» »

noži in pomivalni stroj

noži in pomivalni stroj

Tear_DR0P ::

velikokrat sem ze slisal, da noza ne smem vtakniti v pomivalni stroj, ker to skoduje rezilu, pa me zanima kaj naj bi nozu res skodilo v pomivalnem stroju, malo vroce vode in cistil po mojem ne

po nekaaj iskanja po webu sem sicer staknil tole stran http://www.chefschoice.com/tips_myth_al... kjer trdijo da dajat noz v pomivalca ni najbolje - ampak najblizje ko noz pride poskodbi je, ker ga mocan curek vode premetava in se potem zaletava v ostale reci v pomivalcu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Šimpanz ::

To je glih tako kot ko nas je babica vedno učila da ne smemo lupiti vročega krompirja z nožem ker se prehitro skhra. Vsi ki jih poznam perejo nože v pomivalnem stroju tako kot ostalo posodo, pa se še nihče ni pritožil da noži niso več ostri.

Jst ::

Jaz sem to o nožih tudi slišal od countless people, ampak nikoli razumel zakaj ne. Imaš pa tudi več različnih vrst nožev in res pojma nimam kako to ""dejstvo"" ve toliko ljudi, noben pa razlage.

Kar bi govorilo v prid: poškodbe, če nož pride ven iz tiste gajbice (ali ga ni tukaj notri) za žljice in vilice. Ter kakšni vrezi v tvoje meso, če nisi previden.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

;-) ::

Mi peremo nože v stroju pa je vse ok z njimi.

BigWhale ::

Ce imas zaen drek noze potem lahko rjavijo. Ti das zvecer prat posodo, ko se opere pa potem se do jutra ali pa popoldneva (ko prides iz sluzbe) cepi tam v stroju. Noben stroj ne posusi 100% posode in na posodi se potem nabere kondez, ki potem najeda te noze.

Meni se je to z ene parimi nozi ze zgodilo.

Da bi pa bilo kaj drugega narobe z njimi pa ne.

perci ::

Jst mislm, da je fora predvsem v vrocini. Vrocina ti namrec skrha noz. Kar se tice rjavenja pa ne vem kaksne noze mate - rostfrej naceloma ne rjavi.

Hitch-Hiker ::

Načeloma.
Je zelo odvisno kak je rostfrej.

perci ::

Zato sem pa napisal načeloma.

BigWhale ::

En moj rostfrei (stainless steel!) ;) noz je bil tko zarjavel, da si nucal injekcijo proti tetanusu sam ce se ga pogledal... :>

Nagi Bator ::

Problem z nozi v pomivallnem stroju je ta, da postanejo topi, zaradi soli, ki se dodaja v pomivalni stroj.
To je edino, kar se jim res zgodi, ce so iz vsaj koliko toliko ok materijala.
Stineless gor, dol. Se tako dober noz bo postal top v slani vodi. Operes "svajcarca" v morju in nobeno olje ga vec ne spravi k "zivljenju".

Tear_DR0P ::

zaradi soli, ki se dodaja v pomivalni stroj

kako točno pa ta sol vpliva na jeklo? oziroma kako zaradi soli nož otopi? ga sol obtolče do te mere?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

waters ::

Tudi mi smo na začetku prali nože v pomivalcu a smo jih nehali. Vzrok rjavenje in topost nožev. Imamo srednje kvaliteto nožev WMF in Zwilling. Sicer sem laik a mislim da vseh kvalitet pri rosfreju ne moremo dobiti. Ali je nož bolj dober za brušenje - oster ali pa ne rjavi toliko. Na to bi moral odgovoriti kakšen metalurg ali podobne stroke ki bi nam razložil kaj škoduje nožem sol ... Slišal pa, sem da nekateri brusijo nože s kisom. Je komu kaj jasno zakaj - jedkanje ?

;-) ::

Nikol še nism videk kak bi nož rjavel pa nimamo nekih super duper pa že od malega se vse pere v pomivalnem.

Šimpanz ::

Tudi jaz še nisem videl da bi kakšen nož zarajavel v pomivalmen stroju pa jih perem že vsaj 10 let. Mam pa kar nekaj topshop nožev, ki so itak nikakve kvalitete. Res pa je da jaz po vsakem pranju odprem pomivalni stroj in v doglednem času poberem posodo ven.

dukenukem ::

topshop hehe, a une nikei titanium , kao z titanom prevlečeni, mam doma :))

kopernik ::

Ti das zvecer prat posodo, ko se opere pa potem se do jutra ali pa popoldneva (ko prides iz sluzbe) cepi tam v stroju.


Ja, podobno delam tudi jaz. Enkrat popoldan nastavim timer na pomivalcu za pranje ponoči in ven poberem posodo šele drugi dan. Na enem nožu sem opazil rjavenje, na drugih pa zaenkrat še ne.

Glede ostrine nožev: nisem opazil, da bi zaradi pomivalca postali topi.

podbevna ::

Jaz v stroju ne perem nožev, ki imajo lesene ročaje, ker se ti v stroju uničijo. Ostale pa vse, od cenenih do dragih.

Tear_DR0P ::

, ki imajo lesene ročaje

ok to štekam, les se napihne zarad vode in ročaj razpade, tud lesene deske ne daš v pomivalca
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Shegevara ::

Kaj pa tiste nože, ki nimajo lesenih ročajov. Aja jaz sicer ne dam lesenih desk v pomivalca, dam pa lesene kuhnce in ni z njimi nič.

Tomay ::

V bistvu se z noži zgodi enako kot z vsem kar operemo v stroju. Če ste opazili kozarci in keramična posoda po nekaj letih pranja ne zgleda enaka kot prvi dan. Imeli smo krožnike, ki smo jih 30 let na roko prali in so bili kot novi (vzorci ...) po nekaj letih pranja v stroju so vzorci izginili. Tudi kozarci postanejo mlečni, kot bi jih speskal. Enako se zgodi z noži. Mogoče ena pomivalna sredstva bolj vplivajo na to kot druga dejstvo pa je, da noži v pomivalnih strojih hitreje postanejo topi. Kdor misli, da ni tako ne ve kaj je oster nož. Moja definicija je, da lahko z ostrim nožem odrežeš zrezek z eno potezo, brez da žagaš. Tudi če režeš čebulo postane nož hitreje top.
Voodoo 4Ever

root987 ::

Morte calgonit uporabljat pa bo bolš! ;>
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

BigWhale ::

dejstvo pa je, da noži v pomivalnih strojih hitreje postanejo topi.


Nas 'dejstva' ne zanimajo. Hocmo znanstveno razlago. Pa ceprav je tole loza... ;) Do takrat bo pa veljalo, da je izguba ostrine noza v pomivalnem stroju samo placebo. :)

Kar se pa razbarvanosti posode tice je pa vse odvisno od detergenta. Ti detergenti so precej bolj agresivni, kot oni za rocno pranje posode.

Meni stroj opere posodo na kateri so tri dni stari, posuseni ostanki hrane. Ce bi pral na roke, bi drgnil k zmesan z gobo.

Tear_DR0P ::

BigWhale, pomivalec posodo najprej 10 - 20 minut zmaka z vodo (odvisno od programa), če boš ti zasušeno hrano najprej odmočil bo tudi na roke lažje šla dol.
Tudi če režeš čebulo postane nož hitreje top
jah to lažje razumem, struktura čebule je takšna, da deluje kot brusni kamen na rezilo, tudi lesena (kaj šele marmorna) deska skrha nož, seveda mehansko.

še vedno pa ne vem kako lahko kemično vplivaš na steklo, jeklo ali glazirano keramiko, z nekaj soli, raznih encimov, mila in toplo vodo - tista voda namreč nima več kot 60°C. curki tudi niso tako močni, da bi lahko abrazivno delovali. tako jeklena, litoželezna in keramična posoda/kuhinjski pripomočki naj bi zdržali več kot 60°C, nekih resnih kemijskih reakcij pa pri teh temperaturah tudi še ne spodbujaš.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nagi Bator ::

še vedno pa ne vem kako lahko kemično vplivaš na ... jeklo

Nabavi nove britvice, jih samo pomoci v morje, pusti stat cez dan, potem pa se z obrij s tem.
Neka znanstvena razlaga ne bo vec potrebna :D

IceIceBaby ::

Noži v pomivalcu se (lahko) skrhajo, ker jih (lahko) voda premetava po stroju in tolčejo ob druge kose posode in pribora. Če nože redno pereš v pomivalcu v tistem predalu za pribor je samo vprašanje časa kdaj bodo zaradi teh kontaktov izgubili ostrino.

Noži se ne skrhajo zato, ker bi se jeklo na rezilu izrabljalo, ampak se rob začne zvijati.

imagodei ::

Tear_DROP> "BigWhale, pomivalec posodo najprej 10 - 20 minut zmaka z vodo (odvisno od programa), če boš ti zasušeno hrano najprej odmočil bo tudi na roke lažje šla dol."

Kar pa ne izključuje trditve, da so pralna sredstva za pomivalni stroj mnogo bolj agresivna od onih za ročno pomivanje posode. Da so tista za ročno pomivanje "šibkejša", je tudi logično, ker ti pač ne smejo povzročat razjed na koži; enako pa ne velja za strojna pralna sredstva.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Nagi Bator> "Nabavi nove britvice, jih samo pomoci v morje, pusti stat cez dan, potem pa se z obrij s tem.
Neka znanstvena razlaga ne bo vec potrebna :D"


Ti si to poskusil?
- Hoc est qui sumus -

T0RN4D0 ::

še vedno pa ne vem kako lahko kemično vplivaš na ... jeklo


Se hecaš, ne? :)


Sicer pa na kratko;
-nožev z lesenimi ročaji je očitno zakaj se ne daje v pomivalca
-noži se v pomivalcu skrhajo zato ker jih voda premetava sem in tja in so v fizičnem kontaktu z vso ostalo kramo. (mislim da imajo eni mielejevi pomivalci sicer poseben predalček, v katere paše le po en nož in se ne drgnejo ob ostalo kramo)
-pomivalna sredstva v pomivalcu so za kak velikostni razred močnejša od tistih za ročno pranje. Najbrž smo že vsi videli spraskane kozarce iz pomivalca. Bi rad videl junaka ki bi mu kaj takšnega uspelo z ročnim pomivanjem.
-ročno pomivanje noža traja cirka 15 sekund, obrišeš z gobico po uporabi, s suho krpo in je stvar končana. Pomivalca običajno ne uporabljaš večkrat na dan, niti ne opere stvari hitro, tako da bi rabil kr zalogo nožev če bi se šov takšne hece.


Ne vem, osebno bi izbral možnost kakšnih 3 res kvalitetnih nožev, ko nož zamažeš ga sproti opereš in basta. Rajši kot 10 topih kitajskih naštancanih nožev, ki jih lahko vržeš v pomivalca.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

hamax ::

> -nožev z lesenimi ročaji je očitno zakaj se ne daje v pomivalca

Doma imamo 15 let star noz z lesenim rocajem, ki se vsaj 2x tedensko pere v stroju, pa je se vedno cel.

Nagi Bator ::

Ti si to poskusil?

Seveda da ne :\
Dal sem samo ekstremnejso primerjavo. Imam pa vsako poletje moznost to preizkusit na morju z nozi,
ker pac tam kjer sem primankuje sladke vode, se posoda pere v morju.
Nozi se sicer takoj se splahnejo v sladki vodi in takoj obrisejo, kar nekoliko pomaga.
Primer z britvicami sem pa dal, ker se verjetno topo rezilo prej opazi, ehm, obcuti.
Ne verjames? Probaj ;)

imagodei ::

Saj sem.

Pred leti sem se precej potapljal, tako "s flašo", kot se reče v žargonu. Torej športno potapljanje z akvalungo in obleko. Ter z nožem na gležnju. Moram rečt, da je ta nož še danes, čeprav je v slani vodi "prebil" več desetin ur, še vedno eden najostrejših nožev pri hiši.

Oče se ukvarja s podvodnim ribolovom in ima na sebi med potapljanjem ravno tako nož. On ga še celo precej uporablja, ker je treba ribe pokončat in na koncu tudi očistit. Njemu nož sicer rjavi in ga je moral v kakih 20-ih letih celo 3-4x nabrusit.

Verjetno še vedno precej manjkrat, kot običajno nabrusiš kuhinjske nože.

Toliko o soli z moje strani. Res pa nisem v slano vodo vtikal britvice. Kaj vem, s čim so prevlečene, da ne rjavijo in kaj se dogaja, ko enkrat začnejo rjavet.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7418147 (9333) UganiKdo
»

Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7812459 (9985) BorutO
»

Čiščenje posode iz aluminija

Oddelek: Loža
143489 (2902) Bye
»

kako naj očistim te kozarce?

Oddelek: Loža
273763 (2395) Unknown_001
»

Zarjavel Noz

Oddelek: Loža
294648 (3558) Mercier

Več podobnih tem