» »

Čudne hitrosti na LTE internetu

Čudne hitrosti na LTE internetu

Geho ::

Ahoj,

doma imam naročen paket mobilni paket neomejeni od Telekoma in hitrost nadgrajeno na 50/10Mbps. Uporablja se Huaweijev modem B315s-22 WL1B310FM01 21.313.03.00.983 (model, hardware version, software version).
Gor je priklopljena yaggi antena, ki sem jo pred kratkim prestavil na podstrešje. Modem pokriva zgornji del hiše z Wifi-jem, spodnji del pa je povezan preko eth kabla. Spodaj imam dodaten TP-Link Archer C5 router, ki skrbi za internet spodaj (wired in wifi). (Yes I know, not ideal, ampak mi res ni kupovat neke nove opreme zato da bom imel spodaj wired + wifi internet).
Ok internet sicer dela, ampak hitrosti, ki jih dosegam so nekje 2-10/8-13Mbps. Torej download hitrosti so ponavadi precej manjše kot upload. Signal je ok, ker če merim hitrost na mobitelu povezan na LTE dobim nekje 35-45/6Mbps (sklepam?) Včasih je hitrost interneta tako počasna, da se ne da niti pogledat maila in mi gre počas vse skup na živce, da plačujem tolko a v resnici samo upload dosega kar plačujem, dowload pa je totalna katastrofa :(
Na telekom sem seveda že pisal, dobil email v stilu da so predali tehnikom naprej in se že več kot teden ne premika nikamor, sedaj pa bi rad vsaj sam malo pogledal kje bi lahko bil problem in če lahko sam kaj popravim naredim to tudi probam.
Kot napisano sklepam, da je omrežje in signal ok, ker telefon na LTE dela BP in so hitrosti ok.
Je mogoče kdo probal na enakem modemu upgrade-ati firmware? Tu se bojim karkoli nadgrajevati ker se original firmware ne dobi več, vsi after.market pa naj bi bili bojda zaklenjeni?!? Not sure about that.

hojnikb ::

drug modem.... tudi od hw je odvisbo kaksne hitrosti bos dosegal in kaksen signal bo
#brezpodpisa

To mi je jasno, ampak sem še pozabu napisat, da parkrat sem s tem istim modemom dosegel zakupljene hitrosti (vsa zabava je trajala nekje 2 dni, pol pa padla hitrost). Dobil sem nekje 35-52/6-13Mbps.

ToniT ::

Če imaš na modemu Yagi anteno, je ta usmerjena na nek oddajnik, ki pa je lahko obremenjen. Telefon pa se verjetno priklopi na kak drug oddajnik, kjer ni take gužve... (samo ugibam)
Probaj anteno obrniti za 90 stopinj.

Ma sem že obračal v vse možne smeri...
Je kaka opcija preveriti moč signala? Ali pa vedeti na katero postajo se povezuje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

Bakunin ::

Geho je izjavil:

Ali pa vedeti na katero postajo se povezuje?

za Android imaš si.info.

jaz jo imam kar kot "widget" na glavnem zaslonu - da vidim, kdaj se poveže na domačo femtocelico. :)

Scorpy84 ::

Se prej poglej ali se telefon poveze na lte-a, modem pa na navaden lte...

Baja ::

po mojem je problem prezasedenost. pred kratkim sem spet malo testiral lte, hitrosti so bile za več kot 50% nizje, kot sem jih dosegal 2-3 leta nazaj. ista oprema, iste lokacije.

Furbo ::

A to danes testiraš?

13.05.2019
Uporabnike obveščamo, da je trenutno moteno delovanje nekaterih mobilnih storitev v omrežju Telekoma Slovenije. Strokovnjaki napako odpravljajo, tako da si prizadevamo, da bodo storitve uporabnikom ponovno na voljo v najkrajšem možnem času. Za nevšečnosti se opravičujemo in prosimo za razumevanje.

i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Baja ::

če je post namenjen meni, ne.

danes ne dela nič, ne telefonija, ne lte, že od 10te ure :/

Cange ::

Predolgo so bile akcije, novih central ne bojo gradil, in je zabito do amena dokler ne pride 5G. Če ti vedno ob enakih urah pade zmogljivost je to sigurno prezasedenost. Poleg tega upload govori da je centrala skoraj sigurno preobremenjena. Menjaj na 20/5 in se odpoveš nekaj uploada. Meni dosega kupljen download šele od 1h-3h ponoči naprej. Razpon zmogljivosti od 5%-100%, takrat ko se rabi je seveda na 5%.

Skoz dela počas zdej, ampak na začetku ko sm prestavu anteno je dva dni delal ok, zdej pa podn od podna... k je res čudn sa na telefonu pa dela full dobr lte. Torej pomoje ji problem omrežja pa prezasedenosti ampak nekje drugje?

Cange ::

Ob 19:00 je idealno za sive lase.

Ok update: po malo intenzivnega testiranja sem prišel do zaključka, da je modem precej slab.
Telefon dela tja vse do 40Mbps brez problema, včaih dela še več. Torej signal in omrežje so ok. Dam sim kartico iz modema v telefon. Isto pride do cca 40Mbps, dam svojo kartico v modem, 4-6Mbps.
Ok potem grem malo po netu, gledam naokoli in ugotovim da obstaja LTE Category, moj modem je komaj 6, pokriva samo 6 različnih kanalov na 2 možnih frekvencah. Telefon na drugi strani pokriva 31 kanalov na 4 različnih frekvencah. Ja omrežje je precej zasedeno, ampak če imaš dovolj kanalov še vedno dela zadovoljivo.

Torej naslednje nagradno vprašanje je: kateri LTE modem kupiti? Ker očitno pri telekomu so totalno nesposobni in sumim, da si ga bom moral kupiti sam. Bonus bi bil, da ima ethernet priključek, da lahko potegnem internet enostavno v spodnje nadstropje, ker spodaj pa več kot 20Mbps nikakor ne morem dobit (slab signal). Še večji bonus je, da je modem preizkušen pri nas na Telekomovem omrežju.

V-i-p ::

Živjo vsem, da malo obudim temo. Imam isti router na a1 omrežju in net vsak večer pade dol ob isti uri, 4g signal na nuli, zjutraj pa dela bp, signal poln. Skratka, na A1 pravijo, da od nadgradnje lte omrežja ta router nujno potrebuje nadgradnjo, ki pa je seveda nikjer ni. Ali je za plačat, ali pa meče sem in tja, do fajla pa ne prideš :). Je kdo že našel novejši firmware za ta router? Hvala! Original je 21.313.03.00.983.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

__Devil__ ::

Trenuten signal lahko preveriš preko mobilne aplikacije (Huawei) AI Life. Samo vpisat se moraš v modem z geslom. Nam je mislim, da enak model modema crknil po 5-6 letih. Nekaj z DNS-om ni več delovalo, kot, da ga je nekaj blokiralo, hitrosti so ble 5-10kb/s. Sedaj nam je A1 brezplačno zamenjal z novim Huawei Pro 3 modemom in dela vredu. Nevem, da če ta mala žična antena kaj pomaga pri signalu oz. ima sploh point, da je gor. Dobimo 4 črtice. Sicer povezava je vredu (imamo najceješi paket) 10mb. Šel sem tudi na A1 z telefonom iz Telemacha, deluje vredu, vendar se mi zdi, kot da včasih sam telefon preklaplja na 2G omrežje, dobim povprečno 4 črtice na telefonu signala, ko je 4G stabilen pa imam lagg/ping v COD preko mobilne točke, prej ga ni bilo skoraj nič na Telemachu. Sem poskusil že z aplikacijami "force 4G", malo je boljše, vendar ping še vedno ostaja. Tudi Google dns ni rešil zadeve. Mogoče je preprosto slabši signal od A1 pri nas (Simobil).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 ima nov hibridni modem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
38787938 (1012) Andraz201
»

Telekom hibridni modem - izkušnje (strani: 1 2 3 4 )

17240216 (3282) zlabra
»

Hofer LTE in p-56 yagi antena

132249 (1406) FrancaT
»

T-2 ali A1 za internet doma?

4013743 (5939) crypto0
»

A1 TV AS LTE (strani: 1 2 3 4 5 )