» »

Folna kislina

Folna kislina

«
1
2

BigWhale ::

Banzai!

Nekaj zanimivega sem zasledil. Doticna kislina je nujno potrebna za razvoj cloveskega zarodka, v casu ko se formira hrbtenica in zivcevje. Vse lepo in prav.

Dandanes ginekologi pravijo, da bi morale nosecnice ze priblizno tri mesece pred zanositvijo jemati tablete s folno kislino in da z normalno prehrano folne kisline ni moc nadomestiti.

Kaj pa ce je vse to res? Smo se do nedavnega vsi rodili, samo zato, ker so nase matere slucajno dobile dovolj folne kisline in se nam je zivcevje normalno razvilo (Nek zdravnik je celo dejal eni nosecnici, ki do 11 tedna nosecnosti folne kisline sploh ni jemala, da ima se moznosti, da bo njej plod zdrav?!?!) ali pa nas je vecina retardirancev z napol razvitim zivcevjem?

Torej, od kje nasim prednikom folna kislina, ce jo z normalno prehrano ne moremo dobiti v telo in ali se mogoce komu zdi, da farmacevtske firme oz medicina, vcasih malo pretiravajo?


PS: Umrljivost novorojenckov vcasih, je bila visoka zaradi precej tezjih porodov.

Highlag ::

Če so naši predniki dobili dovolj folne kisline z prehrano, sedaj jo pa mi z isto prehrano ne. Je to tudi zaradi naše pridelave hrane. Zaradi trajanja ne dozori dovolj, vse sorte so nekako modificirane če ne drugače zaradi križanja. Zemlja je polna svinjarije .... Višje ko si na prehrambeni lestvici več sprememb je v prehrani. In mi smo v bistvu na-vrhu :\

Nič čudnega.

dr.J ::

sadje & zelenjava, pa bo folne kisline dovolj za vse!

mihhec ::

ne pzabit mesa

BigWhale ::

Zanimivo je to, da dohtarji pravijo, da v sadju in zelenjavi ni dovolj folne kisline in potem vsem predpisujejo se dodatne tablete.

No, kar se pa mesa tice, pa je folna kislina v jetrih, drugje je je pa bore malo :)

V bistvu me resno zanima, kje je tle 'catch'. Ker potemtakem, se pred 1500 leti sploh ne bi mogli razvit :P

Grem na kak medicinski forum tezit ;>

Marjan ::

Dejmo se prosim držat teme in argumentirane debate.

Thomas, tvoj odgovor nujno potrebuje argumentacijo!

Thomas ::

http://www.emedicine.com/MED/topic802.htm

Mit je le to, da te zadeve v zelenjavi ni. J pa res, da moraš "zdravo jesti"! Da je pa ta folna kislina nekam zginila je pa totalen blah, blah ...

Or give me a link!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Ena od razlag je, da so tudi zdravniki v času evolucije razvili vonj po denarju. Kdo ga sicer stimulira, se v izogib pluvanju v lastno skledo ne bom spuščal.

Sicer pa povprečen evropsko-zahodnoameriški obrok ostaja bolj ali manj enak zadnjih n-10 let. Po mojem mnenju, razen v korist kapitala, jemanje dodatne folne kisline ni potrebno.
metrodusa.blogspot.com

icek ::

Pa se zdravstveno zavarovanje ne krije stroskov pri nakupu tabletk folne kisline. Jaz jih morem jemat zaradi drugih zdravstvenih razlogov.
Rider of Theli
www.air-tv.net

dr.J ::

> Mit je le to, da te zadeve v zelenjavi ni.

Kako da je ni, saj jo sploh najprej izolirali v zelenih listih špinače. folium=list, odtod tudi ime

Thomas ::

Praši une, ki predpisujejo kapsule. Jest pravim, da to ni res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Sicer pa povprečen evropsko-zahodnoameriški obrok ostaja
> bolj ali manj enak zadnjih n-10 let. Po mojem mnenju,
> razen v korist kapitala, jemanje dodatne folne kisline ni
> potrebno.

Hm, no to je meni bila edina logicna razlaga, da se je v zadnjih nekaj desetletjih nasa prehrana tako spremenila, da zauzijemo premalo folne kisline, ne sicer mi vsi ampak predvsem nosecnice, ki potrebujejo precej vec folne kisline.

In ce pogledam sebe, se je v petnajstih letih moja prehrana precej spremenila. Od vsakodnevnih solskih kosil in potem se mamine vecerje sem presel na prakticno en topli obrok, ko med malico v sluzbi na hitro vrzem vase en zrezek, vcasih se to ne, do obcasnih (pred bojkotom :P) obiskov v McDrive za vecerjo. Ali pa precej dolgo zivljenje na makaronih in drugih makaronastih zadevah v prvih trenutkih mojega osamosvajanja. Zelenjave in sadja prakticno ni bilo.

No ja, zdaj ze nekaj casa kompenziram...

Ampak, dejansko bi v prehrani lahko bil vzrok pomanjkanja folne kisline. Grem se malo ginekologom gnjavit...

Maria ::

BigWhale

A imaš morda kje v bližini kakšno o+, ki potrebuje folno kislino, da te tako zanima?

;)

Maria

BigWhale ::

A se lahko vzdrzim odgovora? :P

Ne (se). ;)

Zadeva izhaja iz jamranja ene kolegice, da jo je zdravnica nadrla, kako je lahko tako neodgovorna in je sla zanosit, brez da bi vsaj tri mesce prej jemala kapsule folne kisline. In pa zaradi izjave ene dohtarce, da ima ena boga nosecnica se zmeraj moznost da bo njen plod zdrav ceprav je ze v petem tednu nosecnosti in se ni jemala folne kisline. Si kar predstavljam ubogo nosecnico, k je ze odpisala otroka zarad ene trapaste dohtarce... ... to je skor tko kot ce bi men ze nagrobnik postavil, ker se nisem nikol proti tetanusu cepil... :P


V bistvu me zdaj zanima ce obstaja kje kak test facility za tole folno kislino, ker bi randomly poslal 10 zensk tja, da se stestirajo.

Thomas ::

> ker bi randomly poslal 10 zensk tja

Dobr te to uboga precej žensk! Jest ene ne bi mogu "random tja poslat". Se mi zdi. :D

Sicer pa mislim, da je to totalno out, totalna fama in res še enkrat neutemeljena fobija. Bi moral obstajat vsaj en edu link, ki bi navajal primere, kako smo zastrupljeni, ker nimam folne kisline in tako naprej.

Nasploh je pregled po netu lahko dobro zdravilo proti tovrstnim panikam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Dobr te to uboga precej žensk! Jest ene ne bi mogu "random tja poslat". Se mi zdi.

:))

> Sicer pa mislim, da je to totalno out, totalna fama in res še enkrat neutemeljena fobija. Bi
> moral obstajat vsaj en edu link, ki bi navajal primere, kako smo zastrupljeni, ker nimam folne
> kisline in tako naprej.

Naceloma ne maram medicinskega lobija in me je zanimalo se tako outsidersko menje. Jaz sem preprican v to, da je zadeva precej napihnjena.

LuckyMato ::

Hojla !

Nekaj razlage na to temo je na temle linku: http://med.over.net/klinicne_stroke/por...

lp Matej

matias ::

Dejstvo je da je v začetku nosečnosti nujno potrebna za razvoj centralnega živč. sistema... nosečnice pa jo morajo dodatno v obliki tablet uživati ravno zaradi tega, ker s hrano teh potreb ne pokrijejo popolnoma... Seveda bo vsaka zavedna nosečnica uživala tablete... "Ali naj reskiram? Seveda ne bom.. kaj pa je to tabletka na dan! Če bo le zaradi tega moj otrok zdrav!" Če pa jih recimo ne bi jedla, bi se pa potem mogoče žrla "kaj pa če je to krivo, ker nisem uživala folne k.?!", ko otrok ne bi bil zdrav.

Pa kdo je reku, da folne kisline ni v hrani??!?!?!?! HALO!?!?

Ni pa nikomur za zamert - to je slo-tech forum in se ne pričakuje ravno velika vsota medicincev, biologov itd. tle ;)

BigWhale ::

> Dejstvo je da je v začetku nosečnosti nujno potrebna za razvoj centralnega živč. sistema...
> nosečnice pa jo morajo dodatno v obliki tablet uživati ravno zaradi tega, ker s hrano teh
> potreb ne pokrijejo popolnoma...

Hm, kako je pa to potekalo do pred 100 let? Pa saj ni bilo toliko vec ljudi, ki bi se rodili z okvarami zivcevja... ... takrat ko o folni kislini se nic niso vedeli...

Gaby ::

Hmm. Zdi se mi, da je potrebno uzivati tablete (ceprav jih jaz ne bom nikoli) folne kisline zato, ker se je stil prehrane malo spremenil Vcasih so pojedli dosti vec zelenjave, solate ipd. Ker pa je dandanes vecina stvari prekuhanih, konzerviranih in ker se folna kislina zelo hitro "izgubi", je pac potrebno najti eno alternativo. Menim pa, da bi bilo potrebno nosecnice poducit, ne pa silit z raznimi preparati v obliki kapsul.

matias ::

Gaby: mislim da je točno tko, kot si rekla... (upam, da se nisem zmotu in da imaš res xx kromosome :) )

btw: zanima me, zakaj je ti ne boš nikoli jedla? No, saj jih ni ravno nujno, če ješ z glavo (posebej v nosečnosti), ampak veliko nosečnic je še zmeraj prazne glave in poleg tega, da ne naštudirajo jedilnika, ki je prilagojen nosečnicam zaradi povečanih potreb, še kadijo, pijejo alko itd... ;(( In ravno zaradi tega tukaj nastopijo te tablete... za takšne ljudi, ki so totalno neozaveščeni... sej ginekolog jih pač svetuje, ker pacientke ne pozna...

Včasih se mi zdi prav grozno, da imajo takšni ljudje otroke...ki niso nič boljši od staršev... in se vse ponavlja :/

[Tukaj je govora o znanstvenih in tehnoloških vprašanjih, zato se prosim zadržite slabšalnih komentarjev, ki letijo na individualne sogovornike -- Moderator]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

frenk ::

vse človeku nujne snovi dobiš v presni prehrani in to lahko potrdi zlo veliko mednarodno priznanih dohtarjev po celem svetu...jest osebno sm jedu 2 mesca sam sadje in morm rečt da se počutš dost bolš...velik manj spanja rabiš, bol si skoncentriran itd...dohtarji so večinoma nazadnjaški in tak folk mi gre totalno [cenzura -- moderator] no vglavnem ta kislina je v zdravi prehrani, verjetno je pa ni dovolj v prehrani značilni za naše čase.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Thomas ::

Moja malenkost pa misli, da se danes prehranjujemo precej bolj zdravo, kakor kadarkoli prej. V 19. stoletju so natepavali, yoto, kislo zelje, matevža, žgance, spet yoto, prekajeno svinjsko meso, spet yoto .... Da bolj nazaj sploh ne hodimo.

Tako da mit o nekdaj zdravi prehrani prednikov, je totalno zgrešen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leonius ::

Jup, se strinjam s Thomasom.

Naj me nekdo prepriča, da nekatere vrste "pahuljic od žitarica" niso edina in popolna hrana, ki jo rabimo za brezskrbno in popolno življenje. :D :D :D


Včasih jih ni bilo.

Dr_M ::

ja se ne dolgo nazaj so jedl 4-5 razlicnih jedi...meso samo ob ksni praznikih...jajca tut bolj poredko itd. je pa res da ksne pecene, ovcrte in hitro pripravljene jedi tut niso ravno najboljse.
pri ksni peceni hrani je zelo priporocljivo jest zravn paradiznik, ker nevtralizira kancerogene snovi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

EZ2BHard ::


Folna kislina (vitamin B9) je kljucnega pomena za nastanek in razvoj celic, predvsem rdecih krvnick (eritrocitov) tako pri odraslih kot pri otrocih. Nosecnicam preventivno priporocajo dodatke v obliki tablet. Zakaj? Zato, ker je v nosecnosti in zgodnjem razvoju zadostna kolicina vitamina B9 izredno pomembna, saj pomanjkanje le-tega lahko vodi v mozganske in druge razvojne okvare (spina bifida), prezgodnje rojstvo (nedonosenost) ali podpovprecno tezo novorojencka. Drugi razlog je v tem, da so vitamini kompleksa B vodotopni, kar pomeni, da se presezek izloci iz telesa, tako da ni velike nevarnosti predoziranja, hkrati pa je iz istega razloga potreben reden vnos. Priporoceni dnevni odmerek znasa 0.2 mg za moske, 0.4 mg za nosecnice ter 0.28 mg za dojece matere.



Torej, vsi nekdanji donosencki, ki tole berete in razumete za kaj gre, ste v zgodnjem razvoju nedvomno dobili zadostne kolicine vitamina B9 kljub temu, da vase mame med nosecnostjo najverjetneje niso jemale vitamina B9 v obliki tablet. ;) Glede na to, da ste tukaj in da berete tole, pomeni, da verjetno se vedno dobivate zadostne kolicine vitamina B9, drugace bi se zaradi anemije najverjetneje mudili kje drugje. :D Kot mnogi med vami zdaj ze sumijo, se vitamin B9 res nahaja v hrani, njegovi glavni viri so:



- zelenjava s temno zelenimi listi kot npr. brokoli, sparglji, spinaca, strocnice... Recimo v 250 g kuhane spinace je okrog 0.28 mg vitamina B9.


- gobe, jetra, orescki, semena


- sadje, predvsem agrumi, sadni sokovi, kosmici in predelane zitarice



Vitamina B9 je torej dovolj v zdravi prehrani, ampak zaradi nepoucenosti in prehranjevalnih navad bodocih mamic ter povecane potrebe po tem vitaminu v obdobju nosecnosti, se v teh primerih preventivno priporoca jemanje vitamina B9 v obliki dodatkov. Se to: v primeru zauzitja vecjih kolicin vitamina B9 (nad 1.5 mg) lahko pride do vrocine, izpuscajev na kozi, slabosti, izgube apetita in tezav s prebavo.



Tako, upam, da se je kdo se kaj novega naucil. Strinjam se z Gaby, da dodatki niso nujni ob zadostni zdravi prehrani, vendar preventivno vitamin B9 v zmernih kolicinah nikakor ne more skoditi. Kar se pa tice tiste zdravnice, se pa mora se veliko nauciti o tem, kako brez panike in ocitkov svojim oskrbovancem svetovati. Svetovati in ne predpisati, ker ti je zdravnik dolzen predstaviti mozne izbire, tvoja stvar pa je, za katero se odlocis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EZ2BHard ()

BigWhale ::

> Tako da mit o nekdaj zdravi prehrani prednikov, je totalno zgrešen.

Hm, ne, niso natepavali hrane v tem vrstnem redu, precej vec je blo zitaric in takih corbastih zadev, jota ena izmed njih ja. Pa zelenjave in sadja tudi, to jim je rastlo. Meso so pa jedli ob nedeljah, ce so ga imeli. Ali pa, po besedah moje babice, ko je dedek ujel kakega fazana, ko je kravo pasel. :) Jedli so precej pestro.

Danes pa ljudje v svoji prehrani pojedo veliko kolicino E-jev (konzervansi,stabilizatorji,barvila), ki so umetni in pejdi po googlat, kolk teh Ejev je dejansko neprimernih za uporabo in prepovedanih. Danes se pozre ogromno hitre prehrane, ki mogoce ni skodljiva ampak blazno zdrava pa tud ni za jest. Vsak dan svinjski zrezek in krompir ni ravno zdravo. :P

Sicer pa, zakaj stevilo debelih ljudi narasca, tezav z oziljem,srcem in tako naprej je cedalje vec. Najbrz ne zaradi precej bolj zdrave prehrane, kot s(m)o jo imeli vcasih. ;)

Dandanes so zelenjava in zitarice dodatek, vcasih je bila to glavna jed in meso dodatek. V zelenjavi je pa bistveno vec vitaminov in folne kisline kot v mesu. ;)

Gaby ::

Matias: Jaz ne bi jedla taksnih preparatov zato ker nikoli ne ves kaj vse vsebujejo. Tablete so se mi vedno zdele malo "macka v zaklju". Jedla sem jih samo takrat, ko je bilo nujno potrebno. Zdravniki pa so itak obsedeni z predpisovanjem antibiotikov. Samo tja gres, pa ze odides z kaksnim zanimivim jedilnikom tablet in kapsul. Pa se ena stvar je. Hrana, ki je na spisku da vsebuje najvec folne kisline je moja najljubsa hrana. Brez nje zame skoraj ni dneva. Kdo ve, morda mi bodo do nosecnosti ravno prav oprali mozgane, da bom tudi sama glotala ustrezne preparate.

snow ::

> Jaz ne bi jedla taksnih preparatov zato ker nikoli ne ves kaj vse vsebujejo.

Misliš da si lahko farmacevtska podjetja privoščijo kaj takšnega, da bi dodali oziroma dali nekaj drugega v kapsulo.

V končni fazi lahko daš na testiranja...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BigWhale ::

> Misliš da si lahko farmacevtska podjetja privoščijo kaj takšnega, da bi dodali oziroma dali
> nekaj drugega v kapsulo.

A ves kolk zdravil in drugih takih stvari so ze vzeli iz prodaje, ker so bile skodljive, kancerogene in sploh precej nezdrave? ;)

Thomas ::

No, jest bom nekaj povedal glede DDTja. Vzeli so ga iz prodaje, ker ima škodljive stranske učinke in je zaradi njega umrlo nekaj tisoč ljudi.


Po drugi strani, pa je DDT rešil milijone malarije. Pa ne samo malarije.

Z večino iz prodaje vzetih farmacevtskih izdelkov je IMO podobno. Tisto Bayerjevo zdravilo, ki so potegnili zaradi 60 (?) mrtvih iz prodaje ven, je prej že rešilo vsaj 100 krat toliko življenj.

Tale paranoična doktrina - je IMO odveč. Ampak prepuščam besedo farmacevtom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

BigWhale:
Hm, ne, niso natepavali hrane v tem vrstnem redu, precej vec je blo zitaric in takih corbastih zadev, jota ena izmed njih ja. Pa zelenjave in sadja tudi, to jim je rastlo. Meso so pa jedli ob nedeljah, ce so ga imeli. Ali pa, po besedah moje babice, ko je dedek ujel kakega fazana, ko je kravo pasel. :) Jedli so precej pestro.
Babica že, ampak še prej pa se prav veliko sadja (mogoče tudi zelenjave) niti ni pojedlo. To je prišlo v naše kraje šele z uveljavljanjem znanosti. "Umno kmetovanje", recimo. Folku prej pač ni potegnilo, da bi to sadili.

BigWhale ::

> Babica že, ampak še prej pa se prav veliko sadja (mogoče tudi
> zelenjave) niti ni pojedlo. To je prišlo v naše kraje šele z
> uveljavljanjem znanosti. "Umno kmetovanje", recimo. Folku prej pač
> ni potegnilo, da bi to sadili.

Erm, precej vec kot danes, pa precej vec kot mesa, ker mesa enostavno ni bilo toliko kot danes, ker se ni bilo farm v takih razseznostih, kot jih imamo danes.

zaj_tam ::

Med nosečnostjo, kolikor meni znano, se ponavadi odsvetuje jemanje (vsakršnih) nepotrebnih zdravil, zaradi morebitnega neznanega vpliva na plod.

Čudno se mi zdi, da se hočete nekater kao obrnit proti farmaciji, po drugi strani pa nimate dovolj samozavesti, da bi verjeli sami sebi in iščete stvari, ki bi vsaj namigovale na potrebnost teh tablet ter bi tako upravičile vaš strah --moje mnenje.

Drugače pa bi bilo, poleg dobrodušnih slovenskih subvencij, tole na recept, če bi ga res morali jemat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zaj_tam ()

Thomas ::

Whale,

Samo in kvečjemu kuhano zelenjavo so jedli. Pa ogljikove hidrate in pili mleko in jedli sir. Kakšna zdrava prehrana neki - lepo te prosim!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Z nabiralništvom se lepo sklada idilična podoba trganja in žvečenja zrn s trave (žita) in nabilanja malin. To je res. Ampak sadja pač tu ni veliko raslo in dolgo ga folk ni ravno sadil. Dokler jim ni bilo "vsiljeno".

Tako so meni povedali...

EZ2BHard ::

Tako snow:

Misliš da si lahko farmacevtska podjetja privoščijo kaj takšnega, da bi dodali oziroma dali nekaj drugega v kapsulo. V končni fazi lahko daš na testiranja...



Tudi v primeru, da je sestava identicna oglasevani in da nihce ni namerno dodal kaksne skodljive snovi, ti to se ne zagotavlja varnosti. Tezava je namrec v tem, da so tudi po najstrozjih, (za farmacevtsko industrijo) dolgotrajnih uspesnih klinicnih testiranjih zdravil potrebna se desetletja uporabe v najsirsi mozni populaciji, da se sploh ugotovi vecino ucinkov in morebitnih posledic, ki jih doloceno zdravilo lahko ima. Kumulativni ucinki se namrec pokazejo sele cez leta ali celo desetletja redne uporabe. Poleg tega je potrebna (s pogostostjo bolezni pogojena) dolga doba, da se uporaba razsiri na dovolj veliko populacijo, da pride na dan pojavnost resnih stranskih ucinkov, ki imajo pojavnost reda 10 na milijon. Klinicna testiranja so torej le prvo varovalo, ki sluzi kot predpogoj za odobritev, ki je potrebna, da se zdravilo sprosti v rabo v sirsi populaciji, kjer se potem skozi cas pokaze kako nevarno je novo zdravilo dejansko.



Zdaj si verjetno nekdo misli, da so aditivi zagotovo bolj varni, saj se jih uporablja v najsirsi mozni populaciji ze dovolj dolgo, da ze dobro poznamo njihove skodljive stranske ucinke. Poznamo jih ze, ampak kljub dokazani skodljivosti so mnogi se vedno odobreni in se se vedno na siroko uporabljajo. Najboljsi primer so umetna sladila kot npr. aspartam, ciklamat in saharin, ki imajo neposredno ali posredno preko metabolitov pri dolgotrajni uporabi kancerogen ucinek. Bi kdo Coca Colo? ;) No, zelo dober povzetek o aditivih in njihovi skodljivosti si lahko preberete na strani Zavoda za zdravstveno varstvo v Celju.



Kar se pa hrane nekoc in danes tice, sta glavni razliki v kolicini in izbiri, ki sta v casu nasih dedkov in babic bili manjsi kot danes. Kljub temu so se ljudje nekako znasli, tako da so dobili zadostno kolicino potrebnih hranil. Ne vem, od kod nekaterim ideja, da sta sadje in zelenjava nekaj novega v teh krajih. V razmislek naj samo navedem dejstvo, da je pri nas v Mariboru vinogradnistvo zelo uspesna panoga ze od 13. stoletja. Eksoticno sadje je morda res nekaj novejsega, ampak dejstvo je, da sta sadje in zelenjava v teh krajih ze dolgo doma. Zdaj pa se bo kdo le spomnil dedkovih anekdot o tem, kako je kradel cesnje in se kaj. ;)



Z izbiro in vec kot zadostno kolicino hrane, ki nam je danes na voljo, pa pridejo dodatne tezave. Namrec, vecja kot je izbira, vecja je tudi moznost, da se bomo nepravilno prehranjevali zaradi slabo izbrane hrane. V povprecju je hrana enako zdrava kot nekoc, kar pomeni, da imamo zaradi vecje izbire danes vec kvalitetne in hkrati vec nekvalitetne hrane, ki sicer zadovolji kratkorocne potrebe, medtem ko so pa ucinki dolgorocnega prehranjevanja s taksno hrano skodljivi. Ce k temu dodamo se zelo stresen nacin "modernega" zivljenja, lahko hitro vidimo, zakaj je danes toliko vec tezav s prehrano. Treba se je torej pouciti in izrabiti moznost izbire tako, da bomo izbrali zdravo hrano. Ce tega na storimo, bomo jedli slabse kot nasi dedki in babice, ceprav oni niso bili delezni niti taksne izbire niti taksnih kolicin hrane.



Thomas: Baycol (cerivastatin), torej zdravilo za znizanje holesterola, ki ga omenjas, je po mojem mnenju bilo cisto upraviceno umaknjeno iz prodaje. Ce bi Baycol bil edino zdravilo za znizanje holesterola, bi se lahko pogovarjali o tem, ce bi naj pacijentom prepustili odlocitev ali naj tvegajo ali ne, ker pa obstajajo druga, bolj varna zdravila za znizanje holesterola, ki po dosedanjih podatkih (se) niso povzrocila smrti, se mi zdi neumestno govoriti o tem, koliko zivljenj je Baycol resil.


Gaby: ne mi reci, da imas tudi ti rada brokoli? :D Sicer pa je zal res, da je dosti zdravnikov, ki radi predpisujejo zdravila kot po tekocem traku in to brez potrebe. Vzroki so v nezavzetosti zaradi splosne malomarnosti in pomanjkanja casa ter provizijah, ki jih zdravniki dobijo od farmacevtov. No, jaz se zavzemam za celosten pristop k zdravljenju in menim, da je treba zdraviti cloveka in ne bolezen, kar mnogi zdravniki radi pozabijo. Poiskati si moras zdravnika, ki bo spostoval in uposteval tvoje mnenje in tvoje odlocitve. Ce (Ko?) bom nekega dne postal dr.med., se mojim pacijentom ne bo treba bati, da bi jim dal nepotrebna zdravila, poleg vsega pa jim bom znal pomagati se pri rocni rekonstrukciji particijske tabele, nedvomno pa jim bom lahko s kaksnim trikom v Perlu resil tudi zivljenje. :D

BigWhale ::

> Samo in kvečjemu kuhano zelenjavo so jedli. Pa ogljikove hidrate in pili mleko in jedli sir. Kakš
> na zdrava prehrana neki - lepo te prosim!

Ma daj nehaj ze bluzit! ;> Poglej si 3/4 Amerike, ki tako zlo zdravo je in zivi. In potem po enem tednu bivanja tam razmisljas o tem, zakaj ti je njihov Small T-Shirt skoraj prevelik... Medtem ko pri nas kupujes Large tee shirte :P

In ta vzorec, torej povecane teze ljudi, se pojavlja tudi drugod... Stvari gredo na slabse...

... Pa ne zdaj rect, da je to samo zaradi napredka, ker imamo dostop do vec hrane in vec jemo ter da je to povsem normalen in pricakovan pojav :P

Thomas ::

Seveda da ja. Človeška žival je programirana da žre, kadar je le za žreti kaj. V obdobju obilja se naje do preveč. Kaj je tukaj čudnega?

Kakor je za alkoholike edino realno upanje inhibicija delovanja alkohola - ali še bolje: damage repair - je za vsaj polovico jedcev tudi damage repair najboljša stvar. Moralistične pridige so pa lahko za povrh, za užitek pridigajočih vsakršno vzdržnost, ekstremne napore, dolgočasno življenje, glavo brez misli .... karkoli je že v represivni modi takrat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Seveda da ja. Človeška žival je programirana da žre, kadar je le za
> žreti kaj. V obdobju obilja se naje do preveč. Kaj je tukaj
> čudnega?

Pa z napredkom potem pride tudi do retardacije mozganov, glede na to, da jih je vecina potem takih, da najprej poje en hiter snack, potem pa mastna svinjska rebra s krompirjem aja in mastno zupo, ob tem se pa sprasuje 'le zakaj sem tako debel'...

... in potem na Top-Shopu kupi 'buttshaper' al pa kak 'bunnthighs', ker bo potem shujsal...


Sicer pa, way off-topic...

EZ2BHard ::


Tako Thomas:

Seveda da ja. Človeška žival je programirana da žre, kadar je le za žreti kaj. V obdobju obilja se naje do preveč. Kaj je tukaj čudnega?



Cudno je to, da verjames, da je temu tako. Dejstvo je namrec, da je "cloveska zival" programirana, da se naje do sitosti in nic vec. Zakaj pa so potem Americani tako debeli? Vzrokov je vec, eden od glavnih je v tem, da je tam veliko custvenih jedcev, kar pomeni, da so njihova custvena stanja povod za zatekanje k hrani. Ce imajo tezave, se tolazijo s hrano, ce pa jim gre dobro, gredo proslavljat - seveda s cim drugim kot s hrano. Druga skrajnost skozi katero se psihicne in custvene tezave odrazajo tudi skozi odnos do hrane sta anoreksia in bulimia. Pri teh boleznih je odnos do hrane le manifestacija oz. zrcalna slika odnosa do sebe in sveta. Drugi pomembnejsi vzrok je v tem, da je mastna in nasploh nekvalitetna hrana ponavadi dobrega okusa (odlicna za tolazbo in proslavljanje, torej), povrh tega pa je se najbolj poceni, tako da je vsem lazje dostopna kot zdrava hrana. Tretji vzrok je v nepoucenosti potrosnikov, navsezadnje pa je odlocilnega pomena tudi pomanjkanje gibanja. Ti vzroki so predvidljive mozne posledice stresnega "modernega" zivljenja, nikakor pa niso pricakovani ali normalni. Pri nas tudi marsikdo zivi v zadostnem izobilju, da bi si lahko privoscil preobjedanje z nezdravo hrano, ampak kljub temu ima vecina populacije pri nas relativno normalno tezo. Zakaj? Ljudje pri nas so bolj ozavesceni in pouceni o zdravi hrani, vec se gibljejo in vecinoma niso pretirani custveni jedci. Zato so pa zal custveni pivci in samomorilci. :\



Thomas, natresel si kar nekaj floskul brez repa in glave, zato sklepam, da je mozno le dvoje: ali se hecas ali pa res ne ves, o cem govoris. :\ Alkoholizem je treba namrec zdraviti z odpravljanjem vzrokov zaradi katerih se oseba zateka k alkoholu, ne pa z odpravljanjem simptomov posledicne manifestacije psihicnih in custvenih vzrokov.

Thomas ::

Zato ste ozaveščeni - ja to izraz mi je manjkal: ozaveščeni - že spreobrnili toliko pijancev!


Sej vem, da več jih najbrž niti ne bi bilo mogoče. To je vprašanje za visoko tehnologijo, ko ga bo zmožna rešiti. Dotlej pa to področje bolj žalostno. Ozaveščeni Rugelji&Co. - podelate samo vrh ledene gore.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Človeška žival NI sprogramirana, da žre dokler ima kaj.
Take so postale človeške živali šele v zadnjih stoletjih. Temu bi rekel nekakšna deformacija.
Vsaka žival "žre" kolikor rabi. In ta količina se spreminja z letnimi časi, količino gibanja, stilom življenja, itd.
V zadnjem času se pa resnično pojavlja vedno več "mutantov", ki nimajo mere in žrejo do onemoglosti. Tak "freak show" je najbolj opazen v ZDA, kjer morajo povprečno težo človeka (za vkrcanje na letala naprimer) spreminjati in trenutno znaša že skoraj 100kil.

Tenkjuverimač:|

Thomas ::

Človeška žival JE tako sprogramirana po DNA. Po memih, se to lahko korigira, ne pa vedno.

Link.


In Eastern Finland the prevalence is about 20 per cent, which is close to what we see in USA. In Germany 20-25 per cent are obese. Southern Europe shows similar figures, although obesity in women is more common than in men. In Eastern Europe the prevalence of obesity in women is extremely high, in the area of 30-40 per cent.



Preden klatiš traparije, se pozanimaj, kakšna je situacija, Tarzan.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

EZ2BHard ::


Dokler bo alkoholizem veljal za nekaj sicer uradno nezazeljenega, a druzbeno po tihem sprejemljivega, se stvari ne bodo bistveno spremenile. Glede na odnos do alkoholikov v druzbi se ljudje v glavnem delijo med tiste, ki imajo izrazito zavracalen ali brezbrizen odnos in tiste, ki alkoholizma sicer ne odobravajo, a se jim alkoholiki smilijo, saj jih na nek nacin razumejo, ceprav jim ne znajo pomagati. Torej eni sploh nocejo imeti opravka z alkoholiki, drugi pa jim dajejo potuho, vecina pa ne stori nicesar, da bi se kot druzba ozavestili, da je alkoholizem le manifestacija resnih psihicnih in custvenih tezav, ki zahtevajo dolgotrajno strokovno pomoc in to brez obsojanja. Treba je zdraviti cloveka, da se pozdravi alkoholizma in ne alkoholizma kot vzroka, da clovek neha piti alkohol.



Thomas, ta tvoja izjava glede Ruglja je cisto neumestna, dvomim, da bos tukaj nasel koga, ki se strinja s tem skrajnezem. Sicer pa si ti, kot kaze, resigniral in ne verjames vec, da je sploh kaj mozno spremeniti na boljse. S takim odnosom je zivljenje le cakanje smrti, v katerem, kot kaze, vidis smisel v tem, da s prstom kazes na tiste, ki se verjamejo v spremembe na boljse in se za njih trudijo. Kar se tehnologije tice, pa vedi, da ne bo resila vprasanj kot je alkoholizem. Namrec, z uporabo tehnologije eno odvisnost samo zamenjas za drugo, tako da simptomov vec ni, vzroki pa se vedno ostanejo. In ti vzroki se bodo se naprej manifestirali, le na drugacne, a enako destruktivne nacine. Prenasanje tezave na drugo podrocje ni resitev, treba je razresiti vzrok.



In spet tako Thomas:

Preden klatiš traparije, se pozanimaj, kakšna je situacija, Tarzan.



Thomas, mislim, da si ti ta, ki se mora pozanimati. Stran, ki si jo navedel namrec ni nikakrsen argument za tvoje trditve, ravno nasprotno, prej je argument za razloge za porast debelosti, ki sem jih v enem od prejsnjih sporocil ze navedel. Se zadnjic: clovek se naje do sitosti in nic vec, saj za to poskrbi hormonski sistem. Tvoje teorije so zgresene.

Mercier ::

Si bom dovolil, da čisto laično izjavim, da je tole zdravljenje vzrokov in ne simptomov nesmisel. (tudi brez AI) Večina pijancev neha pit, ker so pač nehali. So se zadržali. (in večino svojih razvad sem opustil, ker sem se pač zadržal)

Tarzan ::

Thomas, si bil ti kdaj v ZDA? Od kje jim, da je 20% predebelih, v vzhodni Evropi pa 30-40%?
Res je, da imajo prav tako fejst punce;) , ampak tiste, ki niso anoreksične so pa ponavadi težkokategorične (80kg++). Če stanje ni obrnjeno ali v najboljšem primeru izenačeno res ne vem.
PS v celi Sloveniji ne najdeš tolko debelih kot jih je v eni epizodi Đerija Špringerja. :D

Drugače je pa mislim da Tomi lepo povedal. Folna kislina je resda pomembna pri razvoju zarodka, ampak do pomanjkanja pride samo v primeru zelo slabih življenskih pogojev, ali kakšne brezglave diete. Folno kislino zarodek pač odtrga od matere, ne delita si je bratsko ;).

BigWhale ::

> Folno kislino zarodek pač odtrga od matere, ne delita si
> je bratsko ;).

Zarodek si vse vzame od matere, je tipicen primer parazita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Marjan ::

Prosim držite se teme debate, ne pa vaših sogovornikov!

snow ::

EZ2BHard

> Tudi v primeru, da je sestava identicna oglasevani in da nihce ni namerno dodal kaksne skodljive snovi, ti to se ne zagotavlja varnosti. Tezava je namrec v tem, da so tudi po najstrozjih, (za farmacevtsko industrijo) dolgotrajnih uspesnih klinicnih testiranjih zdravil potrebna se desetletja uporabe v najsirsi mozni populaciji, da se sploh ugotovi vecino ucinkov in morebitnih posledic, ki jih doloceno zdravilo lahko ima. Kumulativni ucinki se namrec pokazejo sele cez leta ali celo desetletja redne uporabe. Poleg tega je potrebna (s pogostostjo bolezni pogojena) dolga doba, da se uporaba razsiri na dovolj veliko populacijo, da pride na dan pojavnost resnih stranskih ucinkov, ki imajo pojavnost reda 10 na milijon. Klinicna testiranja so torej le prvo varovalo, ki sluzi kot predpogoj za odobritev, ki je potrebna, da se zdravilo sprosti v rabo v sirsi populaciji, kjer se potem skozi cas pokaze kako nevarno je novo zdravilo dejansko.

Varnost uporabe je nekaj drugega, kot pa prisotnost deklarirane učinkovine v nosilcu. Postopki in tveganja pri vzorčenih pa so mi poznana, debata pa ni potekala v tej smeri.

> in menim, da je treba zdraviti cloveka in ne bolezen

True, a ponavadi se zdravi bolj simptome bolezni...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Manjko energije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8914087 (11625) Kovač 72-45
»

Prehranska dopolnila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11925647 (22051) kakob
»

Zakaj ljudje osivijo?

Oddelek: Loža
426398 (5096) Massacra
»

Katera hrana za srečo in katera za depresijo?

Oddelek: Loža
378942 (8439) Matjaž Lojen
»

Ali vitamin B ustavlja izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146811 (6124) NazgulRR

Več podobnih tem