Forum » Loža » Kako skrbite za ostre nože?
Kako skrbite za ostre nože?
Sopomenka ::
Ker so moji noži topi oz. relativno hitro otopijo, me zanima kako skrbrbite za ostrino nožev?
Iščem brusne kamne oz. še kakšno bolj enostavno metodo (najrajši bi kar naročil preko ebay) ...
Kaj mi svetujete, kakšno granulacijo? Dražji kamni me ne zanimajo...
Iščem brusne kamne oz. še kakšno bolj enostavno metodo (najrajši bi kar naročil preko ebay) ...
Kaj mi svetujete, kakšno granulacijo? Dražji kamni me ne zanimajo...
Šmorn ::
Jaz imam kamne granulacije 400, 1000, 2000 in 3000. Če pravilno brusiš, nož že po obdelavi s 1000 brije. Od enostavnejših priprav za brušenje se je do sedaj najbolje obnesla tale (imajo starši): https://uk.zwilling-shop.com/Kitchen-Wo... Sem preizkusil nekaj cenejših pa se ni obneslo.
profii ::
Kakor vidim tale iz tvojega linka Šmorn deluje na podoben princip kakor:
https://www.google.com/search?rlz=1C1GC...
Tega Fiskarsa imam tudi sam, vendar ne nabrusi na britje. Ali pa jaz delam nekaj narobe. Je pa res da je bolje kot nič.
https://www.google.com/search?rlz=1C1GC...
Tega Fiskarsa imam tudi sam, vendar ne nabrusi na britje. Ali pa jaz delam nekaj narobe. Je pa res da je bolje kot nič.
XLapse ::
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700€
alien technology
donvito ::
Kako se že pravilno reče brusilniku, ki ga uporabljajo mesarji?
štrajhar misliš?
https://www.kandex.si/mesarska-oprema/b...
Raptor F16 ::
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700€
To je scam.
Magic1 ::
Sej noži so tudi lahko po 700EUR, kar pa ne pomeni, da ga kdo potrebuje za normalno uporabo. Verjetno so taki noži slabši od profi varjant za pol cene, imajo pa kakšno fancy stvar stvar gor za se hvalit. Kot zlata 20 let stara Nokia za 10kEUR.
Brušenenje z 2000+ se mi zdi bolj kot hobi, kot pa karkoli drugega. Z manj se doseže že 99% ostrino. Raje večkrat brusi in imej nože vedno na 99%, kot pa enkrat na let na 99.9%.
Brušenenje z 2000+ se mi zdi bolj kot hobi, kot pa karkoli drugega. Z manj se doseže že 99% ostrino. Raje večkrat brusi in imej nože vedno na 99%, kot pa enkrat na let na 99.9%.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Samael ::
Jaz nikoli ne bi priporočal kamnov nekomu, ki tega ni še nikoli počel in ki mu brušenje nožev med drugim ne bi predstavljalo tudi hobija, ki mu je pripravljen posvetiti neko konkretno mero časa.
Večina, ki na forumih navija za kamne, brusilni papir, itd ... se radi s tem pohvalijo, vedo pa en drek o samem brušenju nožev.
Če nimaš pravega občutka, večina ljudi ga za to nima, je težko držati pravi kot. Da niti ne omenjam tega, da je "pravi kot" za različne nože drugačen. Hitro postane spraskan ves nož. Rezilo postaja vbočeno, itd ...
Nihče ti ne pove, kako pravilno brusiti (recimo vsaj 90% youtube videov, ki jih običajno v tovrstnih temah servirajo s/t strokovnjaki, prikazuje "mojstre" brušenja nožev, ki rezilo razvleče navzven ... o ja, za par minut fajn fake občutek ostrine, za samo delo z nožem pa škoda časa). Če uporabljaš razna kontaktna mazila, vodo itd ... še orenk userješ vse naokoli. Ah ...
Za občasno brušenje nožev boš bolje skozi prišel s čim takšnim, kot so tile brusilci na poteg, ki ti jih nekateri priporočajo zgoraj (zwilling, fiskars iz spara ...) kot pa kamnov, seveda pa to ni optimalno. Ampak ja, za par nabrušenih nožev je to čisto ok. In mit, da mora biti vsak nož kot britev, da mora imeti "mirror edge" itd. je itak oslarija. Precej tega je odvisno od samega jekla noža. Plus, da si večino nožev ne želiš imeti nabrušeno pod kotom, kjer bo "kot britev", ker tanjša "nitka" (rob rezila) ob kontaktu s desko itd... ne garantira ravno daljše ostrine.
Sam sem doslej največ nožev nabrusil z Spyderco Tri-Angle Sharpmaker-jem, ki pa mi je ščasoma začel presedati, zato sem začel iskati lažji, cenejši sistem ročnega brušenja, ki sem ga našel v Ruixin pro iii knife sharpener-ju (kitajska kopija mega dragih Edge Pro Apex, KME sharpener ipd... ameriških ekvivalentov) za nekih 25USD.
Ruixin pro iii sam po sebi ni idealen, je pa orodje, ki opravi svoje delo in, ki bi ga komot priporočal začetniku.
Sam sem dokupil še nekaj kamnov in mu dodal nekaj modifikacij (fiksiral na desko bolj narazen, zamenjal pritrditven del z magnetom itd...) s čimer zdaj ne zaostaja prav nič za $300 ameriškimi ekvivalenti.
Večina, ki na forumih navija za kamne, brusilni papir, itd ... se radi s tem pohvalijo, vedo pa en drek o samem brušenju nožev.
Če nimaš pravega občutka, večina ljudi ga za to nima, je težko držati pravi kot. Da niti ne omenjam tega, da je "pravi kot" za različne nože drugačen. Hitro postane spraskan ves nož. Rezilo postaja vbočeno, itd ...
Nihče ti ne pove, kako pravilno brusiti (recimo vsaj 90% youtube videov, ki jih običajno v tovrstnih temah servirajo s/t strokovnjaki, prikazuje "mojstre" brušenja nožev, ki rezilo razvleče navzven ... o ja, za par minut fajn fake občutek ostrine, za samo delo z nožem pa škoda časa). Če uporabljaš razna kontaktna mazila, vodo itd ... še orenk userješ vse naokoli. Ah ...
Za občasno brušenje nožev boš bolje skozi prišel s čim takšnim, kot so tile brusilci na poteg, ki ti jih nekateri priporočajo zgoraj (zwilling, fiskars iz spara ...) kot pa kamnov, seveda pa to ni optimalno. Ampak ja, za par nabrušenih nožev je to čisto ok. In mit, da mora biti vsak nož kot britev, da mora imeti "mirror edge" itd. je itak oslarija. Precej tega je odvisno od samega jekla noža. Plus, da si večino nožev ne želiš imeti nabrušeno pod kotom, kjer bo "kot britev", ker tanjša "nitka" (rob rezila) ob kontaktu s desko itd... ne garantira ravno daljše ostrine.
Sam sem doslej največ nožev nabrusil z Spyderco Tri-Angle Sharpmaker-jem, ki pa mi je ščasoma začel presedati, zato sem začel iskati lažji, cenejši sistem ročnega brušenja, ki sem ga našel v Ruixin pro iii knife sharpener-ju (kitajska kopija mega dragih Edge Pro Apex, KME sharpener ipd... ameriških ekvivalentov) za nekih 25USD.
Ruixin pro iii sam po sebi ni idealen, je pa orodje, ki opravi svoje delo in, ki bi ga komot priporočal začetniku.
Sam sem dokupil še nekaj kamnov in mu dodal nekaj modifikacij (fiksiral na desko bolj narazen, zamenjal pritrditven del z magnetom itd...) s čimer zdaj ne zaostaja prav nič za $300 ameriškimi ekvivalenti.
Ganon ::
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700€
Hahaha, me spominja na tole:
OP, kupi nek običajen brusilnik nožev in ne zapravljaj denar za neumnosti.
Samael ::
Raptor F16 je izjavil:
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700€
To je scam.
V bistvu se stinjam s tem. Odlični kamni so dragi tudi po $30.
Tako ameriške Sharp Pebble Whetstones ali pa BearMoo Whetstones, kot tudi japonske Naniwa vodne kamne dobiš za nekih $20 do $40 USD. V vseh treh primerih gre za fantastične kamne, ki pa sami po sebi pomenijo bore malo ... Tu je še vedno ročno delo tisto ...
nepijempira ::
Sicer pa v Ljubljani Oster Rob ponuja tečaje brušenja (v glavnem dajejo poudarek na japonske nože) in vso robo, ki jo rabiš, da to sam delaš (od kamnov, palic in polirnega usnja, do takih "polavtomatskih" kot so jih omenjali višje v temi)...
Ali pa lahko preprosto neseš k njim nabrusit.
Ali pa lahko preprosto neseš k njim nabrusit.
starfotr ::
Ne perite nožev v stoju, pri ročnem pranju pa z mrzlo vodo perite. Tako bo ostrina dlje zdržala.
Netrunner ::
Meni se ne da brusit ker nimam ne orodja in ne znanja. pa me zanima ali obstaja kakšen električni brusilec ? ..nekaj takega da bi vtaknil noter ali potegnil preko nečesa in bi se nabrusil ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
louser ::
Raptor F16 je izjavil:
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700EUR
To je scam.
"Meteoriti" niso scam pol kile jih dobiš za 25 EUR.
/s
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()
perci ::
Raptor F16 ::
Raptor F16 je izjavil:
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700€
To je scam.
V bistvu se stinjam s tem. Odlični kamni so dragi tudi po $30.
Tako ameriške Sharp Pebble Whetstones ali pa BearMoo Whetstones, kot tudi japonske Naniwa vodne kamne dobiš za nekih $20 do $40 USD. V vseh treh primerih gre za fantastične kamne, ki pa sami po sebi pomenijo bore malo ... Tu je še vedno ročno delo tisto ...
In short, from my point of wiew:
Fabrke bi bankrotirale, če bi morale tako drago plačevati za *eben brus.
Btw:
Nože se da na tračni brusilki odlično nabrusit.
Prav tako na brusilnem kozlu. Če je dober za sveder naoštrit, je tudi za nož ali rob.
Not A Number ::
Za domačo kuhinjsko uporabo je po mojem mnenju dovolj, če se naučiš pravilno "štrajhat" nože, ter da jih po uporabi vedno spereš z vodo in obrišeš na suho. Moker nož postane top nož.
Postopek:
1) Z levo roko držiš "štrajher" navpično tako, da s konico počiva na rezalni deski.
2) Z nožem izmenično po vsaki strani "režeš" proti rezilu od vrha navzdol pod kotom 20°. To je sicer za začetnika težko, ampak lahko si dovolj dobro pomagaš tako, da daš nož najprej po kotom 90°. Nato prepoloviš kot, da dobiš 45°. Nato še enkrat prepoloviš in dobiš 22,5° - kar je dovolj dober približek.
3) Točko 2) delaš počasi in nadzorovano. Gib zaključiš pri konici, ampak ne tako, da konico potegneš čez (s tem se konica uničuje).
4) Dovolj je redno recimo 10x po vsaki strani. Ne vzame več kot 1 minuto.
S tem boš imel nadpovprečno ostre nože (glede na povprečno gospodinjstvo), vendar to ne bo britev. Paradižnik bo treba kljub temu s konico prebosti, ne bo šlo kar gladko. Pozabi tiste "majstore", ki to počnejo tako, da je šov in da se sliši kot bi se dva sabljala.
Pri brušenju pa je odvisno tudi kakšen rob ("grind") ima nož (convex, v, itd.). Meni osebno je najbolj všeč convex grind. Je oster in trpežen. Pa še najlažje se ga brusi z "mousepad" metodo: vzameš eno staro podlogo za miško (tisto bolj trde sorte) in brusni papir A4 za vodno brušenje (različne granulacije). Brusni papir položiš na podlogo in nož vlečeš tako, da je rezilo zadaj. "Mehkoba" podloge se prilagodi convex obliki rezila in dokaj enostavno tako brusiš. Pazi samo, da nimaš premehke podloge.
Jaz imam v kuhinji nože Swibo. So ugodni in dobri, ter kar je zame pomembno: dober balans in velik ročaj. Sovražim nože z majhnimi ročaji (npr. WMF). So pa tudi dovolj ugodni, da ne znorim, če ga žena ali hčera "pozabita" mokrega na kuhinjskem pultu. S kakšnim nožem višjega cenovnega razreda bi bolj grdo gledal v takšni situaciji ...
EDIT: typo
Postopek:
1) Z levo roko držiš "štrajher" navpično tako, da s konico počiva na rezalni deski.
2) Z nožem izmenično po vsaki strani "režeš" proti rezilu od vrha navzdol pod kotom 20°. To je sicer za začetnika težko, ampak lahko si dovolj dobro pomagaš tako, da daš nož najprej po kotom 90°. Nato prepoloviš kot, da dobiš 45°. Nato še enkrat prepoloviš in dobiš 22,5° - kar je dovolj dober približek.
3) Točko 2) delaš počasi in nadzorovano. Gib zaključiš pri konici, ampak ne tako, da konico potegneš čez (s tem se konica uničuje).
4) Dovolj je redno recimo 10x po vsaki strani. Ne vzame več kot 1 minuto.
S tem boš imel nadpovprečno ostre nože (glede na povprečno gospodinjstvo), vendar to ne bo britev. Paradižnik bo treba kljub temu s konico prebosti, ne bo šlo kar gladko. Pozabi tiste "majstore", ki to počnejo tako, da je šov in da se sliši kot bi se dva sabljala.
Pri brušenju pa je odvisno tudi kakšen rob ("grind") ima nož (convex, v, itd.). Meni osebno je najbolj všeč convex grind. Je oster in trpežen. Pa še najlažje se ga brusi z "mousepad" metodo: vzameš eno staro podlogo za miško (tisto bolj trde sorte) in brusni papir A4 za vodno brušenje (različne granulacije). Brusni papir položiš na podlogo in nož vlečeš tako, da je rezilo zadaj. "Mehkoba" podloge se prilagodi convex obliki rezila in dokaj enostavno tako brusiš. Pazi samo, da nimaš premehke podloge.
Jaz imam v kuhinji nože Swibo. So ugodni in dobri, ter kar je zame pomembno: dober balans in velik ročaj. Sovražim nože z majhnimi ročaji (npr. WMF). So pa tudi dovolj ugodni, da ne znorim, če ga žena ali hčera "pozabita" mokrega na kuhinjskem pultu. S kakšnim nožem višjega cenovnega razreda bi bolj grdo gledal v takšni situaciji ...
EDIT: typo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Not A Number ()
WizzardOfOZ ::
Problem je ker nože ljudje dajejo v pomivalni stroj. Tam jih vročina "ubija". Nož se samo opere pod tekočo vodo in obriše, nikoli pa pere v pomivalnem stroju.
IL_DIAVOLO ::
Imej vsak noz za svoj namen. Torej noz za cebulo itak mora bit eden, drugace bos imel vse noze brez ostrine. Potem en noz/sekirco za razdelovanje piscanca, s katerim moras presekati tudi kaksno kost. In pa en fini noz, ki bo res za samo prefinjene zadeve, ki morajo biti narezane na tanko. Torej zelenjava in podobne zadeve.
Tega finega se nikoli nisem nabrusil, tega za cebulo pa moram kar potegniti 1x na teden.
Drugace pa kamen, ki se uporablja za koso brusit. Parkrat potegnes, pa je noz oster ko britev.
Tega finega se nikoli nisem nabrusil, tega za cebulo pa moram kar potegniti 1x na teden.
Drugace pa kamen, ki se uporablja za koso brusit. Parkrat potegnes, pa je noz oster ko britev.
bbbbbb2015 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Problem je ker nože ljudje dajejo v pomivalni stroj. Tam jih vročina "ubija". Nož se samo opere pod tekočo vodo in obriše, nikoli pa pere v pomivalnem stroju.
Ne govori tega, ker to ni res.
Navaden nož, tisti, ki ni nerjaven, bo res korodiral. Takih se ne daje v stroj, ker bodo zarjaveli.
Drugače vročina 55-65 stopinj jeklu ne škodi, nerjavnemu pa sploh ne. Kar je možno pa je, da če se nož premetava po stroju, lahkoz drgnjenjem res postane top. Zato jaz nože dajem na plastično poličko.
Praviloma nekatera vzmetna jekla izgubijo del svoje elastičnosti pri visokih (npr. 70 stopinj) temperaturah. To je znano. Samo ne zgubijo 50%, ampak 2-3%.
Rezilo vedno obrisi. Enako tudi britvice in bo(do) dolgo sluzil(e).
To je za britvice res, ker imaš 2 ali več rezil skupaj, če rezila ne obrišeš, je lahko depozit apnenca, oz. kamna. Pri nožu to nima takega vpliva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
jype ::
Za zelenjavo tudi jaz nisem še brusil. Opereš z mlačno vodo in obrišeš. Režem pa tudi čebulo, poleg paradižnika, ohrovta, korenja in praktično vsega, kar užitnega zraste na vrtu.
Raptor F16 ::
lambda ::
Kako se že pravilno reče brusilniku, ki ga uporabljajo mesarji?
štrajhar misliš?
https://www.kandex.si/mesarska-oprema/b...
Ta deluje odlično, nabrusiš lahko zelo hitro. Se pa ta dobi bistveno ceneje (20 eur poštnine, je fajn s komu skupaj naročit): https://www.markusheucher.com/en/dick-d...
Uporabiš tehniko, kjer lahko nadzoruješ kot na obeh straneh. Za domače uporabnike najbrž najbolje držati s konico navpično navzdol postavljeno na nedrsečo podlago in z drugo roko pod enakim kotom vlečeš nož po eni in po drugi strani. HRC 66, kar je bistveno trše kot jeklo pri običajnih nožih. Japonski noži so trše jeklo, za tiste ne vem če je ok.
Dobro je imeti še kak kamen za občasno brušenje bolj poškodovanih nožev. Meni npr. dvostranski 1000+3000 grit povsem zadostuje, ne zapravljajte, dobiš za 30 €, morda še manj. Si je pa za kamen treba vzeti čas in paziš na tehniko (pravilen kot).
Skratka komplet pod 100 €, ki za neko gospodinjstvo zdrži lifetime.
Not A Number ::
bbbbbb2015 je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
Problem je ker nože ljudje dajejo v pomivalni stroj. Tam jih vročina "ubija". Nož se samo opere pod tekočo vodo in obriše, nikoli pa pere v pomivalnem stroju.
Ne govori tega, ker to ni res.
Navaden nož, tisti, ki ni nerjaven, bo res korodiral. Takih se ne daje v stroj, ker bodo zarjaveli.
Drugače vročina 55-65 stopinj jeklu ne škodi, nerjavnemu pa sploh ne. Kar je možno pa je, da če se nož premetava po stroju, lahkoz drgnjenjem res postane top. Zato jaz nože dajem na plastično poličko.
Praviloma nekatera vzmetna jekla izgubijo del svoje elastičnosti pri visokih (npr. 70 stopinj) temperaturah. To je znano. Samo ne zgubijo 50%, ampak 2-3%.
Rezilo vedno obrisi. Enako tudi britvice in bo(do) dolgo sluzil(e).
To je za britvice res, ker imaš 2 ali več rezil skupaj, če rezila ne obrišeš, je lahko depozit apnenca, oz. kamna. Pri nožu to nima takega vpliva.
Seveda je res. Ampak ne iz razlogov, kot jih navajaš.
Vsak nož lahko rjavi, tudi nerjavni. Na mokrem nožu, ki ga pustiš dlje časa se na rezilu pojavi mikro-rja (ki je ne vidiš s prostim očesom). To je tisto, ki dejansko uniči sposobnost rezanja. Če ne verjameš si poišči nekaj slik rezil izpod elektronskega mikroskopa. Tudi "nerjavna" jekla rjavijo - še posebej, če pride do križne kontaminacije z drugimi kovinami.
lambda ::
jype ::
Raptor F16 je izjavil:
Dokler imaš ločeni deski za rezanje mesa in zelenjave ni problema.Nimam, a mesa ne režem.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
FireSnake ::
A je to pomembno?
Jaz ga pa! In to OGROMNO (govedino, divjačino, zajca, svinjo, kozlička, konja in še kaj). Ker je treba vse jest.
Recept za ostre nože: Swibo nož in štrajher za 30EUR (treba je pa vedeti, kako "gladiti").
Kupi ga pa bedak, ki ne ve, kako se uporablja štrajher (kakšna je slovenska beseda za to zadevšno?)
Strica imam kovača. Nože mi nabrusi in spolira. Ko pa štrajher več "ne prime", jih pa nesem spet k stricu, da mi jih nabrusi.
Noži so ostri, da se lahko briješ z njimi (pa moja ne ravna ravno nežno z njimi).
Jaz ga pa! In to OGROMNO (govedino, divjačino, zajca, svinjo, kozlička, konja in še kaj). Ker je treba vse jest.
Recept za ostre nože: Swibo nož in štrajher za 30EUR (treba je pa vedeti, kako "gladiti").
Raptor F16 je izjavil:
Če ti je škoda dat za kamen, bo tudi brus papir dober.
dobri kamni so dragi tudi po 700EUR
Kupi ga pa bedak, ki ne ve, kako se uporablja štrajher (kakšna je slovenska beseda za to zadevšno?)
Strica imam kovača. Nože mi nabrusi in spolira. Ko pa štrajher več "ne prime", jih pa nesem spet k stricu, da mi jih nabrusi.
Noži so ostri, da se lahko briješ z njimi (pa moja ne ravna ravno nežno z njimi).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Stari maček ::
Če hočem, da nož brije(seveda mora biti iz ustreznega jekla, tisti ceneni se ne dajo), ga na koncu brušenja spoliram na klobučevinastem kolutu z dodatkom Purol paste.
Raptor F16 ::
Tist "štrajher" je bolj mišljen za "raziglenje " kot pa brušenje. Uporaben je samo toliko, da popraviš rob rezila.
reeves ::
Prvo je treba kupit kvalitetne nože. Na temu ni za šparati, saj so ob lepem vzdrževanju skoraj večni.
S kamni ali stroji se noži popravljajo. Tisti, ki so že uničeni.
Prvo pravilo je, da se nož brusi pred čisto vsako uporabo. S štrajharjem. To kar eni pravijo, da štrajhar ni ok, ni res. Ali imajo že uničene nože ali pa ne znajo. Tudi vsi vrhunski kuharji jih uporabljajo.
Drugo. Nožev nikoli ne peri v pomivalcu ali z vročo vodo. Mlačna voda, po potrebi cet in to je to. Drgneš jih z gobico ali viledo (ne z žico) takoj po uporabi.
Ne odlagaš jih kar med drug pribor. Rezilo mora biti vedno zaščiteno pred kakimi udarci.
Paziš kako režeš in kaj režeš (kosti).
Drži se teh pravil in imel boš 1 komplet nožev za celo življenje.
S kamni ali stroji se noži popravljajo. Tisti, ki so že uničeni.
Prvo pravilo je, da se nož brusi pred čisto vsako uporabo. S štrajharjem. To kar eni pravijo, da štrajhar ni ok, ni res. Ali imajo že uničene nože ali pa ne znajo. Tudi vsi vrhunski kuharji jih uporabljajo.
Drugo. Nožev nikoli ne peri v pomivalcu ali z vročo vodo. Mlačna voda, po potrebi cet in to je to. Drgneš jih z gobico ali viledo (ne z žico) takoj po uporabi.
Ne odlagaš jih kar med drug pribor. Rezilo mora biti vedno zaščiteno pred kakimi udarci.
Paziš kako režeš in kaj režeš (kosti).
Drži se teh pravil in imel boš 1 komplet nožev za celo življenje.
Malajlo ::
Zakaj bi pa res vroča voda škodila jeklu, pa ne bom nikoli razumel. Tisto klino pri 700+ stopinjah obdelujejo, potem pa postane 70 stopinj C problem.
Konveksno, če sem prav razumel zgoraj, pomeni sicer manjšo ostrino kot V, ampak klina svojo ostrino drži dlje časa. Če se prav spomnim iz TIMa, so tako brušeno švicarji.
Si je pa treba vzeti nekaj časa za ostrino. Tudi sekirco sem iz samega dolgočasja nabrusil do ostrine žiletke. Ker sem v filmu videl enega, ki se je s sekiro bril
Konveksno, če sem prav razumel zgoraj, pomeni sicer manjšo ostrino kot V, ampak klina svojo ostrino drži dlje časa. Če se prav spomnim iz TIMa, so tako brušeno švicarji.
Si je pa treba vzeti nekaj časa za ostrino. Tudi sekirco sem iz samega dolgočasja nabrusil do ostrine žiletke. Ker sem v filmu videl enega, ki se je s sekiro bril
nekikr ::
Jaz imam nekaj na to foro in deluje odlično. Je pa res, da ni 700$ in se v družbi težko s tem pohvalim. No, lahko se pa tule, ker smo itak vsi anonimni. Če kdo želi, mu ga prepakiram in prodam za 700$, da bo potem bolje nabrusilo.
jype ::
m0LN4r ::
Imam 4 vecje noze, ki jih zelo pogosto uporabljam in mi jih sosed nabrusi 1-2x na letno, ker je to njegov hobbi. Po brusenju ne pazim na noz nic, rezem znjim vse zivo, od cebule, mesa, operem ga tako z hladno, kot vroco vodo z cistili, pa ce mi je DC jih polozim tudi v pomivalca. Pa mi komot zdrzi oster vsaj pol leta.
Niti en noz ni bil vec kot 50eur.
Edino za kosti imam posebej klump domaci standard noz za katerega mi je vseeno.
Niti en noz ni bil vec kot 50eur.
Edino za kosti imam posebej klump domaci standard noz za katerega mi je vseeno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
m0LN4r ::
Ker so moji noži topi oz. relativno hitro otopijo, me zanima kako skrbrbite za ostrino nožev?
Iščem brusne kamne oz. še kakšno bolj enostavno metodo (najrajši bi kar naročil preko ebay) ...
Kaj mi svetujete, kakšno granulacijo? Dražji kamni me ne zanimajo...
Nazalost so tudi nozi, ki jih lahko brusis vsak mesec. Ga potegnes parkrat po deski al krozniku, pa lahko spet brusis. Jaz uporabljam izkljucno lesene deske za rezanje, nobenih drugih povrsin moj noz ne vidi.
Ni poanta v kamnih, ampak v izkusnjah, pravi koti glede na debelino, tip materiala in relativno veliko casa. Meni sosed dva noza brusi po nekaj ur enga in ce ni zadovoljen, se nekaj ur xD
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
lonewolf_ ::
jaz sem set nožev kupil s stojalom vred za ~35€, brusim jih pa z dvema kitajskima kamnoma lepo po vrsti na ene 3 mesece. Na kamnih po dveh letih še ni vidne obrabe, saj ju lepo gladim z 10000 kamnom 2x5cm. Včasih spravim tudi do britja, ampak si ne vzamem več kot 10min/nož. Navaden papir reže gladko in tudi cajtng papir, ni pa skalpel, ampak sem čisto zadovoljen. Imam tudi boljši nož z boljšim jeklom, ki ga sicer uporabljam samo za meso (tud koline) tistega pa pred kolinami vredu nabrusim, do britja, pa potem čez leto skoraj ni potrebe. Vse skupaj za kamne sem dal ~40€ imam pa 240/800 in 400/1000, začnem pa večkrat z 400 ali kar 800. Lotim se čist ljubiteljsko, ker če bi dal nekomu 3€ za nož, da ga nabrusi, sem že 3x toliko prišparal v tem času :)
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
m0LN4r ::
Tako pa moj fotr brusi noze ze 40 let, strojnik pac. Pred kolinami jeseni in po zadnjih kolinah spomladi za nekaj sekund in to je to.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
bbbbbb2015 ::
Imam 4 vecje noze, ki jih zelo pogosto uporabljam in mi jih sosed nabrusi 1-2x na letno, ker je to njegov hobbi. Po brusenju ne pazim na noz nic, rezem znjim vse zivo, od cebule, mesa, operem ga tako z hladno, kot vroco vodo z cistili, pa ce mi je DC jih polozim tudi v pomivalca. Pa mi komot zdrzi oster vsaj pol leta.
Niti en noz ni bil vec kot 50eur.
Edino za kosti imam posebej klump domaci standard noz za katerega mi je vseeno.
To mi deli.
nekikr ::
Režeš vse živo, meso in čebulo, s toplo in mrzlo vodo pereš! Madona, človek, umiri se no malo! S takim življenjskim slogom ne boš dolgo... :)
nekikr ::
Kaj je s to čebulo? Kaj pa česen? Čemaž?
Zelenjava na č je znana po tem, da skrha tudi najboljše in najdražje nože. Potem mora pa kolega brusiti dve uri, raje kar 4, na posebnem 10000 kamnu za 700$, da je spet ok.
Medtem Fiskars nož za 25EUR 4x potegneš čez tisto kitajsko zadevo za brušenje za 4$ s poštnino, kar ti vzame skoraj 3 sekunde in voila! Pripravljen si na akcijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
Raptor F16 ::
Kaj je s to čebulo? Kaj pa česen? Čemaž?
Zelenjava na č je znana po tem, da skrha tudi najboljše in najdražje nože. Potem mora pa kolega brusiti dve uri, raje kar 4, na posebnem 10000 kamnu za 700$, da je spet ok.
Medtem Fiskars nož za 25EUR 4x potegneš čez tisto kitajsko zadevo za brušenje za 4$ s poštnino, kar ti vzame skoraj 3 sekunde in voila! Pripravljen si na akcijo.
Raje kupim 140 ala kitajc nožev po 5 EUR, kot en sam kamen za 700 EUR :)
Plus, kje je še moj čas, ko bi se moral *ebat z brušenjem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20471 (1992) | Rias Gremory |
» | Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 41727 (12945) | gruntfürmich |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31172 (17723) | Okapi |
» | noži in pomivalni strojOddelek: Loža | 5717 (4805) | imagodei |