
Glede časa, ki ga izgubiš s čiščenjem, pa je bil odličen odgovor enega od kuharjev na tečaju: Kaj za vraga si pa rezal z nožem, da ne moreš v 3 sekundah splaknit pod vodo in obrisat? Tako, da je tri ure premetavanja noža v pomivalnem stroju za nož bolj kot ne overkill.
Drugače pa je lesena deska vseeno boljša za rezilo, kot to da ga buta ob kovinske posode in steklene kozarce.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
perci ::
Sem pa včeraj (za test) svojo keramično Kyocero parkrat potegnil parkrat s svojim štrajhom (IKEA). Presenetljivo, da je dejansko zadeva postala ostra. Očitno imam diamanten štrajh :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
imagodei ::
ja, nekateri pač delajo znanost iz tega in potem navadnih nožev za mazanje ne perejo v pomivalcu.
Drugače pa to, da ne pereš nožev v pomivalcu ne pomeni, da nožev ne rabiš brusit. Vsak nož se ob uporabi krha.
Glede časa, ki ga izgubiš s čiščenjem, pa je bil odličen odgovor enega od kuharjev na tečaju: Kaj za vraga si pa rezal z nožem, da ne moreš v 3 sekundah splaknit pod vodo in obrisat? Tako, da je tri ure premetavanja noža v pomivalnem stroju za nož bolj kot ne overkill.
Drugače pa je lesena deska vseeno boljša za rezilo, kot to da ga buta ob kovinske posode in steklene kozarce.
Jp. V bistvu vse drži, če pomivaš sproti med samim kuhanjem/pripravo jedi, potem vsak nož lahko pomiješ praktično brez truda in takoj. Ajde, 3 sekunde se mi zdi res malo, sploh če si rezal kakšno mastno reč, v 10 sekundah je pa vsak nož opran.
Kar se deske tiče, je ena alternativa še deska iz plastike/umetne mase. Verjetno je za nož to še najmanj stresno...
- Hoc est qui sumus -
Malajlo ::
Proti pranju v pomivalcu je edini tehten argument lesen ročaj. Nož ponavadi leži na plastični mrežici, se nima kam drgniti, razen če se potrudiš in nasloniš rezilo na spodnji rob krožnika npr. (s katerim se da nož v sili tudi nabrusiti).
Še vedno pa nimam odgovora, kaj čebula naredi rezilu...
Še vedno pa nimam odgovora, kaj čebula naredi rezilu...
St235 ::
si ne znam predstavljat. Edino kar mi pride na misel so rezila z višjo vsebnostjo ogljika (carbon steel), ki (dokler se ne vzpostavi patina) reagirajo z vsako kislo zadevo. Oziroma rjavijo, če ne so mokra (v pomivalcu je to zaradi višje temperature, še toliko hitreje).
V bistvu ne, ker so kuhinjski noži ponavadi preveliki za v mrežico za pribor in potem jih folk vlikne nekam na zgornjo polico in je to to. Tam pa potem ni daleč do kakšnega kozarca, šalce ali česa kovinskega.
Nož ponavadi leži na plastični mrežici
V bistvu ne, ker so kuhinjski noži ponavadi preveliki za v mrežico za pribor in potem jih folk vlikne nekam na zgornjo polico in je to to. Tam pa potem ni daleč do kakšnega kozarca, šalce ali česa kovinskega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Raptor F16 ::
Baja ::
meni je štrajhar zadosti. po tej temi sodeč ga tudi narobe uporabljam, ampak noži so vseeno ostri.
Raptor F16 ::
Sopomenka ::
Wow, super odziv, hvala vsem! Bilo je podano zelo veliko uporabnih informacij kako ravnati z noži ter tudi spoznanje, da nas je več z omenjeno težavo. =)
Po priporočilih sem za začetek naročil kar osnovno verzijo z AliExpress, bomo videli kako se bo obneslo ... link
Po priporočilih sem za začetek naročil kar osnovno verzijo z AliExpress, bomo videli kako se bo obneslo ... link
Bye ::
Zavisi, koliko časa si pripravljen vložiti v brušenje, ter kakšne nože imaš. Za navadne (k ti jih ni škoda zamenjati čez čas) kuhinjske kovinske in keramične nože uporabljam poceni brusilec na poteg.
BorutO ::
To je samo za ravnat konico, s tem ne nabrusiš.
A Štrajhar misliš? Ne vem, od kje tebi to, ampak s štrajharjem jaz brusim vse nože doma. Imam še tri čisto nove štrajharje iz perutnine ptuj, ko sem še tam delal, sem si jih par "sposodil za nedoločen čas" … Ti štrajharji brusijo noro dobro. trikrat, štirikrat potegneš po obeh straneh, pa je nož oster kot ne vem kaj.
Mimo grede, tisti, ki je na PP skrbel po koncu šihta, da so noži bili naslednji dan ostri kot britev, je vsak dan oz. po koncu vsake smene petkrat počasi potegnil po obeh straneh, pa so noži bili ostri kot britev. In dal mi je še odličen nasvet. Nož, če ga vsak dan veliko uporabljaš, je dobro nabrusiti čisto vsak dan … če ga uporabljaš malo, pa vsaj enkrat na 3, 4 dni in bo vedno ostal oster kot britev. Zraven tega pa je dobro nož stalno dati stran od drugih nožev itd. In to, da bi naj vroča voda uničevala ostrino noža, je pa rekel, da je voda edina stvar, ki nož najmanj uničuje.
Jaz nože nabrusim stalno, ko mi žena reče, da več nima nobenega ostrega.
V glavnem, v PPju sem si "sposodil" 5 štrajherjev. Enega sem dal staršema, enega pa tastu. In glede na to, kako so vrhunski, jih za nič na svetu ne dam stran.
V angliji sem si v Lidlu kupil eno električno napravico za nože brusiti … Tri nože sem uničil.
Po moje je nože najboljše brusiti s štrajherjem. Kje pa najti dobrega, pa je dobro vprašat pri kakšnem mesarju oz. v kakšni mesnici.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19920 (1441) | Rias Gremory |
» | Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 41181 (12399) | gruntfürmich |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 30911 (17462) | Okapi |
» | noži in pomivalni strojOddelek: Loža | 5656 (4744) | imagodei |