» »

Nasina študija: bivanje v vesolju povzroči reverzibilne spremembe

Nasina študija: bivanje v vesolju povzroči reverzibilne spremembe

Slo-Tech - NASA je objavila končne rezultate študije vpliva daljšega bivanja v vesolju na ljudi, ki so jo izvedli med marcem 2015 in marcem 2016. V okviru znamenite misije The Twins Study so spremljali dvojčka astronavta Scotta Kellya in Marka Kellyja. Prvi je leto dni preživel na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), drugi pa je bil na Zemlji. Preliminarne rezultate so objavili že leta 2017, danes pa je v Science izšel še daljši članek, ki prinaša vse odgovore. Ugotovili so, da bivanje v vesolju povzroči nekatere fiziološke spremembe, ki pa se po vrnitvi na Zemljo v veliki meri izničijo.

Čeprav se na glas govori o poletu na Mars, kar bi trajalo približno dve leti, večjih študij o vpliv bivanja v vesolju nimamo. Doslej je bilo v vesolju več kot petsto ljudi, a le osem jih je bilo tam več kot 10 mesecev. Prvi korak k razumevanju vpliva, ki bi ga imelo dolgo potovanje po vesolju, je tako študija enojajčnih dvojčkov. Tako med bivanjem v vesolju kakor leto dni po povratku so merili vse možne lastnosti obeh dvojčkov. Analizirali niso zgolj osnovnih fizioloških značilnosti, temveč tudi dolžino telomer, izražanje genov, kognitivne sposobnosti in še več.

Ugotovili so, da se med bivanjem v vesolju zgodijo številne prilagoditve in spremembe, kar ni niti presenetljivo niti novo. Ena izmed doslej neznanih prilagoditev je bilo podaljšanje telomer za 15 odstotkov. Telomere so končni deli DNK, ki imajo nalogo zaščititi DNK pred neželeno degradacijo. S staranjem se zaradi delitve celic in zunanjih faktorjev ter življenjskega sloga telomere krajšajo. Takoj po pristanku na Zemlji so se telomere ponovno skrajšale na predvesoljsko dolžino. Opazili so tudi spremembe v izražanju genov ter spremenjeno metilacijo. Analiza izražanja genov je pokazala tudi, da se je imunski odziv v vesolju spremenil. V vesolju so se tudi okrepili vnetni procesi. Večina sprememb je bila v rangu pričakovanih za ljudi, ki so pod stresom. In potovanje v vesolje je stresno.

Raziskave mitohondrijev in metabolitov so pokazale, da se tudi tu pokažejo spremembe pri potovanju v vesolju. Zanimiv je dvig koncentracije laktata, kar kaže na spremembo načina pridobivanja energije iz glukoze. Laktat nastaja v primerih, ko je premalo kisika, tako da poteka razgradnja celuloze v laktat namesto v ogljikov dioksid. Temu se pravi glikoliza, zakaj je bila pri Scottu Kellyju intenzivnejša, pa še ne vedo. Meritve citokinov in proteinov so pokazale, da je bil astronavt podvržen stresu zaradi pomanjkanja kisika, vnetnim procesom in prehrambenemu stresu (dieta tam gori je pač drugačna). Na področju kognitivnih funkcij niso odkrili večjih sprememb.

Končni rezultati so vzpodbudni. Vesolje povzroči precej sprememb, ki pa po povratku večidel izzvenijo. Tveganja, ki obstajajo, so spremembe delovanja mitohondrijev, spremembe imunskega odziva, spremembe v kardiovaskularne sistemu, upad kognitivnih sposobnosti, spremembe v dolžini telomer, metilaciji DNK in izražanju genov. Toda večina teh tveganj se to pot ni udejanjila, bodo pa seveda Scotta Kellyja še naprej spremljali, hkrati pa izvajali še druge raziskave. In da, med bivanjem v vesolju so Scotta Kellya tudi cepili proti gripi. Cepivo je bilo enako učinkovito kot na Zemlji.

14 komentarjev

m0LN4r ::

Je kdo sel brat clanek? Kako pa je vplivalo na npr. medvretencne diske, sklepe in misice?
Tipson je bil eno leto v prostoru brez gravitacije, tako da verjetno ko je prisel nazaj, me zanima kako je bilo spet obcutiti lastno tezo na hrbtenici po enem letu.

PS: Spomnim se na eno sliko, kjer je bilo karikirano, da so izvenzemeljski ljudje na planetih z nizjo gravitacijo ali pa brez gravitacije bili visji, bolj raztegnjeni in zenske so imele pokoncnejse joske xD
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

nepijempira ::

Zelo zanimivo branje, je pa en zatipek v predzadnjem odstavku: celuloza se v naših telesih ne presnavlja, tam bi moralo pisati "...razgradnja glukoze...".
Sicer pa so poročali o precej obsežni (reverzibilni) atrofiji mišic pri astronavtih, ki so bili dalj časa v breztežnosti in posledični oslabelosti in utrujenosti. Zato tudi v vesolju veliko trenirajo (tek na traku, elastike), da je atrofija čimmanj izrazita ter se odpravijo na misije fizično zelo dobro pripravljeni. Za sklepe bi sklepal ( :) ), da najbrž niso zelo prizadeti, seveda pa je zaradi manjše obremenitve pričakovati manjše izločanje sinovije ("maziva"), kar pa se po vrnitvi na Zemljo zelo verjetno hitro povrne v normalno stanje.
Medvretenčne ploščice se sicer lahko malce sprostijo, vendar je veziva okoli njih več kot dovolj, da to na velikost astronavtov ne more vplivati za več kot nekaj centimetrov... Spet pa je trening v vesolju ključen za hiter povratek v prejšnje stanje po pristanku na Zemlji.

m0LN4r ::

Kaj pa sirjenje zil?
Velikost pr astronavtih verjetno ne, verjetno bi pa zelo neprimerno vplivalo na otroka v obdobju, ko se raste v kolikor bi ta prezivel to obdobje gori.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

srnjak ::

Zanima me, kako so preverili učinkovitost cepiva.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

Rotty ::

Končni rezultati so vzpodbudni. Vesolje povzroči precej sprememb, ki pa po povratku večidel izzvenijo.

Žal tudi dolžina telomer :)

Gagatronix ::

m0LN4r je izjavil:


Tipson je bil eno leto v prostoru brez gravitacije


"Brez gravitacije" je bedarija. V orbiti si pod vplivom mikrogravitacije.

deleted ::

Avtor naj popravi tale kiks z anaerobno glikolizo. Pri njej poteka razgradnja piruvata (končnega produkta glikolize) naprej do laktata. Ker ni dovolj kisika se piruvat naprej reducira do laktata, da se NADH lahko spet reoksidira v NAD+.

Torej: Laktat nastaja v primerih, ko je premalo kisika, tako da poteka razgradnja GLUKOZE v laktat namesto le do PIRUVATA. Temu pravimo izrazitejša ANAEROBNA GLIKOLIZA.

Uporabnik ::

srnjak je izjavil:

Zanima me, kako so preverili učinkovitost cepiva.


Obema so isti marsovci kihal v obraz ;)

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

jype ::

srnjak je izjavil:

Zanima me, kako so preverili učinkovitost cepiva.
Tako, kot ga vedno: Vzamejo kri in naredijo titer protiteles, da vidijo, če jih je dovolj, da se lahko smatraš imun na okužbo.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

BigWhale ::

Zdej treba samo se ugotoviti kako bodo izboljsali vesoljske obleke, da bodo astronavti po pol leta v vesolju lahko na Marsu postavili sotor, brez da se polomijo. :>

mulc007 ::

človek je narejen za bivanje na zemlji ne pa v vesolju. Kakšen bi postajal človek po dolgotrajnem bivanju v vesolju (če bi mu sploh uspelo) Mogoče bi postajal podoben žogi, kosti bi se spremenile v hrustanec saj zaradi negravitacije ne bi več imele svojega smisla. Ker ne bi bilo vrtenja zemlje, ne bi bilo izmenjave dneva in noči in človek bi izgubil potrebo po nočnem spanju zato bi se počitek spremenil v počivalne intervale-vsakih nekaj ur bi potreboval dremež. Postajal bi neko drugo bitje in spremembe bi povzročale trpljenje.
Treba se bo sprijaznit s tem da imamo samo to kar imamo na zemlji. Vse ostalo je samo turizem in zapravljanje energije.
Sanjači bodo še naprej sanjali o marsu in podobnih potegavščinah, ki so tam samo za izgovor da se lahko še naprej zapravlja milijone in milijarde za nekaj od česar nimamo nič.

Gagatronix ::

> kost bi se spremenila v hrustanec

Nekdo je spal pri biologiji ?

Ghost7 ::

Mulac, obriši smrkelj :D (joke)

Se strinjam s teboj kar se človeka tiče. Itaq, človek je "narejen" za zemljo.

Kar se tiče sanj in po tvoje "potegavščin", je pa tako, da ogromno razvoja, tehnike, izumov, ki so precej spremenili tvoje/moje/naše življenje izhaja iz razvoja NASAe!

Recimo: https://www.jpl.nasa.gov/infographics/i...

In pa, človek je narejen, da se uči, raziskuje, pridobiva izkušnje in preživi. In, če se kakšna miljarda porabi za namene vesolja, ne za razvoj uničevalnega orožja, podpiram!

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ghost7 ()

mulc007 ::

Opica se veliko bolje počuti v džungli in osel v savani, kot pa človek obkrožen z vso to napredno tehniko. Pravzaprav človek ob tehniki postaja utrujen. To se kaže tudi v zmanjševanje natalitete. Človek spada v naravo pa naj se temu še tako upira.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasina študija: bivanje v vesolju povzroči reverzibilne spremembe

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144975 (2486) mulc007
»

Bliža se dan, ko bo NASA spet vozila ljudi v vesolje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5416801 (14009) Unknown_001
»

Japonci uspešno klonirali miš skozi 25 generacij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810815 (8546) enadvatri
»

Življenje brez gravitacije

Oddelek: Šola
242424 (1567) XtremeX
»

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
334589 (3361) sidd

Več podobnih tem